Această relatare livetext despre războiul Israel-Hamas s-a încheiat. Urmăriți în continuare desfășurarea evenimentelor aici: Război Israel-Hamas, ziua 12. Reacții puternice după explozia de la spitalul din Gaza.
Israel acuză Jihadul Islamic Palestinian pentru atacul asupra spitalului
Armata israeliană a negat marți responsabilitatea pentru atacul asupra spitalului din Gaza, susținând că informațiile militare arată că spitalul a fost lovit în timpul unei lansări eșuate de rachetă de către grupul militar Jihad Islamic Palestinian, relatează Reuters.
„O analiză a sistemelor operaționale ale IDF (armata israeliană -n.r.) indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriști în Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului Al Ahli din Gaza în momentul în care a fost lovit”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului.
„Informațiile din mai multe surse pe care le avem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul din Gaza”, se mai arată în declarație.
De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al grupării Jihadul Islamic Palestinian a negat acuzația armatei israeliene, scrie Sky News.
Jihadul Islamic Palestinian este „un grup militant mai mic din Fâșia Gaza”, potrivit corespondentului Sky News pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall.
„Sute de morți și sute de oameni încă sub dărâmături”
Bilanțul atacului asupra spitalului din Gaza se ridică la câteva sute de morți, însă un bilanț oficial nu este încă anunțat, intervenția fiind încă în desfășurare, dar și foarte dificilă.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a anunțat între 200 și 200 de decese, însă „sute de victime sunt încă sub dărâmături“”, relatează The Guardian. Un număr similar a fost înaintat și de un șef al apărării civile din Gaza, care a vorbit despre 300 de decese.
Anterior, un oficial al Ministerului Sănătății din Gaza a anunțat că cel puțin 500 de persoane au fost ucise și rănite în urma atacului.
Zeci de oameni încearcă să ia cu asalt ambasada Israelului din Iordania
Mai mulți prostestatari încearcă să ia cu asalt sediul ambasadei Israelului din capitala iordaniană Amman. Incidentele au loc după explozia de la Spitalul Al-Ahli Arab Baptist din Gaza, în urma căreia oficialii palestinieni spun că sute de oameni au murit, relatează The Times of Israel.
Mai multe detalii: Tensiuni după atacul asupra spitalului din Gaza: zeci de oameni au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania – VIDEO
Manifestanție la Ramallah împotriva președintelui Mahmoud Abbas
Sute de persoane au ieșit în stradă în Cisiordania pentru a protesta față de explozia de la spitalul din Gaza, în urma căreia autoritățile palestiniene spun că sute de persoane au fost ucise, relatează The Times of Israel.
Imagini video publicate pe rețelele sociale arată cum în orașul Ramallah, manifestanții scandează „Poporul vrea căderea președintelui”, în semn de protest față de ceea ce ei consideră a fi inacțiunea președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în fața războiul dintre Israel și Hamas.
Mahmoud Abbas anulează întâlnirea planificată cu Joe Biden
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a anulat participarea la o întâlnire programată miercuri cu președintele american Joe Biden și alți lideri din Orientul Mijlociu, a declarat oficial palestinian de rang înalt citat de Associated Press, relatează Haaretz.
Abbas urma să participe alături de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi la summitul de miercuri de la Amman, unde trebuiau să discute cu Biden despre războiul dintre Israel și Hamas.
Oficialul citat a declarat că Abbas s-a retras pentru a protesta față de presupusul atac aerian israelian asupra unui spital din Gaza, în care oficiali Hamas din domeniul sănătății spun că au fost ucise aproximativ 500 de persoane.
Oficialul palestinian a vorbit sub protecția anonimatului, anularea participării nefiind încă anunțată oficial.
Condamnări internaționale ale loviturii asupra spitalului din Gaza
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră presupusa lovitură asupra spitalului din Gaza ca fiind „cel mai recent exemplu de atacuri ale Israelului lipsite de cele mai elementare valori umane”.
„Invit întreaga umanitate să ia măsuri pentru a opri această brutalitate fără precedent din Gaza”, a transmis liderul turc într-un mesaj pe rețeaua X.
La rândul său, șeful Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că țintirea infrastructurii civile din Gaza încalcă dreptul internațional, relatează The Times of Israel.
Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a făcut apel la liderii occidentali să „oprească imediat această tragedie”, adăugând că „mecanismele arabe vor documenta aceste crime de război, iar criminalii nu vor scăpa nepedepsiți”, notează aceeași publicație.
Armata israeliană spune că ”un spital nu este o țintă” a sa
Biroul purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a transmis o reacție editorului internațional al BBC, Jeremy Bowen, în care precizează că „un spital este o clădire extrem de sensibilă și nu este o țintă a IDF”.
„Forțele de Apărare ale Israelului investighează sursa exploziei și, ca întotdeauna, acordă prioritate acurateței și fiabilității. Îndemnăm pe toată lumea să procedeze cu prudență atunci când raportează afirmații neverificate ale unei organizații teroriste”, se precizează în mesajul purtătorului de cuvânt al IDF, relatează BBC.
Isarelul acuză Hamas pentru explozia de la spital
„Investigațiile inițiale ale Forțelor de Apărare israeliene arată că explozia din spitalul din Gaza a fost cauzată de un tir de rachetă eșuat al Hamas”, relatează The Guardian care citează i24news.
Egiptul acuză Israelul pentru explozia de la spitalul din Gaza
Egiptul afirmă că Israelul este responsabil pentru lovitura asupra Spitalului Al-Ahli Arab Baptist din orașul Gaza, în urma căruia, potrivit oficialilor palestinieni, au fost uciși 500 de oameni, relatează The Times of Israel.
Ministerul egiptean de Externe condamnă cu fermitate incidentul și consideră că acest „bombardament deliberat asupra civililor reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, umanitar și a celor mai fundamentale valori ale umanității”.
„Egiptul a cerut Israelului să înceteze imediat politicile sale de pedeapsă colectivă împotriva populației din Fâșia Gaza”, se mai menționează în declarația ministerului egiptean de externe.
OMS condamnă atacul asupra spitalului din Gaza
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a condamnat atacul asupra spitalului Al-Ahli Arab Baptist din Gaza, printr-un mesaj publicat pe rețeaua X, fostul Twitter, relatează The Guardian.
„OMS condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al-Ahli Arab din nordul Gaza. Primele rapoarte indică sute de morți și răniți. Solicităm protejarea imediată a civililor și a asistenței medicale și anularea ordinelor de evacuare”, a transmis șeful OMS.
Trei zile de doliu după lovitura de la spitalul din Gaza
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat trei zile de doliu pentru victimele atacului asupra Spitalului Baptist Al-Ahli din Gaza, care, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, a provocat sute de morți, relatează CNN.
Într-o declarație transmisă de biroul său, Abbas a ordonat ca drapelele să fie arborate la jumătate de catarg pentru victimele „agresiunii israeliene asupra spitalului Al-Ahli și pentru toți oamenii uciși de ocupație”.
Spitalul din Gaza „încă arde”, spune directorul altei unități medicale din zonă
Hassan Khalaf, directorul medical al spitalului al-Wafa din orașul Gaza, situat la aproximativ un kilometru de al-Ahli Arab, spune că spitalul „arde încă” în urma atacului, relatează Al Jazeera.
Khalaf a declarat pentru postul panarabic de televiziune că nu mai există niciun loc sigur în Gaza.
Mii de palestinieni strămutați s-au adăpostit în spitalul lovit – Semiluna Roșie
Semiluna Roșie palestiniană a publicat o înregistrare video despre care precizează că arată urmările atacului asupra spitalului Al-Ahli Arabi Baptist din orașul Gaza, relatează Sky News.
Organizația a declarat că „mii de persoane strămutate” au fost „găzduite cu forța” acolo.
Ministerul palestinian al sănătății, condus de Hamas, afirmă că cel puțin 500 de persoane au fost ucise în atacul asupra spitalului.
Corespondentul Sky News pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall, a dat mai multe detalii despre reacția Israelului în urma loviturii.
„Acesta este un spital administrat de creștini în Gaza. Înțeleg că Forțele de Apărare ale Israelului investighează situația, spunând că este posibil să fi lovit un depozit de rachete care a provocat o explozie mult mai mare sau dacă a fost o lovitură directă care ar fi putut fi o greșeală”, a explicat corespondentul.
Ministerul Sănătății din Gaza: Cel puțin 500 de morți în urma raidului aerian asupra spitalului
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza afirmă că cel puțin 500 de persoane au fost ucise în urma unui atac israelian asupra spitalului Al-Ahli Arabi Baptist, relatează Al Jazeera.
Guvernul Hamas din Gaza a descris atacul drept o „crimă de război”.
Armata israeliană spune că este prea devreme ca să afirme dacă explozia de la spitalul din Gaza a fost un atac israelian
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că rapoartele privind o posibilă lovitură aeriană israeliană împotriva unui spital din Gaza sunt încă în curs de examinare, relatează The Times of Israel.
Oficialul a declarat că nu are încă toate informațiile și că nu știe dacă explozia, care ar fi provocat sute de victime, a fost un atac israelian.
„Există o mulțime de lovituri aeriene, o mulțime de rachete eșuate și o mulțime de rapoarte false din partea Hamas”, a declarat Daniel Hagari.
Lovitură asupra unui spital din Gaza. Autoritățile estimează că sunt sute de victime
Atacul aerian asupra spitalului Al-Ahli Arabi Baptist din Fâșia Gaza a fost soldat cu cel puțin 500 de victime, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza citat de Reuters.
Inițial, guvernul palestinian din Gaza a afirmat într-o declarație că lovitura asupra spitalului s-a soldat cu zeci de morți.
„O nouă crimă de război comisă de ocupație în bombardarea Spitalului Al-Ahli Arabi din centrul orașului Gaza, care a dus la zeci de martiri și răniți la Complexul Medical Al-Shifa. Trebuie remarcat faptul că spitalul a găzduit sute de pacienți, răniți și persoane strămutate din casele lor cu forța din cauza loviturilor aeriene”, se precizează în comunicatul guvernului, citat de CNN.
Oficial Hamas: Ne așteptam la mai mult sprijin din partea Iranului
Moussa Abu Marzouk, un membru proeminent al biroului politic al Hamas, a declarat că gruparea se aștepta la mai mult sprijin și participare din partea Iranului în războiul cu Israelul, relatează Haaretz.
El a afirmat într-un interviu pentru postul de știri în limba arabă turcă TRT că nu există „nicio coordonare (cu Iranul), ci doar discuții”.
Asta în ciuda unei strategii de lungă durată de „unificare a câmpurilor de luptă” între facțiunile teroriste palestiniene și Hezbollah în Gaza, Cisiordania și Liban, sub coordonare iraniană.
Moussa Abu Marzouk a declarat săptămâna trecută că liderii politici Hamas nu erau la curent cu planurile privind atacul din 7 octombrie, menționând că au fost „surprinși de dată, dar nu de acțiuni”.
Cel puțin șase persoane au fost ucise într-un raid aerian israelian asupra unei școli din Gaza
Școala lovită în timpul raidului israelian era administrată de agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) în tabăra al-Maghazi din Gaza, a anunțat agenția, citată de The Guardian.
Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte câteva zeci, rănite, inclusiv personal UNRWA, în atacul aerian.
De asemenea, există daune structurale „severe” la școală, a precizat agenția ONU.
„Acest lucru este revoltător și arată din nou un dispreț flagrant față de viețile civililor. Niciun loc nu mai este sigur în Gaza, nici măcar unitățile UNRWA”, a mai transmis agenția.
Organizația a declarat că cel puțin 4.000 de persoane s-au refugiat în școala transformată în adăpost din tabăra de refugiați al-Maghazi, în zona centrală din Gaza.
Armata israeliană anunță că lovește din nou ținte Hezbollah din sudul Libanului
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că lansează noi lovituri aeriene împotriva unor situri aparținând grupării Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la recentele atacuri de la granița israeliană de nord, notează The Times of Israel.
Hezbollah a lansat marți șase rachete ghidate antitanc asupra orașelor și posturilor militare israeliene de la graniță, rănind trei persoane. De asemenea, două rachete și o dronă au fost lansate spre nordul Israelului.
Sirenele răsună în centrul și sudul Israelului
Alertele de raid aerian au fost declanșate în sudul și centrul Israelului după ce au fost lansate rachete din Gaza, inclusiv în Așdod, Rișon Lezion și Tel Aviv, relatează The Times of Israel.
Scholz: „Istoria germană și responsabilitatea noastră care decurge din Holocaust ne obligă să asigurăm existența Israelului”
Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat marți sprijinul pentru Israel într-o declarație de presă susținută alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează publicația Haaretz.
„Este important ca astăzi, aici, în Israel, în această situație dificilă, să spunem clar: Istoria germană și responsabilitatea noastră care decurge din Holocaust fac ca sarcina noastră să fie aceea de a asigura existența și securitatea Israelului”, a spus liderul de la Berlin.
În același timp, Scholz a avertizat „toți ceilalți actori să nu intre în acest conflict”, pentru că, spune el, ar fi „o greșeală mare și de neiertat”.
„În vremuri dificile, Germania nu are decât un singur loc – să fie alături de cel al Israelului. (…) Israelul are dreptul, pe baza dreptului internațional, de a se apăra și de a lupta împotriva terorismului. Fiecare țară are datoria de a se apăra și de a-și proteja cetățenii”, a mai declarat Olaf Scholz.
La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că „Hamas sunt noii naziști. Hamas este ISIS și, în unele privințe, chiar mai rău decât ISIS”, iar „lumea ar trebui să stea în spatele Israelului”.
Patru rachete au căzut în orașul israelian Sderot, avariind locuințe
Autoritățiile israeliene anunță că patru rachete au atins direct orașul Sderot, aflat în apropiere de Fâșia Gaza, în ultimele ore, relatează The Times of Israel.
În urma loviturilor, au fost înregistrate pagube semnificative la unele locuințe, dar nu au fost raportate persoane rănite.
Cei mai mulți dintre locuitorii din Sderot au fost evacuați după atacul-surpriză lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie.
Israelul confirmă uciderea unui comandant de rang înalt al Hamas
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat uciderea lui Ayman Nofal, membru al Consiliului militar general al Hamas și comandant al Brigăzii centrale din Gaza, publicând imagini de la atacul aerian, relatează The Times of Israel.
Armata israeliană precizează că lovitura aeriană care l-a ucis pe Nofal a fost lansată în urma eforturilor agenției de securitate Shin Bet și ale Direcției de informații militare.
Nofal, ca parte a rolului său, a efectuat „numeroase atacuri teroriste împotriva Israelului și a forțelor de securitate”, mai precizează IDF, adăugând că acesta a fost implicat în producția și dezvoltarea de arme și în răpirea unui soldat israelian.
De asmenea, Ayman Nofal a fost „unul dintre cei mai dominanți oficiali de rang înalt din cadrul organizației și a fost apropiat de Muhammad Deif”, liderul militar al grupului terorist.
Bilanțul morților din Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 3.000, anunță Ministerul palestinian al Sănătății
Cel puțin 3.000 de oameni au fost uciși în Fâșia Gaza începând de sâmbătă, 7 octombrie, iar alți 12.500 au fost răniți, a anunțat Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, citat de CNN.
Israelul va permite intrarea ajutoarelor în sudul Fâșiei Gaza, dar le va opri dacă intervine Hamas, spune un oficial
Șeful Consiliului pentru securitate națională din Israel, Tzachi Hanegbi, a declarat marți că țara sa va permite intrarea ajutorului umanitar în sudul Fâșiei Gaza, dar a avertizat că acesta va fi oprit dacă se va observa o intervenție a Hamas, relatează CNN.
Ajutorul „trebuie să fie direcționat doar către cei care fug, mai degrabă decât către Hamas”, a declarat Tzachi Hanegbi într-o conferință de presă.
Oficialul spune că apelurile Israelului, care le-a cerut civililor să fugă din nordul Fâșiei Gaza, au fost înăbușite Hamas, care încearcă să folosească populația civilă ca „scuturi umane”.
Hanegbi a mai afirmat că va fi găsită fiecare persoană implicată în atacurile lansate de Hamas asupra Israelului.
„Îi vom ucide, chiar dacă se vor ascunde într-un adăpost sau într-un tunel subteran”, a declarat Tzachi Hanegbi.
Declarațiile lui Hanegbi vin în contextul în care criza umanitară din interiorul Fâșiei Gaza se adâncește, iar ajutoarele și persoanele care încearcă să părăsească zona se adună de o parte și de alta a frontierei cu Egiptul așteptând deschiderea acesteia.
Cel puțin patru persoane au murit marți în Liban în urma unor lovituri israeliene
Cele patru persoane au murit în urma loviturilor asupra zonei Alma al-Shaab din sudul Libanului, potrivit Crucii Roșii libaneze, citată de CNN.
Hezbollah a anunțat că doi dintre luptătorii săi au fost uciși în confruntările de marți, dar nu este clar dacă aceștia fac parte dintre cei patru raportați de Crucea Roșie.
Anunțul vine pe fondul confruntărilor care au loc de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul.
Partea de sud a Libanului este dominată de Hezbollah, grupare armată susținută de Iran.
Olaf Scholz a ajuns în Israel
Cancelarul german Olaf Scholz a aterizat marți în Israel unde are programate întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele Isaac Herzog și alți oficiali, relatează The Times of Israel.
Scholz a fost întâmpinat la aeroport de ministrul de externe Eli Cohen, care a vorbit despre „o vizită importantă, care dovedește că Germania este alături de statul Israel și sprijină lupta acestuia pentru siguranța cetățenilor săi”.
Stocurile de alimente din magazinele din Gaza vor rezista „mai puțin de o săptămână”, avertizează ONU
Magazinele din Gaza își vor epuiza stocurile de alimente disponibile în „mai puțin de o săptămână”, comercianții cu amănuntul neputând să se aprovizioneze de la angrosiști din cauza „distrugerilor și a insecurității generalizate”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU pentru CNN.
Zona se confruntă cu o criză a rezervelor de pâine, în condițiile în care doar una dintre cele cinci mori de făină din Fâșia Gaza funcționează din cauza lipsei de combustibil și de electricitate, a spus oficialul ONU.
Oamenii „stau la coadă ore întregi pentru a obține pâine” de la brutării și doar cinci din cele 23 de brutării contractate de PAM pentru a furniza pâine proaspătă adăposturilor sunt operaționale.
În depozite, rezervele comerciale de produse alimentare esențiale sunt „suficiente pentru aproximativ două săptămâni”, dar din cauza infrastructurii deteriorate, sunt dificil de distribuit, a adăugat purtătorul de cuvânt al agenției ONU.
Reprezentanții PAM încearcă să trimită alimentele din depozitele aflate în orașul Gaza către partea sudică a regiunii, unde se deplasează persoanele strămutate.
Zeci de medici francezi și americani au ajuns în Israel ca voluntari
Treizeci de profesioniști din domeniul medical din SUA și Franța au sosit în Israel pentru a lucra alături de echipele din ambulanțele și vehiculele de terapie intensivă Magen David Adom (MDA), relatează The Times of Israel.
Medicii și paramedicii sunt supuși unui curs de pregătire accelerată pentru a învăța protocoalele și procedurile MDA, pentru a se familiariza cu echipamentele și medicamentele și pentru a învăța cum să acționeze în cazul unui eveniment cu mai multe victime și sub focuri de armă.
„Sâmbătă dimineața (7 octombrie), în momentul în care am auzit că a izbucnit războiul, am decis că trebuie să merg în Israel. În această seară, voi face prima mea tură într-un vehicul de terapie intensivă”, spune Dr. Yoav Dori, cardiolog la Spitalul de Copii din Philadelphia.
Șeful brigăzii militare Hamas a fost ucis într-un raid aerian israelian în Gaza
Hamas a anunțat că Ayman Nofal, membru al Consiliului Militar General al grupării teroriste, a fost ucis într-un atac în tabăra de refugiați Bureij, relatează The Times of Israel și France 24.
Membru al consiliului militar superior al Brigăzilor Izz al-Din Al-Qassam, aripa militară a Hamas, Nofal era responsabil de zona centrală din Gaza.
Forțele de Apărare ale Israelului nu au comentat încă această informație.
Riscul de escaladare a conflictului este „nouă din zece”, spune un diplomat palestinian
Husam Zomlot, șeful misiunii palestiniene în Marea Britanie, a cerut o „încetare imediată a focului” și crearea unui coridor umanitar în Fâșia Gaza, relatează BBC.
Zomlot a declarat în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la bilanțul care indică 2.850 de palestinieni uciși în Gaza și Cisiordania, că „cifra reală este mult mai mare„, pentru că echipele de salvare nu au ajuns încă la toți cei prinși sub dărâmături.
Printre victime se numără 1.000 de copii, a declarat Zomlot, iar 50 de familii au fost „complet distruse”.
Întrebat cât de mare este riscul de escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, oficialul palestinian a răspuns: „Nouă din zece”.
Hamas afirmă că Biden „a căzut în plasa narațiunii israeliene”
Cu o zi înainte de vizita președintelui american în Israel, Hamas l-a acuzat marți pe Joe Biden că a căzut „în plasa narațiunii israeliene”, numind Statele Unite „un vinovat în acest război împotriva poporului nostru”, relatează CNN.
Declarația a fost făcută de Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al Hamas. Acesta a mai spus că poziția SUA față de poporul palestinian este una „agresivă”.
„Din păcate, administrația americană și președintele american Biden au luat o măsură foarte agresivă împotriva poporului palestinian și au căzut în plasa narațiunii israeliene. Vizita sa nu face decât să îi sprijine financiar și moral pe israelieni și să încurajeze ocupația să comită mai multe masacre împotriva fraților și surorilor noastre palestiniene, a copiilor și a bătrânilor”, a declarat Hazem Qassem.
Joe Biden se va întâlni în zilele viitoare cu liderii Israelului, Iordaniei, Egiptului și Palestinei
Președintele american Joe Biden este așteptat să plece marți seară de la Washington și să petreacă o parte din ziua de miercuri la Tel Aviv pentru discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți oficiali, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
Ulterior, liderul de la Casa Albă ar urma să plece către capitala Iordaniei, Amman, pentru discuții privind accelerarea asistenței umanitare în Gaza, unde se va întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.
Biden „va spune clar că dorim să continuăm să lucrăm cu toți partenerii noștri din regiune, inclusiv cu Israelul, pentru a aduce asistență umanitară și a asigura un fel de trecere sigură pentru civili pentru a ieși din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
Într-un mesaj publicat marți pe rețeaua X, fostul Twitter, Joe Biden subliniază că ura trebuie respinsă „sub orice formă”.
„Istoria ne-a învățat din nou și din nou că antisemitismul, islamofobia și toată ura sunt legate între ele.
Trebuie să respingem ura sub orice formă”, a transmis președintele SUA.
Anterior, liderul american a anunțat, tot într-un mesaj pe X, că va merge miercuri în Israel.
„Miercuri, voi călători în Israel pentru a mă solidariza în fața atacului terorist brutal al Hamas. Apoi voi merge în Iordania pentru a aborda nevoile umanitare stringente, pentru a mă întâlni cu liderii și pentru a clarifica faptul că Hamas nu reprezintă dreptul palestinienilor la autodeterminare”, a precizat Biden.
Regele Abdullah: Iordania nu va primi refugiați palestinieni
Regele Abdullah al Iordaniei a declarat că țara sa nu este pregătită să primească refugiați palestinieni, relatează Al Jazeera.
„Nu vor exista refugiați în Iordania și nici în Egipt”, a spus regele Iordaniei într-o conferință de presă la Berlin alături de cancelarul german Olaf Scholz.
„Aceasta este o linie roșie, pentru că eu cred că acesta este planul anumitor suspecți obișnuiți de a încerca să creeze probleme de facto pe teren. Situația umanitară din Gaza ar trebui să fie tratată în interiorul Gaza”, a mai spus Regele Abdullah.
CNN: Lovituri aeriene observate la aproximativ un kilometru de punctul de trecere a frontierei Rafah
Mai multe lovituri aeriene au avut loc marți la aproximativ un kilometru de Rafah, a relatat un reporter CNN aflat la punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza.
„Două raiduri aeriene au lovit la 15 minute distanță unul de altul, la aproximativ un kilometru de punctul de trecere Rafah. Sunete puternice de lovituri aeriene au fost auzite la fiecare 30 de minute începând de marți la ora locală 4 dimineața”, a precizat jurnalistul CNN.
Zeci de camioane se află pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei, așteptând să intre în Gaza, a spus reporterul.
Punctul de trecere de la Rafah este singurul rămas disponibil pentru provizii, dar a fost închis pentru o mare parte a săptămânii trecute. Proviziile umanitare s-au acumulat pe partea egipteană a frontierei și nici locuitorii din Gaza, nici cetățenii străini nu au putut să treacă.
Noi schimburi de focuri între Israel și Liban
Forțele de Apărare Israelului au confirmat, marți după-amiază, că pozițiile armatei de-a lungul graniței cu Libanul au fost atacate, atât cu focuri de armă, cât și cu rachete antitanc. IDF a răspuns cu artilerie.
Mai multe persoane au fost rănite după ce Israelul a bombardat orașele de la graniță, a anunțat marți agenția de știri de stat libaneză NNA.
Bombardamentele israeliene au vizat zonele de-a lungul „Liniei Albastre” – linia de demarcație dintre Liban, Israel și Înălțimile Golan.
Iran lansează noi amenințări la adresa Israelului
Israelul se va confrunta cu o nouă „undă de șoc” din partea frontului de rezistență dacă „atrocitățile” nu se opresc în Gaza, a amenințat marți un comandant adjunct al Gărzilor Revoluționare din Iran, citat de presa de stat iraniană.
„Unda de șoc a frontului de rezistență împotriva regimurilor sioniste va continua până când această „tumoare canceroasă” va fi eradicată de pe harta lumii”, a spus Ali Fadavi. „O altă undă de șoc este pe drum, dacă Israelul nu pune capăt atrocităților din Gaza”.
Summit în Egipt pentru rezolvarea conflictului
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat marți că Egiptul va găzdui sâmbătă un summit al liderilor de stat pentru a discuta conflictul israeliano-palestinian.
De asemenea, oficialul turc a mai precizat că Ankara discută cu Hamas în încercarea de a convinge gruparea palestiniană să elibereze civilii și copiii luați ostatici din Israel și duși în Gaza.
Israelul respinge o încetare a focului în Gaza
Reprezentanții armatei israeliene au transmis marți că Israelul este îngrijorat de situația umanitară din Gaza, dar deocamdată nu se pune problema unui armistițiu, iar punctul de trecere Rafah, din Gaza în Egipt, rămâne închis.
Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat marți într-o ședință de informare că bombardamentele IDF au fost bazate pe informații din teren. Aproape 3.000 de oameni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit oficialilor palestinieni.
Hecht a condamnat lansarea unui videoclip care arată unul dintre ostaticii ținuți de Hamas drept „război psihologic”. „Acesta este manualul ISIS”, a spus el.
Hecht a mai acuzat Hamas că a furat combustibil și alimente care trebuiau să ajungă la civili.
Armata israeliană spune că următoare etapă a războiului ar putea fi altfel decât așteptările tuturor
Armata israeliană se pregătește pentru următoarea fază a campaniei împotriva Fâșiei Gaza, dar este posibil ca planurile să nu fie conform așteptărilor cu privire la o ofensivă terestră iminentă, a declarat marți un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
„Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului. Nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbește despre ofensiva terestră. S-ar putea să fie ceva diferit”, a declarat purtătorul de cuvânt internațional al IDF, locotenentul colonel Richard Hecht, într-o întâlnire regulată cu reporterilor.
Olaf Scholz, primul lider occidental care merge în Israel
Cancelarul german Olaf Scholz călătorește marți în Israel, pentru a-și manifesta solidaritatea cu Israelul în fața atacului declanșat în urmă cu zece zile de gruparea teroristă Hamas.
„Este important pentru mine să-mi exprim solidaritatea cu Israelul și într-un mod foarte practic prin vizita mea”, a spus Scholz în timpul unei vizite în capitala albaneză Tirana, luni, adăugând că acest lucru este important pentru Israel și poporul său.
Scholz este primul șef de guvern care va călători în Israel după atacul de acum 10 zile. El este de așteptat să poarte discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu înainte de a merge în Egipt pentru a se întâlni cu președintele Abdel Fattah al-Sissi.
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut marți măsuri pentru a preveni escaladarea tensiunilor Orientul Mijlociu și a avertizat Hezbollah și Iranul să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas.
„Avertizez în mod expres Hezbollah și Iranul să nu intervină în conflict”, a declarat Scholz într-o conferință de presă după o întâlnire cu regele Iordaniei, Abdullah, la Berlin.
Cel puțin 49 de palestinieni, uciși în atacurile israeliene din timpul nopții
Cel puțin 49 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra orașelor Khan Yunis și Rafah din sudul Gazei, în cursul nopții de marți, a anunțat Ministerul de Interne palestinian.
Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că sunt circa 2.800 de morți în Gaza, cu 11.000 de răniți, dintre care jumătate sunt femei și copii.
Armata israeliană a împiedicat o tentativă de infiltrare teroristă din Liban
Forțele de Apărare ale Israelului au ucis, marți dimineață, patru teroriști care au încercat să se infiltreze în Israel din Liban, a anunțat armata israeliană.
Potrivit declarației IDF, cei patru teroriști au încercat să plaseze un dispozitiv exploziv în apropierea gardului de la graniță. Ca răspuns, armata a lansat un atac aerian asupra zonei.
Israelul nu se va opri până nu „distruge capacitățile militare și guvernamentale ale Hamas”, spune Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus luni președintelui rus Vladimir Putin că Israelul nu se va opri până când nu va distruge capacitățile militare și guvernamentale ale Hamas, potrivit unui comunicat al biroului premierului.
„Prim-ministrul a spus clar că Israelul a fost atacat de criminali ticăloși și cruzi, a intrat în război hotărât și unit și nu se va opri până când nu va distruge capacitățile militare și guvernamentale ale Hamas”, se arată în declarația de presă.
Anterior, Putin a vorbit cu lideri din Israel, Autoritatea Palestiniană, Siria, Iran și Egipt, despre escaladarea conflictului Israel-Hamas.
Putin i-a spus lui Netanyahu că Rusia este pregătită să ajute la încheierea conflictului în mod pașnic, prin mijloace diplomatice, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Hamas a publicat o filmare cu un ostatic dus în Gaza
Hamas a publicat un videoclip cu o tânără de 21 de ani care a fost luată ostatică din Sderot și dusă în Gaza. În videoclip, tânăra cu cetățenie franco-israeliană spune că a fost dusă la spital unde a primit tratament, potrivit ziarului israelian Haaretz.
„Sunt Maya Sham, am 21 de ani și sunt din Shoham. În acest moment, sunt în Gaza. M-am întors sâmbătă dimineață devreme de la o petrecere în zona Sderot. Am fost grav rănită la braț. M-au adus în Gaza și am stat la spital aici timp de trei ore. M-au îngrijit, îmi dau medicamente. Vă rog doar să mă aduceți acasă cât mai curând posibil la familia mea, la părinții mei, la frații mei. Vă rog, scoateți-mă de aici cât mai repede posibil”, spune tânăra pe filmare.
100.000 de persoane rămân în orașul Gaza
600.000 de persoane au evacuat zona orașului Gaza, în urma avertismentelor armatei israeliene, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Jonathan Conricus.
Într-o actualizare zilnică, Conricus a spus că peste 600.000 de oameni au evacuat zona orașului Gaza, dar că 100.000 de oameni rămân în oraș.
Israelul a avertizat oamenii să părăsească zona orașului Gaza înainte operațiunea militară pe care Israelului a anunțat că o va declanșa împotriva Hamas. Conricus a spus că operațiunile vor începe „când timpul se potrivește obiectivului”.
Joe Biden merge miercuri în Israel
Președintele american Joe Biden va efectua miercuri o vizită cu mize mari în Israel, în timp ce țara se pregătește să escaladeze o ofensivă împotriva militanților Hamas, care a declanșat o criză umanitară în Gaza și a ridicat temeri de un conflict mai larg în regiune, inclusiv cu Iranul, relatază Reuters.
Vizita lui Biden va marca o demonstrație semnificativă a sprijinului SUA pentru principalul său aliat din Orientul Mijlociu.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a încheiat discuțiile lungi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Tel Aviv, marți dimineața, spunând că Biden va vizita Israelul.
„Președintele va auzi de la Israel ce are nevoie pentru a-și apăra poporul, în timp ce continuăm să lucrăm cu Congresul pentru a răspunde acestor nevoi”, a declarat Blinken.
Biden se va întâlni cu Netanyahu, va reafirma angajamentul Washingtonului față de securitatea Israelului și va primi un rezumat cuprinzător despre obiectivele și strategia sa de război, a spus Blinken.
„(Președintele) va auzi din partea Israelului cum își va conduce operațiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile și să permită asistenței umanitare să circule către civilii din Gaza într-un mod care să nu beneficieze Hamas”, a adăugat Blinken.
După ce va vizita Israelul, Biden va călători în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas.
Blinken și Netanyahu, nevoiți să se adăpostească într-un buncăr timp de 5 minute, în timpul întâlnirii lor de la Tel Aviv
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, premierul israelian Benjamin Netanyahu și cabinetul de război israelian s-au adăpostit într-un buncăr timp de cinci minute, atunci când sirenele de raid aerian au răsunat luni, 16 octombrie, la Tel Aviv, a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, potrivit CNN.
Mai multe informații: Blinken și Netanyahu, nevoiți să se adăpostească într-un buncăr timp de 5 minute, în timpul întâlnirii lor de la Tel Aviv
Nou val major de atacuri cu rachete asupra Israelului. Sirenele răsună în tot centrul țării; cel puțin două rachete au fost interceptate
Sirenele de raid aerian răsună în Tel Aviv și în multe alte orașe din centrul Israelului, indicând un nou „baraj” major de rachete care se apropie, scrie The Times of Israel.
Nu există indicii imediate privind exitența unor impacturi. Au avut loc cel puțin două interceptări, potrivit inoformațiilor inițiale.
Hamas și-a asumat responsabilitatea și pentru această salvă de rachete.
Hamas susține că printre ostatici se află „ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a armatei israeliene”
Hamas a anunțat luni că printre ostaticii pe care i-a luat se află ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), relatează Sky News.
Israelul afirmă că gruparea militantă islamistă a luat 199 de ostatici în timpul atacului surpriză de acum 10 zile. De atunci, Hamas a susținut că numărul acestora ar putea fi chiar și de 250.
Divizia Gaza este o unitate a Forțelor de Apărare ale Israelului care operează în Fâșia Gaza și în zonele învecinate.
Kahled Meshaal, șeful biroului Hamas din diaspora, a adăugat că există 6.000 de prizonieri în înc