Această relatare privind confruntările dintre Israel și Hamas s-a incheiat. Puteți citi în continuare, în format livetext aici: Război Israel-Hamas: Israelul anunță că eliberarea ostaticilor se amână până vineri, cel mai devreme
Niciun ostatic nu va fi eliberat până vineri, anunță Consiliul Național de Securitate al Israelului
Niciun ostatic nu va fi eliberat mai devreme de ziua de vineri, potrivit Consiliului Național de Securitate din Israel, relatează CNN și Sky News.
„Discuțiile pentru eliberarea ostaticilor noștri avansează și sunt în derulare”, a precizat consiliul, într-un comunicat de presă. „Începerea procesului de eliberare va avea loc în conformitate cu acordul inițial dintre cele două părți și nu înainte de vineri”, menționează comunicatul.
Anterior, se aștepta ca primele eliberări de ostatici să aibă loc încă de joi. Nu a fost oferit niciun motiv pentru aparenta întârziere.
Cabinetul israelian a aprobat miercuri dimineață acordul pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în schimbul unui armistițiu de patru zile în Gaza.
Armistițiul este preconizat să intre în vigoare joi dimineață.
Netanyahu, în contextul atacurilor Hezbollah: Nu ne-am luat niciun angajament pentru un armistițiu la frontiera de nord
Premierul Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, și colegul său din cabinetul de război, ministrul Benny Gantz, au răspuns la o lungă serie de întrebări în cadrul conferinței de presă de miercuri seară, scrie The Times of Israel.
Netanyahu spune că este sigur că liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, va încerca „să câștige timp suplimentar” pentru a împiedica Israelul să-și reia operațiunile militare din enclava palestiniană, după încheierea acordului privind ostaticii și a armistițiului temporar. „Suntem pregătiți și pentru alte evoluții”, a spus Netanyahu.
El a precizat că i-a spus președintelui Joe Biden, în timpul covorbirii telefonice pe care au avut-o miercuri, că „facem o pauză”, așa cum s-a convenit în cadrul acordui la care Biden a participat și pe care l-a inițiat, „dar vom continua după aceea”.
Întrebat despre înțelegerile anterioare privind ostaticii, premierul a spus că „cea mai mare amenințare la adresa existenței noastre” provine de la „axa răului condusă de Iran” și că obținerea de către Iran a armei nucleare ar reprezenta pericole inimaginabile. El a adăugat că a făcut multe lucruri pentru a contracara acest lucru, „dintre care unele au legătură cu acordul de eliberare a lui Gilad Shalit”, dar a precizat că nu poate da mai multe detalii.
Netanyahu a adăugat că „îți asumi un risc atunci când eliberezi oameni răi” și că Israelul „va face tot ce poate pentru ca aceștia să nu se mai întoarcă” pentru a face rău oamenilor”. Dar dacă acordul va funcționa, „zeci de copii mamele lor și de femei lor se vor întoarce acasă – sperăm că mai mult de 50”.
Gantz și-a reiterat poziția conform căreia eliberarea ostaticilor reprezintă un „obiectiv în avans”, în timp ce distrugerea Hamas este vitală „și va dura mult timp”.
El a spus că „gestionarea războiului și soarta ostaticilor și operațiunea militară nu sunt un reality show” și că discuțiile din cabinet sunt serioase. „Sunt în joc vieți omenești”, a precizat Gantz.
Netanyahu a refuzat să detalieze ce se va întâmpla dacă Hamas va încălca armistițiul. „Așa cum mi-a spus președintele Biden, un inamic care ține ostatic un bebeluș de 9 luni… știm cu cine avem de-a face”, a spus premierul israelian.
Yoav Gallant a declarat că Hamas „a vrut o pauză pentru a lua puțin aer în timp ce noi îi lovim zilnic. Asta a dus la realizarea” acordului privind ostaticii.
Întrebat despre faptul că Hezbollah a anunțat că se alătură armistițiului, Netanyahu a spus că nu știe ce spune Hezbollah, dar că Israelul nu și-a asumat nicio obligație în ceea ce privește Hezbollah și frontul din nordul țării în timpul armistițiului. Gruparea „Hezbollah va fi judecată după acțiunile ei”, a spus Netanyahu.
El a precizat, în contextul încălcării armistițiului de către Hamas, că „soldații sunt întotdeauna obligați să facă față oricărei amenințări”.
„Vrem să recuperăm toți ostaticii în cadrul acestui acord, și poate mai mult după aceea”, dar „nu le dăm (celor din Hamas) un cec în alb. Când pauza se va încheia, vom relua războiul. S-ar putea ca noi să fim forțați să facem acest lucru mult mai devreme”, a mai spus Netanyahu.
Dacă va exista o breșă, a adăugat el, ” nu vom sta acolo ca niște oi. Vom face tot ce putem pentru ca acest cadru să fie respectat, dar dacă va fi încălcat, vom ști ce avem de făcut”.
Netanyahu a reiterat că „Crucea Roșie face parte din acord” – așa cum a fost convenit de Israel „și de cealaltă parte”. „Așa că mă aștept ca Crucea Roșie să acționeze în conformitate cu această clauză” din acord. „Este posibil ca Hamas să nu o onoreze, dar este de neconceput ca Crucea Roșie să nu o ceară… Dacă Crucea Roșie nu știa – știe acum”, a mai afirmat premierul israelian.
Netanyahu afirmă că acordul privind ostaticii nu include „eliberarea criminalilor” din Israel
Acordul privind ostaticii nu include „eliberarea criminalilor”, a declarat miercuri seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce a dezvăluit mai multe detalii din acest acord, relatează CNN.
Majoritatea israelienilor au salutat acordul, însă unii s-au arătat îngrijorați de faptul că autorii unor atacuri mortale asupra israelienilor ar putea fi pe lista palestinienilor care urmează să fie eliberați din închisorile israeliene.
Marea majoritate a palestinienilor incluși pe lista celor eligibili pentru eliberare sunt adolescenți de sex masculin cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani – copii conform definiției Națiunilor Unite -, deși câțiva dintre ei au doar 14 ani. Aproximativ 33 sunt femei, potrivit unei estimări CNN.
Netanyahu a atribuit succesul acordului combinației dintre „presiunea militară masivă și neîntreruptă” exercitată de Israel asupra Hamas și presiunea diplomatică „puternică” pe care Israelul a exercitat-o pentru eliberarea persoanelor luate ostatice de către gruparea Hamas.
„Am purtat negocieri dure, am luptat pentru a îmbunătăți acordul”, a spus el.
El a precizat că a vorbit miercuri cu președintele american Joe Biden și că i-a mulțumit acestuia pentru că „a acționat, la cererea mea, față de mediatori, pentru a obține o îmbunătățire semnificativă a acordului, iar o astfel de îmbunătățire a fost într-adevăr obținută”.
„Cred că această combinație (de eforturi diplomatice și militare, n.r.) va permite eliberarea altor ostatici în etapele următoare”, a mai declarat premierul israelian.
Doi turci au fost „uciși în bombardamentele israeliene asupra Libanului”, susține Hamas
Bombardamentele israeliene asupra sudului Libanului au ucis marți două persoane din Turcia, a anunțat gruparea militantă palestiniană Hamas, potrivit Sky News.
În total, nouă persoane ar fi fost ucise în atacurile israeliene.
Printre acestea se numără doi jurnaliști, alți doi civili și cinci membri ai Hamas.
Cei doi turci se aflau într-o mașină în care erau cinci persoane, toate fiind ucise, se arată într-un comunicat al Hamas.
Un armistiţiu de patru zile este „insuficient”, spun mai multe ONG-uri
Posibilitatea unui armistiţiu de patru zile deschisă prin acordul încheiat între Israel şi Hamas este „insuficientă” pentru a aduce ajutorul necesar în Fâşia Gaza, au estimat miercuri mai multe ONG-uri, care au cerut o încetare a focului, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Este insuficient şi cu siguranţă nu este suficient în ceea ce priveşte drepturile omului”, a declarat Paul O’Brien, director executiv al Amnesty International în Statele Unite, în cadrul unei videoconferinţe la care au participat, de asemenea, reprezentanţi ai organizaţiilor Handicap International, Oxfam, Medici Fără Frontiere, Medicii Lumii şi Salvaţi Copiii.
La rândul său, ministrul britanic de externe, David Cameron, a salutat acordul dintre Israel şi Hamas pentru un armistiţiu în Gaza şi eliberarea ostaticilor, numindu-l o „etapă crucială”.
„Acest acord este o etapă crucială pentru acordarea de ajutor familiilor ostaticilor şi soluţionarea crizei umanitare din Gaza”, a spus el, potrivit unui comunicat. Şeful diplomaţiei britanice a cerut „tuturor părţilor să se asigure că acordul este respectat în întregime”.
David Cameron a prezidat la Londra o reuniune cu omologii săi din „ţările arabe şi musulmane” pentru a discuta cu privire la cooperarea în faţa crizei din Gaza, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Un ministru israelian avertizează Hezbollah: Ceea ce s-a întâmplat în Gaza se poate întâmpla în Beirut
Benny Gantz, liderul opoziției israeliene și ministru în cadrul guvernului, de când a început războiul cu Hamas, este ultimul a luat cuvântul în cadrul conferinței de presă susținute de premierul Benjamin Netanyahu, relatează Sky News.
El a lansat un avertisment către gruparea șiită libaneză Hezbollah, care este implicată încă din 7 octombrie în schimburi repetate de focuri cu Israelul.
„Ceea ce se întâmplă acum în nordul Gaza s-ar putea întâmpla și în sudul Libanului”, a afirmat Gantz.
„Ceea ce s-a întâmplat în Gaza se poate întâmpla și în Beirut”, a avertizat el.
Mai multe detalii: Ministrul israelian Benny Gantz avertizează Hezbollah: „Ceea ce s-a întâmplat în Gaza se poate întâmpla și în Beirut”
Israelul a capturat luptători Hamas și îi interoghează, afirmă Yoav Gallant
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a vorbit și el în cadrul conferinței de presă susținute de premierul Benjamin Netanyahu, relatează Sky News.
Gallant a anunțat că Israelul a „capturat teroriști” și că i-a interogat pentru a obține informații.
Acordul de armistițiu a fost îmbunătățit în ultima săptămână, deoarece trupele israeliene și-au „extins” activitățile în Gaza, a susținut ministrul.
În zilele care vor urma eliberării ostaticilor, războiul va continua, a spus el.
Gallant a reiterat că forțele israeliene de securitate sunt „hotărâte să ducă până la capăt acest război”, până când organizația islamistă Hamas va fi învinsă.
Crucea Roșie le va duce ostaticilor medicamente, în cadrul acordului de eliberare, anunță Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ține în aceste momente o conferință de presă la Tel Aviv. El a început prin a spune că de la începutul războiului nu a încetat să se gândească la ostatici și la familiile acestora și afirmă că toți vor fi aduși acasă, relatează Sky News și The Guardian.
„De la începutul războiului nu am încetat să mă gândesc la ei, nu am încetat să mă gândesc la voi, la familiile lor. Am auzit de la voi despre această teroare constantă în care trăiți „, a spus el.
Netanyahu a precizat că atunci când s-a întâlnit cu apropiații ostaticilor, aceștia țineau aproape de inimă fotografiile rudelor lor captive. „Ne-am uitat la fiecare dintre ele”, a menționat el.
Acordul de armistițiu de patru zile a fost încheiat cu ajutorul presiunii militare masive exercitate asupra Hamas și al eforturilor diplomatice ale guvernului israelian, a adăugat Netanyahu.
El a confirmat că acordul privind ostaticii urmează să fie pus în aplicare în următoarele ore și va duce la eliberarea a cel puțin 50 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza. Aceștia urmează să fie preluați de Crucea Roșie de la Hamas.
Acordul include și faptul că ostaticii vor fi vizitați de Crucea Roșie, care le va aduce acestora medicamente, a mai declarat Netanyahu.
El a precizat că, în timpul încetării focului, armata israeliană (IDF) se va pregăti pentru continuarea războiului.
„Războiul continuă”, a spus premierul israelian, de două ori.
Mai multe detalii: Crucea Roșie le va duce ostaticilor medicamente, în cadrul acordului de eliberare, anunță Netanyahu, insistând că „războiul va continua” până „la victoria absolută”
Întoarcerea ostaticilor este un „proces complicat care încă nu a fost finalizat”, afirmă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene
Coordonarea întoarcerii ostaticilor ținuți în Gaza nu este o sarcină ușoară, a declarat miercuri seară purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, în cadrul unui briefing de presă, potrivit CNN.
„Acesta este un proces complicat, care nu a fost încă finalizat și care ar putea dura timp și se va întinde pe mai multe etape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.
La primele ore ale dimineții de miercuri, cabinetul israelian a aprobat un acord pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în schimbul unei pauze de patru zile în luptele din Gaza, care ar trebui să înceapă joi dimineață. Prizonieri palestinieni din închisorile israeliene vor fi, de asemenea, eliberați în cadrul acordului.
Hagari a declarat că armata israeliană cooperează cu toate organismele relevante pentru a organiza „un proces ordonat” de preluare a ostaticilor de la militanții Hamas.
Zilele următoare vor fi „pline de momente de ușurare și de momente de durere”, a spus el, avertizând că acestea ar putea include și „încercări de a exercita teroare psihologică, îndreptate împotriva noastră de către organizațiile teroriste”.
El a mai spus că șeful Statului Major General al IDF, Herzi Halevi, a aprobat „planurile și etapele războiului pentru viitor și, în special, pregătirea pentru următoarele zile”.
Hagari a subliniat că „o luptă lungă urmează” pentru armata israeliană.
Rebelii houthi afirmă că au lansat rachete asupra unor posturi militare israeliene
Rebelii houthi din Yemen au lansat un val de rachete spre posturile militare din orașul portuar Eilat din sudul Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, potrivit Sky News.
Anunțul vine în contextul în care se apropie implementarea unui armistițiu între Hamas și Israel – un acord la care gruparea din Yemen nu este parte.
Mișcarea Houthi din Yemen a lansat în mod repetat atacuri cu rachete și drone asupra Israelului.
Rebelii houthi fac parte dintr-o alianță regională aliniată cu Iranul, care include, de asemenea, gruparea palestiniană Hamas și gruparea șiită Hezbollah din Liban.
Milițiile houthi guvernează zone întinse din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, aflată la peste o mie de kilometri de Israel.
Netanyahu i-a mulțumit lui Biden pentru eforturile depuse pentru eliberarea ostaticilor, în cadrul unei convorbiri telefonice
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avut miercuri o convorbire telefonică cu Joe Biden, în timpul căreia i-a mulțumit președintelui american pentru eforturile acestuia de a obține acordul care urmează să fie pus în aplicare în următoarele ore și care va duce la eliberarea a cel puțin 50 de ostatici din Gaza, potrivit unui oficial israelian.
Biden va discuta, de asemenea, la telefon cu președintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi și cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, pentru a confirma că toate detaliile acordului pentru eliberarea ostaticilor au fost puse la punct, scrie The Times of Israel.
Israelul ar fi primit numele ostaticilor care urmează să fie eliberați joi
Israelul a primit lista cu numele ostaticilor care urmează să fie eliberați joi, în prima zi a armistițiului încheiat cu Hamas, relatează postul israelian de televiziune Canal 12.
Israelul nu va publica numele înainte de eliberarea lor pentru a evita orice speranță falsă în rândul familiilor, în cazul în care acordul va pica.
Lista a fost înmânată șefului Mossad, David Barnea, și generalului Nitzan Alon din cadrul armatei israeliene, care se află în prezent în Qatar, pentru a stabili detaliile finale ale acordului, notează The Times of Israel.
Crucea Roșie spune că nu a fost informată că personalul său îi va vizita pe ostatici, așa cum a susținut Netanyahu
Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a susținut ieri că Israelul a negociat cu succes includerea unei clauze în acordul privind ostaticii care permite Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să îi viziteze pe toți ostaticii din Fâșia Gaza care rămân în enclavă după încheierea acordului, scrie The Times of Israel.
Dar Crucea Roșie a emis un comunicat în care spune că nu a fost informată despre astfel de planuri, care implică în mod direct personalul său.
„Începând din 7 octombrie 2023, CICR a cerut în mod continuu eliberarea tuturor ostaticilor ținuți în Gaza și tratarea acestora în mod uman. Nu am încetat să facem acest lucru și vom continua atâta timp cât va fi nevoie. Până în prezent, CICR nu a luat cunoștință de niciun acord la care au ajuns ambele părți în legătură cu vizitele CICR la ostatici. În cazul în care se va conveni asupra vizitelor, CICR este pregătit să viziteze (ostaticii). CICR nu ia parte la negocierile dintre părțile implicate în conflict”, scrie în comunicatul organizației internaționale.
Alți 12 români au fost evacuaţi din Fâşia Gaza
Al cincilea grup de români a fost evacuat miercuri, 22 noiembrie, din teritoriul controlat de gruparea palestiniană Hamas și urmează să ajungă la București, a anunțat Ministerul de Externe. În acest moment, peste 100 români mai așteaptă să plece din Fâșia Gaza.
„12 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, prin punctul de frontieră Rafah. Aceștia au fost preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt iar o echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE îi însoțește până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre România”, a transmis MAE miercuri seară.
Mai multe detalii: Alți 12 români au fost evacuaţi din Fâşia Gaza și vor ajunge în România. Câți au mai rămas de adus
Șeful diplomației israeliene avertizează din nou că atacurile zilnice ale Hezbollah ar putea duce la un război total în Liban
Pentru a doua zi la rând, ministrul israelian de externe Eli Cohen a avertizat că atacurile continue ale grupării șiite Hezbollah împotriva Israelului ar putea duce la un război total în Liban, scrie The Times of Israel.
„Atacurile lansate de Hezbollah, interpusul Iranului, ar putea duce la război în Liban”, a spus Cohen, într-un briefing de presă.
„Israelul nu are niciun interes să deschidă un alt front, dar nu putem continua să tolerăm astfel de atacuri. Responsabilitatea comunității internaționale este de a aplica pe deplin Rezoluția 1701 pentru a preveni un război în Liban”, a precizat el.
Forțele navale ale rebelilor houthi din Yemen își reiau avertismentul pentru navele israeliene din Marea Roșie
Într-o declarație publicată miercuri, forțele navale ale rebelilor houthi au reînnoit avertismentul pentru navele din Marea Roșie care arborează pavilion israelian, sunt gestionate de companii israeliene sau sunt deținute de israelieni, relatează CNN.
Miliția și-a declarat intenția de a persista în operațiunile militare împotriva navelor și intereselor israeliene până când „agresiunea Israelului împotriva Gaza va înceta”.
Declarația a avertizat orice unitate militară care oferă protecție navelor israeliene, precizând că acestea vor fi considerate ținte legitime pentru operațiunile Houthi.
În plus, forțele navale ale rebelilor houthi avertizează toate companiile și comercianții să nu se angajeze în expedierea bunurilor lor cu nave israeliene, subliniind potențialele repercusiuni.
Potrivit comunicatului, forțele navale houthi fac apel la toate navele care traversează Marea Roșie să se ferească de navele israeliene și au recomandat în mod explicit să nu dezactiveze dispozitivele de identificare.
Duminică, armata israeliană a anunțat că o navă de marfă a fost deturnată în sudul Mării Roșii. Nava cargo Galaxy Leader a fost deturnată duminică de către rebelii houthi în Marea Roșie, având la bord aproximativ 25 de membri ai echipajului. Aceasta este operată de compania japoneză de transport maritim și logistică Nippon Yusen Kaisha (NYK) Line, au precizat luni autoritățile nipone.
Fostul premier Ehud Olmert îl cataloghează pe Netanyahu drept „un pericol pentru Israel”
„Ar trebui să plece astăzi. Ar trebui să plece în acest minut. Ar trebui să fie dat afară în orice clipă. El este un adevărat pericol pentru stabilitatea, pentru solidaritatea societății israeliene”, a declarat miercuri fostul premier israelian Ehud Olmert despre Benjamin Netanyahu, într-un interviu acordat Sky News.
Israelienii ar trebui să profite de încetarea focului pentru a-l da afară pe Netanyahu, a sugerat el, adăugând că un volum „incredibil” de „furie” s-a acumulat în țară.
„Cred cu adevărat că Netanyahu… este cel mai prost lider din istoria poporului evreu”, a mai afirmat Olmert.
Un singur foc de armă ar putea duce la eșuarea acordului privind ostaticii, avertizează un fost negociator
Fostul negociator de ostatici Gershon Baskin spune că acordul ar putea fi „ușor de deraiat” de un „singur luptător Hamas” cu o rachetă sau de soldații israelieni care trag asupra unui combatant Hamas, relatează Sky News.
Iar dacă serviciile secrete israeliene îi localizează pe comandanții Hamas de rang înalt în timpul armistițiului, Baskin crede că aceștia ar alege să tragă și să pună în pericol acordul.
„Dar dacă totul decurge fără probleme, nu există niciun motiv pentru care acesta nu ar putea fi prelungit”, a precizat Baskin.
„Cred că ținerea femeilor, copiilor și bătrânilor ca ostatici de către Hamas este o povară pentru ei”, a mai spus fostul negociator.
El spune că, după eliberarea ostaticilor, Israelul probabil va continua războiul în sudul Fâșiei Gaza și, în schimb, își va folosi forțele speciale pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare.
Casa Albă: Nu ne vom odihni până când toți ostaticii nu se vor întoarce la familiile lor
„Astăzi, ne trezim cu o veste bună”, afirmă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, într-un scurt videoclip în care informează publicul american cu privire la acordul recent încheiat pentru eliberarea ostaticilor, scrie The Times of Israel.
„Mulțumită conducerii și implicării personale a președintelui Biden, s-a ajuns acum la un acord între Israel și Hamas pentru eliberarea a peste 50 de oameni pe care Hamas îi ține ostatici – toți femei și copii. În următoarea zi, vom începe să vedem cum se vor întoarce la familiile lor”, a precizat Kirby.
„Acest acord va permite, de asemenea, o pauză în lupte pentru aproximativ patru zile, poate mai mult, vom vedea; și, de asemenea, un val de asistență umanitară atât de necesară – alimente, apă, medicamente și combustibil pentru locuitorii din Gaza, care au atât de multă nevoie de ea”, a continuat el.
„Vom continua să sprijinim Israelul pentru a ne asigura că are instrumentele și capacitățile de care are nevoie pentru a ataca Hamas. Vom continua să depunem eforturi pentru creșterea și accelerarea asistenței umanitare care ajunge în Gaza. Nu ne vom odihni până când nu vom reuși să aducem toți ostaticii înapoi la familiile lor, acolo unde le este locul. Așadar, mai sunt multe de făcut, dar astăzi este o zi bună”, a mai spus Kirby.
Thanks to President Bidens leadership, a deal has been struck between Israel and Hamas to release more than 50 hostages that Hamas has been holding.
— The White House (@WhiteHouse) November 22, 2023
This deal will also allow for a pause in the fighting and a much-needed surge of humanitarian assistance to the people of Gaza. pic.twitter.com/1hZryv8QqN
Avioanele armatei israeliene au atacat din nou ținte ale Hezbollah din sudul Libanului
Armata israeliană (IDF) afirmă că avioanele sale de luptă au efectuat o nouă serie de lovituri împotriva siturilor Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.
Separat, tancurile și avioanele israeliene au vizat o celulă Hezbollah care a tras asupra Israelului în apropierea comunității nordice Hanita, precum și o structură folosită pentru a trage asupra trupelor israeliene în zona Mattat.
The IDF says fighter jets carried out another series of strikes against Hezbollah sites in southern Lebanon in response to the repeated attacks on northern Israel.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 22, 2023
Separately, tanks and aircraft targeted a Hezbollah cell that has fired at Israel near Hanita, and a structure… pic.twitter.com/XAF57ua3l0
De asemenea, mai multe rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului la scurt timp.
IDF spune că răspunde cu bombardamente de artilerie spre zonele de unde au fost lansate rachetele.
Netanyahu și membrii cabinetului de război vor susține miercuri o conferință de presă
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și membrii cabinetului de război vor susține o conferință de presă miercuri, la ora locală 21:15, la Tel Aviv, a anunțat biroul premierului, potrivit CNN.
Ministrul Apărării, Yoav Gallant, și fostul ministru al Apărării, Benny Gantz, care sunt membri ai cabinetului de război, sunt așteptați să fie printre cei prezenți la conferință.
SUA au presat Qatarul să renunțe la cererea Hamas ca femeile israeliene ostatice sub 50 de ani să fie considerate soldați, spune un oficial
SUA au exercitat presiuni semnificative asupra Qatarului pentru „a îndulci” termenii acordului de eliberare a ostaticilor israelieni, afirmă un oficial israelian de rang înalt, citat de The Times of Israel.
Președintele american Joe Biden l-a trimis pe șeful CIA, William Burns, în Qatar pentru a anula cererea Hamas de a desemna toate femeile israeliene sub 50 de ani ca soldați, și de a folosi această clasificare doar pentru cele cinci femei soldat aflate în serviciu activ, ținute ostatice de gruparea islamistă, a precizat oficialul.
În plus, cerința ca Crucea Roșie Internațională să viziteze toți ostaticii rămași este un element obligatoriu al acordului, a adăugat oficialul, iar SUA, Egiptul și Qatar vor exercita presiuni pentru a se asigura că aceasta este respectată.
Întregul acord, a mai spus oficialul, nu este formalizat într-un document semnat, ci mai degrabă a fost ratificat prin anunț reciproc – de către Israel către SUA și de către Hamas către Qatar.
În timp ce acordul prevede returnarea a până la 80 de ostatici, ar mai rămâne aproximativ 160 de ostatici în Gaza după îndeplinirea condițiilor sale.
UNICEF: Fâșia Gaza este „cel mai periculos loc din lume” pentru copii
Șefa agenției ONU pentru copii (UNICEF) consideră că Fâșia Gaza „cel mai periculos loc din lume pentru copii” și afirmă că acordul temporar de încetare a focului dintre Israel și organizația islamistă palestiniană Hamas este „departe de a fi suficient”, scrie The Guardian.
Directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, care s-a adresat miercuri Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că peste 5.300 de copii palestinieni ar fi fost uciși în Gaza în doar 46 de zile de război.
Mai multe detalii: Fâșia Gaza este „cel mai periculos loc din lume” pentru copii, care reprezintă 40% din decesele înregistrate în enclavă, spune șefa UNICEF
IDF a efectuat un raid în cartierul Tel al-Hawa din orașul Gaza, capturând un avanpost al Hamas și birourile diviziei de informații
Trupele Brigăzii de Parașutiști din cadrul armatei israeliene (IDF) au efectuat un raid în cartierul Tel al-Hawa din orașul Gaza, capturând un avanpost al Hamas și birourile diviziei de informații a grupării militante islamiste, a anunțat miercuri armata, potrivit The Times of Israel.
Armata israeliană a precizat că forțele sale au confiscat „materiale de informații, echipamente tehnice și informații semnificative despre infrastructura subterană a Hamas” în timpul raidurilor.
Birourile diviziei de informații a Hamas au fost distruse ulterior.
În timpul raidului asupra avanpostului Hamas, trupele israeliene au ucis mai mulți „agenți teroriști” și au găsit un atelier de fabricare a dronelor, mortierelor și a altor arme, a mai transmis IDF.
Troops of the IDFs Paratroopers Brigade raided Gaza Citys Tel al-Hawa neighborhood, capturing a Hamas outpost and the offices of the terror group’s intelligence division, the military says.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 22, 2023
It says the forces seized “intelligence materials, technical [equipment] and… pic.twitter.com/ZqY5HLRM8S
Curtea Supremă din Israel a respins contestația împotriva acordului privind ostaticii, deschizând calea pentru punerea în aplicare a înțelegerii
Înalta Curte de Casație și Justiție din Israel a respins miercuri petiția depusă de organizația Almagor împotriva acordului privind eliberarea unora dintre ostaticii israelieni ținuți în Fâșia Gaza, stabilind că guvernul israelian are autoritatea de a încheia astfel de acorduri, scrie The Times of Israel.
Decizia deschide calea pentru ca acordul de schimb, prin care Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni în schimbul eliberării a 50 de ostatici israelieni, să fie pus în aplicare.
Judecătorul Alex Stein a respins argumentele organizațieiAlmagor, potrivit cărora acordul încalcă dreptul la egalitate al ostaticilor care nu vor fi eliberați, motivând că aducerea acasă a persoanelor ținute captive este o responsabilitate morală. În decizia sa, judecătorul l-a citat pe filosoful și teologul evreu Maimonide.
„Această chestiune dificilă este în întregime în domeniul considerațiilor de război și pace și al politicii externe, care sunt în mâinile guvernului. Aceasta este o problemă clară de politică pe care instanța nu o poate aborda, lucru pe care l-am subliniat în mod repetat într-o serie de hotărâri”, a motivat Stein.
300 de camioane cu ajutoare umanitare așteaptă să primească undă verde pentru a intra în Gaza
300 de camioane stau la coadă la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, în Egipt, așteptând să ducă în Fâșia Gaza medicamente și echipamente de ajutor de care civilii din enclavă au mare nevoie, relatează Sky News.
O cantitate uriașă de ajutoare umanitare va intra în enclava palestiniană de îndată ce va începe mult-așteptatul acord privind schimbul de ostatici. Cel mai probabil, armistițiul va intra în vigoare va întâmpla mâine, în jurul orei locale 10.00.
Un alt schimb de ostatici israelieni și prizonieri palestinieni va avea loc luna aceasta
Agenția de știri Reuters scrie că a discutat cu un oficial palestinian care susține că un alt schimb de ostatici și prizonieri, între Israel și Hamas, va avea loc înainte de sfârșitul lunii noiembrie.
„Al doilea lot va urma primului lot. Ei vor avea nevoie de patru sau cinci zile pentru a organiza schimbul. 50 de (ostatici) israelieni vor fi eliberați în schimbul a 150 de (prizonieri) palestinieni”, a declarat oficialul palestinian, care a dorit să rămână anonim.
Printre cei care vor fi eliberați în cadrul celui de-al doilea schimb se numără bătrâni, femei și copii, iar condițiile acordului vor fi aceleași, a precizat oficialul citat.
Deși nu a existat niciun comentariu oficial din partea guvernului premierului Netanyahu cu privire la informațiile publicate de Reuters, Israelul s-a oferit deja să prelungească armistițiul cu câte o zi pentru fiecare alți 10 ostatici care vor fi eliberați de Hamas.
Mai multe detalii: Un alt schimb de prizonieri între Israel și Hamas va avea loc până la finalul lunii noiembrie, spune un oficial palestinian
Ce se știe despre israelienii dispăruți în urma asaltului Hamas din 7 octombrie
Forumul Familiilor Ostaticilor și ale Persoanelor Dispărute, un grup format ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului, a întocmit o listă cu 201 israelieni despre care se crede că sunt în viață și sunt ținuți ostatici în Gaza începând din 7 octombrie, scrie CNN.
Lista respectivă include:
- 39 de copii cu vârste de până la 18 ani;
- 44 de femei adulte;
- 89 de bărbați adulți, cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani;
- 29 de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste.
Cel mai tânăr ostatic este Kfir Bibas, un bebeluș de 10 luni; cei mai în vârstă sunt Yaffa Adar, Shlomo Mansour și Arye Zalmanovich, care au toți 85 de ani.
Unsprezece dintre femeile adulte sunt mame ale presupușilor ostatici, în timp ce cinci dintre bărbați sunt tați ai presupușilor ostatici.
Lista Forumului Familiilor Ostaticilor și ale Persoanelor Dispărute nu îi include pe cetățenii străini care ar fi putut fi luați ostatici și duși în Gaza pe data de 7 octombrie.
Nu toți ostaticii luați pe 7 octombrie sunt ținuți captivi de către Hamas. Unii dintre oameni sunt șinuți ostatici de o altă grupare militantă, Jihadul Islamic Palestinian, iar alții se află în captivitatea altor grupări sau persoane.
Pe lângă cele 201 persoane ostatice pe 7 octombrie, lista forumului include și doi soldați israelieni morți ale căror rămășițe se află în Gaza de ani de zile – Hadar Goldin și Oron Shaul. Pe listă se află și cetățeanul israelian Avera Mengistu, care este ținut captiv în Gaza din 2014.
Pe listă se află și Shani Gabay, în vârstă de 26 de ani, o israeliancă a cărei moarte a fost anunțată miercuri de Forțele de Apărare ale Israelului. Armata israeliană o considera pe Gabay „dispărută” și nu un posibil ostatic înainte de anunțarea morții ei, astfel că anunțul decesului nu schimbă estimarea actuală a IDF privind numărul de ostatici, a precizat miercuri armata israeliană pentru CNN.
O fetiță de 3 ani ai cărei părinți au fost uciși pe 7 octombrie se numără printre ostaticii care urmează să fie eliberați, spune un oficial american
Printre cei aproximativ 50 de ostatici care urmează să fie eliberați joi se numără trei americani, printre care Avigail Mor Idan, o fetiță de 3 ani – ai cărei părinți, Roee și Smadar, au fost uciși în fața ei în timpul masacrului din 7 octombrie al Hamas, a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden, în timpul unui briefing de presă, potrivit The Times of Israel.
Alte două femei, cu dublă cetățenie americano-israeliană, se numără printre celelalte persoane care urmează să fie eliberate, a precizat oficialul.
În prezent, 10 cetățeni americani sunt fie ținuți ostatici, fie sunt dați dispăruți.
Erdogan anunță că va merge în curând în Egipt pentru a discuta despre evacuarea pacienţilor din Gaza
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că se va deplasa în curând în Egipt pentru a discuta despre modalităţile de accelerare a pacienţilor din Fâşia Gaza, relatează miercuri presa turcă, potrivit Reuters.
”Pot organiza o deplasare în Egipt cât mai curând posibil. Vom discuta despre ce măsuri putem lua şi cum putem deschide calea pentru evacuarea pacienţilor”, a spus Erdogan, adresându-se în avion jurnaliştilor turci care l-au însoţit într-o vizită în Algeria.
Mulţi dintre pacienţii din Gaza au ajuns deja în Turcia, trecând prin Egipt.
Liderul de la Ankara a subliniat că lumea musulmană trebuie să acţioneze într-un spirit de unitate şi solidaritate, ca un ”singur pumn”, în legătură cu Gaza: ”Atunci când acel pumn loveşte masa cu toată forţa sa, nu va fi posibil pentru Israel să-şi continue ocupaţia sau oprimarea”.
Erdogan a adăugat că trebuie depuse toate eforturile pentru a garanta o încetare a focului, pentru a livra asistenţă suficientă pentru Gaza şi pentru a reconstrui oraşul, folosind mijloace economice, politice şi diplomatice.
”Trebuie să forţăm Israelul să respecte dreptul internaţional şi să fie tras la răspundere pentru acţiunile sale”, a încheiat preşedintele Turciei, conform Agerpres.
Trupele israeliene au capturat cartierul general al brigăzii Hamas din nordul Fâșiei Gaza
Armata israeliană (IDF) afirmă că Brigada de infanterie Givati a capturat cartierul general al brigăzii Hamas din nordul Fâșiei Gaza, amplasat în cartierul Sheikh Za’id, între orașele Beit Hanoun și Jabalia, scrie The Times of Israel.
Potrivit IDF, mai mulți oficiali de rang înalt ai Hamas locuiesc în Sheikh Za’id, iar în cartier se află, de asemenea, o serie de complexuri militare aparținând grupării islamiste palestiniene, inclusiv forțele sale de elită Nukhba.
IDF spune că trupele Givati au efectuat un raid în complex, găsind mai multe puțuri de tunel, inclusiv o intrare „strategică” care avea o adâncime de aproximativ 50 de metri și o lățime de șapte metri.
Tot în incinta complexului, trupele israeliene au găsit un transportor blindat de trupe al IDF, în miniatură,și o machetă a barierei israeliene de la granița cu Gaza, precizează armata. În apropiere, trupele au găsit, de asemenea, un loc de producție și lansare de rachete.
IDF mai afirmă că trupele sale au ucis mai mulți luptători Hamas în timp ce capturau zona. Complexul a fost distrus ulterior.
Într-un raid separat, efectuat în aceeași zonă, forțele Givati au găsit mai multe arme într-o camionetă care a fost probabil folosită de Hamas în atacurile din 7 octombrie.
IDF anunță că a doborât deasupra Mării Roșii o rachetă de croazieră, aparent lansată de rebelii houthi
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că un avion de luptă a reușit să doboare o rachetă de croazieră deasupra Mării Roșii, în apropiere de orașul Eilat, situat cel mai sudic oraș al țării, scrie The Times of Israel.
Se crede că racheta a fost lansată de rebelii houthi, o miliție din Yemen susținută de Iran.
Armata israeliană spune că racheta nu a intrat în spațiul aerian al Israelului.
Hezbollah afirmă că intenționează să participe la armistițiu, chiar dacă nu face parte din acordul privind eliberarea ostaticilor
Al-Jazeera citează o sursă din Hezbollah care spune că gruparea șiită libaneză va participa la armistițiul de patru zile așteptat să înceapă mâine, chiar dacă nu a făcut parte din negocierile dintre Israel și Hamas.
Sursa afirmă că Hezbollah va înceta să mai tragă asupra Israelului din sudul Libanului dacă Israelul va fi de acord cu încetarea focului.
Cu toate acestea, orice încălcare a armistițiului va fi întâmpinată cu un răspuns feroce, a adăugat sursa.
Separat, Hezbollah a confirmat separat moartea celui de-al 79-lea luptător al său, ucis de la izbucnirea războiului, notează The Times of Israel.
Șeful Mossad va merge în Qatar pentru a rezolva problemele legate de acordul privind ostaticii
Șeful Mossad, David Barnea, va merge astăzi la Doha și se va întâlni cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, pentru a discuta ultimele detalii ale acordului privind ostaticii care ar urma să intre în vigoare mâine dimineață, scrie The Times of Israel.
Deplasarea acestuia indică faptul că mai există încă probleme pe care Israelul dorește să le rezolve, chiar dacă părțile au aprobat în mod oficial acordul, relatează site-ul de știri Walla.
Se pare că rămân întrebări cu privire la mecanismul prin care vor fi eliberați ostaticii, precum și cu privire la momentul în care va intra în vigoare armistițiul. Hamas a transmis că încetarea focului acesta va începe la ora 10.00, în timp ce Israelul nu a făcut încă o declarație publică în acest sens.
Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că armistițiul va intra în vigoare joi la ora 10.00, dar un alt oficial a declarat pentru Walla că momentul exact va fi stabilit doar în cadrul întâlnirii de la Doha la care va participa și șeful Mossad.
Barnea va fi însoțit de Nitzan Alon, care s-a ocupat, din partea armatei israeliene, de dosarul ostaticilor.
Un oficial israelian confirmă că armistițiul va începe joi dimineață la ora 10.00
Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că armistițiul în luptele din Fâșia Gaza va începe joi, la ora 10.00 dimineața, scrie The Times of Israel.
Până acum, doar Hamas confirmase ora de începere a armistițiului.
Israelul nu a făcut încă o declarație oficială privind momentul în care va intra în vigoare încetarea focului.
SUA și Israelul suspendă zborurile dronelor deasupra Fâșiei Gaza ca parte a acordului privind ostaticii, afirmă un înalt oficial de la Casa Albă
Statele Unite și Israelul vor întrerupe zborurile dronelor deasupra Fâșiei Gaza timp de șase ore în fiecare zi, ca parte a acordului care asigură eliberarea a 50 de femei și copii ținuți ostatici în enclavă, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer, pentru CNN.
Armata americană operează în prezent drone de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza pentru a sprijini Israelul în eforturile sale de a găsi ostaticii. Oficialii americani au declarat anterior că informațiile americane colectate nu sunt folosite pentru operațiuni letale. În timp ce pauza zborurilor dronelor israeliene fusese anunțată anterior, comentariile lui Finer reprezintă prima confirmare oficială a faptului că și SUA vor lua parte la această pauză.
Finer a vorbit, de asemenea, despre informațiile potrivit cărora trei americani ar putea fi incluși printre cei 50 de ostatici care vor fi eliberați ca parte a înțelegerii, dar a avertizat că „până când nu vom vedea cu adevărat oameni ieșind din Gaza nu vom ști exact cine va fi eliberat”.
Referindu-se la evoluțiile viitoare, Finer a spus că acesta „nu este sfârșitul războiului” și că SUA vor rămâne „intens” angajate și nu vor avea liniște până când nu vor reuși să obțină eliberarea celorlalți americani ținuți ostatici.
Peste 280 de pacienți răniți au fost evacuați în Egipt începând din 7 octombrie
Un număr total de 284 de pacienți răniți au fost evacuați în Egipt după ce Israelul și-a lansat ofensiva asupra Fâșiei Gaza în urma asaltului Hamas din 7 octombrie, potrivit directorului biroului de presă al guvernului egiptean, Ayman Walash, citat de CNN.
Acesta a precizat că un total de 2.222 de tone de ajutor medical au fost livrate prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, pe lângă 6.063 de tone de alimente, 4.625 de tone de apă și 1.407 tone de alte ajutoare. De asemenea, 378 de tone de combustibil au fost livrate începând din 21 noiembrie, a mai spus el.
Numărul cetățenilor străini și al celor cu dublă cetățenie care au trecut frontiera prin punctul de trecere de la Rafah a ajuns la 7.730, a precizat el. Acest număr se adaugă celor 1.102 egipteni.
Agenți Hamas au ieșit dintr-un tunel și s-au predat trupelor israeliene în tabăra Shati din orașul Gaza
Un scurt clip postat astăzi pe rețelele de socializare pretinde că arată agenți ai Hamas ieșind dintr-un tunel și predându-se trupelor israeliene în zona taberei Shati din orașul Gaza, pe fondul ofensivei terestre a armatei israeliene (IDF), scrie The Times of Israel.
Nu este clar când au fost filmate imaginile și nu există niciun alt context în legătură cu incidentul.
The Times of Israel menționează că nu a putut verifica imediat autenticitatea înregistrării video.
A short clip posted online today purports to show Hamas operatives exiting a tunnel and surrendering to Israeli troops in the area of Gaza City’s Shati camp. Unclear when the video was taken, or further context. (Via מבזק דרומי) pic.twitter.com/i4MKdYU3kx
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 22, 2023
Armata israeliană confirmă moartea unei femei, care era dată dispărută începând din 7 octombrie
Forțele de apărare israeliene (IDF) au confirmat miercuri moartea lui Shani Gabay, o israeliancă în vârstă de 26 de ani, care era dată dispărută după asaltul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, relatează CNN și The Jerusalem Post.
Forumul familiilor ostaticilor și al persoanelor dispărute, un grup care a fost format pentru a oferi sprijin celor afectați de criză, a inclus-o pe Gabay pe lista presupușilor ostatici.
Nu este momentan clar dacă rămășițele ei au fost identificate în Gaza sau în Israel.
Oficial palestinian: Al doilea schimb de ostatici va urma în cursul lunii
Acordul Israel-Hamas convenit pentru eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul eliberării a 150 de prizonieri palestinieni va fi repetat în cursul acestei luni, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.
„Al doilea lot va urma primului lot. Vom avea nevoie de patru sau cinci zile pentru a-l organiza… va implica 50 de israelieni în schimbul a 150 de palestinieni”, a declarat acesta, sub protecția anonimatului, relatează The Guardian.
Israelul nu confirmă ora începerii armistițiului temporar
În ciuda faptului că Hamas și televiziunea de stat egipteană Qahera TV au declarat că armistițiul temporar Israel-Hamas va intra în vigoare la ora 10.00, nu există nicio confirmare din partea Israelului, transmite The Times of Israel.
Un oficial israelian a confirmat ora pentru CNN. Cu toate acestea, un alt oficial de rang înalt declară pentru site-ul Axios că ora va fi decisă în cursul serii.
Biroul premierului nu a oferit nicio informație pe această temă.
Noi precizări ale armatei israeliene despre „pauza operațională”
Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a subliniat miercuri la prânz că armata va pune în aplicare o „pauză operațională” mai degrabă decât o încetare a focului și că forțele încă așteaptă detaliile finale ale acordului, relatează The Guardian.
„Terminologia noastră nu este încetarea focului, terminologia noastră este o pauză operațională”, a spus locotenent-colonelul Richard Hecht, purtătorul de cuvânt internațional al IDF, lăsând astfel să se înțeleagă că bombardamentele israeliene ar putea fi reluate de îndată ce schimbul de ostatici va fi finalizat.
De asemenea, oficialul a declarat că nu a putut confirma când se vor opri luptele sau cum anume ar funcționa o încetare a focului, pentru că nu au fost primite ordine de la liderii politici ai țării.
„Încă nu avem detaliile acestui cadru”, a adăugat el.
Hecht a sugerat și că încetarea focului ar putea începe în Gaza abia peste 24 de ore de acum încolo.
„Mai avem încă probabil, poate peste o zi până când acest lucru se va definitiva, iar lucrurile se pot întâmpla în acea zi. Și presupun că astăzi va fi o zi de lupte în Gaza” a mai spus purtătorul de cuvânt.
Anterior, un oficial Israelian a declarat pentru CNN că pauza ar putea începe joi, de la ora locală 10.00. O declarație similară a fost făcută pentru Al Jazeera și de un oficial Hamas.
Armistițiul dintre Israel și Hamas ar trebui să înceapă joi dimineață, spune un oficial israelian
Încetarea temporară a focului dintre Israel și Hamas ar trebui să intre în vigoare joi, 23 noiembrie, începând de la ora 10.00 dimineața, a declarat un oficial israelian pentru CNN.
Există opțiunea ca pauza de la lupte, anunțată pentru un interval de patru zile, să dureze până la zece zile, dar oficialii israelieni cred că este puțin probabil ca aceasta să fie păstrată atât de mult.
Anterior, un oficial Hamas a anunțat, într-o declarație pentru Al Jazeera, tot ora 10.00 a zilei de joi, ca început al armistițiului temporar cu Israelul.
Hamas afirmă că armistițiul temporar va începe joi dimineață
Un înalt oficial al oficial al Hamas, Musa Abu Marzouk, a declarat într-un interviu pentru Al Jazeera că armistițiul temporar dintre gruparea teroristă și Israel va intra în vigoare joi dimineață la ora 10.00 (aceeași oră în România – n.r.), relatează The Times of Israel și Jerusalem Post.
Abu Marzouk a spus că cei mai mulți dintre ostaticii care urmează să fie eliberați au cetățenie străină, fără să precizeze dacă dețin și pașapoarte israeliene, relatează Canal 12. Israelul a declarat că toți ostaticii vor fi cetățeni sau rezidenți israelieni.
Cele două părți au ajuns marți noapte la un acord privind o încetare a luptelor timp de patru zile și eliberarea a cel puțin 50 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie, în schimbul eliberării a 150 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.
Acordul a fost aprobat de cabinetul israelian în cursul nopții.
Nu există o confirmare imediată din partea Israelului cu privire la intrarea în vigoare a armistițiului temporar.
Armata israeliană afirmă că a distrus aproximativ 400 de puțuri de tunel din Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au descoperit și distrus aproximativ 400 de puțuri de tunel în Fâșia Gaza de la începutul ofensivei terestre, relatează The Times of Israel.
Intrările tunelurilor au fost găsite adânc în infrastructura civilă, inclusiv în clădiri rezidențiale, școli și spitale.
Israelul a acuzat Hamas că folosește civilii palestinieni din Gaza ca scuturi umane, plasându-și în mod deliberat infrastructura în zonele folosite de aceștia.
כוחות צה״ל ממשיכים בלחימה ברצועת עזה. עד כה, חשפו והשמידו הכוחות כ-400 פירי מנהרות. לוחמי יחידת יהל״ם לוקחים חלק משמעותי בחשיפת הפירים והשמדתם באמצעים מגוונים » pic.twitter.com/3y903uelNh
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 22, 2023
Papa Francisc s-a întâlnit cu familii israeliene și palestiniene
Papa Francisc a avut întâlniri separate cu familiile israeliene ale ostaticilor ținuți de Hamas și cu palestinienii care au rude în Gaza, relatează The Guardian și The Times of Israel. Suveranul Pontif a afirmat că actualul conflict a depășit stadiul de război, devenind „terorism”.
„Suferă mult și am auzit cum suferă ambele părți”, a spus Papa Francisc la audiența generală săptămânală din Piața Sfântul Petru.
„Acesta nu este un război, este terorism. (…) Războaiele fac acest lucru, dar aici am trecut dincolo de războaie. Acesta nu este un război, ci terorism”, a adăugat Suveranul Pontif.
„Vă rog, haideți să mergem înainte pentru pace. Rugați-vă pentru pace, rugați-vă mult pentru pace”, a făcut apel papa.
De asemenea, el a cerut ca Dumnezeu să ajute atât poporul israelian, cât și pe cel palestinian „să rezolve problemele și să nu meargă înainte cu pasiuni care, în cele din urmă, îi ucid pe toți”.
Mai multe detalii: Papa Francisc, după întâlnirile cu rude ale ostaticilor israelieni şi deţinuţilor palestinieni: ”Nu e război, e terorism”
Noi evacuări din spitalul Al-Shifa din Gaza
Societatea Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat miercuri că este în curs evacuare a pacienților din spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, relatează The Guardian.
„14 ambulanțe aparținând Societății Semilunii Roșii Palestiniene, însoțite de ONU și de Medici Fără Frontiere, au sosit pentru a evacua pacienții și răniții de la spitalul Al-Shifa către spitale din sud”, a anunțat organizația într-o postare pe pagina de Facebook.
Semiluna Roșie Palestiniană precizează că „pacienții cu afecțiuni renale vor fi transferați la spitalul Abu Youssef Al-Najjar din Rafah, iar răniții vor fi transferați la spitalul european de la sud de Khan Younis”.
David Cameron consideră acordul dintre Israel și Hamas un „pas crucial”
Ministrul britanic de externe, David Cameron, a salutat acordul dintre Israel și Hamas, pe care îl consideră „un pas crucial” și a îndemnat cele două părți să respecte în totalitate înțelegerea, relatează agenția Reuters, citată de publicația israeliană Haaretz.
„Acest acord este un pas crucial pentru a oferi ajutor familiilor ostaticilor și pentru a aborda criza umanitară din Gaza. Îndemn toate părțile să se asigure că acordul este respectat în totalitate”, a afirmat șeful diplomației britanice.
Președintele palestinian cere o încetare totală a focului între Israel și Hamas
Președintele palestinian Mahmoud Abbas a salutat acordul convenit de Israel și Hamas privind o încetare temporară a focului și eliberarea unor ostatici, făcând apel totodată la o oprire totală a ostilităților, a transmis agenția de știri palestiniană de stat Wafa, citată de CNN.
„Președintele Mahmoud Abbas și conducerea salută acordul de armistițiu umanitar, apreciază efortul qatariot-egiptean care a fost făcut și reînnoiesc apelul pentru o încetare completă a agresiunii israeliene împotriva poporului palestinian și pentru intrarea ajutorului umanitar”, a declarat secretarul general al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Hussein Al-Sheikh, citat de Wafa.
În același timp, Abbas a făcut apel la o mai amplă „implementare a unei soluții politice bazate pe legitimitate și pe dreptul internațional, care să ducă la încetarea ocupației și la obținerea de către poporul palestinian a libertății, independenței și suveranității sale”, a mai precizat Al-Sheikh.
Armata israeliană spune că lovește din aer ținte Hezbollah din Liban
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că avioanele lor de luptă au lansat lovituri împotriva țintelor Hezbollah din sudul Libanului, relatează The Times of Israel.
Printre țintele vizate se numără „infrastructuri teroriste și un sit militar în care au activat teroriștii organizației”, precizează purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, într-o postare pe rețeaua X, fostul Twitter.
לפני זמן קצר מטוסי קרב של צה”ל תקפו מספר מטרות טרור של ארגון הטרור חיזבאללה בשטח לבנון.
— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 22, 2023
בין המטרות שנתקפו, תשתיות טרור ואתר צבאי בו פעלו מחבלי הארגון. pic.twitter.com/MWLgeiRLjo
Israelul a deschis din nou coridorul de evacuare pentru civilii din nordul Fâșiei Gaza
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat miercuri o nouă fereastră de evacuare pentru ca locuitorii din nordul Fâșiei Gaza să se îndrepte spre sud, relatează The Times of Israel și BBC.
Civilii din orașul Jabalia și din cartierul Shejaiya din orașul Gaza se pot deplasa către sudul Fâșiei până la ora locală 16.00 (aceeași oră în România – n.r.).
De asemenea, armata a anunțat o pauză tactică între orele 10.00 și 14.00, în cartierele Jourat al-Lot și Batn al-Sameen din Khan Younis.
De la începutul războiului, Israelul a sfătuit populația din nordul Fâșiei Gaza să se îndrepte spre sud, deschizând uneori „rute sigure” de-a lungul teritoriului.
To civilians in northern Gaza:
— Israel Defense Forces (@IDF) November 22, 2023
🔴 Residents of Gaza City, especially the neighborhoods of the Old City of Jabalia and Shujaiya, we urge you to evacuate your residential areas immediately in order to preserve your safety, via the Salah al-Din Road until 16:00, to reach the south… https://t.co/S80TznYaH5
Rusia salută armistițiul de patru zile convenit de Israel și Hamas
Moscova „salută” acordul dintre Israel și Hamas privind o pauză umanitară de patru zile, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, pentru presa rusă, relatează CNN.
„Este ceea ce Rusia a cerut de la începutul escaladării conflictului”, a declarat Zakharova pentru publicația rusă Izvestia.
Ursula von der Leyen spune că UE va încerca să livreze mai multe ajutoare umanitare în Gaza în timpul armistițiului
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va încerca să profite de pauza luptelor din Gaza pentru a livra mai mult ajutor umanitar în teritoriu, relatează The Guardian.
Șefa Executivului comunitar a salutat acordul dintre Israel și Hamas cu privire la o oprire temporară a ostilităților și la eliberarea unora dintre ostatici.
„Împărtășesc bucuria familiilor care, în curând, îi vor putea îmbrățișa din nou pe cei dragi. Și sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care au lucrat neobosit pe canale diplomatice în ultimele săptămâni pentru a intermedia acest acord. Fac apel la teroriștii Hamas să elibereze imediat toți ostaticii și să le permită acestora să se întoarcă acasă în siguranță”, a transmis președinta Comisiei Europene în declarația sa.
Ursula von der Leyen a precizat, în acest context, că instituția pe care o conduce „va face tot posibilul pentru a folosi această pauză pentru un val umanitar în Gaza”.
„I-am cerut comisarului Janez Lenarčič să intensifice cât mai repede posibil transporturile către Gaza pentru a atenua criza umanitară”, a mai preciza von der Leyen.
Etapele în care va avea loc eliberarea ostaticilor
Conform actorului dintre Israel și Hamas, eliberarea ostaticilor va avea loc în două etape, fiecare dintre ele cuprinzând mai multe faze, relatează The Times of Israel, care citează o decizie publicată de guvernul Netanyahu.
În prima etapă, Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni după ce 50 de ostatici vor fi readuși în Israel. Aceasta se va desfășura în patru faze, cu cel puțin 10 ostatici eliberați în fiecare dintre ele.
„Prima parte va dura patru zile, timp în care va exista o pauză în lupte”, se precizează în decizie.
În cea de-a doua etapă, Israelul va elibera „până la” alți 150 de prizonieri palestinieni din domeniul securității dacă „până la” 50 de ostatici suplimentari vor fi trimiși înapoi în Israel. Același raport dintre prizonierii palestinieni și ostaticii israelieni din prima parte va continua, fiecare fază suplimentară conținând eliberarea a cel puțin 10 ostatici.
„Pentru fiecare eliberare suplimentară de 10 ostatici va exista o pauză suplimentară de 24 de ore în lupte”, mai precizează guvernul israelian.
De asemenea, Israelul menționează că „imediat după încheierea pauzei necesare pentru a asigura eliberarea ostaticilor, luptele vor fi reluate în Fâșia Gaza pentru a distruge capacitățile militare și organizaționale ale Hamas și Jihadului Islamic Palestinian din Gaza și pentru a crea condițiile pentru întoarcerea tuturor ostaticilor”.
Decizia autorizează cabinetul de război format din premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și ministrul Benny Gantz să hotărască asupra identității prizonierilor care vor fi eliberați în fiecare fază. Ei sunt autorizați să stabilească și calendarul fiecărei faze, iar întregul schimb și pauza luptelor se limitează la maximum zece zile de la sfârșitul primei faze, mai scrie în decizia guvernului.
Prizonierii palestinieni de pe listă care nu au fost eliberați până la sfârșitul schimburilor nu vor fi puși în libertate, adaugă autoritățile israeliene.
În urma publicării numelor prizonierilor palestinieni, publicul israelian are termen de 24 de ore pentru a face apel la Înalta Curte împotriva acordului sau a eliberării anumitor prizonieri.
Israelul publică o listă cu 300 de palestinieni eligibili pentru eliberare în cadrul acordului cu Hamas
Guvernul israelian a publicat miercuri decizia referitoare la acordul cu Hamas privind o încetare de patru zile a focului și eliberarea unor ostatici în schimbul unor palestinieni deținuți de Israel.
Decizia cabinetului cuprinde trei anexe, relatează The Times of Israel. Este vorba despre o recomandare din partea consilierului pentru securitate națională Tzachi Hanegbi, un document clasificat care a fost prezentat cabinetului și o listă cu 300 de prizonieri palestinieni care pot fi eliberați în cadrul acordului.
Potrivit deciziei, toți cei 300 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați numai cu condiția ca 100 de ostatici în viață – cetățeni israelieni sau rezidenți israelieni – să fie eliberați din Gaza și să se întoarcă în Israel.
Pentru început, se așteaptă ca 150 de deținuți să fie eliberați.
Lista, publicată pe site-ul Ministerului israelian al Justiției, include numele, vârsta și infracțiunile celor eligibili, notează BBC, adăugând că 274 dintre cei 300 de deținuți palestinieni aflați pe lista pentru eliberare sunt bărbați.
Vârstele celor care figurează pe listă sunt cuprinse între 14 și 59 de ani, cei mai mulți dintre ei având 17 sau 18 ani.
Printre infracțiunile comise se numără tentativa de omor, aruncarea unei bombe, crearea unui obiect exploziv sau incendiar, aruncarea de pietre, contactul cu o organizație ostilă, vătămarea corporală gravă și incendierea din motive naționaliste.
Operațiunea Israelului în Fâșia Gaza continuă până la începerea armisțiului de patru zile
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că operează în continuare din aer, de la sol și de pe mare în Fâșia Gaza, unde spun că lovesc infrastructurile Hamas, înainte de pauza de patru zile a luptelor, relatează BBC și The Times of Israel.
Continuarea luptelor are loc în condițiile în care Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu temporar pentru a permite eliberarea unora dintre ostatici. Momentul în care va intra în vigoare încetarea focului va fi anunțat în termen de 24 de ore, a precizat Qatarul care a intermediat negocierile.
IDF a anunțat miercuri dimineață că, în ultima zi, militarii săi „au dirijat o serie de lovituri cu avioane în care au fost atacate infrastructuri teroriste”, de unde s-a tras asupra soldaților.
כוחות צה”ל ממשיכים לפעול בשטח הרצועה להשמדת תשתיות טרור, חיסול מחבלים ואיתור אמצעי לחימה. ביממה האחרונה, הכווינו לוחמי צוות הקרב של חטיבה 7 מספר תקיפות של כלי טיס בהן נתקפו תשתיות טרור מהן בוצע ירי לעבר כוחותינו וחוסלו מספר מחבלים » pic.twitter.com/LhZqz6iyJT
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 22, 2023
De asemenea, armata israeliană precizează că a lansat un raid în Sheikh Za’id, în apropiere de Jabalia, și a distrus mai multe posturi de observare ale Hamas. Un al raid a avut loc în zona Beit Hanoun, unde a fost localizat un depozit de arme în interiorul unei case.
În nordul Gaza, mai mulți agenți Hamas au fost uciși în confruntări, a mai anunțat Israelul, adăugând că a lovit tunelurile grupării din aceeași zonă și a distrus o clădire în care se aflau membri Hamas și arme.
În același timp, Marina israeliană a lansat lovituri împotriva unor situri Hamas de-a lungul coastei.
SUA speră că armistițiul din Gaza va duce și la o pauză în luptele de la granița cu Liban, spune un oficial american
Administrația președintelui american Joe Biden speră că armistițiul din Gaza va duce la o „pauză totală” în luptele de la granița dintre Israel și Liban, a declarat un oficial american de rang înalt, sub rezerva anonimatului, relatează The Times of Israel.
„Sperăm, de asemenea, că acest (armistițiu de patru zile convenit între Israel și Hamas) va duce la o pauză totală în unele dintre ostilitățile din nord, la granița libaneză”, a declarat oficialul.
Acordul privind eliberarea unor ostatici reprezintă „un progres semnificativ”, spune secretarul de stat al SUA
„Nu vom avea odihnă atât timp cât Hamas va continua să țină ostatici în Gaza”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, după ce Israel și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile și a eliberării a 50 de ostatici, relatează CNN.
Blinken consideră că acordul dintre cele două părți „marchează un progres semnificativ” și a vorbit despre „rezultatul unei diplomații neobosite și a unui efort neobosit la nivelul întregului departament și al guvernului Statelor Unite în general”.
„Prioritatea mea cea mai mare este siguranța și securitatea americanilor de peste hotare și vom continua eforturile noastre pentru a asigura eliberarea fiecărui ostatic și reunirea rapidă a acestora cu familiile lor”, a adăugat Blinken.
Momentul „de începere a pauzei umanitare va fi anunțat în 24 de ore”, precizează Qatarul
Qatarul, țară care a fost implicată în negocierile dintre Israel și Hamas, a confirmat miercuri armistițiul de patru zile, precizând că în termen de 24 de ore va fi anunțată și ora exactă când acesta va intra în vigoare, relatează The Associated Press, citată de The Guardian.
„Ora de începere a pauzei va fi anunțată în următoarele 24 de ore și va dura patru zile, sub rezerva prelungirii. (…) Acordul include eliberarea a 50 de femei și copii civili ostatici deținuți în prezent în Fâșia Gaza în schimbul eliberării unui număr de femei și copii palestinieni reținuți în închisorile israeliene, numărul celor eliberați urmând să crească în etapele ulterioare ale punerii în aplicare a acordului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe din Qatar.
Încetarea focului va „permite intrarea unui număr mai mare de convoaie umanitare și de ajutoare de urgență, inclusiv combustibil destinat nevoilor umanitare” în Fâșia Gaza, a mai precizat Qatarul fără a oferi mai multe detalii.
Armata israeliană ordonă evacuarea spitalului indonezian, spune un oficial din Ministerul Sănătății din Gaza
Mounir Al-Barsh, director general din Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, a declarat pentru Al Jazeera TV că armata israeliană a ordonat evacuarea spitalului indonezian din orașul Gaza, relatează The Guardian.
Potrivit oficialului, Israelul a declarat că militanții operează din această unitate și a amenințat că va acționa împotriva lor în termen de patru ore.
Spitalul indonezian, singura unitate medicală din nordul Gaza care mai trata pacienți după atacul asupra spitalului Al-Shifa, a fost vizat, începând de luni, de forțele israeliene, potrivit Hamas.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat marți pentru AFP că Israelul „asediază” spitalul.
„Ne temem că acolo se va întâmpla același lucru ca la al-Shifa”, a spus oficialul din ministerul condus de Hamas.
Mesajul lui Joe Biden după acordul privind încetarea temporară a focului între Israel și Hamas
Președintele american Joe Biden a salutat faptul că Israel și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile și a eliberării a 50 de ostatici din Fâșia Gaza în schimbul a 150 de palestinieni, relatează The Guardian.
Acordul „ar trebui să aducă acasă alți ostatici americani”, a transmis liderul de la Casa Albă într-o declarație în care le-a mulțumit pentru implicarea în negocieri șeicului Tamim bin Hamad Al-Thani din Qatar și președintelui egiptean Abdel-Fattah El-Sisi.
„Apreciez angajamentul pe care prim-ministrul Netanyahu și guvernul său l-au luat în susținerea unei pauze prelungite pentru a se asigura că acest acord poate fi pus în aplicare în totalitate și pentru a asigura furnizarea de asistență umanitară suplimentară pentru a atenua suferința familiilor palestiniene nevinovate din Gaza. (…) Este important ca toate aspectele acestui acord să fie puse în aplicare pe deplin”, a precizat Joe Biden.
„Acordul de astăzi ar trebui să aducă acasă alți ostatici americani și nu mă voi opri până când nu vor fi toți eliberați”, a mai transmis președintele SUA.
Mai multe detalii: Netanyahu și Hamas, mesaje după decizia privind armistițiul de patru zile și eliberarea unor ostatici. Joe Biden salută acordul
Hamas: „Armistițiul umanitar”, menit „să servească poporului nostru”
Gruparea Hamas a transmis, printr-un comunicat, că salută „armistițiul umanitar” aprobat de Israel care prevede eliberarea a 50 de ostatici ținuți în Fâșia Gaza în schimbul a 150 de palestinieni din închisorile israeliene, relatează The Times of Israel.
„Prevederile acestui acord au fost formulate în conformitate cu viziunea rezistenței și cu determinanții săi care au ca scop să servească poporul nostru și să îi sporească fermitatea în fața agresiunii”, se precizează în comunicatul Hamas.
De asemenea, gruparea afirmă că acordul va duce și la o creștere a livrărilor de combustibil și de ajutoare umanitare în Gaza.
Anterior, surse din Hamas și Jihadul Islamic, o altă grupare teroristă, declaraseră pentru AFP că armistițiul va include o încetare completă a focului la sol și o pauză a operațiunilor aeriene israeliene deasupra sudului Fâșiei Gaza.
Precizările guvernului israelian despre acordul cu Hamas
Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a emis o declarație oficială prin care a confirmat decizia cabinetului de a aproba acordul privind încetarea focului și eliberarea unora dintre ostaticii din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
„Guvernul israelian s-a angajat să îi aducă acasă pe toți cei răpiți. În această seară (marți), guvernul a aprobat schița primei etape pentru atingerea acestui obiectiv, în cadrul căreia cel puțin 50 de răpiți – femei și copii – vor fi eliberați în decurs de patru zile, timp în care va exista o acalmie în lupte”, a transmis executivul
„Eliberarea fiecăror zece persoane răpite în plus va duce la o zi suplimentară de răgaz”, adaugă guvernul.
„Guvernul israelian, IDF (Forțele de Apărare ale Israelului – n.r.) și forțele de securitate vor continua războiul pentru a-i aduce înapoi pe toți cei răpiți, pentru a finaliza eliminarea Hamas și pentru a se asigura că Gaza nu reînnoiește nicio amenințare la adresa statului Israel”, se mai precizează în declarația citată.
Guvernul israelian a aprobat acordul pentru eliberarea în etape a ostaticilor
Guvernul israelian şi Hamas au convenit, miercuri, asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarceraţi în Israel, potrivit BBC.
Acordul va permite, de asemenea, ca 300 de camioane care transportă ajutor umanitar, provizii medicale și combustibil să intre zilnic în Gaza, potrivit Hamas.
Acordul mai prevede ca Israelul să nu atace sau să aresteze pe nimeni în Gaza în timpul întreruperii luptelor.
De asemenea, în timpul celor patru zile de răgaz, traficul aerian se va opri complet în sudul Gazei și se va opri șase ore pe zi, de la 10:00 la 16:00, ora locală, în nordul Gazei.
Procesul de eliberare a ostaticilor va avea 5 etape, relatează presa israeliană
Postul israelian de televiziune Canal 12 relatează că biroul prim-ministrului Netanyahua elaborat un proces prin care ostaticii vor fi eliberați și transferați în Israel, în contextul în care acordul privind ostaticii este discutat chiar acum în cabinetul israelian de miniștri, scrie The Times of Israel.
În prima etapă, Hamas urmează să-i predea pe ostatici Crucii Roșii, după care aceștia vor fi transferați reprezentanților armatei israeliene (IDF).
Ostaticii vor fi apoi, în etapa a doua, supuși unui control medical inițial de către autorități, după care vor fi duși la unul dintre cele cinci centre medicale izolate din Israel pentru a se întâlni cu familiile lor.
În cea de-a patra etapă, autoritățile medicale și cele din domeniul apărării vor stabili împreună dacă cel puțin o parte dintre ostatici pot fi interogați.
În etapa finală a mecanismului, ostaticii vor fi supuși într-adevăr unui interogatoriu cu oficialii din domeniul securității.
Yoav Gallant: Miniștrii vor trebui să cântărească „decizii importante” în „următoarele ore și zile”
În cadrul reuniunii de marți seară a guvernului israelian, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că ofensiva terestră a Israelului în Gaza este un factor cheie în „creșterea presiunii” asupra Hamas pentru a negocia și a elibera o parte din cei 240 de ostatici luați în timpul asaltului din 7 octombrie, scrie The Times of Israel.
„Fără presiune și fără continuarea presiunii (asupra Hamas), nu va exista nicio șansă” de a asigura eliberarea următoarelor grupuri de ostatici, a spus Gallant, promițând că, odată cu încheierea celor 4-5 zile de încetare a focului, operațiunile Israelului în Gaza vor fi reluate „în forță”.
Gallant a adăugat că miniștrii vor trebui să cântărească „decizii importante” în „următoarele ore și zile”.
Benny Gantz, ministru în cabinetul israelian de război, a afirmat că propunerea de acord privind ostaticii reprezintă „baza pentru continuarea eforturilor operaționale necesare (în Gaza), inclusiv în zona sudică și, eventual, în alte zone”.
„Voi spune sincer – acest acord privind ostaticii este o schiță dificilă, este dureroasă, dar este, de asemenea, corectă”, a declarat Gantz.
Netanyahu spune că războiul împotriva Hamas va continua după eliberarea ostaticilor
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat marți seară că războiul din Fâșia Gaza împotriva Hamas va continua până când toate obiectivele Israelului vor fi atinse, și anume eliminarea grupării teroriste care conduce enclava palestiniană, asigurarea eliberării tuturor ostaticilor și garantarea faptului că nu există nicio amenințare din Gaza la adresa securității Israelului, scrie The Times of Israel.
Premierul a vorbit înaintea reuniunii din această seară a cabinetului în care se discută despre acordul care prevede eliberarea a cel puțin 50 de ostatici – copii, mame și femei – în schimbul unei încetări a focului de 4-5 zile și a eliberării a 150-300 de prizonieri palestinieni.
„Suntem în război, iar războiul va continua până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”, a afirmat Netanyahu.
Mai multe detalii: Netanyahu anunță că războiul împotriva Hamas va continua după eliberarea ostaticilor, „până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”