Relatarea Libertatea LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 338 s-a mutat aici
Ucraina anunță că Rusia a lansat joi 70 de rachete, iar cele mai multe dintre ele au fost doborâte
Rusia a lansat joi 70 de rachete asupra Ucrainei, dintre care 47 au fost interceptate și doborâte, au anunțat Forțele armate ucrainene vineri, 27 ianuarie, relatează CNN.
Forțele Moscovei au efectuat, și 44 de lovituri aeriene, dintre care 18 folosind drone Shahed-136 de fabricație iraniană. Toate dronele au fost doborâte, au precizat Forțele armate ucrainene.
Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite în toată Ucraina în urma atacurilor de pe 26 ianuarie, au anunțat joi serviciile de stat pentru situații de urgență ale țării.
Ucraina afirmă că Rusia intensifică ostilitățile în partea de sud-est a Donețkului
Oficialii ucraineni susțin că Rusia intensifică ostilitățile în partea de sud-est a regiunii Donețk, în jurul orașelor Avdiivka și Vuhledar, informează CNN.
Deși Bahmut rămâne zona în care luptele sunt cele mai crâncene, Avdiivka a devenit aproape la fel de disputată, a afirmat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.
„Acum situația este foarte intensă și în Avdiivka”, a spus el.
„Inamicul a bombardat astăzi de mai multe ori localitatea Vuhledar, o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite, iar în așezarea Ocheretyne au fost ucise două persoane”, a adăugat el. „Cu alte cuvinte, observăm o escaladare de-a lungul întregii linii de front dinspre sud și dinspre nord”, a mai spus guvernatorul regional.
Zona de sud-est a Donețkului este considerată un teritoriu strategic de către Rusia pentru a descuraja o potențială ofensivă a forțelor ucrainene spre Crimeea.
Ucraina spune că Rusia folosește tactici similare cu cele pe care le-a folosit în jurul orașului Bahmut, care este situat mai la nord în regiunea Donețk.
Armatele Moscovei se bazează foarte mult pe artilerie și angajează un număr mare de oameni în ofensive sortite eșecului, a declarat Serhii Cherevatyi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Având ca țintă mai multe așezări, forțele ruse „au efectuat 28 de atacuri într-o singură zi, au tras de 264 de ori, pierzând 141 de oameni (…) și având 165 de răniți, dar nu au reușit să obțină niciun rezultat”, a afirmat Cherevatyi, într-un briefing.
El a precizat că în jurul întregii linii de front din est se dau lupte neîncetat.
„Inamicul încearcă să reușească să străpungă apărarea noastră, în special în direcțiile Bahmut, Avdiivka și Lîman”, a declarat Cherevatyi. „În total, 199 de atacuri și 35 de lupte au avut loc în sectorul Bahmut (joi). Inamicul a tras cu toate tipurile de artilerie și lansatoare de rachete multiple”, a precizat el.
„Cu toate acestea, forțele noastre de apărare nu au permis inamicului să reușească”, a adăugat reprezentantul armatei ucrainene.
Franța încă nu a luat o decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc în Ucraina
Franța nu a luat încă o decizie cu privire la transferul tancurilor principalede luptă Leclerc către Ucraina, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, în timpul vizitei sale de joi de la Odesa, relatează ediția europeană a publicației Ukrainska Pravda, potrivit The Kyiv Independent.
Poziția Franței contrastează cu cea a Marii Britanii, Germaniei și SUA, care au aprobat deja trimiterea tancurilor de luptă principale Challenger, Leopard și, respectiv, Abrams către Ucraina. Spre deosebire de Germania, care și-a mărit ajutorul militar pentru Ucraina sub presiunea aliaților și a presei, guvernul francez nu a fost atât de mult criticat, în ciuda faptului că a adoptat uneori o poziție similară cu cea a Germaniei.
Colonna a mai spus că sistemele suplimentare de apărare antiaeriană rămân o prioritate pentru Ucraina. Ea a adăugat că Franța va „răspunde la această cerere” de furnizare de ajutor în domeniul apărării antiaeriane.
Pe 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude furnizarea de tancuri de luptă principale Leclerc de producție franceză către Ucraina.
Macron a declarat că o decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc va fi luată în zilele și săptămânile următoare, dar ar trebui să fie convenită cu alți aliați, inclusiv cu Germania.
Miercuri, 25 ianuarie, Germania a confirmat că va trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, după luni de amânare a acestei decizii, și va permite altor țări să trimită aceste tancuri de fabricație germană Kievului.
Șeful agenției ONU pentru refugiați avertizează că și mai mulți oameni vor fugi din cauza luptelor din Ucraina
În contextul în care forțele ruse fac presiuni în estul Ucrainei, șeful agenției ONU pentru refugiați a declarat pentru agenția de știri AFP că autoritățile de la Kiev și guvernele europene ar trebui să se pregătească pentru un posibil nou val de persoane care vor fugi din calea luptelor, scrie Al Jazeera.
Mai mult, el a spus că, în ciuda ofertelor repetate de ajutor umanitar, Rusia încă nu acordă agenției ONU decât un acces limitat la ucrainenii din zonă.
„Nu pot face previziuni militare, nu aceasta este expertiza mea”, a declarat în capitala Ucrainei Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.
„Dar un lucru pe care îl pot spune este că, desigur, orice exacerbare a războiului riscă să provoace noi deplasări, într-un fel sau altul, și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a precizat Grandi.
„Așa cum am văzut peste tot, la Mariupol, la Herson, de fiecare dată când luptele se intensifică, oamenii vor încerca, în mod natural, să caute siguranță”, a spus el, referindu-se la două dintre cele mai aprige bătălii din timpul invaziei ruse din Ucraina, care durează deja de aproape un an.
Trump îl critică pe Biden pentru trimiterea de tancuri în Ucraina
Fostul președinte american Donald Trump a criticat decizia de a trimite tancuri de top în Ucraina, calificând efortul de respingere a invaziei ruse drept un „război nebunesc”, scrie Al Jazeera.
În cea mai recentă critică la adresa ajutorului acordat Ucrainei, Trump a declarat că trimiterea tancurilor Abrams M1 echivalează cu o escaladare care ar putea duce la un război nuclear.
„Mai întâi vin tancurile, după aceea vin rachetele nucleare”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare. „Puneți capăt acestui război nebunesc, acum. Este atât de ușor de făcut!”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă.
Luptele grele care se dau în jurul orașului Bahmut continuă, confirmă o echipă CNN
Luptele grele între forțele ucrainene și cele rusești continuă în jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, a constatat o echipă CNN aflată la fața locului.
Echipa CNN a fost martoră la tiruri indirecte intense de pe pozițiile ucrainene de pe versanții de la vest de Bkhmut, majoritatea tirurilor fiind aparent îndreptate împotriva unităților ruse de la sud și nord de oraș.
Unitățile organizației de mercenari Wagner încearcă să avanseze de pe ambele flancuri, într-un efort de a încercui orașul în care au rămas 6.000 de civili.
Bahmut rămâne un punct major al conflictului, președintele ucrainean și personalul său acordând o atenție deosebită situației de pe front.
„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat joi la o reuniune a conducerii Statului Major al armatei ucrainene”, a precizat joi biroul său, într-un comunicat. „Participanții au ascultat rapoartele comandanților direcțiilor operaționale cu privire la situația actuală de pe front și au discutat în detaliu situația din sectorul Bahmut”, menționează comunicatul.
SUA vor trimite în Ucraina versiunea mai modernă și mai eficientă a tancului Abrams, anunță Pentagonul
SUA vor trimite în Ucraina tancul M1A2 Abrams, care are capacități semnificativ îmbunătățite în comparație cu modelul anterior, M1A1, relatează CNN.
Sabrina Singh, una dintre purtătoarele de cuvânt ale Pentagonului, a confirmat joi că M1A2 va fi versiunea de Abrams furnizată ucrainenilor. Ea a precizat că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces, în stocurile noastre” și că va dura „luni de zile pentru a transfera” tancurile către Ucraina.
M1A2 este un upgrade semnificativ față de vechiul M1A1, în principal datorită faptului că A2 funcționează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al lui A1.
Este „diferența dintre un telefon cu priză – un telefon rotativ – și acel iPhone pe care îl aveți în mână”, a explicat generalul american în retragere Robert Abrams, fostul comandant al forțelor americane din Coreea, după al cărui tată a fost „botezat” tancul de 70 de tone.
Oficialii americani au anunțat săptămâna aceasta că 31 de tancuri Abrams vor fi trimise în Ucraina, după zile de neînțelegeri între SUA și aliații săi. Oficialii nu au dezvăluit încă ce variantă de tanc vor alege, iar șeful de achiziții al armatei, Doug Bush, a declarat marți reporterilor că decizia este în continuare cântărită.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri de la Casa Albă că tancurile Abrams vor „spori capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.
Șeful cancelariei lui Zelenski: Oficialii ucraineni care se sustrag de la îndatoririle din timpul războiului vor fi îndepărtați rapid
Funcționarii guvernamentali ucraineni care se sustrag de la îndatoririle lor pe timp de război vor fi îndepărtați rapid, a declarat joi un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, pe fondul unor măsuri drastice de combatere a corupției, informează Reuters.
Mai mulți oficiali au fost înlăturați săptămâna aceasta în urma unei serii de scandaluri și acuzații de corupție. Analiștii politici consideră că Zelenski trebuie să le arate partenerilor occidentali și ucrainenilor obosiți de război că este serios în ceea ce privește pedepsirea proastei guvernări.
„Toată lumea ar trebui să înțeleagă nivelul lor de responsabilitate față de țară și națiune în timpul războiului. Cine uită de asta primește o reacție rapidă”, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean.
„Acest lucru se va întâmpla cu toți cei care își permit să uite ce îndatoriri au, indiferent de nume și funcții”, a scris Yermak, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Mai multe detalii: Șeful cancelariei lui Zelenski: Oficialii ucraineni care se sustrag de la sarcinile pe care le au în timpul războiului vor fi îndepărtați rapid
Termocentrala Krivoi Rog, vizată de atacurile pe care armata rusă le lansează împotriva infrastructurii ucrainene
Unul dintre cei mai mari producători de energie din Ucraina, termocentrala Krivoi Rog, amplasată pe raza localităţii Zelenodolsk, este, în mod repetat, ţinta atacurilor pe care armata rusă le lansează împotriva infrastructurii critice ucrainene, informează Agerpres.
Primarul din Zelenodolsk, Dmitro Neveselîi, a confirmat, joi, pentru sursa citată, că termocentrala a fost atacată de mai multe ori în ultima perioadă, însă continuă să funcţioneze.
„Oraşul nostru a fost înfiinţat ca urmare a construirii termocentralei Krivoi Rog, una dintre cele mai mari centrale termice din Europa. Are zece grupuri electrogene a câte 300 MWh fiecare. Este unitatea care asigură cele mai multe locuri de muncă în localitatea noastră. Aproximativ 30% din populaţia Zelenodolsk lucrează la centrala termică”, a afirmat Dmitro Neveselîi.
Acesta susţine că termocentrala Krivoi Rog funcţionează pe cărbune adus pe cale feroviară din Vestul Ucrainei. Unitatea a avut 2.700 de angajaţi, însă în prezent în ea mai lucrează 700 de persoane.
Consiliul Europei cere un tribunal special care să investigheze „crima de agresiune” a Rusiei și Belarusului în Ucraina
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în unanimitate pentru a solicita înființarea unui tribunal internațional special care să-i urmărească penal pe liderii politici și militari ruși și belaruși „pentru crima de agresiune din Ucraina”, potrivit unei declarații publicate joi, informează CNN.
APCE, formată din membri numiți de parlamentele naționale ale celor 46 de state membre ale Consiliului, propune crearea unui tribunal la Haga „pentru a-i urmări penal pe liderii politici și militari ruși și belaruși care au planificat, pregătit, inițiat sau executat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
APCE are ca rol să recomande politici în vederea adoptării, iar acestea sunt apoi înaintate guvernelor naționale pentru a fi puse în practică.
Mai multe detalii: Consiliul Europei cere înființarea unui tribunal special care să investigheze „crima de agresiune” a Rusiei și Belarusului în Ucraina
Un mort și 4 răniți în regiunea Herson, în urma unui atac cu rachete rusești
O rachetă rusească a lovit joi o clădire a consiliului sătesc din localitatea Kochubeivka, din regiunea Herson, provocând moartea unei persoane, a anunțat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog.
În urma atacului, altepatru persoane au fost rănite, a declarat Vilkul, adăugând că acestea „au fost deja evacuate la spitale din Krivoi Rog”.
Printre acestea se află și liderul așezării Kochubeivka, potrivit lui Vilkul.
Anterior în cursul zilei, forțele ruse au lovit 11 regiuni ucrainene cu rachete și drone, avariind 35 de clădiri, a anunțat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Oleksandr Khorunzhy. Atacurile au ucis 11 persoane și a rănit alte 11 în întreaga țară, a precizat Khorunzhy.
Miercuri, bombardamentele rusești asupra regiunii Herson au ucis două persoane și au rănit alte trei, potrivit administrației regionale.
Armata rusă a bombardat zilnic, în ultima perioadă, partea controlată de Ucraina din regiunea Herson. Forțele ucrainene au eliberat orașul Herson și malul vestic al râului Dnipro din regiunea Herson pe 11 noiembrie, după opt luni de ocupație rusă.
Ungaria cere la ONU demararea negocierilor de pace care să pună capăt conflictului din Ucraina
Ministrul de externe al Ungariei a cerut membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează Al Jazeera.
„Îndemnăm comunitatea internațională să înlocuiască retorica războiului cu retorica păcii”, a declarat Peter Szijjarto. „Îi rog cu umilință pe reprezentanții așa-numitelor superputeri să se așeze la masa tratativelor și să negocieze despre cum ar putea fi creată pacea în vecinătatea noastră”, a adăugat șeful diplomației ungare.
Szijjarto a subliniat impactul economic pe care războiul îl are asupra țării sale, inclusiv afluxul de migranți și costurile ridicate ale energiei de când a început războiul.
Canada promite că va trimite Ucrainei 4 tancuri Leopard
Canada va trimite patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunțat joi ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, potrivit CNN.
Donația le va oferi soldaților ucraineni un avantaj tactic datorită „mobilității, puterii de foc și capacității de supraviețuire excelente”, a adăugat ministrul apărării, precizând că acestea vor permite Ucrainei să recucerească și mai mult din teritoriul său.
The defence minister has just announced that Canada will send 4 Leopard 2 tanks to Ukraine. pic.twitter.com/7z5XxEEBaz
— Annie Bergeron-Oliver (@AnnieClaireBO) January 26, 2023
Tancurile sunt pregătite de luptă și vor fi desfășurate în următoarele săptămâni, a mai spus Anand, adăugând că un număr de membri ai forțelor armate canadiene vor fi detașați pentru a-i deprinde pe soldații ucraineni cu abilitățile de care au nevoie pentru a opera echipamentul.
De asemenea, ministrul apărării a precizat că numărul de tancuri promise ar putea crește „pe măsură ce coordonăm împreună cu aliații noștri planurile de donare și de susținere” și „colaborăm pentru a pune în comun muniția și piesele de schimb”.
„Tancurile nu sunt ușor de întreținut, dar susținerea pe care o vor oferi va fi esențială pentru succesul și victoria generală a Ucrainei”, a spus ea, subliniind complexitatea funcționării acestor tancuri.
Canada va discuta cu Germania, Finlanda, Portugalia, Spania și Olanda despre cum pot aceste țări să asigure „succesul pe termen lung al donațiilor” lor, a adăugat ea.
Franța și Italia, aproape de un acord privind livrarea unui sistem de apărare antiaeriană către Ucraina
Franța și Italia sunt aproape de finalizarea detaliilor tehnice pentru a furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană SAMP/T, au declarat joi două surse diplomatice, deși nu este limpede cât de repede va veni o decizie finală privind trimiterea acestuia, informează Reuters.
Kievul le-a cerut aliaților săi occidentali mai multe sisteme de apărare antiaeriană și a solicitat în mod special, în luna noiembrie a anului trecut, sistemul SAMP/T, cunoscut sub numele de Mamba.
Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, se va deplasa vineri în Italia pentru a se întâlni cu omologul său italian, Guido Crosetto, ambele părți dorind să avanseze cu discuțiile privind trimiterea sistemului SAMP/T în Ucraina.
„Suntem în curs de finalizare (a discuțiilor, n.r.) cu italienii”, a declarat o sursă franceză din domeniul diplomației, care a precizat că încheierea unui acord privind livrarea sistemului SAMP/T „nu este foarte departe”.
Mai multe detalii: Franța și Italia, aproape de un acord prin care să trimită Ucrainei sistemul antiaerian Mamba, singurul din Europa ce poate intercepta rachete balistice
Noul ambasador al SUA în Rusia a sosit la Moscova
Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a sosit la Moscova, potrivit unui mesaj al Ambasadei SUA, publicat pe Twitter, informează CNN.
С возвращением в Россию, посол Трейси! #ПосолСША #ПосолТрейси https://t.co/TiYxwhVWQC pic.twitter.com/nwtNLbou15
— Посольство США в РФ/ U.S. Embassy Russia (@USEmbRu) January 25, 2023
Tracy, care a ocupat anterior funcția de adjunct al șefului misiunii la Moscova, a fost confirmată cu o majoritate covârșitoare în funcția de ambasador în Rusia, în luna decembrie.
Înainte de plecarea ei la Moscova, Tracy s-a întâlnit cu ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov.
„Am fost clari cu privire la dorința noastră de a menține canale deschise de comunicare cu Rusia”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, adăugând că aceste canale sunt folosite „pentru a transmite unde ne aflăm în legătură cu probleme care sunt de cea mai mare prioritate pentru noi”, precum cetățenii americani reținuți pe nedrept și costurile escaladării rusești.
El a precizat că Ambasada SUA de la Moscova este „sub presiune din cauza (…) limitărilor pe care Kremlinul le-a impus”, dar că Washingtonul poate comunica și cu Ambasada Rusiei în SUA.
Sosirea ambasadoarei americane la Moscova vine la o zi după ce președintele Biden a anunțat că intenționează să trimită Ucrainei 31 de tancuri Abrams și în timp ce Rusia a lansat o nouă rundă de atacuri cu rachete împotriva Kievului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Moscova consideră livrarea de tancuri de luptă occidentale moderne către Ucraina drept o „implicare directă” în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
SUA au trimis auditori la Kiev pentru a se asigura că ajutorul sau armamentul american „nu este deturnat”
Statele Unite au auditori la Kiev în această săptămână, alături de consultanții de la Banca Mondială și de cei de la compania Deloitte, pentru a se asigura că „niciun ajutor sau armament nu este deturnat”, potrivit subsecretarului de stat pentru afaceri politice din cadrul Departamentului de Stat, Victoria Nuland, informează CNN.
„Continuăm să sprijinim reformele esențiale și măsurile anticorupție ale guvernului ucrainean în întreaga țară”, a declarat Nuland în cadrul unei audieri a Comisiei pentru relații externe din cadrul Senatului american.
Declarațiile ei vin în contextul în care membrii republicani ai Congresului au semnalat dorința de a fi întreprinse eforturi suplimentare de supraveghere atunci când vine vorba de sprijinul SUA pentru Ucraina. Administrația Biden a afirmat că există eforturi de supraveghere în derulare.
Săptămâna aceasta, Departamentul de Stat a declarat că „nu are cunoștință de faptul că a fost implicat vreun ajutor din partea SUA” în scandalul de corupție din cadrul guvernului ucrainean care a dus la demisia ministrului adjunct al apărării și a mai multor oficiali ucraineni.
Sosirea auditorilor americani la Kiev are loc în contextul în care președintele american Biden a anunțat că intenționează să trimită Ucrainei 31 de tancuri Abrams, iar Pentagonul a dezvăluit un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, care include pentru prima dată vehicule blindate Stryker și mai multe vehicule de luptă Bradley.
Polonia va livra Ucrainei tancurile Leopard „în următoarele săptămâni”
Ucraina urmează să primească tancuri și vehicule blindate grele de la aliați precum Germania, SUA, Marea Britanie, Suedia, Olanda și Polonia.
Wojciech Skurkiewicz, adjunctul ministrului polonez al apărării, a declarat pentru Radio Plus că tancurile din țara sa ar putea fi trimise „în câteva săptămâni”, relatează Sky News.
Între timp, Germania a anunțat că tancurile sale Leopard 2 ar putea ajunge în Ucraina până la sfârșitul lunii martie, iar Marea Britanie a oferit un termen similar.
Ucraina speră să primească armamentul de care are nevoie înainte ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă, așteptată să aibă loc în primăvară.
Serghei Lavrov, ironizat de șefa diplomației germane
Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a postat pe Twitter un comentariu ironic la adresa turneului pe care omologul său rus, Serghei Lavrov, îl face în Africa, folosind un simbol menit să se refere la tancurile Leopard, dar care a provocat un val de proteste pe continent, informează BBC, citat de News.ro.
„Ministrul rus de externe Lavrov se află în Africa, nu pentru a vedea Leopardul (n.r. – a folosit un emoji reprezentând un leopard ), ci pentru a afirma fără menajamente că partenerii Ucrainei vor să distrugă tot ceea ce este rusesc”, a notat Annalena Baerbock
Referirea la leopard a fost probabil un joc de cuvinte legat de tancurile pe care Germania a anunţat miercuri că le va trimite Ucrainei, dar i-a înfuriat pe mulți mulţi care au considerat că postarea reprezintă o sugestie că fauna sălbatică a Africii a fost singurul lucru care a meritat să-l aducă pe Serghei Lavrov pe continent.
The Russian Foreign Minister #Lavrov is in Africa, not to see 🐆, but to bluntly claim that #Ukraines partners “want to destroy everything Russian”. Here is a 🧵 with all of his “evidence”: 1/3
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) January 24, 2023
Mai multe detalii: Ministrul german de externe a stârnit indignare în Africa după ce l-a ironizat pe omologul rus Serghei Lavrov
Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, este încă în reparații
Constructorii vor finaliza cea mai mare parte a lucrărilor de restaurare a podului din Crimeea la începutul lunii februarie, a anunțat, joi, vicepremierul rus Marat Khusnullin, citat de Interfax.ru.
„Ultima etapă, a patra, este programată pentru 31 ianuarie. Aceasta va finaliza partea principală a lucrărilor de restaurare”, a notat Marat Khusnullin pe Telegram.
Podul din Crimeea a fost deschis joi pentru circulație pe porțiunea de drum blocată timp de opt ore pentru reparații, a transmis serviciul de presă al Ministerului Transporturilor al Federației Ruse.
Mai multe detalii: Podul Kerci este încă în reparații. Când preconizează autoritățile ruse că se vor finaliza lucrările de restaurare
SUA desemnează Grupul Wagner drept organizație criminală transnațională semnificativă și sancționează rețeaua acestuia
Departamentul Trezoreriei SUA a desemnat joi gruparea Wagner, o organizație privată de mercenari ruși puternic implicată în războiul din Ucraina, drept organizație criminală transnațională semnificativă și a impus o serie de sancțiuni asupra rețelei transnaționale care o sprijină, informează CNN.
Departamentul de Stat al SUA a anunțat concomitent o serie de sancțiuni menite să „vizeze o serie de infrastructuri cheie ale grupării Wagner – inclusiv o firmă de aviație folosită de Wagner, o organizație de propagandă a Wagner și companii de fațadă ale Wagner”, potrivit secretarului american de stat, Antony Blinken.
Iată măsurile luate de cele două departamente americane:
Departamentul de Stat a anunțat sancțiuni pentru următoarele persoane:
- Trei persoane pentru rolurile lor ca șefi ai Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei, despre care s-a raportat că ar fi facilitat recrutarea de deținuți ruși în cadrul Grupului Wagner.
- Un viceprim-ministru care îndeplinește și funcția de ministru al Industriei și Comerțului.
- Președintele Comisiei electorale din regiunea Rostov.
- O rețea legată de un oligarh rus deja inclus pe lista sancțiunilor.
- Un finanțator al președintelui rus Vladimir Putin.
Departamentul de Stat a anunțat, de asemenea, că va lua măsuri pentru a impune restricții de viză „pentru 531 de membri ai armatei Federației Ruse” asociați cu asaltul asupra Ucrainei.
Departamentul Trezoreriei a anunțat sancțiuni pentru următoarele persoane:
- O serie de persoane și companii legate de complexul industrial de apărare al Moscovei.
- Aliați ai lui Putin și membri ai familiilor acestora.
- Două persoane implicate în încercările Rusiei de a anexa părți ale Ucrainei.
Casa Albă a anunțat încă de săptămâna trecută că va desemna Grupul Wagner drept organizație criminală transnațională semnificativă și că va impune sancțiuni împotriva organizației conduse de Evgheni Progojin.
Mai multe detalii: SUA desemnează grupul de mercenari Wagner drept „organizație criminală transnațională semnificativă”
Joe Biden ia în considerare o călătorie în Europa la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare efectuarea unei vizite în Europa luna viitoare, în jurul împlinirii unui an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat pentru CNN doi oficiali de rang înalt din cadrul administrației americane.
Vizita nu este confirmată încă, iar detaliile acesteia nu au fost încă finalizate. Unul dintre oficiali a precizat că una dintre opririle luate în considerare este Polonia, un aliat cheie al NATO care găzduiește în prezent mii de trupe americane și care servește, de asemenea, drept centru pentru transferurile de arme occidentale către Ucraina. Membrii serviciilor americane antrenează, de asemenea, trupe ucrainene acolo.
Mai multe detalii: Joe Biden ia în considerare să vină în Europa în februarie, pentru a marca împlinirea unui an de la debutul invaziei ruse din Ucraina
Kievul a revenit la întreruperile programate ale alimentării cu energie electrică
Capitala ucraineană și regiunea mai largă a Kievului au revenit la programul anterior de întreruperi ale alimentării cu energiei electrice, au anunțat joi pe Telegram administrația orașului și compania energetică DTEK, potrivit CNN.
Programul fusese modificat pentru scurt timp și fusese introdusă o întrerupere de urgență a alimentării cu energie electrică în anumite părți ale Ucrainei, inclusiv în regiunea Kiev și în alte părți, după ce rachetele rusești au vizat joi instalații energetice din întreaga țară, anunțase anterior în cursul zilei ministrul Energiei, Herman Halușcenko, într-o postare pe Facebook.
El precizase că cea mai gravă situație era în regiunea Kiev, regiunea Odesa și regiunea Vinnița.
În regiunea Odesa, alimentarea infrastructurilor critice, cum ar fi spitalele, a fost restabilită, dar în rest sunt încă în vigoare întreruperi de energie electrică de urgență, a precizat DTEK într-o postare separată, pe Telegram.
Anterior, oficialii locali din regiunile Kiev și Odesa au anunțat că instalațiile energetice de acolo au fost afectate.
De când Rusia a început să vizeze în mod regulat infrastructura energetică a Ucrainei, țara se află într-un deficit de energie electrică. Acest lucru a forțat furnizorii și autoritățile să elaboreze un program limitat de furnizare a energiei electrice, iar rezidenții se confruntă adesea cu întreruperi programate de energie electrică. În cazul unui atac cu rachete, autoritățile trec adesea de la întreruperea programată a energiei electrice la întreruperea de urgență. Impactul asupra ucrainenilor este deosebit de dur în contextul temperaturilor extrem de scăzute din această iarnă.
11 morți și cel puțin 11 răniți, în atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei
Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite pe teritoriul ucrainean în urma celor mai recente atacuri cu rachete rusești, a anunțat joi serviciul de stat pentru situații de urgență din Ucraina, potrivit CNN.
Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al serviciului, Oleksandr Khorunzhyi, a oferit următoarele detalii suplimentare:
- 35 de clădiri au fost avariate;
- Două incendii au izbucnit;
- 100 de salvatori intervin în urma atacurilor;
- Rachetele au provocat pagube în 11 regiuni din Ucraina.
„Cele mai multe dintre pagubele provocate locuințelor sunt în regiunea Kiev”, a adăugat el. „Am conectat 88 de generatoare de energie electrică pentru a furniza energie electrică unor facilități sociale, cum ar fi spitale etc.”, a precizat reprezentantul serviciului de stat pentru situații de urgență din Ucraina.
SBU a descoperit un presupus spion rus în rândurile sale
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat joi că a reținut un locotenent-colonel din rândurile sale, pe care îl suspectează de înaltă trădare, informează The Kyiv Independent.
Locotenent-colonelul este acuzat că a efectuat operațiuni de spionaj și a transmis secrete de stat unor contacte din Rusia. Potrivit unui comunicat al SBU, acesta și-a folosit telefonul mobil personal pentru a fotografia documente cu schemele de dispunere a punctelor de control militare din regiunea Zaporojie și a trimis informațiile către contacte rusești prin intermediul unui cont de e-mail înregistrat pe un domeniu rus.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a confiscat, de asemenea, telefoane mobile, cartele SIM emise de operatorii de telefonie mobilă ruși, bani și alte probe în timpul reținerii suspectului. Ancheta este în curs de desfășurare.
De la începutul invaziei ruse, Serviciul de Securitate al Ucrainei a inițiat anchete în peste 2.000 de proceduri penale deschise împotriva unor suspecți acuzați de colaboraționism. Cu toate acestea, problema scoaterii colaboraționiștilor din rândurile SBU și ale altor agenții guvernamentale ucrainene este încă una deschisă, notează The Kyiv Independent.
În iulie 2022, parlamentul de la Kiev a votat în favoarea deciziei președintelui Volodimir Zelenski de a-l demite pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, pentru că nu și-a îndeplinit în mod eficient atribuțiile. La demiterea acestuia, Zelenski a declarat că, după începerea invaziei pe scară largă, peste 60 de membri ai personalului SBU și ai Procuraturii Generale a Ucrainei au rămas în teritoriul ocupat de Rusia și au colaborat cu rușii.
În august 2022, Serviciul de Securitate a reținut un spion rus în biroul agenției din Harkov. Acesta a fost acuzat că a transmis informații despre activitatea forțelor armate ucrainene unor contacte rusești. De asemenea, s-a constatat că suspectul coordona un atac al rușilor asupra instalațiilor Serviciului de Securitate din Harkov.
„O decizie extrem de periculoasă”: Rusia răbufnește împotriva Germaniei după anunțul trimiterii tancurilor Leopard
În timp ce minimalizează impactul practic al deciziei țărilor occidentale de a trimite mai multe loturi de tancuri în Ucraina, Rusia își intensifică acum retorica în legătură cu acest sprijin acordat Kievului, scrie Al Jazeera.
Ambasadorul Moscovei în Germania, Serghei Nechaev, a descris planul de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 ca fiind o „decizie extrem de periculoasă” – despre care a spus că ar duce războiul la un „nou nivel de confruntare”.
Serghei Nechaev a declarat: „Germania și cei mai apropiați aliați ai săi nu sunt interesați de o soluție diplomatică, fiind hotărâți să escaladeze permanent și să pompeze regimul de la Kiev cu arme și mai letale”.
Marea Britanie vrea să trimită tancurile Challenger în Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Marea Britanie speră ca tancurile Challenger 2 pe care le trimite Ucrainei să ajungă în această țară la sfârșitul lunii martie, a declarat joi secretarul de stat din domeniul apărării, Alex Chalk, potrivit Reuters și Sky News.
La începutul acestei luni, Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie, în Ucraina.
„Intenția este ca acest lucru să se întâmple la sfârșitul lunii martie”, a declarat Alex Chalk în parlamentul de la Londra, ca răspuns la o întrebare referitoare la data la care tancurile vor ajunge în Ucraina.
El a spus că, până atunci, forțele ucrainene vor fi instruite intensiv cu privire la modul de operare și întreținere a vehiculelor blindate.
„În ceea ce privește chestiunea instruirii, mă bucur să spun că se așteaptă ca antrenamentele să înceapă săptămâna viitoare, luni”, a precizat Chalk.
Alte națiuni, inclusiv Statele Unite și Germania, s-au angajat ulterior să furnizeze tancuri, în acțiuni salutate de Kiev ca un potențial punct de cotitură în lupta pentru respingerea invaziei ruse.
Turcia anunță că este „lipsită de sens” restabilirea dialogului NATO cu Suedia și Finlanda
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a exclus reluarea discuțiilor cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor de aderare la NATO, afirmând că o astfel de acțiune ar fi „lipsită de sens”, scrie Al Jazeera.
În cadrul unei conferințe de presă, Mevlut Cavusoglu a mai spus că nu există nicio ofertă de evaluare separată a aderării la NATO a Suediei și Finlandei, după ce Ankara s-a retras din discuțiile trilaterale programate pentru luna viitoare în urma protestelor recente din Stockholm.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa dorește să restabilească dialogul cu Turcia în privința aderării țării sale la NATO.
Publicația independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia
Procuratura Generală a Rusiei a adăugat publicația independentă de știri Meduza pe lista organizațiilor „indezirabile” din țară, o sancțiune menită să forțeze entitățile private să se desființeze și care îi expune pe angajații și susținătorii financiari ai acestora la riscul unor pedepse semnificative cu închisoarea, relatează The Moscow Times citând agenția rusă de presă Interfax, și Reuters.
Procuratura Generală a precizat că, în opinia sa, activitățile publicației Meduza „constituie o amenințare la adresa bazelor ordinii constituționale și a securității Federației Ruse”.
Unul dintre cele mai populare site-uri independente de știri în limba rusă, Meduza a fost fondat în capitala letonă Riga în 2014 de un colectiv de foști angajați ai popularului site de știri rusesc Lenta.ru. Toți jurnaliștii site-ului tocmai demisionaseră în masă în urma unei decizii a miliardarului Alexander Mamut, proprietarul Lenta.ru, care are legături cu Kremlinul, de a o concedia pe Galina Timchenko, redactorul-șef al publicației.
Mai multe detalii: Rusia scoate în afara legii site-ul independent de știri Meduza, catalogându-l drept „organizație indezirabilă”, în cea mai recentă represiune asupra presei
Întreruperi de urgență ale energiei electrice, impuse în mai multe părți ale Ucrainei
O serie de întreruperi de urgență ale energiei electrice au fost introduse în anumite părți ale Ucrainei după ce rachete rusești au vizat joi instalațiile energetice ale țării, a anunțat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, într-o postare pe Facebook, potrivit CNN.
„Cea mai gravă situație este acum în regiunea Kiev, regiunea Odesa și regiunea Vinnița”, a precizat Halușcenko.
Anterior, oficiali locali din regiunile Kiev și Odesa au anunțat că au fost lovite mai multe instalații energetice din aceste regiuni.
Cum explică Patriarhul Kirill fuga tinerilor ruși de mobilizare
Decizia multor bărbaţi apţi pentru efectuarea serviciului militar de a abandona Rusia în timpul mobilizării parţiale decretate de Kremlin este o consecinţă a anilor de impunere din exterior a unor „valori false” populaţiei ruse, a declarat joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, potrivit agenției spaniole de știri EFE, citată de Agerpres.
„Timp de ani de zile, în rândul generaţiilor tinere s-au impus şi au fost sprijinite valori false importate din exterior, care au fost acceptate fără cel mai mic simţ critic”, a declarat Kirill în timpul unei intervenţii în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).
Patriarhul rus a remarcat că „pentru nimeni nu este un secret faptul că, în contextul actual al mobilizării parţiale, unii concetăţeni au părăsit Rusia”. „Evident este de înţeles frica de moarte pe care probabil au trăit-o. Mă gândesc că mulţi dintre ei au nevoie de ajutor spiritual, de o îndrumare”, a continuat el.
Totuşi, Kirill a apreciat că motivele acestor plecări au fost foarte diverse şi a insistat să nu fie toate judecate cu aceeaşi măsură.
Kirill a cerut o evaluare a sistemelor de educaţie, dat fiind că situaţia actuală cere atât tinerilor, cât şi populaţiei ruse în ansamblul său „bun simţ şi patriotism”.
Sute de mii de ruşi au fugit din ţară după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022, un exod care s-a accentuat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti în septembrie 2022. Principalele destinaţii au fost Kazahstanul, Finlanda, Georgia şi Armenia, iar exodul s-ar putea relua în acest an pe fondul zvonurilor privind un al doilea val de mobilizare.
Un german a fost arestat la Munchen pentru că a transmis Rusiei informaţii secrete
Bărbatul, identificat doar ca Arthur E., a fost arestat duminică pe aeroportul din Munchen când se întorcea în țară din Statele Unite, au transmis joi procurorii, potrivit Reuters.
El este acuzat de trădare după ce a complotat cu un angajat al serviciilor secrete germane pentru a furniza informații Rusiei. Potrivit procurorilor, el era asociat cu Carsten L., un angajat al serviciului german de informații externe (BND) care a fost arestat în decembrie sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.
Autoritățile germane au avertizat cu privire la o probabilitate de creștere a activității spionajului rus, având în vedere dezacordul dintre Kremlin și Occident după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Mai multe detalii: Un cetățean german a fost arestat sub acuzația că a oferit informații secrete Rusiei în colaborare cu un angajat al serviciilor secrete germane
Germania intenționează să trimită Ucrainei tancurile Leopard până la începutul lunii aprilie
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat că Berlinul intenționează să livreze tancurile Leopard 2 pe care le-a promis Ucrainei până cel târziu la începutul lunii aprilie, scrie Al Jazeera.
„Obiectivul în privința tancurilor Leopard este ca prima companie să ajungă în Ucraina până la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie”, a declarat Boris Pistorius.
El a adăugat că instruirea trupelor ucrainene pe vehiculele de luptă ale infanteriei germane Marder va începe în câteva zile, urmând ca antrenamentele pe tancurile mai grele Leopard 2 să înceapă „puțin mai târziu”.
Procuratura Ucrainei: 3 morți și 7 răniți în atacul rusesc din cursul nopții asupra regiunii Zaporojie
Atacul cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice din districtul Zaporojie efectuat în noaptea de miercuri spre joi a ucis trei persoane și a rănit cel puțin alte șapte, potrivit Parchetului General al Ucrainei, informază The Kyiv Independent.
Forțele ruse au atacat în mod repetat zona în cursul dimineții, când primii respondenți din rândul salvatorilor interveneau la fața locului, precizează Procuratura ucraineană.
Informațiile privind victimele sunt în curs de verificare, a mai anunțat Parchetul General.
Anterior, Administrația regională de stat din Zaporojie a anunțat că trupele ruse au lansat două rachete S-300 asupra unui sit de infrastructură energetică din comunitatea teritorială Pavliv, situată în partea de nord-est a regiunii.
Rusia „a folosit rachete hipersonice” în atacurile aeriene de joi, anunță șeful armatei ucrainene
Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a emis o declarație în urma atacurilor aeriene efectuate joi de Rusia, relatează Sky News.
El a afirmat că forțele ruse au folosit rachete hipersonice „Kinjal” pentru a lovi ținte de pe teritoriul întregii Ucraine.
Potrivit declarației sale, 47 de rachete au fost distruse de armata ucraineană, dintre care 20 în zona capitalei Kiev. El a precizat că trei din cele patru rachete aeriene controlate X-59 „nu și-au atins țintele”.
Cele 55 de rachete lansate de ruși au vizat „instalațiile energetice” ale Ucrainei, afirmă premierul Șmihal
Rusia a lansat joi dimineață 55 de rachete asupra Ucrainei, a anunțat premierul ucrainean Denis Șmihal pe Telegram, precizând că atacurile au vizat „instalațiile energetice” ale țării și că au fost lovite unele substații electrice, relatează CNN.
„Principalele ținte au fost instalațiile energetice pentru a-i lipsi pe ucraineni de energie și căldură”, a scris Șmihal pe Telegram. „Majoritatea rachetelor și a dronelor au fost interceptate de apărătorii noștri. Din nefericire, au existat lovituri la substații. Cu toate acestea, situația rețelei electrice rămâne sub control. Inginerii energeticieni fac totul pentru a asigura alimentarea cu energie electrică”, a adăugat șeful guvernului de la Kiev.
Ucraina a doborât 47 de rachete de croazieră, dintre care 20 deasupra capitalei, potrivit generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene.
Rachetele au fost lansate de avioane de război și nave rusești din Marea Neagră, a adăugat el în postarea de pe Telegram.
Ministrul francez de externe a vizitat Odesa, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit joi, la Odesa, oraș din sudul Ucrainei, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, informează CNN și Al Jazeera.
„În Odesa! Pentru a marca sprijinul Franței pentru suveranitatea Ucrainei, astăzi ca întotdeauna”, a scris Colonna, într-un mesaj publlicat pe Twitter.
À Odessa!
— Catherine Colonna (@MinColonna) January 26, 2023
Pour marquer le soutien de la France à la souveraineté de l’#Ukraine, aujourd’hui comme hier. pic.twitter.com/gdxaY60o4h
Kuleba a distribuit o fotografie cu ei doi în Odesa și i-a urat bun venit lui Colonna în oraș.
„Mulțumesc pentru vizita ta curajoasă. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre rolul Franței în coaliția internațională a tancurilor, inițiativa privind exportul grânelor din Ucraina și formula de pace”, a scris el pe Twitter. „Parteneriatul ucraineano-francez rămâne crucial pentru a pune capăt agresiunii rusești și a restabili pacea”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.
Bienvenue à Odesa, @MinColonna. Thanks for your brave visit. Looking forward to discussing Frances role in the international tank coalition, Grain From Ukraine, and Peace Formula. The Ukrainian-French partnership remains crucial to ending Russian aggression and restoring peace. https://t.co/boWWqIiQe3 pic.twitter.com/xbE0vtz4zm
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) January 26, 2023
Zelenski nu se ridică la nivelul lui Putin, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se poate compara cu omologul său rus Vladimir Putin, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.
Comentariile lui Peskov au venit ca răspuns la o întrebare referitoare la faptul că Zelenski a declarat că „nu este interesat” să se întâlnească cu președintele rus pentru negocieri de pace.
„Știm cu ce promisiuni a fost Zelenski ales președinte, nu este absolut deloc dificil să ni le amintim noi și să le reamintim alegătorilor care l-au votat în Ucraina”, a declarat Peskov jurnaliștilor, în timpul unei conferințe de presă.
„El nu a rezolvat problema Donbass (Donbas, în limba ucraineană, n.r.), nu a îndeplinit acordurile de la Minsk, ba mai mult, după cum s-a dovedit, nu avea de gând să le îndeplinească, ci se pregătea de război”, a mai susținut purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.
„Prin urmare, să spunem așa, el însuși a încetat de mult să mai fie un posibil adversar pentru Putin”, a continuat Peskov.
Mai multe detalii: Zelenski „nu este interesat” să se întâlnească cu președintele rus pentru negocieri de pace. „Pentru mine, Putin este un nimeni”
Armata ucraineană anunță că a doborât 47 din 55 de rachete lansate de Rusia
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 din 55 de rachete câte a lansat joi dimineaţă Rusia asupra Ucrainei, a anunţat comandantul şef al forţelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi, pe Telegram, potrivit Kyiv Independent.
În zona Kiev, au fost lanste 20 de rachete care au fost, de asemenea, doborâte, potrivit oficialului.
Cu excepția rachetelor doborâte, trei dintre cele patru rachete aeriene nu și-au atins ținta, a adăugat acesta.
„Obiectivul ruşilor rămâne neschimbat: de a pune presiune psihologică asupra ucrainenilor şi de a distruge infrastructura critică. Dar nu vor putea să ne înfrângă!”, a spus Valeri Zalujnîi.
Instalația energetică din Kiev, avariată în urma atacurilor
Instalație energetică din regiunea Kiev a fost bombardată de rachetele lansate de forțele ruse, potrivit Kyiv Independent.
„Încă de acum o seară, inamicul terorizează regiunea Kiev. Atacul nocturn al dronelor a fost înlocuit cu lovituri cu rachete dimineața. Forțele de Apărare Aeriană au reacționat bine”, a transmis Administrația militară din Kiev, pe Telegram.
Administrația militară a adăugat că există informații despre daune aduse infrastructurii civile, clădirilor rezidențiale private și mașinilor rezidenților din unele zone ale regiunii. În cea mai mare parte, este vorba despre ferestre sparte, acoperișuri și fațade deteriorate.
„A fost afectată și instalația energetică. Subliniem că acum au fost aplicate întreruperi de urgență în regiune”, au adăugat oficialii.
Aproximativ 20 de rachete lansate asupra Kievului
În jur de 20 de rachete rusești au fost detectate joi în spațiul aerian al orașului Kiev, toate fiind distruse de sistemele de apărare aeriană, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de Pravda.
„În spațiul aerian al Kievului au fost detectate aproximativ 20 de rachete de diferite tipuri. Toate țintele aeriene au fost distruse. Mulțumim sistemului de apărare aeriană”,a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.
Zelenski: Putin e un nimeni pentru mine după ce a invadat Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu este interesat de o întâlnire cu Vladimir Putin, deoarece nu înțelege cine ia decizii în Rusia. Zelenski a mai spus că Putin „este nimeni pentru el” după invazia lansată, într-un interviu pentru Sky News.
Întrebat dacă o întâlnire cu Putin ar putea ajuta la rezolvarea războiului, Zelenski a răspuns: „Ce să vorbim? Chiar nu înțeleg cine ia decizii în Rusia”.
În același timp, Zelenski a subliniat că dacă Rusia părăsește teritoriul Ucrainei, războiul se termină. „Vreau doar ca ei să oprească războiul cât mai repede posibil și să părăsească țara noastră cât mai repede”, a spus Zelenski.
Infrastructura energetică a Odesei, distrusă în urma bombardamentelor
Două instalații critice de infrastructură energetică din regiunea Odesa au fost avariate în urma bombardamentelor rusești, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Pravda. Deocamdată, nu au fost raportate victime în urma atacului.
Cel puțin un mort și doi răniți după atacul cu rachete asupra Kievului
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat joi că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma atacurilor de dimineață, potrivit The Guardian.
„În urma unei rachete care a lovit o clădire nerezidențială din districtul Holosivskyi, în prezent există informații despre un mort și doi răniți. Răniții au fost duși la spital”, a transmis Vitali Klitschko, pe contul său de Telegram.
Rușii au lansat peste 30 de rachete asupra Ucrainei
Apărarea antiaeriană ucraineană încearcă să intercepteze atacurile rusești după ce forțele Moscovei au tras peste 30 de rachete asupra Ucrainei joi dimineață, au transmis Forțele aeriene ucrainene, potrivit The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Yurii Ihnat, a declarat la televiziunea ucraineană că aproximativ șase avioane rusești Tu-95 „au decolat din regiunea Murmansk (a Rusiei) și au lansat rachete”.
„Ne așteptăm la mai mult de 30 de rachete, care au început deja să apară în diferite regiuni”, a spus acesta.
Unele rachete au lovit regiunea Vinița, din centrul de vest a Ucrainei, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul Serhii Borzov pe Telegram.
Întrerupere de urgență a curentului în mai multe regiuni ale Ucrainei
Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a implementat joi întreruperi de urgență ale electicității în mai multe regiuni, inclusiv Kiev, „din cauza amenințării unui atac cu rachete”.
Într-o postare Telegram, grupul DTEK a spus că întreruperile din capitală, Odesa și Dnipropetrovsk sunt „o măsură preventivă necesară pentru a evita deteriorarea semnificativă a infrastructurii energetice dacă rachetele inamice își ating ținta”.
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât mai multe rachete rusești, joi dimineață
Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât joi dimineață un număr nespecificat de rachete rusești, a transmis Andri Yermak, șeful de stat major al președintelui ucrainean, pe Telegram, citat de CNN.
Cel puțin două dintre rachete au zburat prin regiunea de sud a Mikolaiv, a declarat guvernatorul Vitali Kim pe Telegram.
„Rusia se pregătește pentru al doilea val de mobilizări la sfârșitul lunii februarie”
Statul Major al Ucrainei a declarat joi că Rusia se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare în Crimeea, potrivit Meduza.
Potrivit armatei ucrainene, toate instituțiile publice și private din peninsulă sunt obligate să depună liste cu angajații care urmează să fie scutiți până pe 29 ianuarie, în timp ce noua convocare este programată să înceapă la sfârșitul lunii februarie.
Rusia a lansat rachete asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kiev
Forțele ruse au lansat rachete către Vinița, Harkov și Kiev, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de The Guardian.
„Rachete în direcția Vinița, Harkov și regiunea Kiev. Se poate schimba traiectoria. Stați în adăposturi. Credem în apărarea aeriană”, a transmis armata ucraineană, pe Telegram.
Ucraina, atacată cu 24 de drone kamikaze în cursul nopții
Trupele ruse au atacat Ucraina cu 24 de drone Shahed de fabricație iraniană în noaptea de miercuri spre joi, au transmis Forțele Aeriene ucrainene, citate de Meduza.
Potrivit oficialilor, toate dronele au fost doborâte de forțele ucrainene. Potrivit presei ucrainene, multe dintre drone au fost doborâte în regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk.
15 drone lansate asupra Kievului, doborâte de armata ucraineană
Administrația militară a orașului Kiev a anunțat joi că aproximativ 15 drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului în cursul nopții.
Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au lansat un atac fără succes cu drone asupra Ucrainei la primele ore ale dimineții, vizând în principal regiunile centrale și capitala.
Alertă de raid aerian în cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv la Kiev
Alerte de raid aerian au fost emise joi dimineață în cea mai mare parte a țării, autoritățile regionale fiind avertizate de un posibil atac cu rachete.
Locuitorii din Kiev, Jitomir, Mikolaiv au fost îndemnați să se îndrepte către adăposturi, potrivit oficialilor ucraineni, citați de The Guardian.
Guvernatorul regiunii Odesa Maksym Marchenko a avertizat joi că Rusia se pregătește să lanseze un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei folosind avioane și nave.
Rusia intensifică luptele în regiunea Doneţk
Luptele sunt din ce în ce mai aprige în orașul Bahmut și Vuhledar, din regiunea Doneţk, a transmis miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, citată de Reuters.
„Inamicul crește presiunea asupra zonelor Bahmut și Vuhledar”, a declarat Maliar, pe Telegram.
Potrivit oficialului ucrainean, Rusia aruncă un număr semnificativ de personal și echipament în luptă, în ciuda pierderilor grele.
„Intensitatea luptei este în creștere”, a adăugat aceasta.
Denis Pușilin, șeful impus de Moscova în părților controlate din Donețk, a declarat că lupte au loc în cartierele Bahmut, aflate anterior în stăpânire ucraineană.
„Unitățile, în special Wagner, avansează chiar în Artyomovsk”, a spus acesta, citat de agenția rusă TASS.
Explozii raportate în orașele Herson, Dnipro și Zaporojie
Alertele de raid aerian au fost activate în 10 regiuni ucrainene din sud și est, în contextul în care forțele ruse au lansat miercuri un nou atac asupra Ucrainei cu drone și rachete, potrivit primarilor din Mikolaiv și Harkov, scrie The Kyiv Independent.
Jurnaliștii ucraineni aflați la fața locului au raportat explozii în capitalele regionale Herson, Dnipro și Zaporojie. Nu este clar ce a cauzat exploziile și dacă a fost lovită infrastructura critică.
Zelenski anunță că a cerut Occidentului să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite tancuri principale de luptă țării sale dovedește că „libertatea nu face decât să devină mai puternică”, relatează CNN.
„Factorul cheie acum îl reprezintă viteza și volumul. Viteza de pregătire a armatei noastre, viteza de furnizare a tancurilor către Ucraina. Volumul de sprijin pentru tancuri”, a spus liderul de la Kiev, în mesajul video adresat miercuri seară națiunii.
„Mulțumesc domnului președinte Biden, mulțumesc Congresului, mulțumesc fiecărei familii americane”, precum și „domnului cancelar, tuturor politicienilor și personalităților publice germane”, a adăugat Zelenski.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Jumbo • 26.01.2023, 11:56
Stim deja, rusii au omorat iar bebelusi cu suzetele n gura, femei gravide si batrani in spitale paralizati in scaune cu rotile iar brava armada suacrainiana doar ofiteri si generali rusi. Stim ca bravii suacrainieni care apara cuceririle lui Rotschild si ale sua, doboara toate dronele si rachetele rusesti. Stim ca Putin moare de cancer azi...hahaha.Nu inteleg totusi de ce rusii nu transforma in deșert sua si mb. Sau de ce il lasa n viata pe coada de topor CIA zelenski. Iricum, balul incepe curand. Focoasele Leopardurilor contin uraniu imbogatit, asta e atac atomic iar PATRIOTUL PUTIN va riposta... Slava Rossiaaaaaaa, uraaaaaaaaa
Gandalf_the_Grey • 26.01.2023, 20:15
Jumbo • 26.01.2023, 11:56
Stim deja, rusii au omorat iar bebelusi cu suzetele n gura, femei gravide si batrani in spitale paralizati in scaune cu rotile iar brava armada suacrainiana doar ofiteri si generali rusi. Stim ca bravii suacrainieni care apara cuceririle lui Rotschild si ale sua, doboara toate dronele si rachetele rusesti. Stim ca Putin moare de cancer azi...hahaha.Nu inteleg totusi de ce rusii nu transforma in deșert sua si mb. Sau de ce il lasa n viata pe coada de topor CIA zelenski. Iricum, balul incepe curand. Focoasele Leopardurilor contin uraniu imbogatit, asta e atac atomic iar PATRIOTUL PUTIN va riposta... Slava Rossiaaaaaaa, uraaaaaaaaa
Ham, ham, ham...