Forțele israeliene „operează în orice arenă” care amenință țara, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei
La două săptămâni după ce Israelul a lansat operațiuni terestre în interiorul Fâșiei Gaza, forțele israeliene sunt „pregătite și operează în orice arenă care amenință statul Israel”, a declarat vineri, 10 noiembrie, principalul purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.
„În acest stadiu, forțele operează în adâncimea orașului Gaza, preluând controlul asupra bastioanelor Hamas și luptând împotriva teroriștilor”, a spus Hagari, în cadrul unui briefing de presă. „Acesta este un război complex și dificil”, a precizat el.
„Noaptea trecută am acționat în Liban, Siria, Iudeea și Samaria, Gaza și am ajuns și în zona Mării Roșii. Dușmanii noștri încearcă să ne distragă atenția de la concentrarea asupra Fâșiei Gaza, unde se află răpitorii noștri, unde se află Hamas, pe care trebuie să o desființăm. Rămânem concentrați asupra misiunii. Rămânem concentrați pe Gaza”, a adăugat el.
Mai multe detalii: Armata israeliană anunță că „operează în orice arenă” care amenință țara, dar că rămâne „concentrată” pe ofensiva terestră din Fâșia Gaza
„Operații fără anestezie”: Șeful OMS informează Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situația sanitară gravă din Gaza
În timpul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind războiul dintre Israel și Hamas, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a informat pe membrii Consiliului cu privire la situația sanitară gravă din Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.
„Pe măsură ce tot mai mulți oameni se mută într-un spațiu tot mai mic, supraaglomerarea crește riscurile de apariție a unor focare de boli diareice și respiratorii și de infecții ale pielii”, a spus Ghebreyesus.
De asemenea, OMS a documentat 250 de atacuri asupra unor unități sanitare din Gaza și Cisiordania, începând din 7 octombrie, și 25 de astfel de atacuri în Israel, a afirmat șeful OMS, fără a preciza cine a fost responsabil de aceste atacuri.
Jumătate din cele 36 de spitale din Fâșia Gaza și două treimi din centrele de asistență medicală primară nu funcționează deloc, a mai spus Ghebreyesus, adăugând că patru spitale au fost închise doar în ultimele 48 de ore și dezvăluind că se efectuează operații chirurgicale fără anestezie.
„Situația de pe teren este imposibil de descris: coridoare de spitale înțesate de răniți, bolnavi și muribunzi, morgi pline, intervenții chirurgicale fără anestezie, zeci de mii de persoane care se refugiază în spitale”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus
„OMS continuă să ceară un acces neîngrădit pentru a furniza ajutor umanitar civililor din Gaza, care nu sunt vinovați de aceste violențe, dar care suferă în moduri pe care noi, cei din această sală, nu ni le putem imagina”, a precizat el.
Armata israeliană anunță că a lovit locații ale Hezbollah din sudul Libanului ca ripostă la atacurile cu rachete și drone
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au lovit vineri o serie de locații din sudul Libanului ale grupării șiite Hezbollah, ca răspuns la atacurile din timpul zilei cu rachete și drone asupra trupelor din nordul Israelului, scrie The Times of Israel.
IDF says it struck a number of Hezbollah sites in Lebanon in response to the missile and drone attacks on troops earlier.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 10, 2023
The sites included a weapons depot and „intelligence infrastructure” from which the terror group directed attacks against Israel, the IDF says. pic.twitter.com/31L78i0jbF
Printre aceste locații se numără un depozit de arme și o „infrastructură de informații” din care gruparea militantă a dirijat atacuri lansate împotriva Israelului, susțin Forțele de Apărare israeliene.
Familiile palestiniene își cară animale de companie și poartă steaguri albe în timp ce fug spre sud
Palestinienii au continuat să fugă din nordul Gaza spre sud, în timp ce Israelul își desfășoară ofensiva terestră, relatează Sky News.
Mai devreme în cursul zilei de astăzi, unele persoane evacuate au declarat pentru Reuters că mii de oameni care se adăpostiseră în spitalul Al-Shifa li s-au alăturat, în urma informațiilor privind exploziile din apropiere.
Fotografii de la The Associated Press i-au surprins pe oamenii care plecau spre sudul enclavei, unii purtând steaguri albe, alții cărându-și inclusiv animalele de companie.
ONU: Aproximativ 200.000 de oameni din Gaza și-au pierdut casele, iar 45% dintre locuințe au fost avariate sau distruse
Cel puțin 45% din locuințele din Gaza au fost distruse sau avariate începând din 4 noiembrie, iar până la 200.000 de persoane nu mai au case, a anunțat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, potrivit CNN.
Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, cu peste 500 de persoane pe 100 de metri pătrați în multe zone, potrivit Comisiei Europene.
Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene la aproximativ un kilometru de punctul de trecere de la Rafah – singura cale de intrare și ieșire din Gaza care nu este controlată de Israel. Punctul de trecere, care este controlat de Egipt, a fost în mare parte închis după ce Hamas a lansat asaltul fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie.
Nordul Fâșiei Gaza nu mai are electricitate sau combustibil din 11 octombrie. O treime din spitale au fost nevoite să se închidă, iar cele care au rămas deschise funcționează adesea cu electricitate limitată și fără anestezie sau apă curată, a precizat biroul umanitar al ONU. Toate brutăriile din nord au fost nevoite să se închidă, fie din cauza avariilor, fie din cauza lipsei de combustibil.
Israelul susține că un proiectil lansat din interiorul Gaza a cauzat lovitura asupra spitalului Al-Shifa
Armata israeliană susține că un proiectil lansat din interiorul Fâșiei Gaza a fost responsabil pentru lovitura de vineri asupra spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, relatează CNN.
„Anterior în cursul zilei de astăzi, IDF (armata israelienă, n.r.) a primit rapoarte despre o lovitură asupra spitalului Al-Shifa din orașul Gaza. Biroul de presă condus de Hamas în Fâșia Gaza a susținut imediat că a fost vorba de o lovitură efectuată de către IDF”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, într-o declarație trimisă postului american de televiziune.
IDF a precizat că examinarea sistemelor sale operaționale indică faptul că „un proiectil lansat greșit de organizații teroriste din interiorul Fâșiei Gaza a lovit spitalul Shifa”.
Hecht a mai susținut că proiectilul a fost îndreptat spre „trupele IDF care operează în apropiere”.
Mai multe videoclipuri apărute vineri pe rețelele de socializare arată persoane rănite care zac pe jos în ambulatoriul clinicii, în urma atacului.
Directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, Medhat Abbas, a declarat pentru CNN că videoclipurile arată „zona de așteptare acoperită cu tablă ondulată sub care se refugiaseră persoanele strămutate în interiorul țării”.
Israelul a lansat în această seară un bombardament intens asupra nordului Fâșiei Gaza
Bombardamente grele și rachete de semnalizare lansate de forțele israeliene pot fi văzute în partea de nord a Fâșiei Gaza, vineri seara târziu, potrivit jurnalistului Nic Robertson de la CNN și echipei sale, care transmit din orașul Sderot, din Israel.
Echipa a văzut, de asemenea, rachete de semnalizare intense deasupra zonei din apropierea taberei de refugiați Jabalia.
UE organizează mai multe zboruri pentru a aduce ajutor umanitar în Gaza
Uniunea Europeană a organizat șase zboruri suplimentare pentru a transporta ajutoare vitale în Gaza, a anunțat vineri blocul comunitar, potrivit CNN.
Într-un comunicat de presă, UE a precizat că „zboruri umanitare de pod aerian sunt acum programate pentru zilele următoare”.
Două dintre aceste zboruri vor pleca de la Brindisi, în sudul Italiei, vineri și sâmbătă, și vor transporta „55 de tone de articole donate de UE Programului Alimentar Mondial (WFP)”, potrivit comunicatului.
Alte trei zboruri vor pleca săptămâna viitoare din capitala României, București, și vor transporta corturi și saltele donate de România. Ultimul zbor va pleca de la Ostende, din Belgia, la sfârșitul lunii, transportând provizii de la agențiile Națiunilor Unite și de la alți parteneri umanitari, conform sursei citate.
„În total, acest lucru ridică la 14 numărul total al zborurilor UE de pod aerian în ultimele săptămâni, peste 550 de tone de ajutoare de urgență pentru populația din Gaza fiind transportate în Egipt pentru a fi desfășurate rapid prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah”, a precizat UE.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite cere încetarea războiului
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman („MBS”), conducătorul de facto al regatului, a denunțat vineri drept „agresiune” ofensiva armatei israeliene împotriva Hamas în Fâşia Gaza, cu o zi înaintea unor summituri la Riad, scrie AFP.
„Condamnăm agresiunea militară în Fâşia Gaza, ţintirea civililor şi încălcările continue ale dreptului umanitar internaţional de către forţele de ocupaţie israeliene”, a denunțat MBS în prima sa declaraţie publică de la începutul războiului între Israel şi Hamas.
El a făcut aceste declaraţii în deschiderea unui summit al liderilor africani, la Riad, înaintea unor reuniuni de urgenţă ale Ligii Arabe şi Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), programate sâmbătă şi consacrate situaţiei din Fâşia Gaza.
„Subliniem necesitatea încetării acestui război şi deplasărilor forţate şi creării condiţiilor necesare revenirii la stabilitate şi instaurarea păcii”, a adăugat MBS.
Liga Arabă a cerut joi, într-un comunicat, un „armistiţiu complet” în Fâşia Gaza.
Israelul revizuieşte în scădere la 1.200 de morţi bilanţul asaltului Hamas din 7 octombrie
Israelul a revizuit de la 1.400 la 1.200 de morţi bilanţul atacului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas pe data de 7 octombrie în comunităţile din sudul teritoriului israelian după ce a identificat unele corpuri ca fiind ale combatanţilor grupării islamiste, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.
Autorităţile israeliene au „actualizat” acest bilanţ, căci estimează în prezent că „multe cadavre care nu fuseseră identificate” sunt cele ale unor persoane care au participat la „atacul terorist al Hamas şi nu victime israeliene”, a precizat Lior Haiat.
Acest bilanţ actualizat de 1.200 de morţi, în majoritate civili ucişi în ziua atacului Hamas, a fost utilizat vineri într-un comunicat al Ministerului de Externe israelian. „Teroriştii Hamas au asasinat cu sânge rece circa 1.200 de persoane şi au răpit alte 240, între care bebeluşi, copii, femei şi persoane vârstnice”, se arată în comunicat.
La solicitarea AFP, Lior Haiat a confirmat această cifră.
După acest atac de o amploare şi o violenţă nemaîntâlnite vreodată de la crearea statului Israel în 1948, autorităţile israeliene desfăşoară o activitate complexă de identificare a corpurilor găsite în diferite locuri în sudul Israelului.
Bilanţul precedent de 1.400 de morţi fusese stabilit progresiv în săptămâna care a urmat asaltului din 7 octombrie şi rămăsese stabil de atunci.
MAE: Punctul de frontieră de la Rafah a rămas închis, pentru tranzitul civililor, pe parcursul întregii zile de vineri
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat vineri, 10 noiembrie, că punctul de frontieră de la Rafah, folosit pentru evacuarea civililor din Fâşia Gaza în Egipt, a rămas închis pentru tranzitul persoanelor pe întreg parcursul zilei.
Prin urmare, evacuare a cetăţenilor români și a membrilor de familie care au primit aprobare în acest sens va fi posibilă doar după redeschidere.
Conform MAE, în cursul zilei de vineri, o a treia echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE s-a deplasat la Cairo, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.
Mai multe detalii: Punctul de frontieră de la Rafah a rămas închis pentru tranzitul civililor pe întreg parcursul zilei de vineri, anunță MAE. Evacuarea va continua după redeschidere
Israelul afirmă că peste 100.000 de palestinieni din Gaza au fugit spre sudul enclavei în două zile
Peste 100.000 de locuitori din Fâșia Gaza au fugit spre sud în ultimele două zile, în timp ce forțele israeliene operează „în adâncimea orașului Gaza”, a declarat vineri purtătorul principal de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, potrivit Reuters.
În cadrul unui briefing de presă televizat, Hagari a declarat că se fac eforturi pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, dar că astfel de eforturi necesită timp.
„Lucrăm în permanență și cu inițiativă la o serie de eforturi pentru a-i readuce pe ostatici. Aceste eforturi sunt complexe, nu sunt definitive. Ele necesită timp, vor necesita timp”, a precizat reprezentantul armatei israeliene.
Un chirurg britanic spune că în spitalele din Gaza sunt doar civili îngroziți – nu și Hamas
Un chirurg britanico-palestinian aflat în Fâșia Gaza a respins vineri acuzațiile venite din partea Israelului, potrivit cărora gruparea militantă islamistă Hamas folosește drept baze spitalele din enclava asediată, relatează Sky News.
Profesorul Ghassan Abu-Sittah a declarat că doar răniții „îngroziți” și familiile acestora se află acum în unitățile medicale, dar a punctat că nu mai există „niciun fel de sistem medical” în Gaza.
Medicul, care lucrează alături de organizația umanitară Medical Aid for Palestinians, a precizat că vineri a fost cea mai rea zi la care a fost martor.
Teheranul afirmă că extinderea regională a războiului dintre Israel și Hamas este „inevitabilă”
O extindere a războiului între Israel şi Hamas din Fâşia Gaza este „de-acum inevitabilă”, a apreciat vineri ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, un aliat al mişcării islamiste palestiniene, în contextul unor temeri cu privire la o escaladare regională a conflictului israelono-palestinian, relatează AFP.
„Din cauza intensităţii tor mai mari a războiului împotriva locuitorilor civili ai Fâşiei Gaza, expansiunea câmpului războiului a devenit de-acum inevitabilă”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu omologul său din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.
Iranul, un aliat al Hamas şi inamicul declarat al Israelului, a salutat „succesul” asaltului Hamas din 7 octombrie, însă a negat orice implicare a Republicii islamice în pregătirea şi desfăşurarea acestuia.
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi consideră că Iranul are „datoria de a susţine grupurile rezistenţei”, adică grupările armate care luptă împotriva Israelului. Însă el a subliniat că aceste grupări acţionează în mod independent.
Evacuările din Gaza către Egipt au fost suspendate vineri (surse Reuters)
Evacuările din Fâșia Gaza în Egipt pentru deținătorii de pașapoarte străine și pentru palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent au fost suspendate vineri, au declarat trei surse egiptene din domeniul securității și un oficial palestinian, potrivit Reuters.
Oficialul palestinian și o sursă medicală egipteană au declarat că suspendarea s-a datorat problemelor legate de aducerea persoanelor evacuate medical la punctul de trecere a frontierei de la Rafah din interiorul Fâșiei Gaza.
Evacuările limitate din Gaza către Egipt au început pe 1 noiembrie și au fost întrerupte de două ori în ultima săptămână din cauza bombardamentelor care, potrivit personalului umanitar, au lovit sau au vizat convoaiele medicale.
Sursele egiptene au precizat că mai mulți zeci de deținători de pașapoarte străine și persoanele aflate în întreținerea lor, precum și un număr mic de persoane evacuate din motive medicale au intrat în Egipt vineri, înainte ca punctele de trecere să fie suspendate.
În alte zile, câteva sute de deținători de pașapoarte străine, cu dublă cetățenie, și familiile lor au trecut în Egipt prin punctul de la Rafah.
La începutul zilei de vineri, autoritățile de frontieră din Gaza au publicat o listă cu persoanele nou autorizate să treacă, printre care se numără grupuri din Canada, România, Rusia, Brazilia și Polonia.
Armata israeliană spune că îi „va ucide” pe combatanţii Hamas „care trag din spitale” în Gaza
Soldaţii israelieni „vor ucide” combatanţii Hamas „care trag din spitale” în Gaza, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), după ce gruparea islamistă Hamas a imputat IDF lovituri şi tiruri sângeroase asupra unor spitale din oraşul Gaza, relatează AFP.
„Dacă vedem terorişti Hamas trăgând din spitale, vom face ceea ce trebuie să facem, îi vom ucide”, a declarat Richard Hecht presei, admiţând totuşi „caracterul sensibil” al unor astfel de operaţiuni.
„Ar fi mai uşor dacă Hamas ar părăsi spitalele şi ne-ar arăta asta clar”, a adăugat el, acuzând gruparea islamistă palestiniană că „operează din interiorul spitalelor”.
Armata israeliană „ia toate precauţiile posibile pentru a fi sigură că nu atacă oameni sub perfuzii sau cu oase rupte”, a mai afirmat el, potrivit Agerpres.
În timp ce trupele israeliene la sol sunt sprijinite de artilerie, IDF afirmase joi că ţinteşte un „centru militar” al Hamas, situat în apropierea spitalului al-Shifa.
Potrivit guvernului Hamas, o lovitură israeliană asupra acestui complex spitalicesc, cel mai mare din Gaza, a făcut în jur de 13 morţi şi zeci de răniţi vineri. Directorul spitalului a evocat tiruri ale unor tancuri israeliene asupra maternităţii.
Palestinienii solicită CPI să ancheteze Israelul pentru genocid și crime de război
Trei organizații palestiniene care militează pentru apărarea drepturilor omului au anunțat că au cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să investigheze Israelul, acuzându-l că a comis crime de război, inclusiv genocid, prin asedierea și bombardarea Fâșiei Gazei, relatează Sky News.
Israelul a afirmat anterior că acuzațiile de genocid sunt deplorabile și că acțiunile sale îi vizează pe militanții grupării Hamas, nu pe civili.
Cele trei organizații de apărare a drepturilor omului – Al Haq, Al Mezan și Palestine Human Rights Campaign – au precizat că au cerut CPI să se concentreze pe atacurile aeriene israeliene asupra zonelor civile dens populate din Gaza, pe asediul asupra enclavei și pe strămutarea populației.
Mai multe detalii: Trei organizații palestiniene solicită Curții Penale Internaționale să ancheteze Israelul pentru „crime împotriva umanității și genocid”
Armata israeliană susține că trupele sale au capturat astăzi bastioane cheie ale Hamas în orașul Gaza, ucigând 150 de teroriști
Armata israeliană a anunțat că trupele sale au capturat astăzi avanposturi cheie ale Hamas în orașul Gaza, ucigând aproximativ 150 de agenți teroriști în această operațiune, scrie The Times of Israel.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că, în ultimele zile, Brigada 401 a condus un asalt asupra așa-numitului avanpost Bader – principalul avanpost al Batalionului Al-Shati al Hamas -, situat lângă casele civililor din apropierea taberei de refugiați Al-Shati.
Armata mai afirmă că, în timpul raidului asupra avanpostului Bader, trupele israeliene au distrus cartierul general militar și locurile de lansare a rachetelor.
Separat, IDF afirmă că Brigada 401 a capturat un alt fort al Hamas din zonă și a distrus o fabrică de armament, poziții de lansare de rachete și mai multe tuneluri.
Armata israeliană mai spune că, într-un alt raid, brigada s-a luptat cu militanți înarmați ai Hamas la Blue Beach Resort de pe coasta orașului Gaza. Potrivit acesteia, aproximativ 30 de agenți teroriști erau ascunși în hotel și trăgeau cu rachete antitanc asupra forțelor israeliene.
„După ce a fost capturat, s-a descoperit că teroriștii foloseau camerele hotelului ca adăpost și pentru planificarea atacurilor la suprafață și sub pământ”, susțin IDF.
Armata israeliană precizează că, în total, aproximativ 150 de agenți Hamas au fost uciși de forțele sale în timpul luptelor din zona Al-Shati.
IDF nu au oferit însă informații și despre posibile victime în rândul trupelor lor.
Hezbollah anunță că 7 dintre luptătorii săi au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene
Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat vineri că şapte dintre luptătorii săi au fost ucişi în lovituri aeriene israeliene, fără a preciza momentul şi locul, în condiţiile în care tensiunile la graniţă s-au intensificat de la începutul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Hezbollah nu a dezvăluit identitatea celor şapte combatanţi şi a afirmat într-un comunicat că aceştia sunt „martiri pe drumul spre Ierusalim”, expresie folosită de gruparea libaneză pentru a deplânge moartea membrilor săi ucişi, în total 68 de la începutul ciocnirilor la frontiera israeliano-libaneză în urmă cu peste o lună.
Ulterior, Hezbollah a publicat mai multe declaraţii raportând atacuri la graniţa de nord a Israelului, inclusiv trei atacuri cu drone, dintre care unul a vizat o cazarmă a armatei israeliene.
Zona de frontieră dintre cele două ţări a fost scena schimburilor zilnice de focuri, în special între Hezbollah, susţinut de Iran, şi Israel, de la începutul războiului declanşat de atacurile comise de Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian.
Cel puţin 90 de persoane au fost ucise de partea libaneză în timpul ciocnirilor transfrontaliere, potrivit unui bilanţ AFP, majoritatea dintre ele luptători Hezbollah. Şase soldaţi şi doi civili au fost ucişi de partea israeliană.
OMS anunță că 12 copii bolnavi de cancer sau cu afecțiuni ale sângelui au fost evacuați din Gaza
12 copii bolnavi de cancer sau cu afecțiuni ale sângelui au fost evacuați împreună cu rudele lor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania pentru a-și continua tratamentul în condiții de siguranță, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit CNN.
Se așteaptă ca și mai mulți copii să fie evacuați pentru tratament împotriva cancerului în cadrul acestei inițiative, a precizat OMS, într-un comunicat.
Prim-ministrul iordanian a anunțat marți că copiii bolnavi de cancer vor ajunge în curând în Iordania pentru a primi tratament la Centrul de oncologie Regele Hussein.
OMS și Spitalul de cercetare pentru copii St. Jude au lucrat în coordonare cu oficiali egipteni, israelieni, iordanieni, palestinieni și americani pentru a facilita evacuarea copiilor din Gaza, a precizat agenția Națiunilor Unite.
Cele două spitale specializate care oferă îngrijiri bolnavilor de cancer din Gaza au fost „copleșite, subaprovizionate, expuse la atacuri și, din cauza insecurității, forțate să se închidă”, potrivit comunicatului OMS, organizația precizând că războiul dintre Israel și Hamas a restricționat grav intrarea de materiale medicale esențiale, inclusiv cele necesare pentru chimioterapie.
Principalul spital oncologic din Gaza, spitalul Prieteniei Turco-Palestiniene, a încetat să funcționeze din cauza bombardamentelor israeliene și a lipsei de combustibil, a precizat Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, într-o declarație din 1 noiembrie. Armata israeliană a negat că a lovit spitalul.
Înainte de războiul dintre Israel și Hamas, aproximativ 100 de pacienți pe zi erau trimiși pentru tratament în afara Fâșiei Gaza, potrivit OMS.
O persoană a fost ucisă, iar mai mulți copii au fost răniți după ce lunetiștii israelieni au vizat spitalul al-Quds din Gaza, anunță Semiluna Roșie palestiniană
Declarația Crucii Roșii care solicită protejarea pacienților, a lucrătorilor din domeniul sănătății și a unităților medicale din Gaza (a se vedea postarea anterioară) vine în contextul în care Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PCRS) a anunțat anterior că forțele israeliene au deschis focul asupra unității de terapie intensivă a spitalului al-Quds din orașul Gaza, scrie The Guardian.
O persoană a fost ucisă, iar alte 28 au fost rănite în urma unor focuri de lunetiști trase de forțele israeliene asupra spitalului, a precizat organizația.
Majoritatea răniților sunt copii, a precizat organizația, dintre care doi sunt în stare critică.
🚨Israeli Occupation forces opened fire on the intensive care unit at Al-Quds hospital.#AlQudsHospital #NotATarget #Gaza pic.twitter.com/ocIk0d8XLb
— PRCS (@PalestineRCS) November 10, 2023
Crucea Roșie: Distrugerile care afectează spitalele din Gaza „devin insuportabile”
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) avertizează că sistemul de sănătate din Fâșia Gaza a „ajuns într-un punct din care nu mai există întoarcere”, pe fondul intensificării ostilităților care au afectat „grav” spitalele și ambulanțele ce își desfășoară activitatea în teritoriul palestinian asediat, scrie The Guardian.
Într-o declarație emisă vineri, CICR a afirmat că atacurile asupra unităților și personalului medical au dat o „lovitură grea” sistemului de sănătate din Gaza – deja „slăbit puternic” după mai mult de o lună de lupte grele – și că aceste atacuri „afectează grav” civilii, pacienții și personalul medical.
William Schomburg, șeful unei delegații a CICR în Gaza, a declarat: „Distrugerile care afectează spitalele din Gaza devin insuportabile și trebuie să înceteze. Viețile a mii de civili, pacienți și personal medical sunt în pericol”.
Potrivit organizației, spitalele pentru copii nu au fost scutite de violențe, inclusiv spitalul al-Nasser, „grav avariat”, precum și spitalul al-Rantisi, care a fost nevoit să își înceteze activitatea
Precizând că complexul medical al-Shifa găzduiește în prezent mii de familii strămutate, organizația a afirmat că orice operațiune militară în jurul spitalelor „trebuie să ia în considerare prezența civililor, care sunt protejați în conformitate cu dreptul umanitar internațional”.
Crucea Roșie a făcut un apel urgent la respectarea și protejarea unităților medicale, a pacienților și a lucrătorilor din domeniul sănătății din Gaza.
Armata israeliană spune că se concentrează în continuare pe militanții Hamas din Gaza, în ciuda atacurilor lansate din Liban și Siria
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat vineri că armata israeliană își menține concentrarea asupra grupării Hamas din Gaza, în ciuda atacurilor sporadice asupra Israelului din Liban și Siria, în care sunt implicate drone, scrie The Guardian.
În cadrul unei conferințe de presă, Hecht a spus că armata israeliană a „eliminat” noaptea trecută în Gaza doi comandanți din forțele de elită Nukhba ale Hamas: unul care a fost implicat în atacurile asupra Israelului din 7 octombrie, care s-au soldat cu uciderea a 1.400 de persoane, în principal civili, și șeful echipelor de lunetiști ale organizației islamiste din nordul Fâșiei.
Tirurile de rachete din Gaza continuă să fie îndreptate spre Tel Aviv, le-a spus el reporterilor.
Răspunzând la întrebările privind înaintarea IDF spre spitalul al-Shifa, în centrul orașului Gaza, care este plin de pacienți grav răniți sau în incapacitate de a se deplasa, Hecht a declarat că armata israeliană este conștientă de chestiunea sensibilă a spitalelor din Gaza.
„IDF nu trag asupra ostaticilor, dar dacă vedem un terorist Hamas, îl vom ucide”, a spus el.
Armata israeliană a afirmat în repetate rânduri că Hamas folosește spitalele și alte locații similare pentru a-și proteja facilitățile militare și că folosește ambulanțele pentru a transporta militanți.
Nepoata șefului Hamas, Ismail Haniyeh, ar fi fost ucisă în Gaza
Roaa Haniyeh, nepoata șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucisă astăzi într-un raid aerian al armatei israeliene în orașul Gaza, relatează Al Jazeera, dar fără a prezenta dovezi.
Israelul nu a comentat încă această informație.
Macron face apel la acordarea de ajutor ţărilor „vulnerabile”, pentru a preveni extinderea războiului dintre Israel și Hamas
Ţările „vulnerabile” din Orientul Mijlociu trebuie să beneficieze de ajutor financiar internaţional pentru a nu fi atrase în conflictul din Orientul Mijlociu între Israel şi Hamas, a subliniat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul Forumului pentru pace de la Paris, potrivit AFP.
„Totul este legat”, a declarat preşedintele francez, care a prezidat prima masă rotundă a Forumului.”Astăzi sunt ţări foarte vulnerabile care, dacă nu le ajutăm prin solidaritate, vor fi atrase în conflictul în curs de desfăşurare” în Orientul Mijlociu, a subliniat el.
„Acţiunea Fondului Monetar Internaţional, în special în Iordania, în Egipt în cadrul conflictului, este absolut decisivă”, a atenţionat preşedintele francez.
FMI a anunţat joi un acord pentru un ajutor de 1,2 miliarde de dolari în favoarea Iordaniei, ţară care se învecinează cu Israelul şi care se teme de consecinţele războiului care durează de peste o lună între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, scrie Agerpres.
Lipsită de resurse naturale şi dependentă de ajutoare internaţionale, Iordania găzduieşte deja sute de mii de palestinieni şi se teme de un nou exod masiv spre teritoriul său.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a evocat vineri ideea acordării de „mai mult” ajutor Egiptului, de asemenea afectat de acest conflict.
Erdogan: Israelul „va da socoteală” pentru „crimele împotriva umanităţii” comise în Gaza
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Israelul va trebui „să dea socoteală” pentru „crimele împotriva umanităţii” comise împotriva populaţiei civile în Fâşia Gaza, acolo unde peste 11.000 de persoane au fost ucise în riposta militară israeliană ce a urmat incursiunii grupării islamiste Hamas în Israel pe data de 7 octombrie, informează Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE.
„Vor trebui să dea socoteală pentru distrugerea a zeci de mii de vieţi. Desigur, vor trebui să dea socoteală şi pentru opresiune. Iar aceia care sunt părtaşi la această crimă vor da socoteală în faţa istoriei, mai întâi în faţa umanităţii şi apoi în faţa propriei lor conştiinţe”, a spus Erdogan, într-un discurs transmis la postul NTV.
Mai multe detalii: Erdogan, discurs dur în care amenință Israelul „fascist” că „va da socoteală” pentru „crimele împotriva umanităţii” comise în Fâșia Gaza
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni anunță că peste 100 de angajați ai săi din Gaza au fost uciși în războiul dintre Israel și Hamas
Șeful agenției ONU care sprijină refugiații palestinieni (UNRWA) a anunțat că peste 100 de membri ai personalului său au fost uciși în războiul din Gaza, scrie The Times of Israel.
„Sunt devastat. S-a confirmat că peste 100 de colegi de la UNRWA au fost uciși într-o lună. Părinți, profesori, asistente, medici, personal de sprijin”, a afirmat pe rețeaua de socializare X șeful UNRWA, Philippe Lazzarini.
„UNRWA este în doliu, palestinienii sunt în doliu, israelienii sunt în doliu. Pentru a pune capăt acestei tragedii este nevoie de (o) încetare a focului umanitar acum”, a adaugat el.
Agenția ONU afirmă într-un mesaj video că 101 dintre angajații săi au fost uciși de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.
„Erau profesori, directori de școli, ingineri, medici, un psiholog, personal de sprijin, lucrători în domeniul sanitar și tehnic”, a precizat agenția.
Armata israeliană anunță că 3 drone lansate din Liban au declanșat sirenele de raid aerian în Galileea Superioară
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că trei drone au fost lansate din Liban spre nordul Israelului mai devreme, declanșând sirenele aeriene în Galileea Superioară, scrie The Times of Israel.
O dronă a fost interceptată de către scutul antirachetă Iron Dome, în timp ce celelalte două au căzut în zone nespecificate din nordul Israelului, a precizat armata.
„Incidentul s-a încheiat, iar detaliile sunt în curs de examinare”, au adăugat IDF.
Nu este clar dacă cineva a fost rănit și nu au fost comunicate alte detalii, notează Sky News.
În sudul Libanului acționează gruparea Hezbollah, susținută de Iran, care s-a aliniat de mult timp cu Hamas și Jihadul Islamic din Gaza – dar nu este clar dacă cele grupări au fost implicate în acest incident.
Un sondaj sugerează că majoritatea israelienilor vor începerea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, dar fără o încetare a focului
Un număr din ce în ce mai mare de israelieni consideră că țara lor ar trebui să înceapă imediat negocierile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza – dar ar trebui să continue să lupte în timp ce negociază, sugerează un nou sondaj publicat vineri, potrivit CNN.
Aproape patru din 10 israelieni (38%) și-au exprimat această opinie într-un sondaj realizat de Centrul Viterbi pentru Opinie Publică și Cercetări Politice din cadrul Institutului pentru Democrație din Israel.
Procentul reprezintă o creștere față de cei 32% dintre cetățeni care au spus că Israelul ar trebui să negocieze în timp ce luptă, atunci când sondajul a fost realizat ultima dată, în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Alți 22% – aproximativ unul din cinci – au declarat că Israelul nu ar trebui să negocieze deloc pentru a-i da la schimb cu ostaticii pe prizonierii Hamas din închisorile israeliene.
Unul din 10 (10%) a spus că Israelul ar trebui să negocieze doar atunci când luptele se vor încheia, în timp ce aproximativ unul din cinci (21%) a spus că Israelul ar trebui să înceapă imediat negocierile, chiar dacă aceasta ar însemna oprirea luptelor.
Sondajul realizat în rândul a 606 bărbați și femei a fost efectuat online și prin telefon în perioada 5-6 noiembrie 2023. Aproximativ 502 interviuri au fost în ebraică și 104 în arabă. Marja de eroare a eșantionului complet este de patru puncte.
Un spital din Gaza este „înconjurat de tancuri”, în timp ce alte unități sanitare raportează pagube provocate de bombardamentele israeliene
Tancurile israeliene au înconjurat un spital din Gaza, a declarat directorul acestuia pentru CNN, în timp ce bombardamentele IDF au afectat zona altor unități medicale din Fâșie – sporind vineri temerile că actuala campanie militară a Israelului pune în pericol și mai mult pacienții și personalul medical din teritoriul asediat.
Mustafa al-Kahlout, care conduce spitalul Al Nasr și spitalul pediatric Al Rantisi din nordul FFâșiei Gaza, a declarat, pentru postul american de televiziune, că cele două unități au fost încercuite și a cerut ajutorul Crucii Roșii pentru o evacuare. „Suntem complet înconjurați, sunt tancuri în fața spitalului și nu putem pleca”, a spus al-Kahlout.
Mai multe detalii: Complex medical din Fâșia Gaza, „complet înconjurat de tancurile” israeliene. „Nu avem curent, oxigen, medicamente și apă, nu știm care ne va fi soarta”
Netanyahu afirmă că armata israeliană va controla Fâșia Gaza după război
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat vineri, 10 noiembrie, că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) vor rămâne să controleze Fâșia Gaza după război, într-o serie de comentarii care vor ridica probabil semne de întrebare în rândul comunității internaționale, la câteva ore după el ce a declarat pentru Fox News că Israelul nu dorește să reocupe sau să guverneze enclava palestianiană, scrie The Times of Israel.
Anterior în cursul acestei săptămâni, Netanyahu a declarat pentru postul american de televiziune ABC News că Israelul va avea „responsabilitatea generală de securitate” asupra Fâșiei Gaza „pentru o perioadă nedeterminată” după încheierea războiului împotriva Hamas.
„Forțele IDF vor rămâne la conducerea Fâșiei, nu vom ceda controlul forțelor internaționale”, le-a spus Netanyahu primarilor din sudul țării, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului israelian.
Mai multe detalii: Netanyahu anunță că armata israeliană va controla Fâșia Gaza după război, respingând ideea unei forțe internaționale
Armata israeliană afirmă că a lovit aproximativ 15.000 de ținte teroriste în Gaza de la începutul războiului
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat vineri că au lovit aproximativ 15.000 de ținte aparținând grupărilor teroriste din Fâșia Gaza de la începutul războiului, pe 7 octombrie, și au confiscat și distrus aproximativ 6.000 de arme, inclusiv arme de foc, rachete, rachete antitanc, rachete antiaeriene, dispozitive explozive și muniție, scrie The Times of Israel.
Armata israeliană mai spune că forțele terestre, aeriene și navale continuă să lovească ținte ale Hamas în întreaga Fâșie Gaza, inclusiv centre de comandă, lansatoare de rachete, depozite de arme, tuneluri și alte infrastructuri folosite de gruparea militantă islamistă, precum și zeci de agenți.
De asemenea, IDF au publicat imagini care arată atacuri recente asupra enclavei.
IDF says it has struck some 15,000 targets belonging to terror groups in the Gaza Strip since the beginning of the war on October 7, and seized and destroyed some 6,000 weapons, including firearms, rockets, anti-tank missiles, anti-aircraft missiles, explosive devices and… pic.twitter.com/ZoyJVLMSX1
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 10, 2023
Scholz se va întâlni cu Erdogan la Berlin, într-o vizită marcată de tensiunile acutizate de conflictul din Orientul Mijlociu
Cancelarul german Olaf Scholz îl va primi pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pe data de 17 noiembrie la Berlin, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Berlin, într-un context de tensiuni între Ankara şi UE acutizate de conflictul din Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Poziţia pro-Hamas afişată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în războiul purtat de Israel împotriva organizaţiei islamiste palestiniene, complică relaţia ţării sale cu Uniunea Europeană, deja deteriorată de ani de crize şi neînţelegere.
Mai multe detalii: Scholz îl va primi pe Erdogan la Berlin, peste o săptămână, într-o vizită neașteptată, marcată de tensiunile acutizate de războiul din Orientul Mijlociu
ONU cere o anchetă privind folosirea de „arme explozive de mare impact” în Gaza de către Israel
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut vineri lansarea unei anchete asupra a ceea ce a numit „arme explozive de mare impact” în Gaza, despre care a spus că provoacă distrugeri fără discernământ în enclava palestiniană, relatează agențiile Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.
Oficialul ONU a subliniat că Israelul trebuie să pună capăt folosirii unor astfel de arme în această zonă dens populată, unde trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, dintre care jumătate au fost nevoiţi să-şi caute adăpost în alte zone în urma luptelor din ultima lună.
Volker Turk nu a precizat la ce arme anume se referă, iar armata israeliană, rugată de Reuters să comenteze, a indicat că face verificări.
„Bombardamentul extins al Israelului din Gaza, inclusiv cu folosirea de arme explozie de mare impact în zone dens populate (…) are evident un impact devastator sub aspect umanitar şi al drepturilor omului „, a declarat Turk într-o conferinţă de presă în cursul vizitei sale în capitala iordaniană Amman.
„Aceste atacuri trebuie investigate. (…) Avem preocupări serioase că ele reprezintă atacuri disproporţionate care încalcă dreptul umanitar internaţional”, a subliniat oficial ONU.
El a adăugat că „folosirea de către grupuri armate palestiniene de civili şi obiecte civile pentru a se apăra de atac contravine legilor războiului”, „dar un astfel de comportament din partea grupurilor armate palestiniene nu absolvă Israelul de obligaţia sa de a se asigura că civilii sunt cruţaţi”.
Mii de oameni au fugit din cel mai mare spital din Gaza, al-Shifa, după exploziile din apropiere
Mii de persoane care se adăposteau la un spital din nordul Fâșiei Gaza au fugit în urma exploziilor din apropiere, au declarat pentru Associated Press persoane evacuate care părăseau zona, potrivit Sky News.
Medicii de la spitalul al Shifa, cel mai mare din Gaza, nu au putut fi contactați din cauza întreruperii liniilor telefonice și a conexiunii la internet.
Spitalul adăpostise aproape 80.000 de persoane care încercau să scape de luptele terestre grele și de atacurile aeriene.
Aceste informații vin după ce un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că unitatea medicală „a fost bombardată” și că în zonă au avut loc „violențe intense” la sol.
„Israelul lansează acum un război împotriva spitalelor din orașul Gaza”, a declarat Mohammad Abu Selmeyah, directorul spitalului al Shifa, pentru Reuters.
Israelul nu a comentat imediat informațiile, dar afirmă că nu vizează civili și că depune eforturi mari pentru a evita să îi lovească.
Confruntări intense, în timp ce lunetiștii israeliani au deschis focul asupra spitalului al Quds din Gaza
Semiluna Roșie Palestiniană raportează vineri „ciocniri intense” la spitalul al Quds, situat la sud de orașul Gaza, potrivit Sky News.
„Acum, ciocniri intense și lunetiști ai ocupației deschid focul asupra spitalului al Quds, provocând răniți în rândul persoanelor strămutate”, a transmis organizația umanitară, care face parte din Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
20 din cele 36 de spitale nu mai sunt funcţionale în Gaza; 13 palestinieni au fost uciși într-un nou bombardament asupra spitalului al-Shifa
Guvernul condus de gruparea islamistă Hamas a transmis vineri că 13 palestinieni au fost ucişi şi alţi zeci răniţi într-un nou bombardament israelian asupra spitalului al-Shifa, cel mai mare din enclava palestiniană, unde din cauza bombardamentelor numai 20 din cele 36 de spitale mai sunt operaţionale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP şi Reuters.
Un jurnalist al France Presse a văzut cel puţin şapte corpuri acoperite în exteriorul spitalului al-Shifa după bombardamentul despre care armata israeliană încă nu a comunicat. Însă joi seară un purtător de cuvânt militar israelian a vorbit despre operaţiuni desfăşurate într-o zonă „foarte, foarte apropiată”, de acest spital. Armata israeliană ţinteşte în special un „cartier militar” situat în apropierea spitalului al-Shifa şi pe care-l descrie drept „inima” activităţilor operaţionale şi de informaţii ale Hamas.
Din cele 36 de spitale ale Fâşiei Gaza, 20 nu mai sunt funcţionale din cauza bombardamentelor, distrugerilor şi lipsei materialelor sanitare, a deplâns vineri OMS. Inclusiv spitalele încă operaţionale funcţionează doar în regim de avarie, cu activitatea perturbată de lipsa electricităţii şi a proviziilor suficiente de materiale precum dezinfectanţii sau anestezicele, potrivit Agerpres.
Spitalul al-Shifa este singurul care are o secţie pediatrică, cu pacienţi minori ce au nevoie de terapie intensivă sau dializă, o întrerupere a funcţionării acestuia ameninţând viaţa celor internaţi acolo, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris.
Armata israeliană bombardează neîncetat Fâşia Gaza de mai mult de o lună, ca represalii după incursiunea Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie. ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) denunţă atacurile aviaţiei şi artileriei israeliene asupra spitalelor şi ambulanţelor, în timp ce Israelul acuză Hamas că foloseşte spitalele ca paravan pentru atacuri sau ca acoperire pentru vasta sa reţea de tuneluri subterane.
Armata israeliană anunță că a doborât o dronă în apropierea orașului Eilat
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat vineri că sistemul de apărare antiaeriană Patriot a interceptat o dronă în apropierea celui mai sudic oraș, Eilat, scrie The Times of Israel.
Armata israeliană a precizat că drona a fost doborâtă înainte de a intra în spațiul aerian israelian.
IDF au publicat o înregistrare video cu interceptarea dronei.
IDF says the aerial target intercepted by the Patriot air defense system near the southernmost city of Eilat last night was a drone.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 10, 2023
It says the hostile unmanned aerial vehicle was downed before it could enter Israeli airspace.
The IDF publishes a video of the interception. pic.twitter.com/434UVu5tV1
Vehiculul fără pilot a fost interceptat la câteva ore după ce o altă dronă a lovit o școală din Eilat, provocând pagube.
Bilanțul victimelor din Gaza a depășit 11.000 de morți, dintre care 4.506 copii
Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat vineri că 11.078 de persoane au fost ucise de la începutul ostilităților, pe data de 7 octombrie, inclusiv 4.506 copii, relatează Reuters.
Cifrele furnizate de minister nu fac distincție între decesele civililor și cele ale militanților Hamas.
Deși președintele SUA, Joe Biden, a contestat cifrele anunțate de ministerul condus de Hamas, considerându-le exagerate, The Associated Press notează că asistentul secretarului de stat american, Barbara Leaf, a declarat în fața legiuitorilor la începutul săptămânii că este „foarte posibil” ca cifrele să fie de fapt chiar mai mari decât cele raportate.
Şefa diplomaţiei germane cere ţărilor arabe din Golf să susţină soluţia cu două state
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a cerut ţărilor arabe din Golf să susţină împreună soluţia a două state în Orientul Mijlociu, unul palestinian şi celălalt israelian, pe fondul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas din Fâşia Gaza, relatează DPA, potrivit Agerpres.
„Doar o revenire la promisiunea de trăi unul lângă celălalt – în două state – le poate oferi israelienilor şi palestinienilor o viaţă în pace, securitate şi demnitate”, a declarat şefa diplomaţiei germane, înainte de a pleca într-un turneu în regiune care include vizite în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Israel.
„În acest conflict aproape de nerezolvat, este crucial să nu pierzi imaginea de ansamblu”, a adăugat ea.
„Oportunitatea istorică a Israelului pentru pace cu vecinii săi arabi nu trebuie distrusă. Pentru că tocmai acesta este scopul teroriştilor”, a avertizat Baerbock.
Asigurarea eliberării ostaticilor, accesul umanitar în Gaza şi oprirea extinderii războiului în întreaga regiune nu pot reuşi decât „dacă ne unim forţele cu statele arabe din Golf”, a mai spus ea.
„Desigur, Israelul trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja civilii. Perspectiva încetării umanitare a focului este esenţială pentru aceasta. Oamenii din Gaza au nevoie urgent de ajutoare esenţiale – apă, alimente, medicamente – astfel încât suferinţa lor să poată fi oarecum atenuată”, a subliniat şefa diplomaţiei germane.
Medicii spun că două persoane au fost rănite de schijele unui atac cu rachete în zona Tel Avivului
Două persoane care au fost rănite în urma tirului de rachete din Fâșia Gaza asupra zonei Tel Aviv sunt tratate de Serviciul de ambulanță Magen David (MDA), relatează The Times of Israel.
Directorul general al MDA, Eli Bin, a declarat pentru televiziunea Channel 12 că o persoană este rănită ușor spre moderat, iar cealaltă este în stare bună.
Oficialul spune că amândoi au fost răniți de căderea de schije în urma interceptărilor, în două locuri diferite.
OMS: Spitalul Al Shifa din Gaza „este supus bombardamentelor”
Purtătoarea de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, a declarat vineri că spitalul Al Shifa este „supus bombardamentelor”, adăugând că 20 de spitale din Gaza au fost în prezent scoase complet din funcțiune, relatează Haaretz și Reuters, citată de The Guardian.
De asemenea, ea a afirmat că a avut loc un „bombardament semnificativ” asupra spitalului Rantissi, singurul spital care oferă servicii pediatrice în nordul Fâșiei Gaza.
La spitalul Rantissi se află copii aflați sub aparate care îi țin viață, a adăugat Harris, spunând că ar fi imposibil să îi evacueze în siguranță. Reprezentanta OMS nu a acuzat vreo parte pentru bombardamente.
Armata israeliană anunță că a ucis aproximativ 30 de teroriști Hamas
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că trupele Brigăzii a 7-a blindate lansat un raid asupra unui avanpost și a unei tabere de antrenament Hamas din nordul Fâșiei Gaza, confiscând zeci de arme și ucigând aproximativ 30 de agenți teroriști, relatează The Times of Israel.
Soldații au capturat puști de asalt, rachete, mortiere, drone, hărți, echipamente de comunicații și alte echipamente tehnologice, precizează IDF.
Un alt raid a avut loc în birourile lui Muhammad Sinwar, fratele liderului Hamas Yahya Sinwar, de unde au fost ridicate arme și alte materiale.
Într-o altă operațiune desfășurată de Brigada a 7-a împreună cu membri ai unității de elită de geniu de luptă Yahalom, a fost efectuat un raid asupra unui avanpost Hamas aparținând batalionului din cartierul Sabra, unde au fost găsite sisteme de operare și calibrare a rachetelor antiaeriene, mai multe drone, un lansator de rachete încărcat, echipamente tehnologice și documente.
Rachetă antitanc trasă asupra unui post al IDF în apropiere de granița cu Libanul; Armata israeliană răspunde cu bombardamente
O rachetă ghidată antitanc a fost trasă din Liban asupra unui post al armatei israeliene de la graniță, în apropiere de comunitatea nordică Menara, relatează The Times of Israel, citând Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).
Armata israeliană a răspuns cu bombardamente de artilerie asupra sursei tirului de rachetă, a precizat IDF fără să ofere alte detalii.
Antony Blinken spune că au murit „mult prea mulți” palestinieni
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA „apreciază” măsurile luate de Israel pentru a reduce numărul victimelor civile, dar că acestea nu sunt suficiente, relatează Associated Press, citată de The Guardian.
Șeful diplomației americane a declarat că SUA au propus idei suplimentare israelienilor, inclusiv „pauze umanitare” mai lungi și extinderea cantității de asistență care ajunge în Gaza.
Blinken și-a exprimat aprecierea față de faptul că a fost deschis un al doilea coridor de evacuare din nordul Fâșiei Gaza, vorbind despre pași care „vor salva vieți și vor permite ca mai multă asistență să ajungă la palestinienii care au nevoie”.
În același timp, „trebuie să se facă mult mai mult pentru a proteja civilii și pentru a ne asigura că asistența umanitară ajunge la ei. (…) Mult prea mulți palestinieni au fost uciși, mult prea mulți au suferit în ultimele săptămâni”, a insistat Antony Blinken.
Coridorul de evacuare din Gaza deschis pentru a șasea zi
Forțele de apărare israeliene au deschis din nou, pentru a șasea zi un coridor de evacuare, a anunțat Cogat, organismul civil militar israelian responsabil cu politica guvernamentală în teritoriile palestiniene ocupate, relatează The Guardian.
Coridorul va rămâne deschis timp de șapte ore, între orele locale 9.00 și 16.00 (aceleași ore în România – n.r.).
🚨Tens of thousands of Gazans are moving to the southern part of the Gaza Strip for their safety.
— COGAT (@cogatonline) November 10, 2023
For the 6th consecutive day, the @IDF has opened an evacuation corridor.
The evacuation corridor is open today 9:00-16:00. #FreeGaza from Hamas. #HumanitarianEffort pic.twitter.com/oB9l5idqSq
Armata israeliană afirmă că a găsit un lansator de rachete ascuns într-un container maritim pe coasta Gazei
Trupe ale Brigăzii 401 a armatei israeliene au descoperit un lansator de rachete Hamas pe coasta Fâșiei Gaza, ascuns într-un container de transport maritim, anunță Forțele de Apărare ale țării (IDF), relatează The Times of Israel.
De asemenea, IDF a afirmat că parașutiștii care operează în cartierul Sheikh Ijlin din orașul Gaza au găsit un lansator de rachete în apropierea unei case.
Ambele lansatoare au fost distruse, anunță IDF.
IDF says troops of the 401st Brigade located and destroyed a Hamas rocket launcher on the Gaza coast, hidden inside a shipping container. pic.twitter.com/YJlGTsYjGp
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 10, 2023
Loviturile israeliene din apropierea unui spital au rănit 10 angajați, transmite unitatea medicală
Atacurile din apropierea a două spitale din nordul Gaza au rănit 10 persoane și au deteriorat vehiculele și infrastructura spitalului Al Awda, potrivit unei declarații transmise de reprezentanții unității medicale, relatează CNN.
„În urma atacului forțelor de ocupație israeliene asupra vecinătăților Spitalului Al Awda – Tal Al Zaatar și asupra vecinătăților Spitalului Indonezian, 10 angajați ai Spitalului Al Awda au fost răniți și nouă vehicule au fost avariate”, se precizează în declarație.
Printre vehiculele avariate se numără și două ambulanțe.
Spitalul menționează că personalul a continuat să furnizeze servicii medicale în ciuda bombardamentelor continue, a scăderii proviziilor medicale și a lipsei de electricitate, și a cerut intervenția Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și instituțiilor umanitare și juridice internaționale.
Separat, Societatea Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat că unul dintre voluntarii săi a fost rănit și două ambulanțe au devenit inutilizabile în urma unei lovituri în apropierea spitalului Al Awda.
Forțele de apărare israeliene nu au comentat incidentul, dar au cerut în mod repetat civililor să plece către sudul Fâșiei Gaza, afirmând că luptătorii Hamas se ascund în infrastructura civilă și că îi vor lovi „oriunde este necesar”.
Șeful ONU: Civilii din Gaza se confruntă cu un „coșmar umanitar fără sfârșit”
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut din nou apel la încetarea focului, afirmând că situația din Fâșia Gaza este „un coșmar umanitar fără sfârșit pentru civili”, relatează CNN.
„Cartierele lor au fost distruse. Cei dragi lor, uciși. Ploaie de bombe, în timp ce li se refuză cele mai elementare lucruri ale vieții: hrană, apă, medicamente, electricitate”, a declarat Guterres într-un mesaj video difuzat la Conferința umanitară internațională pentru populația civilă din Gaza, care a avut loc joi la Paris.
Guterres a subliniat din nou că volumul ajutoarelor care ajung în Gaza reprezintă „o picătură în ocean” și a cerut comunității internaționale să investească în apelul umanitar al ONU în valoare de 1,2 miliarde de dolari.
„Îi putem ajuta pe civilii din Gaza să vadă în sfârșit, cel puțin, o rază de speranță – un semn de solidaritate – și un semnal că lumea vede situația lor dificilă și că îi pasă suficient de mult pentru a acționa”, a spus el.
ONU cere Israelului să ia măsuri immediate pentru protejarea palestinienilor din Cisiordania
Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, a cerut Israelului să ia măsuri imediate pentru a-i proteja pe palestinienii din Cisiordania, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
„Fac apel, în regim de urgență, la autoritățile israeliene să ia măsuri imediate, să ia măsuri pentru a asigura protecția palestinienilor din Cisiordania, care sunt supuși zilnic la violențe din partea forțelor israeliene și a coloniștilor, la rele tratamente, arestări, evacuări, intimidări și umilințe”, a declarat Türk.
Apelul său vine la o zi după ce Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au ucis 18 palestinieni și au rănit cel puțin alți 20 în timpul unui raid în orașul Jenin și în tabăra de refugiați din Cisiordania ocupată.
Armata Israelului a precizat, fără să ofere mai multe detalii, că efectuează raiduri antiteroriste în Jenin.
Ministrul iranian de externe i-a spus omologului din Qatar că extinderea războiului Israel-Hamas este „inevitabilă” – presa iraniană
„Din cauza extinderii intensității războiului împotriva rezidenților civili din Gaza, extinderea sferei de cuprindere a războiului a devenit inevitabilă”, a declarat ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său din Qatar, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, relatează televiziunea Press TV din Iran, citată de The Times of Israel.
Iranul și grupările pe care le susține în Liban, Yemen, Siria și Irak au avertizat în ultimele săptămâni în privința transformării răzoiului Israel-Hamas într-un conflict regional.
SUA au trimis două grupuri de portavioane și un submarin cu propulsie nucleară în regiune, mișcarea fiind văzută de specialiști drept o încercare de a descuraja Iranul.
De partea sa, Qatarul a încercat să medieze o încetare a focului și eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Fâșia Gaza.
Armata israeliană afirmă că a ucis membri ai unei forțe de elită a Hamas
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au ucis mai mulți agenți Hamas, inclusiv membri ai forțelor de elită Nukhba ale grupării teroriste care au participat la atacul din 7 octombrie, relatează The Times of Israel.
Potrivit IDF, printre cei uciși se numără Ahmed Musa, comandantul unei companii Nukhba, și Amr Alhandi, comandantul unui pluton Nukhba, care erau ascunși în Jabalia, și Muhammed Kahlout, șeful așa-numitei rețele de lunetiști a Hamas în brigada din nordul Gaza.
Armata israeliană precizează că Musa a fost unul dintre comandanții Hamas care au condus, luna trecută, asaltul asupra bazei Zikim, a kibbuțului din apropiere și a unui alt post militar din zonă.
„În ultimele zile, Ahmed Musa a condus activitatea ofensivă împotriva forțelor IDF în zona Jabalia de vest”, precizează Forțele de Apărare israeliene.
Într-un alt incident, forțele israeliene susțin că au ucis 19 agenți Hamas care plănuiau să atace soldați.
SUA afirmă că „lucrează din greu pentru a aduce combustibil în Gaza”
Statele Unite continuă să facă presiuni asupra Israelului pentru a permite includerea combustibilului în ajutorul umanitar livrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, relatează BBC.
Până în prezent, Israelul a interzis trimiterea de combustibil în Gaza, afirmând că Hamas va folosi resursele în scopuri proprii.
Oficialul american admite că aceasta este o „preocupare legitimă”, dar spune că este nevoie de un mecanism care să permită combustibilului să ajungă acolo unde este necesar.
„Suntem de acord, combustibilul este un produs critic”, a declarat Kirby, adăugând că SUA „lucrează din greu” pentru a face ca acesta să ajungă în Gaza.
Joe Biden: Pauzele umanitare sunt „un pas în direcția cea bună”
Președintele american Joe Biden a precizat, într-un mesaj pe rețeaua X, că decizia Israelului de a stabili pauze umanitare în timpul luptelor cu Hamas vine după ce a vorbit cu conducerea țării despre această chestiune timp de săptămâni.
„De săptămâni întregi, am vorbit cu liderii israelieni despre importanța pauzelor umanitare în timpul luptelor pentru a pune civilii în siguranță, pentru a sprijini eliberarea ostaticilor și pentru a crește fluxul de alimente, apă și medicamente în Gaza”, a transmis liderul de la Casa Albă, referindu-se și la cele „două coridoare umanitare care vor permite oamenilor să fugă din zonele ostile din Gaza”.
„De asemenea, facem tot ce ne stă în putință pentru a crește numărul de provizii și asistență umanitară.
(…) Ne propunem cel puțin 150 pe zi, în fiecare zi”, a mai precizat Biden.
„Aceste pauze vor ajuta la ducerea civililor în zone mai sigure, departe de luptele active. Ele reprezintă un pas în direcția corectă. Aveți cuvântul meu: voi continua să militez pentru siguranța civililor și să mă concentrez pe creșterea ajutorului pentru a ușura suferința populației din Gaza”, a adăugat Joe Biden, subliniind și că „Israelul își ia propriile decizii”, dar că are „obligația de a face distincția între teroriști și civili și de a respecta pe deplin dreptul internațional”.
For weeks, I’ve been speaking with Israels leaders about the importance of humanitarian pauses in the fighting to get civilians to safety, support the freeing of hostages, and increase the flow of food, water, and medicine into Gaza.
— President Biden (@POTUS) November 9, 2023
Here’s the latest on those conversations:
Un oficial din Gaza spune că noi atacuri ale Israelului au vizat spitale din Fâșie
Forțele israeliene au lansat vineri atacuri asupra sau în zona a cel puțin trei spitale din Fâșia Gaza au declarat oficiali din enclavă, citați de Reuters.
„Ocupația israeliană a lansat lovituri simultane asupra mai multor spitale în ultimele ore”, a declarat, pentru postul de televiziune panarab Al Jazeera, Ashraf Al-Qidra, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.
El a afirmat că loviturile au vizat curtea celui mai mare spital din Gaza, Al Shifa, și că au fost înregistrate victime în urma atacului, fără să dea însă mai multe detalii.
Israelul nu a reacționat imediat în urma acestor acuzații, iar Reuters precizează că nu a putit verifica în mod independent informațiile.
Ashraf Al-Qidra a afirmat că armata israeliană a atacat și Spitalul pediatric Al-Rantisi și Spitalul de copii Al-Nasr, vorbind despre o serie „de atacuri directe și bombardamente”, care au vizat terenul spitalului Al-Rantisi, unde mai multe vehicule au luat foc.
Și Ministerul indonezian de Externe a transmis vineri că, în timpul nopții, au avut loc explozii în apropierea spitalului indonezian, aflat în nordul Fâșiei Gaza. Unele părți ale spitalului au fost avariate, au precizat autoritățile indoneziene, fără să raporteze victime sau să menționeze cine se află în spatele loviturii.
„Indonezia condamnă încă o dată atacurile sălbatice asupra civililor și a obiectelor civile, în special asupra facilităților umanitare din Gaza”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Armata israeliană anunță că a lovit Siria ca răspuns la un atac cu drone asupra școlii din Eilat
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au lansat lovituri în Siria în urma unui atac cu dronă asupra unei școli din Eilat, cel mai sudic oraș din Israel, relatează The Times of Israel.
IDF precizează că a vizat organizația care a lansat drona, fără a preciza cine crede că s-a aflat în spatele atacului, de unde a provenit sau ce a lovit ca răspuns.
„Regimul sirian este pe deplin responsabil pentru toate activitățile teroriste care se desfășoară de pe teritoriul sirian. IDF va răspunde cu severitate la orice încercare de a afecta teritoriul statului Israel”, transmite IDF.
Netanyahu spune că Israelul nu vrea să guverneze Fâșia Gaza după război
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul nu intenționează să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul cu Hamas, relatează The Guardian și AFP, citată de Agerpres.
„Nu urmărim să cucerim Gaza, nu urmărim să ocupăm Gaza şi nu urmărim să guvernăm Gaza. Cred că armata israeliană se comportă excepţional”, a declarat Netanyahu la postul american de televiziune Fox News.
„Trebuie să avem o forţă credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza şi va ucide ucigaşii. Pentru că asta va împiedica reapariţia unei entităţi asemănătoare Hamas”, a adăugat premierul israelian, afirmând că va trebui să se formeze un guvern civil în Fâșia Gaza.
„Ceea ce trebuie să vedem este o Gaza demilitarizată, deradicalizată și reconstruită. Trebuie să distrugem Hamas, nu doar de dragul nostru, ci de dragul tuturor”, a mai spus Netanyahu.
Declarația sa vine la câteva zile după ce el a sugerat că Israelul va păstra controlul asupra Gaza pe termen nelimitat după ce războiul său împotriva Hamas se va încheia, afirmând că țara sa își va asuma „responsabilitatea generală de securitate” pentru enclavă.
Jihadul islamic palestinian anunţă că vrea să elibereze 2 ostatici
Aripa armată a grupării Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) din Gaza a declarat joi că este pregătită să elibereze doi ostatici israelieni din motive umanitare, transmite CNN.
O femeie de 77 de ani şi un băiat de 13 ani sunt cei doi ostatici care au fost prezentați într-o înregistrare video difuzată de PIJ. Numele celor doi ostatici nu a fost făcut public în urma unei cereri a familiilor celor doi ostatici de a le fi respectată intimitatea.
Abu Hamza, un lider al Brigăzilor Al-Quds, aripa militară a Jihadului Islamic Palestinian, a declarat că grupul său este pregătit să elibereze un ostatic „din motive medicale” și un al doilea „din motive umanitare și din cauza vârstei sale tinere”.
Hamza nu a dat detalii despre momentul sau circumstanțele în care ostaticii ar putea fi eliberați.
18 palestinieni au fost uciși în timpul unui raid israelian în Cisiordania
Optsprezece palestinieni au fost uciși și alții au fost răniți de către Forțele de Apărare ale Israelului în timpul unui raid de câteva ore în timpul zilei în orașul Jenin și în tabăra de refugiați din Cisiordania, relatează The Guardian.
Alți patru palestinieni au fost uciși de soldații israelieni în incidente separate în Cisiordania, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, după ce anterior declarase că 15 palestinieni au fost uciși în urma unui raid al forțelor israeliene asupra orașului Jenin și a taberei de refugiați și în alte orașe palestiniene.
Vor exista două coridoare umanitare pentru ca civilii să părăsească nordul Fâşiei
Departamentul de Stat al SUA a confirmat joi că vor exista două coridoare umanitare pentru ca civilii să părăsească zonele ostile din nordul Gaza, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că este esențial ca proviziile și ajutoarele umanitare să fie direcționate către zonele în care se deplasează oamenii.
Patel a adăugat că punctul de trecere Rafah a fost deschis joi pentru ca transporturile cu ajutoare umanitare să intre în Gaza și pentru ca cetățenii străini să plece.
Şefii CIA şi Mossad s-au întâlnit cu premierul din Qatar pentru a discuta eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas
Șefii Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) și ai agenției israeliene de spionaj Mossad s-au întâlnit joi cu premierul din Qatar pentru a discuta despre eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, a declarat o sursă pentru Reuters.
David Barnea, șeful serviciului de informații israelian Mossad, directorul CIA, William Burns, și premierul qatarez, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, s-au întâlnit după ce mediatorii qatarezi s-au întâlnit miercuri seară cu oficiali din biroul politic al Hamas și au discutat despre potențialii parametri ai unui acord.
Un oficial american a declarat pentru agenția de presă că „a avut loc o întâlnire” între Burns, Barnea și premierul din Qatar, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.
Discuțiile au inclus, de asemenea, o discuție despre permiterea importurilor umanitare de combustibil în Gaza, a precizat sursa.
Israelul va implementa pauze de patru ore în fiecare zi, anunță Casa Albă
Israelul va începe să pună în aplicare „pauze umanitare” de patru ore pe zi în nordul Fâșiei Gaza pentru a permite oamenilor să fugă, a anunțat joi Casa Albă, potrivit Sky News.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din cadrul Casei Albe, John Kirby, a calificat mișcarea drept un pas în direcția corectă și a declarat că SUA doresc ca aceste pauze să continue atât timp cât sunt necesare.
Prima pauză umanitară va fi anunțată astăzi, iar Israelul s-a angajat să anunțe fiecare fereastră cu cel puțin trei ore înainte, a precizat Kirby.
America încă nu susține o încetare a focului în Fâșia Gaza în acest moment, a mai declarat reprezentantul Casei Albe.
El a adăugat că SUA urmăresc să se asigure că cel puțin 150 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare vor intra în Gaza în fiecare zi.
Mai multe detalii: Israelul va implementa pauze de câte 4 ore în fiecare zi în luptele din Fâșia Gaza, anunță Casa Albă. Biden își dorește însă și mai mult