Relatarea Livetext a războiului Israel-Hamas continuă aici: LIVETEXT: Egiptul a înaintat un plan pentru încetarea războiului din Gaza. Hamas se declară deschisă la orice propuneri pentru încheierea „completă și definitivă” a conflictului
Austin și Gallant au discutat despre „faza de stabilizare” care va urma etapei actuale a războiului din Gaza, anunță Pentagonul
Într-o convorbire telefonică de joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin și ministrul israeian al Apărării, Yoav Gallant, „au discutat despre campania militară a Israelului în Gaza și despre pregătirile pentru faza de stabilizare care va urma operațiunilor majore de luptă”, a transmis Pentagonul, într-un comunicat de presă, potrivit The Times of Israel.
Aceasta pare să fie prima dată când administrația Biden folosește termenul „fază de stabilizare”, în timp ce își intensifică treptat retorica menită să convingă Israelul să reducă actuala etapă, de mare intensitate, a luptelor.
Israelul a oferit puține indicii că intenționează să facă acest lucru în mod iminent, Gallant afirmând recent că luptele de mare intensitate vor continua timp de câteva luni.
Austin „a reiterat hotărârea SUA de a se asigura că Hamas nu mai poate amenința securitatea Israelului și a subliniat importanța protejării civililor din Gaza și a accelerării ajutorului umanitar”, mai scrie în comunicatul Pentagonului.
Cei doi „au discutat, de asemenea, despre amenințările la adresa securității regionale, inclusiv despre activitățile destabilizatoare ale Hezbollah în sudul Libanului, despre atacurile milițiilor aliate cu Iranul împotriva forțelor americane din Irak și Siria și despre atacurile rebelilor Houthi asupra comerțului internațional din Marea Roșie”, precizează Pentagonul.
Civilii disperați din Gaza s-au cățărat pe camioane și au înconjurat un convoi cu ajutoare umanitare pentru a pune mâna pe alimente, arată o înregistrare video
Mii de civili disperați din Fâșia Gaza au înconjurat un convoi de ajutoare de urgență la un centru ONU din cartierul Al-Zeitoun din nordul Fâșiei Gaza, potrivit unei înregistrări video difuzate joi de CNN.
Convoiul de ajutoare era format din două camioane care distribuiau ajutoare chiar în fața unui centru al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), unde oamenii au fost văzuți cățărându-se pe aceste TIR-uri, în disperarea lor de a primi ajutoare.
Un bătrân pe nume Abu Hassan a declarat pentru CNN că a venit să primească niște făină, la care nu a avut acces în ultima lună, reușind să supraviețuiască în schimb doar cu „bucățele de orez”.
„Avem nevoie disperată de făină; a trecut o lună de când am avut ultima dată făină. Trăim cu câteva bucățele de orez, iar acest lucru nu este suficient și ne provoacă probleme de sănătate. Avem nevoie ca ei să ne dea doar făină și apă; toate aceste ajutoare nu sunt suficiente, nici măcar pentru o școală de refugiați”, a spus el.
Anterior în cursul acestei săptămâni, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la înrăutățirea rapidă a situației securității alimentare din Fâșia Gaza, afirmând că aproximativ 2,2 milioane de locuitori se confruntă cu foamete acută.
Netanyahu anulează ședința cabinetului de război privind conducerea Fâșiei Gaza după război, la presiunea partidului de extremă-dreaptă al lui Smotrich
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anulat o reuniune a cabinetului de război care trebuia să aibă loc joi seară pentru a discuta planul Israelului cu privire la cine va guverna Gaza după război, scrie The Times of Israel.
Netanyahu a refuzat până acum să organizeze astfel de întâlniri, ceea ce a stârnit furia administrației Biden, care susține că lipsa unui plan pentru cine va guverna Gaza după război va duce la rămânerea pe termen nedefinit a armatei israeliene (IDF) în enclavă.
Poziția premierului israelian a fost influențată de partenerii săi de extremă-dreapta din coaliția de guvernare, care au respins în mod similar orice discuție despre guvernarea Autorității Palestiniene (AP) în Gaza, după război.
Acest lucru lasă foarte puține opțiuni, dar Netanyahu a părut hotărât să își păstreze coaliția intactă și, în consecință, a încercat să amâne discuțiile pentru „a doua zi”, timp de aproape trei luni.
La scurt timp după ce a fost programată ședința din această seară, partidul de extremă-dreapta Sionism Religios condus de Bezalel Smotrich a anunțat că își va organiza propria ședință pentru a protesta împotriva excluderii sale din discuții.
Presa ebraică relatează că Netanyahu a fost de acord să discute problema într-o reuniune de marți a întregului cabinet.
Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a evacuat 8 victime după un atac israelian asupra orașului Al Zawaida din centrul Gaza
Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a anunțat joi seară că a evacuat 8 victime, inclusiv copii, după ce forțele israeliene au vizat o casă din orașul palestinian Al Zawaida, din centrul Fâșiei Gaza, scrie The Guardian.
Într-o înregistrare video publicată pe rețeaua de socializare X, echipele PRCS pot fi văzute căutând printre dărâmături, în mijlocul flăcărilor, în timp ce palestinienii răniți sunt evacuați către spitale.
🚨The PRCS teams evacuate 8 casualties, 🚑including children, due to the Israeli targeting of a house in Al-Zawaida in the central #Gaza Strip, causing it to catch fire. 👇In this video, we witness horrifying scenes of a large fire, and ambulance teams working under ⚠️dangerous… pic.twitter.com/3FKW1936Os
— PRCS (@PalestineRCS) December 28, 2023
Ce arată concluziile finale ale anchetei privind uciderea din greșeală a celor 3 ostatici din Fâșia Gaza
Armata israeliană (IDF) a publicat joi rezultatele finale ale investigației privind uciderea din greșeală a celor trei ostatici israelieni de către trupele sale în cartierul Shejaiya din orașul Gaza la începutul lunii decembrie, afirmând că forțele de pe teren nu au „conștientizat suficient” posibilitatea de a întâlni ostatici luați de Hamas într-o situație care nu era o operațiune specială de salvare a acestora, cu toate că armata avea informații despre posibila existență a unor captivi în acea zonă, scrie The Times of Israel.
Cei trei ostatici uciși de trupele israeliene erau Yotam Haim, Samar Talalka și Alon Lulu Shamriz.
Ancheta a constatat că, pe 15 decembrie, în timpul unor „lupte intense” în Shejaiya, un soldat din Batalionul 17 al Brigăzii Bislamach a deschis focul asupra a trei persoame pe care le identificase în mod greșit ca fiind o amenințare, omorând doi dintre ei, în timp ce al treilea a fugit într-o clădire din apropiere.
Comandanții aflați la fața locului au cerut soldaților să înceteze focul pentru ca cea de-a treia persoană să fie identificată. 15 minute mai târziu, comandantul batalionului a auzit pe cineva strigând din clădire, în limba ebraică, „Ajutor” și „Trag în mine” , și a ordonat din nou trupelor să oprească focul, în timp ce a strigat către respectiva persoană „Vino spre mine”.
Mai multe detalii: „Am eșuat în misiunea noastră”: Armata israeliană a publicat rezultatele finale ale anchetei privind uciderea din greșeală a celor 3 ostatici din Fâșia Gaza
Uciderea celor 3 ostatici din Gaza de către armata israeliană ar fi putut fi evitată, spune șeful IDF
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), generalul Herzi Halevi, a reacționat după publicarea raportului cu rezultatele finale ale investigației privind uciderea celor trei ostatici din Gaza de către armata israeliană, relatează Sky News.
El a tras trei concluzii principale din raport.
Prima: IDF „a eșuat, în timpul acestui eveniment, în misiunea sa de salvare a ostaticilor”.
În al doilea rând, moartea lui Alon Shamriz, Yotam Haim și Samar Talalka ar fi putut fi evitată.
„Șeful Statului Major a precizat că nu a existat nicio intenție în acest eveniment, iar soldații au efectuat acțiunea corectă în funcție de înțelegerea evenimentului în acel moment”, se arată într-un comunicat de presă.
În al treilea rând, Halevi a subliniat din nou că evenimentul a evidențiat „importanța maximă a respectării procedurilor standard de operare”.
„Împușcarea ostaticilor nu ar fi trebuit să aibă loc – aceste focuri de arme nu erau necesare în contextul riscului și al situației”, precizează comunicatul emis de biroul șefului armatei israeliene.
„Cu toate acestea, dechiderea focului fost a avut loc în circumstanțe complexe și în condiții de luptă intense, în condițiile unei amenințări prelungite. Noi, comandanții, trebuie să ne asigurăm că instrucțiunile operaționale sunt clare și că operațiunea forțelor din teren cântărește aspecte suplimentare, care se exprimă prin aplicarea voinței soldaților și comandanților pe teren. Procedurile operaționale standard sunt necesare și au și rolul de a ne proteja, astfel încât să nu ne ucidem propriile forțe. Ele stabilesc și influențează decizii fatale, așa cum s-a întâmplat în acest eveniment”, mai scrie în comunicat.
Gruparea Hamas este deschisă la orice propuneri pentru încheierea „completă și definitivă” a războiului din Gaza, afirmă un oficial
Un oficial Hamas a declarat că gruparea militantă palestiniană este „deschisă la orice idei sau propuneri pentru încetarea completă și finală a agresiunii împotriva poporului nostru din Fâșia Gaza”, scrie The Associated Press, potrivit The Guardian.
Osama Hamdan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Hamas nu este interesată de o „încetare parțială sau temporară a agresiunii”.
El a reiterat poziția Hamas potrivit căreia ostaticii ținuți captivi în Gaza după atacurile din 7 octombrie asupra Israelului vor fi eliberați doar după ce va fi implementată o încetare permanentă a focului.
Întrebat despre discuțiile în derulare privind o foaie de parcurs care să pună capăt războiului, inclusiv o propunere-cadru înaintată de Egipt, Hamdan a declarat că guvernarea Fâșiei Gaza va fi o „decizie doar a poporului palestinian” și că palestinienii din Gaza „nu vor accepta o conducere care vine pe un tanc sionist sau american sau sub protecția acestui tanc”.
15 americani, printre sutele de cetățeni străini care au părăsit joi Fâșia Gaza
Cincisprezece cetățeni americani se numără printre cei 748 de cetățeni străini care au părăsit joi Fâșia Gaza către Egipt prin punctul de trecere de la Rafah, potrivit unui oficial egiptean citat de CNN.
În direcția opusă, 103 camioane au intrat astăzi în Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, inclusiv 80 de camioane cu ajutoare umanitare – dintre care patru transportau gaz pentru gătit – și 23 de camioane care transportau bunuri comerciale, a precizat oficialul.
Rafah este singurul punct de trecere a frontierei dinspre Gaza care nu este controlat de Israel, care și-a ținut punctele de trecere în mare parte închise după atacurile Hamas din 7 octombrie și demararea ofensivei militare care a urmat în Gaza.
Prin urmare, Rafah a devenit un punct crucial prin care persoanele evacuate ies din Gaza și prin care intră în enclava palestiniană ajutoarele umanitare extrem de necesare.
92 de camioane cu ajutoare umanitare și bunuri comerciale au intrat miercuri în Gaza, potrivit unui oficial egiptean
Nouăzeci și două de camioane încărcate cu ajutoare umanitare și bunuri comerciale au intrat miercuri în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, potrivit unui oficial egiptean citat de CNN.
Convoiul includea 80 de camioane cu ajutoare, patru camioane care transportau gaz pentru gătit și 12 camioane care transportau bunuri comerciale.
În plus, 264 de cetățeni străini au plecat miercuri din Fâșia Gaza.
Numărul camioanelor care au intrat miercuri în Gaza este în conformitate cu media zilnică observată săptămâna trecută. Agențiile ONU și organizațiile umanitare au declarat că acest număr este insuficient pentru a satisface nevoile de bază din enclava palestiniană.
Înainte de conflict, Națiunile Unite au raportat o medie zilnică de 455 de camioane care transportau bunuri comerciale în Gaza.
31 de palestinieni au fost uciși miercuri în apropierea unui spital din sudul Fâșiei Gaza, potrivit unei organizații medicale
Un număr de 31 de palestinieni au fost uciși și alți 25 au fost răniți miercuri în urma unor bombardamente israeliene efectuate în apropierea spitalului Al-Amal din sudul Fâșiei Gaza, a anunțat Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), potrivit CNN.
Acest bilanț se adaugă victimelor provocate de atacurile israeliene de joi derulate în apropierea spitalului respectiv, unde 10 persoane au fost ucise și alte 21 au fost rănite. Bilanțul de miercuri ridică la 41 numărul victimelor provocate de bombardamentele israeliene în apropierea spitalului înregistrate în ultimele două zile.
Spitalul se află în orașul Khan Younis, care a cunoscut mai multe săptămâni de lupte grele și atacuri aeriene.
„Printre victime se numără persoane prezente în fața spitalului și persoane strămutate care căutau adăpost”, a precizat PRCS.
CNN menționează că a contactat armata israeliană pentru un punct de vedere despre natura țintelor din zona spitalului.
Israelul aprobă în mod preliminar un coridor maritim, din Cipru către Gaza, destinat ajutorului umanitar
Israelul a acordat Ciprului aprobarea preliminară pentru crearea unui coridor maritim de ajutor umanitar către Gaza, a declarat Ministerul israelian de Externe, scrie The Guardian citând AFP.
Propunerea, la care se lucrează de mai bine de o lună, are ca scop livrarea unor cantități mari de ajutoare umanitare de care palestinienii din Gaza au mare nevoie.
Cipru, cel mai apropiat stat membru al UE de regiunea Orientului Mijlociu, s-a oferit să creeze un coridor umanitar pentru a colecta, inspecta și depozita ajutoarele înainte de a le expedia în Gaza, aflată la aproximativ 370 km distanță.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat joi că Israelul a aprobat provizoriu un sistem care să permită ca ajutorul internațional să fie verificat „cu supraveghere israeliană” în Cipru înainte de a fi livrat direct în enclava palestiniană.
„Există o autorizație de bază pentru a folosi această rută, dar există încă unele probleme logistice care așteaptă să fie rezolvate”, a declarat el, pentru AFP.
Potrivit agenției de știri din Cipru, care citează surse oficiale, Nicosia și-a îndeplinit partea sa din procedurile necesare, dar a fost ridicată problema securității navelor și a echipajelor acestora care se apropie de Gaza, precum și cine va primi ajutorul umanitar.
Peste 500 de soldați israelieni au fost uciși în războiul împotriva Hamas, începând din 7 octombrie, anunță IDF
Peste 500 de soldați, ofițeri și rezerviști israelieni au fost uciși în actualul război împotriva Hamas, care a început pe 7 octombrie, a anunțat joi armata israeliană (IDF), potrivit The Times of Israel.
Numărul soldaților uciși se ridică la 501, majoritatea dintre ei fiind uciși în timpul asaltului sângeros al Hamas asupra sudului Israelului, pe 7 octombrie.
Atunci, cel puțin 274 de soldați și 38 de ofițeri de securitate locali (care sunt civili, dar care sunt contorizați pe lista IDF) au fost uciși de militanții Hamas.
În timpul ofensivei terestre din Fâșia Gaza, alți 167 de soldați ai FDI au fost uciși până în prezent.
De asemenea, nouă soldați au fost uciși în atacuri revendicate de grupările Hezbollah și Jihadul Islamic Palestinian, la granița cu Libanul după începutul luptelor.
Doi soldați au fost uciși în „atacuri teroriste” din Cisiordania ocupată, mai susține IDF.
Cabinetul de război va discuta pentru prima dată planul Israelului pentru Gaza postbelică
Pentru prima dată după 7 octombrie, cabinetul israelian de război se va reuni joi seară pentru a discuta planul Israelului cu privire la cine va conduce Fâșia Gaza după încheierea războiului, relatează presa ebraică, potrivit The Times of Israel.
Se pare că premierul Benjamin Netanyahu a amânat discuția, ceea ce a înfuriat administrația Biden, care susține că eșecul de a planifica cine va guverna Gaza după război va duce la rămânerea pe termen nelimitat a armatei israeliene (IDF) în enclava palestiniană.
Netanyahu a oferit puține detalii despre ceea ce și-ar dori să vadă după război, mulțumindu-se să afirme că Israelul nu va permite Autorității Palestiniene să conducă Fâșia Gaza și că IDF va menține controlul general de securitate asupra enclavei.
Întâlnirea programată joi seară are loc la câteva zile după ce principalul său consilier, ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, s-a întors de la Washington, unde a discutat această chestiune cu oficiali de rang înalt ai președintelui Biden, în timp ce SUA își intensifică presiunea asupra Ierusalimului pentru a reduce luptele din Gaza și a se pregăti pentru următoarea fază a războiului.
Raport UNICEF: 2023 a fost cel mai sângeros an pentru copiii din Cisiordania ocupată
Peste 80 de copii au fost uciși în ultimele 12 săptămâni în Cisiordania ocupată, pe fondul intensificării activităților militare, a anunțat Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit CNN.
Acest număr este „mai mult decât dublu față de numărul de copii uciși în tot anul 2022, pe fondul intensificării operațiunilor militare și de aplicare a legii. Peste 576 de alți copii au fost răniți, iar alții ar fi fost reținuți”, a precizat UNICEF, într-un raport publicat joi.
De la începutul anului, violențele au provocat moartea a 124 de copii palestinieni și a șase copii israelieni, a adăugat UNICEF.
„Mulți copii spun că frica a devenit o parte din viața lor de zi cu zi, mulți dintre ei fiind speriați chiar și de mersul la școală sau de joaca afară din cauza amenințării reprezentate de împușcături și de alte violențe care au legătură cu conflictul”, se mai arată în raport.
În document, UNICEF face apel la respectarea „obligațiilor care decurg din legislația internațională privind drepturile omului și la protejarea copiilor împotriva violențelor legate de conflict, precum și la protejarea celui mai elementar drept al lor: acela de a fi în viață”.
Armata israeliană avansează adânc în centrul Fâşiei Gaza, după bombardamentele care au provocat un nou exod în masă al palestinienilor
Tancurile armatei israeliene au înaintat joi adânc în interiorul unui oraş din partea centrală a Fâşiei Gaza, după mai multe zile de bombardamente neîncetate care au forţat zeci de mii de palestinieni deja strămutaţi să fugă într-un nou exod, scrie Agerpres preluând Reuters.
Oamenii care fug din districtele Nusseirat, Bureij şi Maghazi se îndreaptă către sud sau spre vest în direcţia oraşului Deir al-Balah de pe coasta mediteraneană deja copleşit de refugiaţi palestinieni, unde aceştia se aglomerează în tabere improvizate în grabă.
„Peste 150.000 de oameni – copii mici, femei cu bebeluşi, persoane cu handicap, vârstnici – nu au unde să meargă”, a avertizat principala organizaţie a ONU cu operaţiuni în Fâşia Gaza, UNRWA.
Mai multe detalii: Tancurile israeliene avansează adânc în centrul Fâșiei Gaza, în timp ce ONU avertizează că 40% dintre palestinieni riscă să moară de foame
O femeie cu triplă cetățenie răpită de Hamas a fost ucisă pe 7 octombrie, afirmă un kibbutz
Unul dintre ostaticii luați de Hamas a fost ucis pe 7 octombrie, a anunțat joi un kibbutz din sudul Israelului, potrivit CNN.
Judi Weinstein, în vârstă de 70 de ani, a murit, iar trupul ei neînsuflețit se află încă în posesia militanților Hamas, a precizat Kibbutzul Nir Oz.
Weinstein deținea cetățenie israeliană, americană și canadiană. Se știa că aceasta fusese rănită în timp ce fusese luată ostatică pe 7 octombrie.
Soțul ei, Gad Haggai, în vârstă de 73 de ani, a fost declarat mort pe 22 decembrie, iar trupul său este, de asemenea, încă în Fâșia Gaza, potrivit kibbutzului.
Israelul și Hamas au primit planul Egiptului pentru încetarea războiului
Oficialii egipteni au declarat că mediatorii lor au prezentat un cadru care ar permite încetarea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, relatează Sky News.
Planul propune trei etape „succesive și legate între ele” care se vor încheia cu o încetare permanentă a focului, dar nu au fost comunicate alte detalii.
Hamas și Israelul au primit propunerile, iar Egiptul așteaptă acum răspunsurile.
Cairo va oferi mai multe detalii despre plan după ce vor fi primite aceste răspunsuri, a declarat Diaa Rashwan, șeful serviciului de informații de stat al Egiptului, într-un comunicat.
Propunerea este o încercare „de a apropia punctele de vedere între toate părțile implicate, într-un efort de a opri vărsarea de sânge palestinian și agresiunea împotriva Fâșiei Gaza și de a restabili pacea și stabilitatea în regiune”, a spus el.
„Egiptul confirmă faptul că nu a primit încă niciun răspuns la cadrul propus din partea niciuneia dintre părțile implicate”, a precizat Diaa Rashwan.
Surse egiptene din domeniul securității au indicat anterior agenției de știri Reuters că propunerea include o încetare a focului în mai multe etape care implică eliberarea de prizonieri de către Israel și Hamas.
Agenție ONU: 40% din populația din Gaza este acum în pericol de a muri de foame, deoarece „pur și simplu nu există suficientă hrană”
Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) afirmă că 40% din populația din Fâșia Gaza este acum în pericol de foamete, scrie The Guardian.
Într-o postare pe rețelele de socializare, agenția a transmis: „Gaza se confruntă cu o foamete catastrofală. 40% din populație este acum în pericol de foamete. Realitatea este că avem nevoie de mai mult ajutor. Singura speranță rămasă este o încetare umanitară a focului umanitară”.
Agenția l-a citat pe Thomas White, directorul UNRWA în Gaza, care a declarat: „Fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire, pentru a găsi hrană și apă”.
Agenția ONU a precizat că „în sudul Fâșiei Gaza, UNRWA continuă să distribuie făină, reușind să ajungă până acum la 145.724 de familii. Se oferă mese calde în școlile transformate de UNRWA în adăposturi, dar numărul mediu de persoane din aceste adăposturi este de peste 12.000 (…). adică de patru ori peste capacitatea lor. Pur și simplu nu există suficientă hrană”.
Eylon Levy, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, a acuzat ONU de eșecul de a oferi ajutor civililor din Gaza. El a afirmat că Hamas deturnează ajutorul și că „UNRWA acoperă acest lucru” și a dat vina pe logistica ONU pentru închiderea, săptămâna aceasta, a punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom, controlat de Israel.
După asaltul surpriză al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, Israelul a supus Gaza unui asediu aproape complet, insistând ca orice ajutor care intră pe teritoriu să fie inspectat de Israel și, uneori, tăind utilitățile și comunicațiile în interiorul Fâșiei. Peste 85% din populația din Gaza a fost strămutată în urma ordinelor militare israeliene de evacuare a civililor spre sudul teritoriului.
Cel puțin 25 de palestinieni au fost arestați de către armata israeliană în Cisiordania ocupată, anunță un ONG palestinian
Cel puțin 25 de palestinieni din Cisiordania ocupată, inclusiv foști prizonieri, au fost arestați de către forțele israeliene miercuri seara și joi dimineața, potrivit unui comunicat publicat de Societatea Prizonierilor Palestinieni și citat de CNN.
Arestările au avut loc în mai multe districte, inclusiv Ramallah, Hebron, Ierihon, Tulkarm, Nablus, Jenin, Tubas și Qalqilya.
„Numărul total de persoane arestate după 7 octombrie a ajuns la peste 4.820. Acest număr îi include pe cei arestați în casele lor, la punctele de control militare, pe cei constrânși să se predea și pe cei luați ca ostatici”, a susținut Societatea Prizonierilor Palestinieni.
Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au anunțat joi pe platforma de socializare X că au lansat o operațiune de securitate importantă în Cisiordania, care vizează destructurarea „rețelelor de finanțare ale Hamas”.
Armata israeliană a precizat că operațiunea a dus la arestarea a 21 de persoane despre care se presupune că ar avea legături financiare cu Hamas.
„Pe tot parcursul nopții, forțele IDF, unitatea cibernetică din Lahav 433 și Poliția de Frontieră din Israel au acționat într-o activitate operațională țintită și comună sub conducerea Shin Bet și a Comandamentului Central de Informații”, a precizat armata israeliană, adăugând că a „arestat 21 de persoane căutate în trei divizii centrale – Menashe, Binyamin și Etzion, care sunt suspectate de implicare în finanțarea Hamas”.
Armata israeliană recunoaște „vătămarea neintenționată” a civililor în timpul bombardamentelor aeriene din 24 decembrie asupra centrului Fâșiei Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au recunoscut că au existat „vătămări neintenționate” ale civililor în urma atacurilor aeriene efectuate asupra centrului Fâșiei Gaza pe 24 decembrie, relatează CNN.
Bombardamentele au fost îndreptate împotriva unor ținte din tabăra de refugiați Al-Maghazi. Aproximativ 70 de persoane au fost ucise în urma acelor atacuri, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
În timpul „operațiunilor din Fâșia Gaza împotriva țintelor teroriste ale Hamas, avioanele de luptă ale IAF (forțele aeriene israeliene, n.r.) au lovit două ținte adiacente unei zone în care se aflau agenți ai Hamas pe 24 decembrie 2023”, a precizat armata israeliană, într-o declarație trimisă CNN.
„Înainte ca bombardamentele să fie efectuate, IDF au luat măsuri pentru a atenua daunele provocate civililor neimplicați din zonă. O investigație preliminară a arătat că clădiri suplimentare situate în apropierea țintelor au fost, de asemenea, lovite în timpul atacurilor, ceea ce probabil a cauzat răni neintenționate mai multor civili neimplicați”, a mai susținut armata israeliană.
IDF precizează că atacurilor vor fi investigate de către Mecanismul de cercetare și evaluare a faptelor din cadrul Statului Major General al armatei israeliene.
IDF mai susține că „regretă răul cauzat civililor neimplicați” și că „acționează pentru a trage concluzii și a învăța lecții din acest eveniment”.
21.320 de palestinieni uciși și alți 55.603 răniți, în urma atacurilor israeliene începând din 7 octombrie, anunță Ministerul Sănătății din Gaza
Un număr total de 21.320 de palestinieni au fost uciși și alți 55.603 au fost răniți în urma atacurilor israeliene efectuate asupra Fâșiei Gaza începând din 7 octombrie, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qidra, potrivit Reuters.
Qidra a precizat că 210 palestinieni au fost uciși în ultimele 24 de ore. Ministerul Sănătății din Gaza este condus de Hamas.
Optzeci și cinci la sută din populația palestiniană din Gaza a fost strămutată după apelurile repetate ale armatei israeliene pentru ca civilii să fie evacuați în sudul enclavei palestiniene, unde mulți se luptă acum să găsească hrană în timp ce trăiesc în adăposturi improvizate.
Agenția ONU pentru refugiați din Fâșia Gaza (UNRWA) afirmă că 40% din populație este expusă riscului de foamete.
Anterior în cursul zilei de joi, un raport al ONU a precizat că cel puțin 300 de palestinieni au fost uciși din 7 octombrie și până în prezent în Cisiordania ocupată de Israel.
Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat: „Utilizarea mijloacelor tactice și a armelor militare în contexte de aplicare a legii (de către Israel), utilizarea forței inutile sau disproporționate și aplicarea unor restricții de circulație largi, arbitrare și discriminatorii care îi afectează pe palestinieni sunt extrem de îngrijorătoare”.
Israelul a pierdut trei ofiţeri în luptele din Fâșia Gaza, inclusiv un general
Armata israeliană a pierdut trei ofiţeri, inclusiv un general, în luptele din Gaza, ceea ce urcă bilanţul victimelor de la declanşarea ofensivei terestre din Fâşia Palestiniană la 167, scrie agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Forţele armate israeliene au raportat, joi, moartea în cursul zilei de miercuri a unui general-maior, a unui căpitan şi a unui sergent, de 32, 24 şi respectiv 22 de ani, în diferite zone din Gaza.
Săptămâna trecută, armata israeliană a raportat moartea în luptă a unui general, până atunci militarul cu cel mai înalt grad căzut în conflictul din Gaza.
Cel puţin 898 de soldaţi israelieni au fost răniţi de la începutul ofensivei terestre din 27 octombrie, potrivit datelor armatei israeliene.
Ofensiva militară a Israelului pe uscat, pe mare şi în aer în enclava palestiniană s-a concentrat în ultimele ore pe locuri precum Derj Tupah, în nordul Gazei, unde un avion de luptă a atacat o escadrilă antitanc a grupării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat armata israeliană.
Trupele israeliene au distrus infrastructura grupării islamiste în interiorul unei clădiri de unde militanţi palestinieni atacaseră cu lansatoare de rachetă vehicule militare israeliene, potrivit unui comunicat al armatei.
Pe de altă parte, ONU a atras atenţia că luptele din Gaza s-au extins în ultimele zile în toate zonele din enclavă, inclusiv la Rafah, în sudul extrem, unde se află concentrat un număr mare de persoane strămutate intern ca urmare a ostilităţilor din nord şi în localitatea vecină Khan Younis.
Conform raportului zilnic al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, la 27 decembrie oraşele cele mai afectate de bombardamente au fost Jabalia şi oraşul Gaza din nord, dar ostilităţile au continuat şi în taberele de refugiaţi din partea centrală a Fâşiei.
În plus, forţele israeliene au atacat numeroase ţinte în oraşele din sudul Khan Younis şi Rafah, se arată în comunicat, care face referire la moartea a cel puţin 195 de palestinieni şi 22 de soldaţi israelieni în 26 şi 27 decembrie.
Armata israeliană avertizează populația din zonele din centrul Fâşiei să plece imediat
Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au avertizat locuitorii din mai multe zone din centrul Fâşiei Gaza că trebuie să plece de urgență în timp ce operațiunile sale împotriva Hamas continuă, relatează CNN.
FDI a emis un mesaj în arabă pe X, fostul Twitter, prin care instruiește oamenii din 15 blocuri identificate la sud de Wadi Gaza să se mute în adăposturi. Zonele includ tabăra de refugiați Al-Bureij.
Lipsa comunicațiilor și a accesului la internet în Gaza, care au fost degradate de atacurile aeriene israeliene, face dificilă evaluarea numărului de locuitori care ar fi la curent cu ceea ce FDI numește „instrucțiuni urgente”.
Postarea FDI a precizat că oamenii din blocurile identificate „trebuie să se mute imediat la adăposturile din Deir al-Balah. O suspendare tactică locală temporară a activităților militare va fi impusă în scopuri umanitare în cartierul sudic din Deir al-Balah, de la ora 10:00 la ora 14:00, în scopuri de aprovizionare”.
Armata a dat instrucțiuni oamenilor să nu se deplaseze de-a lungul axei centrale – drumul Salah Al-Din – din cauza luptelor din sudul orașului Khan Younis.
„FDI va permite deplasarea umanitară a civililor prin axa de ocolire la vest de Khan Younis”, a precizat FDI.
Cel puțin 50 de persoane au fost ucise joi în lovituri aeriene în Gaza, anunță Ministerul Sănătății condus de Hamas
Loviturile aeriene israeliene de joi au ucis cel puțin 50 de persoane în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas, transmite CNN.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qudra, a declarat că atacurile aeriene – care au lovit Beit Lahia în nordul Fâșiei, Khan Younis în sud și Al-Maghazi în centru – au rănit, de asemenea, zeci de persoane și că numărul victimelor este posibil să crească.
Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că 10 persoane au fost ucise și 12 rănite în urma unor lovituri în apropierea spitalului Al-Amal din Khan Younis, trei lovituri vizând vecinătatea în decurs de o oră.
PRCS a publicat imagini video și imagini cu mai multe victime civile, inclusiv copii, care sunt aduse la spital.
ONU îndeamnă Israelul să „pună capăt crimelor ilegale” din Cisiordania
Organizația Națiunilor Unite avertizează că situația din Cisiordania se deteriorează rapid și îndeamnă Israelul să „pună capăt crimelor ilegale” împotriva populației palestiniene”, relatează The Times of Israel.
„Folosirea tacticilor și armelor militare în contexte de aplicare a legii, utilizarea forței inutile sau disproporționate și aplicarea unor restricții de circulație ample, arbitrare și discriminatorii care afectează palestinienii sunt extrem de îngrijorătoare”, afirmă într-o declarație șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.
De la asaltul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, peste 2.550 de palestinieni au fost arestați de forțele israeliene în Cisiordania, dintre care peste 1.300 afiliați la Hamas.
Potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene, aproximativ 300 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși în acest interval.
Atacuri în centrul Fâşiei Gaza
Armata israeliană îşi concentrează joi operaţiunile în centrul Fâşiei Gaza, în pofida unei situaţii critice pentru civili, a apelurilor la o încetare a focului şi a unei posibile „extinderi” a operaţiunilor la graniţa cu Libanul, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Pe lângă Fâşia Gaza, forţele israeliene îşi intensifică raidurile pe timp de noapte în oraşe mari din Cisiordania ocupată, în special la Jenin şi Ramallah, unde se afla sediul Autorităţii Palestiniene, condusă de Mahmoud Abbas, potrivit agenţiei oficiale palestiniene Wafa.
Statul major al armatei a avertizat cu privire la o intensificare a tirurilor de-a lungul graniţei cu Libanul, ţară în care acţionează Hezbollah, mişcare care face parte, la fel ca Hamas palestiniană, din „axa rezistenţei”, o grupare de facţiuni armate apropiate Iranului şi ostile Israelului.
Lângă graniţa cu Libanul, în Golanul anexat de Israel, o dronă s-a prăbuşit în noaptea de miercuri spre joi, a declarat armata israeliană, după ce luptători din grupuri armate pro-Iran au revendicat un atac asupra acestei zone.
Iranul a ameninţat miercuri Israelul cu „acţiuni directe şi altele desfăşurate de frontul de rezistenţă”, după uciderea luni, într-o lovitură în Siria, pe care o atribuie Israelului, unuia dintre ofiţerii săi de rang înalt.
Şi şeful de Stat Major al armatei israeliene Herzi Halevi a indicat că forţele israeliene „sunt într-o stare foarte avansată de pregătire pentru extinderea luptei în nord”, unde ciocnirile dintre Israel şi Hezbollah sunt aproape zilnice de la începutul luptelor în Gaza.
Macron cere o „încetare durabilă a focului”
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cererea în favoarea unei „încetări durabile a focului” în Gaza, a transmis administraţia prezidenţială franceză. Franţa intenţionează să desfăşoare acţiuni umanitare „în zilele următoare” pe teritoriul palestinian, relatează AFP, citată de Agerpres.
În cadrul acestei convorbiri telefonice cu premierul israelian, preşedintele francez a subliniat „necesitatea de a lucra pentru o încetare a focului durabilă, cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali” în Gaza, se arată într-un comunicat. „În acest sens, Franţa va lucra în zilele următoare, împreună cu Iordania, pentru a desfăşura operaţiuni umanitare” pe teritoriul palestinian, menţionează sursa citată.
Emmanuel Macron şi-a exprimat „cea mai profundă îngrijorare cu privire la numărul foarte mare de morţi în rândul civililor şi la urgenţa umanitară absolută cu care se confruntă populaţia civilă din Gaza”, a adăugat Elysée.
Preşedintele francez „a insistat din nou asupra importanţei ca Israelul să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt violenţelor comise de anumiţi colonişti împotriva civililor palestinieni” în Cisiordania ocupată, „precum şi oricărui nou proiect de colonizare” în acest teritoriu. .
La rândul său, Netanyahu a mulţumit Franţei pentru „apărarea libertăţii de navigaţie” şi „pentru voinţa sa de a ajuta la restabilirea securităţii de-a lungul graniţei Israelului cu Libanul”, au indicat serviciile premierului la Ierusalim.
De asemenea, premierul israelian l-a informat pe Emmanuel Macron cu privire la cele mai recente evoluţii ale războiului din Gaza şi la „eforturile de a-i recupera pe ostatici”.
Israelul a comunicat miercuri că 22 dintre cei 129 de ostatici încă deţinuţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza sunt morţi şi corpurile lor neînsufleţite se află în posesia acestei grupări, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că foametea şi disperarea se agravează în teritoriul palestinian devastat de război, notează agenţiile EFE şi AFP.
Aceşti 22 de ostatici au fost „asasinaţi” de către Hamas, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.
Gruparea Hamas a capturat circa 240 de persoane în atacul efectuat pe 7 octombrie în sudul Israelului, soldat cu circa 1.200 de victime.
Shin Bet a primit informații despre momentul atacului Hamas, dar le-a considerat neimportante
Cu câteva luni înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, serviciul de securitate Shin Bet a primit informații despre faptul că gruparea teroristă palestiniană plănuia să efectueze „o mișcare majoră”, indicând momentul specific în care a fost într-adevăr efectuată invazia masivă – dar informațiile au fost prezentate ca nesemnificative, potrivit unui reportaj al televiziunii Channel 12, citat de Times of Israel.
Shin Bet a primit pontul de la o sursă umană din Fâșia Gaza, care a avertizat că Hamas intenționează să atace în timpul săptămânii de după ziua postului evreiesc de Yom Kippur.
Yom Kippur a fost marcat anul acesta pe 25 septembrie, o zi de luni. Invazia din 7 octombrie, în care mii de teroriști Hamas au masacrat aproximativ 1.200 de oameni în sudul Israelului și au răpit peste 240 de ostatici, a avut loc 12 zile mai târziu, în sâmbăta săptămânii după Yom Kippur.
Agenții Shin Bet din Gaza au transmis informațiile agenției după ce a auzit-o de la o altă persoană care i-a spus detaliile, potrivit televiziunii.
Operatorul sursei a transmis informațiile brute colegilor din Shin Bet, dar aceștia le-au marcat ca fiind nesemnificative, concluzionand că „dacă acest lucru se apropie cu adevărat de implementare, vom primi informații suplimentare”, care le coroborează.
Informația nu a fost adusă la cunoștința înalților oficiali ai Shin Bet, iar șeful agenției Ronen Bar nu a auzit niciodată despre ea.
În cele din urmă, a ieșit la iveală după 7 octombrie, ca parte a eforturilor de a înțelege cum serviciul nu știa nimic despre atacul planificat de Hamas.
Televiziunea citează surse anonime din Shin Bet care spun că la acea vreme nu s-au găsit alte informații care să susțină informațiile, iar fiabilitatea sursei umane – care începuse să ofere informații Shin Bet cu relativ scurt timp înainte de aceasta – era considerată neclară, deși de atunci au recunoscut că este foarte de încredere.
Chiar dacă Bar, șeful agenției, nu a auzit de informații, Channel 12 citează mai multe surse spunând că Shin Bet nu va da vina pe ofițerii de rang inferior și va recunoaște că serviciul nu a reușit să prevină atacul.
În răspunsul său oficial trimis pentru Channel 12, Shin Bet spune că se concentrează în prezent pe războiul în desfășurare împotriva Hamas și se pregătește să investigheze în detaliu după război modul în care s-a produs eșecul serviciilor de informații, inclusiv verificând ce informații au fost disponibile.
Cel puțin 20 de morți într-un atac în apropierea spitalului din Khan Younis
Zeci de oameni au murit miercuri în urma bombardamentelor israeliene lângă Spitalul Al-Amal din Khan Younis, a anunțat miercuri Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS). Un bilanț mai exact este dat de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, care spune că 20 de persoane au fost ucise.
Operțiunile din Khan Younis vin la scurt timp după ce șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat marți că războiul împotriva Hamas „va continua încă multe luni” și că armata își concentrează eforturile „în sudul Fâșiei Gaza – Khan Younis, lagărele centrale și mai departe.”
În ultimele 24 de ore, 195 de persoane au fost ucise și alte 325 au fost rănite, informează ministerul palestinian, adăugând că 21.110 palestinieni au fost uciși în Gaza începând cu 7 octombrie.
Șeful armatei israeliene spune că soldații sunt pregătiți pentru o escaladare a violențelor din partea Hezbollah
Șeful armatei israeliene a afirmat miercuri că forțele sale sunt „la un nivel foarte înalt de pregătire” pe fondul escaladării atacurilor grupării Hezbollah din Liban.
„Prima noastră sarcină este să returnăm ostatici în siguranță, iar asta va dura timp. Astăzi am aprobat o varietate de planuri pentru viitor și trebuie să fim pregătiți pentru o ofensivă, dacă este necesar”, a declarat Herzi Halevi.
„Armata și, în cadrul acesteia, Comandamentul de Nord sunt la un nivel foarte înalt de pregătire. Până acum, campania de aici a fost gestionată corect și meticulos și așa ar trebui să continue. Nu vom returna ostaticii fără securitate și un sentiment de securitate”, a completat el.
Marți, un atac aerian israelian în sudul Libanului a ucis un bărbat cu dublă cetățenie libaneză-australiană, pe soția sa și pe fratele său, care era membru al Hezbollah. Lovitorile au urmat unei serii de atacuri ale Hezbollah asupra posturilor israeliene din apropierea graniței.
Antony Blinken merge din nou în Israel pentru a discuta despre stadiul războiului
Secretarul de stat american Antony Blinken urmează să călătorească în Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a discuta despre războiul din Gaza, potrivit relatări Axios care citează cinci oficiali.
Blinken va merge în Israel, Cisiordania, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Qatar, într-un efort diplomatic de a rezolva conflictul din Gaza.
Peste 21.100 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului – Ministerul Sănătății din Gaza
Începând din 7 octombrie, când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas, 21.110 palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății din enclavă, relatează The Guardian.
În același timp, 55.243 de persoane au fost rănite.
Totodată, ministerul condus de Hamas precizează că 195 de persoane au fost ucise și 325 rănite în ultimele 24 de ore.
Bilanțul nu este unul exact, pentru că există un număr semnificativ de palestinieni dispăruți în Gaza, despre care se crede că se află sub dărâmături.