Relatarea LIVETEXT a războiului Israel-Hamas continuă aici: Întrevedere între oficiali din Israel și Qatar privind un nou posibil armistițiu în Gaza pentru eliberarea de ostatici

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Șeful Statul Major al Israelului, prima reacție după uciderea celor trei ostatici

În prima reacția după ce trupele IDF au ucis ieri trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, șeful de Stat Major, generalul Herzi Halevi, a declarat că poartă responsabilitatea și „vom face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în continuarea luptei”, transmite Times of Israel.

„Incidentul în care soldații IDF i-au ucis din greșeală pe Yotam Haim, Alon Shamriz și Samar Talalka, memoria lor să fie binecuvântată, este un eveniment dificil și dureros”, a spus Halevi într-o declarație video.

„Cei trei ostatici care au supraviețuit șaptezeci de zile infernale s-au îndreptat spre soldații IDF și au fost uciși de focul forțelor noastre. Nu există ceva ce soldații IDF și comandanții lor din Fâșia Gaza să-și dorescă mai mult decât să salveze ostaticii”, a adăugat el.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Israelul pare mai deschis la un nou armistițiu, spun oficiali egipteni

Oficialii israelieni par mai dispuși în apelurile cu mediatorii pentru a ajunge la un nou acord pentru încetarea focului și eliberarea prizonierilor palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor ținuți în Gaza, au declarat vineri două surse egiptene de securitate pentru Reuters.

Sursele egiptene spun că oficialii israelieni păreau să se fi răzgândit cu privire la unele cerințe pe care le-au refuzat anterior, dar nu au spus mai multe detalii.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Israelul neagă că a vizat jurnalişti după moartea cameramanului Al Jazeera

Armata israeliană a declarat că „nu a vizat niciodată” în mod deliberat jurnalişti, în urma acuzaţiilor din partea Al Jazeera, al cărei cameraman Samer Abu Daqqa a murit după ce a fost rănit într-un atac israelian, transmite CNN.

Într-un răspuns pentru CNN, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au luat „toate măsurile fezabile din punct de vedere operațional pentru a proteja atât civilii, cât și jurnaliştii”.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Ostaticii fluturau un steag alb când soldații israelieni au deschis focul

Anchetă preliminară privind incidentul în care armata israeliană a ucis din greșeală trei ostatici israelieni care au fugit din captivitatea Hamas a stabilit că toți trei erau la bustul gol, iar unul dintre ei avea un un steag alb improvizat, relatează Times of Israel.

Unul dintre soldați a crezut că bărbații care se îndreptau spre el erau o încercare a Hamas de a atrage armata israeliană într-o capcană și a deschis imediat focul și a strigat „teroriști!”

Potrivit anchetei, acel soldat a ucis doi dintre bărbați, în timp ce al treilea, care a fost lovit și rănit, a fugit înapoi în clădirea din care venea.

În acea etapă, comandantul batalionului, care se afla și el în clădirea de unde a tras soldatul, a ieșit afară și a cerut forțelor să oprească focul.

Între timp, trupele din zonă au auzit sunete ale cuiva care strigă „Ajutor” în ebraică.

Câteva clipe mai târziu, al treilea bărbat a ieșit din clădirea în care a fugit, iar un alt soldat a deschis focul asupra lui, ucigându-l.

Comandantul batalionului și-a dat seama că apariția celui de-al treilea bărbat era neobișnuită și și-a dat seama că este un ostatic israelian. Toate cele trei cadavre au fost colectate și duse în Israel pentru a fi identificate.

Potrivit ofițerului, soldatul care a deschis imediat focul la identificarea celor trei ostatici a făcut acest lucru împotriva protocoalelor, la fel ca și al doilea soldat care l-a ucis pe al treilea ostatic. Cu toate acestea, armata a spus că înțelege ce i-a determinat pe soldați să facă acest lucru.

În Shejaiya, ofițerul superior spune că armata nu a identificat niciun civil palestinian în ultimele zile, iar trupele au ucis cel puțin 38 de teroriști palestinieni în Shejaiya în ultimele zile.

Singurele persoane văzute purtând haine civile au fost agenții Hamas, adesea neînarmați. Operatorii colectează armele lăsate în urmă în diferite clădiri, deschid focul asupra trupelor și apoi fug din nou neînarmați într-o altă clădire.

Armata israeliană a întâlnit, de asemenea, câțiva civili aparent neînarmați în Shejaiya, care mai târziu s-au dovedit a fi atacatori sinucigași ai Hamas.

Au existat, de asemenea, mai multe încercări ale Hamas în zonă de a atrage soldați într-o ambuscadă.

Aparent fără legătură cu incidentul de ieri, ofițerul spune că la câteva sute de metri distanță, trupele au găsit o clădire cu vopsea spray pe perete pe care scria „SOS” și un alt panou pe care scria „Ajutor, trei ostatici”.

Soldații de la acea vreme credeau că clădirea era capcană, iar acum armata investighează o posibilă legătură cu incidentul.

Imediat după incident, armata a trimis noi protocoale trupelor terestre pentru posibilitatea ca mai mulți ostatici să reușească să fugă din captivitate.

Scenariul în sine, al ostaticilor care se plimbă într-o zonă de luptă, nu a fost niciodată luat în considerare de către armata israeliană.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

A treia zi fără internet și telefonie în Gaza

Comunicațiile și conexiunea la internet sunt inaccesibile pentru a treia zi consecutivă în Fâșia Gaza, potrivit Times of Israel.

Internetul și liniile telefonice au căzut joi seară și erau încă inaccesibile în această dimineață, conform grupului de susținere a accesului la internet NetBlocks.org.

„Pana de internet este în desfășurare și, pe baza înregistrărilor noastre, este cel mai lung astfel de incident din ultimele două luni”, a declarat Alp Toker, directorul grupului.

Departamentul pentru afaceri umanitare al ONU a precizat că comunicațiile cu Gaza au fost „grav perturbate” din cauza deteriorării liniilor de telecomunicații din sud.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Alerte în nord declanșate de două drone încărcate cu explozivi din Liban

Două drone aparent încărcate cu explozivi au intrat în spațiul aerian israelian din Liban, declanșând sirene în Galilee Panhandle, relatează Times of Israel.

Una a fost interceptată de Domul de Fier, în timp ce de-a doua a lovit o zonă din apropierea comunității de nord Margaliot, potrivit armatei israeliană. Autoritățile nu au oferit informații despre posibile victime.

Trupele israeliene au răspuns cu bombardamente de artilerie în sudul Libanului.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Israelul va efectua o „pauză tactică” în scopuri umanitare în Rafah

Armata israeliană va efectua sâmbătă o „pauză tactică” în scopuri umanitare în cartierul Tel al-Sultan din Rafah din sudul Gazei, potrivit unui comunicat al biroului israelian de coordonare a activităților guvernamentale în teritorii.

Pauza va avea loc de la 10:00 la 14:00 și este menită să permită civililor să reînnoiască stocurile de articole de bază, cum ar fi alimente și apă.

Nu este clar câți oameni din zonă sunt la curent cu anunțul. Agenția de monitorizare a internetului Netblocks a raportat vineri că valorile în direct au arătat că conectivitatea s-a prăbușit în Fâșia Gaza de peste 24 de ore.

Israelul s-a luptat cu militanții Hamas în sudul Gazei, după ce și-a extins ofensiva terestră după prăbușirea unui armistițiu negociat luna trecută.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Trupele de comando ale IDF atacă școlile din Gaza folosite ca baze ale Hamas

Trupele Brigăzii Blindate 401 și unitatea de comando Shayetet 13 a Marinei au atacat două școli din cartierul Rimal din orașul Gaza, unde luptători Hamas au fost adăpostiți, a transmis armata israeliană citată de Times of Israel.

Armata a precizat că trupele s-au luptat și au ucis mai mulți oameni înarmați Hamas în zonă, iar agenții din interiorul școlii s-au predat trupelor.

Între timp, trupele Brigăzii Kiryati au atacat mai multe apartamente din Khan Younis din sudul Gazei, folosite de Hamas. Armata spune că trupele au găsit „multe” arme și tuneluri folosite de agenți.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Al Jazeera cere anchetă pentru uciderea cameramanului său

Un cameraman Al Jazeera a fost ucis, iar corespondentul șef al rețelei în Gaza a fost rănit într-un atac israelian asupra unei școli care adăpostește persoane strămutate din Gaza, a transmis televiziunea pan-arabă cu sediul la Doha.

Cameramanul Samer Abu Daqqa și corespondentul Wael al-Dahdouh au mers la școala Farhana din orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza. În timp ce erau acolo, o dronă israeliană a atacat școala, a spus radiodifuzorul.

„Rețeaua trage Israelul la răspundere pentru că a vizat și ucis în mod sistematic jurnaliștii și familiile lor”, a spus Al Jazeera într-un comunicat.

După ce a fost rănit Samer a fost lăsat să sângereze până la moarte timp de peste cinci ore, deoarece forțele israeliene au împiedicat ambulanțele și salvatorii să ajungă la el, refuzându-i tratamentul de urgență.

Dahdouh a fost lovit de schije la braț, dar a reușit să ajungă la spitalul Nasser, unde a fost tratat pentru răni ușoare, a informat rețeaua. Corespondentul – a cărui soție, fiu, fiică și nepot au fost uciși într-un atac aerian israelian în octombrie – a spus că echipajul Al Jazeera a însoțit salvatorii apărării civile.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Rebelii Houthi promit că vor continua atacurile asupra Israelului

Un înalt oficial Houthi promite că rebelii din Yemen vor continua operațiunile împotriva Israelului, în timp ce atacurile repetate ale grupului susținut de Iran perturbă transportul internațional printr-o cale navigabilă cheie la Marea Roșie.

„Houthi nu vor abandona cauza palestiniană, indiferent de amenințările americane, israeliene sau occidentale”, a declarat Ali al-Qahoum, membru al Biroului Politic Houthi, pentru Al-Mayadeen, potrivit Reuters,

El a avertizat că orice mișcare ostilă împotriva Yemenului va avea consecințe grave.

„Yemenul este preocupat de protejarea navigației maritime internaționale în conformitate cu legile și normele internaționale”, a mai spus el.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Cel puțin 14 morți într-un atac aerian în nordul Gazei

Un înalt oficial din Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a transmis că un atac aerian care a avut loc sâmbătă dimineața a ucis cel puțin 14 persoane într-o zonă de nordul Fâșiei Gaza.

Dr. Munir Al-Bursh, director general al Ministerului Sănătății, a declarat pentru CNN că victimele au venit ca urmare a unui atac aerian la Jabalya, în nordul Gazei.

„Până în acest moment am primit 14 cadavre, în principal femei și copii, și nouă răniți în urma unui atac aerian care a vizat două case din nordul Jabalya”, a spus oficialul.

„Casele au găzduit mulți rezidenți strămuți din zonă. Atacul aerian a avut loc în jurul orei 7 și toți răniții și cadavrele au ajuns la punctul nostru medical din nordul Jabalya. Sunt mult mai mulți sub dărâmături, iar rezidenții și echipajele de apărare civilă lucrează pentru a încerca să scoată mai mulți oameni”, a precizat medicul.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

UNICEF: Gaza este mai rău decât un cimitir pentru copii

Copiii din Gaza suferă de condiții infernale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, avertizând că situația s-ar putea înrăutăți, potrivit CNN.

„La începutul acestui război, UNICEF a spus că Gaza a fost un «cimitir pentru copii și un iad viu pentru toți ceilalți». S-a înrăutățit doar pe măsură ce bombardamentele și luptele au continuat”, a afirmat Elder.

Elder, care tocmai s-a întors dintr-o misiune de câteva săptămâni în Gaza, a avertizat cu privire la repercusiunile grave ale penuriei de alimente, apă și medicamente asupra copiilor.

„Copiii din Gaza sunt acum în pericol din cauza atacurilor aeriene, a bolilor de pe pământ și a morții prin foame și sete”, a spus Elder, adăugând că nu a văzut niciodată un asemenea nivel de devastare și disperare în altă parte.

Elder a declarat joi că părinții cu care a vorbit în Gaza și-au dat seama că spitalele nu mai sunt o opțiune pentru copiii lor, din cauza atacurilor continue care au făcut spitalele mai greu accesibile.

„Majoritatea crizelor îi afectează teribil pe copii, întrucât ei sunt cei mai vulnerabili, dar majoritatea au o rată de victime de aproximativ 20%, acest [conflict din Gaza] are o rată de 40%”, a spus el. „Acest lucru este de două ori mai letal pentru copii decât multe conflicte pe care le-am văzut în ultimii 15 sau 20 de ani.”

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Armata israeliană a efectuat lovituri intense asupra Hamas în cursul nopții

Presa palestiniană, apropiată de Hamas, a anunțat că au fost efectuate bombardamente intense israeliene în Fâșia Gaza, inclusiv în orașul Khan Younis din sud și în zonele din nordul enclavei în cursul nopții, relatează Times of Israel.

Atacurile vine într-un context în care Statele Unite au avertizat că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional din cauza atacurilor aeriene „indiscriminate” care ucid civili palestinieni.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, care a vizitat Israelul joi și vineri, a transmis Israelului o solicitare pentru a reduce campania militară amplă și a trece la operațiuni mai precise împotriva liderilor Hamas, au declarat oficialii americani.

În timpul vizitei lui Sullivan, oficialii israelieni au subliniat public că vor continua războiul până când își vor atinge scopul de a eradica Hamas, ceea ce ar putea dura luni de zile.

16 dec. 2023 – Acum 10 luni
16-12-2023

Protest cu sute de persoane pentru eliberarea ostaticilor

„Timpul lor se scurge! Aduceți-i acasă acum!”, au scandat participanții la protestul din Tel Aviv. „Nu există nicio victorie până când ultimul ostatic nu este eliberat!”, au mai cerut ei.

Mulțimi mari s-au adunat vineri seara la Tel Aviv pentru un protest prin care îndeamnă guvernul să ia inițiativa de a asigura eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza de Hamas, după ce armata a anunțat că a ucis din greșeală trei dintre ei în Gaza.

Protestatarii au blocat traficul la intersecția Kaplan în timp ce mărșăluiau spre sediul militar Kirya al armatei israliene, unde au cerut un nou acord pentru returnarea ostaticilor rămași care au fost răpiți în timpul atacului condus de Hamas în sudul Israelului în 7 octombrie.

Tatăl lui Liri Albag, în vârstă de 18 ani, un soldat de la baza armată Nahal Oz, care a fost luat captiv de teroriștii Hamas, a spus că negocierile pentru aducerea ostaticilor ar trebui să continue în timp ce armata luptă în Fâșia Gaza.

„Este o zi grea. Ne este greu de fiecare dată când ostaticii se întorc acasă în sicrie”, a declarat Eli Albag pentru postul public Kan.

Dar Ori, al cărui văr Itay Svirsky este ținut ostatic, a cerut oprirea luptelor.

„Statul Israel și liderii săi se comportă ca și cum ar renunța la ostatici. Primim toți ostaticii [înapoi] ca cadavre. Ei mor. Ei mor în bombardamente, operațiuni de salvare eșuate și din focul forțelor noastre chiar și atunci când reușesc să evadeze”, a spus el pentru cotidianul Haaretz, respingând argumentul că ofensiva militară va ajuta la obligarea Hamas să predea ostaticii.

15 dec. 2023 – Acum 10 luni
15-12-2023

Armata israeliană a dezvăluit identitățile ostaticilor uciși

Yotam Haim (stânga), Samar Talalka (centru) și Alon Lulu Shamriz (dreapta), ostaticii israelieni uciși din greșeală de IDF. Foto: Times of Israel

Reprezentanții IDF i-au numit pe cei trei ostatici uciși din greșeală de soldații israelieni în timpul unui raid din Gaza.

Yotam Haim, care a fost răpit din kibuțul Kfar Aza pe 7 octombrie, era un muzician în vârstă de 28 de ani și urma să cânte cu trupa sa la un festival de muzică din Tel Aviv chiar în ziua în care a fost luat ostatic. În dimineața atacului Hamas, el și-a sunat familia și le-a spus că locuința lui a fost incendiată. Când a ieșit să se salveze, Yotam a fost răpit.

Samer Talalka, răpit din kibuțul Nir Am, avea 25 de ani. Trăia în Hura și lucra la o crescătorie de pui, de unde a fost luat de teroriștii Hamas. Și-a sunat sora în ziua atacului și i-a spus că a fost împușcat.

Cel de-al treilea ostatic ucis de IDF este Alon Shamriz, răpit din kibuțul Kfar Aza. Identitatea lui a fost dezvăluită ulterior pentru că în primă fază familia nu a fost de acord.

Întrebat cum au reuşit ostaticii să scape din captivitatea Hamas, purtătorul de cuvînt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că armata crede că „cei trei au fugit sau au fost abandonaţi de teroriştii care îi ţineau captivi”.

„După ce au fost împuşcaţi, în timpul unei scanări şi examinări, a apărut imediat o suspiciune cu privire la identitatea celor morţi, iar corpurile lor au fost transferate rapid pentru examinare în Israel, unde ostaticii au fost identificaţi”, a explicat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

15 dec. 2023 – Acum 10 luni
15-12-2023

Un jurnalist Al Jazeera, ucis în Gaza într-un atac israelian

Samer Abudaqa, un cameraman al canalului de ştiri pan-arab Al Jazeera, a fost ucis vineri, într-un atac cu rachete israelian, a informat postul de televiziune.

Postul relatează că Abudaqa lucra alături de șeful biroului său din Gaza Wael Dahdouh și ambii relatau de la școala Farhana din Khan Younis, în sudul Gazei, când au fost loviți într-un atac cu rachete israeliene.

Abudaqa a fost rănit grav, dar a rămas blocat în școală ore în șir, din cauză că serviciile de urgenţă nu au ajuns la el din cauza bombardamentelor puternice israeliene din zonă, potrivit Al Jazeera.

Wael Dahdouh a fost rănit ușor la braţ şi transferat la spitalul Nasser din Khan Younes.

15 dec. 2023 – Acum 10 luni
15-12-2023

Israelul a ucis din greșeală trei ostatici israelieni

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că trei ostatici israelieni din Gaza au fost identificați în mod eronat ca fiind o amenințare și au fost împușcați mortal, transmite CNN.

„În timpul luptei din Shejaiya (în nordul Gazei), IDF a identificat în mod eronat trei ostatici israelieni ca fiind o amenințare. Drept urmare, trupele au tras spre ei și au fost uciși”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

„Acesta este un incident tragic, IDF poartă responsabilitatea. Aceasta este o zonă în care soldații au întâlnit mulți teroriști, inclusiv atacatori sinucigași”, a adăugat el.

Vezi şi ce înseamnă semit!

Urmărește-ne pe Google News