Relatarea LIVETEXT Libertatea despre războiul din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 340.
Atac aerian rusesc în regiunea Sumî
Forțele ruse au lansat sâmbătă un atac aerian asupra orașului Seredyna-Buda, din regiunea Sumî, distrugând o sală de sport, o grădiniță și clădiri rezidențiale, a informat Administrația Militară a regiunii Sumî, citată de Kyiv Independent.
Autoritățile nu au făcut publice alte detalii.
Trupele ruse bombardează constant așezările din regiunea Sumî, situate aproape de granița ucraineană-rusă, cu artilerie autopropulsată, mortiere și alte arme, notează sursa citată.
Rusia a lansat aproape 300 de rachete și obuze asupra Vuhledar în ultima zi
Forțele ruse au lovit cu 299 de rachete și obuze orașul Vuhledar, din regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de CNN.
„Rușii au încercat să treacă de apărarea noastră de lângă Vuhledar. Acum își concentrează și forțele acolo, lovind agresiv și puternic asupra apărării noastre”, a declarat sâmbătă Serhii Cherevatyi, la televiziunea ucraineană.
„În principiu, scopul și direcția atacurilor lor sunt evidente. Vor să treacă prin apărarea noastră mai departe în zonele Pokrovsk și Dobropillia. Și scopul tuturor acestor acțiuni agresive în această direcție și în Bahmut este capturarea Donbasului nostru ucrainean”, a adăugat acesta.
Rușii continuă ofensiva pe trei direcții
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, au anunțat, sâmbătă, într-un comunicat, că rușii continuă ofensiva în direcțiile Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv, suferind pierderi grele.
„Pierzând un număr mare de soldați, inamicul continuă continuă acțiunile ofensive în direcțiile Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv. În zonele Kupian, Lîman, Zaporojie și Herson sunt în defensivă”, se arată în comunicat.
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia plănuiește, cel mai probabil, o ofensivă în regiunea Luhansk
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a dezvăluit, sâmbătă, că Rusia plănuiește o ofensivă care vizează cel mai probabil regiunea Luhansk, deși atacul ar putea avea loc și în zona Vuhledar din partea de vest a regiunii Donețk.
ISW consideră că recentele atacuri terestre limitate ale Rusiei în regiunea Zaporojie ar putea avea ca scop dispersarea forțelor ucrainene și să stabilească condiții pentru o ofensivă în regiunea Luhansk. În plus, Rusia redistribuie elemente ale Diviziei a 2-a de infanterie motorizată din Belarus în regiunea Luhansk.
Analiștii ISW au sugerat că această evoluție indică faptul că ofensiva rusă planificată vizează cel mai probabil regiunea Luhansk, deși ar putea avea loc și în zona Vuhledar din partea de vest a regiunii Donețk.
Este puțin probabil ca această nouă ofensivă să vizeze nordul Ucrainei din Belarus, potrivit ISW.
Ucraina vrea în primă fază 24 de avioane de luptă de la aliații occidentali
Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat, sâmbătă, că țara sa își propune să obțină 24 de avioane de luptă de la aliații occidentali în primul pachet militar de acest fel.
„Prioritatea pentru Ucraina este să achiziționeze avioane F-16 americane, totuși, luăm în considerare și avioanele de luptă franceze Rafale și suedeze Gripen”, a spus Yurii Ihnat într-un interviu pentru El Pais.
Armata ucraineană, acuzată de ruși că a bombardat intenționat un spital din regiunea Luhansk și a ucis 14 oameni
Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a ucis 14 oameni şi a rănit alţi 24, bombardând un spital din regiunea Lugansk, în estul separatist al Ucrainei, informează AFP şi EFE.
„Sâmbătă dimineaţa, forţele armate ucrainene au lovit intenţionat clădirea unui spital local, cu lansatoare de rachete Himars, în localitatea Novoaidar, în regiunea Lugansk. Atacul s-a soldat cu 14 morţi şi 24 de răniţi printre pacienţi şi personal medical”, a afirmat armata rusă într-un comunicat.
Medicii din spital furnizau „de mai multe luni asistenţă medicală populaţiei civile, precum şi militarilor”, potrivit aceleiaşi surse.
„Un bombardament intenţionat împotriva unui spital civil cunoscut constituie fără îndoială o gravă crimă a regimului de la Kiev”, mai subliniază comunicatul.
Peste 400 de persoane care au murit în regiunea Harkov nu au fost identificate
Poliția Națională a Ucrainei a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că în regiunea Harkov mai mult de 400 de morți care au fost descoperiți în teritoriile eliberate de ruși au rămas neidentificați.
„Numai în regiunea Harkov peste 400 pe cadavre găsite în teritoriile eliberate rămân neidentificate”, a transmis poliția națională ucraineană.
De la începutul anchetei în teritoriile regiunii Harkov eliberate, criminaliștii au reușit să identifice 199 de cadavre găsite în gropi comune, pe străzi, în case sau înmormântate în grabă. Printre cei uciși se numără ucraineni torturați și împușcați.
În principal, numai cu ajutorul examenului genetic, este posibil să se identifice ucisul. Medicii legiști prelevează probe de ADN de la rudele morților. Și cu ajutorul laboratoarelor mobile de ADN, la fața locului se efectuează cercetări și o examinare detaliată a probelor biologice recuperate.
Laboratoarele ADN fac posibilă izolarea profilului ADN al decedatului și compararea acestuia cu probele prelevate de la rude în decurs de 105 minute.
Rusia demolează un întreg district din Mariupol pentru a construi locuințe pentru „elite”
Muncitori ruși în domeniul construcțiilor au început dezmembrarea completă a cartierului Azovie din Mariupol, oraș cucerit de ruși, inclusiv case neafectatate de război, pentru a construi case pentru „elite”, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean al orașului.
„În primăvară, dezvoltatorii de la Moscova apropiați de guvernul federal al Rusiei vor începe construcția de apartamente pentru „economia de elită” în cadrul programului de credit ipotecar imobiliar Mariupol”, a spus Andriușcenko, care nu se mai află în Mariupol, fără a dezvălui sursa informației.
Asediul brutal de două luni al Mariupolului de către Rusia a lăsat în ruine mare parte din orașul de 450.000 de locuitori din regiunea Donețk.
În ultimele câteva luni, Rusia a început să distrugă blocurile de apartamente avariate de bombardamente, o decizie pe care mai multe organizații pentru drepturile omului au spus că este o tentativă de a acoperi crimele de război și numeroasele victime făcute în campania brutală de cucerire a orașului.
În decembrie, Rusia a demontat o parte a Teatrului din Mariupol, care servea drept adăpost pentru locuitorii orașului, când a fost bombardat de Rusia pe 16 martie. Circa 600 de persoane și-au pierdut viața.
Două nave cu rachete Kalibr au fost dislocate în Marea Neagră
În dimineața zilei de 28 ianuarie, Rusia are 12 nave în Marea Neagră, inclusiv 2 nave de lansare a rachelor Kalibr cu o salvă totală de 12 rachete.
„Acest lucru este suficient pentru a lansa lovituri precise asupra infrastructurii critice, dar vedem că trebuie să-și recapete puterea după un atac cu rachete”, a declarat Natalia Humeniuk, șefa centrului comun de presă al forțelor de apărare din sudul Ucrainei.
Vreme ceațoasă de iarnă prezintă un avantaj pentru Ucraina, subliniază oficialul, întrucât face foarte dificilă utilizarea dronelor kamikaze.
Trei persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra Kostiantinivka
Trei persoane au fost ucise şi cel puţin două au fost rănite după ce forţele ruse au lovit un cartier rezidenţial din oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional din Donețk.
Pavlo Kirilenko a anunțat pe Telegram că patru blocuri de apartamente și un hotel au fost avariate și că salvatorii și polițiștii se aflau la fața locului pentru a „documenta cu atenție încă o crimă a ocupanților ruși”.
Pavlo Kirilenko a mai precizat că patru persoane au fost ucise în regiune și cel puțin șapte rănite în urma atacurilor ruse din ultimele 24 de ore.
Numărul morților din atacul de la Makiivka este mult mai mare decât a recunoscut Moscova
Atacul cu rachete din noapte de Anul Nou asupra forțelor ruse prezente cazate în Makiivka, despre care Moscova a susținut că a ucis 89 de persoane, este „foarte probabil” să fi produs de fapt peste 300 de victime, precizează Ministerul Apărării din Marea Britanie în analiza zilnică a situației de pe front.
Cazul a evidențiat „existența omniprezentă a dezinformarii în anunțurile publice rusești”, a spus ministerul în cea mai recentă actualizare a informațiilor.
Acest lucru se realizează de obicei printr-o combinație de minciună deliberată autorizată de lideri de vârf și comunicarea unor rapoarte inexacte de către oficiali mai mici, dornici să minimizeze eșecurile în contextul obișnuinței rusești de a muta responsabilitatea.
Aproape 800 de soldați ruși, uciși în ultimele 24 de ore
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 28 ianuarie că Rusia a pierdut 125.510 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă pe 24 februarie. Se estimează că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, pe 27 ianuarie.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.189 de tancuri, 6.344 de vehicule blindate de luptă, 5.027 de vehicule și rezervoare de combustibil, 2.188 de sisteme de artilerie, 453 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 221 de sisteme de apărare aeriană, 293 de avioane, 284 de elicoptere și 1.947 de drone.
Armata ucraineană a respins 13 atacuri în Donețk și Luhansk
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că armata ucraineană a respins 13 atacuri rusești în regiunile Donețk și Luhansk.
Reprezentanții Kremlinului din regiunea Donețk au susținut pe 27 ianuarie că forțele ruse se îndreptau spre capturarea orașului Vuhledar, dar Ucraina a respins afirmația, spunând că Moscova „exagerează” avansul său în zonă.
Vuhledar, localitate care cândva adăpostea aproximativ 14.000 de oameni, este situat la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de orașul Donețk ocupat de ruși.
Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, Serhi Cherevati, a raportat că „luptele aprige” au continuat în jurul Vuhledar, dar forțele ucrainene au reușit să-i împiedice pe ruși să realizeze orice progres.
Infrastructura din Zaporojie, lovită de atacurile rusești
Forțele ruse au atacat mai multe obiective de infrastructură din orașul Zaporojie, provocând un incendiu la unul dintre ele. O persoană a fost rănită
„Primele informații indică faptul că rușii au atacat mai multe obiective de infrastructură. Un incendiu a izbucnit la unul dintre ele”, a declarat Anatolii Kurtiev, secretar al Consiliului Local Zaporijie, pe Telegram
Volodimir Zelenski descrie situația din estul țării drept foarte neplăcută
Volodimir Zelenski a descris situația din prima linie ca fiind „extrem de neplăcută”, în special în regiunea estică Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva.
„Ocupanții nu doar că ne asaltează pozițiile, ci distrug în mod deliberat și metodic aceste orașe și sate din jurul lor”, a spus președintele ucrainean.
El a sublniat că au loc bătălii majore pentru Vuhledar și Bakhmut. Oficialii ucraineni locali au raportat, de asemenea, bombardamente puternice în nord, nord-est și est.
Ucraina se așteaptă la o nouă ofensivă rusească după 24 februarie
Rusia pregătește o nouă ofensivă împotriva Ucrainei pe 24 februarie, la exact un an de la începutul invaziei la scară largă, și a testat capacitățile de apărare ale Ucrainei în apropiere de Zaporojie, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov.
Danilov a mai spus că trupelor ruse au primit „sarcina” de a „depăși granițele” regiunilor estice Donețk și Luhansk.
Luptele s-au intensificat în est și nord
Ucraina s-a confruntat vineri cu încercări ale trupelor ruse de a străpunge liniile în est și nord-est, iar bombardamentele de artilerie s-au intensificat după ce aliații occidentali au promis guvernului de la Kiev că vor trimite tancuri pentru a respinge invadatorii.
Kievul a spus că au loc bătălii aprige, la o zi după ce cel puțin 11 persoane au fost ucise în lovituri cu rachete și drone, care au fost văzute în Ucraina ca un răspuns la promisiunile aliaților importanți de a-i trimite tancuri.
Se așteaptă ca ambele părți să lanseze ofensive în primăvară, deși Washingtonul a sfătuit Ucrainei să aștepte până când cele mai recente arme sunt puse la dispoziție, un proces care se estimează că va dura câteva luni.
Serviciu secret estonian: Rusia, capabilă să susțină până la 9 luni de atacuri masive cu rachete împotriva Ucrainei
Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive și repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la nouă luni de acum înainte, a declarat vineri șefa Serviciului de informații al Estoniei, Margo Grosberg, citată de postul public de televiziune estonian ERR, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Grosberg, Rusia mai are încă 830-1.250 de rachete de înaltă precizie din stocul de 2.500 de rachete pe care îl avea înainte de invazia pe scară largă din Ucraina. În plus, Rusia a continuat să producă rachete pe toată durata războiului, în ciuda sancțiunilor internaționale care interzic exporturile de componente tehnice necesare producției.
Grosberg a declarat că, în cele mai optimiste estimări ale serviciilor secrete estoniene, Rusia ar putea continua să atace masiv Ucraina cu rachete timp de încă 3-4 luni. În cele mai pesimiste estimări, atacurile repetate pot continua timp de 6-9 luni.
Rusia lansează atacuri coordonate de rachete pe scară largă, vizând infrastructura critică din Ucraina, începând din 10 octombrie. Lansând zeci de rachete odată, Rusia a efectuat mai mult de zece astfel de atacuri până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Această campanie a ucis zeci de civili și a afectat grav sistemul energetic al Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică, apă și încălzire.
În cel mai recent atac masiv împotriva Ucrainei, efectuat joi, Rusia a lansat 55 de rachete de la diverse avioane și nave staționate în Marea Neagră, potrivit generaluluiValeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene. Antiaeriana Ucrainei a doborât 47 dintre ele, potrivit șefului armatei ucrainene.
Rusia a recunoscut că infrastructura energetică a Ucrainei se numără printre țintele sale principale. Conform Convențiilor de la Geneva, țintirea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război, notează The Kyiv Independent.
321 de tancuri grele, promise în total Ucrainei
Un număr total de 321 de tancuri grele au fost promise Ucrainei de mai multe țări, a confirmat vineri ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelchenko, potrivit Sky News.
„Începând de astăzi, numeroase țări au confirmat în mod oficial că sunt de acord să livreze 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat Vadim Omelchenko pentru televiziunea franceză BFM.
„Condițiile de livrare variază pentru fiecare caz în parte și avem nevoie de acest ajutor cât mai curând posibil”, a precizat ambasadorul.
Omelchenko nu a oferit o defalcare a numărului de tancuri pentru fiecare țară.
Procuratura Generală a Ucrainei anunță doi morți și cinci răniți în regiunea Herson în urma atacurilor rușilor
Bombardamentele rusești asupra regiunii Herson, inclusiv asupra capitalei regionale, au provocat moartea a două persoane, potrivit Parchetului General al Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.
Cu toate acestea, informațiile furnizate cu privire la numărul de răniți au variat.
Guvernul regional a precizat într-o postare pe Telegram că patru persoane au fost rănite. Biroul Procurorului General a spus că este vorba de cinci răniți.
În Herson, o persoană a fost ucisă, iar alta rănită în urma bombardamentelor rușilor.
Un atac asupra orașului Komîșanî, situat la trei kilometri vest de Herson, a ucis o persoană și a rănit alți trei civili, a anunțat administrația regiunii Herson. Unii dintre răniți au fost spitalizați.
De asemenea, bombardamentele rusești au avariat infrastructura civilă, inclusiv spitale și clădiri rezidențiale, potrivit procuraturii.
Armata rusă bombardează zilnic partea din regiunea Herson aflată sub control ucrainean de când forțele ucrainene au eliberat, în noiembrie anul trecut, malul vestic al râului Dnipro din regiunile Herson și Mikolaiv, după opt luni de ocupație rusă.
Zelenski: Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri
Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru Sky News că Ucraina are nevoie de până la 500 de tancuri. Comentariile sale vin după ce SUA, Marea Britanie și Germania au anunțat că vor furniza Ucrainei tancuri de luptă principale, scrie The Kyiv Independent.
„Am aprobat armele care urmează să ne fie trimise, dar încă nu le-am primit”, a declarat Zelenski. El le-a mulțumit partenerilor occidentali, dar a adăugat că aceștia nu pot pierde timpul în a trimite pe linia frontului tancurile moderne promise.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri că „va dura multe luni” până când tancurile Abrams produse de SUA „vor ajunge pe teren” în Ucraina. El a adăugat că SUA „nu vor pierde timpul” în a oferi instruire și a consolida lanțurile de aprovizionare pentru a se asigura că soldații ucraineni vor fi pregătiți până când tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina.
Președintele american Joe Biden a anunțat decizia de a trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina miercuri, 25 ianuarie.
În aceeași zi, Germania a confirmat că va livra Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și va autoriza alte țări să trimită Kievului tancurile de fabricație germană pe care le dețin.
Ulterior, mai multe țări, inclusiv Polonia și Canada, au anunțat că vor trimite, de asemenea, tancuri Leopard 2 Ucrainei.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile Leopard 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.
Pe 14 ianuarie, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat livrarea a 14 tancuri Challenger 2 și a aproximativ 30 de obuziere autopropulsate AS90 de 155 mm ca parte a unui nou pachet major de ajutor militar pentru Ucraina.
Se așteaptă ca tancurile Challenger 2 să sosească la sfârșitul lunii martie, a declarat joi Alex Chalk, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului britanic al Apărării.
Premierul polonez confirmă că Varșovia va trimite Ucrainei încă 60 de tancuri
Polonia intenționează să trimită Ucrainei încă 60 de tancuri de luptă moderne, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 pe care le-a promis deja, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit CNN.
Morawiecki s-a declarat bucuros că Polonia a putut „să-i convingă pe aliații și partenerii noștri din Europa de Vest că ar trebui să fie mult mai activi în sprijinirea Ucrainei”, a declarat vineri șeful guvernului polonez pentru postul canadian de televiziune CTV.
Germania a decis la începutul acestei săptămâni să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2, după numeroase discuții diplomatice.
Morawiecki a declarat că Poloniei îi place să „ia inițiativa prin exemplu” și a evocat decizia Varșoviei de a trimite 250 de tancuri în Ucraina anul trecut, adăugând că a fost prima țară care a făcut acest lucru.
Mai multe detalii: Premierul polonez Mateusz Morawiecki anunță că Varșovia va trimite Ucrainei încă 60 de tancuri moderne. Ce avantaj au blindatele PT-91 Twardy