Relatarea Livetext a războiului între Israel și Hamas continuă aici: LIVETEXT: Israelul „extinde operațiunile” în sudul Gazei. Hamas anunță că nu vrea un alt armistițiu temporar
Cum răspunde agenția ONU pentru refugiații palestinieni acuzațiilor Israelului că e vinovată de lipsa de ajutor pentru Gaza
Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a răspuns purtătorilor de cuvânt ai guvernului israelian în legătură cu afirmațiile potrivit cărora ea și alte ONG-uri și organizații umanitare sunt vinovate pentru lipsa de ajutor umanitar în Gaza, relatează Sky News.
„În ultimele zile, mai multe declarații ale unor oficiali israelieni au insinuat sau au făcut direct responsabilă UNRWA pentru lacunele în livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza. Aceste declarații au fost amplificate de mass-media israeliană și de alte mijloace de comunicare și mainstream, creând un flux de dezinformare nefondată”, a declarat Phillipe Lazzarini, șeful UNRWA, într-un comunicat.
Joi seară, Eylon Levy, un purtător de cuvânt al guvernului israelian, a acuzat ONU că „dirijează” civili în zone pe care armata israeliană le-a desemnat ca fiind nesigure, în timpul unui interviu acordat Sky News.
Mark Regev, un consilier al premierului israelian, a declarat anterior că ONU și ONG-urile nu fac suficient pentru ca ajutoarele umanitare să ajungă în Gaza.
Israelul nu a oferit nicio dovadă directă care să susțină aceste acuzații, iar declarația UNRWA le neagă – afirmând că face tot ce poate pentru a livra ajutorul atât de necesar în enclavă.
Lazzarini a enumerat următoarele exemple de provocări cu care se confruntă colegii săi în încercarea de a face să ajungă ajutorul umanitar pe teren:
- Bombardamente constante, atacuri aeriene și lupte.
- Accesul restricționat în interiorul Fâșiei, în special în nord, inclusiv prin punctele de control ale armatei israeliene de pe linia frontului.
- O stare de disperare în rândul oamenilor, care se prezintă la depozitele UNRWA pentru a lua provizii sau care opresc camioanele cu ajutoare pentru a lua imediat alimentele.
- Prăbușirea legii și ordinii, ceea ce face dificilă pentru UNRWA asigurarea securității convoaielor cu ajutoare umanitare.
- Întârzieri mari la punctele de trecere de la Rafah și Karem Abu Salem.
- Incidente de securitate semnificative, inclusiv în apropiere de Karem Abu Salem, ceea ce face ca zona să fie considerată nesigură.
- Transferuri neanunțate și necoordonate de prizonieri și victime din Israel au dus la oprirea operațiunii de la Karem Abu Salem (timp de câteva ore).
- Întreruperi regulate ale telecomunicațiilor, inclusiv ale internetului și telefoniei mobile. De la începutul războiului, au fost înregistrat șapte întreruperi, unele de până la 72 de ore, care au avut, de asemenea, impact asupra livrărilor de ajutoare.
Afirmațiile de mai sus aparțin UNRWA și nu toate au putut fi verificate în mod independent, notează postul britanice de televiziune.
„Nu este momentul să facem schimb acuzații și să promovăm dezinformarea”, a declarat Lazzarini, care a cerut Israelului să facă mai mult pentru a ușura fluxul de ajutoare umanitare care intră în Gaza.
Africa de Sud acuză Israelul în faţa CIJ de comiterea unor „acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”
Africa de Sud s-a adresat vineri Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU (CIJ), solicitându-i o ordonanţă urgentă prin care să declare că, prin actele comise în Fâșia Gaza, Israelul şi-a încălcat obligaţiile care îi revin în temeiul Convenţiei privind genocidul, scrie news.ro preluând Reuters şi The Guardian.
În reclamaţia sa, Africa de Su afirmă că „actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (…) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor”, potrivit unui comunicat emis CIJ.
Mai multe detalii: Africa de Sud acuză Israelul la Curtea Internațională de Justiție de „acte de genocid” în Gaza. Diplomația israeliană se declară „dezgustată”
OMS publică cifrele privind bolile răspândite în Fâșia Gaza care arată amploarea dezastrului sanitar
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat vineri o serie de cifre care evidențiază bolile răspândite ce afectează în prezent Fâșia Gaza ca urmare a deplasărilor masive și a lipsei de acces la asistență medicală eficientă sau la medicamente, relatează Sky News.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că el și colegii săi „rămân foarte îngrijorați de amenințarea tot mai mare a bolilor infecțioase”.
El a precizat că, de la jumătatea lunii octombrie până la jumătatea lunii decembrie, OMS a observat:
- Aproape 180.000 de persoane care suferă de infecții ale căilor respiratorii superioare;
- 136.400 de cazuri de diaree – jumătate dintre acestea în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani;
- 55.400 de cazuri de păduchi și scabie;
- 5.330 de cazuri de varicelă;
- 42.700 de cazuri de erupții cutanate, inclusiv 4.722 de cazuri de impetigo;
- 4.683 de cazuri de sindrom de icter acut;
- 126 de cazuri de meningită.
OMS și alte organizații internaționale au anunțat că multe spitale, în special cele din nordul Fâșiei Gaza, au încetat să mai funcționeze din cauza supraaglomerării masive, a lipsei de provizii și de personal și a operațiunilor militare israeliene.
Israelul susține că materialele medicale care primesc autorizația din partea autorităților israeliene să intre în enclava palestiniană sunt confiscate de Hamas.
Armata israeliană susține că a găsit și distrus ascunzătoarea din Gaza a lui Yahya Sinwar, care avea un sistem de tuneluri sub ea
Armata israeliană (IDF) a anunțat vineri că trupele sale au distrus o ascunzătoare aparținând liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, relatează Sky News și The Times of Israel.
Yahya Sinwar este una dintre țintele principale ale IDF în Gaza, trupele israeliene căutând tuneluri și clădiri în orașul Khan Younis, locul său de naștere, și în alte părți ale Fâșiei.
Circulă zvonuri care sugerează că acesta se află în mod regulat în diferite locații din Gaza, iar ostaticii israelieni eliberați susțin că l-au văzut uneori ascuns cu ei în tuneluri.
IDF a precizat că a localizat și descoperit, „în ultimele săptămâni”, apartamentul lui Sinwar din orașul Gaza, capitala enclavei palestiniene.
Informațiile oferite de armata israeliană nu au putut fi verificate în mod independent, notează Sky News.
Trupele israeliene de acolo „au localizat și distrus unul dintre apartamentele folosite ca ascunzătoare de liderul organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar”, a precizat IDF.
„Soldații Unității Yahalom au examinat apartamentul folosind mijloace tehnologice suplimentare și au descoperit că la subsol se afla un puț de tunel strategic”, a mai transmis armara israeliană.
De asemenea, IDF a distribuit imagini care arată cum trupele sale detonează rețeaua de tuneluri pe care susține că a găsit-o sub presupusul apartament al lui Sinwar.
Puțul tunelului avea o adâncime de aproximativ 20 de metri și ducea la un tunel lung de 218 metri, cu mai multe ramificații, a mai afirmat armata.
Pasajele subterane erau prevăzute cu electricitate, sisteme de filtrare a aerului, instalații sanitare, camere de odihnă și de rugăciune și alte echipamente menite să le permită membrilor de rang înalt ai Hamas să rămână ascunși pentru perioade lungi de timp, susține armata israeliană.
De asemenea, IDF a publicat o hartă infografică neverificată, care pretinde că arată rețeaua de tuneluri de sub apartamentul liderului Hamas.
Ministrul israelian al Apărării cere ca „vuietul avioanelor să acopere discuțiile inutile” de pe plan intern
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a lansat vineri o critică voalată la adresa fostului premier Naftali Bennett, după ce acesta din urmă a dezvăluit că a ordonat două bombardamente asupra Iranului pe când era prim-ministru, anul trecut, scrie The Times of Israel.
„Operațiunile forțelor aeriene în toate sectoarele sunt foarte impresionante și este potrivit ca vuietul avioanelor să acopere discuțiile superflue și să permită forțelor IDF să își îndeplinească misiunea în liniște și siguranță”, a spus Gallant, în timpul unui tur al bazei aeriene Ramat David.
De asemenea, el a afirmat că Forțele de Apărare ale Israelului sunt angajate în prezent în „operațiuni intensificate în Fâșia Gaza, iar acestea vor continua pentru o perioadă prelungită până la atingerea obiectivelor”.
Operațiunile militare din Gaza „sunt în prezent centrate pe (orașul) Khan Younis”, a adăugat Gallant.
5 soldați israelieni au fost răniți în presupusul atac cu mașină-capcană din Cisiordania ocupată
Armata israeliană (FDI) afirmă că cinci soldați au fost răniți în atacul cu mașină-capcană efectuat în cursul zilei de vineri, în sudul Cisiordaniei, potrivit The Times of Israel.
Unul dintre soldați se aflăa în stare gravă, în timp ce ceilalți patru s-au ales cu răni ușoare spre moderate, precizează IDF.
Toți cei cinci au fost transportați la spitale din Israel pentru a primi îngrijiri medicale.
Bebeluș salvat de sub dărâmăturile din Rafah, în urma unui bombardament israelian nocturn
Salvatorii în veste portocalii au reușit să ajungă la o fetiță aflată încă în viață și care era prinsă sub dărâmături în urma unui atac aerian israelian asupra orașului Rafah din Fâșia Gaza, după încă o noapte de bombardamente asupra enclavei palestiniene, relatează vineri Reuters.
Pielea lui Mariam Abu Akel era cenușie, fiind plină de praf, și fetița a putut fi auzită în timp ce salvatorii se întindeau adânc sub dărâmături pentru a-i elibera picioarele și a o ridica.
Mai multe detalii: Bebeluș salvat de sub dărâmăturile din Fâșia Gaza, după ce mama și sora fetiței au fost ucise într-un bombardament israelian nocturn. VIDEO
Peste 300 de persoane găzduite în adăposturile ONU din Gaza au fost ucise de la începutul războiului dintre Israel și Hamas
Cel puțin 308 persoane refugiate în adăposturi ale Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) au fost ucise și cel puțin alte 1.095 au fost rănite după 7 octombrie, când a început războiul dintre Israel și Hamas, a anunțat vineri agenția pe rețeaua de socializare X, potrivit CNN.
UNRWA a mai precizat că „informațiile inițiale indică faptul că, pe 25 decembrie, două persoane adăpostite în școala pregătitoare UNRWA Maghazi au fost ucise, iar o persoană a fost rănită, rezultat al unui bombardament directe”.
CNN notează că nu poate verifica independent aceste cifre.
Într-o declarație trimisă joi postului american de televiziune, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că în timpul „operațiunilor din Fâșia Gaza împotriva țintelor teroriste Hamas, avioanele de luptă IAF (forțele aeriene israeliene, n.r.) au lovit două ținte adiacente în care se aflau agenți Hamas pe 24 decembrie 2023”.
Atacurile au vizat ținte din tabăra de refugiați Al-Maghazi. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, aproximativ 70 de persoane au fost ucise în bombardamente.
IDF a recunoscut că au existat „vătămări neintenționate” ale civililor în urma atacurilor aeriene asupra centrului Fâșiei Gaza efectuate pe 24 decembrie.
„Înainte ca bombardamentele să fie efectuate, IDF a luat măsuri pentru a atenua daunele provocate civililor neimplicați din zonă. O investigație preliminară a arătat că alte clădiri situate în apropierea țintelor au fost, de asemenea, lovite în timpul loviturilor, ceea ce probabil a cauzat daune neintenționate altor civili neimplicați”, scrie în declarația armatei israliene.
IDF a precizat că atacurile vor fi investigate în continuare de către Mecanismul de cercetare și evaluare a faptelor din cadrul Statului Major General. Armata israelienă mai spune că „regretă răul cauzat civililor neimplicați” și că „acționează pentru a trage concluzii și a învăța lecții din acest eveniment”.
Mai multe despre situația de pe teren: Aproape 1,4 milioane de persoane strămutate se adăpostesc în 156 de facilități ale UNRWA, iar alte 500.000 sunt înregistrate și au acces la serviciile oferite de UNRWA, potrivit unui comunicat al agenției, publicat pe site-ul său oficial.
Numărul mediu de persoane strămutate intern în adăposturile UNRWA situate în zonele de mijloc și de sud ale Fâșiei Gaza este de peste 12.000, a precizat agenția ONU, adăugând: „Acest lucru este de peste patru ori mai mare decât capacitatea lor”.
IDF i-a avertizat joi pe locuitorii din mai multe zone din centrul Fâșiei Gaza că trebuie să plece urgent în timp ce operațiunile împotriva Hamas continuă. IDF a emis un mesaj în limba arabă pe X, prin care îi îndeamnă pe oamenii din 15 blocuri identificate la sud de Wadi Gaza să se mute în adăposturi. Zonele includ tabăra de refugiați Al-Bureij.
Lipsa comunicațiilor și a accesului la internet în Gaza, care au fost afectate de atacurile aeriene israeliene, face dificilă evaluarea numărului de locuitori care ar fi la curent cu ceea ce IDF numește „instrucțiuni urgente”.
4 răniți într-un presupus atac cu mașină-capcană în Cisiordania ocupată. Agresorul a fost împușcat mortal la fața locului
Patru israelieni au fost răniți în urma unui presupus atac cu mașină-capcană în sudul Cisiordaniei, potrivit medicilor israelieni, scrie The Times of Israel.
Serviciul de ambulanță Magen David Adom a precizat că tratează patru persoane care au fost lovite de o mașină pe autostrada Route 60, în apropiere de intersecția Adorayim, la nord de așezarea Otniel.
Serviciul israelian de ambulanță spune că una dintre cele patru persoane, în vârstă de 20 de ani, se află în stare moderată, în timp ce celelalte trei sunt rănite ușor.
Armata israeliană (IDF) a precizat că atacul a avut loc în apropierea unei poziții militare din apropierea intersecției Adorayim, potrivit Sky News.
Trupele care operează în zonă l-au împușcat și l-au „neutralizat” pe atacator, a adăugat IDF.
Incidentul survine la o zi după ce două persoane au fost rănite într-un atac cu armă albă la un punct de control între Ierusalim și blocul de colonii Gush Etzion din Cisiordania ocupată.
IDF a bombardat ținte Hezbollah și o celulă de rachete antitanc, ca ripostă la atacuri lansate din Liban spre Israel
Armata israeliană (IDF) afirmă că avioanele sale de luptă au efectuat atacurti împotriva unor situri Hezbollah din zona Hamoul din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile de vineri de la graniță, scrie The Times of Israel.
Conform armatei, țintele au inclus poziții de lansare a rachetelor, un sit militar și alte infrastructuri folosite de gruparea șiită libaneză.
De asemenea, IDF afirmă că a lovit o echipă responsabilă de lansarea unor rachete antitanc în satul Aitaroun din sudul Libanului și un lansator folosit pentru a lansa rachete asupra Israelului din satul Yaroun, anterior în cursul zilei de vineri.
Mai multe rachete au fost lansate spre nordul Israelului în ultima oră, dintre care trei au trecut granița. Forțele de apărare israeliene spun că bombarează zonele din care au fost lansate aceste rachete.
Operațiunile armatei israeliene continuă în orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce în zonă au sosit întăriri
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că își continuă operațiunile de amploare în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce a anunțat sosirea de întăriri în zonă, relatează Sky News.
Brigada Kfir, cea mai mare brigadă a IDF, a sosit în Khan Younis în cursul săptămânii trecute, potrivit unui comunicat al armatei israeliene.
Brigada a fost desfășurată pentru prima dată în Gaza la începutul acestei luni – inginerii specialiști aparținând acesteia fiind folosiți pentru a distruge tunelurile Hamas la sud de Wadi Gaza.
IDF a precizat trupele din brigadă au ajuns în oraș și au început imediat să elimine celule Hamas și să „distrugă clădiri în care se aflau explozibili”.
Informațiile nu sunt verificate, dar IDF a publicat imagini care pretind că arată membri ai Brigăzii Kfir operând în Khan Younis, notează Sky News.
Paramedicii palestinieni, „umiliți și bătuți de forțele israeliene”, potrivit unui medic de la Societatea Semilunii Roșii
Paramedicii palestinieni au fost „umiliți și bătuți” după ce au fost reținuți de forțele israeliene, a povestit un medic din Fâșia Gaza, potrivit Sky News.
Mohammed Salah, paramedic la Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), a descris momentul în care centrul de ambulanță Jabalia din nordul Fâșiei Gaza a fost invadat în urmă cu o săptămână.
Mai multe detalii: Un paramedic palestinian din Gaza povestește cum îi tratează armata israeliană pe colegii săi: „Am fost umiliți cu toții, dezbrăcați, bătuți”. VIDEO
Peste 180 de palestinieni uciși în ultima zi. Bilanțul oamenilor morți în Fâșia Gaza după 7 octombrie a trecut de 21.500
Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat vineri că 21.507 palestinieni au fost uciși și alți 55.915 au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza începând din 7 octombrie, relatează Sky News.
În ultimele 24 de ore, 187 de palestinieni au fost uciși, a adăugat ministerul.
Un bombardament israelian a distrus aseară o clădire rezidențială din centrul Fâșiei Gaza, ucigând cel puțin 23 de persoane, potrivit spitalului al Kuwaiti din apropiere.
Israelul își extinde operațiunile în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce ONU avertizează că 150.000 de oameni „nu au unde să se ducă”
Trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) își „extind operațiunile” în zona orașului Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat vineri armata israeliană, într-un comunicat, potrivit CNN.
„În mai multe ciocniri diferite, trupele IDF au eliminat zeci de teroriști folosind bombardamente aeriene și tiruri trase de lunetiști și de tancuri” pe parcursul ultimelor 24 de ore, a precizat IDF.
Într-un incident, un avion a identificat „un terorist care purta un RPG (lansator de grenade și de rachete, n.r.) și care alerga spre trupele IDF”, a precizat armata israeliană, adăugând că au fost folosite tancuri pentru a-l ucide înainte ca acesta să poată trage.
IDF a precizat că trupele sale au început joi să demonteze infrastructura Hamas în orașul Khan Younis, unde a fost identificat un militant Hamas care recupera un RPG dintr-un puț.
„Nu au unde să se ducă”: Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a anunțat joi, într-o postare pe rețeaua de socializare X, că peste 150.000 de persoane „nu au unde să se ducă”, după ce IDF i-a avertizat pe locuitorii din mai multe zone din centrul Fâșiei Gaza că trebuie să plece de urgență.
„Ordinul de evacuare a centrului Fâșiei Gaza, dat de către autoritățile israeliene, provoacă deplasări forțate, care se derulează în prezent”, a transmis UNRWA. „Peste 150.000 de persoane – copii mici, femei cu bebeluși în brațe, persoane cu dizabilități și bătrâni – nu au unde să se ducă”, a avertizat agenția ONU.
Cel puțin 100.000 de persoane strămutate intern au sosit la Rafah în ultimele zile, a declarat anunțat Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), într-o actualizare.
Cifrele se bazează pe estimări preliminare ale actorilor umanitari de pe teren, iar strămutarea acestor oameni vine în urma unei „intensificări a ostilităților în Khan Younis și Deir al Balah, precum și a ordinelor de evacuare ale armatei israeliene”, a precizat OCHA.
OCHA a precizat că pe 20 decembrie se estima deja că Rafah era cea mai dens populată zonă din Gaza, depășind 12.000 de persoane pe kilometru pătrat.
Anterior în cursul acestei săptămâni, șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat că războiul împotriva Hamas „va continua încă multe luni” și că IDF își concentrează eforturile „în sudul Fâșiei Gaza”.
Numărul persoanelor ucise în Gaza de la începutul operațiunilor militare israeliene, pe 7 octombrie, a ajuns la 21.320, la care se adaugă alte 55.603 persoane rănite, potrivit datelor furnizate joi de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Armata israeliană anunță că încă un soldat a fost ucis în Gaza, ceea ce ridică la 168 numărul de victime în rândurile sale, în ofensiva terestră
Armata israeliană (IDF) a anunțat vineri că un soldat a fost ucis în timpul luptelor de joi din nordul Fâșiei Gaza, ceea ce ridică la 168 numărul de soldați uciși de la începutul ofensivei terestre împotriva Hamas, scrie The Times of Israel.
Victima este căpitanul în rezervă Harel Sharvit, în vârstă de 33 de ani, originar din Kochav Yaakov. El făcea parte din Batalionul 7008 al Brigăzii 551.
UNICEF: 2023 a fost cel mai sângeros an pentru copiii din Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est
Cel puţin 124 de copii palestinieni şi şase israelieni au fost ucişi în Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de est în acest an, un bilanț fără precedent care face din 2023 anul cel mai letal pentru copii, pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, a denunțat Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit agenției spaniole de presă EFE, preluată de Agerpres.
Un raport al UNICEF emis joi, 28 decembrie, indică faptul că numărul victimelor în rândul copiilor este pe o curbă ascendentă, pe măsură ce violenţele din aceste zone se intensifică.
Mai multe detalii: Raport UNICEF: 2023 a fost cel mai sângeros an pentru copiii din Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est. „Crima și mutilarea sunt inacceptabile”
ONU: 100.000 de oameni strămutați intern au ajuns în orașul Rafah, în doar câteva zile
Cel puţin 100.000 de persoane strămutate intern în Gaza au ajuns în ultimele zile la Rafah, la capătul sudic al fâşiei, fugind de intensificarea ostilităţilor din Khan Younis (sud) şi Deir al Balah (centru), a informat vineri ONU, în raportul său zilnic despre conflict, scrie Agerpres prelu\nd agenția EFE.
Noul aflux de persoane strămutate, într-o zonă care a devenit deja cea mai dens populată din Gaza, cu aproximativ 12.000 de locuitori pe kilometru pătrat, înrăutăţeşte condiţiile deja proaste din zonă, cu resurse foarte limitate şi supraaglomerare în adăposturi, potrivit Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Raportul citează date de la Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de gruparea islamistă palestiniană Hamas, conform cărora 50% dintre femeile însărcinate şi copiii din teritoriu suferă de malnutriţie, deshidratare şi alte probleme derivate din condiţiile sanitare precare.
ONU a primit joi informaţii că, între după-amiaza zilei de 27 decembrie şi după-amiaza zilei de 28 decembrie, au avut loc mai multe atacuri care au provocat moartea a cel puţin 210 palestinieni în Gaza, inclusiv peste 30 de morţi într-o clădire rezidenţială din Beit Lahia, în nordul Fâşiei.
Un alt atac asupra unei locuinţe din Deir al Balah a provocat moartea a opt persoane, iar un vehicul care transporta victimele acelui eveniment a fost ulterior atacat, fiind ucisă cel puţin o persoană, în timp ce altele au fost rănite.
Joi, au fost înregistrate din nou atacuri asupra unităţilor sanitare, de data aceasta în vecinătatea Spitalului Al Amal din Khan Younis, unde au murit cel puţin zece persoane.
O agenţie ONU acuză armata israeliană că a tras asupra unuia dintre convoaiele sale umanitare din Gaza
Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) a anunțat vineri că armata israeliană a tras asupra unuia dintre convoaiele sale de ajutoare în Fâşia Gaza, fără a anunţa victime, scrie AFP.
„Soldaţii israelieni au tras asupra unui convoi de ajutoare care se întorcea din nordul Gazei, folosind o rută desemnată de armata israeliană. Şeful convoiului nostru internaţional şi echipa sa nu au fost răniţi, dar un vehicul a fost avariat”, a afirmat directorul UNRWA în Gaza, Thomas White, pe reţeaua X.
„Asistenţa medicală nu ar trebui să fie niciodată o ţintă”, a adăugat el. O sursă de la UNRWA a declarat pentru AFP că incidentul a avut loc joi după-amiază.
Întrebată de AFP, armata israeliană a spus că „verifică” aceste informaţii.
Printre altele, şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, a criticat puternic condiţiile de livrare a ajutorului în Gaza. „Convoaie vizate de tiruri. Întârzieri la punctele de trecere”, a scris el, potrivit Agerpres.
El a denunţat faptul că lucrătorii umanitari sunt „ei înşişi strămutaţi, ucişi”, amintind de asemenea că „populaţia traumatizată” şi „epuizată” se adună pe „un teren din ce în ce mai redus”. „Trei niveluri de inspecţii înainte să poată intra camioanele. Confuzie şi cozi lungi. O listă din ce în ce mai lungă de produse respinse”, şi-a exprimat Griffiths regretul.
Avertizând asupra „unei situaţii imposibile pentru populaţia din Gaza şi pentru cei care îi vin în ajutor”, Griffiths a insistat că „luptele trebuie să înceteze”.
În cursul nopţii de joi spre vineri, forţele israeliene au intensificat loviturile în Fâşia Gaza, în special asupra Rafah şi Khan Yunis, în sud. Loviturile mortale au vizat de asemenea taberele de refugiaţi din centrul teritoriului, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
35 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în centrul Gazei peste noapte
35 de palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți după ce atacurile aeriene israeliene au lovit clădiri rezidențiale din centrul Gazei noaptea trecută, a declarat pentru CNN medicul Khalil Al-Dikran, de la Spitalul Martirilor Al Aqsa din Deir Al-Balah, în centrul Gazei.
„Am primit 35 de cadavre și zeci de răniți din centrul Gazei în urma atacurilor aeriene și bombardamentelor asupra clădirilor rezidențiale din taberele Al-Nussiarat și Al-Maghazi și Deir Al-Balah de la miezul nopții până în această dimineață”, a declarat medicul pentru CNN.
„Majoritatea morților și răniților sunt femei și copii, iar mulți au fost dezmembrați”, a adăugat acesta.
Israelul anunță că „extinde operațiunile” în zona Khan Younis din sudul Gazei
Armata israeliană a anunțat că „extinde operațiunea în zona Khan Younis”, trupele lansând o ofensivă împotriva Hamas în orașul de sud.
Într-un incident, soldații Brigăzii Parașutisti au văzut un agent Hamas ieșind dintr-un puț de tunel cu un RPG și, ca răspuns, au aruncat grenade în el și în tunel, spune armata israeliană.
Parașutiștii au identificat, de asemenea, oameni înarmați Hamas în interiorul unei clădiri și au îndreptat bombardarea tancurilor împotriva lor, spun IDF.
Tot în Khan Younis, trupele Brigăzii a 7-a blindate au identificat un agent Hamas la aproximativ 100 de metri de ei și au îndreptat o lovitură cu dronă împotriva lui, spune IDF.
O delegație Hamas, așteptată la Cairo pentru a analiza propunerea egipteană de încetare a focului
O delegaţie Hamas este aşteptată vineri la Cairo pentru a discuta despre un proiect egiptean de încetare a focului care ar pune capăt războiului din Gaza, a declarat un oficial Hamas, citat de The Guardian.
Planul a fost prezentat săptămâna trecută oficialilor Hamas și Jihadului Islamic, care se luptă și cu forțele israeliene din teritoriu.
Surse apropiate Hamas spun că planul în trei etape al Cairo prevede o încetare a focului reînnoită, o eliberare eșalonată a ostaticilor deținuți de Hamas în schimbul prizonierilor palestinieni din Israel și, în cele din urmă, o încetare a focului pentru a pune capăt războiului declanșat de atacul mortal din 7 octombrie asupra Israelului, potrivit AFP.
Egiptul a înaintat un plan pentru încetarea războiului din Gaza
Egiptul a confirmat joi că a înaintat o propunere-cadru pentru a pune capăt războiului din Gaza, inclusiv un plan în trei etape pentru încetarea focului, transmite Times of Israel.
Egiptul nu a primit încă răspunsuri cu privire la propunere din partea părților implicate, dar va oferi detalii despre plan odată ce aceste răspunsuri vor fi primite, a declarat Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului.
Propunerea este o încercare „de a aduce punctele de vedere între toate părțile implicate, într-un efort de a opri vărsarea de sânge palestiniană și agresiunea împotriva Fâșiei Gaza și de a restabili pacea și stabilitatea în regiune”, a spus oficialul egiptean.
Austin și Gallant au discutat despre „faza de stabilizare” care va urma etapei actuale a războiului din Gaza, anunță Pentagonul
Într-o convorbire telefonică de joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin și ministrul israeian al Apărării, Yoav Gallant, „au discutat despre campania militară a Israelului în Gaza și despre pregătirile pentru faza de stabilizare care va urma operațiunilor majore de luptă”, a transmis Pentagonul, într-un comunicat de presă, potrivit The Times of Israel.
Aceasta pare să fie prima dată când administrația Biden folosește termenul „fază de stabilizare”, în timp ce își intensifică treptat retorica menită să convingă Israelul să reducă actuala etapă, de mare intensitate, a luptelor.
Israelul a oferit puține indicii că intenționează să facă acest lucru în mod iminent, Gallant afirmând recent că luptele de mare intensitate vor continua timp de câteva luni.
Austin „a reiterat hotărârea SUA de a se asigura că Hamas nu mai poate amenința securitatea Israelului și a subliniat importanța protejării civililor din Gaza și a accelerării ajutorului umanitar”, mai scrie în comunicatul Pentagonului.
Gruparea Hamas este deschisă la orice propuneri pentru încheierea „completă și definitivă” a războiului din Gaza, afirmă un oficial
Un oficial Hamas a declarat că gruparea militantă palestiniană este „deschisă la orice idei sau propuneri pentru încetarea completă și finală a agresiunii împotriva poporului nostru din Fâșia Gaza”, scrie The Associated Press, potrivit The Guardian.
Osama Hamdan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Hamas nu este interesată de o „încetare parțială sau temporară a agresiunii”.
El a reiterat poziția Hamas potrivit căreia ostaticii ținuți captivi în Gaza după atacurile din 7 octombrie asupra Israelului vor fi eliberați doar după ce va fi implementată o încetare permanentă a focului.
Întrebat despre discuțiile în derulare privind o foaie de parcurs care să pună capăt războiului, inclusiv o propunere-cadru înaintată de Egipt, Hamdan a declarat că guvernarea Fâșiei Gaza va fi o „decizie doar a poporului palestinian” și că palestinienii din Gaza „nu vor accepta o conducere care vine pe un tanc sionist sau american sau sub protecția acestui tanc”.