Relatarea livetext a conflictului Israel-Hamas, ajuns în ziua 28, continuă aici: Armata israeliană a încercuit orașul Gaza. Secretarul de stat al SUA ajunge din nou la Tel Aviv. ONU spune că palestinienii sunt expuși „unui risc grav de genocid”
Bombardamente intense asupra nordului Fâșiei Gaza
Cerul de deasupra localităților din nordul Gazei a fost iluminat de rachete și explozii, în timp ce bombardamentul israelian asupra Fâșiei s-a intensificat în cursul nopții de joi.
NOW – Skyline over northern Gaza. pic.twitter.com/ukn2D2Uhek
— Disclose.tv (@disclosetv) November 2, 2023
Corespondentul CNN, Nic Robertson, prezent în orașul Sderot din Israel, a relatat că a văzut o ploaie de rachete care se îndreptau spre Gaza timp de mai bine de 30 de minute, luminând cerul nopții. Potrivit acestuia, numărul acestora a fost mai mare decât a fost obișnuit în ultimele săptămâni.
Potrivit geolocalizării CNN, rachete s-ar fi îndreptat spre localitatea Ben Hanoun din nordul Fâșiei Gazei, la aproximativ 4 kilometri de Sderot.
Ben Wedeman de la CNN, care a relatat de ani de zile din Fâșia Gaza, a descris Beit Hanoun, care nu este la fel de populat ca orașul Gaza din apropiere, drept una dintre zonele care a experimentat în mod tradițional intervenții militare ale Forțelor de Apărare Israelului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_72b816c335ccc81d4b97611374a936a0.jpg)
De asemenea, pe imaginile din zonă se poate observa o cortină de fum care acoperă solul, sugerând posibila mișcare a trupelor în zone.
Robertson a spus că se pare că două rachete au fost lansate din Gaza în acest timp. În apropiere s-au auzit și focuri de artilerie.
Bombardamentul intens vine la scurt timp după ce armata israeliană a anunțat că au încercuit orașul Gaza.
Cel puțin 365 de civili au fost evacuați din Gaza astăzi
Punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt a fost deschis miercuri, permițând unui număr limitat de civili să părăsească fâșia pentru prima dată în mai bine de trei săptămâni, relatează BBC.
Ministerul egiptean al Sănătății a declarat că, până acum, 21 de palestinieni răniți au intrat joi în Egipt și 344 de străini sau cu dublă cetățenie, inclusiv 72 de copii.
Miercuri, 46 de palestinieni răniți au părăsit Gaza, precum și aproximativ 320 de deținători de pașapoarte străine.
OMS: Condițiile din Gaza sunt „de nedescris”
Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel urgent pentru accesul umanitar în Gaza, numind condițiile de acolo „de nedescris”, transmite BBC.
„Este prea târziu să-i ajutăm pe cei morți, dar îi putem ajuta pe cei vii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_08b999288cd80933388d6f995b7c16fe.jpg)
El a spus că spitalele sunt pline de răniți întinși pe coridoare, în timp ce morgile sunt pline de cadavre, iar medicii fac operații fără anestezie.
14 din cele 36 de spitale din Gaza nu mai funcționează, iar 23 de spitale din orașul Gaza și nordul teritoriului au primit ordin de evacuare, potrivit OMS.
Armata israeliană anunță că a încercuit orașul Gaza și exclude o încetare a focului
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat că forțele sale terestre au înconjurat complet orașul Gaza, transmite Times of Israel.
„Trupele noastre au finalizat încercuirea orașului Gaza, centrul activității Hamas”, a spus Hagari într-o conferință de presă.
Corpul de inginerie israelian lucrează acum pentru a localiza și neutraliza infrastructura subterană, explozibilii și alte amenințări pentru a permite IDF să se deplaseze liber în zonă, a spus Hagari.
Întrebat despre o potențială încetare a focului, Hagari a spus că „nu este deloc luată în discuții în acest moment”.
Zeci de morți după ce patru adăposturi din Gaza au fost avariate în mai puțin de 24 de ore, spune ONU
Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a declarat joi că patru dintre școlile sale din Gaza, folosite ca adăposturi, au fost avariate în mai puțin de 24 de ore, transmite BBC.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_eee6ecccf84b256bf49cc71e630a21c5.jpg)
Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite joi, după ce o școală folosită ca adăpost a fost avariată în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei. Tabăra de refugiați Jabalia, cea mai mare din Fâșia Gaza, a fost supusă unui bombardament intens de marți.
Agenția a spus că o altă școală din tabăra de refugiați Al-Shati, tot în nordul Gazei, a fost avariată, un copil fiind ucis.
„Mai la sud, două școli transformate în adăposturi din tabăra de refugiați Al Bureij au fost lovite. Se pare că două persoane au fost ucise și 31 au fost rănite”, a transmis ONU.
ONU: „Se scurge timpul pentru a preveni genocidul în Gaza”
Un grup de experți ai Națiunilor Unite au cerut o încetare a focului pentru ajutor umanitar în Gaza, avertizând că „timpul se scurge”, întrucât palestinienii sunt expuși „un risc grav de genocid”.
„Rămânem convinși că poporul palestinian este expus unui risc serios de genocid. Momentul pentru acțiune este acum. Aliații Israelului poartă, de asemenea, responsabilitatea și trebuie să acționeze acum pentru a preveni cursul său dezastruos de acțiune”, a transmis un grup de experți mandatați de ONU, într-un comunicat citat de The Guardian.
Armata israeliană: 130 de teroriști, uciși în ultimele ore
Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că forțele terestre au ucis aproximativ 130 de teroriști în timpul ciocnirilor din nordul Fâșiei Gaza din ultimele ore.
IDF susține că trupele „continuă să ducă lupte aprige împotriva teroriștilor Hamas”, în timp ce localizează arme și distrug infrastructura grupării teroriste.
„În timpul luptelor cu armele purtate de forțele noastre, aproximativ 130 de teroriști au fost eliminați”, a transmis IDF.
Forțele aeriene israeliene și-au continuat, de asemenea, atacurile asupra Gaza, adaugă IDF, precizând că aeronavele au lovit sedii militare folosite de înalți oficiali Hamas, printre alte ținte aparținând grupării teroriste.
Israelul atacă masiv Hezbollah după tirurile de rachete din Kiriat Șmona
Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că efectuează lovituri aeriene la scară largă asupra țintelor Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile cu rachete asupra unui oraș din nordul Israelului.
IDF spune că printre țintele lovite până acum de avioanele de luptă, tancuri și artilerie se numără cartierele generale militare, pozițiile de lansare de rachete, locurile de depozitare a armelor, complexele militare și alte infrastructuri aparținând grupării teroriste.
Armata consideră Hezbollah responsabilă pentru toate atacurile lansate împotriva Israelului din Liban, după ce gruparea teroristă Hamas a revendicat responsabilitatea pentru o parte din tirurile de rachete.
Ministru israelian: Lupta din Gaza este mai complicată decât orice am văzut
Ministrul Benny Gantz a declarat că războiul actual Israelului împotriva Hamas din Gaza este cel mai „complicat” de până acum, transmite Times of Israel.
„Este un război mai complicat decât am cunoscut vreodată”, a spus membrul cabinetului de război, de la sediul militar din Tel Aviv.
„Ca în fiecare bătălie, există provocări și un preț mare”, a adăugat el.
Oraș din Israel, lovit de rachete trase din Liban, într-un atac revendicat de Hamas
Orașul Kiriat Șmona, din nordul Israelului, a fost lovit joi seară, 2 noiembrie, de tiruri de rachete lansate de către gruparea teroristă Hamas din Liban. Atacul a provocat distrugeri de proporții în oraș, iar cel puțin două persoane au fost rănite, transmite Times of Israel.
Mai multe detalii: Oraș din Israel, lovit de rachete trase din Liban, într-un atac revendicat de Hamas. Imagini cu distrugerile provocate
Netanyahu: Suntem în apogeul bătăliei în Gaza
Trupele israeliene au străbătut periferia orașului Gaza, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, citat de The Guardian.
„Suntem în apogeul bătăliei. Am avut succese impresionante și am trecut de periferia orașului Gaza. Înaintăm. Nimic nu ne va opri. Vom merge înainte. Vom avansa și vom câștiga”, a transmis premierul israelian, pe X, fosta Twitter.
Trupele israeliene „operează în interiorul și în jurul orașului Gaza”, anunță IDF
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că trupele operează în interiorul orașului Gaza și îl înconjoară din mai multe direcții.
„Am avansat încă o etapă semnificativă în război. Forțele se află în inima nordului Gazei, operează în orașul Gaza, îl înconjoară și aprofundează (ofensiva terestră) și realizările”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi, citat de Times of Israel.
El a explicat că militarii israelieni „luptă într-o zonă urbană densă și complexă, care necesită profesionism și curaj”.
Aproximativ o treime din spitalele din Gaza sunt nefuncționale – OMS
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris situația din Gaza drept „profund îngrijorătoare”.
El a declarat că 14 din cele 36 de spitale din Gaza sunt nefuncționale din cauza lipsei de combustibil, precum și a pagubelor, atacurilor și lipsei de securitate.
Spitalele care au reușit să rămână deschise funcționează cu 40% peste capacitate, a adăugat el.
„23 de spitale au primit ordin de evacuare în orașul Gaza și în nordul Gaza, iar evacuarea forțată în aceste circumstanțe ar pune viața a sute de pacienți în pericol”, a mai spus oficialul OMS.
Violențele din Cisiordania se intensifică
Violențele din Cisiordania, unde milioane de palestinieni trăiesc sub ocupație militară israeliană, continuă să se intensifice pe fondul războiului din Gaza. Cel puțin 128 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de forțele de securitate israeliene sau de civili, începând cu 7 octombrie, potrivit ONU.
Organizațiile umanitare au vorbit în mai multe rânduri atacuri ale coloniștilor israelieni, susținuți de militari, împotriva palestinienilor.
Joi, un israelian de 30 de ani a fost ucis în mașina sa, în apropierea așezării israeliene Einav.
În urma acestui atac, scrie Times of Israel, coloniștii israelieni ar fi incendiat magazine, mașini, plantații de măslini și alte proprietăți palestiniene în satul Deir Sharf, din nordul Cisiordaniei.
De asemenea, activiștii coloniști au blocat un drum cheie care duce în orașul palestinian Nablus, în semn de protest față de ceea ce ei au spus că a fost refuzul armatei de a bloca orașul, în urma atacului armat.
Oficialii și experții au avertizat că tensiunile din Cisiordania ar putea să explodeze și să genereze noi complicații în regiune.
Două zile de bombardamente israeliene în cartierul dens populat Jabaliya, din Gaza
Eforturile de salvare au continuat joi în Gaza, după ce două zile de lovituri aeriene israeliene au devastat un cartier dens populat din nordul Fâșiei, iar criticile internaționale la adresa bombardamentelor Israelului au crescut în intensitate.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat joi că peste 1.000 de persoane au fost ucise, rănite sau sunt date dispărute în urma loviturilor de marți și miercuri, în cartierul Jabaliya.
Clipuri video verificate de The New York Times au arătat urmările loviturii de miercuri din Jabaliya, care a venit la aproximativ 800 de metri de locul loviturii de marți.
Bilanțul raportat de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, nu a putut fi verificat în mod independent.
Noul partener arab al Israelului, Bahrain, își recheamă ambasadorul
Bahrain – care a normalizat recent relațiile cu Israelul – și-a rechemat ambasadorul în Israel ca răspuns la ofensiva din Gaza.
Camera inferioară a parlamentului din Bahrain a declarat că ambasadorul israelian în Bahrain a părăsit, de asemenea, țara și că legăturile economice au fost oprite.
Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului, pe 7 octombrie, când una dintre cele patru țări din Liga Arabă care au semnat acorduri istorice cu Israelul, începând cu 2020, ia astfel de măsuri împotriva statului evreu.
Legăturile dintre Bahrain și Israel au crescut considerabil de când cele două țări au semnat acordurile susținute de SUA, considerate un progres major în detensionarea conflictului arabo-israelian vechi de zeci de ani.
Aproximativ 100 de cetățeni străini pleacă din Gaza prin punctul de trecere Rafah
Aaproximativ 100 de deținători de pașapoarte străine au fost autorizați să părăsească Gaza până în prezent, joi, scrie AFP, care citează surse palestiniene.
Un total de 400 de deținători de pașapoarte străine, precum și 60 de palestinieni grav răniți, aflați în ambulanțe, ar urma să treacă până la sfârșitul zilei, a adăugat olficialul palestinian.
O listă a celor cărora li s-a aprobat călătoria joi arată sute de cetățeni americani și 50 de belgieni, alături de un număr mai mic de persoane din diferite țări europene, arabe, asiatice și africane.
Cei care sunt evacuați reprezintă o proporție infimă din cele 2,4 milioane de persoane blocate în Gaza, notează AFP.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a spus la Digi24 că autoritatile israeliene și egiptene decid cine iese din Gaza și că speră că cei 260 de români care au cerut ajutor vor fi evacuați în curând.
Cum au intrat militarii israelieni într-o ambuscadă Hamas – și cum au ieșit din ea
Soldații din Batalionul 13 al Brigăzii „Golani” au reușit să iasă dintr-o ambuscadă întinsă de Hamas, în urma unei bătălii intense la miezul nopții dintre miercuri și joi, a relatat Radio Armata, citat de Times of Israel.
Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că militarii au dus „lupte prelungite” împotriva teroriștilor Hamas care au tras rachete antitanc, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra forțelor israeliene.
Potrivit unei relatări a Radioului Armatei, luptătorii Hamas au încercat să întindă ambuscada la miezul nopții, ieșind din tuneluri și atacându-i pe militarii israelieni cu rachete antitanc, mortiere și drone.
Mai multe detalii: Cum au intrat militarii israelieni într-o ambuscadă Hamas – și cum au ieșit din ea: confruntări armate feroce în Gaza, la miezul nopții
Peste 9.000 de oameni uciși în Gaza
Noile cifre oferite de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spun că 9.061 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza de la începutul conflictului actual, la 7 octombrie.
Printre acestea se numără 3.760 de copii, adaugă ministerul. Alte peste 32.000 de persoane au fost rănite.
BBC: statele mari își folosesc puterea diplomatică pentru a-și evacua cetățenii din Gaza
Atât israelienii, cât și egiptenii au servicii de securitate foarte bine dezvoltate și îi verifică pe cetățenii care ies din Gaza, unul câte unul. De aici, nevoia de liste.
Țările cu o mare putere de lobby fac presiuni pentru a-și scoate cetățenii din Gaza, iar America este în fruntea listei, scrie BBC.
Presa israeliană a sugerat că și unii ruși sunt blocați în Gaza, iar rușii, care au relații bune cu Hamas, fac presiuni pentru a încerca să își scoată cetățenii cât mai repede.
Așadar, există cu siguranță un pic de competiție, scrie BBC.
Hamas a anunțat că alți 600 de străini și cetățeni cu dublă cetățenie sunt așteptați să părăsească Gaza joi, relatează Bloomberg.
Pe listă se află 400 de americani, 50 de belgieni, 24 de greci, 23 de croați, 20 de maghiari, mai mulți olandezi sau coreeni, dar niciun cetățean român.
Un important spital din Gaza a rămas parțial fără electricitate
Generatorul principalului spital din nordul Fâșiei Gaza s-a oprit în această dimineață, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, potrivit Times of Israel.
„Spitalul indonezian” din Beit Lahia se află în apropierea taberei de refugiați Jabaliya, foarte populată, care a fost ținta unor atacuri aeriene israeliene intense în această săptămână.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qudra, a anunțat într-o declarație televizată că spitalul funcționează parțial pentru moment cu un generator de rezervă mai mic. Unitatea sanitară a stins însă luminile în majoritatea camerelor, a oprit frigiderele mortuare, a oprit generatoarele de oxigen și a apelat la butelii de oxigen.
„Aceste măsuri excepționale vor permite spitalului indonezian să funcționeze timp de câteva zile”, a spus Al-Qudra. „Cu toate acestea, dacă nu ne putem asigura energia electrică sau combustibilul, atunci ne vom confrunta cu un dezastru”, a avertizat el.
Oficialii din domeniul sănătății din Gaza au avertizat că spitalele sunt în pericol iminent de a se închide încă din primele zile ale războiului.
În timp ce unele camioane cu ajutoare au intrat în Fâșia Gaza blocată de la începutul războiului, luna trecută, Israelul nu a permis camioanelor să aducă combustibil, spunând că acesta este folosit de Hamas pentru a asigura ventilația și electricitatea în vasta sa rețea de tuneluri.
Israelul spune că Hamas are sute de mii de litri de combustibil pe care ar putea să îi furnizeze spitalelor și altor civili.
Alte 600 de persoane ar urma să fie evacuate din Gaza. Niciun român, printre ele
Hamas a anunțat că alți 600 de străini și cetățeni cu dublă cetățenie sunt așteptați să părăsească Gaza joi, relatează Bloomberg.
Pe listă se află 400 de americani, 50 de belgieni, 24 de greci, 23 de croați, 20 de maghiari, mai mulți olandezi sau coreeni, dar niciun cetățean român.
Până în prezent, 260 de români au cerut să fie evacuați din Fâșia Gaza.
Potrivit autorităților de la Cairo, Egiptul va ajuta la evacuarea a „aproximativ 7.000” de străini sau cu dublă cetățeni din Fâșia Gaza.
Într-o întâlnire cu diplomați străini, ministrul adjunct de externe Ismail Khairat a spus că Egiptul se pregătește „să faciliteze primirea și evacuarea cetățenilor străini din Gaza prin punctul de trecere Rafah”, adăugând că numărul acestora „se ridică la aproximativ 7.000”, reprezentând „peste 60” de naționalități.
Papa Francisc spune că două state reprezintă „soluția înțeleaptă” de a rezolva conflictul Israel-Hamas
Papa Francisc a spus că o soluție cu două state este modalitatea „înțeleaptă” de a rezolva conflictul dintre Israel și Palestina, informează BBC.
Vorbind la postul italian RAI, papa Francisc a spus că trebuie să existe „două state bine definite”, cu Ierusalimul având un statut special.
„Războiul din Țara Sfântă mă înspăimântă. Cum vor termina acești oameni această poveste? O escaladare a violenței ar însemna sfârşitul atâtor lucruri şi atâtor vieţi”, a afirmat papa Francisc.
Francis a dezvăluit că vorbește în fiecare zi prin telefon cu preoții și călugărițele care conduc o parohie în Gaza, unde s-au adăpostit 560 de persoane, majoritatea creștini, dar și câțiva musulmani.
„Deocamdată, mulțumesc lui Dumnezeu, forțele israeliene respectă acea parohie”, a declarat papa Francisc.
Armata israeliană susține că zeci de luptători Hamas au fost uciși în lupte de peste noapte în Gaza
Armata Israelului (IDF) au anunțat, joi, că forțele terestre și tancurile s-au ciocnit peste noapte cu grupuri Hamas în nordul Fâșiei Gaza, ucigând zeci de luptători, relatează The Times of Israel.
Într-o declarație, IDF susține că trupele Brigăzii de Infanterie „Golani” au dus „bătălii prelungite” împotriva luptătorilor Hamas, care au tras rachete, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra militarilor.
Armata israeliană mai afirmă că trupele Golani au ripostat, asistate de artilerie și de tancuri, având suport aerian și ajutor de la marină, care a lansat câteva rachete.
„La sfârșitul luptei, zeci de teroriști au fost uciși”, susține IDF, care a adaugat că trupele Brigăzii de Infanterie „Nahal” au fost atacate de un grup Hamas, „anihilat” de o aeronavă direcționată asupra lui.
Potrivit IDF, au continuat loviturile asupra Hamas din Fâșia Gaza, inclusiv asupra instalațiilor de producție și depozitare a armelor, pozițiilor de lansare de rachete antitanc sau a dronelor.
Hamas spune că 195 de palestinieni au fost ucişi şi cele puţin 777 răniţi la Jabalia
Tot mai mulţi străini se pregăteau joi să părăsească Fâşia Gaza asediată, în timp ce Hamas a declarat că cel puţin 195 de palestinieni au murit în atacurile Israelului asupra taberei de refugiaţi Jabalia, atacuri despre care oficialii ONU pentru drepturile omului au declarat că ar putea fi considerate crime de război, relatează Reuters.
Biroul de presă al Hamas din Gaza a declarat joi că cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în cele două atacuri israeliene asupra Jabaliei, iar 120 au dispărut sub dărâmături. Cel puţin 777 de persoane au fost rănite, a precizat acesta într-un comunicat.
Miercuri, palestinienii au căutat disperaţi printre dărâmături victimele prinse în capcană. „Este un masacru”, a declarat un martor.
În acest timp, cel puţin 320 de cetăţeni străini de pe o listă iniţială de 500, precum şi zeci de cetăţeni din Gaza grav răniţi, au trecut miercuri în Egipt, în baza unui acord între Israel, Egipt şi Hamas.
Posesorii de paşapoarte din Australia, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Indonezia, Italia, Japonia, Iordania, Regatul Unit şi Statele Unite au participat la evacuare.
Oficialii de frontieră din Gaza au declarat că punctul de trecere a frontierei se va redeschide joi, astfel încât mai mulţi străini să poată ieşi. O sursă diplomatică a declarat că aproximativ 7.500 de deţinători de paşapoarte străine vor părăsi Gaza în aproximativ două săptămâni.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 8.796 de palestinieni din enclava îngustă de coastă, inclusiv 3.648 de copii, au fost ucişi de loviturile israeliene începând cu 7 octombrie.
Explozii au fost auzite în primele ore ale zilei de joi în jurul spitalului al-Quds din oraşul Gaza dens populat, a declarat Semiluna Roşie palestiniană. Autorităţile israeliene au avertizat anterior spitalul să evacueze imediat, ceea ce, potrivit oficialilor ONU, era imposibil fără a pune în pericol pacienţii.
Cetăţenii japonezi şi familiile lor palestiniene printre evacuaţii din Gaza, anunță Tokyo
Zece cetăţeni japonezi şi opt dintre membrii familiei lor palestiniene au fost evacuaţi miercuri din Gaza în Egipt, potrivit autorităţilor japoneze, citate de CNN.
Vorbind, joi, la o conferință de presă, secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că un cetățean japonez care a rămas în Gaza are familia în enclavă și nu a cerut evacuarea.
„Suntem în contact permanent cu această persoană”, a spus Hirokazu Matsuno.
Joe Biden solicită o „pauză” în conflict pentru a scoate ostaticii
Președintele american Joe Biden, interpelat miercuri în cadrul unei reuniuni politice privind conflictul dintre Israel şi Hamas, s-a declarat în favoarea unei „pauze” pentru a permite „prizonierilor” să părăsească enclava Gaza, informează ABC News.
„Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a scoate prizonierii afară””, i-a spus Joe Biden unui membru al audienței, care i-a întrerupt discursul pentru a cere încetarea focului în conflict.
Întrebată în legătură cu aceste remarci, Casa Albă a precizat ulterior că, prin „prizonieri”, preşedintele se referea la ostaticii deţinuţi de mişcarea islamistă Hamas.
Mai multe detalii: Joe Biden solicită o „pauză” în conflictul Israel – Hamas pentru a scoate ostaticii din Gaza
Medici fără frontiere: Peste 20.000 de răniți se află în Fâșia Gaza
Mai mult de 20.000 de răniţi se află în continuare în Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia Médecins sans frontières (Medici fără frontiere), în pofida primelor evacuări, miercuri, către Egipt, a pacienţilor palestinieni şi a străinilor sau a persoanelor cu dublă cetăţenie, informează AFP.
„Mai mult de 20.000 de răniţi rămân în Gaza, cu acces limitat la asistenţă medicală din cauza asediului şi a bombardamentelor constante ale armatei israeliene”, a precizat miercuri organizaţia umanitară într-un comunicat.
Organizația umanitară, care a precizat că cei 22 de membri ai personalului său internaţional au putut părăsi Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a cerut ca mai multe persoane din teritoriul palestinian să fie evacuate.
„Cei care doresc să părăsească Gaza trebuie să li se permită să facă acest lucru fără întârziere şi fără a aduce atingere dreptului lor de a se întoarce în Gaza la o dată ulterioară”, a transmis Medici fără frontiere , solicitând o „încetare imediată a focului”.
Politico: Joe Biden i-a transmis lui Netanyahu că zilele sale în funcția de premier sunt numărate
Preşedintele american, Joe Biden, şi consilierii săi consideră că zilele lui Benjamin Netanyahu ca premier al Israelului sunt numărate, scrie Politico. Joe Biden i-a sugerat lui Netanyahu să se gândească la lecțiile pe care ar dori să le transmită succesorului său.
Joe Biden i-a transmis lui Netanyahu că zilele sale în funcţia de premier sunt numărate, arată sursa citată. Subiectul mandatului lui Netanyahu a fost abordat în cadrul unor întâlniri recente la Casa Albă la care a participat Biden, potrivit a doi înalți oficiali ai administrației.
Biden i-a sugerat lui Netanyahu că ar trebui să se gândească la lecțiile pe care ar dori să le transmită succesorului său, au adăugat cei doi oficiali ai administrației.
Un actual oficial american și un fost oficial american au confirmat amândoi că administrația Biden consideră că Netanyahu mai are un timp limitat în funcție.
Actualul oficial a declarat că aşteptările administraţiei Biden sunt ca premierul israelian să mai reziste în funcţie probabil câteva luni, sau până când se va încheia faza timpurie a incursiunii terestre a Israelului în Gaza.
Mai multe detalii: Politico: Joe Biden i-a transmis lui Netanyahu că zilele sale în funcția de premier sunt numărate
Armata israeliană anunță că a lovit două celule teroriste Hezbollah în sudul Libanului
Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că au lovit două celule teroriste în sudul Libanului, lângă satul Meiss al-Jabal, aproape de graniță, transmite Times of Israel.
Potrivit armatei, o echipă Hezbollah pregătea un atac cu rachete dirijate antitanc, în timp ce cealaltă era un grup de oameni înarmați.
IDF susține că a lovit și lansatoarele de rachete folosite într-un atac asupra zonei Yiftah.

mariussorin75 • 03.11.2023, 11:36
nu renunta ei chiar acum, cine stie cand s emai intalnesc cu ocazia asta

durban22 • 03.11.2023, 07:29
Se apropie de momentul final, adica de faza a treia -eradicarea completa a teroristilor HAMAS , care isi merita pe deplin soarta !!.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1f2b8c0f43874c4036f3941a653afaf6.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_dda98d5b12e8f8df107bde107740bae6.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_ab97523dc3e6e50ab2dc3f546d965659.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_845e8c316c65e0f40ee62cbf5c47efd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_54389c1f78f30f8998a3baf3749cf5f2.jpg)