Ostaticii din Gaza vor primi medicamente în zilele următoare, anunță Israelul
Israelul a negociat un acord cu Qatarul care va permite livrarea de medicamente ostaticilor retinuti de Hamas in Gaza, a declarat biroul premierului israelian, citat de The Guardian.
Acordul „va permite intrarea de medicamente pentru ostaticii deținuți de organizația teroristă Hamas în Gaza”, a declarat vineri biroul lui Benjamin Netanyahu într-un comunicat.
Medicamentele vor fi date ostaticilor „în următoarele câteva zile”, a spus biroul.
Anunțul vine după ce un raport al New York Times spunea că Qatarul a fost angajat în discuții la nivel înalt cu Hamas pentru a livra medicamente vitale pe bază de rețetă ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.
Discuțiile privind asistența medicală sunt separate de negocierile mai ample privind o altă eliberare a ostaticilor, se arată în raport.
Aproape 24.000 de palestinieni uciși în Gaza de la începutul războiului
Peste 151 de palestinieni au fost uciși și alți 248 au fost răniți în Gaza în ultimele 24 de ore, a anunțat Ministerul Sănătății controlat de Hamas, citat de The Guardian.
Astfel, numărul total de palestinieni uciși în atacurile israeliene din 7 octombrie se ridică la cel puțin 23.708, conform ultimelor cifre ale ministerului. Peste 60.005 de persoane au fost de asemenea rănite, se arată în comunicat.
ONU acuză Israelul că refuză „sistematic” accesul în nordul Fâșiei Gaza
Biroul umanitar al ONU a declarat vineri că autoritățile israeliene îi refuză în mod sistematic accesul în nordul Fâșiei Gaza pentru a livra ajutoare și că acest lucru a împiedicat în mod semnificativ operațiunea umanitară din această zonă, notează The Guardian.
„Operațiunile din nord au devenit din ce în ce mai complicate”, a declarat șeful biroului ONU pentru afaceri umanitare din teritoriile palestiniene ocupate, Andrea De Domenico, relatează Reuters. „Avem un refuz sistematic din partea israeliană a efortului nostru de a ajunge acolo, de a avea acces în nord”.
Israelul a negat anterior că a blocat intrarea ajutoarelor.
De la începutul ostilităților, livrările de ajutoare în nordul Fâșiei Gaza au fost limitate, iar zona a fost complet izolată de ajutorul extern timp de câteva săptămâni la începutul conflictului.
De Domenico a declarat că Israelul este îngrijorat de livrările de combustibil și de alte provizii care ar putea fi deturnate către Hamas și a fost reticent în a autoriza livrările de ajutoare către spitalele din nordul Gaza.
„În special, ei au fost foarte sistematici în a nu ne permite să sprijinim spitalele, ceea ce atinge un nivel de inumanitate care, pentru mine, depășește orice înțelegere”, a adăugat el.
De Domenico a declarat pentru Reuters că OCHA nu a fost autorizat să se întoarcă la Jabalia și că i s-a permis să aducă la spitalul Al-Shifa doar o cantitate foarte precisă de combustibil, care să dureze o perioadă determinată.
În comentarii separate, biroul ONU pentru drepturile omului a declarat că Israelul, care se confruntă cu acuzații de genocid la CIJ de la Haga în această săptămână, a eșuat în mod repetat să respecte dreptul umanitar internațional.
„Am evidențiat în repetate rânduri eșecurile recurente ale Israelului în ceea ce privește respectarea principiilor fundamentale ale dreptului umanitar internațional: distincția, proporționalitatea și precauțiile în desfășurarea atacurilor”, a declarat Elizabeth Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului (OHCHR).
Manifestanți pro-Israel au afișat imagini cu ostaticii Hamas
în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga
Manifestanții s-au adunat în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, în timp ce echipa juridică a Israelului își oferă răspunsul la acuzațiile aduse de Africa de Sud, potrivit cărora Israelul comite un genocid în războiul său împotriva Hamas din Gaza, relatează The Times of Israel.
Demonstanții pro-israelieni au afișat bannere cu imagini ale ostaticilor ținuți de Hamas și de alte grupări teroriste din Gaza.
De asemenea, ei au așezat în zonă o masă lungă pregătită pentru o cină tradițională de vineri seara, de care se bucură evreii din întreaga lume în fiecare săptămână. Masa are câte un loc pentru fiecare ostatic încă deținut în Gaza, pentru a aminti de absența lor.
Spitalul Al-Shifa din Gaza își reia parțial serviciile, anunță șeful OMS
Spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, cel mai mare spital din enclavă, a restabilit parțial serviciile, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, ai cărei reprezentanți au ajuns la unitatea medicală pentru prima dată în peste două săptămâni, relatează The Times of Israel.
OMS și partenerii săi au ajuns joi la „spitalul din nordul Fâșiei Gaza, livrând combustibil și provizii medicale de care avea nevoie disperată”.
„Echipa a raportat că Al-Shifa, anterior principalul spital din Gaza, a restabilit (parțial) serviciile”, a scris pe rețeaua X șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit acestuia, spitalul are acum 60 de cadre medicale, o secție chirurgicală și medicală cu 40 de paturi, un departament de urgență, patru săli de operație, servicii de bază de obstetrică și ginecologie de urgență, precum și servicii limitate de laborator și radiologie.
After more than two weeks, @WHO team and partners were able to reach Al-Shifa hospital in northern #Gaza today and deliver 9300 litres of fuel and medical supplies to cover 1000 trauma and 100 kidney dialysis patients.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) January 11, 2024
The team reported that Al-Shifa, previously Gaza’s premier… pic.twitter.com/D6u4qhTwLT
SUA au afirmat că grupările Hamas și Jihadul Islamic Palestinian au folosit spitalul pentru a-și comanda forțele și a ține unii ostatici, dar au evacuat în mare parte complexul sanitar înainte ca trupele israeliene să intre acolo.
Ordinele de evacuare din Gaza dovedesc „exact opusul” intenției de genocid, susține Israelul, la CIJ
Israelul a afirmat vineri, ca răspuns la acuzațiile Africii de Sud, potrivit cărora avertismentele trimise palestinienilor, prin care îi sfătuia să își evacueze locuințele din nordul Fâșiei Gaza, ar fi fost în sine „genocidare”, că astfel de măsuri sunt concepute pentru a limita daunele provocate civililor, relatează CNN.
La audierea de joi, Africa de Sud a declarat că ordinul de evacuare emis de Israel către locuitorii din nordul Gaza la 13 octombrie a fost „genocidar”, pentru că „a cerut deplasarea imediată (…) în timp ce nu a fost permisă nicio asistență umanitară”.
„O măsură menită să atenueze daunele aduse populației civile (…) este o dovadă, potrivit reclamantului, a intenției Israelului de a comite genocid. De fapt, dovedește exact contrariul”, a declarat Galit Raguan, un avocat care reprezintă Israelul.
Oficialii ONU au avertizat că, chiar dacă locuitorii din Gaza respectă ordinele de evacuare, acest lucru nu garantează siguranța.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune în luna decembrie, că „nu există niciun loc sigur unde să te duci în Gaza”.
Israelul denunță cazul de genocid de la CIJ ca fiind o „calomnie” care urmărește să „nege dreptul său de a se apăra”
Israelul a catalogat acuzațiile de genocid formulate la adresa sa de Africa de Sud ca fiind o „calomnie”, relatează CNN.
„Se susține respectuos că cererea și solicitarea ar trebui să fie respinse pentru ceea ce sunt: o calomnie menită să nege dreptul Israelului de a se apăra, conform legii, de atacul terorist fără precedent cu care continuă să se confrunte și de a elibera cei 136 de ostatici pe care Hamas încă îi deține”, a declarat Tal Becker, unul dintre avocații care reprezintă Israelul.
„Ceea ce urmărește Israelul, prin operațiunile din Gaza, nu este să distrugă un popor, ci să protejeze un popor, poporul său, care este atacat pe mai multe fronturi”, a mai spus Becker, adăugând că Israelul luptă împotriva teroriștilor Hamas, nu împotriva populației civile.
Avocatul a subliniat, de asemenea, că Israelul nu urmărește „să ocupe permanent Gaza sau să deplaseze populația sa civilă”, afirmații făcute și de premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Iordania acuză Israelul că pune Orientul Mijlociu în pericol de război regional
Ministrul iordanian de externe Ayman Safadi a afirmat că Israelul trage Orientul Mijlociu în „cuptorul unui război regional” care amenință securitatea și stabilitatea zonei, relatează The Times of Israel.
Șeful diplomației iordaniene a făcut astfel apel la comunitatea internațională să „își asume responsabilitatea și să oprească agresiunea și aroganța israeliană”, adăugând că, dacă nu o face, „îi permite premierului israelian și miniștrilor extremismului, urii și rasismului din guvernul său” să atragă regiunea într-un război total.
Declarațiile lui Ayman Safadi vin în contextul în care SUA și Marea Britanie, sprijinite de alte patru state, au lovit noaptea trecută ținte houthi în Yemen, ca răspuns atacurile lansate de grupul susținut de Iran asupra navelor care tranzitează în Marea Roșie.
Manifestație anti-israeliană în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga
O manifestație anti-israeliană a avut loc vineri dimineață în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, înainte de reluarea ședinței în care Israelul răspunde acuzațiilor de genocid aduse de Africa de Sud cu referire la operațiunile militare din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
„De la râu la mare, Palestina va fi liberă” și „cinci, șase, șapte, opt, Israelul este un stat terorist”, sunt unele dintre mesajele scandate de protestatari.
The Hague right now
— 🔻🇵🇸ميّ (@MayMelhem) January 12, 2024
How many Israelis went there to protest in front of the ICJ : ZERO
The streets are filled with Palestinian flags for the second day of the public hearing .. isnt this enough to know who is the oppressed and who is the oppressor #FreePalestine 🇵🇸✌🏻 pic.twitter.com/UgsOOE2vdI
Israel, la Curtea Internațională de Justiție: Africa de Sud a prezentat „o imagine factuală și juridică profund distorsionată”
Unul dintre apărătorii Israelului a declarat vineri, în timpul audierii de la Curtea Internațională de Justiție în cazul acuzațiilor de genocid lansate de Africa de Sud, că aceasta a prezentat în fața instanței o „imagine profund distorsionată din punct de vedere faptic și juridic”, relatează CNN și AFP, citată de News.ro.
„Întregul său caz se bazează pe o descriere (…) decontextualizată și manipulatoare a realității ostilităților actuale”, a spus Tal Becker, unul dintre avocații care reprezintă Israelul, adăugând că ”nu există altă acuzaţie mai falsă sau mai răuvoitoare decât acuzaţia de genocid împotriva Israelului”.
„Este întipărită în memoria noastră colectivă uciderea sistematică a șase milioane de evrei, ca parte a unui program premeditat și atroce de anihilare totală a acestora”, a adăugat avocatul.
„Convenția privind genocidul nu a fost concepută pentru a aborda impactul brutal al ostilităților intensive asupra populației civile”, a mai afirmat Becker, precizând că aceasta a fost concepută „pentru a aborda o crimă răuvoitoare de o gravitate excepțională”.
De asemenea, avocatul a acuzat Africa de Sud că a încercat să transforme termenul de „genocid” în armă împotriva Israelului, ceea ce „face mai mult decât să spună instanței o poveste extrem de distorsionată și face mai mult decât să golească cuvântul de forța sa unică și de semnificația sa specială”.
„Ea subminează obiectul și scopul convenției însăși, cu ramificații pentru toate statele care încearcă să se apere împotriva celor care demonstrează un dispreț total față de viață și față de lege”, a declarat Tal Becker.
Netanyahu: Israelul este acuzat de genocid în timp ce luptă împotriva genocidului
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi că țara sa este victima unui genocid, chiar dacă luptă împotriva acuzațiilor de genocid formulate împotriva sa de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție, relatează Jerusalem Post.
„Astăzi, din nou, am văzut o lume cu susul în jos, în care statul Israel este acuzat de genocid în momentul în care luptă împotriva genocidului”, a spus Netanyahu.
„Ipocrizia Africii de Sud strigă până la ceruri. Unde era Africa de Sud atunci când milioane de oameni erau uciși și smulși din casele lor în Siria și Yemen, de către cine? De către partenerii Hamas. Lumea este cu susul în jos. Unde erați voi?”, a adăugat premierul Israelului.
„O organizație teroristă a săvârșit cea mai gravă crimă împotriva poporului evreu de la Holocaust încoace, iar acum cineva vine să o apere în numele Holocaustului? Ce tupeu nerușinat! Lumea este cu susul în jos”, a mai afirmat Netanyahu.
Armata israeliană anunță că a ucis un lider Hamas care a luat parte la atacul din 7 octombrie
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) precizează că au continuat să lovească infrastructura Hamas din Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore și că au eliminat zeci de teroriști, relatează The Times of Israel.
În Maghazi, trupele israeliene au ucis aproximativ 20 de agenți Hamas, inclusiv un comandant al forței de elită Nukhba a grupării, precizează armata.
În orașul sudic Khan Younis, militarii au dirijat un atac aerian asupra unei clădiri folosite de Hamas, ucigând șapte agenți.
Potrivit IDF, printre cei uciși în atac se numără un alt comandant Nukhba, care a participat la atacul din 7 octombrie.
IDF: Tunelurile Hamas au costat zeci de milioane de dolari și conțin 6.000 de tone de beton și 1.800 de tone de metal
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au prezentat o serie de date despre tunelurile construite de Hamas sub Fâșia Gaza, despre care spun că se întind pe sute de kilometri, relatează Jerusalem Post.
Armata israeliană afirmă că datele colectate de trupele sale terestre, alături de o analiză a tunelurilor expuse de forțele de securitate până în prezent, i-au permis să determine cu exactitate cât de mult material a fost necesar pentru a construi rețeaua subterană.
Potrivit IDF, peste 6.000 de tone de beton și 1.800 de tone de metal au fost folosite pentru a construi sute de kilometri de infrastructură subterană, care a costat zeci de milioane de dolari.
Armata Israelului precizează că operațiunile de dezmembrare a infrastructurii subterane a Hamas în Fâșia Gaza continuă.
Iran, Hezbollah și Jihadul Islamic Palestinian condamnă atacurile asupra rebelilor Houthi. Reacția Rusiei
Iranul consideră atacurile lansate de SUA și Marea Britanie asupra Yemenului ca fiind „o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale” țării, relatează The Guardian, care citează publicația iraniană Nournews.
„Condamnăm cu fermitate atacurile militare efectuate în această dimineață de Statele Unite și Marea Britanie asupra mai multor orașe din Yemen. (…) Considerăm că este o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului, precum și o încălcare a legilor, reglementărilor și drepturilor internaționale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.
De asemenea, gruparea libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a afirmat că „agresiunea americană confirmă încă o dată că SUA este un partener deplin în tragediile și masacrele comise de inamicul sionist în Gaza și în regiune”, relatează Al Jazeera.
O reacție a venit și din partea grupării Jihadul Islamic Palestinian care a transmis că „această agresiune confirmă faptul că administrația americană duce un război de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”.
Gruparea a făcut apel la „popoarele națiunii arabe și islamice să acționeze în respingerea agresiunii împotriva Yemenului, care s-a ridicat în apărarea Gaza și a locurilor sfinte ale musulmanilor din Palestina”, mai notează postul panarab de televiziune.
În același timp, Rusia a cerut pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al națiunilor Unite, a anunțat Misiunea permanentă a Rusiei la ONU.
Salvați Copiii: 1% dintre copiii din Gaza a fost uciși
Peste 10.000 de copii – sau 1% din totalul populației infantile din Fâșia Gaza – au fost uciși în cele aproape 100 de zile de război dintre Israel și Hamas, potrivit datelor prezentate de organizația Salvați Copiii, relatează Al Jazeera.
Copiii care supraviețuiesc războiului „îndură orori de nedescris, inclusiv răni care le afectează viața, arsuri, boli, asistență medicală inadecvată și pierderea părinților și a altor persoane dragi”, se precizează în raportul organizației.
Salvați Copii mai menționează că, dintre miile de copii răniți, cel puțin 1.000 și-au pierdut unul sau ambele picioare, iar peste 10 copii și-au pierdut cel puțin unul sau ambele picioare în fiecare zi de la începutul războiului, multe dintre amputări fiind făcute fără anestezie.
SUA și Marea Britanie, sprijinite de alte patru state, au lansat lovituri împotriva rebelilor Houthi din Yemen
Armata Statelor Unite și cea a Marii Britanii au lansat joi lovituri împotriva mai multor ținte Houthi în zonele controlate de rebeli în Yemen, relatează CNN și BBC.
„La indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes atacuri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a anunțat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.
Loviturile reprezintă un răspuns după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat că gruparea susținută de Iran va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care rebelii afirmă că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza.
Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja plină de tensiuni.
Forţelor Aeriene ale SUA, citate de CNN, precizează că au fost lovite peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen, care includ puncte de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, instalații de producție și sisteme radar de apărare aeriană, precum și aeroporturi.
Liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a răspuns avertizând că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.
Israelul va răspunde acuzațiilor de genocid la Curtea Internațională de Justiție
Israelul va răspunde în astăzi acuzațiilor aduse de Africa de Sud la instanța supremă a ONU, potrivit cărora operațiunea sa militară din Gaza, ca răspuns la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, este o campanie de genocid condusă de stat, care are ca scop exterminarea populației palestiniene, relatează The Times of Israel.
Africa de Sud, care și-a susținut joi punctul de vedere prin intermediul avocaților, a cerut judecătorilor să impună măsuri de urgență care să ordone Israelului să oprească imediat ofensiva.
Israelul respinge acuzațiile de genocid ca fiind nefondate și spune că Africa de Sud a acționat ca un purtător de cuvânt al Hamas, care urmărește eliminarea statului evreu.
De asemenea, Israelul spune că vizează luptătorii Hamas, nu civilii palestinieni.
Convenția privind genocidul din 1948, adoptată în urma Holocaustului, definește genocidul drept „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.
Este de așteptat ca instanța să se pronunțe cu privire la posibilele măsuri de urgență în cursul acestei luni, dar nu se va pronunța atunci și asupra acuzațiilor de genocid, procedură care poate dura ani.
Deciziile Curții Internaționale de Justiție sunt definitive și fără drept de apel, dar instanța nu are nicio modalitate de a le aplica.
Ministrul israelian al Apărării: Multe trupe sunt încă în Khan Younis, nu vizează fără discernământ pe cei din Gaza
Într-o vizită la granița cu sudul Gazei, ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a precizat că Israelul se află încă în plin regim de luptă în Khan Younis, dar asigură totodată accesul civililor la ajutor umanitar, potrivit Times of Israel.
„Există foarte multe trupe înăuntru, la vest de aici, care operează în Khan Younis într-un mod foarte impresionant, la sol și în subteran”, a precizat el, în timp ce vizita o zonă aflată vizavi de orașul Khuza’a, din sud-estul Gazei, la periferia lui Khan Younis.
Ministrul a precizat că nu există război mai justificat decât cel purtat de Israel împotriva Hamas și nici o armată mai morală decât cea israeliană, într-o aparentă reacție la acuzațiile aduse Israelului la Haga în sesizarea depusă e Africa de Sud.
Armata „încă face diferența în fiecare zi între cei care sunt implicați și trebuie eliminați și cei care nu sunt implicați, cărora le oferim acces la ajutor umanitar, medicamente, hrană, apă, pentru a separa populația civilă și teroriștii ucigași pe care îi vom vâna până când îi vom termina.”
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene deplânge că atrocitățile Hamas sunt ignorate în timp ce Israelul este acuzat
Drept răspuns la procedurile legale în desfășurare la Curtea Internațională de Justiție în care Africa de Sud acuză Israel de „comportament genocidar”, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, spune că Israelul nu va permite lumii să uite atrocitățile Hamas din 7 octombrie, relatează Times of Israel.
„În aceste zile, este important să menționăm că luptăm într-un război drept cum nu a fost niciunul. Un război pe care inamicul a ales să-l deschidă, cu bună știință, întrucât a comis crime împotriva umanității și acte nemiloase și nemaivăzute în lumea occidentală de zeci de ani”, a spus el într-o conferință de presă.
Hagari subliniază că multe dintre atrocități sunt documentate „chiar de către teroriști, dar, în ciuda acestui fapt, mulți din lume încearcă să le ignore, de parcă nu s-ar fi întâmplat.”
„Nu, s-au întâmplat. Și ne amintim, și nu vom uita, și nu vom permite lumii să uite”, spune el. „Nu vom uita niciodată masacrul Hamas din 7 octombrie. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite masacrul Hamas din 7 octombrie. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite ostaticii ținuți de Hamas din 7 octombrie.”
„Niciodată din nou nu mai este apelul nostru la acțiune, pentru că niciodată din nou nu mai este acum”, adaugă el.
Care sunt principalele solicitări ale Africii de Sud
Vusi Madonsela, ambasadorul Africii de Sud la Haga, a încheiat prima zi a audierii detaliind cererile țării privind măsurile provizorii pe care le-a catalogat „ca o problemă de extremă urgență”.
Printre măsurile provizorii solicitate se numără:
- Israelul își suspendă operațiunile militare în Gaza
- Israelul se asigură că armata și orice grupuri asociate opresc orice operațiune militară
- Israelul nu mai ucide poporul palestinian
- Israelul încetează să strămute palestinienii din casele lor și să se asigure că au acces la hrană, apă, asistență medicală și infrastructură de bază
- Israelul să ia „toate acțiunile rezonabile în puterea lor pentru a preveni genocidul”
Africa de Sud afirmă că are dovezi ale „unui model de comportament genocidar” al Israelului
În tipul audierilor de joi de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, Adila Hassim, unul dintre avocații care reprezintă Africa de Sud, a declarat că „acțiunile Israelului arată un model sistematic de comportament din care se poate deduce genocidul”, relatează CNN.
În dosarul de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a citat dovezi care, în opinia sa, arată că Israelul comite un genocid prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate, foamete generalizată și prin crearea unor condiții „calculate pentru a duce la distrugerea lor fizică”.
Avocata Adila Hassim a afirmat că palestinienii din Gaza „au fost uciși dacă nu au reușit să se evacuaeze, în locurile în care au fugit sau chiar în timp ce încercau să fugă pe rutele declarate sigure de Israel”.
Ea a adăugat că niciun loc nu mai este sigur în Fâșia Gaza și că distrugerile din enclavă sunt „dincolo de orice justificare legală acceptabilă, ca să nu mai vorbim de cea umană”.
Hassim a citat, de asemenea, videoclipuri și imagini care, potrivit ei, arată soldații israelieni „detonând cu bucurie blocuri întregi de apartamente și piețe, ridicând steagul israelian peste dărâmături, căutând să restabilească așezări israeliene pe dărâmăturile caselor palestiniene și stingând astfel însăși baza vieții palestiniene din Gaza”.
Un alt avocat al Africii de Sud, Tembeka Ngcukaitobi, a afirmat în fața instanței că „liderii politici ai Israelului, comandanții militari și persoanele care dețin funcții oficiale și-au declarat în mod sistematic și în termeni expliciți intenția genocidară”. Iar declarațiile lor „sunt apoi repetate de soldații de pe teren în Gaza, în timp ce se angajează în distrugerea palestinienilor și a infrastructurii”.
„Intenția genocidară specială a Israelului își are rădăcinile în convingerea că, de fapt, inamicul nu este doar aripa militară a Hamas, sau chiar Hamas în general, ci este încorporat în structura vieții palestiniene din Gaza” a spus avocatul.
El a citat, printre altele, declarații ale ministrului israelian al Apărării.
„La 9 octombrie, ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat armatei o actualizare a situației în care a spus că, întrucât Israelul impune un asediu complet asupra Gazei, nu va exista electricitate, alimente, apă, combustibil. Totul ar fi închis. Pentru că Israelul se luptă cu «animale umane»”, a declarat Ngcukaitobi.
K62i • 13.01.2024, 15:24
Serios? Dar evreii cu definesc axterminarea poporului palestinian din gaza?? Sau au uitat ca si nazistii n-au recunoacut holocaustul!!!