Relatarea Libertatea LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 335 s-a mutat aici.
86% din școlile din regiunea Kiev au acum adăposturi antiaeriene, spune un oficial local
În regiunea Kiev, 86% din școli și grădinițe au adăposturi antiaeriene, a precizat luni șeful acestei Administrației regionale, Oleksei Kuleba, pe Telegram, relatează CNN.
”Un total de 1.085 de adăposturi au fost deja amenajate în unitățile de învățământ din regiunea Kiev. Aceasta reprezintă 86% din școlile și grădinițele din regiune care pot funcționa în format full-time sau mixt”, a explicat oficialul.
Zelenski: Așteptăm sistemele Patriot, ne uităm la tancurile Abrams
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat luni membrilor Asociației Naționale de Comerț și Industrie din SUA și i-a îndemnat să investească în Ucraina. Liderul de la Kiev a vorbit despre cooperarea Ucrainei cu giganții lumii financiare, precum și despre sistemele de apărare americane, relatează Ukrainska Pravda.
”Am reușit deja să atragem atenția și să avem o cooperare cu giganți ai lumii financiare și investiționale internaționale precum BlackRock, JP Morgan și Goldman Sachs. Mărci precum Starlink sau Westinghouse au devenit deja parte din parcursul nostru ucrainean.
Sistemele voastre geniale de apărare, precum HIMARS sau Bradley, integrează deja istoria noastră de libertate în afacerile voastre. Așteptă (sistemul) Patriot. Ne uităm la (tancurile) Abrams. Mii de astfel de exemple sunt posibile! Și toată lumea poate deveni o afacere mare lucrând cu Ucraina”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a mai spus că ”pe întregul teritoriu, ocupat temporar de trupele rusești, domnește jaful”.
”Rușii fură cereale și utilaje agricole de la fermierii ucraineni. Ocupanții demontează fabricile și trimit echipamentele în Rusia. Depozitele, magazinele și casele oamenilor sunt jefuite. Și răpesc oameni – ei văd oamenii ca pe o resursă. Aproximativ două milioane de ucraineni sunt duși cu forța în Rusia, deportați”, a spus Zelenski.
”Faptul că Rusia a încercat să ne fure o parte din teritoriu prin declararea unei anexări ilegale este finalizarea politicii lor de prădător. Iată de ce avem atâta nevoie de sprijinul dumneavoastră acum. Aici, în Ucraina, noi apărăm nu doar independența și nu doar ordinea internațională. Aici, în Ucraina, apărăm tot ceea ce v-a făcut, în special, ceea ce sunteți. Apărăm libertatea și proprietatea; dreptul fiecăruia de a avea visul său și datoria fiecăruia de a trăi în conformitate cu legea; dreptul fiecărei familii de a fi în siguranță și fericirea fiecărei familii de a face parte din comunitatea sa”, a adăugat liderul de la Kiev.
Germania ”nu blochează exportul de tancuri Leopard”, spune Josep Borrell
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2, în timp ce Berlinul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza armele grele Ucrainei, relatează the Guardian.
”Se pare că Germania nu are de gând să interzică exportul acestor arme, dacă unele state membre ale UE care le au vor dori să le trimită”, a spus șeful diplomației europene.
Berlinul nu a reușit să ia o decizie cu privire la reexportul tancurilor de fabricație germană către Ucraina la summit-ul internațional de apărare de vineri de la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei.
UE anunță un sprijin suplimentar pentru Ucraina, în valoare de peste 500 de milioane de euro
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat luni, 23 ianuarie, că s-a ajuns la un acord pentru a oferi Ucrainei o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro și o asistență suplimentară pentru instruire militară în valoare de 45 de milioane de euro, relatează CNN.
Astfel, sprijinului militar al UE pentru Ucraina, care vine prin intermediul fondului interguvernamental al Uniunii Europene, ajunge la o sumă totală de 3,6 miliarde de euro, a spus Borrell luni, în fața jurnaliștilor, la Bruxelles.
”Ucraina rezistă cu curaj și determinare. Ucraina trebuie să câștige acest război și noi o vom sprijini în cel mai bun mod posibil”, a promis șeful diplomației europene, adăugând că suma totală a sprijinului acordat de blocul comunitar Ucrainei, inclusiv ajutorul militar, financiar, economic și umanitar, se ridică acum la 49 de miliarde de euro.
”Rusia își continuă atacurile barbare sistematice asupra orașelor ucrainene, ucigând civili și distrugând infrastructuri civile. Nu am văzut nicio voință reală din partea Rusiei în ceea ce privește o pace echitabilă și durabilă”, a mai declarat Josep Borrell.
Letonia îi cere ambasadorului Rusiei să părăsească țara
Ambasadorul rus în Letonia, Mihail Vanin, a fost informat luni, 23 ianuarie, că statul baltic a decis să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Moscova. Astfel, diplomatul rus va părăsi Letonia până pe 24 februarie, relatează AFP, citată de Hotnews.ro.
„Ambasadorul Rusiei a fost informat cu privire la decizia părții letone de a reduce nivelul reprezentării sale diplomatice în Rusia la cel de însărcinat cu afaceri, începând cu 24 februarie. Decizia a fost luată având în vedere faptul că Rusia își continuă agresiunea militară pe scară largă împotriva Ucrainei, lansată la 24 februarie 2022, precum și în solidaritate cu Estonia și Lituania”, a transmis Ministerul leton de Externe, printr-un comunicat.
”Ambasadorul Rusiei va părăsi Letonia până la 24 februarie 2023. De asemenea, ambasadorul Republicii Letonia în Rusia părăsește Rusia până la 24 februarie”, mai precizează ministerul.
Mai multe detalii: După Estonia, Letonia îi cere ambasadorului Rusiei să părăsească țara și își retrage principalul diplomat de la Moscova
Germania începe să desfășoare sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Polonia
Germania a început să își mute sistemele de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul polonez, în apropierea graniței cu Ucraina, unde vor fi amplasate pentru a preveni loviturile accidentale cu rachete, relatează The Guardian.
Oferta Berlinului de a desfășura trei dintre unitățile sale Patriot în Polonia a venit după ce doi oameni au fost uciși de o rachetă rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow, de la granița cu Ucraina, în noiembrie 2022.
”Unul dintre motivele pentru care Germania va sprijini acum flancul estic al NATO din Polonia cu unități Patriot este, cu siguranță, faptul că am văzut cât de repede conflictul dintre Rusia și Ucraina se poate extinde asupra țărilor membre NATO”, a declarat colonelul Jörg Sievers, care va comanda unitatea germană din Polonia.
Totodată, Sievers a subliniat natura ”strict defensivă” a sistemului Patriot, precizând că ”noi nu suntem singurele forțe de apărare pe teren, britanicii și americanii sunt și ei pe teren”.
Locuințe și o cale ferată, bombardate în regiunea Sumî
O femeie a murit și alte două persoane au fost rănite, luni, regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, bombardată de forțele ruse, anunță șeful administrației militare regionale, Dmitri Jivițki, citat de Ukrainska Pravda.
Oficialul precizează că au avut loc zece lovituri de artilerie, iar unul dintre proiectile a lovit o casă din comunitatea Esman.
Anterior, Jivițki a anunțat că trupele ruse au bombardat clădiri rezidențiale și calea ferată din orașul Vorojba.
”Zece obuze au explodat efectiv în centrul orașului. A existat o lovitură directă într-o clădire de apartamente. Unul dintre apartamente a fost complet distrus – acolo a zburat un obuz rusesc. Alte trei locuințe au pagube importante. Exploziile au distrus, de asemenea, spațiile comerciale ale locuitorilor din zonă: o bucătărie de vară, un șopron, o baie și un garaj.
Conducta de gaz și liniile electrice au fost avariate de șrapnel. De asemenea, au fost avariate liniile de cale ferată”, a precizat guvernatorul.
Serghei Lavrov vorbește despre ”un război aproape real între Rusia și Occident”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, 23 ianuarie, că ”ce se întâmplă în Ucraina este un război, nu unul hibrid, aproape un război real, pe care Occidentul îl plănuiește de mult timp împotriva Rusiei”, relatează publicația britanică The Telegraph și agenția rusă TASS.
Șeful diplomației de la Moscova a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său sud-african Naledi Pandor, când a acuzat, de asemenea, Occidentul că încearcă „să distrugă tot ce este rusesc – de la limbă la cultură, care este în Ucraina de secole”.
De asemenea, el a criticat statele din vest pentru că furnizează arme Ucrainei.
Mai multe detalii: Ce se întâmplă în Ucraina „este un război aproape real între Rusia și Occident”, spune Serghei Lavrov
Un fost mercenar Wagner a fost arestat în Norvegia
Fostul mercenar al grupării paramilitare ruse Wagner se numește Andrei Medvedev, are 26 de ani și a fugit în Norvegia în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, a anunțat poliția, citată de AFP, relatează Agerpres.
El a cerut azil în această țară și a afirmat că este gata ”să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război”, a precizat avocatul său.
Medvedev a spus că a trecut frontiera ruso-norvegiană pe jos, fiind urmărit de gardienii ruși cu câini. Specialiștii cred însă că bărbatul nu ar fi putut face acest lucru fără ajutor pentru că frontiera dintre cele două țări este păzită foarte strict.
”Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal” în Norvegia, a declarat pentru AFP Jon Andreas Johansen, un reprezentant al poliției.
Fostul mercenar a mai spus că a luptat în cadrul grupării Wagner timp de patru luni și că a dezertat în noiembrie, pentru că i-a fost prelungit contractul împotriva voinței lui.
El se află acum sub supravegherea autorităților norvegiene, într-un loc secret, pentru că poate fi un martor importat care să vorbească despre acțiunile grupării Wagner în Ucraina.
Mai multe detalii: Fostul mercenar Wagner care a fugit în Norvegia și a cerut azil a fost arestat
Atac cu rachete în Kramatorsk
Trupele rusești au lansat luni, 23 ianuarie, un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk, anunță primarul Oleksandr Goncharenko, citat de Ukrainska Pravda.
Deoacamdată nu există informații despre pagube sau posibile victime.
Alertele de raid aerian au răsunat luni în Kramatorsk. Potrivit serviciului alerts.in.ua, alertele au fost menținute în zonă pentru aproape o oră și jumătate.
Letonia va reduce relațiile diplomatice cu Rusia
Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a anunțat că țara sa va reduce relațiile diplomatice cu Rusia, în semn de solidaritate cu Estonia, relatează CNN.
”Din cauza agresiunii brutale în curs de desfășurare a Rusiei împotriva Ucrainei și în solidaritate cu Estonia, Letonia va reduce nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia începând cu 24 februarie, cerând Rusiei să acționeze în consecință”, a scris șeful diplomației letone pe Twitter.
Due to the ongoing brutal Russian aggression against #Ukraine and in solidarity with #Estonia, #Latvia will lower level of diplomatic relations with #Russia effective February 24, demanding Russia to act accordingly
— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) January 23, 2023
Măsura vine în contextul în care Rusia a anunțat expulzarea ambasadorului Estoniei, ca răspuns la decizia țării baltice de a reduce numărul angajaţilor ambasadei ruse din Tallinn.
”Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, a acuzat Ministerul rus de Externe.
La scurt timp, Estonia a transmis că îl va expulza pe ambasadorul Rusiei.
Kremlinul spune că este ”prea devreme” pentru o discuție despre candidatura lui Putin la prezidențialele din 2024
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni, 23 ianuarie, că ”președintele nu a făcut nicio declarație pe această temă”, când a fost întrebat dacă Putin plănuiește să candideze pentru un nou mandat în 2024, relatează The Guardian.
Întrebat, de asemenea, dacă la Kremlin au început deja pregătirile pentru o campanie de realegere, Peskov a spus că este ”prea devreme” pentru a vorbi despre acest lucru, pentru că președinția rusă are ”o mulțime de afaceri curente”.
În 2021, Vladimir Putin a semnat o lege care îi va permite să candideze la președinție de încă două ori, ceea ce înseamnă că ar putea să rămână în funcție până în 2036.
Polonia va cere permisiunea Germaniei de a livra Ucrainei tancurile Leopard
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat luni, 23 ianuarie, că guvernul său va cere permisiunea Germaniei pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina, dar că intenționează să le trimită indiferent dacă Berlinul va fi de acord sau nu, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
”Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară”, a declarat Morawiecki.
”Chiar dacă nu am obține această aprobare, am transfera în continuare tancurile noastre împreună cu altele în Ucraina. Condiția pentru noi în acest moment este să construim cel puțin o mică coaliție de țări”, a mai spus premierul Poloniei.
Ucraina „va plăti” dacă Germania îi trimite tancuri Leopard, avertizează Rusia
Kremlinul a avertizat luni că Ucraina va suporta consecințele dacă Occidentul îi va furniza tancuri, pe fondul presiunii crescânde asupra Germaniei pentru a trimite armament avansat la Kiev, transmite CNN.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că negocierile privind trimiterea în Ucraina a tancurilor Leopard 2 de fabricație germană sugerează că „nervozitatea dintre membrii alianței este în continuă creștere”.
„Toate țările care participă direct sau indirect la pomparea (Ucrainei) cu arme și la creșterea nivelului tehnologic al acesteia sunt responsabile (pentru continuarea conflictului)”, a spus Peskov.
„Poporul ucrainean va trebui să plătească pentru asta”, a adăugat acesta.
5 regiuni ucrainene, fără electricitate din cauza deficitului de energie
Deficitul de energie din sistemul energetic al Ucrainei a crescut pe măsură ce consumul crește, a informat luni compania energetică de stat Ukrenergo, citată de Kyiv Independent.
Întreruperi de urgență a energiei electrice au fost introduse în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Liov, Zaporojie și Volin, unde limitele de consum au fost depășite.
Întreruperile de energie electrică ar putea fi implementate și în alte regiuni ucrainene, a precizat Ukrenergo.
„Consumul de energie electrică este mai mare decât duminică din cauza începerii săptămânii de lucru, precum și a scăderii treptate a temperaturii în toată Ucraina”, potrivit comunicatului.
Germania va decide „în curând” cu privire la livrarea tancurilor Leopard Ucrainei
Berlinul spune că va lua în curând o decizie cu privire la livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, pe măsură ce liderii occidentali făcut presiuni sporite asupra Germaniei pentru a trimite armament avansat la Kiev, în urma solicitărilor repetate din partea președintelui Volodimir Zelenski, transmite CNN.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că anticipează o decizie în timp util cu privire la livrarea tancurilor, adăugând că le consideră necesare pentru o ofensivă ucraineană în regiunile de est Luhansk și Donbas.
„Toată lumea înțelege nevoia (președintelui Zelenski) și de aceea o decizie va fi luată în curând, oricare ar fi aceasta”, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Întrerupere de urgență a alimentării cu energie electrică în Dnipropetrovsk și Liov
În regiunile Dnipropetrovsk și Liov a avut loc o oprire de urgență a alimentării cu energie electrică, deoarece cererea a depășit limita de consum, transmite The Guardian.
Guvernatorul regional din Liov Maksym Kozytskyi a făcut apel către locuitori cu privire la lipsa de energie, într-un mesaj postat pe Telegram.
„Timpul și durata întreruperilor nu pot fi prevăzute. Știu că acest mesaj poate provoca un alt val de furie și indignare, dar lucrătorii din domeniul energiei fac tot posibilul pentru a se asigura că toată lumea are lumină: lucrează ore suplimentare, asigură alimentarea cu energie electrică pentru a ocoli centralele electrice care au fost atacate de inamic, repară echipamentele în ciuda lipsei de componente”, a transmis oficialul.
Rușii au bombardat 7 regiuni ucrainene în ultima zi
Atacuri rusești au fost raportate în ultimele 24 de ore în regiunile Donețk, Herson, Harkov, Sumî, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Luhansk, potrivit autorităților locale, citate de Kyiv Independent.
În urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă, iar opt au fost rănite. În Harkov, forțele ruse au lovit patru districte, ucigând o persoană și rănind alta, a informat luni guvernatorul Oleh Syniehubov. Atacurile au distrus două case și o fermă, a adăugat Syniehubov.
Rusia acuză Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele nucleare
Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme și muniție furnizate de Occident la centralele nucleare din țară, relatează Reuters.
Într-un comunicat, SVR susţine că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.
SVR a adăugat că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.
459 de copii, uciși în Ucraina de la începutul războiului
Bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei au ucis 459 de copii și au rănit alți 914, începând cu 24 februarie 2022, a anunțat duminică Procuratura Generală ucraineană, citată de Kyiv Independent.
Cele mai recente victime sunt o fată de șapte ani din Vovchansk, regiunea Harkov și un băiat de 17 ani din satul Studenok din regiunea Sumî, care au răniți în urma unor atacuri lansate la 21 ianuarie, potrivit oficialilor.
Potrivit guvernatorului regiunii Sumî, Dmytro Zhyvytskyi, adolescentul abia a scăpat cu viață, deoarece bombardamentele i-au distrus complet casa.
Rusia trimite întăriri în regiunea Herson, spune armata ucraineană
Rusia trimite noi trupe noi în părțile ocupate ale regiunii Herson, a transmis luni Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Kyiv Independent.
Potrivit armatei ucrainene, trupele au ajuns în așezările Vynohradove și Brylivka din regiunea Herson în perioada 18-21 ianuarie echipate cu arme de calibru mic și veste antiglonț.
Denis Puşilin anunță că a vizitat Soledar
Denis Puşilin, şeful instalat de Moscova în autoproclamata Republică Populară Doneţk, a declarat duminică seară că a vizitat oraşul Soledar, pe care Rusia susţine că l-a capturat la începutul lunii ianuarie, informează Reuters.
Puşilin a publicat un videoclip pe Telegram, în care a fost surprins mergând prin zone nelocuite şi printre clădiri distruse.
„Am vizitat Soledar astăzi (n.r. duminică)”, a spus acesta.
Ministrul german de Externe spune că Berlinul ”nu ar sta în calea” trimiterii de către Polonia a unor tancuri Leopard în Ucraina
Germania nu ar ”sta în calea” Poloniei dacă aceasta ar trimite tancuri Leopard în Ucraina, a declarat ministrul de Externe Annalena Baerbock, în ceea ce pare a fi cel mai clar semnal de până acum din partea Berlinului că aliații europeni ar putea livra acest tip de echipament fabricat în Germania, relatează The Guardian.
Întrebată într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar trimite tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns printr-un translator: ”Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni se va adresa, nu vom sta în cale”.
Presiuni diplomatice puternice sunt exercitate asupra Berlinului pentru a-și trimite tancurile sau cel puțin pentru a permite țărilor care le-au cumpărat să le reexporte. În calitate de producător al tancurilor Leopard, Berlinul are drept de veto în ceea ce privește transferul acestora.
Polonia a anunțat că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului.
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că, dacă Germania va continua să refuze să furnizeze tancurile Ucrainei, ”vom înființa o «mică coaliție» de țări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, din tancurile lor moderne”.
Reacția lui Zelenski în cazul viceministrului reținut pentru luare de mită
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat demiterea ministrului adjunct al Infrastructurii Vasili Lozinski, reținut pentru luare de mită, drept un semnal pentru toți cei ale căror acțiuni încalcă principiul justiției.
În mesajul său de duminică seară, liderul de la Kiev a spus că ”organele de drept au toate posibilitățile de a efectua o anchetă și de a aduce cazul în instanță. Și vreau ca acesta să fie semnalul nostru pentru toți cei ale căror acțiuni sau comportament încalcă principiul justiției”.
”Bineînțeles, acum accentul principal este pus pe apărare, politică externă și război. Dar acest lucru nu înseamnă că nu văd sau nu aud ce se spune în societate la diferite niveluri, atât la nivel central, cât și în regiuni. Iar săptămâna aceasta va fi un moment pentru decizii adecvate. Aceste decizii au fost deja pregătite. (…) Societatea va primi informații complete, iar statul va lua măsurile puternice necesare”, a adăugat Zelenski.
Primar: Rușii au bombardat o zonă rezidențială dintr-un oraș ocupat din regiunea Herson
Evhen Rișciuk, primarul orașului Oleșkî, din regiunea Herson, a anunțat, duminică, 22 ianuarie, că trupele rusești au bombardat orașul de mai multe ori, avariind o școală, relatează The Kyiv Independent.
În urma exploziilor, geamurile clădirilor din apropiere au fost sparte. Nu au fost raportate victime.
La sfârșitul lunii decembrie, o femeie a fost ucisă ca urmare a bombardamentelor rusești asupra orașului, a amintit primarul.