Relatarea LIVETEXT a războiului Israel-Hamas continuă aici: Israelul spune că a descoperit „cel mai mare tunel” al Hamas din Gaza
Israelul confirmă să mesaje SOS au fost găsite pe ascunzătoarea ostaticilor uciși
Panouri pe care era scris „S.O.S.” și „ajutor, trei ostatici” în ebraică au fost găsite pe pereții unei clădiri din Gaza unde trei ostatici israelieni s-au ascuns înainte de a fi uciși din greșeală, a declarat duminică armata israeliană, citată de Reuters.
Militarii au distribuit fotografii cu semnele din pânză albă scrise cu roșu, probabil cu resturi de mâncare. Ele au fost puse într-o clădire la aproximativ 200 de metri de unde au fost împușcați ostaticii, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei contraamiralul Daniel Hagari.
OMS spune că spitalul Al-Shifa „arăta aproape ca un spital de pe câmpul de luptă”
Sean Casey, de la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat la BBC că secțiile spitalului arată „aproape ca un spital pe câmpul de luptă” cu pacienți peste tot și „sânge pe toate etajele”.
El a spus că personalul medical care rămâne la spital este „complet copleșit”, deoarece tratează o serie de răniți, de la copii cu răni deschise, bebeluși cu icter și o serie de alte răni și afecțiuni, inclusiv răni și fracturi.
Israelul spune că a descoperit „cel mai mare tunel Hamas” lângă granița cu Gaza
Armata israeliană a anunțat că a descoperit până acum cel mai mare tunel Hamas din Fâșia Gaza, relatează AFP, citată de The Guardian.
Pasajul subteran făcea parte dintr-o rețea mai largă care se întindea pe peste 4 km și se afla la 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez, a spus armata.
A costat milioane de dolari și a durat ani să fie construit, au spus forțele israeliene, căile de trecere având sisteme de drenaj, electricitate, ventilație, canalizare și o rețea de comunicații.
A fost „cel mai mare tunel pe care l-am găsit în Gaza, menit să vizeze trecerea (Erez)”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiral Daniel Hagari, fără a preciza dacă a fost folosit de Hamas pentru atacul din 7 octombrie.
Val de lovituri israeliene asupra țintelor Hezbollah după atacurile de la graniță
Armata israeliană a anunțat că a efectuat un nou val de lovituri asupra țintelor Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile de la graniță, transmite Times of Israel.
Un avion de luptă și un elicopter de atac au lovit o serie de clădiri folosite de Hezbollah, iar o dronă a lovit un grup de agenți. Între timp, o altă aeronavă și un tanc au lovit arme și un post de observare Hezbollah, spun forțele israeliene.
Mai multe rachete au fost lansate și în zona Rosh Hanikra, adaugă IDF. Nu există momentan informații despre răniți în ultimele atacuri ale Hezbollah.
Armata israeliană a percheziţionat casele de vacanţă ale liderilor Hamas, inclusiv Sinwar, și a găsit tuneluri şi arme
Trupele Brigăzii a 7-a blindate au percheziţionat birourile comandantului Hamas al batalionului Khan Younis şi casele de vacanţă ale mai multor comandanţi de la vârful grupării, inclusiv liderul terorist din Gaza, Yahya Sinwar, a anunțat armata israeliană..
În timpul operațiunilor, trupele israeline au ucis mai mulți teroriști, a transmis armata israeliană într-un comunicat de presă, adăugând că trupele au descoperit, de asemenea, aproximativ 30 de puțuri de tunel, au distrus zeci de locuri de lansare de rachete antitanc și posturi de observare și au confiscat arme folosite de Hamas.
„Am găsit arme, tuneluri în casele de vacanță ale înalților oficiali Hamas”, a spus liderul brigăzii care a condus operațiunea. „Vedem o mulțime de puțuri de tunel aici, încă întâlnind inamicul, dar câștigând controlul operațional al zonei”, a adăugat el.
De asemenea, armata susține că trupele au atacat și un avanpost aparținând batalionului Deir al-Balah al grupării teroriste, confiscând materiale de informații.
Într-un alt raid, trupele au confiscat arme și echipamente la casa unui membru al forțelor de elită Nukhba ale Hamas.
Sprijin umanitar intră în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru prima dată de la izbucnirea războiului
Punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom dintre Israel și Gaza a fost deschis duminică pentru prima dată de la izbucnirea războiului pentru a permite intrarea camioanelor cu ajutoare umanitare, a declarat un purtător de cuvânt al premierului israelian pentru Reuters.
Punctul de trecere a frontierei, pe care Israelul acceptase să-l redeschidă săptămâna trecută, a fost închis ca urmare a atacurilor Hamas din 7 octombrie.
Trecerea Kerem Shalom era folosită pentru a transporta peste 60% din ajutorul umanitar care intra în Gaza înainte de conflictul actual dintre Israel și Hamas.
Zeci de persoane, ucise de atacul israelian asupra Jabalia
Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în urma unor atacuri israeliene care au lovit mai multe case din tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, relatează agenția de presă palestiniană Wafa, citată de BBC.
Oficialii palestinieni din domeniul sănătății nu au putut confirma numărul deceselor, dar armata israeliană a declarat sâmbătă că a bombardat aerian o clădire din Jabalia după ce forțele sale au fost atacate și militanții Hamas au fost văzuți pe acoperiș.
Wafa a explicat că surse locale au raportat că echipajele de apărare civilă și de ambulanță au recuperat 24 de cadavre în urma atacului, iar cel puțin 90 de persoane au fost rănite. Ulterior, agenția a actualizat bilanțul la 35 de decede, după ce a relatat că alte 11 persoane au fost ucise după ce atacurile aeriane au lovit o casă din Jabalia.
Mulți civili, potrivit presei palestiniene, rămân prinși sub dărâmături acolo.
Un muncitor francez, ucis de un atac israelian
Ministerul de Externe al Franței a cerut Israelului explicații privind un atac aerian care a ucis un membru al personalului ministerului francez de externe împreună cu mulți alți civili, relatează BBC.
Într-o postare de pe X, autoritățile franceze precizează că angajatul a murit ca urmare a rănilor suferite în timpul unui atac asupra orașului Rafah.
El era acasă la unul dintre colegii săi de la Consulatul General al Franței, alături de alți doi colegi și numeroși membri ai familiilor acestora, miercuri, când casa a fost lovită de o bombă israeliană, potrivit ministerului, care l-a rănit mortal pe muncitorul francez și i-a ucis pe loc pe mulți dintre ceilalți.
„Franța condamnă acest atac asupra unei clădiri rezidențiale care a ucis numeroși alți civili”, a spus Ministerul de Externe.
„Îndemnăm autoritățile israeliene să facă lumină asupra circumstanțelor acestui bombardament cât mai repede posibil.”
Hezbollah a folosit cu rachete antitanc într-o comunitatea de lângă granița cu Liban
Gruparea libaneză Hezbollah a tras o rachetă antitanc care a lovit Kibbutz Sasa, în Israel, aproape de granița cu Libanul, relatează Times of Israel. Nu au fost făcute publice informații despre posibile victime.
Imagini care circulă pe rețelele de socializare pare să arate deteriorarea auditoriului kibbutzului.
Israelul a avertizat în repetate rânduri că nu va mai tolera prezența grupării Hezbollah, susținută de Iran, de-a lungul frontierei sale de nord.
Al Jazeera sesizează Curtea Penală Internațională privind uciderea cameramanului său
Al Jazeera pregătește un dosar pe care să îl trimită Curții Penale Internaționale pentru ceea ce a numit „asasinarea” unuia dintre cameramanii săi din Gaza, a anunțat televiziunea pan-arabă cu sediul în Qatar.
Cameramanul, Samer Abu Daqqa, a fost ucis vineri de un atac israeliană cu dronă, în timp ce relata despre bombardarea unei școli folosite ca adăpost pentru persoanele strămutate din sudul Fâșiei Gaza.
„Rețeaua a înființat un grup de lucru comun, care cuprinde echipa sa juridică internațională și experți juridici internaționali, care vor iniția în colaborare procesul de compilare a unui dosar cuprinzător pentru a fi transmis procurorului instanței”, a anunțat Al Jazeera într-un comunicat.
Patru palestinieni, uciși de un atac israelian în Tulkarem
Patru palestinieni au fost uciși în atacuri aeriene desfășurate în cursul nopții asupra taberei Nur Shams, de lângă orașul Tulkarem din Cisiordania, relatează agenția oficială de presă palestianiană Wafa.
Potrivit relatărilor presei în limba ebraică, atacurile au avut loc după ce trupele israeliene care operau în zonă au fost atacate cu dispozitive explozive. Unii dintre cei uciși erau teroriști dați în urmărire de Israel.
De asemenea, au fost mai multe persoane rănite, relatează Wafa.
Atacuri pe scară largă a Israelului asupra Gaza
Armatara israeliană desfășoară atacuri pe scară largă în Fâșia Gaza, potrivit mai multor relatări citate de AFP și Times of Israel.
Mai multe persoane au fost ucise în atacuri aeriene asupra orașului Deir al-Balah, din centrul Fâșiei Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății condus de Hamas.
Martorii vorbesc, de asemenea, despre lovituri aeriene și de artilerie israeliene asupra municipalității Bani Suhaila, la est de Khan Younis, al doilea oraș din Fâșia Gaza și un bastion al Hamas.
Doi soldați israeliene, uciși în Gaza
Armata israeliană a anunțat decesul a doi soldați în timpul luptelor din Gaza de sâmbătă, ceea ce ridică bilanțul de la începutul operațiunilor terestre la 121.
Sergentul Joseph Avner Doran, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în luptele care s-au dat în nordul Fâșiei, în timp ce sergentrul major Shalev Zaltsman, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis în sudul Gazei.
Mai multe persoane, ucise în confruntări în Cisiordania
Mai multe persoane au fost ucise în confruntările cu forțele israeliene din Cisiordania în ultimele ore, au relatat mai multe publicații palestiniene, citate de Times of Israel.
În Deir Ammar, o tabără de refugiați la nord-vest de Ramallah, un băiat de 16 ani a fost împușcat mortal în timp ce se confrunta cu forțele israeliene, relatează agenția oficială de presă palestiniană WAFA.
În Tulkarem și în tabăra de refugiați vecină Nour Shams, soldații israeliene au efectuat un raid în timpul nopții, iar un bărbat de 25 de ani a murit după ce a fost împușcat, relatează publicația palestiniană Maan. Potrivit relatărilor, Israelul a efectuat o lovitură cu drone în timpul confruntărilor..
Maan mai relatează că un tânăr de 20 de ani a fost ucis după ce a fost împușcat în stomatc în timp ce se lupta cu trupele israeliene lângă Beit Ummar, în afara orașului Hebron, în sudul Cisiordaniei.
În Jenin, un bărbat rănit într-o atac cu dronă din timpul unui raid de aproape 3 zile în orașul din nordul Cisiordaniei la începutul săptămânii a murit din cauza rănilor sale, potrivit WAFA.
Potrivit Maan, 291 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania după 7 octombrie.
Întâlnire Israel – Qatar pentru un nou acord pentru eliberarea ostaticilor
Israelul a părut să confirme că noi negocieri sunt în desfășurare pentru recuperarea ostaticilor ținuți captivi de Hamas în Gaza, după ce o sursă a spus că șeful serviciilor de informații israeliene s-a întâlnit cu prim-ministrul Qatarului, o țară care medieză în conflictul israeliano-palestinian, relatează Reuters.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, într-o conferință de presă sâmbătă, că războiul din Gaza este existențial și trebuie dus până la victorie. El a spus că Gaza va fi demilitarizată și va fi sub controlul securității israeliene.
Ofensiva Israelului din Gaza a ajutat la încheierea unui acord de eliberare parțială a ostaticilor în noiembrie, a transmis Netanyahu, jurând că va menține o presiune militară intensă asupra Hamas. El a promis că va distruge gruparea militantă palestiniană, care conduce enclava dens populată.
„Instrucțiunea pe care o dau echipei de negocieri se bazează pe această presiune, fără de care nu avem nimic”, a spus el.
Șeful Mossad, David Barnea, s-a întâlnit vineri seara cu prim-ministrul din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, potrivit unei surse care cunoaște problema, iar atenția s-a îndreptat către un posibil armistițiu în Gaza și un acord de schimb de prizonieri și ostatici.
Întâlnirea care a avut loc în Europa a fost aparent prima de acest tip între înalți oficiali din Israel și Qatar, care acționează ca mediator, de la prăbușirea unui armistițiu de șapte zile, la sfârșitul lunii noiembrie.
Șeful Statul Major al Israelului, prima reacție după uciderea celor trei ostatici
În prima reacția după ce trupele IDF au ucis ieri trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, șeful de Stat Major, generalul Herzi Halevi, a declarat că poartă responsabilitatea și „vom face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în continuarea luptei”, transmite Times of Israel.
„Incidentul în care soldații IDF i-au ucis din greșeală pe Yotam Haim, Alon Shamriz și Samar Talalka, memoria lor să fie binecuvântată, este un eveniment dificil și dureros”, a spus Halevi într-o declarație video.
„Cei trei ostatici care au supraviețuit șaptezeci de zile infernale s-au îndreptat spre soldații IDF și au fost uciși de focul forțelor noastre. Nu există ceva ce soldații IDF și comandanții lor din Fâșia Gaza să-și dorescă mai mult decât să salveze ostaticii”, a adăugat el.
Israelul pare mai deschis la un nou armistițiu, spun oficiali egipteni
Oficialii israelieni par mai dispuși în apelurile cu mediatorii pentru a ajunge la un nou acord pentru încetarea focului și eliberarea prizonierilor palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor ținuți în Gaza, au declarat vineri două surse egiptene de securitate pentru Reuters.
Sursele egiptene spun că oficialii israelieni păreau să se fi răzgândit cu privire la unele cerințe pe care le-au refuzat anterior, dar nu au spus mai multe detalii.
Israelul neagă că a vizat jurnalişti după moartea cameramanului Al Jazeera
Armata israeliană a declarat că „nu a vizat niciodată” în mod deliberat jurnalişti, în urma acuzaţiilor din partea Al Jazeera, al cărei cameraman Samer Abu Daqqa a murit după ce a fost rănit într-un atac israelian, transmite CNN.
Într-un răspuns pentru CNN, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au luat „toate măsurile fezabile din punct de vedere operațional pentru a proteja atât civilii, cât și jurnaliştii”.