Relatarea LIVETEXT despre conflictul Israel – Hamas s-a mutat aici: LIVETEXT Punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza se va deschide vineri pentru a permite trecerea ajutorului umanitar
Egiptul a acceptat să deschidă punctul de trecere Rafah pentru ajutor umanitar în Gaza
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah pentru 20 de camioane încărcate cu ajutoare destinate Fâșiei Gaza, a anunțat președintele american Joe Biden, citat de BBC.
Vorbind la bordul Air Force One în timpul unei vizite neașteptate în cabina de presă, președintele SUA a oferit detalii despre discuțiile avute cu președintele Sisi.
„Dacă Hamas le confiscă sau nu îi lasă să treacă… atunci se va termina”, a spus Biden.
Ulterior, Casa Albă a transmis că cei doi lideri au discutat despre coordonarea continuă pentru a furniza asistență umanitară Fâșiei Gaza și despre mecanismele care să asigure că ajutorul este distribuit în beneficiul populației civile.
Biden și al-Sisi au convenit asupra necesității de a păstra stabilitatea în Orientul Mijlociu, de a preveni escaladarea conflictului și de a stabili circumstanțele pentru o pace durabilă și permanentă în regiune, a transmis Casa Albă.
Armata israeliană publică imagini cu un atac cu dronă împotriva unei celule teroriste care lansa mortiere din Liban
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat miercuri seară o înregistrare video care arată cum a efectuat armata un atac cu dronă împotriva unei celule teroriste care lansa mortiere spre nordul Israelului în cursul zilei de astăzi, scrie The Times of Israel.
În urma atacurilor cu mortiere nu au fost raportate persoane rănite sau pagube.
Persoanele strămutate pe teritoriul Fâșiei Gaza au nevoie de bunuri de primă necesitate, afirmă guvernul condus de Hamas
Peste un milion de persoane au fost strămutate pe teritoriul Fâșiei Gaza, inclusiv 600.000 de oameni din nordul enclavei, potrivit unui comunicat emis de guvernul din Gaza, condus de Hamas, scrie CNN.
Oamenii strămutați nu dispun de bunuri de primă necesitate și se confruntă cu condiții de viață catastrofale din cauza încetării serviciilor oferite de Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA) în zonele de nord ale enclavei, scrie în comunicat.
„Cerem ca UNRWA să își reia operațiunile în zonele de nord din Gaza și să își îndeplinească responsabilitățile față de persoanele strămutate în adăposturile școlare desemnate”, se mai arată în declarație.
Marți, UNRWA a publicat un raport de situație în care spune că „un număr necunoscut” de persoane strămutate „rămân în școlile UNRWA din nord”, dar a precizat că „nu mai este în măsură să le ofere asistență sau protecție”.
Raportul UNRWA precizează: „În ciuda ordinului de evacuare al forțelor israeliene, un număr necunoscut de persoane strămutate în interiorul țării rămân în școlile UNRWA din nord. UNRWA nu mai este în măsură să asiste sau să protejeze persoanele strămutate în aceste zone și nu are informații despre nevoile și condițiile acestora”.
Conform raportului UNRWA, aproape 400.000 de persoane strămutate se adăpostesc în facilitățile agenției „în Zona Mijlocie, Khan Yunis și Rafah”. Baza logistică a organizației din Rafah găzduia aproape 8.000 de persoane și, „numărul acestora continuă să crească”, se mai arată în raport.
Comunicatul publicat miercuri de autoritățile din Gaza a cerut, de asemenea, o „anchetă internațională” privind explozia de marți de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza, reiterând afirmația palestiniană – negată de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) – potrivit căreia deflagrația a fost cauzată de un atac aerian israelian.
„Salutăm apelul președintelui Consiliului European pentru o anchetă internațională privind masacrul de la spitalul Baptist și cerem o anchetă amănunțită asupra tuturor crimelor comise de ocupație de la începutul agresiunii”, mai scrie în comunicatul publicat de autoritățile din Gaza.
Situația din Fâșia Gaza este „o criză de sănătate pe punctul de a exploda”, avertizează o organizație umanitară
Presa internațională s-a concentrat miercuri pe eforturile diplomatice și geopolitice la criza din Orientul Mijlociu, în contextul în care președintele american Joe Biden a efectuat o vizită oficială în Israel și o serie de manifestații propalestieniene au izbucnit în mai multe orașe și țări arabe din Orientul Mijlociu. Cealaltă față a acestei povești o reprezintă situația tot mai gravă a oamenilor din Fâșia Gaza, scrie Sky News.
O organizație internațională din domeniul ajutorului umanitar spune că, într-un adăpost de pe teritoriul enclavei asediate, 60% dintre copii au diaree din cauza lipsei de igienă care se manifestă în întreaga regiune.
Mai multe informații: Organizație umanitară: Situația din Fâșia Gaza este „o criză de sănătate pe punctul de a exploda”. Într-un singur adăpost se înghesuie 24.000 de oameni
Netanyahu: „Lumea cunoaște astăzi adevărul”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că i-a furnizat președintelui american Joe Biden „dovezi concludente” că Israelul nu a provocat explozia de la spitalul din Gaza și că în spatele atacului se află Jihadul Islamic Palestinian, relatează Sky News.
Într-un discurs video adresat națiunii după plecarea președintelui american de la Tel Aviv, Netanyahu a declarat că a dat instrucțiuni sistemului național de informații și armatei israeliene să „răspândească aceste dovezi”.
„Lumea cunoaște astăzi adevărul”, a spus liderul israelian.
După apariția primelor informații despre explozia de aseară de la spitalul al Ahli din Gaza, au existat afirmații contradictorii cu privire la cine este vinovat de efectuarea atacului.
Hamas a indicat Israelul – dar Israelul a publicat o serie de dovezi despre care spune că arată faptul că în spatele exploziei s-a aflat o rachetă lansată de gruparea militantă Jihadul Islamic, care a eșuat.
Sirenele de rachete răsună în centrul Israelului pentru a treia oară în această seară
Sirenele aeriene care anunță sosirea unor rachete răsună în centrul Israelului pentru a treia oară în această seară, după ce președintele american Joe Biden a decolat de pe aeroportul Ben Gurion la finalul vizitei sale de miercuri din Israel, relatează The Times of Israel.
Grupările militante palestieniene din Gaza s-au abținut să laseze rachete asupra Tel Avivului în timp ce Biden se afla pe teritoriul israelian.
ONU: Sunt necesare 100 de camioane pe zi de ajutoare umanitare pentru Gaza
Ajutorul umanitar pentru Gaza – odată ce poate trece graniţa dintre Egipt şi teritoriul palestinian – va trebui să fie de ordinul a 100 de camioane pe zi şi va trebui să fie securizat, a declarat miercuri pentru CNN Europe Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, informează Agerpres citând AFP.
„Trebuie să începem cu un număr semnificativ de camioane şi trebuie să ajungem la 100 de camioane pe zi, ceea ce era anterior programul de ajutor pentru Gaza”, a explicat Martin Griffiths.
El a vorbit despre negocieri „incredibil de detaliate cu părţile” implicate pentru a stabili condiţiile de intrare şi distribuire a ajutorului.
Oficialul ONU s-a adresat la doar câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a indicat că a primit asigurări din partea guvernului israelian că va permite trecerea ajutoarelor umanitare prin punctul de trecere Rafah.
Alimentele şi apa le lipsesc celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, care sunt privaţi şi de electricitate, după asediul impus de Israel acestui teritoriu deja supus unei blocade terestre, maritime şi aeriene după ce Hamas a ajuns la putere în 2007.
Ce este Jihadul Islamic
Jihadul Islamic, un grup militant palestinian aliat al Hamas și care a luat parte la asaltul din 7 octombrie asupra sudului Israelului lansat dinspre Fâșia Gaza, a negat miercuri acuzațiile Israelului potrivit cărora s-ar afla în spatele atacului asupra spitalului din Gaza care a ucis sute de persoane, scrie Reuters.
Agenția de știri citată prezintă câteva informații esențiale despre Jihadul Islamic:
- Înființat la sfârșitul anilor 1970 de Fathi Shiqaqi și Abdel-Aziz Odeh, Jihadul Islamic a câștigat sprijin în rândul palestinienilor dezamăgiți de Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a lui Yasser Arafat. Shiqaqi a fost asasinat în 1995 în Malta, aparent de către agenți israelieni.
- Gruparea a jurat să distrugă Israelul și să îl înlocuiască cu un stat islamic care să se întindă pe teritoriul Palestinei de dinainte de Mandatul britanic din 1948, inclusiv în Cisiordania și Fâșia Gaza, pe care Israelul le-a capturat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.
Mai multe detalii: Ce este Jihadul Islamic, principala organizație palestiniană aliată cu Hamas în războiul împotriva Israelului
Netanyahu: Pachetul de ajutor militar „masiv, fără precedent” convenit de Biden ne va ajuta să câștigăm războiul
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că pachetul de ajutor militar „masiv, fără precedent” pe care Israelul l-a obținut de la președintele american Joe Biden, în timpul vizitei sale de miercuri de la Tel Aviv, va ajuta Israelul să câștige războiul împotriva Hamas, scrie The Times of Israel.
Într-o declarație video făcută de la cartierul general militar Kirya al armatei israeliene din Tel Aviv, Netanyahu a spus că i-a arătat lui Biden dovada că gruparea teroristă palestiniană Jihadul Islamic a fost responsabilă pentru explozia de la spitalul din Gaza, înainte ca președintele american să ajungă în Israel.
Netanyahu a punctat că vizita lui Biden în Israel a fost prima efectuată de un președinte american în timpul unui război.
Premierul israelian a mai afirmat că Israelul și SUA „lucrează împreună pentru a asigura eliberarea ostaticilor prin toate mijloacele posibile”.
Până când acest lucru se va întâmpla, el i-a spus lui Biden că Israelul cere ca Crucea Roșie să fie autorizată să viziteze ostaticii. Și, a mai spus el, Israelul nu va permite intrarea alimentelor și a ajutorului medical în Gaza de pe teritoriul israelian până când ostaticii nu vor fi eliberați.
Netanyahu a precizat că, în cadrul întâlnirilor de astăzi cu Biden, „am convenit asupra acțiunilor și faptelor care să asigure continuarea războiului nostru just. Am convenit asupra cooperării care va schimba echilibrul pe toate fronturile și ne va ajuta să atingem obiectivele războiului”.
Biden a transmis cabinetului israelian de război că înțelege că înfrângerea Hamas necesită timp
Președintele SUA, Joe Biden, a transmis cabinetului de război israelian, în timpul reuniunii de astăzi, că înțelege că bătălia armată israeliană pentru a învinge Hamas va necesita timp, relatează site-ul de știri Axios, citând un oficial israelian de rang înalt, potrivit The Times of Israel.
Ministrul Benny Gantz i-a spus lui Biden: „Ar putea dura ani de zile”, potrivit oficialului israelian.
Ministrul Apărării, Yoav Gallant, i-a spus lui Biden că sprijinul SUA va fi esențial pentru Israel, pe măsură ce războiul se prelungește.
Biden a răspuns că va fi mai ușor pentru SUA să sprijine Israelul dacă va permite ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.
Urmările unui atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza
Imagini filmate din dronă arată urmările unui atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Fâșie Gaza, scrie The Guardian.
Imaginile arată clădiri întregi reduse la dărâmături și resturi, precum și o brutărie care a fost vizată în aceeași zonă.
Cel puțin patru persoane au murit după ce lovitura asupra brutăriei a provocat un incendiu care a ucis patru persoane, au declarat martorii pentru The Associated Press.
Meta limitează temporar „posibilele comentarii nepotrivite sau nedorite” despre conflictul dintre Israel şi Hamas
Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a introdus miercuri măsuri temporare pentru a limita „posibilele comentarii nepotrivite sau nedorite” la postările despre conflictul dintre Israel şi Hamas, scrie Reuters.
Meta va schimba setarea implicită pentru persoanele care pot comenta postările noi şi publice pe Facebook create de utilizatorii „din regiune” doar prietenilor și urmăritorilor săi, a anunțat Meta într-o postare actualizată pe blog.
Mai multe detalii: Meta anunță limitarea „comentariilor potențial nepotrivite sau nedorite” despre conflictul dintre Israel şi Hamas
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „IDF acționează în conformitate cu dreptul internațional”
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, spune că armata are o „mare provocare” în ceea ce privește legitimitatea internațională pentru a acționa în Fâșia Gaza, în urma afirmațiilor false ale grupării militante Hamas potrivit cărora un atac aerian israelian ar fi provocat carnagiul de marți de la spitalul din Gaza, scrie Times of Israel.
De asemenea, a precizat că departamentul purtătorului de cuvânt al IDF a recrutat sute de rezerviști pentru a ajuta la eforturile de diplomație publică în timpul războiului.
„Am prezentat adevărul întregii lumi, iar în urma informațiilor fiabile și exacte, președintele SUA a adoptat poziția noastră”, a adăugat Hagari.
„IDF acționează în conformitate cu dreptul internațional și se angajează să fie serioase și exacte în raportări”, a mai spus el.
„Avem o mare provocare în ceea ce privește legitimitatea, împotriva unui inamic care nu are nicio valoare pentru adevăr”, a precizat Hagari.
Hagari spune că lupta pentru legitimitate este „dificilă, provocatoare și adesea frustrantă”, dar că este o „responsabilitate națională”.
Sute de persoane sunt încă spitalizate după asaltul Hamas, potrivit Israelului
Ministerul israelian al Sănătății a anunțat miercuri că 330 de persoane sunt încă internate în spitale, la 11 zile după atacurile sângeroase ale Hamas, relatează Sky News.
58 de persoane sunt în stare gravă, 167 au răni moderate și alți 105 au o stare de sănătate bună.
În total, 4.562 de persoane au fost transportate la spital după atacurile Hamas.
Peste 1.400 de oameni au fost uciși când Hamas a luat cu asalt sudul Israelului, potrivit autorităților israeliene.
Războiul Israelului cu Hamas „nu va fi scurt”, afirmă șeful armatei israeliene
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, a avertizat miercuri, în timp ce se adresa soldaților israelieni, că există pericolul unui conflict prelungit cu Hamas, relatează CNN și The Times of Israel.
„Acesta nu va fi scurt și chiar dacă va trebui să extindem campania în cazul în care un alt inamic se va implica, vom ști cum să ne descurcăm”, le-a spus Halevi soldaților în timpul unei vizite la baza aeriană Tel Nof, de lângă Rehovot.
Halevi a adăugat că Israelul „operează în conformitate cu legea”, spunând: „Suntem cu toții afectați, dar acționăm după rațiune. Luptăm cu perseverență și rămânem oameni, spre deosebire de cealaltă parte, care luptă ca niște animale”.
Israelul distribuie „dezinformări” despre explozia de la spitalul din Gaza, afirmă liderul Inițiativei Naționale Palestiniene
Armata israeliană distribuie „dezinformări înșelătoare” cu privire la explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza, a declarat miercuri Mustafa Barghouti, liderul Inițiativei Naționale Palestiniene (PNI), potrivit CNN.
Barghouti este un fost ministru dintr-un guvern palestinian de uniune și un activist proeminent și nealiniat care militează pentru drepturile palestinienilor.
Armata israeliană are „un palmares consistent de minciuni în numeroase ocazii cu privire la crimele sale”, a adăugat el, spunând că „și-a schimbat de mai multe ori povestea oficială pentru a evita vinovăția”.
Barghouti a spus că israelienii „au amenințat deja spitalul cu evacuarea”, dar personalul a refuzat să plece, deoarece „era imposibil să transfere pacienții critici fără ca aceștia să moară”.
„Organizația Mondială a Sănătății a spus că mutarea lor ar echivala cu o condamnare la moarte”, a mai spus Barghouti.
SUA vor oferi 100 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru civilii din Gaza, prin intermediul organizațiilor internaționale
Statele Unite vor furniza 100 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru populația din Gaza și Cisiordania, „prin intermediul unor parteneri de încredere, inclusiv agențiile ONU și ONG-urile internaționale”, a anunțat miercuri Casa Albă, într-un comunicat, potrivit CNN.
„Civilii nu sunt vinovați și nu ar trebui să sufere pentru terorismul oribil al Hamas”, a precizat Casa Albă. „Viețile civililor trebuie să fie protejate și asistența trebuie să ajungă urgent la cei care au nevoie. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii din regiune pentru a sublinia importanța respectării legii războiului, sprijinirea celor care încearcă să ajungă în zone sigure sau să ofere asistență și facilitarea accesului la hrană, apă, îngrijiri medicale și adăpost”, a mai transmis Casa Albă.
În declarațiile făcute miercuri de la Tel Aviv, Joe Biden a avertizat că ajutorul este destinat civililor palestinieni, nu Hamas.
„Israelul a fost de acord ca asistența umanitară să poată începe să se deplaseze din Egipt către Gaza”, a declarat liderul american, la Tel Aviv. „Permiteți-mi să fiu clar – dacă Hamas deturnează sau fură asistența, va demonstra încă o dată că nu se preocupă de bunăstarea poporului palestinian și va împiedica astfel comunitatea internațională să poată oferi acest ajutor”, a precizat liderul american.
Explozii observate în apropierea punctului de trecere de la Rafah, la frontiera dintre Egipt și Gaza
Explozii intermitente au fost observate pe tot parcursul zilei pe partea din Fâșia Gaza a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, potrivit unui reporter CNN aflat de partea egipteană a frontierei.
O explozie minoră a fost observată în zona dintre partea egipteană și cea din Gaza a punctului de trecere în jurul orei locale 16.00 (din Egipt). Cauza este neclară.
O dronă militară egipteană a fost observată zburând deasupra părții egiptene a frontierei, iar ceea ce se crede a fi o dronă israeliană zboară de cealaltă parte a punctului de trecere.
Șoferii convoaielor de ajutoare și voluntarii așteaptă în partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah încă de la primele ore ale dimineții de marți. Miercuri, aceștia au efectuat rugăciuni funerare pentru victimele exploziei de la spitalul din Gaza din apropierea punctului de trecere.
Nu uitați: Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care separă Egiptul de sudul Fâșiei Gaza, este considerat ca ultima speranță de scăpare a locuitorilor din Gaza, iar mulți palestinieni au început să se deplaseze în direcția acestuia. Cu toate acestea, punctul de trecere este în prezent închis.
Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt „complice la crimele” Israelului din Gaza
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat miercuri SUA că sunt „complice la crimele” Israelului, după bombardarea unui spital din Gaza şi după vizita în Israel a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Bombele care cad pe populaţia din Gaza sunt americane (…). Lumea consideră SUA complice la crimele regimului sionist”, a declarat Raisi, adresându-se celor câteva mii de manifestanţi adunaţi într-o piaţă din Teheran, la apelul autorităţilor, după atacul de marţi asupra spitalului Ahli Arab din Gaza, soldat cu sute de morţi.
Preşedintele iranian a mai afirmat în discursul său că „sfârşitul regimului sionist va începe cu atacul asupra spitalului” şi a subliniat că „lumea musulmană şi opinia mondială” cer „sfârşitul bombardamentelor cât mai rapid posibil, încheierea blocadei impuse în Gaza şi ruperea relaţiilor politice” stabilite de statele arabe care s-au apropiat de Israel în ultimii ani.
Mai multe informații: „Bombele care cad pe populaţia din Gaza sunt americane”. Preşedintele Iranului acuză SUA că sunt „complice la crimele” Israelului din enclava asediată
Ambasada Arabiei Saudite la Beirut le cere cetăţenilor saudiţi din Liban să plece imediat
Ambasada Regatului Arabiei Saudite în Liban a declarat miercuri că urmăreşte îndeaproape evoluţia evenimentelor actuale din regiunea de sud a Libanului, făcând apel la „toţi cetăţenii să respecte decizia de interzicere a călătoriilor şi să părăsească imediat teritoriul libanez pentru cei care se află în prezent în Liban”, a anunţat agenţia saudită de presă SPA, potrivit CNN.
Ambasada saudită a cerut, de asemenea, cetăţenilor aflaţi în Liban să dea dovadă de prudenţă şi să stea departe de locurile în care au loc adunări sau demonstraţii.
Declaraţia vine în contextul în care sute de protestatari au ieşit marţi şi miercuri pe străzile din Liban în urma exploziei de la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi, pentru care Hamas învinovăţeşte Israelul, iar Israelul spune că este vorba despre o rachetă lanstă de Jihadul Islamic care a eșuat.
Demonstraţiile de miercuri de la Beirut au dus la încăierări între poliţie şi manifestanţi pro-palestinieni. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor care au încercat să incendieze ambasada SUA.
Departamentul de Stat al SUA a emis, la rândul său, marţi, o „recomandare de a nu călători” în Liban, anticipând un nou val furie împotriva SUA, iar civilii au fost avertizaţi să evite zona din jurul ambasadei, notează news.ro.
Departamentul de Stat a îndemnat oamenii să nu călătorească în această ţară „din cauza situaţiei imprevizibile de securitate legate de schimburile de rachete şi artilerie între Israel şi Hezbollah sau alte facţiuni militante armate”.
Nivelul de avertizare a fost ridicat la 4, cel mai înalt nivel, „Nu călătoriţi”, de la nivelul 3, „Reconsideraţi călătoria”. De asemenea, avertismentul emis marţi îndeamnă populaţia să reconsidere călătoriile în Liban „din cauza terorismului, tulburărilor civile, conflictelor armate, criminalităţii, răpirilor” şi a capacităţii limitate a Ambasadei SUA din Beirut de a oferi sprijin cetăţenilor americani.
Departamentul de Stat a autorizat, pe de altă parte, plecarea voluntară şi temporară a membrilor de familie ai personalului guvernamental american şi a unor membri ai personalului care nu se află în situaţii de urgenţă de la Ambasada SUA din Beirut, din cauza situaţiei imprevizibile a securităţii din Liban.
Trupele israeliene au ucis doi adolescenți palestinieni la un protest în Cisiordania
Forțele israeliene au împușcat mortal doi adolescenți palestinieni în apropiere de Ramallah, în Cisiordania, astăzi, după proteste împotriva bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza, potrivit oficialilor palestinieni, relatează Sky News.
Aceste decese ridică la cel puțin 64 numărul palestinienilor uciși de când Hamas a atacat Israelul în Cisiordania.
Sute de palestinieni au inundat străzile marilor orașe din Cisiordania, inclusiv Ramallah, în semn de doliu pentru decesul celor uciși în urma exploziei produse aseară la spitalul al Alhi din Gaza.
Israelul pregătește un asalt terestru în Gaza ca ripostă la sângerosul asalt al Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni, majoritatea civili.
Puternica grupare armată Hezbollah, cu sediul în Liban, a făcut apel la o zi de „furie fără precedent” în semn de protest împotriva Israelului și a vizitei de astăzi a lui Joe Biden.
CICR a mobilizat un convoi cu 60 de tone de ajutor medical și umanitar care să fie trimis în Gaza
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat miercuri că a mobilizat un convoi cu 60 de tone de ajutor medical și umanitar pentru a fi trimis în Gaza, dar că are nevoie de acces sigur pentru a le livra, scrie The Guardian.
„Este nevoie disperată de acces pentru a-i ajuta pe cei răniți și bolnavi”, a transmis CICR, ]ntr-un comunicat de presă.
Șeful diplomației israeliene: La sfârșitul războiului, nu numai că Hamas va dispărea, dar și teritoriul Fâșiei Gaza se va micșora
Ministrul de externe al Israeleului, Eli Cohen, a declarat miercuri pentru postul de radio al armatei că „La sfârșitul acestui război, nu numai că Hamas nu va mai fi în Gaza, dar și teritoriul Fâșiei Gaza se va micșora”, relatează The Times of Israel.
Această declarație pare să confirme speculațiile unor analiști, potrivit cărora armat israeliană va încerca să creeze o zonă tampon în interiorul Gaza pentru a proteja mai bine orașele de la granița de sud a Israelului, astfel încât acestea să nu mai fie expuse la tipul de atac pe care Hamas l-a efectuat pe data de 7 octombrie.
Mai multe informații: La sfârșitul războiului, Hamas va dispărea, iar teritoriul Fâșiei Gaza se va micșora, spune șeful diplomației israeliene
Armata israeliană: 9 rachete au fost lansate din Liban asupra orașelor din nordul țării în urmă cu o oră
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că nouă rachete au fost lansate din Liban spre zona Kiryat Shmona, în nordul Israelului, în urmă cu mai puțin de o oră, relatează The Times of Israel.
Patru rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, au precizat IDF.
Cel puțin o rachetă a aterizat într-o zonă deschisă din interiorul orașului Kiryat Shmona, fără a provoca răniți sau pagube.
Separat, IDF au anunțat că au efectuat un atac cu dronă împotriva unei celule teroriste care lansa mortiere din Liban spre zona Tel Turmus din nordul Israelului, în apropiere de Muntele Dov.
De asemenea, IDF susțin că au fost lansate mai multe rachete ghidate antitanc din Liban, care au vizat orașele Metula, Malkia și Manara din nordul Israelului.
Armata spune că răspunde cu bombardamente de artilerie spre locurile de lansare a acestor rachete.
Ministerul israelian al Sănătății le cere persoanelor care au permis de port-armă să lucreze ca gardieni în spitale
Ministerul Sănătății le cere israelienilor care dețin un permis de port-armă valabil să se ofere voluntari pentru a servi ca gărzi de securitate în spitale și unități sanitare, scrie The Times of Israel.
Unii gardieni au fost chemați deja în serviciul militar de rezervă și nu mai sunt la locurile lor de muncă.
În cazul în care războiul se intensifică, centrele medicale vor trebui să se bazeze pe voluntari pentru a asigura securitatea unităților care se confruntă cu un număr mare de pacienți și supraaglomerare.
Hamas face apel la proteste la nivel mondial vineri în sprijinul Fâşiei Gaza
Un reprezentant al mişcării islamiste palestiniene Hamas a cerut organizarea vineri de proteste la nivel mondial în sprijinul Fâşiei Gaza, relatează DPA, potrivit Agerpres.
„Facem apel la poporul nostru palestinian şi la poporul naţiunii arabe şi islamice să organizeze manifestaţii în toate oraşele (…) vinerea viitoare”, a declarat miercuri, la Beirut, reprezentantul Hamas în cadrul unei conferinţe de presă.
Proteste împotriva „masacrelor, crimelor de război şi genocidului din Gaza” vor continua şi duminică, a adăugat el.
Hamas, care guvernează Fâşia Gaza şi este catalogată drept organizaţie teroristă de către Israel, Uniunea Europeană şi Statele Unite, a cerut expulzarea tuturor ambasadorilor israelieni din ţările arabe şi islamice şi încetarea tuturor eforturilor diplomatice pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul.
Armata israeliană publică noi imagini care ar dovedi că spitalul din Gaza nu a fost lovit de o rachetă militară
Armata israeliană a prezentat miercuri noi imagini filmate din dronă, la spitalul din Gaza unde marţi seară a avut loc o explozie soldată cu sute de morți, despre care spune că arată pagube foarte limitate la spital în sine şi niciun crater în parcarea care a fost bombardată. Lipsa unui crater indică faptul că, potrivit Israelului, sursa exploziei nu a fost o lovitură a forţelor de apărare israeliene, scrie The Times of Israel.
Imaginile, altele decât cele prezentate într-o conferință de presă de armata israeliană, arată spitalul văzut de sus după bombardament, cu mulțimi de oameni în zonă și o înregistrare audio. Ele au fost publicate pe X, fosta Twitter, de către reporterul Times of Israel, Jeremy Sharon.
Mai multe informații: Israelul publică noi imagini despre care spune că arată că spitalul din Gaza nu a fost lovit de o rachetă trasă de armata sa
Protestatarii atacă ambasadele Israelului şi SUA din întreaga lume
Mai multe atacuri ale protestatarilor împotriva ambasadelor Israelului şi SUA au fost raportate în diferite părţi ale lumii după bombardarea unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi, în contextul conflictului în curs de desfăşurare între autorităţile palestiniene şi gruparea islamistă Hamas, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.
Cele mai mari manifestaţii au avut loc la Istanbul (Turcia), unde o mulţime purtând steaguri şi pancarte pro-palestiniene s-a adunat marţi seară în faţa consulatului israelian şi apoi a intrat în incinta acestuia după ce a spart o baricadă a poliţiei. Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a arătat demonstranţi fluturând steaguri palestiniene şi scandând „Jos Israelul!”.
Incidente au avut loc, de asemenea, la ambasada SUA din Beirut (Liban), la ambasada SUA din Irak, la ambasada israeliană din Iordania, la ambasada Franţei din Teheran (Iran) şi la ambasada Regatului Unit din aceeaşi ţară.
În suburbiile sudice ale capitalei libaneze, Beirut, controlate de Hezbollah, mii de persoane s-au adunat pentru un protest, fluturând steaguri ale Hezbollah, palestiniene şi libaneze şi scandând „Moarte Americii” şi cerând ca Tel Aviv-ul să fie bombardat.
Șeful armatei israeliene: Vom lupta, dar vom rămâne ființe umane
În cadrul unei întâlniri cu piloții Forțelor Aeriene, șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat miercuri că „Vom lupta – dar, spre deosebire de cealaltă parte, vom rămâne ființe umane”, relatează Times of Israel.
Halevi le-a mai spus piloților israelieni că campania militară nu va fi una scurtă, dar că armata israeliană va învinge.
Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluţie care cerea o încetare temporară a focului între Israel și Hamas
Consiliul de Securitate al ONU a respins miercuri o rezoluţie care condamna războiul dintre Hamas şi Israel, în special „atacurile teroriste odioase” ale mişcării islamiste palestiniene, şi cerea totodată „pauze” umanitare în acest conflict pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, informează Agerpres.
Din cele 15 state membre ale Consiliului, 12 au votat în favoarea textului propus de Brazilia, două s-au abţinut – Rusia şi Marea Britanie -, în timp ce Statele Unite Americii, care este unul dintre cei cinci membri permanenţi, au votat împotrivă, ceea ce este suficient pentru respingerea rezoluţiilor.
Washingtonul îşi protejează în mod tradiţional aliatul Israel de orice acţiune a Consiliului de Securitate, notează Reuters.
Miercuri, secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut apel la o încetare imediată a focului în scop umanitar, pentru a permite eliberarea ostaticilor şi accesul ajutorului umanitar în Gaza.
Proiectul de rezoluţie cerea de asemenea Israelului, fără a-i menţiona numele, să-şi retragă ordinul de transfer al civililor şi personalului ONU din Gaza în sudul enclavei, condamna toate violenţele şi ostilităţile împotriva civililor, toate actele de terorism şi solicita eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor.
Sirenele aeriene răsună în Tel Aviv și în alte orașe din centrul Israelului
Sirenele aeriene care avertizează asupra sosirii unor rachete răsună în Tel Aviv și în alte orașe din centrul Israelului, relatează The Times of Israel.
Nu există informații imediate privind eventuale zone de impact sau despre existența unor persoane rănite.
Armata israeliană afirmă că au fost trase rachete antitanc spre comunitățile israeliene de la granița cu Libanul
O serie de rachete antitanc au fost lansate miercuri spre comunitățile israeliene Manara și Rosh HaNikra de-a lungul graniței libaneze, au anunțat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), potrivit CNN.
Hezbollah a precizat, într-un comunicat, că a atacat o poziție a trupelor israeliene la sud de Manara.
Forțele de apărare israeliene au transmis că „în prezent lovesc zonele de origine ale tirului din Liban și vor continua să lovească ținte teroriste” aparținând Hezbollah.
De asemenea, armata israeliană spune că s-au tras focuri de armă spre un post militar al FDI în zona Zarit, de-a lungul graniței libaneze. „Soldații IDF răspund cu tiruri”, a adăugat armata.
Hezbollah a confirmat că a atacat cu rachete ghidate pozițiile de la Jal al-Alam, Zarit și Bahri ale militarilor israelieni.
Biden propune soluția cu două state pentru a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri, în discursul său de la Tel Aviv, că susține soluția celor „două state” în căutarea unei soluții de pace în Orientul Mijlociu, relatează CNN.
„Națiunile de conștiință precum Statele Unite și Israelul nu se măsoară doar cu exemplul puterii. Noi suntem măsurați după puterea exemplului nostru și de aceea, oricât de greu ar fi, trebuie să continuăm să urmărim pacea. Trebuie să continuăm să urmărim o cale astfel încât atât Israelul, cât și poporul palestinian să poată trăi în siguranță (…), în demnitate și în pace”, a spus liderul american.
„Pentru mine, acest lucru înseamnă o soluție cu două state”, a adăugat el.
Mai multe informații: Soluția propusă de Joe Biden la Tel Aviv pentru ca Israelul și palestinienii să ajungă să trăiască în pace
SUA consideră în prezent că Israelul „nu este de vină” pentru explozia de la spitalul din Gaza
Guvernul SUA consideră în prezent că Israelul „nu este vinovat” pentru explozia produsă marți la spitalul din Gaza, a anunțat oficial miercuri Consiliul Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă, potrivit CNN.
Această evaluare se bazează pe analiza imaginilor aeriene, a interceptărilor și a informațiilor din surse deschise, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC.
„În timp ce continuăm să colectăm informații, evaluarea noastră actuală, bazată pe analiza imaginilor aeriene, a interceptărilor și a informațiilor din surse deschise, este că Israelul nu este responsabil pentru explozia de ieri de la spitalul din Gaza”, a declarat Watson, într-un comunicat emis miercuri.
Mai multe informații: SUA consideră în prezent, în mod oficial, că Israelul „nu este de vină” pentru atacul de la spitalul din Gaza, soldat cu aproape 500 de morți
Israelul confirmă că va permite intrarea unui ajutor umanitar, limitat, în Fâșia Gaza, dinspre Egipt
Israelul va permite Egiptului să livreze cantități limitate de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, a anunțat miercuri biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit The Guardian.
Decizia a fost aprobată având în vedere o solicitare din partea președintelui american Joe Biden, aflat în vizită în Israel, se arată într-un comunicat de presă.
Având în vedere cererea președintelui Biden, Israelul nu va împiedica livrările umanitare din Egipt atâta timp cât este vorba doar de alimente, apă și medicamente pentru populația civilă din sudul Fâșiei Gaza.
Declarația nu a făcut nicio mențiune despre combustibilul atât de necesar în Gaza, mai ales pentru ca spitalele să-și poată continua activitatea. Nu este clar când vor începe să fie livrate ajutoarele, notează The Guardian.
„Israelul nu va permite niciun ajutor umanitar de pe teritoriul său către Fâșia Gaza atâta timp cât ostaticii noștri nu vor fi returnați”, a precizat însă biroul lui Netanyahu, în comunicat.
Biden a plecat din Israel, alături de Blinken
Președintele SUA, Joe Biden, și secretarul american de stat, Antony Blinken, au urcat la bordul Air Force One după ce s-au întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, scrie The Guardian.
Cei doi se întorc la Washington de la Tel Aviv.
Biden anunță că Israelul a acceptat să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că Israelul a fost de acord ca asistența umanitară să poată intra în Fâșia Gaza dinspre Egipt, avertizând că orice încercare a Hamas de a fura ajutorul ar ilustra faptul că nu are „nicio preocupare pentru bunăstarea poporului palestinian”, relatează CNN.
Statele Unite „susțin fără echivoc protejarea vieții civile în timpul conflictului”, a declarat Biden în timpul discursului său de la Tel Aviv, adăugând: „Oamenii din Gaza au nevoie de alimente, apă, medicamente, adăpost”.
Mai multe informații: Israelul a acceptat să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, anunță, de la Tel Aviv, președintele Joe Biden
Trei zile de doliu naţional în Turcia după atacul asupra spitalului din Gaza
Turcia va decreta trei zile de doliu naţional după lovitura asupra unui spital din Gaza, soldată cu sute de morţi potrivit autorităţilor palestiniene, şi pentru care Israelul şi partea palestiniană se acuză reciproc, a declarat o înaltă oficialitate turcă pentru AFP, confirmând astfel o informaţie difuzată de mai multe media locale, scrie Agerpres.
Conform vicepreşedintei Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), Ozlem Zengin, citată de postul de televiziune public turc TRT şi de canalul privat NTV, anunţul va fi oficializat prin decret prezidenţial.
”Turcia va declara un doliu naţional de trei zile”, a confirmat pentru AFP un înalt responsabil turc.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut marţi seară să se pună capăt ”acestei brutalităţi fără precedent din Gaza”, el acuzând Israelul că a ”lovit un spital ce adăpostea femei, copii şi civili nevinovaţi”.
SUA: O rachetă lansată greșit de Jihadul Islamic palestinian a provocat probabil explozia de la spitalul din Gaza
Statele Unite au o evaluare independentă potrivit căreia o rachetă a grupării palestiniene Jihadul Islamic a fost cea care a eșuat și a lovit spitalul din Gaza, au declarat doi oficiali americani de rang înalt pentru NBC News, potrivit Sky News.
Această explicație s-ar potrivi cea a Israelului privind cauza exploziei.
Oficialii palestinieni din domeniul sănătății și Hamas au un bombardament israelian pentru explozie, care, potrivit acestora, a ucis aproape 500 de persoane.
Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, Adrienne Watson, a declarat, de asemenea, pentru NBC News, că analiza americană a „imaginilor aeriene, interceptărilor și informațiilor din surse deschise” sugerează că Israelul nu este responsabil pentru explozie.
Bombardamentele israeliene blochează ajutorul umanitar destinat Fâşiei Gaza, acuză președintele Egiptului
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat miercuri că Egiptul ”nu a închis terminalul Rafah” către Fâşia Gaza şi că ajutorul umanitar nu intră în enclava palestiniană ”din cauza bombardamentelor israeliene”, scrie news.ro.
Sute de TIR-uri sunt blocate în deşertul egiptean Sinai de multe zile, din cauza lipsei unei căi de acces către cele 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza.
”Cu fiecare secundă cu care aşteptăm ajutor medical, pierdem vieţi”, a tras un semnal de alarmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Abdel Fattah el-Sisi a avertizat cu privire la un exod masiv al palestinienilor din Fâşia Gaza în Egipt. Potrivit acestuia, este vorba doar despre o primă etapă, înaintea unei ”deplasări asemănătoare din Cisiordania către Iordania”.
Împingerea palestinienilor să-şi părăsească pământul este ”un mod de a pune capăt cauzei palestiniene în detrimentul ţărilor din jur”, a denunţat el.
”Dacă cer poporului egiptean să iasă în stradă, milioane de oameni vor susţine poziţia Egiptului”, a amenințat el-Sisi.
SUA sancţionează membri ai mişcării palestiniene Hamas
Departamentul Trezoreriei american a anunţat miercuri o serie de sancţiuni, impuse în conformitate cu un ordin executiv legat de terorism, vizând nouă ”membri cheie ai Hamas” care sunt agenţi sau persoane ce participă la finanţarea grupării islamiste palestiniene instalaţi în Gaza şi în ţări precum Sudan, Turcia, Algeria şi Qatar, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
”Statele Unite iau decizii rapide şi hotărâte referitoare la finanţatorii şi susţinătorii Hamas, în urma masacrului brutal şi inadmisibil contra unor civili israelieni, printre care şi copii”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat, cu referire la atacul lansat de Hamas în 7 octombrie asupra teritoriului israelian.
”Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a priva teroriştii Hamas de capacitatea de a strânge şi folosi fonduri pentru a comite atrocităţi şi a teroriza poporul israelian”, a adăugat Yellen.
Joe Biden către israelieni: „În timp ce simțiți această furie, nu vă lăsați consumați de ea”
Președintele american Joe Biden a deplâns miercuri, într-un discurs susținut la Tel Aviv, pierderile de vieți omenești în timpul atacurilor comise de Hamas pe data de 7 octombrie în Israel. Dar el i-a avertizat, de asemenea, pe israelieni că, în timp ce simt furie, nu trebuie să se lase consumați de ea, relatează CNN.
„Vă avertizez cu privire la acest acest lucru. În timp ce simțiți această furie, nu vă lăsați consumați de ea. După 11 septembrie 2001, am fost furioși în Statele Unite. Deși am căutat dreptate și am obținut dreptate, am făcut și greșeli”, a spus el.
Deciziile pe timp de război nu sunt „niciodată clare sau ușoare”, a precizat liderul american.
„Întotdeauna există costuri. Dar trebuie să fii precaut. Trebuie să ne punem întrebări foarte dificile. Este nevoie de claritate cu privire la obiective și de o evaluare onestă cu privire la faptul că drumul pe care te afli va atinge aceste obiective”, a adăugat el.
Biden a subliniat, de asemenea, că „majoritatea” palestinienilor nu sunt de partea Hamas. „Marea majoritate a palestinienilor nu sunt Hamas. Hamas nu reprezintă poporul palestinian”, a declarat președintele american.
Mai multe informații: Joe Biden, mesaj către israelieni: „Nu vă lăsați consumați de furie”. Liderul american anunță că SUA „nu vor sta deoparte și să nu facă nimic”
Biden, la Tel Aviv: „Nu vom sta deoparte și să nu facem nimic”
Președintele american Joe Biden ține miercuri un discurs la Tel Aviv, angajându-se să rămână alături de Israel, relatează Sky News.
„Hamas a comis atrocități care amintesc de cele mai grave ravagii ale ISIS, dezlănțuind răul pur asupra lumii”, spune el.
Președintele american mai spune că atacul din 7 octombrie comis de Hamas a fost cea mai sângerosă zi pentru poporul evreu de la Holocaust încoace.
„Lumea a privit atunci. (…) Nu vom sta deoparte din nou, să nu facem nimic”, a afirmat Biden.
Președintele american a mai declarat că prioritatea sa principală rămâne eliberarea și întoarcerea în siguranță a ostaticilor luați de Hamas și că a discutat acest lucru cu oficialii israelieni. „Cei care așteaptă să afle care e soarta rudelor nu sunt singuri. Lucrăm cu parteneri din regiune pentru a-i recupera pe ostatici. Pentru mine ca președinte american nu este o prioritate mai mare decât a-i elibera pe ostaticii americani”, a adăugat liderul american.
„Nu toți palestinienii sunt Hamas. Hamas folosește familii nevinovate din Gaza ca scuturi umane”, a continuat el.
Biden mai spune că SUA vor „menține alimentarea completă a (scutului de rachetă, n.r.) Iron Dome” și că a mutat o serie de active în regiune.
„Deplângem moartea palestinienilor nevinovați. Explozia de la Spital se pare că a fost provocată de o rachetă lansată de un grup terorist din Gaza”, mai afirmă liderul american.
12 palestinieni uciși într-un raid aerian israelian în orașul Khan Younis
Doisprezece palestinieni au fost uciși într-un raid aerian israelian care a vizat o casă din Khan Younis, oraș din sudul Fâșiei Gaza, scrie Al Jazeera.
Surse medicale au declarat pentru agenția turcă de presă Anadolu că alte zeci de persoane au fost rănite în bombardamentele din estul Khan Younis.
Bilanțul cetățenilor francezi uciși în atentatele din Israel a urcat la 24 de morți
Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a anunțat miercuri că numărul cetățenilor francezi uciși în atacurile comise de Hamas în Israel a crescut la 24, scrie The Guardian.
Biden spune că a folosit datele „arătate de Departamentul meu de Apărare” atunci când a afirmat că nu Israelul a lovit spitalul din Gaza
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că a folosit „datele care mi-au fost arătate de către Departamentul meu de Apărare”, atunci când a fost întrebat ce l-a determinat să fie sigur că israelienii nu se află în spatele exploziei de la spitalul din orașul Gaza, despre care oficialii palestinieni spun că s-a soldat cu sute de morți în cursul nopții, relatează CNN.
Un reporter din Israel i-a pus această întrebare, la care liderul de la Casa Albă a citat „datele” Pentagonului pentru a răspunde.
Mai multe informații: Joe Biden invocă datele care i-au fost „arătate” de către Pentagon pentru a explica de ce a spus că spitalul din Gaza nu a fost lovit de către Israel
Lupte de stradă în apropiere de ambasada SUA din Beirut, Liban
Proteste de stradă au izbucnit în capitala libaneză, Beirut, în apropierea ambasadei SUA, scrie Al Jazeera.
Scenele tensionate s-au produs în afara orașului, forțele libaneze folosind tunuri cu apă împotriva unor tineri care purtau steaguri.
O serie de demonstrații au loc miercuri în mai multe țări din lumea arabă, în contextul în care președintele american Joe Biden vizitează Israelul, acolo unde i-a oferit în mod explicit sprijinul său premierului Benjamin Netanyahu.
Hamas acuză SUA de complicitate cu Israelul în Gaza
Gruparea islamistă palestiniană Hamas a acuzat miercuri Statele Unite de complicitate cu Israelul în Fâşia Gaza, după ce preşedintele american Joe Biden a preluat versiunea israeliană privind lovitura de rachetă asupra unui spital, relatează AFP.
„Faptul că preşedintele american adoptă versiunea israeliană, în special privind masacrul de la spital (…) confirmă că administraţia americană susţine orbeşte Israelul şi este complice cu masacrele”, susţine Hamas, într-un comunicat, potrivit CNN.
Aflat în vizită în Israel, Biden a pus pe seama „celeilalte echipe” lansarea rachetei care a făcut sute de victime într-un spital din oraşul Gaza.
Blinken a reiterat, într-o convorbire cu Mahmoud Abbas, că Hamas nu îi reprezintă pe palestinieni
Secretarul american de stat Antony Blinken a discutat marți cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, „pentru a-și exprima profundele condoleanțe pentru viețile civile pierdute în explozia de la spitalul anglican Al-Ahli din orașul Gaza”, potrivit unui comunicat emis de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller și citat de CNN.
„Secretarul a exprimat sprijinul continuu al SUA pentru poporul palestinian, subliniind că teroriștii Hamas nu îi reprezintă pe palestinieni sau aspirațiile lor legitime pentru autodeterminare și pentru măsuri egale de demnitate, libertate, securitate și justiție”, scrie în comunicatul de miercuri.
Convorbirea dintre Blinken și Abbas a urmat unei întâlniri anterioare la Amman, înainte de explozia de la spital, în care sute de persoane au fost ucise. Autoritățile din Gaza au declarat că Israelul se află în spatele acesteia, în timp ce Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că serviciile sale de informații au demonstrat că a fost o „lansare eșuată de rachetă” de către gruparea palestiniană Jihadul Islamic.
În convorbirea lor de miercuri, Blinken „a subliniat că Statele Unite condamnă fără echivoc orice formă de terorism și a subliniat angajamentul ferm al Statelor Unite de a respecta legea războiului, pentru a include protecții importante pentru civili”. „Secretarul și președintele au discutat despre continuarea eforturilor SUA de a coordona furnizarea de asistență umanitară urgentă și salvatoare de vieți pentru civilii din Gaza, în tandem cu partenerii, și despre eforturile de a preveni extinderea conflictului”, mai scrie în comunicatul de presă.
Alertă de rachete în Beersheba
Sirenele aeriene răsună în Beersheba și în comunitățile mai apropiate de Gaza, în timp ce militanții islamiști par să-și intensifice tirurile de rachete după ce în ultimele ore a existat o oarecare acalmie, scrie The Times of Israel.
A început întâlnirea dintre Biden și Herzog
Președintele israelian Isaac Herzog se întâlnește în aceste momente cu omologul său american, Joe Biden, la Tel Aviv, după ce liderul american și-a încheiat întâlnirea cu cabinetul de război al Israelului, scrie The Times of Israel.
Herzog a fost nevoit să aștepte aproximativ o oră, deoarece întâlnirile anterioare au depășit timpul alocat.
Armata israeliană ripostează cu bombardamente de artilerie la atacuri care au vizat posturile sale militare de la granița cu Libanul
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că mai multe dintre posturile sale militare de la granița cu Libanul au fost atacate cu focuri de armă, relatează The Times of Israel și Sky News.
Posturile atacate se află în zona Zarit, a precizat armata israeliană, care nu a anunțat până acum existența unor victime.
IDF precizează că răspund cu bombardamente de artilerie către sursele din sudul Libanului de unde au fost lansate atacurile.
Noile atacuri vin în urma seriei de atacuri cu rachete și tiruri de artilerie asupra orașelor și posturilor militare israeliene de la granița de nord, cu Libanul, care au avut loc în ultimele zile, majoritatea revendicate de gruparea teroristă Hezbollah.
Biroul lui Benjamin Netanyahu tocmai a publicat pe rețelele de socializare o înregistrare video a discuției sale publice complete pe care a avut-o cu președintele american Joe Biden în această dimineață, la Tel Aviv, scrie The Guardian.
471 de morți în explozia de la spitalul din Gaza, anunță Ministerul palestinian al Sănătății
Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat miercuri că 471 de persoane au fost ucise în explozia de marți de la spitalul din Gaza, iar alte 314 au fost rănite, relatează BBC.
Pe lângă actualizarea numărului de victime, Dr. Ashraf Al Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, a acuzat din nou Israelul pentru explozia de marți de la spital.
El a mai spus că, de când Israelul a început atacurile aeriene asupra Gaza, 3.478 de persoane au fost ucise și alte 12.065 rănite.
Israelul a insistat că nu este de vină pentru explozia de marți. Potrivit armatei israeliene, dovezile de la sol, precum și conversațiile interceptate, arată că aceasta a fost cauzată de o rachetă lansată greșit de militanții palestinieni ai Jihadului Islamic asupra Israelului, din Gaza.
Pe de altă parte, reporterul BBC Rushdi Abualouf, aflat în fața Spitalului Al Ahli din orașul Gaza, relatează că oamenii de acolo încă adună victimele și părți din corp și că încă încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat.
Rushdi a vorbit cu un martor care a descris urmările exploziei. Conform respectivului martor, oamenii se aflau în curtea spitalului când o explozie uriașă a zguduit zona. Apoi, alți locuitori din orașul Gaza au venit la spital, inclusiv pe motociclete, pentru a căuta supraviețuitori și răniți. Acum ei încă mai adună fragmente de corpuri.
Armata israeliană susține că rachetele lansate din Gaze au o rată de eșuare tot mai mare
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au observat o creștere a numărului de lansări eșuate de rachete din Fâșia Gaza de către grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, scrie The Times of Israel.
Armata a publicat un grafic care susține că 12,71% dintre rachetele lansate ieri din Fâșiei Gaza au eșuat pe teritoriul enclavei.
De asemenea, ISF au atașat o hartă care arată locurile aproximative de impact ale rachetelor eșuate.
Forțele de apărare israeliene au mai afirmat că aproximativ 450 de rachete au eșuat și au căzut în Gaza de la începutul luptelor, pe data de 7 octombrie. Mii de alte rachete au reușit să treacă granița spre Israel.
De asemenea, armata israeliană acuză Hamas și Jihadul Islamic că își lansează rachetele din zone urbane, inclusiv „spitale, școli ONU, moschei, restaurante, clădiri diplomatice și hoteluri”.
„Organizațiile teroriste Hamas și Jihadul Islamic lansează rachete la întâmplare asupra civililor israelieni, dar aceste rachete le-au făcut rău, de asemenea, civililor din Fâșia Gaza”, au precizat IDF.
Luând notă de creșterea aparentă a rachetelor eșuate ieri, FDI spun că „Hamas continuă să folosească locuitorii din Fâșia Gaza ca scuturi umane și nu ezită să riște viețile civililor din Gaza pentru a-și proteja atacurile”.
Aproape 3.500 de palestinieni au fost uciși până acum în Gaza, potrivit autorităților palestiniene
Cel puțin 3.478 de palestinieni au fost uciși și alți 12.000 au fost răniți în Fâșia Gaza, a anunțat miercuri ministerul palestinian al sănătății, potrivit Sky News.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qidra, a declarat că 471 de persoane au murit în ceea ce el a catalogat drept un „masacru israelian” la spitalul al Ahli.
Israelul a negat orice responsabilitate pentru explozia de la spital, acuzând Jihadul Islamic palestinian că a lansat greșit o rachetă din Gaza.
Jihadul Islamic a negat orice implicare, dând, la rândul său, vina pe Israel.
Netanyahu, către Biden: „Occidentul trebuie să ajute la înfrângerea Hamas, răul pur”
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut miercuri Occidentului să-şi unească forţele pentru a învinge Hamas, după ce masacrul comis de organizaţia extremistă palestiniană pe 7 octombrie a arătat „răul pur” al grupării, relatează DPA, potrivit Agerpres.
Întâlnindu-se miercuri cu preşedintele american Joe Biden la Tel Aviv, Netanyahu a declarat că „lumea civilizată trebuie să se unească pentru a învinge Hamas”, comparând organizaţia militantă care conduce Fâşia Gaza cu naziştii şi reţeaua teroristă Stat Islamic (SI).
Hamas a comis cele mai grave crime din Israel, a spus Netanyahu. „Au fost violate femei, au fost decapitaţi soldaţi şi au fost ucişi copii”, a adăugat el. „Imaginaţi-vă, domnule preşedinte, frica şi panica acelor copilaşi în ultimele lor clipe, când monştrii le-au descoperit ascunzătorile secrete”, i-a spus premierul israelian lui Biden.
Biden este primul preşedinte american din istorie care vine în Israel pe timp de război, a adăugat el, spunând că acest lucru este „profund, profund emoţionant.” „Vă mulţumesc că sunteţi alături de Israel astăzi, mâine şi întotdeauna”, a mai afirmat Netanyahu.
Sirenele răsună în comunitățile de la granița cu Gaza
Sirenele răsună în orașul Sderot și în alte comunități de la granița Israelului cu Fâșia Gaza, exact în momentul în care președintele american Joe Biden se întâlnește cu cabinetul de război al Israelului.
Statele Unite „vor continua să sprijine Israelului în timp ce munciți pentru a vă apăra poporul”, a declarat președintele american Joe Biden în fața cabinetului de război al Israelului.
„Vom continua să lucrăm cu dumneavoastră și cu partenerii din regiune pentru a preveni mai multe tragedii pentru civilii nevinovați”, a spus Biden.
„În urma atacului îngrozitor, terorist, brutal, inuman al Hamas – aproape de necrezut ceea ce au făcut – acest cabinet s-a reunit și este puternic, rămâne unit”, a continuat Biden. „Și vreau să știi că nu sunteți singuri”.
Președintele Egiptului respinge strămutarea palestinienilor din Gaza pe teritoriul său
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat miercuri că egiptenii vor respinge strămutarea forțată a palestinienilor în Sinai, iar orice astfel de mișcare ar transforma peninsula într-o bază pentru atacuri împotriva Israelului.
„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este o încercare de a forța rezidenții civili să se refugieze și să migreze în Egipt, ceea ce nu ar trebui acceptat. Egiptul respinge orice încercare de a rezolva problema palestiniană prin mijloace militare sau prin strămutarea forțată a palestinienilor de pe pământul lor, mișcare care vine în detrimentul țărilor din regiune”, a declarat Sisi.
Sisi a spus că poporul egiptean „va ieși și va protesta cu milioanele dacă va fi chemat să facă acest lucru” împotriva oricărei strămuiri a rezidenților din Gaza în Sinai.
Orice transfer al palestinienilor în Sinai ar însemna „că vom muta ideea de rezistență, de luptă, din Fâșia Gaza în Sinai, și astfel Sinai va deveni baza pentru lansarea operațiunilor împotriva Israelului”, a avertizat Sisi.
Iranul cere țărilor islamice să sancționeze Israelul
Membrii Organizației pentru Cooperare Islamică ar trebui să sancționeze și să pună în aplicare un embargo petrolier asupra Israelului, pe lângă expulzarea ambasadorilor israelieni, a declarat miercuri ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, potrivit unui comunicat publicat de ministerul de externe al Iranului.
O întâlnire de urgentă a OCI a avut loc miercuri în orașul saudit Jeddah, ocazie cu care țările islamice au discutat despre conflictul dintre Israel și Gaza.
Oficialii din Gaza spun că IDF a cerut spitalului al-Ahli în urmă cu patru zile să evacueze pacienții
Oficialii din Gaza au declarat miercuri că spitalul Al-Ahli a fost avariat de două obuze israeliene în urmă cu patru zile, după care Forțele de Apărare Israeliene au avertizat conducerea spitalului să evacueze incinta.
Youssef Abu Al-Rish, ministrul adjunct al Sănătăţii din Gaza, a declarat că două obuze israeliene au lovit spitalul sâmbătă.
Al-Rish a spus că a doua zi, IDF l-a contactat pe managerul spitalului, dr. Maher Ayad, criticându-l pentru că „nu a evacuat clădirea”.
Al-Rish a precizat că IDF i-a transmis lui Ayad că obuzele au fost un avertisment. Ei „i-au spus managerului spitalului că ați fost avertizat ieri cu două obuze, deci de ce nu ați evacuat spitalul până în acest moment”.
Discuții Joe Biden – Benjamin Netanyahu
Întâlnirea bilaterală a președintelui american Joe Biden cu premierul israelian Benjamin Netanyahu a început la hotelul Kempinski din Tel Aviv. În deschidere, Netanyahu i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul acordat Israelului și pentru că are „claritate morală”.
„Ați trasat pe bună dreptate o linie clară între forțele civilizației și forțele barbariei”, a transmis premierul israelian, care a comparat, din nou, atacul din 7 octombrie cu atentatele teroriste asupra Turnurilor Gemene din New York din 11 septembrie 2001.
„Vom învinge Hamas și vom elimina această amenințare teribilă din viețile noastre”, continuă premierul israelian, spunând că nu este doar de dragul țării sale, ci al tuturor.
La rândul său, Joe Biden a spus că Hamas „a comis atrocități malefice care fac ca ISIS să pară oarecum rațional”. Cu toate acestea, el a cerut să nu fie confundat Hamas cu poporul palestinian. „Trebuie să ținem cont de faptul că Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian și le-a adus doar suferință”, a precizat liderul de la Casa Albă.
El a făcut referire și la atacul cu rachetă asupra spitalului din Gaza, de marți seară, indicând că acesta a fost efectuat de pe teritoriul Gazei.
„Sunt profund întristat și revoltat de explozia de la spitalul din Gaza de ieri. În baza a ceea ce am văzut, pare că a fost cealaltă echipă, nu tu. Dar există o mulțime de oameni care nu sunt siguri, așa că trebuie să depășim multe lucruri”, a declarat Joe Biden.
Mai multe informații: Joe Biden, către Benjamin Netanyahu, despre atacul asupra spitalului din Gaza: „În baza a ceea ce am văzut, pare că a fost cealaltă echipă, nu tu”
Jihadul Islamic respinge concluziile armatei israeliene
Jihadul Islamic Palestinian a venit cu reacție după declarația de presă a purtătorului de cuvânt al armatei israeliene în care acesta a anunțat că IDF a ajuns la concluzia, prezentând dovezi, că racheta care a lovit spitalul a fost trasă de Jihadul Islamic dintr-un cimitir din apropiere.
„Israelul minte, prezintă versiuni contradictorii ale atacului asupra spitalul din Gaza”, a transmis organizația teroristă, citată de publicația israeliană Haaretz.
Armata israeliană prezintă înregistrări discuții între membri Hamas despre racheta care a lovit spitalul din Gaza
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a prezentat înregistrări audio despre care a afirmat că prezintă membri ai Hamas care spun că Jihadul Islamic Palestin este responsabil pentru explozia care a ucis sute de persoane la spitalul Al Ahli Arab din Gaza.
Hagari a subliniat că 450 de rachete trase de luptătorii palestinieni și-au ratat ținta și au căzut în Gaza, de la declanșarea războiului.
Concluziile armatele israeliene privind atacul asupra spitalului din Gaza
Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, a anunțat, într-o conferință de presă organizată miercuri, că armata israeliană a ajuns la concluzia că gruparea Jihadul Islamic Palestinian a fost responsabil pentru explozia de la spitalul Al Ahli.
Potrivit acestuia, Hamas a lansat un baraj de rachete către Israel, marți, la ora locală 18:15 – înainte de explozia spitalului. Apoi, la 18:59, el spune că un baraj de aproximativ 10 rachete a fost tras de către Jihadul Islamic dintr-un cimitir din apropiere. În același timp, au existat relatări despre o explozie la spitalul din orașul Gaza.
Hagari a mai declarat că Hamas a înțeles că explozia a fost cauzată de o rachetă rătăcită a Jihadului Islamic, dar a lansat o „campanie media globală” pentru a da vina pe Israel.
„Au mers până la umflarea numărului de victime”, spune el. „Au înțeles cu absolută certitudine că a fost o rachetă trasă greșit de Jihadul Islamic cea care a deteriorat spitalul”.
El spune că imaginile aeriene confirmă că nu a avut loc nicio lovire directă a spitalului în sine și că nu au fost afectate clădirile din apropiere. Haari a precizat că dacă IDF ar fi fost responsabil pentru explozie, ar fi existat un „crater” sau unele „daune structurale”.
Arătând o diagramă a spitalului, el spune că nu există astfel de pagube, iar „pereții rămân intacți”, ceea ce se datorează faptului că explozia a fost cauzată de o rachetă a Jihadului Islamic, care „nu a reușit să se lanseze” în mod corespunzător și a fost „trasă greșit”.
Israel continuă atacurile aeriene
Forțele Aeriene Israseliene a anunțat, miercuri dimineață, că au atacat zeci de „ținte militare în toată Fâșia Gaza” – și în acest proces au „eliminat” încă doi membri ai grupării militante palestiniene Hamas.
Cât privește țintele vizate, Forțele Aeriene precizează că în ultima zi că au „atacat”, printre altele: un sediu operațional, poziții de lansare de rachete și și așa-numitele „infrastructuri teroriste”.
Israelul a respins miercuri din nou responsabilitatea pentru atacul care a ucis sute de persoane la un spital din Gaza, afirmând că racheta aparține grupării Jihadul Islamic Palestinian.
Israel anunță uciderea a încă doi lideri Hamas
Avioanele de luptă ale Forțelor de Apărare ale Israelului au atacat marți o serie de ținte Hamas în Fâșia Gaza, ucigând doi agenți Hamas, potrivit unei declarații comune a purtătorului de cuvânt al IDF și a purtătorului de cuvânt al Shin Bet.
Primul dintre aceștia a fost identificat drept Muhammad Awdallah, comandantul sistemului de rachete antitanc al Brigăzii orașului Gaza a organizației teroriste Hamas.
Al doilea este Akram Hijazi, un terorist din forțele navale Hamas, care este și traficant de arme și este responsabil pentru dirijarea a numeroase atacuri teroriste asupra Israelului din Fâșia Gaza.
Situația de la spitalul din Gaza este „fără precedent și de nedescris”
Situația de la spitalul Al Ahli a fost descrisă drept „fără precedent și de nedescris”, de către ministerul palestinian al sănătății din Gaza.
„Medicii efectuează intervenții chirurgicale pe sol și pe coridoare, iar unii dintre ei sunt tratați fără anestezie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Dr. Ashraf Al-Qudra, într-o declarație postată pe Facebook, miercuri dimineața.
„Mulți oameni încă așteaptă operații, iar echipele medicale încearcă să salveze vieți la terapie intensivă”, a precizat oficialul.
El a adăugat că multe dintre victime sunt copii și femei, iar multe dintre rănile suferite sunt „dincolo de capacitățile echipelor noastre medicale”.
Armata israeliană cere locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să evacueze spre sud
Armata israeliană a cerut miercuri locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să evacueze în zona Al Mawasi din sudul teritoriului. Potrivit declarației armatei, ajutorul umanitar internațional va fi direcționat către zona de la vest de Khan Yunis „dacă este necesar”, potrivit publicației Haaretz.
De la începutul săptămânii, sute de mii de locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fost evacuați, după ce armata israeliană le-a cerut să părăsească zona.
Casa Albă: Biden intenționează să pună Israelului întrebări dificile „ca prieten” în timpul vizitei la Tel Aviv
Președintele american Joe Biden plănuiește să pună „întrebări dificile” ca „prieten” Israelului în timpul vizitei pe care o efectuează miercuri la Tel Aviv, o călătorie menită ca o demonstrație publică de susținere puternică, dar și un impuls pentru atenuarea unei crize umanitare în creștere.
Biden se va întâlni mai întâi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru o întâlnire bilaterală restrânsă, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, reporterilor prezenți la bordul Air Force One într-o avanpremieră a călătoriei de miercuri. Acea întâlnire se va extinde ulterior pentru a include alți oficiali americani și Cabinetul de război al Israelului.
În acele întâlniri, Kirby a spus că președintele „va obține o idee de la israelieni despre situația de pe teren și, mai critic, despre obiectivele lor, planurile lor, intențiile lor în zilele și săptămânile care urmează”.
„Va pune câteva întrebări dificile. Îi va întreba ca prieten – ca prieten adevărat al Israelului, dar le va pune câteva întrebări”, a spus Kirby.
Întrebat ulterior cu privire la care vor fi acele întrebări grele, Kirby a spus că nu va fi „ostil”, ci mai degrabă, „în spiritul unui prieten adevărat și profund al Israelului”.
22 de țări arabe au cerut încetarea focului în Gaza
Cele 22 de țări arabe parte din Națiunile Unite au cerut împreună încetarea imediată a focului în Gaza, în urma exploziei devastatoare și a incendiului de la un spital din orașul Gaza.
Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a declarat că membrii Grupului Arab sunt „revoltați de acest masacru” și, de asemenea, s-au pentru a cere livrarea imediată a ajutorului umanitar și prevenirea „mutării forțate” a palestinienilor.
Mansour a afirmat, că după acest „masacru”, cel mai important obiectiv este încetarea focului, întrucât „salvarea vieților este cel mai important lucru.”
Proteste violente după atacul asupra spitalului din Gaza
Explozia la spitalul al-Ahli al-Arabi din Gaza, care a provocat sute de morți, a devenit un catalizator pentru furie în regiune, stârnind proteste în întreaga lume arabă și nu numai, relatează The Guardian. Protestele de amploare au izbucnit în Liban, Iordania, Turcia sau Cisiordania.
Gruparea Hezbollah din Liban a cerut o „zi de furie” care să coincidă cu sosirea președintelui american Joe Biden la Tel Aviv.
În urma apelului Hezbollah, sute de persoane s-au încăierat cu forțele de securitate libaneze în fața ambasadei SUA din suburbia Awkar, în afara Beirutului, unde protestatarii au aruncat cu pietre și au incendiat o clădire din apropiere, potrivit AFP
Poliția a tras mai multe runde de gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, în timp ce medicii au tratat persoanele afectate de violențe. AFP a relatat că protestatarii au scandat „moarte pentru America” și „moarte pentru Israel”.
Sute de oameni s-au adunat și la ambasada Franței din Beirut, ridicând steaguri Hezbollah și, de asemenea, s-au îngrămădit în fața porții principale unde au aruncat cu pietre.
În capitala Iordaniei, Amman, protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasada Israelului. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de manifestanți care au scandat sloganuri în sprijinul Hamas și au cerut guvernului să închidă ambasada și să anuleze un tratat de pace cu Israelul.
La Teheran, sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadelor britanice și franceze la primele ore ale zilei de miercuri. „Moarte Franței și Angliei”, au strigat protestatarii, aruncând cu ouă în pereții complexului ambasadei Franței din capitala iraniană.
În Libia, sute de demonstranți de toate vârstele, cu steaguri palestiniene și unii acoperindu-și fețele cu kefii palestinieni, au străbătut străzile din Tripoli înainte de a ajunge în Piața Martirilor.
Imaginile de pe televiziuni au arătat, de asemenea, proteste în orașul Taz, din sud-vestul Yemenului, precum și în capitala marocană, Rabat, și în capitala Irakului, Bagdad.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de la spitalul din Gaza a fost „cel mai recent exemplu de atacuri israeliene lipsite de cele mai elementare valori umane”, în timp ce mulțimi mari de protestatari s-au adunat în fața ambasadei Israelului din Ankara și a consulatului din Istanbul.
Israel acuză Jihadul Islamic Palestinian pentru atacul asupra spitalului
Armata israeliană a negat marți responsabilitatea pentru atacul asupra spitalului din Gaza, susținând că informațiile militare arată că spitalul a fost lovit în timpul unei lansări eșuate de rachetă de către grupul militar Jihad Islamic Palestinian, relatează Reuters.
„O analiză a sistemelor operaționale ale IDF (armata israeliană -n.r.) indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriști în Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului Al Ahli din Gaza în momentul în care a fost lovit”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului.
„Informațiile din mai multe surse pe care le avem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul din Gaza”, se mai arată în declarație.
De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al grupării Jihadul Islamic Palestinian a negat acuzația armatei israeliene, scrie Sky News.
Jihadul Islamic Palestinian este „un grup militant mai mic din Fâșia Gaza”, potrivit corespondentului Sky News pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall.
„Sute de morți și sute de oameni încă sub dărâmături”
Bilanțul atacului asupra spitalului din Gaza se ridică la câteva sute de morți, însă un bilanț oficial nu este încă anunțat, intervenția fiind încă în desfășurare, dar și foarte dificilă.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a anunțat între 200 și 500 de decese, însă „sute de victime sunt încă sub dărâmături“”, relatează The Guardian. Un număr similar a fost înaintat și de un șef al apărării civile din Gaza, care a vorbit despre 300 de decese.
Anterior, un oficial al Ministerului Sănătății din Gaza a anunțat că cel puțin 500 de persoane au fost ucise și rănite în urma atacului.
Zeci de oameni încearcă să ia cu asalt ambasada Israelului din Iordania
Mai mulți prostestatari încearcă să ia cu asalt sediul ambasadei Israelului din capitala iordaniană Amman. Incidentele au loc după explozia de la Spitalul Al-Ahli Arab Baptist din Gaza, în urma căreia oficialii palestinieni spun că sute de oameni au murit, relatează The Times of Israel.
Mai multe detalii: Tensiuni după atacul asupra spitalului din Gaza: zeci de oameni au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania – VIDEO
Manifestanție la Ramallah împotriva președintelui Mahmoud Abbas
Sute de persoane au ieșit în stradă în Cisiordania pentru a protesta față de explozia de la spitalul din Gaza, în urma căreia autoritățile palestiniene spun că sute de persoane au fost ucise, relatează The Times of Israel.
Imagini video publicate pe rețelele sociale arată cum în orașul Ramallah, manifestanții scandează „Poporul vrea căderea președintelui”, în semn de protest față de ceea ce ei consideră a fi inacțiunea președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în fața războiul dintre Israel și Hamas.
Mahmoud Abbas anulează întâlnirea planificată cu Joe Biden
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a anulat participarea la o întâlnire programată miercuri cu președintele american Joe Biden și alți lideri din Orientul Mijlociu, a declarat oficial palestinian de rang înalt citat de Associated Press, relatează Haaretz.
Abbas urma să participe alături de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi la summitul de miercuri de la Amman, unde trebuiau să discute cu Biden despre războiul dintre Israel și Hamas.
Oficialul citat a declarat că Abbas s-a retras pentru a protesta față de presupusul atac aerian israelian asupra unui spital din Gaza, în care oficiali Hamas din domeniul sănătății spun că au fost ucise aproximativ 500 de persoane.
Oficialul palestinian a vorbit sub protecția anonimatului, anularea participării nefiind încă anunțată oficial.
Condamnări internaționale ale loviturii asupra spitalului din Gaza
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră presupusa lovitură asupra spitalului din Gaza ca fiind „cel mai recent exemplu de atacuri ale Israelului lipsite de cele mai elementare valori umane”.
„Invit întreaga umanitate să ia măsuri pentru a opri această brutalitate fără precedent din Gaza”, a transmis liderul turc într-un mesaj pe rețeaua X.
La rândul său, șeful Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că țintirea infrastructurii civile din Gaza încalcă dreptul internațional, relatează The Times of Israel.
Șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a făcut apel la liderii occidentali să „oprească imediat această tragedie”, adăugând că „mecanismele arabe vor documenta aceste crime de război, iar criminalii nu vor scăpa nepedepsiți”, notează aceeași publicație.
Armata israeliană spune că ”un spital nu este o țintă” a sa
Biroul purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a transmis o reacție editorului internațional al BBC, Jeremy Bowen, în care precizează că „un spital este o clădire extrem de sensibilă și nu este o țintă a IDF”.
„Forțele de Apărare ale Israelului investighează sursa exploziei și, ca întotdeauna, acordă prioritate acurateței și fiabilității. Îndemnăm pe toată lumea să procedeze cu prudență atunci când raportează afirmații neverificate ale unei organizații teroriste”, se precizează în mesajul purtătorului de cuvânt al IDF, relatează BBC.