Netanyahu răspunde criticilor aduse de Macron în privința bombardamentelor care ucid civili în Gaza
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a abordat, în conferința de presă de sâmbătă seară, criticile aduse Israelului de către Emmanuel Macron în privința bombardamentelor asupra Fâșiei Gaza, spunând că președintele francez „a făcut o gravă greșeală”, scrie The Times of Israel.
„A făcut o greșeală gravă, din punct de vedere faptic și moral. Este vorba de Hamas care împiedică evacuarea civililor, nu de Israel”, a declarat premierul israelian.
Mai multe detalii: Netanyahu îi răspunde lui Macron, care a spus că bombardamentele israliene ucid civili în Gaza: „A făcut o greșeală gravă, din punct de vedere faptic și moral”
Protest anti-război la la Tel Aviv. Manifestanții au cerut încetarea focului și eliberarea ostaticilor luați de către Hamas
Mai mulți protestari anti-război s-au adunat sâmbătă seară la Tel Aviv, cerând încetarea focului și eliberarea ostaticilor luați de către Hamas, scrie The Guardian.
Imaginile postate pe rețelele de socializare îi arată pe protestatari cu pancarte pe care scria: „Israelienii pentru încetarea focului”, „Războiul nu are învingători” și „Doar negocierile de pace vor rezolva această problemă”.
Armata israeliană neagă acuzațiile potrivit cărora ar fi asediat cel mai mare spital din Gaza
Armata israeliană a negat sâmbătă că a deschis focul asupra spitalului Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza și a respins sugestiile potrivit cărora spitalul ar fi sub asediu, relatează CNN.
„Nu se trage asupra spitalului și nu există niciun fel de asediu”, a declarat, într-un comunicat, colonelul Moshe Tetro, un oficial de rang înalt, cu responsabilități pentru Gaza, din cadrul Ministerului israelian al Apărării. „Partea de est a spitalului rămâne deschisă. În plus, (armata) se poate coordona (cu) oricine dorește să părăsească în siguranță spitalul”, a precizat el.
Într-o înregistrare video trimisă de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) pentru a însoți comunicatul scris, Tetro a declarat că au avut loc „ciocniri între trupele IDF și agenți teroriști Hamas în jurul spitalului”.
El a adăugat că a fost în „contact permanent” cu directorul spitalului Al-Shifa și că i-a spus că IDF ar putea coordona evacuările din spital.
CNN menționează că nu a putut confirma dacă cineva a reușit să plece din complexul medical pe parcursul zilei.
Yoav Galant, mesaj pentru liderii care critică acțiunile armatei israeliene în Gaza: „Cum puteți să ne predicați morala în plină luptă?”
Vorbind după premierul Netanyahu, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a respins criticile aduse Israelului cu privire la ofensiva sa împotriva Hamas în Fâșia Gaza, afirmațiile acestuia părând să îl vizeze pe președintele francez Emmanuel Macron, scrie The Times of Israel.
„Îi aud pe unii lideri mondiali și mă întreb și îi întreb: Cum puteți fi atât de îndrăzneți încât să ne predicați morala în plină luptă? O mie cinci sute de soldați, civili, femei și copii au fost răpiți sau uciși… S-a întâmplat cu doar o lună în urmă. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat”, a spus Gallant. „Vreau să le spun acelor lideri europeni care ne critică că statul Israel și poporul israelian în 2023 nu se află în anul 1943”, a continuat el.
„Avem mijloacele și obligația de a ne apăra singuri și asta vom face. Nu ne vom odihni până când nu ne vom îndeplini misiunea și nu o vom duce la îndeplinire altfel decât prin învingerea Hamas”, a adăugat ministrul israelian.
Netanyahu sugerează că Israelul se va opune revenirii Autorității Palestiniene în Gaza după război
Premierul Benjamin Netanyahu a indicat sâmbătă seară faptul că Israelul se va opune revenirii Autorității Palestiniene în Gaza după războiul din această zonă împotriva Hamas, scrie The Times of Israel.
„Nu va exista o autoritate civilă care își educă copiii să urască Israelul, să ucidă israelieni, să elimine statul Israel. Nu poate exista o autoritate care să plătească familiilor criminalilor sume în funcție de numărul celor pe care i-au ucis. Nu poate exista o autoritate al cărei lider încă nu a condamnat teribilul masacru (din 7 octombrie, n.r.) nici după 30 de zile”, a spus premierul israelian, referindu-se la președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
„Trebuie să fie altceva acolo. Dar, în orice caz, trebuie să avem un control al securității”, a adăugat el.
Doi palestinieni, uciși de armata israeliană în Cisiordania, anunță Ministerul palestinian al Sănătății
Ministerul palestinian al Sănătății a afirmat că doi palestinieni au fost uciși sâmbătă de către Forțele de Apărare Israeliene (IDF) în Jenin, un oraș din Cisiordania, potrivit Sky News.
Netanyahu afirmă că Israelul este „pe deplin pregătit” pe frontul de nord și că Hamas „a pierdut controlul” asupra Gaza
Premierul israelian susține o conferință de presă de la Tel Aviv, unde afirmă că țara sa este „pe deplin pregătită” pe frontul de nord, relatează Sky News.
Israelul are un schimb prelungit de focuri cu puternica grupare militantă libaneză Hezbollah la granița de nord.
Benjamin Netanyahu a declarat că a avertizat Hezbollah că intrarea în război cu Israelul ar fi o „greșeală fatală” care ar „determina soarta Libanului”.
Vorbind despre războiul cu Hamas, el a precizat că Israelul „nu se va opri până când nu ne vom încheia misiunea” și că singurul său obiectiv este să câștige.
Netanyahu a susținut că Hamas „a pierdut controlul” asupra Gaza și că acum „nu mai există niciun loc în care să se ascundă” militanții grupării palestieniene.
El a precizat că are în continuare contacte zilnice cu Joe Biden și că beneficiază în continuare de „sprijinul politic și etic” al administrației americane.
Respingând apelurile la încetarea focului, Netanyahu a precizat: „Dacă vreți pace, trebuie să eliminăm Hamas”.
Mai multe detalii: Netanyahu afirmă că Hamas „a pierdut controlul” asupra Fâșiei Gaza și avertizează Hezbollah să nu intre în război: „Va fi greșeala vieții voastre”
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah se va redeschide mâine
Posesorii de pașapoarte străine vor putea trece mâine prin punctul de trecere terestră de la Rafah, din Gaza în Egipt, a anunțat autoritatea de frontieră din Gaza, potrivit Sky News.
Evacuările din Gaza în Egipt pentru cetățenii străini și palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent au fost suspendate ieri, au declarat trei surse de securitate egiptene și un oficial palestinian.
Două dintre aceste surse au declarat că suspendarea s-a datorat problemelor legate de aducerea la Rafah a persoanelor evacuate medical din interiorul Gaza.
Șeful Pentagonului îi cere lui Gallant „să limiteze conflictul la Gaza”
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a discutat sâmbătă din nou cu omologul său american, Lloyd Austin, în contextul războiului în desfășurare dintre Israel și gruparea islamistă Hamas, care conduce Gaza, scrie The Times of Israel.
Potrivit unui comunicat al Pentagonului, Austin „a reafirmat dreptul Israelului la autoapărare și a reiterat importanța atât a protejării civililor, cât și a livrării de ajutor umanitar”.
Austin „a subliniat necesitatea de a limita conflictul la Gaza și de a evita o escaladare regională”, adaugă comunicatul, în contextul unor noi schimburi de focuri între forțele israeliene și gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran.
Hamas susține că a distrus peste 160 de obiective militare israeliene în ultimele două zile
Brigăzile Izz el Deen al Qassam, aripa armată a grupării palestiniene Hamas, au anunțat că au distrus complet sau parțial peste 160 de obiective militare israeliene din Gaza în ultimele 48 de ore, relatează Sky News.
Printre acestea se numără peste 25 de vehicule, au precizat Brigăzile Izz el Deen al Qassam.
„Confruntarea este inegală, dar sperie și îngrozește cea mai puternică forță din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Abu Ubaida.
Locuitorii din Gaza au raportat ciocniri între trupele israeliene și militanții Hamas, desfășurate pe tot parcursul nopții trecute în orașul Gaza și în jurul acestuia.
Armata israeliană spune că va ajuta la evacuarea bebelușilor din spitalul Al Shifa
Armata israeliană va ajuta duminică la evacuarea copiilor prinși în spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, potrivit Reuters.
„Personalul spitalului Shifa a cerut ca mâine să ajutăm ca bebelușii din secția de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistența necesară”, a spus Hagari, într-o conferință de presă.
„Situație catastrofală” la spitalul Al-Shifa, avertizează organizațiile internaționale medicale
Organizațiile internaționale din domeniul ajutorului medical au avertizat sâmbătă, 11 noiembrie, cu privire la condițiile „catastrofale” de la spitalul Al-Shifa, principala unitate medicală din Fâșia Gaza, scrie Politico.
Organizația Medici Fără Frontiere (Doctors Without Borders) a anunțat sâmbătă dimineață că personalul său de la spital „a raportat o situație catastrofală în interior în urmă cu doar câteva ore”, potrivit unei postări pe aplicația de socializare X.
Mai multe detalii: „Situație catastrofală” la principalul spital din Gaza, spun organizațiile medicale, în timp ce Macron cere Israelului să nu mai ucidă femei și copii
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene spune că situația de la spitalul Al Shifa „poate fi ameliorată”
Locotenent-colonelul Peter Lerner, din cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a fost întrebat de ce Israelul nu a furnizat încă dovezi pentru afirmațiile sale conform cărora Hamas folosește spitalul Al Shifa ca centru de comandă, relatează Sky News.
Oficialii palestinieni susțin că spitalul a rămas fără provizii și că nu mai are combustibil, în timp ce luptele intense continuă în apropiere.
Locotenent-colonelul Peter Lerner, întrebat de postul britanic de televiziune de ce nu au fost furnizate dovezi, a declarat că Israelul a făcut publice dovezile cu privire la un alt spital, unde au fost găsite punctele de acces într-un sistem de tuneluri al Hamas.
El a mai spus și că un comandant de batalion Hamas „a ținut efectiv ostatici 100.000 de oameni”, care au rămas în acel spital în zilele premergătoare evacuării.
În ceea ce privește spitalul Al Shifa, el a precizat că oamenii încă pot să se evacueze și că civilii „nu au nevoie să fie acolo”.
El a adăugat că aceștia își pot „ușura situația” dacă vor pleca spre sud.
Peste 20.000 de persoane la un miting propalestinian la Bruxelles
Aproximativ 21.000 de persoane au participat sâmbătă la un miting propalestinian la Bruxelles, a anunțat poliția, mulți dintre ei scandând sloganuri precum „Palestina liberă” și cerând încetarea focului în Fâșia Gaza în timp ce mărșăluiau pașnic prin oraș, relatează Reuters.
„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este mai mult decât devastator”, a declarat un manifestant, care purta un afiș cu mesajul „Încetați focul acum!” în limba olandeză.
Mai multe detalii: Peste 20.000 de oameni pe străzile din Bruxelles, la un miting propalestinian. Manifestanții au cerut „oprirea genocidului” din Gaza și arestarea lui Netanyahu
Rezoluția finală a summitului arabo-islamic condamnă „agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza”
Summitul arabo-islamic găzduit sâmbătă de Arabia Saudită a cerut încetarea războiului din Gaza şi a respins justificarea acţiunilor Israelului împotriva palestinienilor ca autoapărare, relatează Reuters şi AFP.
Summitul a condamnat „agresiunea israeliană asupra Fâşiei Gaza, crimele de război şi masacrele barbare şi inumane ale guvernului de ocupaţie”, se arată într-un comunicat final, potrivit Agerpres.
Comunicatul cere de asemenea încetarea asediului Gazei, permiţând ajutor umanitar în enclavă şi oprirea exporturilor de arme către Israel.
Liderii ţărilor arabe şi musulmane au cerut de asemenea sâmbătă Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să adopte „o rezoluţie decisivă şi obligatorie” pentru a pune capăt „agresiunii” israeliene în Fâşia Gaza.
În comunicatul final al summitului desfăşurat în capitala saudită Riad între liderii ţărilor arabe şi islamice se arată că prin abţinerea de a o adopta, „Israelul este încurajat să-şi continue agresiunea brutală care ucide oameni nevinovaţi (…) şi reduce Gaza la ruine”.
Armata israeliană anunță că trupele sale continuă să lupte în Beit Hanoun din nordul Gaza și că au găsit arme în situri civile
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că trupele Brigăzii sale de Rezervă 551 continuă să lupte în zona Beit Hanoun din nordul Fâșiei Gaza, localizând în același timp armament în situri civile, scrie The Times of Israel.
Armata israeliană spune că trupele sale au găsit și distrus muniție și dispozitive explozive într-o grădiniță, precum și mai multe tuneluri în interiorul clădirilor rezidențiale, precum și în incinte militare.
Acesta a precizat că trupele au recuperat, de asemenea, hărți și materiale de informații din siturile militare ale Hamas.
Conform IDF, Brigada 551 a ucis numeroși agenți ai Hamas în ultimele două săptămâni de lupte în zonă.
Yoav Gallant avertizează Hezbollah că este „aproape de a face o greșeală gravă”
În timp ce mișcarea șiită libaneză Hezbollah continuă să efectueze atacuri asupra nordului Israelului, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat sâmbătă că gruparea armată este „aproape de a face o greșeală gravă” care se va încheia neașteptat: cu locuitorii din Beirut părăsindu-și casele, scrie The Times of Israel.
„Le spun aici cetățenilor din Liban, îi văd deja pe cetățenii din Gaza mergând cu steaguri albe de-a lungul coastei și îndreptându-se spre sud”, a spus Gallant, în timpul unei vizite la o bază militară de la granița de nord a țării.
„Hezbollah face greșeli și antrenează Libanul într-un război care s-ar putea derula”, a adăugat el.
Mai multe detalii: „Ceea ce facem în Gaza vom ști să facem în Beirut”. Ministrul israelian al Apărării avertizează Hezbollah că este „aproape de o gravă greșeală”
MApN: O altă aeronavă a decolat de pe Otopeni către Cairo pentru a transporta materialele necesare remedierii defecţiunii aeronavei Spartan
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat că o altă aeronavă a decolat, sâmbătă seara, de pe Aeroportul Otopeni către Cairo, pentru a transporta materialele necesare remedierii defecţiunii de la aeronava Spartan trimisă să îi repatrieze pe românii evacuaţi din Fâşia Gaza. Cetăţenii respectivi vor ajunge în România, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.
„Ca urmare a faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reuşit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecţiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18.50, de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Cairo, pentru a transporta materialele necesare. Cele două aeronave militare vor decola de la Cairo imediat după remedierea defecţiunii aeronavei Hercules, estimarea sosirii pasagerilor la Otopeni fiind în jurul orei 3.00, mâine dimineaţă”, au anunţat reprezentanţii MApN, potrivit news.ro.
Un înalt oficial ONU acuză armata israeliană că a tras în civilii și pacienții care încercau să fugă, în timp ce luptele se intensifică în fața celui mai mare spital din Gaza
Martin Griffiths, responsabilul ONU pentru ajutor umanitar, a afirmat sâmbătă că „nu există nicio justificare pentru acte de război în unitățile de sănătate”, relatează Sky News.
Luptele dintre trupele israeliene și militanții Hamas s-au intensificat astăzi în fața spitalului Al Shifa din Gaza.
Spitalul, cel mai mare din Gaza, a rămas fără combustibil.
Reporterii de la fața locului spun că mii de răniți, personalul medical și civilii strămutați au fost prinși în lupte.
Griffiths a acuzat armata israeliană că a lăsat spitalul fără energie electrică, hrană sau apă și că „a tras în pacienți și civili care încercau să fugă”.
„Acest lucru este de neconceput, reprobabil și trebuie să înceteze”, a spus el.
Cu toate acestea, armata israeliană (IDF) a transmiscă afirmațiile potrivit cărora a înconjurat spitalul Al Shifa sunt minciuni și că nu există împușcături sau asediu asupra unității medicale.
IDF susține că civilii pot fi evacuați în siguranță și a afirmat – fără a furniza dovezi – că gruparea militantă Hamas a stabilit posturi de comandă în spitale și în tunelurile de dedesubtul acestora.
Personalul medical de la spitalul Al Shifa a negat aceste acuzații ale IDF.
Liderul Hezbollah promite că frontul cu Israelul „va rămâne activ”
Şeful puternicei mișcări șiite libaneze Hezbollah a declarat sâmbătă că gruparea sa armată a folosit noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile, promițând că frontul din sud împotriva inamicului său jurat „va rămâne activ”, relatează Reuters.
Acesta este al doilea discurs al lui Sayyed Hassan Nasrallah de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie. În primul său discurs de la începutul acestei luni, el a spus că există posibilitatea ca lupta pe frontul libanez să se transforme într-un război total.
Nasrallah a spus sâmbătă că a avut loc „o actualizare” în operaţiunile Hezbollahului de-a lungul frontului său cu Israelul.
„S-a înregistrat o îmbunătăţire cantitativă a numărului de operaţiuni, a dimensiunii şi numărului de ţinte, precum şi o creştere a tipului de arme”, a afirmat el, într-un discurs televizat.
Mai multe detalii: Liderul Hezbollah promite că frontul cu Israelul „va rămâne activ” și se laudă cu noile tipuri de arme folosite, inclusiv cu racheta Burkan
Armata israeliană susține că aviația sa a efectuat aproximativ 5.000 de bombardamente asupra Gaza pentru a contracara amenințări „în timp real”
Armata israeliană (IDF) afirmă că forțele terestre care operează în Fâșia Gaza au ordonat Forțelor Aeriene să efectueze aproximativ 5.000 de bombardamente pentru a „contracara amenințări în timp real”, scrie The Times of Israel.
Aceasta precizează că aproximativ 3.300 de atacuri au fost efectuate cu avioane de luptă, 860 cu elicoptere de luptă și peste 570 cu drone.
Multe dintre atacurile aeriene au avut loc la câteva sute de metri de forțele terestre, iar unele chiar și mai aproape decât atât, a susținut armata israeliană.
IDF mai spune că bombardamentele au ajutat forțele terestre să zădărnicească amenințările la adresa forțelor sale și să riposteze la tirurile militanților Hamas în mijlocul luptelor.
Imaginile publicate de IDF arată mai multe atacuri recente cu drone și un atac cu un elicopter de luptă asupra unor agenți Hamas, care au fost dirijate de trupele terestre.
Liderul Hezbollah salută sprijinul Iranului pentru mișcările islamice de „rezistență” din regiune
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a salutat sâmbătă sprijinul Iranului pentru organizația sa militantă libaneză și pentru alte așa-numite grupuri de „rezistență” care se opun Israelului și Statelor Unite, relatează The Times of Israel.
„Iranul este puterea căreia trebuie să îi mulțumim pentru susținerea mișcărilor de rezistență islamică din regiune”, a spus Nasrallah, în cel de-al doilea discurs susținut după începerea războiului dintre Israel și Hamas.
„Republica Islamică ne-a sprijinit financiar, material, diplomatic și militar”, a continuat el. „Trebuie să îl lăudăm pe regretatul Qassem Suleimani (fostul comandant al Forței Quds din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției iraniene, n.r.), care nu a cruțat sprijinul militar și nici financiar pentru toate mișcările noastre, în ciuda amenințărilor”, a mai spus liderul Hezbollah.
Armata israeliană a bombardat un detașament de rachete al Hezbollah din Liban care se pregătea să lanseze un atac
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că unul dintre tancurile sale a bombardat un detașament al Hezbollah de rachete ghidate antitanc, în sudul Libanului, care se pregătea să efectueze un atac în apropierea satului Arab al-Aramshe din nordul Israelului, scrie The Times of Israel.
Anterior, o „țintă aeriană” – despre care se crede că ar fi o dronă – a fost interceptată deasupra kibbutzului Cabri, au precizat IDF.
Sirenele de raid aerian au răsunat în această comunitate.
Alte două ținte au fost interceptate deasupra graniței dintre Israel și Liban, a precizat armata israeliană.
Mortiere și rachete antitanc au fost, de asemenea, trase astăzi asupra posturilor IDF situate de-a lungul graniței.
Armata israeliană a mai transmis că trupele sale răspund cu bombardamente de artilerie spre zonele și locațiile Hezbollah din sudul Libanului de unde au fost lansate atacurile.
Armata israeliană afirmă că nu trage asupra spitalului Al-Shifa din Gaza
Armata israeliană a transmis sâmbătă că nu trage asupra spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, relatează Sky News.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că există ciocniri cu militanții Hamas în jurul spitalului, dar că oamenii pot pleca în continuare în siguranță.
Partea de est a spitalului a fost deschisă pentru oricine dorește să se evacueze, a declarat colonelul Moshe Tetro de la COGAT, o agenție din cadrul Ministerului israelian al Apărării care asigură legătura cu palestinienii în ceea ce privește afacerile civile, într-un mesaj video în limba arabă.
Luptele s-au intensificat în apropierea celui mai mare spital din Gaza, iar proviziile s-au epuizat.
Un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza a declarat anterior că un nou-născut a murit într-un incubator după ce ultimul generator a rămas fără combustibil.
Israelul susține că spitalul este un centru de comandă al grupării militante Hamas.
Miting propalestinian uriaș la Londra. Poliția s-a încăierat cu protestatarii de extremă-dreapta
Zeci de mii de protestatari propalestinieni au mărșăluit sâmbătă, 11 noiembrie, prin centrul Londrei, după ce în apropiere au avut loc încăierări între protestatarii de extremă dreapta și poliția metropolitană, care a lansat o operațiune de amploare pentru a evita ciocnirile, relatează Reuters.
Marșul propalestinian a atras contramanifestanți din partea unor grupuri de dreapta, cu ocazia Zilei Armistițiului, care marchează sfârșitului Primului Război Mondial și implică comemorări ale soldaților britanici căzuți în lupte.
„Marșul național pentru Palestina” este cel mai recent dintr-o serie de manifestări de susținere a palestinienilor și de apel la încetarea bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza.
Mai multe detalii: Londra, scena unui marș propalestinian de amploare și a unei contramanifestații din partea extremei-drepte. Zeci de persoane arestate, după ciocniri cu poliția. VIDEO
Erdogan cere o conferinţă internaţională pentru a se ajunge la o pace permanentă în Orientul Mijlociu
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că o conferinţă internaţională de pace ar trebui convocată pentru a se ajunge la o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni, scrie Reuters.
Erdogan s-a adresat la un summit comun islamo-arab în capitala Arabiei Saudite, Riad, unde liderii s-au adunat pentru a cere Israelului să pună capăt ostilităţilor din Gaza.
„Israelul se răzbună (…) pe bebeluşii, copiii şi femeile din Gaza”, a spus Erdogan, reînnoindu-şi apelul pentru încetarea imediată a focului. „Ceea ce este urgent în Gaza nu sunt pauzele de câteva ore, avem nevoie mai degrabă de o încetare permanentă a focului”, a continuat el.
Turcia, care şi-a escaladat brusc criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza se intensifică, susţine o soluţie cu două state şi găzduieşte membri ai Hamas, pe care nu o consideră organizaţie teroristă, spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie şi alţii din Occident, notează Agerpres.
„Nu putem pune rezistenţa Hamas care îşi apără patria în aceeaşi categorie cu ocupanţii”, a declarat Erdogan.
O soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni depinde de formarea unui stat palestinian bazat pe graniţele din 1967, a subliniat Erdogan.
„Credem că o conferinţă internaţională de pace va oferi cea mai potrivită bază pentru aceasta. Suntem gata să depunem eforturile necesare, inclusiv în calitate de garant, pentru a păstra pacea ce urmează a fi instaurată în acest context”, a adăugat el.
Remarcile ministrului patrimoniului israelian Amihay Eliyahu potrivit căruia Israelul ar trebui să efectueze un atac nuclear asupra Gazei dezvăluie existenţa armelor nucleare ale Israelului, a mai spus Erdogan, solicitând o anchetă internaţională.
„Dacă există bombe nucleare care au fost ascunse examinării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ele ar trebui de asemenea dezvăluite”, a mai declarat Erdogan.
Trupele israeliene încercuiesc spitalele din Gaza
Organizația Medici Fără Frontiere (Doctors Without Borders) afirmă că angajații lor sunt martori la împușcarea oamenilor care încearcă să fugă din spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, relatează Sky News.
Operațiunile spitalului au fost suspendate după ce acesta a rămas fără combustibil, cel puțin un bebeluș a murit, iar alți 39 de bebeluși riscă aceeași soartă.
Potrivit unor relatări anterioare din interiorul spitalului, forțele israeliene l-au înconjurat – iar acum Doctors Without Borders a confirmat că oamenii care încearcă să plece sunt uciși.
Între timp, Crucea Roșie a anunțat că tancurile israeliene se află la 20 de metri de spitalul Al-Quds, trăgând direct în clădire, „creând o stare de panică extremă”.
Tancurile israeliene se află la 20 de metri distanță de spitalul al-Quds, afirmă Societatea Semilunii Roșii din Palestina
Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) a anunțat sâmbătă că tancurile israeliene se află la 20 de metri distanță de spitalul al-Quds din Gaza, scrie The Guardian.
„Focuri de armă directe asupra spitalului, creând o stare de panică și teamă extremă în rândul a 14.000 de persoane strămutate”, a scris organizația într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
Vineri, PRCS a afirmat că spitalul riscă să fie închis din cauza epuizării rezervelor de combustibil și a „neprimirii ajutoarelor”.
Trupele israeliene sunt angajate în „lupte intense, în derulare” lângă spitalul Al-Shifa, anunță armata israeliană
Armata israeliană a declarat, pentru CNN, că este angajată în „lupte intense în derulare” împotriva Hamas în apropierea spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, dar a refuzat să comenteze mai multe despre apropierea forțelor sale de complexul medical, deoarece activitatea militară era încă în desfășurare.
Medicii de la spital spun că complexul a fost lovit de focuri de artilerie, dar purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene, într-un biefing de presă de sâmbătă, nu au abordat aceste informații.
Președintele Iranului cere ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă”
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut sâmbătă, 11 noiembrie, la Riad ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept ”organizaţie teroristă” din cauza operaţiunii ei armate în Fâşia Gaza, relatează agențiile AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
În discursul său adresat liderilor arabi şi musulmani reuniţi în capitala saudită, Raisi a chemat de asemenea ţările musulmane să se pregătească să-i „înarmeze pe palestinieni” în cazul în care „crimele de război” ale Israelului continuă.
„Armata israeliană trebuie să fie recunoscută ca organizaţie teroristă”, a declarat preşedintele iranian în timpul reuniunii de urgenţă a Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), consacrată războiului dintre Israel şi Hamas.
Mai multe detalii: Iranul cere ţărilor musulmane să desemneze armata israeliană drept ”organizaţie teroristă” și să-i „înarmeze pe palestinieni”
MAE: Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza vor porni spre România prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul MApN
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza vor porni spre România prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
„Cetăţenii români şi membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie 2023, fiind preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo”, a transmis MAE, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a instituției.
MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.
„În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, precizează ministerul.
Mai multe detalii: Cei 41 de români scoși din Gaza pe 9 noiembrie sunt la Cairo și se vor întoarce în țară cu un avion Spartan al MApN
Președintele Iranului cere țărilor musulmane să impună sancțiuni împotriva Israelului
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a lăudat Hamas și a cerut țărilor musulmane să impună sancțiuni petroliere și asupra unor bunuri împotriva Israelului, scrie The Guardian.
„Nu există altă cale decât să ne opunem Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistența sa împotriva Israelului”, a declarat acesta, citat de Reuters.
Raisi se numără printre zecile de lideri care participă la summitul comun islamo-arab de la Riad.
Alertele aeriene răsună în nordul Israelului, în timp ce mai multe schimburi de focuri au avut loc la granița cu Libanul, potrivit IDF
Sâmbătă au avut loc noi schimburi de focuri între armata israeliană și Hezbollah peste granița de nord a Israelului cu Libanul, relatează CNN.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis că sirenele de raid aerian au răsunat în nordul Israelului „avertizând asupra unei intruziuni a unei droneostile. Nu a fost identificată nicio dronă infiltrată pe teritoriul israelian”.
„În plus, a fost identificată o lansare (de proiectile, n.r.) spre zona Margaliot, care au căzut într-o zonă deschisă. Artileria IDF lovește sursa lansării din Liban”, a precizat armata israeliană.
Armata a mai afirmat că, în cursul nopții, „a fost identificată o lansare spre un avion al IDF care operează în zona frontierei cu Libanul, iar o dronă a IDF a lovit lansatorul de la care a fost efectuată lansarea”.
La rândul său, Hezbollah a revendicat o serie de lovituri sâmbătă dimineața, „în sprijinul poporului palestinian”.
Gruparea șiită libaneză a afirmat că au avut loc patru lovituri într-o perioadă de două ore, care au provocat victime militare israeliene.
Israelul nu a raportat sâmbătă nicio victimă de-a lungul frontierei sale de nord.
Emirul Qatarului afirmă că țara sa depune eforturi de mediere pentru eliberarea ostaticilor din Gaza
Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a declarat sâmbătă că țara sa depune eforturi de mediere pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza și că speră că se va ajunge în curând la un armistițiu umanitar în această enclavă, relatează Reuters.
„Comunitatea internațională nu a reușit să își asume responsabilitățile legale și etice”, a declarat el în timpul summitului comun arabo-islamic privind Gaza din capitala saudită, Riad.
„Cât timp va mai trata comunitatea internațională Israelul ca și cum ar fi mai presus de legile internaționale?”, a adăugat el.
Președintele Egiptului cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza, „fără condiții”
Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a cerut o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, „fără restricții sau condiții”, scrie Reuters.
„Politicile de pedepsire colectivă a populației din Gaza (…) sunt inacceptabile și nu pot fi justificate prin autoapărare sau orice alte pretenții. Ele trebuie oprite imediat”, a adăugat el, în timpul unui discurs la summitul comun arabo-islamic de la Riad.
Președintele Autorității Palestiniene cere SUA să facă presiuni asupra Israelului pentru a-și opri ofensiva din Gaza
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă la summitul de la Riad că palestinienii se confruntă cu un „război genocidar fără egal” și a cerut SUA să facă presiuni asupra Israelului pentru a-și opri ofensiva asupra Fâșiei Gaza, relatează Reuters.
Abbas a mai spus că palestinienii au nevoie de protecție internațională în fața atacurilor israeliene.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite cere încetarea asediului asupra Fâșiei Gaza
Mohammed bin Salman (cunoscut ca „MBS”), prințul moștenitor al Arabiei Saudite, acuză că Israelul poartă vinovăția pentru ceea ce el a numit „crime comise împotriva poporului palestinian”, cerând încetarea asediului Fâșiei Gaza, relatează Reuters.
Vorbind în timpul unui summit comun islamo-arab de la Riad, MBS a cerut, de asemenea, încetarea imediată a operațiunilor militare și eliberarea ostaticilor.
Armata israeliană anunţă două coridoare de evacuare şi o pauză „tactică” în luptele din Gaza
Forţele de Apărare Israeliene (IDF) le-au spus locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza că vor pune la dispoziţie sâmbătă două coridoare de evacuare sigure care duc spre sud timp de câteva ore, potrivit agenției germane DPA, preluată de Agerpres.
„Activităţile militare” vor fi oprite între orele 10:00 şi 14:00 (08:00 şi 12:00 GMT) în „scopuri umanitare”, a anunţat armata, pe platforma de socializare X.
Armata a adăugat că va suspenda „tactic” activităţile militare timp de câteva ore în tabăra de refugiaţi Jabalia pentru a le permite civililor să fugă şi de acolo.
„Pentru siguranţa dumneavoastră, vă rugăm să vă alăturaţi sutelor de mii de locuitori care s-au mutat în sud în ultimele zile”, a scris un purtător de cuvânt al armatei, în limba arabă, pe X.
Rezidenţilor li se permite să folosească drumul de coastă al fâşiei de la Marea Mediterană şi unul care traversează centrul teritoriului.
Armata israeliană afirmă că a ucis un comandant Hamas care a ținut ostatici 1.000 de rezidenți din Gaza la Spitalul Rantisi
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au ucis un comandant Hamas care „a ținut ostatici aproximativ 1.000 de locuitori din Gaza la spitalul Rantisi”, scrie The Times of Israel.
Într-un comunicat, IDF spun că, în urma informațiilor colectate de Shin Bet și de Direcția de Informații Militare, trupele Brigăzii Givati au direcționat un avion de luptă pentru a-l lovi pe Ahmed Siam, comandantul companiei Nasser-Radwan a Hamas.
În urmă cu două zile, armata israeliană a susținut că Siam împiedica aproximativ 1.000 de palestinieni să plece din spitalul Rantisi, situat în nordul Fâșiei Gaza.
IDF afirmă că Siam a fost ucis în timp ce se ascundea la școala al-Buraq din orașul Gaza, împreună cu alți agenți Hamas aflați sub comanda sa.
„Ahmed Siam demonstrează încă o dată că Hamas folosește civilii din Fâșia Gaza ca scuturi umane în scopuri teroriste”, scrie în comunicatul armatei israeliene.
Armata israeliană efectuează atacuri în Liban ca răspuns la tiruri de rachete
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au efectuat atacuri aeriene și bombardamente de artilerie împotriva mai multor ținte Hezbollah din sudul Libanului, ca riposta la tirurile de rachete asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.
Armata israeliană spune că a fost lovită infrastructura aparținând grupării șiite libaneze.
IDF au publicat o înregistrare video care arată loviturile.
Crucea Roșie se declară „șocată și îngrozită” de informațiile despre situația din spitalul Al-Shifa
Directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Robert Mardini, a declarat că organizația este „șocată și îngrozită” de imaginile și rapoartele apărute de la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite The Guardian.
El a spus că „situația insuportabil de disperată” trebuie să înceteze acum și că pacienții și personalul trebuie protejați.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat mai devreme că activitatea spitalului Al-Shifa, cel mai mare din enclavă, a fost suspendată sâmbătă, după ce a rămas fără combustibil.
3 bebeluși au murit în spitalul Al-Shifa, după ce a fost „scos din funcțiune”
Trei bebeluși din secția de neonatologie a spitalului Al-Shifa din nordul Gazei au murit acum, după ce spitalul a ieșit „din funcțiune”, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății controlat de Hamas, pe fondul bombardamentelor israeliene neîntrerupe din apropiere.
Medicii din secția de nou-născuți sunt acum forțați să efectueze respirație artificială cu mâna celor 36 de bebeluși pe care îi îngrijesc, a declarat sâmbătă pentru CNN dr. Munir Al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătății controlat de Hamas. Medicii au acoperit bebelușii cu căptușeală moale și pături ca parte a acestui efort, a spus el.
Bursh a mai spus că spitalul a fost „înconjurat din toate cele patru direcții”, estimând că 400 de persoane sunt tratate la spital și aproximativ 20.000 de persoane strămutate care caută adăpost în complexul spitalicesc.
Israelul susține că l-a ucis pe comandantul Hamas care a ținut ostatici la un spital aproximativ 1.000 de civili
Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că au ucis un comandant Hamas care „a ținut ostatici aproximativ 1.000 de rezidenți din Gaza la Spitalul Rantisi”.
Într-un comunicat, IDF spune că în urma informațiilor colectate de Shin Bet și Direcția de Informații Militare, trupele Brigăzii Givati au direcționat un avion de luptă pentru a-l lovi pe Ahmed Siam, comandantul companiei Hamas Nasser-Radwan.
În urmă cu două zile, IDF a declarat că Siam a împiedicat aproximativ 1.000 de palestinieni să evacueze Spitalul Rantisi, care este situat în nordul Gazei.
IDF susține că Siam a fost ucis în timp ce se ascundea la școala al-Buraq din orașul Gaza, împreună cu alți agenți Hamas sub comanda sa.
Ministrul al Sănătății din Gaza spune că spitalul al-Shifa a fost bombardat de Israel
Ministrul adjunct al Ministerului Sănătății condus de Hamas, doctorul Youssef Abu Alreesh, a declarat s-au auzit focuri de armă „feroce” afară, iar părți ale spitalului, inclusiv unitatea de terapie intensivă, au fost distruse. Doctorul a spus că se teme că focul va cuprinde clădirea cu toți înăuntru, transmite BBC.
„Câteva familii au încercat să plece, dar au fost lovite; acum zac morți în fața spitalului”, a spus el.
„Nimeni nu se poate deplasa în jurul complexului, lunetiştii sunt staţionaţi peste tot, pe lângă dronele care vizează şi ucid orice persoană în mişcare”, a spus Dr. Abu Alreesh.
Armata israeliană anunță lupte „semnificative” cu batalionul Hamas din orașul Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului spun că trupele Brigăzii de Infanterie Golani au condus în ultimele zile lupte „semnificative” împotriva batalionului Sabra-Tel al-Hawa al grupării teroriste Hamas din Fâșia Gaza, transmite Times of Israel.
Potrivit Israelului, Brigada Golani și Batalionul 53 al Brigăzii Blindate 188 au efectuat raiduri în partea de sud a cartierului Sheikh Ijlin din orașul Gaza, în timpul cărora au avut loc „bătălii semnificative cu teroriștii Hamas”.
Trupele au ucis numeroși agenți Hamas și au distrus infrastructura aparținând batalionului Sabra-Tel al-Hawa, inclusiv puțuri de tunel, lansatoare de rachete, depozite de arme și posturi de observare, spun IDF.
Atac israelian în adâncul teritoriului Libanului
Media libaneze au relatat sâmbătă dimineață că o dronă a armatei israeliene a lovit un camion în apropierea satului de coastă al-Zahrani, la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Israel, chiar la sud de Sidon, în cel mai profund atac pe teritoriul libanez de la începutul războiului cu Hamas, transmite Times of Israel.
Deocamdată, nu au fost raportate victime.
Armata israeliană a declarat că a efectuat o lovitură asupra unui loc din care au fost trase rachete sol-aer asupra dronelor militare peste granița Israel-Liban, fără a preciza locația exactă.
Spitalul Al-Shifa suspendă operațiile, după ce a rămas fără combustibil
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că operațiile din complexul spitalicesc al-Shifa, cel mai mare din enclavă, au fost suspendate sâmbătă, după ce a rămas fără combustibil.
„Ca urmare, un nou-născut a murit în interiorul incubatorului, unde sunt 45 de bebeluși”, a declarat pentru Reuters Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Spitalul Al-Shifa, lovit vineri de rachete, este cel mai mare din Fâșia Gaza, cu o suprafață de 360 km pătrați.
Armata israeliană extinde pauza umanitară în Gaza pentru a permite palestinienilor să evacueze nordul
Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că extind sâmbătă pauzele umanitare în nordul Fâșiei Gaza pentru a permite palestinienilor să evacueze sudul, transmite Times of Israel.
Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Lt. Col. Avichay Adraee, a anunțat pe X că drumul Salah a-Din va fi deschis pentru circulație spre sud timp de șapte ore, între orele 9:00 și 16:00.
Adraee spune că IDF va permite, de asemenea, palestinienilor să se evacueze în sudul Gazei pe drumul de coastă al Fâșiei.
Israelul anunță că a cucerit 11 avanposturi Hamas
Într-un comunicat emis sâmbătă dimineață, armata israeliană anunță că, de la începutul războiului, a preluat controlul asupra a 11 avanposturi Hamas.
De asemenea, armata mai spune că forțele Brigăzii Nahal au localizat și distrus noaptea trecută tunelurile de atac ale Hamas care se aflau în apropierea unei școli. Soldații au distrus, de asemenea, ținte ale forței navale a Hamas și o echipă Hamas care era pe cale să angajeze soldați ai Brigăzii Givati a IDF.
Presiuni internaționale asupra Israel din cauza creșterii deceselor din Gaza
Israelul se confruntă cu o presiune internațională crescândă, inclusiv din partea principalului său aliat, Statele Unite, pentru a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni din Gaza, pe măsură ce numărul morților a depășit 11.000 de la începutul războiului cu Hamas, potrivit autorităților palestiene, relatează Reuters.
„Mulți prea mulți palestinieni au fost uciși, mult prea mulți au suferit în ultimele săptămâni”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, în cele mai puternice comentarii ale sale cu privire la situația civililor prinși în mijlocul bombardamentelor.
Cu toate astea, Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru campania Israelului pentru a se asigura că Gaza nu mai poate fi folosită „ca platformă pentru lansarea terorismului”.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron „îndemnat Israelul să oprească” bombardamentele care ucid civili în Gaza.
Spitale supraaglomerate din Gaze, lovite de explozii
Luptele s-au intensificat peste noapte lângă spitalele supraaglomerate din orașul Gaza, despre care oficialii palestinieni au spus că au fost lovite de explozii și focuri de armă, relatează Reuters.
„Israelul declanșează acum un război împotriva spitalelor din orașul Gaza”, a declarat Mohammad Abu Selmeyah, directorul spitalului Al Shifa.
El a spus ulterior că cel puțin 25 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra școlii Al-Buraq din orașul Gaza, unde se adăposteau oameni ale căror case au fost distruse.
Oficialii din Gaza au declarat că rachetele au picat într-o curte din Al Shifa, cel mai mare spital al enclavei, la primele ore ale zilei de vineri, și au deteriorat spitalul indonezian și au incendiat spitalul de cancer pediatric Nasser Rantissi.
Armata israeliană a declarat mai târziu că un proiectil rătăcit lansat de militanții palestinieni în Gaza a lovit Shifa.
Spitalele, pline cu persoane strămutate, precum și cu pacienți și personal medical, se află în nordul Gazei, unde Israelul spune că sunt concentrați militanții Hamas.
Forțele israeliene „operează în orice arenă” care amenință țara, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei
La două săptămâni după ce Israelul a lansat operațiuni terestre în interiorul Fâșiei Gaza, forțele israeliene sunt „pregătite și operează în orice arenă care amenință statul Israel”, a declarat vineri, 10 noiembrie, principalul purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.
„În acest stadiu, forțele operează în adâncimea orașului Gaza, preluând controlul asupra bastioanelor Hamas și luptând împotriva teroriștilor”, a spus Hagari, în cadrul unui briefing de presă. „Acesta este un război complex și dificil”, a precizat el.
„Noaptea trecută am acționat în Liban, Siria, Iudeea și Samaria, Gaza și am ajuns și în zona Mării Roșii. Dușmanii noștri încearcă să ne distragă atenția de la concentrarea asupra Fâșiei Gaza, unde se află răpitorii noștri, unde se află Hamas, pe care trebuie să o desființăm. Rămânem concentrați asupra misiunii. Rămânem concentrați pe Gaza”, a adăugat el.