După ce în presă s-a scris că terenul de tenis central a fost lăsat în paragină, BNR a chemat jurnaliștii la Arene pentru a-i convinge că Banca Națională a făcut investiții. Responsabil cu explicațiile a fost Mugur Șteț, directorul centrului de pregătire de la BNR.
„Arena nu poate fi folosită dintr-un motiv simplu. Ea trebuie consolidată. Ea are grad de risc seismic 2, pe trei laturi, și pe a patra latură are grad de risc seismic 3”, spune Șteț.
Reprezentanții BNR susțin că, după intrarea României în Uniunea Europeană, Banca Națională nu mai poate din punct de vedere legal să investească în alte proprietăți în afară de cele utilizate pentru susținerea activității sale.
,,Arena nu se poate folosi pentru că acel articol din 2004 ne spune foarte clar că nu putem investi. De ce? Intrând în Uniunea Europeană, suntem semnatari ai tratatelor care spun foarte clar că Băncile Centrale nu pot finanța nici direct nici indirect deficitele bugetare”, afirmă Mugur Șteț, flancat în discuția cu jurnaliștii de către purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Două hectare din Arene costă 35 de milioane de euro
Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, spunea săptămâna aceasta că BNR a cumpărat Arenele Romane cu 230.000 de dolari în 1991 și acum cere 35 de milioane de euro.
,,Există o evaluare pentru cele două hectare care ar urma să fie transferate. Sunt evaluate este de 35 de milioane de euro. Aceste 35 de milioane nu au venit că vrea BNR. Este o evaluare făcută de un evaluator independent, în conformitate cu legile României. Noi nu putem încălca legea țării să dăm valori din burtă. Legile sunt legi”, mai afirmă Șteț.
BNR insistă că Arenele sunt în proprietatea sa din anul 1946.
Negocierile se poartă în prezent cu Guvernul României, pentru care suma de 35 de milioane de euro este prea mare. De aceea, în calcul este luat și un schimb cu imobile deținute de către Executiv.
Țiriac vrea să dea în judecată BNR
Omul de afaceri Ion Țiriac a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că Banca Națională a României „a luat ilegal” în anul 1991 Complexul sportiv „Arenele BNR”, cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Țiriac Trophy.
,,Banca Națională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului”, a declarat Țiriac.
Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului că Arenele BNR nu mai corespund cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare.