Relatarea Livetext a războiului Israel-Hamas continuă aici: LIVETEXT: Hamas respinge un nou acord privind ostaticii: „Nu putem vorbi de negocieri în timp ce Israelul își continuă agresiunea”
Biden: SUA încă analizează dacă poate susține rezoluția din Consiliul de Securitate al ONU privind Gaza
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că Statele Unite încă încearcă să stabilească dacă Washingtonul poate sprijini rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care solicită oprirea ostilităților din Fâșia Gaza pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în enclavă, relatează CNN.
Biden, care a fost întrebat de un reporter când ar trebui Israelul să treacă la o fază mai puțin intensă a conflictului cu Hamas, a indicat negocierile de la ONU ca fiind un motiv pentru a nu da un răspuns ferm.
„Negociem chiar acum la ONU contururile unei rezoluții (…), o rezoluție cu care am putea fi de acord”, le-a spus liderul american reporterilor, în Milwaukee.
„Acest lucru continuă”, a spus el. „Voi fi fericit să vorbesc cu voi după aceea”, a precizat Biden.
Comentariile lui Biden sugerează că sprijinul SUA pentru rezoluție este încă o problemă nerezolvată în interiorul Casei Albe, notează CNN.
Anterior în cursul zilei de miercuri, votul din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pe această temă a fost din nou amânat, pentru joi.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, le-a spus reporterilor că există încă „discuții active” cu privire la rezoluție, dar a declarat că SUA trebuie să vadă că gruparea Hamas este în mod specific condamnată, în textul rezoluției.
„Este important pentru noi, dacă Consiliul de Securitate se va pronunța pe această temă, să existe o condamnare a Hamas și a ceea ce au făcut pe 7 octombrie, să existe o recunoaștere a necesității ca Israelul să se poată apăra și să existe. Desigur, ar trebui să existe și un angajament semnificativ din partea tuturor membrilor privind acordarea de asistență umanitară pentru populația din Gaza”, a spus Kirby.
Hamas a respins oferta Israelului pentru un armistițiu de 7 zile și eliberarea a 40 de ostatici, scrie WSJ
Hamas a respins o propunere israeliană pentru un armistițiu de o săptămână în Gaza, în schimbul eliberării a aproximativ 40 de ostatici, inclusiv a tuturor femeilor și copiilor pe care gruparea islamistă îi mai ține captivi în Gaza, relatează miercuri The Wall Street Journal (WSJ).
Organizația palestiniană ar fi spus mediatorilor egipteni că Israelul trebuie să își oprească ofensiva din Fâșia Gaza înainte de a discuta despre orice potențial acord.
Chiar și în acest caz, Israelul va trebui să îi elibereze pe toți prizonierii palestinieni în schimbul tuturor ostaticilor rămași – estimați la aproximativ 100, ar mai fi transmis Hamas la discuțiile din Egipt, potrivit WSJ.
Israelul a anunțat anterior că nu-și va opri campania militară din Gaza și că aceasta nu este o condiție pentru negocieri, notează The Times of Israel.
Israelul a bombardat un centru de comandă al Hezbollah din Liban; 4 rachete lansate din Siria au vizat Înălțimile Golan
Armata israeliană (IDF) a anunțat miercuri seară că avioanele sale de luptă au lovit un centru de comandă al Hezbollah în sudul Libanului, ca ripostă la atacurile repetate de la graniță, scrie The Times of Israel.
The IDF says fighter jets struck a Hezbollah command center in southern Lebanon in response to repeated attacks on the border.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 20, 2023
Meanwhile, four rockets were fired from Syria at the Golan Heights, setting off sirens in Mas’ade and Ein Quiniyye. The IDF says it shelled the source… pic.twitter.com/E1f9k5mfau
Între timp, patru rachete au fost lansate din Siria spre Înălțimile Golan, declanșând sirenele de avertizare aeriană în Mas’ade și Ein Quiniyye.
FDI a precizat că a bombardat zonele din care au fost lansate rachetele și că a vizat o poziție a armatei siriene ca răspuns.
De asemenea, trupele israeliene au deschis focul asupra mai multor agenți teroriști care s-au apropiat de granița cu Libanul, în apropiere de Metula, mai afirmă IDF.
Șeful OMS avertizează despre riscul răspândirii „letale” a bolilor și a foametei în Gaza
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut miercuri cel mai recent apel al său pentru încheierea luptelor în Fâșia Gaza, avertizând asupra unui „amestec toxic de boli, foamete și lipsă de igienă și salubritate”, scrie Al Jazeera.
„Foametea slăbește apărarea organismului și deschide ușa bolilor. Gaza se confruntă deja cu o rată în creștere a focarelor de boli infecțioase”, a afirmat el, menționând că numărul cazurilor de diaree în rândul copiilor sub cinci ani este în prezent de 25 de ori mai mare decât înainte de conflict.
„Astfel de boli pot fi letale pentru copiii subnutriți, cu atât mai mult în absența unor servicii de sănătate funcționale”, a precizat el.
I am deeply concerned about the toxic mix of disease, hunger and lack of hygiene and sanitation that people in #Gaza are facing right now.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 20, 2023
Hunger weakens the bodys defenses and opens the door to disease.
Gaza is already experiencing soaring rates of infectious disease… pic.twitter.com/NVJdAt9KvZ
Macron: Lupta împotriva terorismului nu înseamnă „distrugere totală în Gaza”
Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat din nou Israelul miercuri că lupta împotriva terorismului nu înseamnă „distrugere totală în Gaza”, reiterând apelul său la un armistiţiu „care să conducă la o încetare a focului din motive umanitare”, scrie AFP.
„Săptămânile trecute, nu puteam accepta ideea că lupta eficientă împotriva terorismului ar însemna distrugerea în totalitate în Gaza sau atacarea fără discernământ a populaţiei civile şi provocarea de victime civile”, a declarat liderul francez, într-o intervenţie difuzată de canalul France 5.
Mai multe detalii: Macron avertizează Israelul că lupta împotriva terorismului nu înseamnă „distrugere totală” în Fâșia Gaza: „Toate vieţile sunt egale”
Șeful IDF: Israelul nu se va întoarce la situația anterioară de la granița de nord
Aflat miercuri într-un turneu în nordul țării, șeful Statului Major al armatei israeliene (IDF), Herzi Halevi, a declarat că Israelul „nu se va întoarce la situația anterioară” de la graniță și va asigura „o altă condiție, mult mai sigură” pentru locuitorii comunităților de frontieră, scrie The Times of Israel.
„Oricum ar merge lucrurile, se vor face multe aici în anul care vine”, a spus el.
Israelul a avertizat din ce în ce mai des că, dacă comunitatea internațională nu îndepărtează forțele Hezbollah de la granița de nord a țării prin mijloace diplomatice, va trece la acțiune.
Amnesty International cere o anchetă privind „disparițiile forțate” din Fâșia Gaza
Amnesty International solicită o anchetă urgentă privind „dispariția forțată” a palestinienilor luați prizonieri în Fâșia Gaza și duși în Israel, în urma relatărilor privind mai multe decese înregistrate în centrele militare de detenție de pe teritoriul israelian, relatează AFP.
Sute de palestinieni sunt ținuți în centre de detenție din sudul Israelului, după ce au fost arestați în cadrul operațiunilor militare din Fâșia Gaza desfășurate după izbucnirea războiului cu Hamas, pe 7 octombrie.
„Armata israeliană trebuie să dezvăluie de urgență soarta și locul unde se află toți cei pe care i-a reținut după 7 octombrie”, a declarat Heba Morayef, director regional al Amnesty pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, într-un comunicat.
„Forțele israeliene trebuie să precizeze motivele arestării persoanelor care au fost încarcerate și să depună toate eforturile pentru a furniza informații familiilor celor aflați în custodia lor, în special în lumina întreruperilor de telecomunicații care i-au izolat pe locuitorii din Gaza”, a mai spus Morayef.
Amnesty cere o anchetă privind „tratamentul inuman și dispariția forțată” a persoanelor care au fost reținute în Gaza.
Armata israeliană (IDF) a anunțat marți că investighează moartea unor deținuți care au fost arestați în Gaza. IDF nu a oferit detalii cu privire la numărul de deținuți care au murit sau la circumstanțele decesului lor.
Semiluna Roșie spune că trupele israeliene continuă să „asedieze” centrul său de ambulanțe din Jabalia și că bombardamentele nu se opresc
Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a afirmat miercuri că centrul său de ambulanțe din orașul Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza, a fost înconjurat și este „asediat” de trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).
Acum, PRCS a oferit o actualizare și a anunțat că trupele israeliene continuă să „asedieze” centrul, relatează Sky News și The Guardian.
Într-o postare pe rețelele de socializare, organizația a precizat că lunetiștii israelieni se află pe acoperișurile clădirilor din jur, „reprezentând o amenințare pentru siguranța” celor 127 de persoane din centru, inclusiv paramedici, voluntari și familiile acestora.
🚨Urgent: Occupation forces are still besieging the PRCS ambulance center 🚑 in #Jabalia, northern #Gaza. ⚠️Artillery shelling continues in the vicinity of the center, with the sounds of explosions heard. Israeli snipers are positioned on the roofs of surrounding buildings,…
— PRCS (@PalestineRCS) December 20, 2023
PRCS a precizat că bombardamentele de artilerie continuă în apropiere „și că se aud sunete de explozii”.
Sky News menționează că nu a reușit să verifice în mod independent aceste informații.
Mai multe persoane ar fi fost ucise într-o serie de explozii în apropierea unui spital din sudul Fâșiei Gaza
Mai multe înregistrări video din zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza arată o serie de explozii puternice produse miercuri, inclusiv câteva în apropierea spitalului Kuweit, relatează CNN.
Jurnaliștii din zonă spun că exploziile au fost provocate de bombardamentele aeriene israeliene și că mai multe persoane au fost ucise.
Videoclipurile, care au fost geolocalizate de CNN, arată pagube importante la ceea ce pare a fi o clădire rezidențială.
O moschee din apropierea spitalului kuweitian din Rafah a fost, de asemenea, lovită, potrivit înregistrărilor video geolocalizate și mărturiilor jurnaliștilor.
Imaginile video de la fața locului, surprinse de agenția Reuters, arată oameni care fug de la locul unui bombardament, prin fum și praf, iar copii răniți sunt urcați în ambulanțe.
Înregistrarea arată, de asemenea, mai mulți bărbați care se cațără printre dărâmături, în încercarea de a salva oameni.
Un documentar israelian relatează masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie la Festivalul Supernova
Un documentar israelian relatează masacrul comis pe 7 octombrie în apropiere de kibbutzul Re’im, unde peste 350 de participanţi la un festival de muzică tehno, „Tribe of Nova”, au fost ucişi de comandourile luptătorilor grupării islamiste Hamas, scrie Agerpres preluând AFP.
Filmul are o durată de 52 de minute și este bazat pe imagini video filmate în timpul acestui atac fără precedent al mişcării Hamas.
Mai multe detalii: Masacrul comis de Hamas la festivalul Supernova din Israel, povestit într-un documentar tulburător. Regizorul a evitat imaginile cele mai șocante
Într-un mesaj către rebelii houthi, Gallant spune că Israelul „nu va tolera amenințările”
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vizitat miercuri o corvetă din clasa Sa’ar 6 a Marinei israeliene în portul Eilat, afirmând că Israelul „nu va tolera amenințările și încercările de a ataca Eilat”, într-un mesaj adresat rebelilor houthi din Yemen, susținuți de Iran, scrie The Times of Israel.
„Nu vom tolera amenințările la adresa statului Israel, dacă vor continua să ne provoace, vor încerca să atace Eilat cu rachete sau alte mijloace, vom ști ce avem de făcut”, a spus Gallant.
„Ne pregătim, trupele de aici sunt pregătite pentru orice misiune și orice comandă. Statul Israel, prin intermediul Marinei și al Forțelor Aeriene, va ști cum să se apere”, a dat el asigurări.
Dincolo de atacarea navelor din Marea Roșie, milițiile houthi din Yemen au lansat mai multe rachete de croazieră, drone și rachete balistice spre Eilat, deși toate au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană sau și-au ratat ținta.
165 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat marți în Gaza, susține Israelul
Cel puțin 165 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat marți în Gaza, afirmă autoritățile israeliene. Camioanele au fost inspectate în prealabil la punctele de trecere israeliene, a precizat guvernul, potrivit CNN.
Biroul israelian pentru Coordonarea activităților guvernamentale în Teritoriu (COGAT) a afirmat că 75 de camioane au fost inspectate la punctul de trecere Kerem Shalom și au trecut direct în Gaza.
Alte 90 de camioane au fost inspectate la punctul de trecere Nitzana și au fost transferate în Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, din Egipt.
COGAT a mai susținu că șapte ambulanțe au fost, de asemenea, inspectate și că acestea au ajuns în Gaza.
Armata israeliană anunță că a început să lupte cu Hamas în noi zone din orașul Gaza
Purtătorul de cuvânt al forțelor israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a spus miercuri că armata a început să lupte împotriva Hamas în cartierele Daraj și Tuffah din orașul Gaza, adiacente cartierului Shejaiya, pe măsură ce se apropie de finalul ofensivei terestre din nordul Fâșiei Gaza, și că majoritatea batalioanelor din zonă ale grupării islamiste au fost dezmembrate, scrie The Times of Israel.
În ceea ce privește rețeaua de tuneluri a Hamas descoperită sub Piața Palestinei din orașul Gaza, Hagari a precizat că „membrii de rang înalt ai Hamas au gestionat luptele din 7 octombrie (din zonă)”.
„Din această infrastructură, au putut să se răspândească în toată Gaza. Din inima orașului Gaza, înalții oficiali Hamas au putut ajunge la spitalul Al-Shifa, au plecat de acolo cu o ambulanță pentru a se deplasa spre sud și s-au întors la spitalul Al-Shifa, au intrat în rețeaua de tuneluri și au mers spre nord, la spitalul Rantisi”, a spus el.
Dând noi detalii ale anchetei privind uciderea din greșeală a trei ostatici în Gaza săptămâna trecută, Hagari a precizat că o înregistrare video obținută de la camera video purtată de un câine al armatei i-a înregistrat pe ostatici cerând ajutor, dar filmarea a fost găsită abia după moartea lor. Conform lui Hagari, înregistrarea va fi prezentată în curând familiilor.
El a spus că, atunci când ancheta privind incidentul va fi finalizată, „o vom prezenta familiilor – toate materialele, inclusiv înregistrarea video”. „Le datorăm familiilor atât efectuarea investigației, cât și adevărul”, a mai afirmat Hagari.
Șeful diplomației americane: Mai multe țări trebuie să preseze Hamas să se predea
Mai multe voci internaționale trebuie să preseze Hamas să depună armele și să se „predea”, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit Sky News.
În cadrul unei conferințe de presă de sfârșit de an, înaltul oficial american a declarat că nu au existat cereri din partea altor țări pentru ca Hamas să depună armele.
„Auzim multe țări îndemnând la încetarea acestui conflict, ceea ce am dori cu toții să vedem”, a spus el.
„Nu aud practic pe nimeni cerând Hamas să nu se mai ascundă în spatele civililor, să depună armele, să se predea. Acest lucru (războiul, n.r.) se termină mâine dacă Hamas face asta”, a continuat șeful diplomației americane.
Blinken a precizat că SUA doresc și se așteaptă ca Israelul să treacă de la operațiunile sale militare din Gaza la o fază de intensitate mai mică, în timpul căreia vor exista mai multe operațiuni țintite, axate pe conducerea Hamas și pe infrastructura grupării islamiste.
„Este clar că conflictul va trece și trebuie să treacă la o fază de mai mică intensitate”, a adăugat el.
Israelul s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din partea aliaților săi occidentali pentru a „domoli” asaltul militar din Gaza, iar Washingtonul a cerut public în ultima săptămână Israelului să treacă la o campanie mai bine direcționată împotriva liderilor Hamas.
Șeful Comandamentului de Sud al IDF: Armata se află într-o „fază semnificativă a ofensivei, în zone noi”
Șeful Comandamentului de Sud al armatei israeliene (IDF), generalul-maior Yaron Finkelman, afirmă că trupele se află într-o „altă fază semnificativă a ofensivei, în zone noi”, scrie The Times of Israel.
„Această ofensivă va continua și va avansa. Va continua cu presiune împotriva inamicului la suprafață și în subteran”, a spus el în timpul unui tur făcut pe linia de front din sudul Fâșiei Gaza împreună cu comandantul Diviziei 98, generalul de brigadă Dan Goldfus.
„Vom continua să avansăm aici și în zone suplimentare în care nu am făcut încă manevre”, a adăugat Finkelman.
The head of the IDF Southern Command, Maj. Gen. Yaron Finkelman, says the military is at „another significant phase of the offensive, in new areas.”
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 20, 2023
„This offensive will continue, and keep moving forward. It will continue with pressure against the enemy above ground, and… pic.twitter.com/RPLAZ4lNxR
Votul din cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind ajutorul umanitar pentru Gaza a fost amânat din nou
Votul din cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind propunerea de creștere a ajutorului umanitar pentru Gaza a fost din nou amânat la cererea SUA, relatează Sky News.
Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, urma inițial să voteze luni o rezoluție elaborată de Emiratele Arabe Unite.
Însă votul a fost amânat în repetate rânduri, deoarece diplomații spun că Emiratele Arabe Unite și SUA se luptă să ajungă la un acord asupra formulării despre încetarea ostilităților.
Textul – redactat de Emiratele Arabe Unite – urmărește să dilueze controlul Israelului asupra tuturor livrărilor de ajutor umanitar către populația din Gaza.
„Negocierile sunt în derulare și au nevoie de mai mult timp. Un vot grăbit nu pare să se termine cu bine”, a declarat pentru Reuters un diplomat ONU familiarizat cu negocierile.
Nu este clar când ar putea fi reprogramat un vot în Consiliu.
Anterior, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA consideră că Israelul are obligația de a elimina amenințarea reprezentată de Hamas, reducând în același timp la minimum victimele civile din Gaza.
„Continuăm să credem că Israelul nu trebuie să aleagă între eliminarea amenințării reprezentate de Hamas și reducerea victimelor civile din Gaza”, a declarat Blinken.
Biden spune că SUA fac presiuni pentru un acord Israel-Hamas privind ostaticii și o pauză în lupte, dar temperează așteptările
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA fac presiuni pentru ca Israelul și Hamas să ajungă la un acord care să includă o pauză în lupte și eliberarea ostaticilor, dar a precizat că nu se așteaptă ca această înțelegere să fie încheiată „în curând”, relatează CNN și Sky News.
„Facem presiuni în acest sens. Nu există așteptări în acest moment, dar facem presiuni”, le-a spus liderul american reporterilor, la sosirea sa în Milwaukee, Wisconsin.
Mai multe detalii: Joe Biden anunță că un nou acord pentru eliberarea ostaticilor din Gaza „nu este așteptat în curând”, în ciuda presiunilor SUA
IDF a bombardat ținte ale Hezbollah în sudul Libanului; sirenele răsună în nordul Israelului
Armata israeliană (IDF) afirmă că a efectuat miercuri un nou val de bombardamente asupra unor situri ale grupării șiite Hezbollah din sudul Libanului, scrie The Times of Israel.
IDF spune că țintele au inclus clădiri militare, situri de lansare a rachetelor, un centru de comandă și un depozit de arme aparținând grupării șiite.
מטוסי קרב, מסוקי קרב וכלי טיס של חיל האוויר תקפו לפני זמן קצר תשתיות טרור, מבנה צבאי, עמדות שיגור, מפקדה מבצעית ומחסן אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה בשטח לבנון» pic.twitter.com/UcAny6VmTM
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 20, 2023
FDI precizează că a efectuat, de asemenea, bombardamente cu tancuri și artilerie în zonele de la granița cu Libanul pentru a „elimina amenințările”.
De asemenea, sirenele de raid aerian au răsunat în nordul Israelului după ce două rachete sol-aer au fost lansate din Liban asupra unui avion israelian. IDF spune că aeronava nu a fost lovită în acest incident.
În timpul incidentului au fost trase mai multe rachete asupra Israelului, iar IDF a folosit o rachetă de interceptare.
Anterior în cursul zilei, au fost lansate rachete asupra orașelor Goren și Menara, fără a se raporta răniți sau pagube.
Hamas afirmă că 20.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului
Guvernul Hamas a anunțat că numărul persoanelor ucise în Gaza de la începutul războiului cu Israelul a ajuns la 20.000, relatează AFP.
Printre cei uciși se numără aproximativ 8.000 de copii și 6.200 de femei, a precizat Hamas.
Marți, Ministerul Sănătății din Gaza anunțase că aproximativ 19.667 de persoane au fost ucise și alte 52.586 au fost rănite în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza începând din 7 octombrie.
Israelul a aruncat în luptă mii de tone de muniții în ultimele zece săptămâni, lăsând în ruină îngusta fâșie mediteraneană.
Pierderile de vieți omenești din enclava palestiniană au erodat sprijinul global după zece săptămâni de vărsare de sânge, iar Israelul se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a reduce ofensiva.
Imagini publicate de IDF arată un atac asupra unei celule Hamas care se pregătea să lanseze drone kamikaze asupra Israelului
Armata israeliană (IDF) publică imagini care arată un bombardament asupra unei celule Hamas care se pregătea să lanseze drone încărcate cu explozibil asupra Israelului, atac ce face parte din eforturile împotriva unității aeriene a grupării islamiste, scrie The Times of Israel.
The IDF releases footage showing an airstrike on a Hamas cell preparing to launch explosive-laden drones at Israel, as part of efforts against the terror groups aerial array. pic.twitter.com/Cy1cUHQbNh
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 20, 2023
Comandantul unității aeriene a fost ucis într-un atac aerian israelian la sfârșitul lunii octombrie. Mulți alți membri de top ai grupării au fost uciși în timpul războiului, potrivit IDF.
De asemenea, la începutul luptelor, IDF a anunțat că a distrus „capacitățile de detectare aeriană” ale Hamas.
IDF susține că a zădărnicit, de asemenea, încercările Hamas de a lansa rachete asupra avioanelor israeliene și rachete asupra trupelor care operează în Fâșia Gaza, forțele israeliene țintind locurile de lansare a dronelor de pe acoperișurile clădirilor civile.
Mai multe orașe din sudul Israelului primesc arme și echipamente de luptă pentru a se apăra
Armata israeliană (IDF) și Ministerul Apărării au început distribuirea de arme și echipamente de luptă către echipele de securitate civile în alte 13 orașe din regiunea de la granița cu Fâșia Gaza, după ce programul a fost implementat în alte comunități la începutul acestei luni, scrie The Times of Israel.
Echipele primesc arme de foc, veste căști de protecție, în timp ce echipamentele logistice și medicale vor fi livrate la o dată ulterioară.
Echipele civile de securitate din 23 de comunități vor fi complet echipate până la sfârșitul acestei săptămâni, afirmă armata și ministerul, într-un comunicat comun.
Distribuirea echipamentelor face parte din programul „Mashiv Haruach”, care a început pe 7 decembrie, în cadrul căruia IDF și ministerul distribuie în fiecare săptămână arme și kituri militare echipelor de securitate civilă din aproximativ 12 orașe și comunități din regiune.
Blinken insistă ca războiul din Gaza „să treacă la o fază de mai mică intensitate” a luptelor
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că este clar că conflictul din Gaza „trebuie să treacă la o fază de mai mică intensitate”, scrie The Guardian.
În cadrul unui briefing de presă, el a declarat: „Ne așteptăm să vedem și dorim să vedem o trecere la operațiuni mai bine țintite, cu un număr mai mic de forțe, care să se ocupe de conducere (liderii Hamas, n.r.), de rețeaua de tuneluri și de alte câteva lucruri esențiale. Și, pe măsură ce se va întâmpla acest lucru, cred că veți vedea că răul provocat civililor va scădea, de asemenea, în mod semnificativ”.
„Am spus tot timpul – și purtăm aceste discuții aproape în fiecare zi – că este extrem de important ca Israelul să desfășoare operațiunile cu accent pe protejarea civililor, pe reducerea răului care le este făcut (civililor), pe maximizarea asistenței care ajunge la ei”, a adăugat șeful diplomației americane.
Casa Albă: Există discuții „foarte serioase” între Israel și Hamas cu privire la o pauză umanitară în Fâșia Gaza
Casa Albă a anunțat miercuri că există discuții „foarte serioase” între Israel și Hamas cu privire la o pauză umanitară în Fâșia Gaza și la eliberarea ostaticilor.
„Acestea sunt discuții și negocieri foarte serioase și sperăm că ele duc undeva”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, reporterilor la bordul Air Force One, potrivit The Guardian.
Actorul Alec Baldwin, implicat într-o altercație aprinsă în timpul unui marș pro-Palestina la New York
Actorul Alec Baldwin a apărut luni la o demonstrație pro-palestiniană din New York și a fost filmat în timp ce intrat într-o altercație aprinsă cu un protestatar, spunându-i acestuia „să tacă dracului din gură”, altercație care a culminat cu escortarea starului de către poliție, relatează NBC News și Sky News.
Imagini video din timpul incidentului îl arată pe actorul în vârstă de 65 de ani vorbind, încruntat, cu doi sau trei protestatari.
Mai multe detalii: Alec Baldwin, implicat într-o altercație aprinsă în timpul unui marș pro-Palestina la New York: „Taci dracului din gură!”. Actorul, escortat de poliție | VIDEO
Blinken reiterează angajamentul SUA pentru înființarea unui stat palestinian
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat angajamentul administrației Biden față de înființarea unui stat palestinian, în timpul unei convorbiri telefonice de marți cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, a anunțat Departamentul de Stat, potrivit The Times of Israel.
Safadi a atacat politica americană în ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas în ultimele două luni, refuzând să coopereze cu eforturile Washingtonului de a planifica cine va guverna temporar Gaza după război.
Cu toate acestea, SUA au evitat să critice Iordania.
În timpul convorbirii cu Safadi, Blinken „a subliniat angajamentul SUA de a furniza și de a facilita o asistență umanitară sporită și susținută în Gaza și și-a exprimat aprecierea pentru conducerea Iordaniei în furnizarea de ajutor”.
Cei doi „au discutat, de asemenea, despre eforturile de a preveni extinderea conflictului și despre necesitatea de a face tot posibilul pentru a proteja civilii din Gaza și de a opri violența extremistă a coloniștilor din Cisiordania”.
Rebelii houthi amenință că vor ataca navele de război americane
Șeful rebelilor houthi din Yemen a avertizat că gruparea sa va ataca navele de război americane dacă milițiile susținute de Iran vor fi vizate de Washington, relatează Sky News.
Milițiile houthi, care controlează o mare parte din teritoriul Yemenului după ani de război, au lansat începând de luna trecută drone și rachete asupra navelor internaționale care navighează prin Marea Roșie.
În cadrul unei inițiative de securitate conduse de SUA, Washingtonul și alte nouă țări vor patrula în Marea Roșie pentru a descuraja și a răspunde la viitoarele atacuri ale rebelilor houthi, care au determinat până acum principalele linii maritime mondiale să-și redirecționeze navele în jurul Africii.
Miercuri, șeful rebelilor houthi, Abdel-Malek al-Houthi, a amenințat că gruparea sa va ataca navele de război americane.
„Nu vom sta cu mâinile în sân dacă americanii vor fi tentați să escaladeze și mai mult și să comită o prostie vizând țara noastră sau purtând un război împotriva ei”, a declarat liderul houthi, într-un discurs televizat.
„Orice american care vizează țara noastră va fi vizat de noi și vom face din navele de luptă, interesele și navigația americane o țintă pentru rachetele, dronele și operațiunile noastre militare”, a mai afirmat el.
De asemenea, el a avertizat SUA să nu trimită soldați în Yemen, spunând că aceștia „se vor confrunta cu ceva mai dur decât ceea ce au înfruntat în Afganistan și ceea ce au suferit în Vietnam”.
O transmisiune în direct a Al Jazeera surprinde momentul în care un bombardament aerian lovește o clădire din sudul Fâșiei Gaza
Imaginile difuzate de Al Jazeera au surprins momentul în care un atac aerian a lovit o clădire din sudul Fâșiei Gaza, chiar în timp ce corespondentul postului pan-arabic de televiziune Hani Mahmoud era în direct, relatează Sky News.
În imagini se văd coloane de fum gros și negru cum se ridică în aer, iar oamenii fug de lângă locul exploziei.
An Israeli air strike hit an area near the Kuwaiti Hospital in Rafah in southern Gaza while Al Jazeera correspondent Hani Mahmoud was live on air. pic.twitter.com/LKszfK4pQK
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 20, 2023
Bombardamentul cu rachetă a lovit în apropierea spitalului din Kuweit, potrivit Al Jazeera.
Jurnaliștii din zonă spun că exploziile au fost provocate de bombardamentele aeriene israeliene.
Sky News menționează că nu a reușit să verifice în mod independent aceste informații.
Netanyahu: Oricine crede că vom opri războiul este rupt de realitate; Hamas trebuie să se predea sau să moară
Într-un comunicat de presă emis miercuri, premierul isralian Benjamin Netanyahu a afirmat: „Continuăm războiul până la capăt. Va continua până când Hamas va fi distrusă – până la victorie (…), până când toate obiectivele pe care ni le-am propus vor fi îndeplinite: distrugerea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și eliminarea amenințării din Gaza”.
„Oricine crede că ne vom opri este rupt de realitate… Turnăm foc din cer asupra Hamas, un foc infernal”, a adăugat el, potrivit The Times of Israel.
„Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, se confruntă cu moartea. Ei au doar două opțiuni: să se predea sau să moară”, a mai afirmat Netanyahu.
Armata israeliană susține că a găsit rachete cu rază lungă de acțiune într-un camion al Hamas
Armata israeliană (IDF)a a firmat că trupele sale au găsit rachete cu rază lungă de acțiune într-un camion al Hamas în orașul Gaza, relatează Sky News.
„În cursul zilei trecute, trupele IDF au efectuat un raid țintit în Jabalia și au localizat un camion cu rachete cu rază lungă de acțiune instalat de organizația teroristă Hamas”, se arată într-o actualizare.
„De asemenea, au fost găsite numeroase arme, inclusiv pistoale”.
Trupele au distrus vehiculul și rachetele, a precizat IDF.
Cartierul Jabalia din orașul Gaza a fost scena unor lupte brutale și neîncetate în ultimele săptămâni.
De asemenea, IDF a distribuit această imagine neverificată, care pretinde că arată rachetele.
Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, acuză Israelul că l-a torturat pe directorul unui spital din Gaza
Autoritatea sanitară controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza a acuzat Israelul că a folosit tortura pentru a forţa un director de spital să mintă în legătură cu Hamas, informează agenţia germană de presă DPA, potrivit Agerpres.
Ahmed Kahalot, directorul Spitalului Kamal Adwan din Jabalia, în nordul fâşiei de coastă, a fost intimidat de israelieni şi făcut să spună „naraţiunea ocupaţiei” prin „bătăi şi tortură”, se arată într-un comunicat emis de autoritatea sanitară miercuri. Prin „ocupaţie”, Hamas face referire la Israel.
Marţi, armata israeliană a publicat un video în care un bărbat descris ca director de spital admite că spitalul său din Fâşia Gaza este folosit de Hamas.
Israelul a acuzat în mod repetat Hamas că foloseşte abuziv spitalele ca bază pentru activităţi teroriste. Hamas neagă acest lucru.
Cel puțin 46 de oameni au fost uciși în zona Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, anunță Ministerul Sănătății condus de Hamas
Înregistrări video publicate miercuri arată bombardamente aeriene intense în zona Jabalia din nordul Fâșiei Gaza efectuate miercuri, iar Ministerul Sănătății controlat de Hamas a anunțat că cel puțin 46 de persoane au fost ucise în zonă, relatează CNN.
Imaginile arată fum gros și distrugeri pe scară largă, cu oameni care încearcă să scape de ultimele bombardamente în timp ce caută printre dărâmături.
Ministerul Sănătății a anunțat că 46 de cadavre și 110 răniți au ajuns la Centrul de Sănătate Jabalia începând de miercuri dimineață și a estimat că zeci de persoane se află încă sub dărâmături.
Centrul a fost evacuat ulterior, potrivit ministerului, din cauza bombardamentelor repetate. Un jurnalist din Jabala, Abdul Qader Sabbah, a confirmat că centrul a fost „complet evacuat din cauza bombardamentelor intense din apropierea și asupra centrului. Ultimele două obuze de artilerie au aterizat la ușa din față a centrului medical înainte de evacuare”, a declarat Sabbah, pentru CNN.
Sabbah a spus că unii dintre răniții din centru au murit din cauza lipsei de tratament și medicamente. „Situația este foarte gravă; bombardamentele de artilerie și atacurile aeriene nu s-au oprit de ieri, iar Jabalia este complet înconjurată dinspre nord-est și vest”, a spus Sabbah.
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că „continuă să opereze împotriva infrastructurii teroriste și a agenților Hamas din Fâșia Gaza”.
Forțele aeriene israeliene au anunțat pe X (fosta Twitter) că un avion a atacat o clădire din zonă „unde se ascundeau teroriștii. Luptătorii de rezervă ai Brigăzii 551 au identificat și au dirijat avionul pentru a ataca clădirea și a elimina teroriștii. În zonă, a fost atacată o altă clădire unde a fost identificată o poziție antitanc din care se suspectează că s-au tras focuri de armă asupra vehiculelor IDF”.
Un oficial ONU îi cere lui Biden să „intervină” și să „oprească măcelul fără sens asupra civililor nevinovați din Gaza”
Un oficial ONU l-a îndemnat pe președintele american Joe Biden să „intervină” și să „oprească acest carnagiu fără sens al civililor nevinovați din Gaza”, relatează Sky News.
Într-un mesaj pe platforma de socializare X, Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, a afirmat că fiecare zi în plus în care comunitatea internațională nu acționează pentru a opri luptele este „un alt cui în sicriul umanității”.
Săptămâna trecută, președintele Biden a declarat că Israelul are acum sprijin din partea „majorității lumii”, inclusiv din partea SUA și a Uniunii Europene.
„Dar începe să piardă acest sprijin prin bombardamentele nediscriminatorii care au loc”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Copiii din Gaza abia dacă au „o picătură de apă”, avertizează UNICEF
Copiii din Gaza primesc doar aproximativ 10% din apa pe care ar trebui să o folosească în mod normal, ceea ce le lasă „abia o picătură de apă pentru băut”, a transmis miercuri UNICEF într-un comunicat, potrivit CNN.
„Copiii strămutați recent în sudul Fâșiei Gaza au acces la doar 1,5 până la 2 litri de apă în fiecare zi”, se arată în comunicat.
UNICEF a adăugat că 15 litri reprezintă cantitatea minimă pe zi pentru a bea, a se spăla și a găti, în timp ce trei litri reprezintă minimul doar pentru supraviețuire.
UNICEF afirmă că serviciile de apă și canalizare din Gaza sunt „în pragul colapsului”, ceea ce ar putea avea repercusiuni grave asupra copiilor.
„Impactul acestei situații asupra copiilor este deosebit de dramatic, deoarece copiii sunt, de asemenea, mai susceptibili la deshidratare, diaree, boli și malnutriție, toate acestea combinate reprezentând o amenințare la adresa supraviețuirii lor”, a precizat UNICEF.
„Îngrijorările legate de bolile transmise prin apă, cum ar fi holera și diareea cronică, sunt deosebit de accentuate având în vedere lipsa apei potabile, mai ales după ploile și inundațiile din această săptămână”, mai scrie în comunicat.
Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a înregistrat aproximativ 165.000 de cazuri de diaree în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, „mult mai multe” decât în mod normal.
„Fără apă potabilă, mulți alți copii vor muri din cauza lipsurilor și a bolilor în zilele următoare”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.
O cameră video montată pe un câine al armatei israeliene l-a înregistrat pe unul din cei trei ostatici care striga după ajutor, înainte de uciderea lor din greșeală – anchetă
Un câine din unitatea canină militară Oketz l-a înregistrat pe unul dintre cei trei ostatici evadați strigând după ajutor, potrivit unor noi detalii din ancheta militară, acesta fiind cel mai recent indiciu despre cât de departe au mers cei trei pentru a-și semnala identitatea Forțelor de Apărare Israeliene înainte de a fi împușcați din greșeală de către soldați, scrie The Times of Israel.
Potrivit anchetei, pe 10 decembrie, trupele unității de recunoaștere a Brigăzii Golani au întâlnit un grup de agenți Hamas care au deschis focul asupra lor dintr-o clădire.
În timpul schimbului de focuri, un câine din unitatea Oketz a fost trimis în clădire, despre care armata a stabilit ulterior că era locul unde erau ținuți ostaticii. Câinele a fost ucis de către atacatorii Hamas, care au fost la rândul lor uciși de soldații Golani, permițând astfel celor trei ostatici – Alon Shamriz, Yotam Haim și Samar Talalka – să scape din captivitate, potrivit anchetei.
În timpul bătăliei, o cameră video montată pe câine a înregistrat vocea unui ostatic, aparent Alon Shamriz, care striga „Ajutor” și că acolo sunt ostatici. Aceștia nu sunt văzuți pe filmare. Imaginile de pe camera de corp a câinelui nu erau monitorizate în direct și au fost descoperite abia pe 18 decembrie, după ce corpul animalului a fost recuperat.
During the battle, a camera mounted on the dog recorded the voice of a hostage, apparently Alon Shamriz, shouting “Help” and that there were hostages there. They are not seen on the footage. The feed from the dogs body camera was not being monitored live and was only discovered on December 18 after the body of the canine was recovered.
Cinci zile mai târziu, Shamriz, Haim și Talalka au încercat să se apropie de trupele israeliene, dar în schimb au fost împușcați și uciși.
Ostaticii evadați au lăsat, de asemenea, un semn în ebraică pe care scria „SOS” și „3 ostatici. Ajutor”, pe o altă clădire din zonă, dar soldații israelieni au crezut că era o capcană.
Israelul se află „în faza finală” a operațiunilor din nordul Fâșiei Gaza, conform Institutului pentru Studiul Războiului
Israelul pare să fie „în etapele finale” ale operațiunii sale de eliminare a Hamas în nordul Fâșiei Gaza, a transmis miercuri Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Sky News.
Think tank-ul cu sediul în SUA citează informații care sugerează că brigada de nord a Hamas a fost aproape în întregime dezmembrată și că numeroși luptători s-au predat în ultimele săptămâni.
„IDF a anunțat pe 19 decembrie că a «dezmembrat» complet cele trei batalioane ale Hamas care operează în Jabalia”, a precizat ISW.
„Aproximativ 500 de presupuși luptători palestinieni s-au predat forțelor israeliene în tabăra de refugiați de la Jabalia, unii dintre ei aparținând Hamas și Jihadului Islamic Palestinian”, precizează ISW.
IDF a anunțat pentru prima dată operațiunile din Jabalia la mijlocul lunii noiembrie și de atunci a oferit în mod regulat actualizări despre luptele din această zonă.
Informațiile nu au fost verificate în mod independent, iar ISW adaugă că luptele din nordul Fâșiei nu s-au încheiat încă – oferind exemple de opoziție acerbă în Jabalia și în cartierul Shejaiya din orașul Gaza.
Primul convoi cu ajutoare umanitare din Iordania a ajuns în Gaza, după ce a trecut prin Israel, anunță Programul Alimentar Mondial
Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) a anunțat miercuri că a reușit să organizeze un convoi de ajutoare umanitare din Iordania care să ajungă în Gaza prin teritoriul israelian, fiind pentru prima dată din 7 octombrie când un convoi cu ajutoare ajunge în enclava asediată pe această rută, relatează CNN.
Convoiul comun al WFP și al Organizației Hașemite iordaniene de ajutor umanitar a fost format din 46 de camioane și a livrat miercuri 750 de tone de alimente prin punctul de trecere Kerem Shalom, potrivit unui comunicat de presă al WFP.
„Acesta este un pas promițător care, sperăm, ne va acorda un acces mai susținut și mai extins pentru a ajunge mai repede la mai multe persoane din Gaza”, a declarat Samer AbdelJaber, reprezentantul WFP în Palestina și director de țară/coordonator de urgență.
WFP a precizat că operațiunile sale au reușit să ajungă la 800.000 de persoane din Gaza, dar cantitatea de ajutor acoperă „o fracțiune din nevoile” din enclava asediată, iar jumătate din populație moare de foame.
Israelul s-a întors la masa negocierilor şi face propuneri pentru eliberarea ostaticilor
Israelul a început să pună pe masă propuneri de încetare a luptelor în schimbul ostaticilor care sunt încă ţinuţi captivi în Gaza, a declarat o sursă pentru CNN, în ceea ce ar putea marca o schimbare semnificativă de atitudine de la reluarea operaţiunilor militare după eşecul unui armistiţiu anterior care a durat şapte zile şi care a permis eliberarea a 105 ostatici.
O propunere pe care Israelul a făcut-o către Hamas prin intermediul Qatarului, care este mediator, presupune ca luptele să fie întrerupte timp de o săptămână pentru a permite eliberarea ostaticilor, a declarat o altă sursă familiarizată cu discuţiile.
Site-ul Axios a relatat, la rândul său, că Israelul oferă un armistiţiu de o săptămână ca parte a negocierilor.
De asemenea, un oficial israelian a declarat pentru CNN că o încetare temporară a focului ca parte a acordului ar putea dura o săptămână sau două săptămâni.
Cadrul general pe care Israelul îl propune ar presupune din nou ca ostaticii să fie eliberaţi în etape, cu scopul final ca toţi cei care sunt ţinuţi captivi în Gaza să fie eliberaţi.
Oficial Hamas: „Nu vom juca jocul” de a elibera ostatici și de a fi apoi bombardați
Un înalt oficial al Hamas, Ghazi Hamad, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea teroristă nu este interesată să elibereze ostatici doar pentru a fi lovit de Israel după aceea.
Hamad spune că o încetare permanentă a focului este „prioritatea” grupului.
„Israelul va lua ostaticii și după aceea va începe o nouă rundă de ucideri în masă și masacre împotriva poporului nostru”, a spus el. „Nu vom juca acest joc”, a adăugat Hamad.
Cu toate astea, oficialul Hamas a spus că Hamas este pregătită pentru un „mare compromis” în cazul în care războiul încetează.
Hamas anunță cel puțin 20 de morți în urma atacurilor israeliene asupra unei tabere de refugiați
Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte 25 de persoane au fost rănite în atacurile israeliene asupra taberei de refugiați Jabalya miercuri dimineață, a anunțat Ministerul Sănătății controlat de Hamas din Gaza, citat de CNN.
Israelul susține că trupele sale au atacat mai multe ținte Hamas din Jabaliya, descoperind un camion cu rachete cu rază lungă în interior. În zonă au fost găsite alte depozite de arme, potrivit Israelului.
În plus, IDF susține că Brigada 551 a identificat mai mulți agenți Hamas ascunși în clădirile din zona Jabaliya și a direcționat lovituri aeriene asupra lor.
Israelul și Hamas, departe de un schimb de prizonieri în acest moment, spune un oficial israelian
Israelul și Hamas nu sunt „aproape de un acord final în acest moment” cu privire la eliberarea ostaticilor din Gaza, a declarat miercuri un oficial israelian pentru CNN.
„Deocamdată, sunt încă negocieri. Nu este nimic definitiv”, a spus oficialul.
Hamas cere „mai mulți prizonieri grei decât înainte”, a spus oficialul, făcând referire la eliberarea femeilor palestiniene și a adolescenților prizonieri din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor în ultimul acord dintre cele două părți.
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, se află la Cairo pentru discutarea unui schimb de prizonieri cu Israelul
Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit la Cairo pentru discuții cu oficialii egipteni cu privire la cele mai recente evoluții din conflictul Israel-Gaza, a anunțat miercuri Hamas pe Telegram, transmite Times of Israel.
O sursă apropiată Hamas a declarat ieri pentru AFP că discuțiile se vor concentra asupra unei posibile încetări a focului în Gaza și a unui acord de schimb de prizonieri cu Israelul.
Haniyeh locuiește în Qatar și a făcut anterior vizite frecvente în Turcia.
Haniyeh a fost ales pentru prima dată lider al Hamas în mai 2017 și a câștigat realegerea în august 2021.
Vizita sa vine după ce Israelul a spus că a propus o pauză de o săptămână în luptă în schimbul eliberării a 40 de ostatici, o înțelegere similară cu cea de luna trecută care a adus un armistițiu temporar.
Armata israeliană anunță că a lovit peste 300 de locuri din Gaza în ultima zi
Armata israeliană susține că a efectuat lovituri împotriva a peste 300 de ținte din Fâșia Gaza în ultima zi, transmite Times of Israel.
Unele dintre lovituri au fost îndreptate de forțele terestre împotriva agenților Hamas în mijlocul bătăliilor.
IDF mai spun că loviturile Forțelor Aeriene și Marinei din ultima zi au ucis zeci de teroriști Hamas și au distrus infrastructura grupării teroriste.
Armata israeliană anunță moartea unui alt militar în Gaza
Armata israeliană a anunțat, miercuri, că încă un soldat a fost ucis în Fâșia Gaza, ridicând bilanțul deceselor la 133 de militari, de la declanșarea ofensivei terestre, relatează The Times of Israel.
Căpitanul în rezervă Lior Sivan, 32 de ani, din Beit Shemesh, ofițer în batalionul 363 al Brigăzii Harel, a murit în luptele din sudul enclavei.
De asemenea, armata israeliană a precizat că un infanterist din batalionul Rotem al Brigăzii Givati a fost grav rănit în timpul luptelor din sudul Gazei și a fost dus la spital pentru tratament.
ONU: Jumătate din populația din Gaza moare de foame
Jumătate din populația din Fâșia Gaza moare de foame, iar rezidenții stau adesea zile întregi fără să mănânce sub bombardamentul Israelului asupra enclavei de peste 2 milioane de oameni, a declarat marți o agenție a Organizației Națiunilor Unite (ONU).
„Valul de ajutor care intră în Gaza nu satisface decât o mică parte din nevoile populației”, a transmis Programul Alimentar Mondial (PAM) într-o postare pe X.
Doar 10% din alimentele necesare pentru Gaza au intrat în fâșie în ultimele 70 de zile, a declarat Corinne Fleischer, director regional ONU pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Est.
În urmă cu două săptămâni, ONU a avertizat că 97% dintre gospodăriile palestiniene din nordul enclavei și 83% dintre cele aflate în sudul fâșiei au mai probleme în a-și procura alimente.
Președintele israelian Isaac Herzog vorbește despre un nou armistițiu
Preşedintele Isaac Herzog a declarat marţi că Israelul este deschis pentru un nou armistițiu în luptele din Fâşia Gaza, informează dpa.
„Israelul este pregătit pentru o altă pauză umanitară şi ajutor umanitar suplimentar pentru a permite eliberarea ostaticilor”, a declarat marţi preşedintele Herzog unor diplomaţi, potrivit unui purtător de cuvânt.
Organizaţia militantă palestiniană Hamas a condamnat o creştere a bilanţului morţilor civili în conflictul ce durează de 11 săptămâni.
Informaţiile apărute în presă de luni sugerează că şeful Mossad-ului, David Barnea, directorul CIA, William Burns, şi prim-ministrul Qatarului Abdulrahman Al Thani au discutat, la Varşovia, despre reînnoirea negocierilor cu Hamas.
Dintre cei 240 de ostatici capturați de Hamas în timpul atacului grupării islamiste în sudul Israelului din 7 octombrie, se crede că 129 mai sunt în viață, însă nu se știe câți dintre aceștia mai sunt în viață.
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, merge miercuri în Egipt pentru discutarea unei încetări a focului
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să călătorească miercuri în Egipt pentru discuţii privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi un schimb de prizonieri palestinieni cu Israelul, a declarat marţi o sursă din cadrul mişcării islamiste, potrivit AFP.
Cu sediul în Qatar, Haniyeh se va deplasa miercuri în Egipt, în fruntea unei delegaţii Hamas „la nivel înalt”.
În Egipt va purta discuţii cu şeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, cu privire la oprirea agresiunii şi a războiului pentru a pregăti un acord de eliberare a prizonierilor şi încheierea asediului impus Fâşiei Gaza”, a declarat sursa, pentru AFP.
Egiptul şi Qatarul au contribuit la medierea unui armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, în timpul căruia 80 de israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza au fost schimbaţi cu 240 de palestinieni închişi de Israel.
Potrivit sursei Hamas, discuţiile din Egipt se vor concentra pe „livrarea de ajutor umanitar, retragerea armatei israeliene din Fâşia Gaza şi întoarcerea persoanelor strămutate în oraşele şi satele lor din nord”, scrie Agerpres.
Aceasta va fi a doua vizită a lui Ismail Haniyeh în Egipt de la începutul războiului în Fâşia Gaza, după cea din 9 noiembrie.
Jihadul Islamic difuzează o înregistrare video cu doi ostatici israelieni care cer guvernului să acționeze pentru eliberarea lor
Brigăzile Al Quds, aripa armată a mișcării palestiniene Jihadul Islamic, a difuzat marți pe contul său de Telegram o înregistrare video cu doi bărbați ostatici israelieni care pledează pentru eliberarea lor, informează Reuters.
În înregistrare, cei doi ostatici, Gadi Mozes și Elad Katzir, fac apel la conducerea Israelului să acționeze de urgență pentru a obține eliberarea lor, notează The Times of Israel.
Katzir și Mozes au fost luați ostatici din kibbutzul Nir Oz pe 7 octombrie.
Cei doi, în clipuri separate, sunt auziți avertizând că ar putea muri în orice moment din cauza bombardamentelor armatei israeliene. Este posibil ca aceștia să fi vorbit sub constrângere.
Alex.59 • 21.12.2023, 14:15
Da' dacă treaba cu ostaticii pe care spun că îi mai au Hamas-iștii nu e decât o cacealma menită să întârzie/diminueze acțiunile armatei israeliene împotriva lor..? 🤔