01 oct. – Acum 2 ore
01-10-2024

„Iranul va plăti prețul”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seară că Iranul a „făcut o greșeală gravă” atacând țara sa și că va „plăti prețul”, Israelul fiind hotărât să îi facă pe „dușmanii săi responsabili”.

„Iranul a făcut o greșeală gravă în această seară și va plăti prețul”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video. „Regimul iranian nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și de a-i face pe dușmanii noștri să răspundă”, a adăugat el. „Există oameni la Teheran care nu înțeleg asta. Ei vor înțelege. Ne vom ține de ceea ce am stabilit: oricine ne atacă, vom ataca”, a amenințat Netanyahu, citat de AFP.

01 oct. – Acum 3 ore
01-10-2024

Reacția secretarului general al ONU

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a emis o declarație în care condamnă „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu”, dar nu menționează Iranul.

Conflictul „trebuie să înceteze. Avem absolut nevoie de o încetare a focului”, spune Guterres.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Israelul anunță că va riposta

„Acest atac va avea consecinţe. Avem planuri şi vom acţiona în locul şi momentul pe care le vom alege”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

Potrivit acestuia, forțele israeliene vor „continua să opereze la capacitate maximă”, urmând „să lovească puternic în Orientul Mijlociu, așa cum a fost cazul în ultimul an”.

„Sistemele de apărare aeriană israeliene și americane au funcționat eficient. A existat o strânsă cooperare în detectarea și interceptarea”, a subliniat Hagari.

„Încă investigăm (rezultatul atacului – n.r.) și nu vrem să oferim inamicului toate informațiile”, a adăugat el.

„Iranul a efectuat un act grav în această seară și împinge Orientul Mijlociu spre o escaladare. Evenimentul din această seară va avea consecințe”, a insistat Daniel Hagari, citat de The Times of Israel.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Trăiri diferite după atacul iranian: la Ierusalim, rugăciuni într-o parcare și strigăte de bucurie într-un cartier palestinian

Rugăciune evreiască într-o parcare subterană, distribuire de dulciuri într-un adăpost sau strigăte de bucurie într-un cartier palestinian: la Ierusalim, atacul iranian cu rachete asupra Israelului este trăit foarte diferit în funcție de locul în care te afli, potrivit reporterilor agenției de presă AFP din Ierusalim.

La sunetul sirenelor, sute de oameni din stația centrală de autobuz din partea de vest a orașului se adăpostesc în parcarea subterană, respectând ordinele armatei.

Unii au început să citească psalmi. Alții își consultau telefoanele într-un calm tulburat doar de detonările exploziilor de afară: interceptări de proiectile de către rachetele antiaeriene israeliene.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Aeroportul internațional din Teheran suspendă zborurile

Aeroportul Internațional din Teheran a anunțat că a suspendat zborurile, potrivit presei locale.

„Pentru moment, am suspendat zborurile de intrare și de ieșire de pe Aeroportul Internațional din Teheran până la eliberarea autorizației de zbor”, a declarat Said Chalandari, șeful aeroportului internațional din capitala iraniană, pentru agenția Isna.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Gardienii Revoluției: un răspuns la asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah

„Ca răspuns la martiriul lui Ismail Haniyeh, Hassan Nasrallah şi Abbas Nilforoushan (adjunct al şefului Gardienilor – n.r.), am vizat inima teritoriilor ocupate (Israelul – n.r.)“, afirmă Gardienii Revoluției într-un comunicat.

IRNA, agenţia de presă oficială a regimului de la Teheran, relatează că Iranul a tras „rachete asupra Tel Avivului”, fără alte precizări.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Recep Erdogan „promite” că Israelul va fi oprit „mai devreme sau mai târziu”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat marți ofensiva terestră anunțată de Israel în Liban și a promis că Israelul va fi oprit „mai devreme sau mai târziu”, într-un discurs în fața parlamentului turc, potrivit agenției de presă AFP.

„Toate statele și organizațiile internaționale, în special ONU, trebuie să oprească Israelul fără să mai piardă timpul”, a declarat el la sesiunea inaugurală a Parlamentului de la Ankara.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Israelul își redeschide spațiul aerian

Autoritatea Aviatică din Israel a anunțat redeschiderea spațiului aerian la scurt timp după anunțul armatei cu privire la încheierea atacului cu rachete.

Zborurile urmează să fie reluate într-o oră, semn că autoritățile israeliene consideră că iranienii nu vor lansa un alt val de rachete.

01 oct. – Acum 4 ore
01-10-2024

Un mort în Cisiordania

Un bărbat palestinian a fost ucis de schijele unei rachete în satul Nueima, din Cisiordania, în urma atacului iranian, relatează presa locală.

Alte două persoane au fost rănite la Tel Aviv.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Ce este o rachetă balistică – diferenţa dintre o rachetă balistică şi una de croazieră

De ceva vreme ne-am obișnuit să vedem la buletinele de știri ale posturilor de televiziune de la noi imagini șocante cu orașe din Ucraina bombardate de forțele armate rusești. În atacurile sale, Rusia folosește diverse tipuri de rachete, balistice sau de croazieră. De curând, și în conflictul dintre Iran si Israel s-au folosit rachete balistice.

Mai multe detalii aici: Ce este o rachetă balistică – diferenţa dintre o rachetă balistică şi una de croazieră

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Armata israeliană spune că atacul s-a încheiat după o oră

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, spune că în prezent nu există amenințări suplimentare pentru Israel din direcția Iranului, ceea ce indică faptul că atacul cu rachete s-a încheiat, transmite The Times of Israel.

La o oră de la declanșarea atacului aerian, israelieni au fost anunțați că pot părăsi adăposturile anti-bombe.

„Am efectuat destul de multe interceptări. Există unele zone de impact în centrul și sudul țării”, a declarat Hagari.

„Efectuăm o evaluare (a atacului – n.r.), nu deținem informații despre victime”, a adăugat el.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Israelul, Iordania și Irakul și-au închis spațiile aeriene

Armata israeliană a anunțat că spaţiul aerian al Israelului a fost închis în urma atacului iranian. Autoritatea aeroporturilor din Israel a confirmat informația, precizând că nu există plecări sau sosiri.

Iordania, la rândul ei, a suspendat temporar traficul aerian, potrivit agenţiei de ştiri de stat. Irakul şi-a închis de asemenea spaţiul aerian, potrivit agenţiei de presă de stat.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Atacul, lansat din ordinul ayatollahului suprem Ali Khamenei

Ordinul de atac cu rachete a fost dat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt de la Teheran.

Potrivit oficialului de la Teherna, liderul suprem iranian se află acum într-o locație sigură.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Joe Biden ordonă forțelor americane să intercepteze rachetele balistice

SUA sunt pregătite să ajute Israelul să se apere împotriva atacurilor şi să protejeze personalul american din regiune, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Biden a convocat marţi dimineaţă o întâlnire cu vicepreşedinta Kamala Harris şi echipa sa de securitate naţională pentru a discuta despre planurile iraniene și a monitoriza atacul.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Armata israeliană spune că tirul de rachete din Iran continuă

„Sunteţi rugaţi să rămâneţi într-o zonă protejată până la noi ordine”, a transmis armata israeliană.

Au fost raportate mai multe locuri de impact cu şrapnel sau cu rachete în Tel Aviv, lângă Marea Moartă, în sud şi în regiunea Sharon.

Magen David Adom, serviciul de urgenţă israelian, spune că nu există deocamdată informaţii că ar fi victime.

Eli Bin, şeful MDA, a confirmat că sunt trase sute de rachete. „Nu avem deocadamdată informaţii despre răniţi”, a declarat el pentru Canalul 12, potrivit news.ro.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Gardienii Revoluției confirmă atacul

Gardienii Revoluţiei, trupele de elită ale regimului islamic de la Teheran, afirmă că au lansat zeci de rachete către Israel şi avertizează că răspunsul va fi „şi mai zdrobitor” în cazul unei riposte, informează Reuters.

01 oct. – Acum 5 ore
01-10-2024

Peste o sută de rachete lansate spre Israel

Potrivit unor publicații israeliene, iranienii au lansat peste 100 de rachete. Pe rețele sociale au apărut deja imagini care arată interceptarea rachetelor.

Armata israeliană a declarat marți că Iranul a lansat rachete și a ordonat locuitorilor să rămână în apropierea adăposturilor antiatomice, în timp ce sirenele de raid aerian au sunat în întreaga țară.

O serie de explozii care au zguduit ferestrele au fost auzite în Tel Aviv și în apropiere de Ierusalim, deși nu a fost imediat clar dacă sunetele au fost produse de rachete care au aterizat sau au fost interceptate de apărarea israeliană, sau de ambele, potrivit Seattle Times.

Israelul și Statele Unite au avertizat că ar exista consecințe grave în cazul unui atac asupra Israelului din partea Iranului, care susține gruparea militantă Hezbollah din Liban.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că sistemul de apărare aeriană al țării este pe deplin operațional, detectând și interceptând amenințările. „Cu toate acestea, apărarea nu este ermetică”, a spus el.

Casa Albă a avertizat în privința unui „atac iminent” cu rachete balistice

Anunțul armatei israeliene vine la scurt timp după ce un oficial de la Casa Albă a emis un comunicat în care avertizează că Iranul se pregătește de un „atac iminent” cu rachete balistice.

„Sprijinim în mod activ pregătirile defensive pentru a apăra Israelul în fața oricărui atac. Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, a dat asigurări oficialul american.

În același timp, Ambasada SUA în Israel a emis o alertă prin care îndrumă tot personalul guvernamental american şi membrii familiilor „să se adăpostească pe loc până la noi ordine” din cauza „situaţiei actuale de securitate”.

La scurt timp după publicarea avertismentului Casei Albe, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că Israelul a fost informat de SUA și a dat asigurări că țara sa este pregătită atât defensiv, cât și ofensiv.

Atacul iranian, pe fondul unei operațiuni israeliene în sudul Libanului

În timp ce toată lumea se întreba asupra amplorii „atacului iminent”, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit marţi cu şeful Statului-Major, Herzi Halevi, şi cu alţi responsabili militari pentru a evalua situaţia.

Tensiunile dintre Israel și Iran s-au intensificat semnificativ în ultimele săptămâni, pe măsură ce Israelul și-a intensificat operațiunile împotriva mișcării șiite libaneze Hezbollah, susținută de regimul de la Teheran.

Atacul iranian vine pe fondul unei operațiuni la sol desfășurate de israelieni în sudul Libanului în scopul distrugerii obiectivelor Hezbollah din acea zonă. Mișcarea șiită libaneză Hezbollah face parte din așa-zisa „Axă a Rezistenței” – sau „Axa Răului” – care funcționează sub conducerea Iranului.

Urmărește-ne pe Google News