Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 322-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 323.
Orașul Marganeț, bombardat de ruși
Yevhen Yevtușenko, şeful administraţiei militare a Nikopolului, a anunțat că miercuri după-amiază, trupele ruse au bombardat orașul Marganeț din regiunea Dnipropetrovsk, iar o persoană a fost rănită.
„Trupele Federației Ruse au bombardat orașul Marganeț. Nouă clădiri rezidențiale, patru depozite agricole, o seră, opt mașini și o linie electrică au fost avariate. În urma bombardamentelor , un locuitor al orașului a fost rănit. Tânărul se află la spital, rănile, din fericire, sunt minore”, a transmis Yevhen Yevtușenko.
Ucrainenii l-au ovaționat pe președintele Poloniei pe străzile din Liov
În timpul vizitei lui Andrzej Duda la Liov, ucrainenii l-au aplaudat și ovaționat pe președintelui polonez ce se plimba pe străzile orașului.
Oamenii i-au ieșit în întâmpinare lui Duda pe stradă, salutându-l, aplaudându-l și strigându-i: ”Mulțumim!”.
Într-o postare video a biroului președintelui polonez, Duda apare lângă catedrala din Liov printre oameni, dând mâna cu ucrainenii aflați în preajma sa.
Marea Britanie confirmă că va trimite tancuri în Ucraina
Guvernul britanic a confirmat pentru prima dată că intenționează să furnizeze tancuri Ucrainei, printr-un purtător de cuvânt al Executivului citat de The Financial Times.
Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a declarat, miercuri, că prim-ministrul Rishi Sunak i-a cerut secretarului Apărării Ben Wallace „să lucreze cu parteneri” în săptămânile următoare pentru a „în continuare și accelera sprijinul pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de tancuri”.
„Accelerăm sprijinul nostru pentru Ucraina cu tehnologia militară de ultimă generație”, a transmis purtătorul de cuvânt.
Ar fi pentru prima oară când o țară occidentală va furniza Ucrainei tancuri moderne, notează The Financial Times.
Șeful „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, schimbat de Putin
Serghei Surovikin a fost înlăturat din funcția de comandant al grupului unit de trupe din Ucraina, iar în acest post a fost numit șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valeri Gerasimov. Surovikin este acum adjunctul lui.
„La 11 ianuarie 2023, ministrul rus al Apărării, generalul armatei, Serghei Şoigu, a desemnat noua conducere a operaţiunii militare speciale. Șeful Statului Major General al Armatei, Valeri Gerasimov, a fost desemnat comandantul Grupului de forțe mixt”, a transmis ministerul rus al apărării.
Mai multe detalii: Vladimir Putin l-a înlocuit după trei luni pe comandantul „operațiunii speciale din Ucraina”. Fostul șef a ajuns adjunctul lui Valeri Gerasimov
Zelenski: Știm pentru ce se pregătește Rusia, vom răspunde
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina este la curent cu planurile Federației Ruse de a escalada situația de pe front.
„Astăzi, în timpul discuțiilor, am acordat atenția principală problemelor legate de securitate. Am informat prietenii noștri (n.r. – din Polonia și Lituania) despre situația de pe front, despre pregătirile Rusiei pentru o nouă escaladare a conflictului. Știm la ce să ne așteptăm, știm pentru ce se pregătește Rusia, vom răspunde. În acest moment facem tot posibilul pentru ca orice nouă escaladare să aducă mai aproape sfârșitul statului terorist”, a spus Volodimir Zelenski.
Polonia vrea să trimită în Ucraina tancuri Leopard, iar Lituania sisteme antiaeriene
Intenția Varșoviei de a livra Kievului tancurile Leopard ca parte a unei coaliții internaționale a fost exprimată miercuri de președintele polonez Andrzej Duda, în timpul unei vizite în orașul Liov din vestul Ucrainei, relatează Reuters.
”O companie de tancuri Leopard va fi predată ca parte a construcției coaliției. Vrem să fie o coaliție internațională”, a declarat Andrzej Duda.
De asemenea, președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat miercuri că țara sa va trimite în Ucraina sisteme antiaeriene și echipamente de apărare aeriană.
Cu câteva zile înainte de începerea războiului, am oferit Ucrainei asistență militară, în special sub formă de sisteme portabile de rachete antiaeriene Stinger. Azi aduc încă o veste bună pentru Ucraina: vom trimite sisteme de apărare aeriană și instalații antiaeriene care ar trebui să o ajute în această luptă”, a spus Gitanas Nauseda.
Mai multe detalii: Polonia va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale
Negocieri între comisarii pentru drepturile omului din Ucraina și Rusia
Comisarul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, s-a întâlnit marți cu Tetiana Moskalkova, comisarul pentru drepturile omului din Federația Rusă.
„Noaptea negocierilor: în cadrul acordurilor încheiate anterior, a avut loc o întâlnire cu comisarul pentru drepturile omului al Federației Ruse, Tetiana Moskalkova. Au fost luate în discuție o gamă largă de probleme umanitare și cazuri legate de acordarea de asistență pentru drepturile omului cetățenilor celor două țări”, a transmis Dmitro Lubineț.
Zelenski s-a întâlnit la Liov cu președinții Poloniei și Lituaniei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, miercuri, la Liov cu omologii săi din Polonia și Lituania, Andrzej Duda, respectiv Gitanas Nausieda.
„Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă, am simțit sprijinul popoarelor noastre frățești din Polonia și Lituania. Mulțumiri lui Andrzej Duda și Gitanas Nausieda pentru vizită. Sunt recunoscător pentru ajutorul acordat poporului nostru”, a transmis Volodimir Zelenski.
Pentagonul: Se dau lupte intense în apropiere de Bahmut și Soledar
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a transmis, miercuri că Departamentul de Apărare al SUA monitorizează lupte foarte dure și intense în apropiere de Bahmut și Soledar.
În același timp, Pentagonul consideră că nu există niciun motiv să se creadă că Rusia va „încetini” atacurile, prin urmare este necesar să se asigure Ucrainei tot ce este necesar.
„Nu vreau să speculez. Cu siguranță continuăm să observăm lupte foarte intense în jurul Bahmut și Soledar. Au fost multe focuri de armă, în special în zona Soledar. Vom continua să le monitorizăm îndeaproape. Dar eu nu vreau să speculez acum care ar putea fi rezultatul”, a precizat Patrick Ryder.
„Atenția noastră se concentrează pe sprijinirea Ucrainei și pe acordarea asistenței de securitate de care are nevoie pentru a-și proteja țara. Rusia a precizat foarte clar că intenționează să continue să încerce să acapareze teritorii ucrainene Prin urmare, nu avem niciun motiv să credem că (n.r. – rușii) vor reduce atacurile”, a spus Patrick Ryder.
Vladimir Putin susţine că situația din regiunile anexate ale Ucrainei este „dificilă”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este „dificilă pe alocuri”, relatează The Guardian, care citează Reuters.
Putin a mai spus că Rusia are toate resursele de care are nevoie pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a pretins în mod unilateral că le-a anexat în septembrie, relatează Reuters.
Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru teritorii în septembrie anul trecut, care împreună reprezintă 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată a unui teritoriu în Europa după cel de-al doilea război mondial.
Turcia a început să aprovizioneze Ucraina cu muniții cu dispersie, arme interzise printr-un acord internațional
Ankara a încercat să ascundă transferul de muniții cu dispersie în Ucraina, dezvăluie revista Foreign Policy care citează surse americane și europene care au avut cunoștințe despre sprijinul cu armament.
Munițiile cu dispersie sunt interzise printr-o convenție internațională adoptată în 2010. Aceasta a fost semnată de peste o sută de țări, dar Ucraina, Turcia, SUA și Rusia nu se numără printre ele. În același timp, legile SUA interzic exportul de muniții cu dispersie din cauza proporției mari de proiectile neexplodate care ar putea reprezenta un pericol pentru civili pentru mulți ani de acum înainte.
După ce SUA au refuzat să furnizeze aceste arme Kievului, Turcia a devenit singurul loc de unde Ucraina le-a putut obține. Munițiile cu dispersie sunt incriminate pentru că explodează în aer și eliberează bombe mai mici care cad la întâmplare pe o zonă întinsă, punând în pericol civilii. În plus, bombele mici nu se detoneze la impact și rămân o amenințare în anii următori.
Obținerea acestor muniții cu dispersie ar putea ajuta armata ucraineană într-o perioadă în care piesele de artilerie furnizate de Occident începe să se epuizeze. De asemenea, ele sunt mai letale. Transferul acestor arme „arată că Turcia, în ciuda apropierii sale de Rusia în unele aspecte, a devenit totuși un susținător cu adevărat important al Ucrainei din punct de vedere militar”, a spus unul dintre interlocutorii publicației.
Mai multe detalii: Turcia a început să aprovizioneze Ucraina cu muniții cu dispersie, arme interzise printr-un acord internațional, de la sfârșitul anului 2022
Războiul din Ucraina drenează bugetul Rusiei
Rusia a înregistrat în 2022 al doilea cel mai mare deficit din istoria sa modernă, depășit doar de cel înregistrat în 2020, în plină pandemie de coronavirus, scrie Financial Times care citează datele oficiale de la Moscova.
Războiul din Ucraina costă Rusia mai mult decât generează din vânzările de petrol și gaze, iar deficitul bugetar al țării s-a mărit semnificativ în 2022. Concret, deficitul public pentru anul trecut a fost de 3,35 trilioane de ruble (48 miliarde de dolari) adică 2,3% din PIB, potrivit ministrului de finanțe Anton Siluanov.
Înainte de invazia din Ucraina, Moscova prevăzuse un excedent bugetar de 1%. În decembrie, oficialii au prognozat un deficit de 2%. Această recunoaștere oficială a înrăutățirii situației finanțelor publice vine în ciuda veniturilor record obținute din livrările de petrol și gaze, efect al prețurilor ridicate la energie și al capacității Moscovei de a-și redirecționa exporturile europene către Asia.
În 2022, veniturile au crescut cu 10% (față de 2021), dar cheltuielile totale au urcat vertiginos cu 26%. Detaliile privind cheltuielile bugetare pentru 2022 nu sunt disponibile public, deoarece Ministerul de Finanțe le-a secretizat în iunie din cauza „presiunilor exercitate de SUA, UE și alte țări neprietenoase asupra Rusiei”. Analiștii spun că mare parte din deficit poate fi atribuită costurilor cu războiul din Ucraina.
Mai multe detalii: Războiul din Ucraina drenează bugetul Rusiei, în ciuda veniturilor record obținute din vânzările de petrol și gaze
Soldat ucrainean din Soledar: „Nimeni nu mai numără morții”
Un soldat ucrainean a declarat pentru CNN că situația din orașul Soledar, din estul țării, este „critică” și că numărul morților este atât de mare încât „nimeni nu mai numără morții”.
CNN relatează că soldatul face parte din brigada 46-a mobilă aeriană, care apără Soledar de forțele ruse și de mercenarii Wagner.
„Nimeni nu vă va spune câți morți și răniți sunt. Pentru că nimeni nu știe cu siguranță. Nici măcar o singură persoană. Nici la cartierul general. Niciunde. Pozițiile sunt ocupate și reluate în mod constant. Ceea ce a fost casa noastră astăzi, devine a lui Wagner a doua zi.”
Soldatul crede că liderii militari ucraineni vor abandona în cele din urmă lupta pentru Soledar și s-a întrebat de ce nu au făcut încă acest lucru. „Toată lumea înțelege că orașul va fi abandonat. Toată lumea înțelege acest lucru”, a spus el.
„Vreau doar să înțeleg care este rostul [de a lupta din casă în casă]. De ce să murim, dacă oricum îl vom părăsi astăzi sau mâine?”.
Peskov: „Există o tendință pozitivă în Soledar”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat împotriva anunțurilor premature privind capturarea orașului ucrainean Soledar, dar a spus că există o „tendință pozitivă”, relatează CNN.
„Există o tendință pozitivă acolo”, a declarat Peskov despre rezultatele operațiunii de capturare a orașului minier Soledar din regiunea Donbas, în estul Ucrainei.
„Succesul în operațiunile militare va fi obținut atunci când vom îndeplini obiectivele stabilite de comandantul suprem [președintele rus Vladimir Putin] în cursul operațiunii militare speciale”, a adăugat el.
Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina
Comisarul rus pentru drepturile omului și omologul său ucrainean s-au întâlnit astăzi în capitala Turciei pentru discuții.
Tatiana Moskalkova și omologul ucrainean Dmitro Lubinets s-au întâlnit la un hotel din Ankara, în marja unei conferințe internaționale a ombudsmanilor.
În timpul discuțiilor, care au durat 40 de minute, cei doi au convenit asupra schimbului a 40 de prizonieri de război, relatează Sky News.
Anterior, Moskalkova a declarat pe Telegram că au discutat şi despre acordarea de asistență umanitară cetățenilor din cele două țări.
Kremlinul anunţă că Putin este deschis la discuții
Președintele Vladimir Putin este deschis la discuții privind criza din Ucraina, a declarat Kremlinul, informează Sky News.
Kremlinul a mai spus că atingerea obiectivelor sale prin mijloace politice și diplomatice este „preferabilă”, dar poziția Ucrainei și a Occidentului împiedică în acest moment posibilitatea unor discuții.
În ultima sa declarație, Kremlinul a mai spus că face progrese în operațiunile militare din jurul orașului Soledar din estul Ucrainei.
În decembrie anul trecut, Putin a declarat că Rusia ar putea fi nevoită să ajungă la un acord cu Ucraina pentru a pune capăt războiului său.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rezultatul conflictului ar trebui să fie o „pace dreaptă și durabilă”.
Ucraina: Trupele ruse nu au capturat Soledar
Forțele armate ale Ucrainei anunţă că afirmațiile armatei ruse privind cucerirea orașului Soledar nu sunt adevărate, scrie Ukrainska Pravda. „Rușii spun că Soledar se află sub controlul lor, dar acest lucru nu este adevărat. Așteptați detalii în raportul Statului Major General”, a declarat pentru radioul public Suspilne Serhii Cerevatii, purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Reacţia Kievului vine după ce liderul Wagner, Prigojin, a susţinut că oraşul Soledar este sub controlul ruşilor.
Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei a calificat această informație drept o operațiune informativă și psihologică rusă.
Canada va oferi Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană american
Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat marţi achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană din Statele Unite în vederea donării acestuia Ucrainei, informează Agerpres, care preia AFP.
Acesta este primul sistem antiaerian NASAMS pe care Canada îl oferă Ucrainei, a spus Ottawa, care evaluează valoarea acestei donaţii la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro). Anunţul a fost făcut după o întâlnire bilaterală între premierul Justin Trudeau şi preşedintele american Joe Biden în capitala Mexicului.
Acest sistem de apărare este destinat contracarării bombardamentelor masive ruseşti care vizează infrastructura critică ucraineană.
„Este prioritatea numărul unu. Acesta este motivul pentru care Canada cumpără un sistem avansat de rachete sol-aer din Statele Unite pentru a-l dona Ucrainei”, a explicat Anita Anand, ministrul canadian al Apărării, după ce a discutat cu omologul său ucrainean.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat anunţul.”Vă mulţumim că ne ajutaţi să ne protejăm cerul. NASAMS pe care Canada l-a procurat pentru noi va fi un scut solid pentru oraşele şi cetăţenii noştri”, a spus el pe Twitter.
Acest sistem de apărare antiaeriană se adaugă blindatelor, obuzierelor, muniţiei şi hainelor de iarnă pe care Canada le-a furnizat Ucrainei pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse.
Mai multe ţări au furnizat deja sisteme antiaeriene Kievului, precum Statele Unite, Norvegia, Spania, Germania şi Franţa.
Zelenski, la Globurile de Aur: „Nu va fi al treilea război mondial”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit aliaţilor din „lumea liberă” în timpul ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur, informează The Guardian.
După ce a fost prezentat de Sean Penn, președintele ucrainean s-a adresat mulțimii, spunând: „războiul din Ucraina nu s-a terminat încă, dar valul se întoarce și este deja clar cine va câștiga”.
„Mai sunt încă bătălii și lacrimi în față, dar acum pot să vă spun cine a fost cel mai bun în anul precedent – voi, cei din lumea liberă, care v-ați unit în jurul susținerii poporului ucrainean liber.”
El a adăugat: „Nu va exista un al treilea război mondial, nu este o trilogie.”
Statele Unite vor începe de săptămâna viitoare să antreneze soldații ucraineni pentru a folosi sistemul Patriot
Statele Unite vor instrui circa 100 de ucraineni cu privire la folosirea sistemului de apărare antiaeriană în cursul următoarelor luni, a anunțat purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder. Antrenamentul care va începe de săptămâna viitoare va avea loc în Oklahoma, potrivit Politico.
Cursul va include instruirea în clase, timpul petrecut într-un simulator și expunerea la sistem în sine. Administrația Biden a anunțat luna trecută că va furniza Ucrainei o unitate Patriot, un sistem sofisticat de apărare aeriană conceput pentru a doborî rachetele și avioanele, pentru a o ajuta să contracareze atacurile rusești.
O baterie Patriot, care include mai multe vehicule de sprijin care transportă stații de control, radare și generatoare, necesită, de obicei, aproximativ 90 de militari pentru întreținere și operare. „Odată trimis, Patriot va contribui la capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și va oferi o altă capacitate poporului ucrainean de a se apăra împotriva atacurilor în curs ale Rusiei”, a spus Ryder, menționând că Moscova și-a intensificat bombardamentul asupra Ucrainei în ultimele luni.
Dar sistemul nu va ajunge efectiv pe pământul ucrainean până când soldații nu vor fi instruiți cu privire la modul de utilizare, au spus oficialii Departamentului Apărării.
Mai multe detalii: Statele Unite vor începe de săptămâna viitoare să antreneze soldații ucraineni pentru a folosi sistemul Patriot
Armata ucraineană a respins atacurile Rusiei din apropierea a 13 localități
Forțele ucrainene au respins atacurile Rusiei în apropierea a 13 localităţi din regiunile Harkov, Luhansk şi Doneţk, informează The Kyiv Independent.
Forțele ucrainene au lovit trei puncte de comandă rusești, cât şi două poziții ale trupelor ruse de artilerie și opt zone în care trupele ruse fuseseră staționate temporar în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Rusia a anunţat un deficit bugetar de 47 de miliarde de dolari
Pe 10 ianuarie, guvernul rus a raportat al doilea cel mai mare deficit bugetar din era post-sovietică, scrie The Kyiv Independent, care preia New York Times.
Deficitul bugetar a ajuns la 3.300 de miliarde de ruble în 2022, adică 2,3% din economia rusă, susţine ministrul rus de finanțe.
„Veniturile Rusiei au crescut cu 2.800 de miliarde de ruble în 2022, sau 40 de miliarde de dolari, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a acoperi cheltuielile în creștere rapidă, care au crescut vertiginos cu 6.400 de miliarde de ruble, sau 92 de miliarde de dolari”, au declarat oficialii ruşi.
Guvernul rus nu a publicat o defalcare detaliată a cheltuielilor sale în 2022, dar cel mai probabil cea mai mare creştere reprezintă cheltuielile militare.
1.500 de angajați ai centralei nucleare din Zaporojie nu au voie să intre în centrală
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunţat miercuri că forțele de ocupație ruse exercită „presiuni morale și fizice” asupra populației din teritoriile ocupate, transmite The Kyiv Independent.
Aproape 1.500 de angajați ai centralei nucleare din Zaporojie, care au refuzat să primească pașapoarte rusești și să semneze un acord cu Rosatom, nu au permise de trecere și nu au acces în centrală.
Forțele ruse caută noi angajați în Rusia pentru a-i aduce la centrala nucleară. Potrivit armatei ucrainene, se pare că pregătesc locuințe pentru viitorii angajați prin așa-numita „naționalizare” a apartamentelor rezidenților locali care au plecat.
Mercenarii Wagner reprezintă circa un sfert din combatanții ruși
Ofițerii de informații occidentali consideră că grupul Wagner joacă un rol din ce în ce mai important în campania Rusiei și că, potrivit unui oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului, „există o posibilitate realistă ca personalul Wagner să reprezinte acum un sfert sau mai mult din combatanții ruși”, informează The Guardian.
Cu toate acestea, eficacitatea lor militară în sectorul Bahmut, unde sunt concentrate forțele lor, este considerată încă limitată, același oficial descriind ritmul de avansare ca fiind atât de lent încât „uneori este nevoie de două săptămâni pentru a cuceri o singură casă”.
Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, susţine că forţele sale au finalizat preluarea oraşului ucrainean Soledar
Harkov a fost bombardat la câteva ore după vizita ministrului german de externe
Oraşul Harkov a fost bombardat marţi seară, la câteva ore după ce ministrul german de externe Annalena Baerbock a făcut o vizită surpriză în acest oraş împreună cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, care a cerut Germaniei să furnizeze tancuri grele, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Cu cât o astfel de decizie este amânată mai mult, cu atât vor fi mai multe victime, cu atât vor fi mai mulţi morţi în rândul civililor”, a insistat Dmitro Kuleba.
Ulterior, un jurnalist AFP a auzit mai multe explozii în oraş, care în ultima perioadă a fost cruţat de atacurile forţelor ruse. „Rămâneţi în adăposturi. Ocupanţii bombardează din nou!”, a avertizat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe Telegram.
Nu a fost posibil să se stabilească imediat dacă aceste lovituri au provocat pagube şi victime.
Annalena Baerbocke a dat asigurări că Ucraina poate conta pe solidaritatea şi sprijinul Germaniei.
Şefa diplomaţiei germane a declarat că a oferit un nou pachet de ajutoare ce prevede 20 de milioane de euro pentru deminare şi tot atât pentru dezvoltarea reţelei de acces la internet Starlink. A anunţat, de asemenea, noi livrări de generatoare pentru infrastructura energetică bombardată sistematic de Rusia.
Ucraina cere, în principal, livrarea de tancuri de luptă occidentale. Berlinul nu a răspuns încă favorabil solicitării sale de a livra vehicule blindate „Leopard 2”.
Harkov a fost ţinta unor bombardamente grele la începutul invaziei, dar forţele ucrainene au reuşit să apere oraşul. Frontul de luptă s-a îndepărtat şi se află în prezent la aproximativ 130 de kilometri de oraş.
Ruşii au preluat controlul în Soledar
Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, susţine că forţele sale au finalizat preluarea oraşului ucrainean Soledar, care, dacă va fi confirmată, ar marca primul succes major pe câmpul de luptă al Moscovei din vara trecută, relatează The Guardian, conform News.ro.
„Unităţile Wagner au luat sub control întregul teritoriu Soledar”, a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio lansat marţi seara pe canalul său Telegram.
Prigojin a declarat marţi că trupele ucrainene au fost înconjurate în centrul oraşului şi „există lupte de stradă în desfăşurare. Numărul prizonierilor va fi anunţat mâine.”
Denis Puşilin, un oficial prorus din estul Ucrainei, a declarat pentru televiziunea rusă că Soledar a fost capturat. „La momentul actual, conform informaţiilor pe care le am, centrul din Soledar este deja sub controlul unităţilor Wagner”, a spus el.
Prigojin a lansat o fotografie cu el însuşi, înconjurat de luptători Wagner, în ceea ce părea a fi una dintre minele de sare din Soledar.
Potrivit The Guardian, nu a fost imediat posibil să se verifice locaţia fotografiei şi nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ucraineni cu privire la afirmaţiile lui Prigojin, dar au existat sugestii în Kiev şi capitalele vestice în ultimele zile că preluarea Soledar de către ruşi este iminentă.
Kuleba: „Vor fi morţi printre civili” atât timp cât Berlinul nu livrează tancuri
„Vor fi morţi printre civili”, atât timp cât Germania nu livrează tancuri, a avertizat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în timp ce Berlinul nu a răspuns încă favorabil la cererea Kievului de a livra tancuri de luptă „Leopard”, potrivit AFP.
„Cu cât o astfel de decizie este amânată mai mult, cu atât vor fi mai multe victime, cu atât vor fi morţi printre civili”, a afirmat cu regret şeful diplomaţiei ucrainene, la încheierea unei vizite surpriză a omologului său german, Annalena Baerbock, la Harkov.
Ucrainenii insistă că situaţia este „sub control” la Soledar
Luptele pentru Soledar s-au intensificat, a declarat marți, pentru CNN, un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene.
„Toată atenţia lor este concentrată pe cucerirea acestei aşezări… Lupte crâncene au loc acolo. În cursul zilei trecute, inamicul a tras de 86 de ori asupra Soledarului şi împrejurimilor sale. Inamicul îşi maximizează atacurile pentru a străpunge apărarea noastră”, a declarat Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene.
Cerevati a negat o afirmaţie a şefului autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, potrivit căruia forţele ruse ar fi aproape de a cuceri Soledar.
Puşilin a declarat la postul TV Pervîi Kanal că oraşul este „aproape de a fi eliberat”, a transmis agenția rusă TASS.
Soledar, bombardat de 86 de ori de trupele ruse, în ultimele 24 de ore
Trupele ruse au bombardat Soledar și periferiile sale folosind „sisteme de artilerie diferite” de 86 de ori în ultimele 24 de ore, a anunțat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est, citat de Kyiv Independent.
Cherevatyi a spus că, deși trupele ruse „sufă pierderi colosale”, ele încă încearcă să avanseze pentru a cuceri Soledar. Anterior, Cherevatyi a spus că orașul este „practic distrus”.