Blinken și Netanyahu, nevoiți să se adăpostească într-un buncăr timp de 5 minute, în timpul întâlnirii lor de la Tel Aviv
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, premierul israelian Benjamin Netanyahu și cabinetul de război israelian s-au adăpostit într-un buncăr timp de cinci minute, atunci când sirenele de raid aerian au răsunat luni, 16 octombrie, la Tel Aviv, a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, potrivit CNN.
Mai multe informații: Blinken și Netanyahu, nevoiți să se adăpostească într-un buncăr timp de 5 minute, în timpul întâlnirii lor de la Tel Aviv
Nou val major de atacuri cu rachete asupra Israelului. Sirenele răsună în tot centrul țării; cel puțin două rachete au fost interceptate
Sirenele de raid aerian răsună în Tel Aviv și în multe alte orașe din centrul Israelului, indicând un nou „baraj” major de rachete care se apropie, scrie The Times of Israel.
Multiple rocket interceptions by the Iron Dome over central Israel pic.twitter.com/PBWJY46Dks
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 16, 2023
Nu există indicii imediate privind exitența unor impacturi. Au avut loc cel puțin două interceptări, potrivit inoformațiilor inițiale.
Hamas și-a asumat responsabilitatea și pentru această salvă de rachete.
Hamas susține că printre ostatici se află „ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a armatei israeliene”
Hamas a anunțat luni că printre ostaticii pe care i-a luat se află ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), relatează Sky News.
Israelul afirmă că gruparea militantă islamistă a luat 199 de ostatici în timpul atacului surpriză de acum 10 zile. De atunci, Hamas a susținut că numărul acestora ar putea fi chiar și de 250.
Divizia Gaza este o unitate a Forțelor de Apărare ale Israelului care operează în Fâșia Gaza și în zonele învecinate.
Kahled Meshaal, șeful biroului Hamas din diaspora, a adăugat că există 6.000 de prizonieri în închisorile israeliene pe care militanții grupării doresc, în schimbul eliberării ostaticilor, ca Israelul să îi elibereze.
Şeful diplomaţiei turce a discutat cu liderul Hamas despre posibilitatea eliberării ostaticilor
Şeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, a discutat la telefon cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, despre „posibilitatea” eliberării ostaticilor, deţinuţi de la atacul lansat de Hamas la 7 octombrie împotriva Israelului, a anunţat luni Ministerul turc de Externe, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Ministrul de externe Hakan Fidan a avut o convorbire telefonică cu şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, despre ultimele evoluţii din Palestina şi posibilitatea eliberării civililor” luaţi ostatici, a indicat ministerul.
Peste 1.400 de oameni, în majoritate civili, au murit în atacul de o amploare fără precedent comis de Hamas, iar 199 au fost luaţi ostatici.
Ankara a confirmat vineri că un cetăţean turc cu dublă cetăţenie care locuia în Israel din 1972 cu familia sa a fost ucis în atac. Un alt cetăţean turc este dat dispărut, potrivit presei turce.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un susţinător ferm al cauzei palestiniene, şi-a intensificat după atac discuţiile cu puterile occidentale şi regionale, în contextul în care a propus o mediere pentru a pune capăt conflictului şi pentru eliberarea ostaticilor.
Pentagonul a anunţat 2.000 de soldaţi americani să fie pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în Orientul Mijlociu
Armata americană a selectat aproximativ 2.000 de soldaţi pentru a se pregăti pentru o eventuală desfăşurare în sprijinul Israelului, relatează The Wall Street Journal şi Associated Press, care citează sub acoperirea anonimatului oficiali americani.
Pentagonul a trimis ordine de „pregătire pentru desfăşurare” către aproximativ 2.000 de soldaţi americani pentru a fi gata să răspundă în războiul dintre Israel şi Hamas, au spus doi oficiali americani.
Trupele respective sunt staţionate în prezent atât în interiorul Orientului Mijlociu, cât şi în afara acestei zone, inclusiv în Europa, au spus oficialii.
Nu este clar în ce circumstanţe ar putea SUA să desfăşoare trupele sau unde, dar decizia Pentagonului semnalează că Washingtonul se pregăteşte să sprijine trupele israeliene în cazul în care Israelul ar lansa o incursiune terestră în Gaza.
Mai multe informații: 2.000 de soldați, anunțați de Pentagon să se pregătească pentru a fi desfăşuraţi în Orientul Mijlociu, scrie presa americană
Putin a discutat pentru prima dată cu premierul Netanyahu despre conflictul cu Hamas
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat luni, pentru prima dată, la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre conflictul cu Hamas şi l-a informat despre discuţiile purtate cu lideri regionali şi cu Autoritatea Palestiniană, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Partea israeliană a fost informată în special despre punctele esenţiale ale contactelor telefonice care au avut loc astăzi cu liderii Palestinei, Egiptului, Iranului şi Siriei”, a indicat Kremlinul, într-un comunicat de presă.
Conform Moscovei, discuţia cu premierul Netanyahu s-a concentrat „pe situaţia de criză rezultată din escaladarea brutală a conflictului israeliano-palestinian”.
Mai multe informații: Putin, prima convorbire cu Netanyahu, după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Ce i-a transmis liderul rus
„Va fi un război lung”, i-a spus ministrul israelian al apărării lui Blinken
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat luni, în cadrul unei întâlniri cu secretarul american de stat Antony Blinken, că ne așteaptă „un război lung”, relatează Sky News.
Yoav Gallant a declarat: „Prețul va fi ridicat, dar vom câștiga – pentru Israel, pentru poporul evreu și pentru valorile în care cred ambele țări”.
În scurte remarci adresate presei, Blinken a răspuns: „Cunoașteți angajamentul nostru profund față de dreptul Israelului – de fapt, obligația sa – de a se apăra și de a-și apăra poporul. În acest sens, aveți întotdeauna sprijinul Statelor Unite”.
UE va deschide un coridor aerian umanitar către Fâșia Gaza prin Egipt, anunță Ursula von der Leyen
Europa va deschide un coridor aerian umanitar către Fâşia Gaza, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că palestinienii din Gaza „nu pot plăti preţul barbariei Hamas”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar”, aşa că „deschidem un coridor umanitar prin Egipt. Primele două zboruri vor pleca săptămâna aceasta şi vor aduce materiale umanitare în Gaza”, a precizat șefa Comisiei Europene la Tirana, în Albania.
Cu câteva ore mai devreme, OMS a avertizat că, fără ajutor, o „adevărată catastrofă” va avea loc în 24 de ore în Gaza, aflată sub asediu de la atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului. Din 7 octombrie, un milion de palestinieni disperaţi şi-au căutat refugiu în sudul Fâşiei Gaza, prinşi în acest mic teritoriu sub controlul Hamas, izolaţi de lume de zece zile.
„Nu poate exista nicio justificare pentru actul terorist al Hamas”, a subliniat Ursula Von der Leyen, „pentru masacrarea brutală a 1.400 de persoane în Israel. În faţa acestei orori, Israelul are dreptul să se apere, în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional”, a menţionat ea.
„Şi chiar acum, palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar. Ei nu pot plăti preţul pentru barbaria Hamas”, a adăugat șefa Comisiei Europene.
Şeful Shin Bet: Nu am fost capabili să contracarăm atacul din 7 octombrie, responsabilitatea îmi aparține
Ronen Bar, şeful agenţiei israeliene de informaţii interne Shin Bet, şi-a asumat luni responsabilitatea pentru că serviciile sale nu au reuşit să împiedice Hamas să îşi desfăşoare asaltul sângeros din 7 octombrie asupra oraşelor israeliene, relatează The Times of Israel.
„În ciuda unei serii de acţiuni pe care le-am desfăşurat, din păcate, sâmbătă nu am reuşit să generăm un avertisment suficient care să permită contracararea atacului”, a declarat directorul Shin Bet, Ronen Bar, într-o scrisoare adresată membrilor agenţiei.
„Ca acela care conduce organizaţia, responsabilitatea pentru acest lucru îmi revine mie”, a afirmat el. „Va exista timp pentru investigaţii. Acum luptăm”, a transmis Ronen Bar, potrivit news.ro.
Cu câteva ore înainte de atacul din 7 octombrie, soldat cu aproximativ 1.400 de morţi, instituţia de apărare a identificat mişcări neobişnuite în Fâşia Gaza, ceea ce a dus la o convorbire telefonică nocturnă între oficialii de rang înalt, dar indiciile au fost în mare parte respinse.
Cu toate acestea, potrivit presei israeliene, Ronen Bar s-a dus la sediul agenţiei şi a ordonat desfăşurarea unei mici echipe la graniţa cu Gaza, anticipând un atac de mică amploare.
Cel puţin 10 membri ai Shin Bet au fost ucişi în timpul atacurilor din 7 octombrie, potrivit agenţiei.
„Ne aflăm într-un război, nu într-o rundă (de lupte). O rundă o câştigi cu o imagine de victorie şi cu tăcerea (ulterioară); un război se încheie cu o victorie decisivă şi o schimbare de situaţie. Nu există limită de graniţă, nu există limită de timp. Până la sfârşit”, a mai spus Bar, în mesajul său.
Ajutorul pentru Gaza este „pregătit și acum trebuie să poată continua”, afirmă șefa diplomației israeliene
Franța va oferi 10 milioane de euro – aproximativ 10,55 milioane de dolari – agențiilor Națiunilor Unite și ONG-urilor umanitare pentru a ajuta populația din Gaza, a declarat luni, la Beirut, ministrul francez de externe, în fața jurnaliștilor, potrivit CNN.
„Acest ajutor este gata și acum trebuie să poată fi pus în aplicare. Este o urgență”, a spus Catherine Colonna, despre ajutorul pregătit de comunitatea internațională pentru Gaza.
Conform șefei diplomației franceze, „câteva zeci, poate puțin mai mult de 100” de cetățeni francezi se află în Fâșia Gaza, în principal în partea de sud a enclavei, și că Franța depune eforturi pentru a-i „ajuta să părăsească Gaza cât mai repede posibil”.
Nouăsprezece cetățeni francezi au fost uciși în urma atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, a adăugat Colonna.
Un oficial Hamas spune că „nu știe” dacă ostaticii din Gaza sunt încă în viață
Șeful departamentului de relații politice și internaționale al Hamas a declarat luni, 19 octombrie, că nu știe dacă cei 199 de civili israelieni luați ostatici de către gruparea islamistă militantă și ținuți în Fâșia Gaza sunt încă în viață, relatează Sky News.
Dr. Basem Naim a precizat că acest lucru este „imposibil” de verificat, deoarece Gaza este supusă unor bombardamente intense.
„Le-am spus tuturor mediatorilor că suntem gata să eliberăm toți ostaticii civili în momentul în care agresiunea împotriva poporului nostru va înceta”, a declarat oficialul Hamas, pentru postul britanic de televiziune.
Mai multe informații: Un înalt oficial Hamas „nu știe” dacă ostaticii din Fâșia Gaza sunt în viață
ONU: „Niciun progres” în ceea ce privește deschiderea punctului de trecere de la Rafah
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah – care leagă sudul Fâșiei Gaza de Egipt – trebuia să se deschidă în această dimineață la ora locală 9.00 și să permită evacuarea persoanelor cu pașapoarte non-palestiniene, scrie Sky News.
Însă, după 11 ore, ONU a avertizat că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește deschiderea completă a punctului de trecere a frontierei, ceea ce ar permite, de asemenea, ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.
Întrebat care este cauza acestei întârzieri, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că războiul în desfășurare dintre Israel și Hamas a făcut ca deschiderea punctului de trecere să fie dificil de realizat.
Sky News notează că a reușit să confirme faptul că recent că a avut loc un alt bombardament aerian israelian în zonă. Momentan, se crede că nu ar exista victime.
„Nu putem oferi ajutor populației din Gaza”, spune armata israeliană
Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat luni că Israelul nu poate oferi ajutor populației din Gaza, relatează Sky News.
Locotenent-colonelul Peter Lerner a mai spus că palestinienii au suficientă hrană pentru câteva săptămâni – precum și adăpost.
El a declarat, într-un interviu acordat postului britanic de televiziune, că guvernul israelian a reluat ieri alimentarea cu apă a zonelor din sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de oameni au fost îndemnați să se refugieze.
Locotenent-colonelul Lerner a acuzat, de asemenea, Hamas că a furat echipamente medicale și combustibil dintr-un complex al ONU din orașul Gaza – în ciuda faptului că nu era cazul pentru o asemenea acuzație.
Deși UNRWA a publicat, anterior în cursul zilei de astăzi, un mesaj în care susținea că au fost furate provizii de la sediul său, postarea a fost ulterior ștearsă – fiind publicat un tweet clarificator. „UNRWA dorește să confirme că nu au avut loc jafuri în niciunul dintre depozitele sale din Fâșia Gaza”, a transmis organizația.
Mai multe detalii: „Nu putem oferi ajutor populației din Gaza”. Armata israeliană afirmă că palestinienii au suficiente provizii pentru câteva săptămâni
Hamas susține că Israelul „bombardează punctul de trecere a frontierei de la Rafah”
Punctul de trecere de la Rafah – de la granița între sudul Fâșiei Gaza și Egipt – a fost bombardat de forțele israeliene, a anunțat luni un post de radio afiliat grupării palestiniene islamiste Hamas, potrivit Sky News.
Mii de palestinieni s-au adunat la acest punct de trecere în ultimele zile, în speranța că li se va permite să părăsească Fâșia Gaza.
Mai multe informații: Israelul „bombardează” punctul de trecere a frontierei de la Rafah, acuză Hamas
Netanyahu anunţă, în parlament, o anchetă privind eşecul spionajului israelian în prevenirea și oprirea asaltului Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni, în Knesset (parlamentul țării) că naţiunea israeliană este unită în obiectivul său de a obţine victoria împotriva Hamas, recunoscând în acelaşi timp că au fost eşecuri în domeniul informaţiilor şi al securităţii care au permis mişcării palestiniene islamiste să organizeze un atac atât de devastator pe data de 7 octombrie. El a anunţat o anchetă în acest sens, scrie The Guardian, potrivit news.ro.
Peste 1.300 de israelieni au fost ucişi în atacul-surpriză, iar Hamas a luat cel puţin 199 de ostatici în Gaza, pe care îi deţine în continuare.
„Există multe întrebări legate de dezastrul care s-a abătut asupra noastră acum 10 zile. Vom investiga fiecare aspect în detaliu”, a anunţat Netanyahu.
El a dat însă asigurări că „naţiunea este unită spre un singur obiectiv, victoria. Vom triumfa pentru că este vorba despre însăşi existenţa noastră în această regiune, care este plină de forţe întunecate. Hamas face parte din axa răului formată din Iran şi Hezbollah. Acestea urmăresc să arunce Orientul Mijlociu într-un abis de haos”, a spus Netanyahu în fața parlamentarilor, în condiţiile în care armata se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Gaza.
„Ne-am luat angajamentul faţă de toate familiile. Nu vom renunţa la eforturile noastre de a ne aduce fraţii şi surorile înapoi”, a promis premierul israelian
El a făcut apel la întreaga lume să se unească şi să lupte împreună împotriva Hamas. „Acum, mulţi din întreaga lume înţeleg cu cine se confruntă Israelul. Ei înţeleg că Hamas reprezintă o nouă versiune a nazismului. Aşa cum lumea s-a unit pentru a învinge naziştii şi ISIS, tot aşa trebuie să se unească pentru a învinge Hamas”, a mai spus Netanyahu, în discursul său.
O navă ce evacuează americani a părăsit portul israelian Haifa cu destinaţia Cipru
O navă ce evacuează cetăţeni americani a părăsit luni Israelul cu destinaţia Cipru, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, relatează o echipă a AFP din portul Haifa, în nordul Israelului, potrivit Agerpres.
Duminică, ambasada SUA în Israel a anunţat că autorităţile americane îi asistă pe cetăţenii americani şi „membrii familiei lor apropiate ce deţin un permis de călătorie valid, pentru a pleca din Haifa pe mare spre Cipru, pe 16 octombrie 2023”.
Unii americani aşteptau de la ora locală 6.00 dimineaţa în portul Haifa.
Nava urmează să sosească în oraşul cipriot Limassol marţi dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe cipriot, Theodoros Gotsis, pentru agenţia Cyprus News.
Konstantinos Letymbiotis, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, a anunţat luni că ţara sa a primit „26 de solicitări din 26 de ţări diferite, pentru a servi drept platformă de evacuare, iar guvernul răspunde pe măsura posibilităţilor”.
Putin discută azi la telefon cu mai mulți lideri din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Netanyahu
Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta luni, separat, cu liderii Israelului, Iranului, Siriei şi Egiptului, precum şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat consilierul pentru politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov, potrivit Reuters.
Va fi prima dată când Putin vorbeşte cu conducerea Israelului, după lansarea asaltului Hamas din 7 octombrie.
Putin a vorbit deja la telefon cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad. Totodată, el intenţionează să discute cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.
Summitul „asupra viitorului cauzei palestiniene” va avea loc sâmbătă, anunţă Egiptul
„Summitul regional şi internaţional asupra viitorului cauzei palestiniene”, propus de Egipt în plin război între Israel şi Hamas, va avea loc sâmbătă, a anunțat luni presa din Golf, preluată de AFP.
Agenţiile de presă din Qatar şi Kuweit au anunţat că liderii ţărilor lor au primit invitaţii pentru această conferinţă, într-un moment în care războiul declanşat pe 7 octombrie a făcut deja mii de morţi de ambele părţi şi un milion de refugiaţi.
De atunci, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a înmulţit deplasările în regiune. De asemenea, numeroşi miniştri de externe s-au succedat deja la Cairo, precum şi în Israel.
Cu toţii îndeamnă să se pună capăt conflictului, să se evite o escaladare regională şi, în cel mai scurt termen, să fie eliberate coridoare umanitare şi pasaje pentru ajutorul spre Fâşia Gaza, bombardată intens de Israel, notează Agerpres.
Egiptul, care administrează singurul terminal spre şi dinspre Gaza care nu este sub controlul Israelului, se află în prima linie şi ajutorul venit din străinătate se adună de mai multe zile în deşertul egiptean Sinai.
Cairo condiţionează ieşirea străinilor de intrarea ajutorului în Gaza şi susţine că nu a primit răspuns din partea Israelului la cererile sale „repetate” de a trimite camioanele de ajutor. La rândul său, Israelul susţine că până acum nu s-a ajuns la niciun acord.
Armata israeliană afirmă că ofensiva din Fâșia Gaza nu se amână din cauza vremii
Ofensiva israeliană în Gaza nu se amână din cauza vremii nefavorabile, a susţinut un purtător de cuvânt al forţelor armate ale Israelului, potrivit agenției DPA, peluată de Agerpres.
„Nu, absolut nu”, a declarat Arye Sharuz Shalicar duminică seara postului de radio public ARD din Germania.
El a sugerat că unul din motivele cele mai importante pentru atacul terestru asupra organizaţiei islamiste palestiniene Hamas este asigurarea posibilităţii de evacuare a unui număr mai mare de civili în sudul Fâşiei Gaza, astfel încât aceştia să nu fie periclitaţi de ofensiva din nord.
Conform unor ştiri de presă neconfirmate, ofensiva fusese planificată pentru weekendul trecut, dar a fost amânată deoarece a fost înnorat, iar piloţii şi dronele nu aveau suficientă vizibilitate.
Shalicar a cerut presiuni mai mari pentru ca Egiptul să primească refugiaţi la frontiera cu Gaza. „Nu dorim să rănim oameni nevinovaţi – în special nu femei sau copii sau bătrâni. Dorim să distrugem Hamas, să îi pedepsim pentru acţiunea de sâmbăta trecută”. El a recunoscut că eliminarea grupării teroriste este „un obiectiv mare, un obiectiv dificil”.
„Metroul din Gaza”: rețeaua subterană pe care o folosește Hamas pentru operațiunile sale
Armata israeliană se pregătește să intre în Gaza, unde se va confrunta, printre altele, cu o provocare enormă – anihilarea unui inamic care își planifică acțiunile, se mișcă și operează în principal în subteran, într-o uriașă rețea de tuneluri, scriu Financial Times și CNN, care citează specialiști în domeniu.
Rețeaua subterană pe care armata israeliană (IDF) o numește în mod colocvial „metroul din Gaza” este un labirint vast de tuneluri, folosit pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și alte muniții și pentru a găzdui centre de comandă și control ale Hamas, toate departe de supravegherea avioanelor și dronelor.
Mai multe informații: O strategie din epoca medievală, adoptată de Hamas înaintea ofensivei. Pe israelieni îi așteaptă o luptă brutală în subteranele din Gaza
Cine finanțează Hamas
Gruparea palestiniană Hamas folosește o rețea globală pentru a primi finanțare din partea unor organizații caritabile și națiuni prietene, transportând sume mari în numerar prin tunelurile din Gaza sau folosind criptomonede pentru a ocoli sancțiunile internaționale, potrivit experților și oficialilor consultați de Reuters.
Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, a estimat că cea mai mare parte a bugetului Hamas, de peste 300 de milioane de dolari, a provenit din impozitele impuse pe afaceri din zonele pe care le controlează, precum și din țări precum Iran și Qatar sau de la organizații caritabile.
Mai multe detalii: Cine finanțează Hamas: o rețea globală de criptomonede, bani cash și fundații de caritate
Bodyguardul lui Taylor Swift „merge în Israel pentru a lupta alături de forțele de apărare”
Una dintre gărzile de corp ale cântăreței americane Taylor Swift, care fusese angajată pentru turneul „Eras Tour” desfășurat de artistă, și-a părăsit locul de muncă din SUA pentru a se întoarce acasă, în Israel, relatează presa israeliană, potrivit Sky News.
Bărbatul s-a reîntors în unitatea sa militară pentru a lupta alături de Forțele de Apărare Israeliene (IDF – armata israeliană).
Mai multe detalii: Bodyguardul lui Taylor Swift a renunțat la jobul său pentru a merge să lupte alături de armata israeliană. „Nu fiți de partea greșită a istoriei” | FOTO
Pagubele provocate de atacul aerian israelian la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, din Gaza, nu au fost reparate, afirmă un oficial palestinian
Autoritățile de frontieră nu au reușit să repare pagubele provocate de raidurile aeriene israeliene pe partea din Fâșia Gaza a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, situat la granița enclavei cu cu Egiptul, a declarat luni un oficial palestinian pentru CNN.
Oficialul a precizat că pagubele au jucat un rol în întârzierea deschiderii graniței dintre Egipt-Gaza, spunând că teama de noi lovituri în apropiere „a oprit orice efort de reparare a pagubelor înregistrate în urma loviturilor aeriene anterioare”.
Conform acestuia, în weekend, autoritățile egiptene au instalat plăci de ciment pe partea egipteană a punctului de trecere, în urma multiplelor lovituri aeriene israeliene efectuate săptămâna trecută.
Într-o înregistrare video geolocalizată de CNN, pot fi văzute resturi împrăștiate în zona de vizavi de poarta care duce la punctul de trecere de la Rafah dinspre partea palestiniană. Într-o altă imagine, se văd mai multe plăci de ciment care sunt plasate de o macara ce opera pe partea egipteană a frontierei.
Punctul de trecere de la Rafah este singura cale de aprovizionare rămasă, dar a rămas închisă, în cea mai mare parte a săptămânii trecute. Ajutoarele umanitare s-au acumulat pe partea egipteană a frontierei, în timp ce nici locuitorii din Gaza, nici cetățenii străini nu au putut trece granița spre Egipt.
Hezbollah revendică responsabilitatea pentru atacurile asupra pozițiilor forțelor israeliene din apropierea graniței cu Libanul
Gruparea paramilitară șiită libaneză Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru atacarea cu armament ușoare a mai multor forturi militare israeliene situate de-a lungul graniței cu Libanul, scrie The Times of Israel.
Conform Reuters, Hezbollah a anunțat că a vizat luni cinci poziții israeliene în nordul Israelului.
Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat anterior că niciun soldat nu a fost rănit în urma atacurilor și că răspunde cu focuri de artilerie.
Șase cetățeni britanici, uciși în Israel, iar alți 10 sunt dați dispăruți, anunță Sunak
Cel puțin șase britanici au fost uciși în conflictul dintre Israel și Hamas, a anunțat luni premierul Rishi Sunak. Alți 10 cetățeni britanici sunt dați dispăruți, a adăugat el, potrivit Sky News.
Rishi Sunak a făcut acest anunț în timp ce se adresa deputaților din Camera Comunelor.
„Cerem eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și le transmit: «suntem alături de voi… suntem alături de Israel»”, a spus el.
„Cei uciși și cei dispăruți provin din peste 30 de țări, inclusiv din Regatul Unit. Natura teribilă a acestor atacuri înseamnă că se dovedește dificil de identificat multe dintre persoanele decedate, dar, cu inima strânsă, pot informa Parlamentul că cel puțin șase cetățeni britanici au fost uciși. Alți 10 sunt dați dispăruți, existând temeri că unii dintre ei se află printre cei morți”, a declarat Sunak.
El a spus că opt zboruri care au evacuat peste 500 de persoane au plecat din Israel până în prezent.
În contextul ce Marea Britanie și-a exprimat sprijinul pentru Israel, Sunak a declarat că va continua să facă apel la această țară să „ia toate măsurile de precauție posibile” pentru a evita rănirea civililor. „Plângem pierderea fiecărei vieți nevinovate”, a spus el.
Sunak a mai spus că Marea Britanie depune eforturi pentru a preveni escaladarea conflictului și că a crescut ajutorul pentru palestinieni cu o treime – cu 10 milioane de lire sterline în plus.
Forțele israeliene au tras asupra unor ținte din apropierea graniței libaneze, anunță armata
Forțele israeliene care operează de-a lungul graniței cu Libanul au fost ținta unor focuri de armă, a anunțat luni armata israeliană, potrivit Sky News.
Ca ripostă, armata israeliană răspunde cu „focuri de artilerie spre sursa atacului”, au adăugat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF).
Luptele de-a lungul graniței Israelului cu Libanul s-au intensificat în ultimele zile, militanții Hezbollah lansând duminică mai multe rachete spre pozițiile israliene. Israelul a răspuns cu atacuri aeriene și bombardamente.
Există temeri că puternicul Hezbollah, susținut de Iran, s-ar putea alătura războiului împotriva Israelului. Anterior în cursul lunii octombrie, președintele american Joe Biden i-a avertizat pe alți actori din Orientul Mijlociu să nu se alăture conflictului.
Israelul și Hezbollah sunt dușmani înverșunați, care au purtat un război de o lună, în vara anului 2006.
Blinken s-a întors la Tel Aviv, pentru a se întâlni cu ministrul israelian al apărării și cu liderul opoziției
Secretarul american de stat Antony Blinken s-a întors la Tel Aviv luni, pentru întâlniri cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, și cu liderul opoziției, Yair Lapid, relatează CNN.
Anterior în cursul zilei luni, el s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu și cu președintele israelian Isaac Herzog, la Ierusalim.
Blinken „a discutat despre angajamentele țării sale cu partenerii din regiune și a primit o actualizare a situației de pe teren” în cadrul întâlnirii sale cu Netanyahu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat de presă.
În întâlnirile sale cu Netanyahu și Herzog, Blinken a reiterat sprijinul SUA pentru „dreptul Israelului de a se apăra de terorismul Hamas”, a precizat Miller.
Imagini cu „barajul de rachete” lansat de Hamas spre Ierusalim și Tel Aviv. O ședință a parlamentului, întreruptă de două ori
Un „baraj de rachete” a fost tras spre Ierusalim și Tel Aviv de către aripa armată a Hamas. Brigăzile Al Qassam au transmis că atacul este o ripostă la „țintirea civililor” de către Israel, relatează Sky News.
Corespondentul postului britanic pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall, a distribuit o înregistrare video cu rachetele care sunt interceptate deasupra capitalei Ierusalim.
Rocket intercepts over Jerusalem just now. First for a few days. Knesset Im session and Blinken visiting Israeli President, so maybe not a coincidence. pic.twitter.com/SYqzP5bl6Q
— Alistair Bunkall (@AliBunkallSKY) October 16, 2023
Potrivit publicației israeliene Haaretz, sirenele de rachete au răsunat în timp ce Knesset-ul – parlamentul israelian – se afla în sesiune, iar o ședință a trebuit să fie întreruptă de două ori.
Hamas attacked Jerusalem and Tel Aviv with rockets. Air defense systems are operating in the sky.
— NEXTA (@nexta_tv) October 16, 2023
A Knesset meeting was suspended because of the rocket threat. pic.twitter.com/m8DtFOe2in
Cele mai avansate nave de război ale Israelului lovesc, în premieră, ținte ale Hamas din Fâșia Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat luni, 16 octombrie, imagini care arată cum cele mai avansate nave de război ale Marinei Militare efectuează primele lor atacuri asupra Fâșiei Gaza, relatează The Times of Israel.
Înregistrările video arată corvetele INS „Magen” și INS „Oz” din clasa Sa’ar 6 care lovesc un sit de fabricare a armelor, un post militar și un post de observație aparținând forțelor navale ale grupării paramilitare islamiste Hamas.
Mai multe informații: Cele mai avansate nave de război ale Israelului au efectuat primele lor atacuri din istorie. Ținta: poziții din Fâșia Gaza ale grupării Hamas | VIDEO
Netanyahu: Israelul învață din eșecurile din 7 octombrie. Avertisment dur pentru Hezbollah și Iran: „Nu ne puneți la încercare”
Într-un discurs ținut luni în fața Knessetului (parlamentul israelian), premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a început să învețe din eșecurile care au dus la infiltrarea mortală a teroriștilor Hamas în țară, pe data de 7 octombrie, scrie The Times of Israel.
„Motivele dezastrului care a avut loc vor fi investigate (…) și am început să tragem concluzii”, a spus el.
Făcând apel la comunitatea internațională să se unească pentru a învinge Hamas, Netanyahu a lansat un avertisment dur la adresa grupării teroriste libaneze șiite Hezbollah și a Iranului: „Nu ne puneți la încercare, veți avea grav de suferit”.
Un val masiv de rachete vizează Ierusalimul și Tel Avivul, trimițându-i pe membrii Knessetului în adăposturi antiaeriene, în mijlocul unei sesiuni
Sirenele de alertă aeriană răsună în Ierusalim și Tel Aviv, în timp ce militanții din Fâșia Gaza lansează rachete cu rază lungă de acțiune asupra celor mai mari orașe din Israel, în probabil cel mai mare baraj după salvele inițiale, din 7 octombrie, relatează The Times of Israel.
Mai multe explozii puternice se aud deasupra zonelor vizate, dar momentan nu există informații cu privire la persoane rănite sau pagube.
Rachetele sunt lansate chiar în timpul sesiunii de deschidere a Knessetului (parlamentul israelian), legiuitorii și alți participanți fiind nevoiți să se refugieze în adăposturi antiaeriene.
“ Israel will be gone soon as victory belongs to the Palestinians: Khamenei adviser – Evacuation of Israel 🇮🇱 Knesset in Jerusalem during a rocket attack” pic.twitter.com/hE6tyHYChE
— Nagi N. Najjar (@NagiNajjar) October 16, 2023
Cel puțin 5 morți și 15 răniți într-un raid aerian israelian la Rafah, anunță Ministerul palestinian de Interne
Cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar alte 15 au fost rănite într-un raid aerian israelian care a vizat o casă cu mai multe etaje din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat luni Ministerul palestinian de Interne, potrivit CNN.
Ministerul a precizat că atacul aerian a avut loc fără un avertisment prealabil din partea Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).
IDF nu au emis niciun comunicat cu privire la acest atac.
SUA își mențin speranța că punctul de trecere de la Rafah se va deschide astăzi
Oficialii Casei Albe speră că punctul de trecere Rafah de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul va putea fi deschis pentru câteva ore în cursul zilei de astăzi, relatează Sky News.
Deschiderea acestui punct de trecere ar permite multor persoane să părăsească Gaza înainte de anticipata ofensivă terestră israeliană, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, pentru CNN.
Washingtonul și Cairo ajunseseră anterior la un acord pentru a permite cetățenilor străini din Gaza să fugă prin Egipt, dacă în Gaza ar fi început să ajungă ajutorul umanitar.
Mai multe relatări au sugerat că ar putea avea loc o încetare a focului în sudul Fâșiei Gaza pentru a permite ca acordul să aibă loc, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins ideea în această dimineață.
Hamas a mers mai departe, spunând că nu va avea loc nicio încetare a focului și nici nu se va deschide punctul de trecere a frontierei.
Oficialii egipteni și reprezentantul Ambasadei Palestinei la Rafah au declarat ieri că punctul de trecere se va deschide în această dimineață la ora locală 9.00, dar civilii rămân în continuare adunați în fața porților închise.
Combustibil și echipamente medicale, sustrase dintr-un complex al ONU din orașul Gaza
Un grup de persoane cu camioane au luat combustibil și echipamente medicale dintr-un complex al ONU din orașul Gaza, relatează Sky News.
Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite (UNRWA) spune că aceștia au pretins că sunt oficiali locali din domeniul sănătății.
Camerele de securitate care monitorizează în mod normal intrarea și ieșirea de la sediul UNRWA au fost deteriorate în urma unor explozii din ultimele zile – și nu este clar cine este responsabil.
Toate acestea au loc în timp ce spitalele din Gaza avertizează că rezervele de combustibil pe care le mai au ar putea fi epuizate în câteva ore.
Într-un comunicat, agenția ONU a precizat: „Combustibilul și alte tipuri de materiale ale UNRWA sunt păstrate în scopuri strict umanitare, iar orice utilizare a acestor bunuri în alte scopuri este condamnată cu fermitate.”
Personalul UNRWA a fost nevoit să își evacueze sediul cu un preaviz de câteva ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Oficial ONU: Gaza „rămâne fără saci pentru cadavre, operațiunile noastre sunt în pragul colapsului”
În ultimele zile, Fîșia Gaza a continuat să resimtă efectele blocadei israeliene și a rămas deja fără apă, electricitate și medicamente, relatează Sky News.
Luni, un oficial al ONU a declarat că „se termină chiar și sacii pentru cadavre”.
„Gaza este strangulată și se pare că lumea și-a pierdut în acest moment umanitatea”, a declarat comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA), Philippe Lazzarini.
„Nu există nicio picătură de apă, niciun bob de grâu, niciun litru de combustibil care să fi fost lăsat să intre în Fâșia Gaza în ultimele opt zile”, a precizat el.
Mai multe informații: „O catastrofă umanitară fără precedent”. Gaza a rămas „chiar și fără saci pentru cadavre”, sute de oameni împart aceeași toaletă, spune un oficial ONU
Şase responsabili de rang înalt ai Hamas, ucişi până acum în Gaza, anunță armata israeliană
Armata israeliană a anunţat că şase responsabili de rang înalt ai Hamas au fost ucişi până acum în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza, informează Agerpres preluând DPA.
Printre cei ucişi se numără atât membri ai aripii politice, cât şi militare a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care conduce Gaza, a precizat luni un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF).
Într-un comunicat sunt numiţi doi comandanţi ai Hamas despre care se spune că ar fi fost implicaţi în masacrul comis în sudul Israelului pe 7 octombrie. De asemenea, un comandant responsabil cu securitatea în sudul Fâşiei Gaza a fost ucis. Doi dintre cei trei au fost ucişi în timpul weekendului.
Comunicatul IDF numeşte în continuare două personalităţi de rang înalt ale Hamas despre care s-a anunţat că au fost ucise săptămâna trecută, inclusiv ministrul economiei Hamas, Jawad Abu Shamala, şi Zakaria Abu Maamar, despre care se spunea că ar fi fost responsabil de relaţiile internaţionale. Israelul îl acuză pe Shamala că gestionează fonduri pentru militanţii Hamas şi operaţiunile Hamas împotriva Israelului.
De asemenea, şeful supravegherii aeriene din oraşul Gaza a fost ucis.
Israelul este capabil să facă faţă pe două sau mai multe fronturi, spune armata
Israelul şi-a consolidat trupele staţionate la frontiera de nord a ţării cu Libanul, după mai multe zile de atacuri lansate de miliţia şiită libaneză Hezbollah (susţinută de Iran) din Liban înspre zona de frontieră, scrie DPA, potrivit Agerpres.
„Hezbollah a încercat să ne deturneze eforturile operaţionale din sud (Fâşia Gaza) cu mai multe atacuri ieri” (duminică), a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari, adăugând că aceasta s-a făcut după instrucţiunile şi cu sprijinul Iranului, „punând în pericol statul libanez şi pe cetăţenii săi”.
Mai multe informații: „Răspunsul va fi unul ucigător”. Armata israeliană susține că este capabilă să facă faţă pe mai multe fronturi, inclusiv unui război cu Hezbollah
Spitalele din Gaza se luptă să facă faţă bombardamentelor aeriene şi blocadei; peste 1.000 de palestinieni, sub dărâmături
În timp ce locuitorii din Gaza se pregătesc pentru o ofensivă terestră israeliană, după mai multe zile de lovituri aeriene intense şi blocadă, ca răspuns la atacul grupării militante palestiniene Hamas, un oficial din Ministerul Sănătăţii local, Ashraf Al-Qidra, se întreabă cum vor face faţă spitalele, relatează luni agenţia Reuters, potrivit Agerpres.
Medicii se luptă să ajute un număr tot mai mare de pacienţi, inclusiv copii răniţi în atacurile aeriene, în spitalele supraaglomerate care nu mai dispun de medicamente şi combustibil din cauza blocadei. Doar cele mai acute cazuri se operează pentru că nu sunt suficiente resurse, spun medicii.
Peste 1.000 de palestinieni sunt prinşi sub dărâmăturile din Gaza, a anunţat luni Eyad Al-Bozom, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas, într-un comunicat citat de Reuters, avertizând asupra unei crize umanitare şi de mediu.
Mai multe informații: Spitalele din Gaza, supraaglomerate în urma bombardamentelor israeliene, rămân fără rezerve. 1.000 de palestinieni sunt prinși sub dărâmături
Liga Arabă cere încetarea „operaţiunilor militare” din Fâşia Gaza şi înființarea de „coridoare” umanitare
Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut luni „încetarea imediată a operaţiunilor militare” în Fâşia Gaza şi crearea de „coridoare” umanitare pentru a ajuta populaţia, în a zecea zi a războiului dintre Israel şi organizaţia palestiniană Hamas, care a făcut mii de morţi, relatează AFP.
„Solicităm încetarea imediată a operaţiunilor militare şi deschiderea unor coridoare sigure pentru a oferi ajutor populaţiei, a transporta materiale de bază şi a-i salva pe răniţi”, a declarat Ahmed Aboul Gheit, în cadrul unei întâlniri a miniştrilor justiţiei din ţările arabe la Bagdad.
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a afirmat cu puţin timp înainte de declaraţiile lui Aboul Gheit că nu există o „încetare a focului” în această etapă între Israel şi Hamas.
„Armata de ocupaţie (armata israeliană – n.r.) a anunţat din start că nici hrana, nici apa, nici combustibilul nu pot intra în Gaza, privându-i astfel pe palestinieni de umanitatea lor şi deschizând calea unei epurări etnice”, a continuat şeful Ligii Arabe, potrivit Agerpres.
Conform Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), în Fâşia Gaza are loc „o catastrofă umanitară fără precedent”.
Zelenski a vrut să facă o vizită de solidaritate în Israel, dar i s-a spus că „nu este momentul potrivit” – presa de limbă ebraică
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să facă o vizită de solidaritate în Israel în urma atacului lansat de Hamas, dar i s-a spus că „nu este momentul potrivit”, relatează presa de limbă ebraică, citată de The Times of Israel.
În urma atacului din 7 octombrie, liderul de la Kiev a afirmat că Israelul are dreptul incontestabil de a se apăra.
„Teroarea este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei țări sau a unor victime specifice, ci împotriva umanității în ansamblu. Lumea trebuie să rămână unită… pentru ca teroarea să nu încerce să ia sau să distrugă vieți oriunde și în orice moment”, a afirmat Zelenski.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Israelul și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Kiev, dar nu a oferit ajutor militar, ceea ce a provocat tensiuni diplomatice între cele două țări.
Mai multe informații: Vizita lui Volodimir Zelenski în Israel, respinsă pe motiv că „nu este momentul oportun”
Armata israeliană spune că a lovit zeci de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultimele ore
Forțele de Apărare israeliene (IDF) afirmă că au distrus zeci de ținte din Fâșia Gaza, inclusiv sediul unui agent de rang înalt din unitatea de elită Nukhba a Hamas, relatează Haaretz și The Times of Israel.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, au fost distruse zeci de sedii operaționale și poziții de lansare ale Hamas, inclusiv centrul de comandă al lui Ali Kadi, unul dintre ofițerii de rang înalt ai Forței Nukhba, care a fost eliminat în urmă cu câteva zile.
Țintele au inclus și mai mulți teroriști care se aflau într-un complex militar al Hamas, a mai anunțat reprezentantul IDF.
Iranul susține că Hamas este dispus să elibereze ostaticii dacă Israelul oprește atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza
În cazul în care Israelul oprește campania de lovituri asupra Fâșiei Gaza, gruparea teroristă Hamas ar fi dispusă să elibereze cei aproape 200 de ostatici pe care îi deține, a transmis Ministerul iranian de Externe, relatează The Times of Israel.
Iranul este unul dintre principalii sponsori ai Hamas în lupta împotriva Israelului.
Oficialii Hamas „au declarat că sunt pregătiți să ia măsurile necesare pentru eliberarea cetățenilor și civililor deținuți de grupurile de rezistență, dar punctul lor de vedere a fost că astfel de măsuri necesită pregătiri care sunt imposibile în condițiile bombardamentelor zilnice ale sioniștilor împotriva diferitelor părți din Gaza”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.
Anterior, Hamas a declarat că va schimba prizonierii cu mii de palestinieni reținuți de Israel.
Un oficial din Gaza spune că alimentarea cu apă nu a fost reluată în zonă
Ministerul de Interne din Gaza a acuzat că serviciile de alimentare cu apă nu au fost reluate în enclavă, în ciuda declarațiilor israeliene, relatează Al Jazeera.
„Locuitorii beau apă nesănătoasă, ceea ce reprezintă o criză gravă de sănătate care amenință viața cetățenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt Eyad al-Bozom.
Israelul a instituit un asediu asupra Fâșiei Gaza, oprind alimentarea cu electricitate, apă și combustibil, în urma atacului lansat de Hamas asupra teritoriului său pe 7 octombrie.
Hezbollah afirmă că a distrus camerele de supraveghere ale armatei israeliene de la frontiera libaneză
Gruparea libaneză Hezbollah susține că a distrus camerele de supraveghere de pe mai multe posturi ale armatei israeliene de-a lungul graniței cu Libanul, relatează The Times of Israel.
Hezbollah a difuzat imagini cu lunetiști care distrug camerele de supraveghere amplasate în cinci puncte de-a lungul graniței dintre Liban și Israel.
Este vorba despre incidente care au avut loc duminică, 15 octombrie, notează sursa citată, adăugând că scopul pare a fi acela de a împiedica armata israeliană să monitorizeze mișcările din partea libaneză a frontierei.
Peste 2.700 de morți în Fâșia Gaza de la începutul confruntărilor
Cel puțin 2.750 de persoane au fost ucise și peste 9.700, au fost rănite, în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat luni Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, relatează CNN.
În același timp, în Cisiordania, 58 de oameni au murit și au fost răniți peste 1.250, a adăugat ministerul.
Hamas afirmă că a lansat o rachetă spre Tel Aviv
Gruparea teroristă Hamas susține că a lansat luni rachete din Fâșia Gaza spre Tel Aviv, relatează The Times of Israel.
În centrul orașului nu au fost declanșate sirenele de avertizare, dar unii locuitori au raportat că au auzit o explozie puternică.
Potrivit Canal 13, este posibil ca o rachetă să fi căzut în mare.
Egiptul acuză Israelul că nu a deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah
Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat luni că guvernul israelian nu a adoptat încă o poziție care să ducă la deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza, relatează The Guardian.
Oficialul de la Cairo spune că Egiptul a urmărit să mențină deschis punctul de trecere a frontierei.
Luni dimineață, la graniță au ajuns camioane cu combustibil sub pavilion ONU, dar punctul a rămas închis. De asmenea, numeroase persoane, despre care se crede că sunt cu dublă cetățenie, sunt încă adunate la punctul de trecere a frontierei.
Antony Blinken s-a întors în Israel, unde se va întâlni cu Benjamin Netanyahu și alți oficiali
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat luni, 16 octombrie, la Tel Aviv, în a doua sa vizită în Israel de la începutul războiului cu Hamas, care are loc la finalul unui turneu în țările din regiune, relatează The Guardian și CNN.
Blinken este așteptat să se întâlnească în Israel cu premierul Benjamin Netanyahu și cu președintele Isaac Herzog. De asemenea, șeful diplomației americane va discuta cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și cu liderul opoziției Yair Lapid, potrivit unui oficial din SUA.
Întoarcerea lui Blinken în Israel are loc în contextul în care SUA încearcă să ajute cetățenii americani blocați în zonă să treacă prin singura ieșire rămasă din Fâșia Gaza, punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt. De asemenea, SUA colaborează cu partenerii regionali pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor, inclusiv a cetățenilor americani, luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.
Evacuarea locuitorilor de la granița cu Libanul, decisă pentru a oferi armatei israeliene o libertate de acțiune ofensivă
Decizia de evacuare a 28 de comunități israeliene din apropierea frontierei cu Liban, anunțată luni, a fost luată pentru a permite Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) să aibă o libertate mai mare de acțiune ofensivă, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, citat de Haaretz.
Oficialul a adăugat că „dacă Hezbollah face greșeala de a ne testa, reacția va fi mortală”.
Mai multe detalii: Armata israeliană avertizează Hezbollah că va primi un răspuns „mortal”, dacă va continua atacurile peste graniță
Alertă de raid aerian în orașul Modiin din centrul Israelului
Sirenele de avertizare privind riscul unor atacuri cu rachete au fost declanșate în orașului Modiin din centrul Israelului și în împrejurimi, relatează The Times of Israel.
Locuitorii anunță că au auzit explozii, notează publicația citată, adăugând că este pentru prima dată când orașul este vizat de rachete din Gaza de la începutul războiului.
Serviciul de salvare Magen David Adom a transmis că nu există date imediate despre lovituri directe sau răniți.
Forțele de Apărare Israeliene spun că Hamas continuă să blocheze evacuarea locuitorilor din nordul Gaza
Gruparea teroristă Hamas continuă să împiedice palestinienii să plece spre sud din partea de nord a Fâșiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene, Daniel Hagari, citat de The Times of Israel.
„Hamas îi împiedică pe locuitorii din Gaza să se deplaseze spre sudul Fâșiei. Hamas și-a dovedit cruzimea față de locuitorii din Israel, iar acum face același lucru cu locuitorii din orașul Gaza”, a declarat Hagari într-o conferință de presă.
Israelul a dat, vineri, un ordin de evacuare a zonei de nord a Fâșiei Gaza, în contextul în care pregătește o ofensivă terestră pe teritoriul enclavei controlate de Hamas.
Armata israeliană a confirmat că Hamas deține 199 de ostatici în Gaza
Armata israeliană a notificat până în prezent familiile a 199 de ostatici că apropiații lor sunt prizonieri în Fâșia Gaza, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI), contraamiralul Daniel Hagari, relaetază The Times of Israel și The Guardian.
Ostaticii au fost capturați sâmbătă, 7 octombrie, când Hamas a trecut granița israeliană și a lansat atacuri asupra mai multor așezări și a unui festival de muzică, ucigând peste 1.300 de israelieni.
Printre ostatici se numără mulți vârstnici, copii și femei. Hagari a declarat că armata israeliană are unele informații despre locul unde se află ostaticii deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.
„Facem eforturi curajoase pentru a încerca să înțelegem unde se află ostaticii din Gaza și avem astfel de informații. Nu vom efectua un atac care ar pune în pericol poporul nostru”, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă.
Un reprezentant Hamas neagă informațiile privind încetarea temporară a focului
Un oficial Hamas, Izzat El Reshiq, citat de Reuters, afirmă că nu sunt adevărate informațiile privind deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul sau o încetare temporară a focului.
Oameni adunați la Rafah. Punctul de trecere a frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt rămâne închis
Mulțimi de oameni care doresc să părăsească Gaza s-au adunat la punctul de trecere a frontierei Rafah, după apariție informațiilor că acesta ar putea fi redeschis temporar, relatează BBC.
Aflat la granița dintre peninsula egipteană Sinai și Gaza guvernată de Hamas, punctul de frontieră Rafah este singurul din zonă care nu este controlat de Israel.
O redeschidere a punctului Rafah ar permite intrarea în Gaza a ajutoarelor umanitare, precum și ieșirea unor oameni din acest teritoriu.
O echipă umanitară a ONU așteaptă pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah în speranța că va primi undă verde pentru a livra ajutoare în Gaza, relatează CNN.
Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a declarat luni că a trimis „o echipă în avans în Egipt pentru a se pregăti pentru posibila deschidere a unui coridor umanitar pentru a aduce ajutoare umanitare în Fâșie”.
„Pentru a cincea zi consecutivă, Gaza nu a avut electricitate, împingând serviciile vitale, inclusiv cele de sănătate, apă și salubritate, în pragul colapsului, și agravând insecuritatea alimentară”, se precizează în comunicatul UNRWA.
Totuși, în prezent, punctul de trecere a frontierei rămâne închis.
Secretarul de stat american Antony Blinken se va întoarce luni în Israel
Șeful diplomației americane Antony Blinken este așteptat să sosească în Israel luni, relatează publicația Haaretz.
Se așteaptă ca Blinken să se întâlnească cu premierul Benjamin Netanyahu și cu ministrul apărării Yoav Gallant înainte de a pleca înapoi în SUA.
Antony Blinken a ajuns în Israel pentru prima dată de la începutul războiului du Hamas, pe 12 octombrie. Ulterior, secretarul de stat american a vizitat Iordania, Qatar, Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul.
2.750 de palestinieni au fost uciși în Gaza, anunță Ministerul Sănătății din zonă
În urma loviturilor israeliene asupra Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie, 2.750 de palestinieni au fost uciși și 9.700 au fost răniți, a anunțat luni Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, relatează publicația Haaretz, care citează Reuters.
Israelul neagă că a fost instituită o încetare a focului pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza
Israelul a negat informațiile potrivit cărora a acceptat să oprească focul în sudul Fâșiei Gaza pentru a permite deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt, și pentru a permite intrarea ajutoarelor în Fâșie, relatează The Times of Israel.
„În acest moment nu există o încetare a focului pentru ajutorul umanitar în Fâșia Gaza și pentru ieșirea străinilor”, se precizează într-o declarație transmisă de biroul premierului Benjamin Netanyau.
Anterior, agenția de presă Reuters, citând doi oficiali egipteni din domeniul securității, a relatat că Israelul a acceptat să oprească focul începând cu ora locală 9:00, în cadrul unui acord convenit cu Egiptul și SUA.
Guvernul SUA se pregătește să evacueze cetățenii americani adunați în portul israelian Haifa
Câteva sute de cetățeni americani și familiile lor s-au adunat în portul isarelian Haifa pentru a se îmbarca pe un vas de croazieră, angajat de guvernul american pentru ca aceștia să fie transportați pe mare până în Cipru, relatează Haaretz.
De acolo, americanii vor trebui să își organizeze singuri zborurile de întoarcere în Statele Unite.
SUA lucrează pentru a trimite asistență în Gaza, anunță Antony Blinken
Statele Unite „lucrează activ” pentru a se asigura că asistența umanitară poate ajunge în Gaza, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, relatează CNN.
„Suntem alături de Israel în timp ce se apără. Statele Unite lucrează, de asemenea, în mod activ pentru a se asigura că populația din Gaza poate ieși din calea pericolului și că asistența de care are nevoie – alimente, apă, medicamente – poate intra. Hamasului nu-i pasă dacă palestinienii suferă”, a scris șeful diplomației americane într-un mesaj publicat pe rețeaua X, fostul Twitter.
We stand with Israel as it defends itself. The United States is also actively working to ensure the people of Gaza can get out of harms way and the assistance they need — food, water, medicine — can get in. Hamas does not care if Palestinians suffer.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 16, 2023
Fâșia Gaza se confruntă cu penurie de apă, electricitate, alimente, combustibil și medicamente. Punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt, singura ieșire rămasă pentru provizii, a fost închis în cea mai mare parte a săptămânii trecute. Tone de provizii umanitare vitale pentru populația din Gaza s-au acumulat pe partea egipteană a frontierei.
Israelienii din 28 de comunități din apropierea graniței cu Libanul vor fi evacuați de armată
Locuitorii din 28 de comunități aflate de-a lungul graniței cu Libanul vor fi evacuați, au anunțat luni Forțele de Apărare ale Israelului și Ministerul israelian al Apărării, relatează The Guardian și The Times of Israel.
Comunitățile care vor fi evacuate sunt situate pe o rază de doi kilometri de granița cu Libanul. Oamenii vor fi duși în hoteluri și case de oaspeți care vor fi plătite de guvernul israelian.
Alerte aeriene în apropiere de granița cu Gaza, în timp ce Hamas reia atacurile
Sirenele au fost declanșate luni dimineață în Nahal Oz, un kibbuț din apropiere de granița cu Gaza, relatează Jerusalem Post.
Este prima rundă de focuri de armă dinspre Fâșia Gaza către Israel după cele lansate duminică seara.
Reuters: Israelul este de acord cu încetarea temporară a focului în sudul Fâșiei Gaza. Hamas spune că nu are informații despre o încetare a focului
SUA, Israelul și Egiptul au convenit asupra unei încetări temporare a focului în sudul Fâșiei Gaza, care să înceapă la ora locală 9:00 (aceeași oră în România – n.r.) pentru a coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, relatează Reuters, citând două surse de securitate egiptene, notează The Guardian și Haaretz.
În același timp, biroul de presă al Hamas a transmis că nu are nicio informație despre faptul că s-a convenit un armistițiu umanitar, mai notează Reuters.
Joe Biden ia în calcul să meargă în Israel în zilele următoare, dar o decizie definitivă nu a fost luată, spune un oficial american
Președintele american Joe Biden ia în considerare o călătorie în Israel în următoarele zile, dar deciziile privind această deplasare urmează să fie luate, a declarat duminică un înalt oficial al administrației de la Washington, relatează AP, citată de publicația israeliană Haaretz.
Agenția citată notează că o deplasare a liderului american în Israel ar fi un simbol puternic de sprijin în urma atacului Hamas și ar avea loc, totodată, pe fondul temerilor tot mai mari că o ofensivă israeliană iminentă în Gaza ar putea declanșa un război mai amplu cu consecințe umanitare devastatoare.
De asemenea, prezența lui Biden în Israel ar putea fi considerată o mișcare provocatoare de către principalul sponsor al Hamas, Iranul, mai notează AP.
Secretarul de stat Antony Blinken a călătorit deja în Orientul Mijlociu în ultima săptămână, încercând să împiedice ca războiul cu Hamas să declanșeze un conflict regional extins.
Imagini din timpul atacurilor asupra Fâșiei Gaza, publicate de armata israeliană
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat luni dimineață, pe rețeaua socială X, imagini cu unele dintre loviturile aeriene lansate asupra Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore, împotriva unor obiective Hamas, relatează The Times of Israel.
IDF publishes footage of airstrikes in the Gaza Strip over the past day. pic.twitter.com/OP5sLuMaWj
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 16, 2023
„Gaza rămâne fără viață”, spune un oficial ONU
Agenția ONU pentru Ajutorarea Refugiaților Palestinieni în Orientul Apropiat (UNRWA), cea mai mare agenție ONU din Fâșia Gaza, este pe punctul de a intra în colaps, a declarat comisarul șef al acesteia, Philippe Lazzarini, relatează BBC.
Personalul UNRWA s-a mutat la Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul, și lucrează în aceeași clădire cu „mii de persoane strămutate disperate”, a declarat Lazzarini.
„Gaza este strangulată și se pare că lumea, în acest moment, și-a pierdut umanitatea”, a declarat oficialul într-un discurs rostit duminică de la sediul agenției din Ierusalimul de Est.
„Dacă ne uităm la problema apei – știm cu toții că apa înseamnă viață – Gaza rămâne fără apă, iar Gaza rămâne fără viață. În curând, cred că, odată cu aceasta, nu vor mai exista nici alimente sau medicamente”, a mai spus Lazzarini, calificând asediul din Gaza drept „nimic altceva decât o pedeapsă colectivă”.
„Înainte de a fi prea târziu, asediul trebuie să fie ridicat, iar agențiile umanitare trebuie să poată aduce în siguranță provizii esențiale, cum ar fi combustibil, apă, alimente și medicamente. Și avem nevoie de acest lucru acum”, a adăugat el.
Un oficial israelian de rang înalt a confirmat duminică faptul că Israelul a restabilit alimentarea cu apă a Fâșiei Gaza, însă palestinienii au spus că alimentarea cu apă nu fusese încă reluată, în ciuda angajamentului israelian, a relatat The Times of Israel.
Departamentul de Stat al SUA: Situația de la punctul de trecere Rafah este „fluidă și imprevizibilă”
Departamentul de Stat american a emis un avertisment cu privire la deschiderea punctului de trecere Rafah din sudul Fâșiei Gaza, afirmând că este „neclar” cât timp Egiptul va permite ca acesta să rămână deschis, relatează Al Jazeera.
„Potrivit presei, punctul de trecere de la Rafah se va deschide la ora locală 9.00 (aceeași oră în România – n.r.), la 16 octombrie. Anticipăm că situația de la punctul de trecere Rafah va rămâne fluidă și imprevizibilă și nu este clar dacă, sau pentru cât timp, călătorilor li se va permite să tranziteze punctul de trecere”, au transmis autoritățile americane într-un mesaj publicat pe rețeaua X, fostul Twitter.
„Dacă apreciați că este sigur, este posibil să doriți să vă apropiați de punctul de trecere a frontierei Rafah – este posibil ca deschiderea punctului de trecere să fie anunțată cu foarte puțin timp înainte și este posibil ca acesta să fie deschis doar pentru o perioadă limitată de timp”, se mai precizează în mesajul citat.
Rafah border crossing: According to media reports, the Rafah crossing will open at 9am local time on October 16. We anticipate that the situation at the Rafah crossing will remain fluid and unpredictable and it is unclear whether, or for how long, travelers will be permitted to… pic.twitter.com/klWEmLt7Ji
— Travel – State Dept (@TravelGov) October 16, 2023
Ambasadorul Israelului la ONU spune că țara sa „nu are niciun interes” să ocupe Gaza
Israelul „nu are niciun interes” să ocupe Fâșia Gaza, dar va face „tot ce este necesar” pentru a elimina Hamas, a declarat ambasadorul țării la ONU, Gilad Erdan, pentru CNN.
Declarația sa a venit după ce președintele american Joe Biden a spus, la postul CBS, că ar fi o „mare greșeală” ca Israelul să ocupe Fâșia Gaza, în timp ce își masează trupele la granița enclavei în pregătirea unei operațiuni terestre.
„Nu avem niciun interes să ocupăm Gaza sau să rămânem în Gaza, dar din moment ce luptăm pentru supraviețuirea noastră și singura cale – așa cum a definit însuși președintele Biden – este să anihilăm Hamas, va trebui să facem tot ce este necesar pentru a le anihila capacitățile”, a spus diplomatul israelian.
La rândul său, Michael Herzog, ambasadorul israelian în SUA, a declarat duminică, tot la CNN, că Israelul nu intenționează să ocupe Gaza după încheierea conflictului.
„Nu avem nicio dorință de a ocupa sau reocupa Gaza. Nu avem nicio dorință de a conduce viețile a peste două milioane de palestinieni”, a afirmat Herzog.
Jumătate de milion de oameni au plecat în sudul Fâșiei Gaza, anunță Forțele de Apărare ale Israelului
Aproximativ o jumătate de milion de persoane au părăsit nordul Gazei îndreptându-se spre sud în urma anunțului de evacuare emis vineri de Israel, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), relatează CNN.
Este vorba despre aproximativ jumătate din populația din nordul Gaza, unde IDF se pregătește pentru următoarea etapă a războiului cu Hamas, cea a ofensivei teritoriale.
„Estimările – și subliniez că acestea sunt estimări și este dificil de urmărit – dar avem în vedere aproximativ o jumătate de milion de persoane”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al IDF, la CNN.
ONU: Spitalele din Gaza mai au combustibil pentru 24 de ore
Spitalele din Gaza mai au la dispoziție doar aproximativ 24 de ore de combustibil, a declarat biroul umanitar al ONU (OCHA), a relatat The Guardian în noaptea de duminică spre luni.
„Rezervele de combustibil din toate spitalele din Gaza sunt așteptate să dureze încă aproximativ 24 de ore. Oprirea generatoarelor de rezervă ar pune în pericol viețile a mii de pacienți”, au transmis reprezentanții ONU.
OCHA a mai precizat că bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au continuat „aproape neîntrerupt„. Până duminică, la ora 22:00 (aceeași oră în România – n.r.), 455 de palestinieni au fost uciși și 856 răniți în ultimele 24 de ore, conform datelor Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza.
De asemenea, „deplasările în masă” ale palestinienilor au continuat, după ce armata israeliană le-a spus vineri locuitorilor din Gaza să se mute în sudul enclavei, a mai transmis OCHA.
Biden spune că ocuparea israeliană a Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”
Președintele Joe Biden a avertizat Israelul să nu ocupe Fâșia Gaza. Într-un interviu pentru emisiunea „60 Minutes” a postului CBS, difuzat duminică, Biden a declarat că ar fi o „mare greșeală” ca Israelul să ocupe Gaza, relatează CNN și BBC.
Israelul a semnalat că se pregătește pentru o invazie terestră în Fâșia Gaza. În contextul în care criza umanitară din acest teritoriul se adâncește, Biden a făcut apel la protejarea civililor.
„Ceea ce s-a întâmplat în Gaza, din punctul meu de vedere, este că Hamas și elementele extreme ale Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian. Și cred că ar fi o greșeală ca Israelul să ocupe din nou Gaza”, a declarat președintele SUA.
„Dar a intra și a-i elimina pe extremiști… este o cerință necesară”, a adăugat Biden, declarându-se totodată „încrezător că Israelul va acționa conform regulilor de război”.
„Uite, există o diferență fundamentală. Israelul se îndreaptă împotriva unui grup de oameni care s-au implicat în barbarie care are consecințe la fel de mari ca Holocaustul. Așa că eu cred că Israelul trebuie să răspundă. Ei trebuie să se ducă după Hamas. Hamas este o adunătură de lași. Se ascund în spatele civililor. (…) Israelienii vor face tot ce le stă în putință pentru a evita uciderea civililor nevinovați”, a mai declarat Joe Biden.
Mai multe detalii: Președintele Biden, avertisment ferm pentru Israel: „Să nu facă această mare greșeală!”
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah se va deschide luni
Kamel Khatib, reprezentantul Ambasadei Palestinei la punctul de trecere a frontiere de la Rafah, a confirmat că palestinienii cu cetățenie străină vor putea utiliza acest punct de trecere pentru a intra în Egipt mâine la ora locală 9.00, relatează Sky News.
Ajutorul umanitar va începe, de asemenea, să treacă spre Gaza la acea oră.
Khatib a precizat că se așteaptă ca palestinienii cu cetățenie străină să zboare spre Cairo de pe aeroportul Al Arish, aflat la 50 de kilometri de Rafah, și apoi spre destinațiile lor finale.
Zeci de cetățeni străini s-au adunat sâmbătă la Rafah, după ce s-a răspândit vestea că s-a ajuns la un acord care să le permită străinilor să iasă din Gaza prin punctul de trecere, dar au rămas blocați, deoarece acesta a rămas închis.
Armata israeliană anunță că a mai ucis un comandant de rang înalt al Hamas, în sudul Fâșiei Gaza
Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat că au ucis un comandant de rang înalt al Hamas în Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
IDF afirmă că Muataz Eid, șeful securității naționale din districtul de sud al grupării teroriste, a fost ucis într-un atac aerian, în urma eforturilor agenției de securitate Shin Bet și ale Direcției de informații militare.
חוסל מפקד המחוז הדרומי בביטחון הלאומי של חמאס; צה”ל ממשיך לתקוף מטרות רבות בצפון רצועת עזה
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 15, 2023
מטוסי קרב, מסוקי קרב וכלי טיס של צה”ל ממשיכים לתקוף בעוצמה יעדי טרור ברצועת עזה. במהלך היום צה”ל תקף כ-250 מטרות צבאיות כאשר מרביתן בצפון הרצועה » pic.twitter.com/3JYMMjvjL1
Armata israeliană a precizat că a lovit astăzi peste 250 de ținte în întreaga Fâșie Gaza, majoritatea în nordul acesteia.
Printre ținte s-au numărat cartierele generale militare ale Hamas și Jihadului Islamic Palestinian, posturi de observație și mai multe situri de lansare a rachetelor, potrivit IDF.
Casa Albă dă de înțeles că Biden nu va accepta invitația lui Netanyahu de a veni în vizită în Israel
După ce biroul lui Benjamin Netanyahu a dezvăluit că premierul israelian l-a invitat pe președintele SUA, Joe Biden, să efectueze o vizită de solidaritate în Israel, în urma atacului masiv al Hamas, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat că „nu avem nicio vizită nouă de anunțat”, informează The Times of Israel.
Tir masiv de rachete asupra centrului și sudului Israelului, lansat din Gaza
Un baraj masiv de rachete a fost lansat din Fâșia Gaza duminică seară spre centrul și sudul Israelului, scrie The Times of Israel.
Sirenele de raid aerian răsună în comunitățile de la granița cu Gaza, precum și în orașele Ashkelon, Ashdod, Rehovot și Ramle.
Se aud explozii puternice, în timp ce scutul Iron Dome interceptează multe dintre rachete.
Serviciul de salvare Magen David Adom a anunțat că nu există informații imediate despre lovituri directe sau despre potențiale victime.
Armata israeliană efectuează noi atacuri aeriene asupra Hezbollah
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că efectuează noi bombardamente aeriene împotriva unor obiective din Liban aparținând grupării teroriste Hezbollah, relatează The Times of Israel.
IDF au adăugat că vor furniza mai multe detalii în curând.
Atacurile au loc după ce gruparea teroristă a lansat în cursul zilei de astăzi cel puțin șase rachete ghidate antitanc împotriva unui oraș israelian și a mai multor forturi militare de la granița cu Libanul.
De asemenea, au fost lansate tiruri de rachete, revendicate de Hamas, din sudul Libanului, zonă controlată de Hezbollah.
.ZORRO. • 17.10.2023, 22:17
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.