Relatarea livetext a conflictului Israel-Hamas, ajuns în ziua 24, continuă aici: Israelul „continuă să-și extindă treptat operațiunile de luptă” în Gaza. Încă 33 de camioane cu ajutoare au intrat în Fâșie pe la granița cu Egipt
Generalul în retragere Noam Tibon, care a condus luptele de salvare din kibuțul Nahal Oz, îi cere lui Netanyahu să demisioneze
Noam Tibon, un general israelian în retragere care a mers cu mașina în kibuțul Nahal Oz în dimineața zilei de 7 octombrie și a condus eforturile de salvare de acolo împotriva teroriștilor Hamas, salvându-și inclusiv propriul fiu și familia, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze imediat, relatează The Times of Israel.
Prezența în continuare a lui Netanyahu în calitate de prim-ministru dăunează războiului împotriva Hamas, spune el, și compară imperativul schimbării la vârf cu înlocuirea lui Neville Chamberlain de către Marea Britanie cu Winston Churchill pentru a-i învinge pe naziști.
„În acel Shabbat negru”, a afirmat Tibon la postul israelian de știri Canal 12, „Hamas, o organizație nu foarte mare, a umilit IDF și a umilit Israelul”.
„Există oameni care sunt vinovați pentru aceste eșecuri: șeful de stat major și-a asumat deja răspunderea și nu mă îndoiesc că, la sfârșitul campaniei, el și toți cei din IDF responsabili de acest eșec vor pleca acasă. Șeful Shin Bet și-a asumat deja răspunderea a și sunt sigur că va exista un proces similar acolo”, a declarat generalul în retragere.
„Singurul care nu și-a asumat răspundere este Benjamin Netanyahu, iar acum trage din interiorul APC”, a continuat Tibon, referindu-se la tweetul lui Netanyahu din cursul nopții, șters ulterior, în care premierul a dat vina pe șefii serviciilor de informații pentru eșecul de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie.
Tibon a estimat că 80% dintre israelieni nu cred că Netanyahu va conduce Israelul spre o victorie decisivă asupra Hamas și că 90% dintre israelieni nu cred că Netanyahu le va proteja familiile și copiii.
„Oamenii și-au pierdut întregul sentiment de siguranță în ultimele trei săptămâni”, a adăugat Tibon. „Și de aceea îi spun direct lui Netanyahu: Asumă-ți responsabilitatea. Demisionează acum. Va ajuta campania”, a punctat el.
Forțele israeliene „continuă să-și extindă treptat operațiunile de luptă” în Gaza
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF) , contraamiralul Daniel Hagari, a ținut în această seară o conferință de presă. El a declarat că forțele israeliene „continuă să își extindă treptat operațiunile de luptă, conform planurilor, pentru a atinge obiectivul războiului”, relatează Sky News.
El a mai spus că IDF continuă cu „atacuri aeriene masive” pentru a-și proteja forțele și pentru a „distruge” țintele Hamas.
„Operațiunea terestră este complexă și include pericole – vom face tot ce putem din aer, de pe mare și de pe uscat, pentru a proteja securitatea forțelor noastre”, a precizat Hagari.
De asemenea, Hagari a reiterat apelul Israelului ca civilii din nordul Gaza să se mute spre sud.
„Subliniem din nou, acesta este un apel urgent (…) mergeți spre sud”, a adăugat el.
Șeful armatei israeliene le-a transmis trupelor că „suntem concentrați pe victorie, pe dezmembrarea Hamas”
Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, le-a spus duminică trupelor de la granița cu Gaza că armata este concentrată exclusiv pe „dezmembrarea Hamas”, scrie The Times of Israel.
„Suntem în război, înțelegeți asta din prima zi. Va fi un proces de lungă durată și acum suntem în etapa în care lovim dur inamicul, inclusiv în interiorul Fâșiei Gaza”, a declarat Halevi.
„IDF se concentrează acum pe un singur lucru: victoria, dezmembrarea Hamas, lovind cât mai mulți comandanți inamici, cât mai mulți luptători inamici și cât mai multă infrastructură inamică”, a mai spus el.
Reacția lui Netanyahu după incidentul de pe aeroportul din Daghestan
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a reacționat după ce aeroportul din Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan, a fost luat cu asalt de sute de oameni duminică seară, transmițând o declarație în care afirmă că Israelul „se așteaptă ca autoritățile ruse de aplicare a legii să protejeze siguranța tuturor cetățenilor israelieni și a evreilor, oriunde s-ar afla”, relatează Sky News.
De asemenea, Ministerul israelian de Externe a precizat că ambasadorul israelian la Moscova colaborează cu autoritățile ruse.
„Statul Israel privește cu gravitate încercările de a face rău cetățenilor israelieni și evreilor de oriunde”, a transmis ministerul israelian.
Mai multe detalii: Netanyahu cere Rusiei să-i protejeze pe cetățenii israelieni după incidentul de pe aeroportul din Daghestan, Zelenski spune că imaginile sunt „îngrozitoare”
Biden îl presează pe Netanyahu să respecte dreptul umanitar internațional
Joe Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu duminică dimineață, cei doi lideri discutând despre situația din Fâșia Gaza, a anunțat Casa Albă, potrivit The Guardian, Sky News și The Times of Israel. Președintele american i-a spus lui Netanyahu că fluxul de ajutor umanitar în Gaza trebuie „să crească imediat și semnificativ”.
„Președintele a reiterat că Israelul are tot dreptul și responsabilitatea de a-și apăra cetățenii de terorism și a subliniat necesitatea de a face acest lucru într-un mod compatibil cu dreptul umanitar internațional care acordă prioritate protejării civililor”, a precizat Casa Albă, într-un comunicat de presă.
Mai multe detalii: Biden îl presează pe Netanyahu să respecte dreptul umanitar internațional, în incursiunea din Gaza, și insistă pentru creșterea fluxului de ajutoare
Aeroportul din Daghestan, luat cu asalt de sute de oameni după ce s-a anunţat venirea unui avion din Israel
Sute de oameni au luat cu asalt duminică seară pistele de aterizare şi terminalul aeroportului din Mahacikala, capitala republicii ruse majoritar musulmane a Daghestanului, după ce s-a anunţat că un avion care vine din Israel urmează să aterizeze, relatează Reuters, The Times of Israel și AFP.
Conform presei ruse de stat, oamenii au apărut pe acoperişul aeroportul şi pe piste. Înregistrări video postate pe Telegram arată zeci de bărbaţi doborând bariere, încercând să controleze maşinile care ies din aeroport sau forţând porţile din terminal. Într-una dintre înregistrări poate fi văzut un bărbat pe una dintre aripile unui avion al companiei ruse Red Wings.
Mobs break into the Makhachkala airport, in Russias north Caucasus, looking to lynch Jews after rumors spread about the arrival of Jewish refugees from Israel. pic.twitter.com/stMvyqNUqv
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) October 29, 2023
It is unusual to witness protests in Russia, as the country often maintains a strict stance on public demonstrations and dissent.
— Russian Market (@runews) October 29, 2023
Muslim protesters have encircled the plane arriving from Israel. pic.twitter.com/wfwuKvWTtG
This is insane. https://t.co/z1A9bEWJiX pic.twitter.com/hpas96fdcP
— Russian Market (@runews) October 29, 2023
Mai multe detalii: Aeroportul din Daghestan, luat cu asalt de sute de oameni după ce s-a anunţat venirea unui avion din Israel. Terminalul a fost închis | VIDEO
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Îl vom urmări pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, până când vom ajunge la el
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Damiel Hagari, a promis duminică seară, într-o conferință de presă, că armata îl va „urmări” pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, „până când vom ajunge la el”, scrie The Times of Israel.
Hagari a mai spus că „populația din Gaza vorbește deja despre cum Sinwar a adus dezastrul asupra lor”.
„El este omul responsabil pentru distrugerea Fâșiei Gaza, gândește și acționează ca un criminal, care a dovedit lumii întregi că Hamas este mai rău decât ISIS”, a mai susținut Hagari.
Armata israeliană anunță că numărul ostaticilor confirmați pe care Hamas îi ține în Gaza a crescut la 239
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat duminică seară că armata a notificat până în prezent familiile a 239 de ostatici că cei dragi lor sunt ținuți în Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
El a precizat că acest număr nu este cel definitiv, deoarece armata investighează noi informații.
„Este un număr greu de aflat. Printre ostatici se află și lucrători străini, ne ia timp să ajungem la familiile tuturor”, a afirmat Hagari.
Această cifră nu îi include pe cei patru ostatici eliberați – Judith și Natalie Ra’anan, eliberate vineri seară, și cele două femei în etate, Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper, eliberate luni seară.
Hagari a mai spus că numărul persoanelor date dispărute a căror soartă este necunoscută în prezent se ridică la 40.
Generalul israelian care se ocupă de frontul intern: Acest război va fi lung, va dura săptămâni sau luni
Șeful Comandamentului Frontului Intern al armatei israeliene, generalul-maior Rafi Milo, avertizează că războiul în desfășurare din Fâșia Gaza ar putea dura chiar luni de zile și că economia va trebui în cele din urmă să se redeschidă, chiar și în timpul luptelor, scrie The Times of Israel.
„Acest război va fi lung, săptămâni sau luni”, a spus Milo, în cadrul unei conferințe de presă în orașul Ashkelon din sudul țării.
Conform acestuia, Comandamentul Frontului Intern efectuează evaluări zilnice pentru a decide dacă restricțiile pot fi ridicate.
„Ne uităm la abilitățile și intențiile inamicilor”, a precizat Milo.
„Pentru că va fi un război lung, rutina zilnică va reveni lent(la normalitate). Economia trebuie să se deschidă”, a mai spus el.
Milo a precizat că soldații Comandamentului Frontului Intern sunt staționați în întreaga țară pentru a oferi un sentiment de siguranță civililor israelieni, menționând că „securitatea personală și rezistența” au fost afectate în urma masacrelor din 7 octombrie.
Manifestații propalestieniene în întreaga lume
Manifestanții propalestinieni au ieșit duminică, 29 octombrie, pe străzile din întreaga lume. În capitala Spaniei, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă fluturând steagul Palestinei, în timp ce manifestanții au protestat, de asemenea, în fața ambasadei israeliene din Atena, relatează Sky News.
La Madrid, aproximativ 35.000 de persoane, printre care și un ministru, au manifestat pentru încetarea focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza şi în semn de susţinere pentru palestinieni, în cea de a 23-a zi a conflictului.
Mai multe detalii: Manifestații propalestieniene în întreaga lume. La Madrid, 35.000 de oameni au ieșit în stradă, cerând un armistițiu imediat între Israel și Hamas | VIDEO
Un camion cu 45.000 de sticle de apă urmează să treacă granița în Gaza, anunță Salvați Copiii
Organizația umanitară a anunțat că unul dintre camioanele sale cu ajutoare a reușit să treacă în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, relatează Sky News.
Un alt camion, care transportă alte 45.000 de sticle de apă, va ajunge și el în Gaza, probabil în cursul zilei de mîine, a mai transmis organizația.
Camioanele cu ajutoare umanitarea așteaptă să intre în Gaza încă din 16 octombrie, menționează Salvați Copiii.
Jason Lee, reprezentantul organizației, a declarat: „Deși fiecare ajutor care ajunge la familiile din Gaza este important, ritmul actual de livrare nu este nici pe departe suficient”.
„Trebuie să existe o trecere sigură și constantă pentru ajutoarele umanitare și pentru personal, și trebuie să se întâmple acum. Timpul costă vieți”, a punctat el.
Riscul extinderii conflictului în Orientul Mijlociu este real, avertizează Casa Albă
SUA consideră că există un „risc ridicat” de extindere în Orientul Mijlociu a conflictului dintre Israel și Hamas, în condițiile în care grupările militante care acționează drept interpuși ai Iranului continuă să vizeze trupele americane staționate în regiune, relatează CNN.
„Suntem vigilenți, pentru că vedem amenințări ridicate împotriva forțelor noastre în întreaga regiune și un risc ridicat de extindere a acestui conflict în alte părți ale regiunii. Facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a descuraja și a preveni acest lucru”, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, duminică, la emisiunea „Face the Nation” de la CBS.
Mai multe detalii: Casa Albă avertizează că riscul extinderii conflictului Israel-Hamas în regiunea Orientului Mijlociu este „real și ridicat”
Biden a discutat cu Netanyahu după ce Israelul și-a extins operațiunile terestre în Gaza
Președintele american Joe Biden a avut duminică o serie de convorbiri cu liderii regionali din Orientul Mijlociu, relatează Sky News.
Unul dintre liderii cu care a discutat Biden este premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Potrivit ofițerului de presă al premierului Netanyahu, cei doi lideri au discutat duminică, după ce Israelul și-a extins operațiunile terestre în Fâșia Gaza.
Partea israeliană nu a detaliat, până acum, conversația, dintre Biden și Netanyahu.
Armata israeliană bombardează în Liban ca ripostă la 10 rachete lansate spre Israel
IDF (armata israeliană) anunță că că efectuează lovituri în Liban ca răspuns la rachetele lansate anterior asupra Israelului, scrie The Times of Israel.
Armata spune că 10 rachete au fost trase spre teritoriul israelian.
Una dintre acestea a lovit o clădire din Kiryat Shmona, fără a provoca victime.
Aflat la Rafah, procurorul şef al CPI afirmă că vrea să viziteze atât Gaza, cât şi Israelul
Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a vizitat duminică punctul de trecere de la Rafah dintre Fâşia Gaza şi Egipt şi a postat un clip video pe social media în care a afirmat că speră să viziteze atât teritoriul palestinian, cât şi Israelul în timp ce se află în regiune, informează Reuters.
El a mai spus că ajutoarele pentru civili nu trebuie reţinute în niciun fel. „Nu ar trebui să existe niciun impediment asupra ajutoarelor umanitare care merg la copii, femei şi bărbaţi, civili, sunt nevinovaţi”, a menţionat Khan, potrivit Agerpres.
El a adăugat că civilii au drepturi în conformitate cu legea internaţională umanitară şi că „dau naştere chiar la răspundere penală când aceste drepturi sunt limitate, în conformitate cu Statutul de la Roma”, tratatul fondator al CPI.
#ICC Prosecutor @KarimKhanQC was at the Rafah Border Crossing between Egypt and the Gaza Strip this weekend.
— Int’l Criminal Court (@IntlCrimCourt) October 29, 2023
Watch his remarks on the current situation in Israel and the State of Palestine. 👇 pic.twitter.com/Z22DMLaAv3
Tribunalul internaţional investighează teritoriile ocupate palestiniene din 2021, încercând să determine dacă au existat sau nu crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Khan a afirmat anterior că CPI are jurisdicţie atât asupra presupuselor crime de război şi crime împotriva umanităţii din timpul atacului de la 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, cât şi a celor care ar fi comise în Fâşia Gaza.
Semiluna Roșie Palestiniană susține că armata israeliană a bombardat în mod repetat apropierea spitalului Al-Quds din Gaza
Societatea Semiluna Roșie Palestiniană afirmă că armata israeliană a bombardat în mod repetat în jurul spitalului său din nordul Fâșiei Gaza, provocând pagube și punându-i în pericol pe civili, relatează AFP, potrivit The Times of Israel.
„Armata israeliană continuă în mod deliberat să lanseze rachete direct în apropierea spitalului Al-Quds cu scopul de a forța personalul medical, persoanele strămutate și pacienții să evacueze spitalul. Acest lucru a provocat daune semnificative departamentelor spitalului și a expus rezidenții și pacienții la sufocare”, a transmis organizația, într-un comunicat de presă.
Israelul a cerut tuturor civililor din nordul Fâșiei Gaza să se deplaseze spre sud, în timp ce își intensifică operațiunile împotriva teroriștilor Hamas din zonă.
De asemenea, Israelul a acuzat Hamas că folosește numeroase spitale din Gaza ca baze de operațiuni, folosindu-le ca scuturi umane.
Trupele israeliene au avansat peste trei kilometri în nordul Fâșiei Gaza, arată o înregistrare video analizată de CNN
Trupele israeliene au înaintat aproximativ trei kilometri în Fâşia Gaza, arată analiza unei înregistrări video publicate de presa israeliană, scrie CNN, potrivit news.ro.
În această înregistrare video, realizată duminică militarii ridică un steag israelian pe acoperişul unui hotel, în Fâşia Gaza.
CNN notează că a geolocalizat înregistrarea video într-o zonă care se află la aproximativ trei kilometri de bariera de securitate.
For the first time since September 12, 2005, the Israeli flag flies in Gaza. We are UNBREAKABLE. 🇮🇱 pic.twitter.com/8BEjeR4oLg
— The Mossad: Satirical, Yet Awesome (@TheMossadIL) October 28, 2023
„Militari din al 52-lea Batalion al al Brigăzii 401 flutură steagul israelian în inima (Fâşiei) Gaza, în apropiere de plajă”, spune un militar în înregistrarea video, filmată la câţiva kilometri nord de centrul oraşului Gaza.
Mai multe detalii: Trupele israeliene au avansat 3 kilometri în nordul Fâșiei Gaza și au ridicat un steag pe acoperişul unui hotel, arată imagini analizate de CNN | VIDEO
Evacuarea pacienților din spitalul al-Quds din Gaza ar „înseamna uciderea lor”, avertizează Semiluna Roșie palestiniană
Într-o declarație video publicată pe platforma de socializare X, Semiluna Roșie palestiniană afirmă că nu are mijloacele necesare pentru a evacua spitalul al-Quds din Gaza, scrie The Guardian.
„Avem peste 400 de pacienți care se află în interiorul spitalului, mulți dintre ei sunt în unitatea de terapie intensivă. Evacuarea lor înseamnă să-i omorâm. De aceea, refuzăm ordinul de evacuare”, spune un reprezentant al grupului.
„Facem apel la comunitatea internațională să intervină imediat pentru a opri catastrofa umanitară care se desfășoară”, a adăugat el.
Într-o înregistrare video ulterioară, Semiluna Roșie palestiniană a precizat că în interiorul spitalului locuiesc acum 14.000 de civili strămutați, dintre care majoritatea sunt copii și femei.
„Aceștia trăiesc în frică și anxietate din cauza amenințărilor autorităților de ocupație de a bombarda spitalul în care s-au refugiat din cauza bombardamentelor în curs, crezând că acesta va fi un refugiu sigur”, a mai transmis organizația.
Celula teroristă din sudul Libanului care a lansat rachete spre Muntele Dov, lovită de un atac cu dronă, anunță IDF
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că au efectuat un atac cu dronă împotriva unei celule teroriste din sudul Libanului care a lansat rachete în zona Muntelui Dov în cursul zilei de astăzi, scrie The Times of Israel.
כלי טיס של צה״ל תקף לפני זמן קצר חוליית מחבלים שזוהתה במרחב הר דב, מדובר בחוליה שביצעה שיגורים לעבר שטח ישראל מוקדם יותר היום. בתקיפה הושמדו גם אמצעי לחימה רבים איתם תכננו המחבלים לבצע שיגורים נוספים לעבר שטח ישראל» pic.twitter.com/SKzRhJryrk
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 29, 2023
IDF adaugă că avioanele sale de luptă au lovit, de asemenea, o poziție Hezbollah ca ripostă la atacul cu rachete.
Cinci palestinieni, ucişi de armata israeliană în Cisiordania, anunță Ministerul palestianian al Sănătății
Cinci palestinieni au fost împuşcaţi mortal duminică dimineaţă de armata israeliană în timpul mai multor incursiuni militare în Cisiordania ocupată, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Autorităţii palestiniene, relatează AFP, potrivit AFP.
Cei cinci palestinieni, cu vârste între 29 şi 35 de ani, au fost ucişi în timpul unor confruntări cu armata israeliană. Doi dintre ei au murit în tabăra de refugiaţi Askar din Nablus.
Celelalte incidente au avut loc la Beit Rima, la nord-vest de Ramallah, în tabăra de refugiaţi Dheisheh de la Bethleem şi la Tamun, la nord de oraşul Jenin.
Armata israeliană a afirmat că soldaţii săi „au deschis focul pentru a riposta” la Beit Rima, după ce au fost vizaţi de cocktailuri Molotov în timpul unei „operaţiuni antiteroriste” în localitate.
La Askar, „schimburi de tiruri” au avut loc între bărbaţi palestinieni înarmaţi şi o forţă israeliană intrată în tabără „pentru a demola casa” unui activist, potrivit aceleiaşi surse.
Aceasta a mai menţionat acroşaje armate cu activişti palestinieni în timpul unei operaţiuni care viza arestarea de palestinieni căutaţi în regiunea Jenin.
Peste 110 palestinieni au fost ucişi în Cisiordania în timpul operaţiunilor armatei israeliene de la declanşarea, pe 7 octombrie, a războiului în Fâşia Gaza între Hamas şi Israel.
„Oamenii din Gaza întreabă unde ar trebui să moară, nu unde ar trebui să meargă”
Un parlamentar britanic a cărui familie se află în Fâșia Gaza afirmp că oamenii nu mai întreabă unde pot merge în siguranță, ci „unde vrem să fim când vom muri”, relatează Sky News.
Layla Moran, purtătoarea de cuvânt a liberal-democraților pe probleme de afaceri externe, a declarat că guvernul britanic și alți aliați internaționali „eșuează” în prevenirea victimelor civile prin refuzul de a cere o încetare a focului, în timp ce a descris disperarea resimțită de palestinieni.
Israelul le-a spus oamenilor să fugă în sudul Fâșiei Gaza înainte de extinderea operațiunilor terestre, în următoarea fază a războiului.
Layla Moran a declarat, pentru BBC: „Sunt bombardamente în sud – sunt bombardamente pe așa-numita rută sigură care le-a fost dată pentru a ajunge în sud”.
Mai multe detalii: Un parlamentar britanic spune că oamenii din Gaza întreabă acum „unde ar trebui să moară, nu unde ar trebui să meargă”
Hamas anunță „Lupte violente” în curs cu armata israeliană în nordul Fâşiei Gaza
Hamas a anunţat duminică „lupte violente” în curs între combatanţii săi şi forţele israeliene în nordul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană desfăşoară incursiuni terestre de vineri seară, relatează AFP.
„Combatanţii noştri sunt angajaţi în acest moment în lupte violente cu arme automate şi antitanc cu forţele de ocupaţie care efectuează o incursiune în nord-vestul Gaza”, au anunţat brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Brigăzile al-Qassam au anunţat anterior că au tras cu „obuze de mortieră şi rachete” asupra unei poziţii militare israeliene la Erez, principalul punct de trecere între teritoriul palestinian şi Israel, închis de la începutul războiului, pe 7 octombrie.
În tot acest timp, Reuters transmite live cu atacurile israeliene din Fâșia Gaza:
Salvați Copiii: În Fâșia Gaza au fost uciși mai mulți copii decât în toate zonele de conflict din lume anul trecut
În Fâșia Gaza au fost uciși mai mulți copii în trei săptămâni decât în toate zonele de conflict din lume în fiecare din ultimii trei ani, afirmă organizația Salvați Copiii, potrivit Sky News.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat, în cel mai recent bilanț, că 3.324 de copii au fost uciși în enclava asediată în urma bombardamentelor aeriene israeliene începând din 7 octombrie.
În toate zonele de conflict din peste 20 de țări, 2.674 de copii au fost uciși în 2020, 2.515 în 2021 și 2.985 în 2022, a anunțat organizația Salvați Copiii.
Mai multe detalii: În doar 3 săptămâni, în Fâșia Gaza au fost uciși mai mulți copii decât în toate zonele de conflict din lume anul trecut, atrage atenția Salvați Copiii
Iranul respinge orice legătură cu atacurile Hamas din 7 octombrie
Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că afirmațiile potrivit cărora Iranul ar fi avut o legătură directă cu atacurile Hamas din 7 octombrie sunt „nefondate”, relatează Sky News.
„Întotdeauna am avut (…) sprijin internațional pentru Palestina. Nu am negat niciodată acest lucru”, a declarat Amirabdollahian, pentru CNN.
„Acesta este adevărul, dar în legătură cu această operațiune numită Furtuna Al Aqsa, nu a existat nicio legătură (…) între Iran și această operațiune a Hamas, nici guvernul meu și nici o altă parte a țării mele nu au avut nimic de-a face”, a precizat șeful diplomației iraniene.
Iranul a fost un susținător pe termen lung al Hamas și, la începutul acestei săptămâni, Vahid Jalalzadeh, șeful Comitetului de Securitate Națională al parlamentului iranian, a declarat că Teheranul a fost „în contact cu prietenii noștri Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah”.
Armata israeliană anunță că trupele sale au ucis mai mulți teroriști palestinieni în confruntările din nordul Fâșiei Gaza
Armata israeliană afirmă că trupele sale au ucis mai mulți teroriști palestinieni în timpul confruntărilor care au loc partea de nord a Fâșiei Gaza, relatează The Times of Israel.
Într-un incident, mai mulți agenți Hamas au ieșit dintr-un tunel din nordul Fâșiei Gaza, în apropiere de punctul de trecere Erez, și s-au ciocnit cu Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
FDI spune că trupele israeliene au ucis mai mulți dintre acești teroriști și i-au rănit pe alții.
Alți câțiva bărbați înarmați palestinieni au fost uciși în alte lupte din apropiere, precizează FDI.
În plus, IDF afirmă că forțele terestre au ordonat Forțelor Aeriene să efectueze atacuri cu drone împotriva a două baze de pregătire ale Hamas, bombardamentele soldându-se cu uciderea mai multor militanți Hamas.
בשעות האחרונות צה”ל המשיך לתקוף ולחסל מחבלים ברצועת עזה, לוחמי צה”ל שפעלו בסמוך למעבר ארז זיהו מספר מחבלים שיצאו מפיר של מנהרה בשטח רצועת עזה, לאחר הזיהוי הלוחמים ניהלו מולם קרב, הרגו מספר מחבלים ופצעו נוספים. במקביל, התרחשו מספר קרבות נוספים בהם חוסלו מחבלים» pic.twitter.com/R4TpMIJupy
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 29, 2023
Israelul acuză Hamas că are suficiente provizii pentru un „război lung și prelungit”
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat duminică, 29 octombrie, organizația islamistă palestiniană Hamas că păstrează proviziile din enclavă pentru militanții săi, în detrimentul civililor din Fâșia Gaza, relatează Sky News.
„Hamas, regimul care guvernează Fâșia Gaza, este bine aprovizionat”, a afirmat Levy.
„Hamas, responsabil pentru locuitorii din Gaza, are suficientă hrană, combustibil, medicamente și provizii pentru un război lung și de durată împotriva poporului nostru, pe cheltuiala propriilor oameni”, a mai declarat reprezentantul guvernului israelian.
Mai multe detalii: Israelul spune că Hamas are suficiente provizii pentru un „război lung și prelungit” și că există suficient combustibil pentru spitalele din Gaza
Herzog se întâlnește cu familiile ostaticilor din Gaza
Președintele israelian Isaac Herzog se întâlnește cu reprezentanții familiilor ostaticilor din Gaza la reședința lui din Ierusalim, scrie The Times of Israel.
Aproximativ 70 de membri ai familiilor a 35 de ostatici participă la întâlnire, iar Herzog se va întâlni cu alte rude în zilele următoare.
Furia împotriva guvernului israelian a crescut în rândul familiilor ostaticilor în ultimele zile, deoarece Israelul a lansat prima etapă a incursiunii sale terestre în Gaza, unele dintre rudele persoanelor luate ostatice temându-se că ofensiva ar putea pune în pericol viața prizonierilor.
SUA fac apel la Israel să facă „distincţie” între Hamas şi civilii palestinieni
SUA au afirmat duminică că Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face „distincţie” în operaţiunile sale militare între Hamas şi civilii palestinieni, în contextul în care armata israeliană îşi intensifică bombardamentele şi operaţiunile terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Ceea ce credem noi este că, în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operaţiuni militare, guvernul israelian ar trebui să ia toate măsurile posibile la dispoziţia sa pentru a face distincţie între Hamas – teroriştii care sunt ţinte militare legitime – şi civilii care nu sunt”, a declarat pe postul CNN consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
„Este sfatul pe care li-l dăm. Este ceea ce comunicăm şi continuăm să o facem la cele mai înalte niveluri”, a adăugat el, precizând că preşedintele Joe Biden urma să discute din nou duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Cei doi lideri discută aproape zilnic de la începutul războiului declanşat de atacul sângeros fără precedent al Hamas, din 7 octombrie, asupra teritoriului Israelului.
Jake Sullivan a mai declarat pe canalul ABC că Hamas face „tot ce îi stă în putere pentru a pune oamenii în pericol, pentru a-i utiliza ca scuturi umane”, dar „ţine de Israel să ia măsurile necesare pentru a face distincţie între Hamas, care nu reprezintă poporul palestinian, şi civilii palestinieni nevinovaţi”.
El a mai spus că Israelul trebuie să privilegieze „operaţiunile ţintite”. SUA sunt primul susţinător al Israelului şi îi furnizează un ajutor militar semnificativ, notează AFP.
IDF: Sirenele din nordul Israelului au fost declanșate de 3 rachete; două au fost interceptate, a treia a aterizat într-o zonă deschisă
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că trei rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului cu puțin timp în urmă, declanșând sirenele de raid aerian în orașele Tuba-Zangariyye, Rosh Pina, Ayelet Hashahar și Hatzor Haglilit din Galileea Superioară, scrie The Times of Israel.
Potrivit IDF, două dintre rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană, în timp ce al treilea proiectul a aterizat într-o zonă deschisă, fără a provoca pagube.
Anterior, alte rachete au fost lansate, de asemenea, din Liban asupra unor zone din apropierea comunităților nordice Malkia și Arab al-Aramshe, fără a provoca răniți.
IDF afirmă că răspund cu bombardamente de artilerie împotriva zonelor de unde au fost lansate tirurile de rachete.
Crucea Roșie și Semiluna Roșie sunt „profund alarmate” de ordinul de evacuare a spitalului Al-Quds
Crucea Roșie și Semiluna Roșie au declarat că sunt „profund alarmate” după ce personalului spitalului Al-Quds din Gaza i s-a cerut să evacueze imediat unitatea medicală, relatează BBC.
Se crede că spitalul adăpostește peste 14.000 de civili, precum și sute de pacienți.
Un comunicat al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, organizația care coordonează cele două grupări, precizează: „Spitalele sunt locuri de ajutor și de refugiu; ele trebuie protejate cu orice preț. Spitalul Al-Quds al PRCS din orașul Gaza îngrijește sute de răniți și pacienți imobilizați la pat, pe termen lung. Evacuarea pacienților, inclusiv a celor aflați la terapie intensivă, a celor aflați sub suport vital și a bebelușilor în incubatoare, este aproape, dacă nu chiar, imposibilă în situația actuală”.
„Echipele noastre raportează, de asemenea, atacuri violente și bombardamente foarte aproape de spital, care pun și mai mult în pericol oamenii. Spitalul Al-Quds este operat de PRCS, o componentă a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, și, împreună cu alte misiuni și facilități medicale, este protejat de dreptul umanitar internațional”, a mai transmis Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Organizația a adăugat că lucrătorii din domeniul sănătății „nu ar trebui să fie niciodată puși în fața dilemei imposibile de a lăsa pacienții în urmă sau de a-și risca viața rămânând în spital”.
Negocierile pentru eliberarea ostaticilor sunt în desfășurare, afirmă Casa Albă
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, afirmă că negocierile privind ostaticii sunt „în desfășurare”, SUA fiind în contact din oră în oră cu Israelul și partenerii regionali pentru a asigura eliberarea acestora, relatează The Times of Israel.
„Chiar dacă am început să vedem Israelul intervenind pe teren, acest lucru nu a schimbat opinia noastră de bază că acest lucru (eliberarea ostaticilor, n.r.) trebuie să rămână o prioritate supremă”, a spus duminică Sullivan.
Referindu-se la situația dificilă a familiilor ostaticilor, consilierul pe probleme de securitate națională a precizat: „Este imposibil să înțelegi prin ce trec fără să știi care este soarta celor dragi lor”. „Este ceva care ne apasă emoțional, dar încercăm să rămânem cât mai concentrați și cât mai lucizi posibil în atingerea obiectivului de a aduce oamenii acasă”, a mai afirmat el, adăugând că unul dintre scopurile pauzelor umanitare pe care SUA le-au cerut în luptele din Gaza este ca ostaticii să poată fi eliberați în siguranță.
Sullivan a precizat că SUA încă depun eforturi, de asemenea, pentru scoaterea celor câteva sute de cetățeni americani care doresc să părăsească Gaza – un obiectiv care s-a lovit de obstacole repetate pe fondul intransigenței israeliene, egiptene și a Hamas.
10 camioane cu ajutoare umanitare au fost primite de Semiluna Roșie Palestiniană, pe partea din Gaza a punctului de trecere de la Rafah
Zece camioane cu ajutoare umanitare au trecut de procedurile de inspecție la punctul de trecere a frontierei de la Rafah și au fost primite duminică de Semiluna Roșie palestiniană pe partea dinspre Gaza, potrivit unui reporter CNN aflat la fața locului, pe partea egipteană a graniței.
Semiluna Roșie palestiniană a precizat, într-un comunicat actualizat duminică după-amiază: „Astăzi am primit 10 camioane de la frații noștri de la Semiluna Roșie egipteană prin punctul de trecere de la Rafah, conținând alimente și produse medicale de primă necesitate. Numărul total al camioanelor primite până în prezent a ajuns la 94, în timp ce combustibilul nu a fost încă autorizat să intre”.
Reporterul CNN aflat la fața locului a văzut un total de 40 de camioane de la Alianța Națională pentru Lucrări de Dezvoltare Civilă din Egipt (NACDW) sosind pe partea egipteană a punctului de trecere de sâmbătă și până duminică dimineața – majoritatea așteptând să treacă de controalele de securitate înainte de a intra în Gaza.
Armata israeliană a declarat duminică că se așteaptă ca mai multe camioane cu ajutoare să înceapă să intre în Gaza în curând.
CNN l-a văzut, de asemenea, pe procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, la punctul de trecere de la Rafah.
Ministrul de israelian de Interne cere să se verifice dacă i se poate retrage cetățenia unei cunoscute actrițe, pentru că ar fi lăudat asaltul Hamas
Ministrul israelian de Interne, Moshe Arbel, a cerut Autorității pentru Populație și Imigrație să verifice dacă i se poate retrage cetățenia israeliană cunoscutei actrițe israeliano-palestiniene Maisa Abd Elhadi, care a fost pusă sub acuzare pentru că și-ar fi exprimat sprijinul pentru Hamas după ce a publicat pe rețelele de socializare o postare în care vorbea în termeni pozitivi despre asaltul din 7 octombrie al grupării militante palentiniene, scrie The Times of Israel.
Abd Elhadi a fost pusă sub acuzare duminică pentru identificare cu o organizație teroristă și incitare la terorism, în contextul unei ample campanii a poliției împotriva israelienilor care și-ar fi exprimat în mediul online sprijinul pentru atacurile Hamas.
Mai multe detalii: Ministrul de Interne al Israelului vrea retragerea cetățeniei cunoscutei actrițe Maisa Abd Elhadi, după postările acesteia despre asaltul Hamas
Grecia: 5.000 de manifestanţi cer, la Atena, încetarea masacrului asupra palestinienilor în Gaza
Circa 5.000 de persoane au demonstrat duminică într-o atmosferă de calm la Atena, cerând „încetarea masacrului asupra palestinienilor în Gaza”, relatează AFP, citând poliţia greacă.
„Opriţi masacrul asupra palestinienilor în Gaza”, au scandat manifestanţii. „Ne luptăm pentru pace. Pentru încheierea ocupaţiei israeliene. Pentru o Palestină liberă în frontierele de la 1967 cu capitala în Ierusalimul de Est”, au mai spus manifestanţii, potrivit Agerpres.
Manifestanţii, care au mărşăluit până la ambasada Israelului la periferia Atenei, au calificat Israelul drept „stat criminal”. Ei au denunţat, de asemenea, „abţinerea guvernului grec în cadrul unui vot de la ONU asupra unei rezoluţii a Iordaniei care solicita un armistiţiu umanitar în Gaza”.
Sâmbătă, zeci de mii de persoane au manifestat în semn de susţinere faţă de palestinieni la Londra, în Franţa şi la New York. O primă manifestaţie de solidaritate cu palestinienii a reunit circa 10.000 de persoane la Atena, pe 18 octombrie.
Înalt consilier al lui Biden: Netanyahu are responsabilitatea de a-i ține în frâu pe coloniștii isralieni, pe fondul „violențelor total inacceptabile”
Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, atrage atenția asupra creșterii „total inacceptabile” a violenței coloniștilor israelieni după izbucnirea războiului din Gaza și spune că premierul Benjamin Netanyahu „are responsabilitatea de a-i ține în frâu pe coloniști”.
„Aceasta este o provocare continuă. Ne așteptăm ca, în timp, să vedem guvernul israelian să facă un pas înainte în această privință. Ne așteptăm să fie responsabilizați coloniștii extremiști care se implică în acest tip de violență”, a declarat Sullivan pentru CNN, potrivit The Times of Israel.
Mărturia unui medic britanic blocat cu familia în Fâșia Gaza sub bombardamentele israeliene
Un medic britanic blocat în Gaza împreună cu familia sa, după ce s-a dus acolo pentru a-și vizita părinții, a cerut partidelor britanice să se unească în spatele unei încetări imediate a focului, afirmând că modul în care liderii britanici și mondiali permit uciderea civililor palestinieni, inclusiv a copiilor, va rămâne în istorie ca „o pată pe umanitate”, scrie ziarul britanic The Guardian.
„Copiii sunt acolo, îngroziți, spunând exact acest lucru: ‘Să ne omoare doar pentru ca asta să se termine. Spuneau asta, inclusiv fiica mea – vorbeau și erau cu toții de acord.” El a spus că locuința propriilor săi părinți a fost distrusă la începutul bombardamentelor și că sora sa devenise atât de disperată în timpul nopților de bombardament încât a vorbit despre faptul că își imaginase moartea membrilor familiei și că trebuia să le caute părți din corp.
Mai multe detalii: „Copiii mei spuneau: «Lasă-i să ne omoare ca să se termine odată»”. Mărturia unui medic britanic blocat cu familia în Gaza sub bombardamentele israeliene
Un membru din Liban al forțelor ONU de menținere a păcii a fost rănit într-un bombardament transfrontalier
Misiunea de menținere a păcii a ONU în Liban (Unifil) afirmă că unul dintre membrii săi a fost rănit după ce două obuze de mortier au lovit sâmbătă seară o bază din apropierea satului Houla, în sudul Libanului, relatează BBC.
Acesta a suferit răni minore și se află într-o stare stabilă, precizează organizația.
Anterior în cursul zilei de sâmbătă, un obuz a lovit sediul Unifil din orașul Naqoura, adaugă organizația, precizând că nimeni nu a fost rănit în acel incident.
Gruparea libaneză Hezbollah și armata israeliană au avut frecvent schimburi de focuri de-a lungul frontierei dintre Liban și Israel în ultimele săptămâni.
„Atacarea forțelor de menținere a păcii ale ONU este o crimă, o încălcare a dreptului internațional și trebuie să fie condamnată”, afirmă Unifil.
Sunak și Macron „subliniază importanța intrării de ajutor umanitar urgent în Gaza”
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a avut duminică o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, reiterând unitatea poziției internaționale privind Israelul și Fâșia Gaza, relatează Sky News.
Într-un comunicat de presă, Downing Street a transmis că cei doi lideri „au subliniat importanța obținerii unui sprijin umanitar urgent în Gaza”.
„Ei au convenit să colaboreze la eforturile depuse atât pentru a obține alimente cruciale, combustibil, apă și medicamente pentru cei care au nevoie de ele, cât și pentru evacuarea cetățenilor străini. Ei și-au exprimat îngrijorarea comună cu privire la riscul de escaladare în regiunea mai largă, în special în Cisiordania”, a precizat biroul premierului britanic.
Cei doi lideri „au fost de acord că este important să nu se piardă din vedere viitorul pe termen lung al regiunii și, în special, necesitatea unei soluții cu două state”.
„Ei au subliniat că Hamas nu îi reprezintă pe palestinienii obișnuiți și că barbaria lor nu ar trebui să submineze aspirațiile legitime ale poporului palestinian”, a mai transmis Downing Street.
Casa Albă: SUA pun Israelului „întrebări dificile” despre atacul militar din Fâșia Gaza
Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, nu a recunoscut duminică divergențele dintre SUA și Israel în legătură cu atacul militar din Fâșia Gaza, dar a subliniat că Washingtonul continuă să fie sincer cu aliatul său din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.
Întrebat despre indignarea tot mai mare în legătură cu bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza după atacurile mortale din 7 octombrie din interiorul Israelului, comise de militanții Hamas, Sullivan a declarat: „Nu tolerăm uciderea unor oameni nevinovați, fie că este vorba despre palestinieni, israelieni sau despre alții”.
Mai multe detalii: „Vorbim sincer”. SUA pun Israelului „întrebări dificile” despre asaltul militar din Gaza, afirmă Casa Albă
Militanți înarmați palestinieni au ieșit dintr-un tunel și s-au ciocnit cu trupele IDF în nordul Gaza, anunță postul de radio al armatei israeliene
Există mai multe relatări despre ciocniri între trupele armatei israeliene și bărbați înarmați palestinieni în partea de nord a Fâșiei Gaza, în apropiere de Erez, scrie The Times of Israel.
Postul de radio al armatei israeliene anunță că mai mulți bărbați înarmați palestinieni au ieșit dintr-un tunel din Fâșia Gaza, la câteva sute de metri de granița israeliană, și au început să se confrunte cu trupele israeliene.
Relatările spun că forțele IDF au ucis un număr de bărbați înarmați.
În contextul ciocnirilor, au fost trase tiruri de mortiere, unele dintre ele declanșând sirenele de raid aerian în comunitatea israeliană Netiv Ha’asara, situată chair la granița de nord cu Gaza.
Nu a existat nicio reacție imediată din partea IDF cu privire la acest incident.
Armata israeliană anunță că a lovit o celulă teroristă din sudul Libanului care pregătea un atac cu rachete antitanc
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că au lovit o celulă teroristă din sudul Libanului care se pregătea să efectueze un atac cu rachete ghidate antitanc în apropiere de comunitatea nordică israeliană Avivim, scrie The Times of Israel.
Incidentul vine pe fondul atacurilor repetate cu rachete și proiectile ale grupării teroriste Hezbollah asupra nordului Israelului.
כוחות צה”ל תקפו לפני זמן קצר חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ”ט משטח לבנון לעבר שטח ישראל במרחב אביבים. pic.twitter.com/x4iMGJ3oeb
— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 29, 2023
Armata israeliană anunță că mai multe camioane cu ajutoare umanitare vor intra în Gaza
Mai multe camioane cu ajutoare vor începe să intre în curând în Fâșia Gaza, a precizat duminică armata Israelului care neagă lipsa de provizii de alimente, apă sau medicamente din zonă, în contextul blocadei impuse de Israel ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, relatează CNN.
„Avem multe îngrijorări cu privire la ceea ce se află în aceste camioane, așa că inspectăm… Vom vedea mai multe camioane și cantitatea va fi mult mai mare în următoarele zile”, a declarat într-o conferință de presă colonelul Elad Goren, șeful Departamentului pentru afaceri civile al COGAT (Coordonatorul activităților guvernamentale în Teritoriu), adăugând că Israelul a creat un mecanism comun cu ONU, Statele Unite și Egiptul pentru a „facilita accesul asistenței umanitare din Egipt în Gaza”.
Mai multe detalii: Armata israeliană anunță că mai multe camioane cu ajutoare vor intra în Gaza și afirmă că nu există o penurie de provizii în Fâșie
IDF anunță că forțele terestre au ucis militanți înarmați ai Hamas și au distrus obiective teroriste în Fâșia Gaza
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat duminică, 29 octombrie, că trupele terestre continuă să opereze în partea de nord a Fâșiei Gaza, ucigând mai mulți militanți ai Hamas și distrugând obiective aparținând grupării islamiste palestiniene, relatează The Times of Israel.
Armata israeliană afirmă că trupele sale au ucis mai mulți bărbați înarmați ai Hamas care au deschis focul asupra forțelor terestre israeliene din Fâșia Gaza, precum și alți teroriști identificați pe o plajă din enclavă, în apropierea comunității Zikim din sudul Israelului.
IDF says that during the ground operation in the Gaza Strip, forces killed a number of Hamas operatives who opened fire at troops, and others identified on the coast, near Zikim. Troops also struck anti-tank guided missile positions, observation posts, and other Hamas… pic.twitter.com/kiFGdbMmdW
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 29, 2023
Potrivit FDI, trupele terestre, inclusiv tancurile, au lovit și poziții de rachete ghidate antitanc, posturi de observație și alte infrastructuri ale Hamas.
Mai multe detalii: Armata israeliană publică noi imagini video cu atacurile tancurilor și avioanelor sale din Fâșia Gaza, susținând că a distrus obiective ale Hamas | VIDEO
Trei bărbați palestinieni, uciși în Cisiordania în cursul nopții, anunță autoritățile. Totalul a ajuns la 114 palestinieni morți după 7 octombrie
Trei bărbați palestinieni au fost uciși în incursiunile militare israeliene din Cisiordania în cursul nopții, a anunțat duminică Ministerul palestinian al Sănătății, potrivit CNN.
Acest lucru ridică la 114 numărul palestinienilor uciși în Cisiordania după 7 octombrie. Ministerul a anunțat moartea celor trei bărbați într-o scurtă postare pe pagina sa de Facebook.
Un context: Tensiunile, care erau deja ridicate înainte de atacul Hamas, au dat în clocot în Cisiordania ocupată, unde locuitorii au declarat anterior pentru CNN că se tem de un val de violență din partea armatei și a forțelor de securitate israeliene, precum și de atacuri de răzbunare din partea celor aproximativ 700.000 de coloniști israelieni care trăiesc în zonă.
Violențele au fost deosebit de acute în acest an, numărul palestinienilor – militanți și civili – uciși în Cisiordania ocupată de forțele israeliene de la începutul anului fiind cel mai mare din ultimele aproape două decenii.
Operațiunile IDF fac parte din invazie, spune fostul ministru de externe israelian
Un fost ministru de externe israelian a declarat că acțiunile întreprinse de forțele militare israeliene fac parte dintr-o invazie, dar că națiunea nu are alternativă, relatează Sky News.
Întrebată dacă actuala operațiune a forțelor israeliene este o invazie, Tzipi Livni a declarat: „Da, aceasta face parte din ea”.
„Nu avem altă alternativă (la eliminarea Hamas). După cum v-am mai spus, am fost membră a cabinetului israelian în timpul operațiunilor militare împotriva Hamas. O dată am încercat să ajungem la descurajare, cealaltă dată am ajuns la un acord cu ei – dar nimic nu a ajutat”, a spus Livni, pentru postul britanic de televiziune.
Ea a adăugat: „Nu este o sarcină ușoară. Dar care este cealaltă alternativă?”
Sirene de raid aerian se aud în orașele israeliene de la granița cu Fâșia Gaza
Sirenele aeriene care avertizează despre pericolul sosirii unor rachete continuă să răsune în mod constant pe tot parcursul zilei într-o serie de comunități israeliene din apropierea graniței cu Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.
Majoritatea orașelor din apropierea graniței cu enclava au fost evacuate în mare parte.
Nu există informații imediate cu privire la răniți sau pagube.
Armata israeliană îşi sporeşte numărul de trupe în Fâşia Gaza (purtător de cuvânt)
Forţele de apărare israeliene (IDF) şi-au sporit numărul trupelor care intră în Fâşia Gaza, unde se află în război cu gruparea islamistă Hamas, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al IDF, potrivit AFP.
„În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, noi am crescut” numărul forţelor armatei care intră în Fâşia Gaza „şi ele s-au alăturat celor care luptă deja acolo”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.
„Noi intensificăm treptat operaţiunile terestre şi extinderea forţelor noastre în Fâşia Gaza”, a precizat el.
OMS este „profund îngrijorată” de informațiile privind avertismentul de evacuare a spitalului al-Quds din Gaza
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că rapoartele conform cărora Semiluna Roșie palestiniană a primit avertismente din partea Israelului de a evacua imediat spitalul al-Quds din Fâșia Gaza sunt „profund îngrijorătoare”, relatează The Guardian.
„Reiterăm – este imposibil să evacuezi spitale pline de pacienți fără a le pune în pericol viața. În conformitate cu dreptul internațional umanitar, asistența medicală trebuie să fie întotdeauna protejată”, a subliniat șeful OMS.
The @PalestineRCS report of evacuation threats to Al-Quds hospital in Gaza is deeply concerning.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) October 29, 2023
We reiterate – its impossible to evacuate hospitals full of patients without endangering their lives.
Under International Humanitarian Law, healthcare must always be protected.
Papa Francisc cere încetarea focului între Israel și Hamas și eliberarea ostaticilor
Suveranul Pontif a făcut duminică un apel la incetarea focului în războiul dintre Israel și Hamas și a cerut, totodată, ca ostaticii din Fâșia Gaza să fie eliberați, relatează Reuters și The Standard.
„Nimeni să nu abandoneze posibilitatea de a opri armele. Încetați focul (…) noi spunem «încetați focul, încetați focul». Frați și surori, opriți-vă! Războiul este întotdeauna o înfrângere, întotdeauna”, a spus Papa Francisc în binecuvântarea sa săptămânală din Piața Sfântul Petru.„
Referindu-se la ceea ce a numit „situația gravă din Palestina și Israel”, Papa Francisc a mai spus că „în Gaza, în special, trebuie să fie garantat ajutorul umanitar și fie ca ostaticii să fie eliberați imediat”.
Israelul redeschide a doua dintre cele trei conducte de apă care ajung în Fâșia Gaza
Autoritățile israeliene au redeschis duminică cea de-a doua dintre cele trei conducte prin care este furnizată apă în Fâșia Gaza, permițând acum ca un total de aproximativ 28,5 milioane de litri pe zi să ajungă în teritoriul condus de Hamas, relatează The Times of Israel, citând un anunț al coordonatorului activităților guvernamentale din Teritoriu (COGAT).
Înainte de război Israelul furniza în Fâșia Gaza aproximativ 49 de milioane de litri de apă pe zi.
Pe 9 octombrie, Israelul a întrerupt livrarea de apă prin conducte către Gaza, ceea ce reprezintă 9% din aprovizionarea cu apă a enclavei pe timp de pace, potrivit unui oficial al COGAT, dar a redeschis săptămâna trecută una dintre conductele din sud, cu un debit redus.
COGAT afirmă că în prezent există suficientă apă și alimente pentru a satisface nevoile umanitare din Gaza, adăugând că agenția monitorizează în mod constant situația.
De asemenea, COGAT a precizat că Hamas distribuie combustibil spitalelor din Gaza pentru a le menține în funcțiune cu ajutorul generatoarelor diesel, în parte pentru că gruparea a construit centre de comandă și control sub aceste unități sanitare.
Fragmente din rachete interceptate au căzut în orașe din centrul Israelului, inclusiv la o școală
Fotografii și videoclipuri publicate pe rețelele sociale arată fragmente de rachete aparent interceptate care au căzut în mai multe zone din centrul Israelului în timpul celui mai recent baraj lansat de Hamas, relatează The Times of Israel.
Un fragment a căzut în curtea unei școli din Ramat Hasharon. Toți elevii se aflau înăuntru și în adăposturi în acel moment.
בזמן הלימודים ברמת השרון: רסיס נפל בחצר בית ספר, התלמידים היו במרחבים מוגניםhttps://t.co/idD6L5rLms pic.twitter.com/D8ruMWLIVh
— ynet עדכוני (@ynetalerts) October 29, 2023
Fragmente au căzut și în orașul Rishon Lezion.
נפילת רקטה בראשון לציון @uri_sela pic.twitter.com/LhRPZFuDt7
— וואלה! (@WallaNews) October 29, 2023
Autoritățile îi avertizează pe civili că nu ar trebui să iasă din adăposturi în momentul în care sirenele se opresc pentru că poate dura puțin timp până când fragmentele – adesea de dimensiuni considerabile – cad pe sol. Astfel, oamenii ar trebui să mai rămână în zona sigură cel puțin zece minute.
Mai multe rachete au fost lansate din Liban spre Israel, anunță armata israeliană
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că mai multe rachete au fost lansate din Liban spre zona Muntelui Dov, la granița israeliană de nord, unde se află mai multe poziții militare și niciun oraș, relatează The Times of Israel.
Armata Israelului a precizat că toate proiectilele au aterizat în zone deschise, fără a provoca victime și a adăugat că IDF răspund cu bombardamente de artilerie împotriva surselor tirurilor de rachete din sudul Libanului.
Netanyahu prezintă scuze după controversele legate de mesajul în care a acuzat șefii securității pentru atacul Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat scuze, într-un mesaj pe platforma X, după afirmațiile de sâmbătă, făcute pe aceeași rețea socială, prin care a aruncat vina asupra serviciilor de securitate pentru că nu a fost prevenit atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, relatează The Times of Israel.
„M-am înșelat. Lucrurile pe care le-am spus în urma conferinței de presă nu ar fi trebuit să fie spuse și îmi cer scuze pentru asta. Le acord sprijin deplin tuturor șefilor serviciilor de securitate. Trimit putere șefului Statului Major și comandanților și soldaților din IDF care se află în prima linie și luptă pentru casa noastră”, a transmis Netanyahu.
Șeful ONU avertizează că situația din Gaza devine tot mai disperată „cu fiecare oră”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că situația din Fâșia Gaza se deteriorează rapid, în timp ce a repetat apelurile pentru o încetare a focului care să pună capăt „coșmarului” vărsării de sânge, relatează Al Jazeera.
„Situația din Gaza devine tot mai disperată de la o oră la alta. Regret că, în loc de o pauză umanitară extrem de necesară, susținută de comunitatea internațională, Israelul și-a intensificat operațiunile militare”, a declarat Guterres, aflat în vizită în capitala Nepalului, Kathmandu.
„Numărul civililor care au fost uciși și răniți este total inacceptabil. Lumea este martoră la o catastrofă umanitară care are loc sub ochii noștri”, a adăugat șeful ONU.
Programul Alimentar Mondial spune că încă 40 de camioane cu ajutoare sunt așteptate să intre în Gaza, dar „e nevoie de mai mult”
Se așteaptă ca încă 40 de camioane cu ajutoare să intre duminică în Fâșia Gaza, pe fondul înrăutățirii situației umanitare, a declarat pentru CNN reprezentantul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) și director de țară pentru Palestina, Samer Abdeljaber.
„Sperăm că astăzi vom putea permite intrarea mai multor camioane în Gaza – se așteaptă ca 40 de camioane să treacă. Cu toate acestea, trebuie să observăm, de asemenea, că nu este suficient în comparație cu nevoile care cresc vertiginos (…) în acest moment, în Gaza, avem nevoie de mai mult decât atât”, a declarat Abdeljaber.
Reprezentantul PAM a explicat că doar pentru ca organizația să poată ajunge la un milion de persoane, este nevoie de 40 de camioane pe zi.
„Dacă vrem să sprijinim două milioane de persoane, avem nevoie de 100 de camioane cu alimente”, a spus Abdeljaber.
Camioanele care intră în Fâșie includ alimente, apă și provizii medicale, dar nu și combustibil.
În același timp, întreruperea comunicațiilor din Fâșia Gaza a reprezentat o „provocare majoră” pentru Programul Alimentar Mondial, a mai declarat Samer Abdeljaber.
„Din fericire, astăzi, se revine treptat, dar după 36 de ore de lipsă de comunicare pe teren cu personalul nostru, cu partenerii noștri, chiar și numai pentru a planifica traversarea și transbordarea camioanelor a fost o provocare majoră și acest lucru arată cât de vulnerabilă este întreaga situație dacă nu se asigură un lucru atât de simplu precum comunicarea pentru a ne permite să operăm”, a adăugat reprezentantul PAM.
Tir de rachete asupra centrului Israelului
Alarmele privind riscul de lovituri aeriene au fost declanșate duminică în mai multe orașe din centrul Israelului, inclusiv Tel Aviv, Herzliya, Ra’anana, Holon și Hod Hasharon, relatează The Times of Israel.
Nu există informații imediate cu privire la victime sau pagube materiale.
Canalul 12 relatează că tirul de rachete a făcut ca 1,5-2 milioane de oameni să fugă către adăposturi.
Semiluna Roșie palestiniană spune că Israelul îi cere să evacueze imediat spitalul al-Quds
Reprezentanții Semilunii Roșii palestiniene au declarat duminică, 29 octombrie, că au primit avertismente din partea autorităților israeliene de a evacua imediat spitalul al-Quds din Fâșia Gaza, pentru că acesta „va fi bombardat”, relatează The Guardian.
„Începând din această dimineață, au avut loc raiduri la 50 de metri de spital”, precizează Semiluna Roșie palestiniană într-un mesaj publicat pe rețeaua X.
❌Urgent: @PRCS has just received serious threats from the occupation authorities to immediately #evacuate Al-Quds Hospital in the #Gaza Strip, as it is going to be #bombarded. Since this morning, there has been raids 50 meters away from the hospital
— PRCS (@PalestineRCS) October 29, 2023
📢Please share widely.… pic.twitter.com/hmfbRVr1lg
Hamas raportează ciocniri cu trupele israeliene în mai multe zone din Gaza
Brigăzile Izzedine al-Qassam, brațul militar al Hamas, a raportat, pe contul său de Telegram, ciocniri armate cu trupe și vehicule israeliene în nord-vestul Fâșiei Gaza, relatează BBC.
Informații similare au fost publicate și sâmbătă pe același cont Telegram, fiind raportate lupte în tot nord-vestul Gaza.
BBC notează că a verificat locația unui videoclip difuzat de armata israeliană care arată vehiculele sale foarte aproape de nord-vestul Gaza, dar în Israel.
Peste noapte, același cont de Telegram al-Qassam a raportat ciocniri cu trupele israeliene la est de orașul Gaza.
Armata israeliană a anunțat că trupele sale se află pe teren în Fâșia Gaza, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că au fost desfășurați comandanți în diferite locuri din enclavă.
Armata israeliană afirmă că militarii „fac tot posibilul pentru a-i aduce acasă pe ostatici” din Gaza
Pe fondul extinderii operațiunii terestre în Gaza, armata face eforturi pentru a-i aduce acasă pe ostaticii din Fâșie, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, relatează The Times of Israel.
„Facem cu toții tot ce putem pentru a-i aduce pe ostatici acasă. Este o prioritate absolută”, a spus Hagari.
Oficialul a precizat că un nou grup de soldați de supraveghere a fost încorporat în armată, unde va îndeplini această „sarcină importantă” pentru apărarea Israelului.
Soldații de supraveghere ai IDF aparțin Corpului de informații de luptă și operează de-a lungul granițelor Israelului, precum și în Cisiordania. Ei sunt cunoscuți și ca „ochii armatei”, pentru că furnizează informații în timp real soldaților de pe teren, 24 de ore din 24.
Trei morți în timpul nopții în Cisiordania, anunță Ministerul palestinian al Sănătății
Trei palestinieni au fost uciși în cursul nopții de forțele israeliene în Cisiordania, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, citat de BBC.
Violențele din teritoriul ocupat de Israel au crescut după atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie și de la represaliile Israelului în Gaza.
Peste 100 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania în ultimele săptămâni de către forțele israeliene sau de coloniști.
BBC: Rețeaua de comunicații din Gaza este copleșită în timp ce oamenii încearcă să ia legătura cu cei dragi
În timp ce serviciile de comunicații sunt restabilite în Fâșia Gaza, cei mai mulți dintre oameni încearcă să își sune rudele și prietenii, pentru că rețeaua este copleșită de numărul tot mai mare de apeluri, relatează corespondentul BBC Rushdi Abualouf.
Spitalul din Khan Younis a devenit centrul pentru aproape orice, inclusiv pentru cei care încearcă să își încarce telefoanele, precizează Abualouf, adăugând că duminică dimineață, în drum spre spital, a văzut mulți oameni pe străzi și sute de persoane care stau la coadă pentru a primi pâine.
Dacă restabilirea serviciilor de comunicații a fost o ușurare pentru unii dintre civilii din Khan Yunis, din Gaza, pentru alții a fost a venit cu vești dure, mai spune Rushdi Abualouf.
„Mi-aș fi dorit să nu fi întrerupt conexiunea. Tocmai am aflat că soacra mea și cea mai mare parte a familiei soției mele au murit ieri într-un raid israelian, iar alții sunt încă sub dărâmături”, a declarat un prieten al jurnalistului BBC.
Depozite ONU din Fâșia Gaza, sparte de civili în căutarea de produse de bază
Mii de civili din Fâșia Gaza au intrat prin efracție în depozitele și centrele de distribuție ale Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA), de unde au luat făină și „articole de bază pentru supraviețuire”, a anunțat duminică, 29 octombrie, agenția ONU, citată de BBC și Reuters.
„Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se destrame după trei săptămâni de război și un asediu ferm asupra Gaza. Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați. Tensiunile și frica sunt agravate de întreruperea serviciilor de telefonie și liniilor de comunicare prin internet. Ei simt că sunt pe cont propriu, izolați de familiile lor din Gaza și de restul lumii”, a declarat Thomas White, directorul pentru afaceri al UNRWA în Fâșia Gaza.
Mai multe detalii: Mii de civili din Gaza au spart depozitele ONU de unde au luat provizii. „Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați”
Netanyahu a șters o postare în care dădea vina pe șefii serviciilor de securitate pentru atacul Hamas
Confruntat cu un val de critici, premierul israelian Benjamin Netanyahu a șters mesajul publicat sâmbătă pe rețeaua X în care afirma că nu a primit în niciun moment avertismente privind „intențiile de război” ale Hamas, adăugând că „toate serviciile de securitate, inclusiv șeful serviciilor de informații militare și șeful Shin Bet, au fost de părere că Hamas a fost descurajat și a vrut să ajungă la o înțelegere”, relatează The Times of Israel și Haaretz.
Mai mulți politicieni din Isarel au reacționat dur după afirmațiile lui Netanyahu.
Printre ei se numără Benny Gantz, fost șef al Statului Major și actual membru al guvernului de uniune națională, care i-a cerut premierului să-și retragă declarația.
„Când suntem în război, conducerea trebuie să fie responsabilă, să decidă să facă lucrurile corecte și să sprijine forțele de securitate astfel încât acestea să poată îndeplini ceea ce le cerem. Orice altă acțiune sau comentariu dăunează rezistenței poporului și forțelor sale”, a afirmat Gantz într-un mesaj pe rețeaua X.
Mai multe detalii: După un val de critici, Benjamin Netanyahu a șters o postare în care acuza serviciile de securitate pentru atacul Hamas
Fostul șef al Mossadului: Israel poate elimina Hamas în același timp cu medierea acordului privind ostaticii
Yossi Cohen, fost șef al Mossadului, serviciul de informații externe al Israelului, a declarat că negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza pot continua chiar și în timp ce Israelul lucrează pentru a-și îndeplini obiectivul de a elimina gruparea teroristă Hamas, relatează The Times of Israel.
„Nu putem aștepta în liniște propuneri de înțelegeri, fără a intra în Fâșia Gaza. Este posibil și necesar să eliminăm dominația Hamas și, în același timp, să fim deschiși la medierea unor viitoare înțelegeri pentru eliberarea ostaticilor”, a declarat Cohen pentru postul public de televiziune Kan.
Peste 230 de ostatici, inclusiv aproximativ 30 de copii, sunt captivi în Fâșia Gaza.
Șeful diplomației UE cere o „pauză a ostilităților” în războiul din Gaza
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndeamnat la o „pauză a ostilităților” pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, după bombardamentele aeriene intense lansate de Israel, relatează The Times of Israel.
„Gaza se află într-o pană de curent și izolare completă, în timp ce continuă bombardamentele intense. (…) UNRWA (agenția ONU pentru refugiații palestinieni – n.r.) avertizează cu privire la situația disperată a populației din Gaza, fără electricitate, hrană, apă. Mult prea mulți civili, inclusiv copii, au fost uciși. Acest lucru este împotriva dreptului umanitar internațional”, a scris Borrel pe rețeaua X, fostul Twitter.
A pause of hostilities is urgently needed to enable humanitarian access.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 28, 2023
„Este nevoie urgentă de o pauză a ostilităților pentru a permite accesul umanitar”, a adăugat oficialul UE.
De asemenea, Borrell a condamnat toate atacurile asupra civililor, „inclusiv continuarea atacurilor cu rachete fără discriminare împotriva Israelului” și a cerut „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.
Israelul anunță că a lovit aproximativ 450 de ținte Hamas în Gaza în ultima zi
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că avioanele lor de luptă au lovit aproximativ 450 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, relatează The Times of Israel.
Țintele au inclus centre de comandă ale Hamas, posturi de observare și poziții de lansare a rachetelor ghidate antitanc, potrivit IDF.
Totodată, armata israeliană a extins operațiunile terestre în Fâșia Gaza în timpul nopții, cu forțe suplimentare care au intrat în eclavă.
Trupele terestre au lovit celule teroriste Hamas și escadroane care pregăteau atacuri cu rachete și au dirijat avioanele să țintească alte situri aparținând grupului terorist.
מטוסי קרב של צה”ל תקפו ביממה האחרונה מעל ל-450 מטרות צבאיות של ארגון הטרור חמאס ברחבי רצועת עזה. בין המטרות שהותקפו היו מפקדות צבאיות, עמדות תצפית, עמדות ירי נ”ט של ארגון הטרור » pic.twitter.com/OAu0xBlFow
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 29, 2023
Președintele Iranului spune că Israelul „a depășit liniile roșii”
„Crimele regimului sionist au depășit liniile roșii”, a afirmat duminică, într-un mesaj pe rețeaua X, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, relatează BBC.
„Crimele regimului sionist au depășit liniile roșii, ceea ce ar putea forța pe toată lumea să ia măsuri. Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar continuă să acorde sprijin pe scară largă Israelului. SUA au trimis mesaje către Axa Rezistenței, dar au primit un răspuns clar pe câmpul de luptă”, a spus Raisi, referindu-se la rețeaua de forțe susținute de Iran în tot Orientul Mijlociu, din care face parte și gruparea Hamas.
Mai multe detalii: Israelul „a depășit liniile roșii, ceea ce ar putea forța pe toată lumea să ia măsuri”, avertizează președintele Iranului
Consiliul de Securitate al ONU intenționează să se reunească din nou, luni, pe tema războiului dintre Israel și Hamas
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite plănuiește să discute din nou despre războiul dintre Israel și Hamas într-o reuniune care va avea loc luni, potrivit unor diplomați citați de Reuters, sub protecția anonimatului, relatează The Times of Israel.
Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere încetarea imediată a focului în Gaza, atrăgând laude din partea grupării teroriste islamiste Hamas și condamnări din partea Israelului.
Israelul a respins apelurile pentru încetarea focului în Gaza, afirmând că vrea să doboare Hamas pentru a preveni un alt atac în masă precum cel din 7 octombrie.
Peste 8.000 de oameni au murit în Fâșia Gaza de la începutul războiului, anunță Ministerul Sănătății din enclavă
De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie, peste 8.000 de persoane au fost ucise în enclava palestiniană, a anunțat Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
„Bilanțul victimelor legate de agresiunea israeliană a trecut de 8.000 de morți, dintre care jumătate sunt copii”, a declarat pentru AFP ministerul, condus de gruparea teroristă.
Bilanțul anterior, emis sâmbătă, era de 7.703 morți.
Potrivit publicației citate, cifrele, care nu pot fi verificate în mod independent, „includ teroriștii palestinieni uciși de Israel, precum și civili palestinieni uciși de rachete rătăcite lansate de grupuri teroriste din Gaza”.
Israelul afirmă că a ucis 1.500 de teroriști Hamas pe teritoriul său începând din 7 octombrie.
Armata israeliană crește numărul trupelor de pe teren din Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au mărit numărul de trupe pe teren în cadrul operațiunii extinse în Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
În același timp, armata israeliană operează mai adânc în enclavă decât a făcut-o de la începutul războiului.
Anunțul vine la trei săptămâni de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas despre care premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că „va fi un război lung și dificil”.
Israelul a lovit în zona celui mai mare spital din Gaza, spun civili citați de AP
Loviturile aeriene israeliene au vizat zonele din jurul celui mai mare spital din Gaza, distrugând drumurile care duc la această unitate, care este un adăpost important pentru palestinienii care fug de bombardamente, au declarat locuitorii din zonă pentru Associated Press, relatează The Guardian.
„Să ajunși la spital a devenit din ce în ce mai dificil. Se pare că vor să blocheze zona”, a declarat duminică pentru AP, prin telefon, Mahmoud al-Sawah, care se adăpostea în clădirea unității medicale.
Un alt locuitor din Gaza, Abdallah Sayed, a descris atacurile aeriene și terestre israeliene din ultimele două zile ca fiind „cele mai violente și mai intense” de la începutul războiului.
În ultimele zile, armata israeliană a reînnoit acuzațiile potrivit cărora Hamas a construit buncăre sub spitalul Shifa și folosește civili ca scuturi umane. Israelul nu a prezentat dovezi, iar Hamas neagă afirmațiile.
Armata israeliană spune că civilii din Gaza ar trebui să se mute în sud, unde eforturile de ajutorare „se vor extinde”
Armata Israelului a făcut un nou apel ca civilii din Fâșia Gaza să plece spre sudul teritoriului subliniind că își intensifică operațiunile și anunțând că eforturile umanitare „se vor extinde” la sud de Wadi Gaza, relatează The Guardian.
Armata „trece la următoarea fază a războiului nostru împotriva Hamas în Gaza din aer, de pe uscat și de pe mare”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, adăugând că Israelul i-a avertizat în repetate rânduri pe locuitorii din Gaza să se îndepărteze de „bastioanele Hamas”, iar „astăzi creștem urgența acestui avertisment”.
„Civilii din nordul Gaza și din orașul Gaza ar trebui să se mute temporar la sud de Wadi Gaza într-o zonă mai sigură unde pot primi apă, alimente și medicamente”, a declarat Hagari, adăugând că „eforturile umanitare către Gaza, conduse de Egipt și Statele Unite, se vor extinde”.
“Hamas terrorists operate inside and under civilian buildings, precisely because they know the IDF distinguishes between terrorists and civilians.”—RAdm. Daniel Hagari pic.twitter.com/DWaa4R27No
— Israel Defense Forces (@IDF) October 29, 2023
Serviciile de telefonie fixă, mobilă și de internet, restabilite treptat în Fâșia Gaza
Datele de rețea în timp real arată că în Fâșia Gaza se restabilește conectivitatea la internet, a anunțat grupul de monitorizare a internetului NetBlocks pe rețeaua X, fostul Twitter, relatează BBC.
De asemenea, unii jurnaliști din Gaza au scris pe X că au putut efectua apeluri telefonice și accesa rețelele sociale.
Ulterior, Compania palestiniană de telecomunicații (Paltel) a anunțat că serviciile de telefonie fixă, mobilă și de internet sunt restabilite treptat în Fâșia Gaza.
„Echipele noastre tehnice se ocupă cu sârguință de daunele aduse infrastructurii interne de rețea în condiții dificile”, a precizat principalul furnizor palestinian de telecomunicații.
Consilierul principal al lui Benjamin Netanyahu, Mark Regev, a declarat sâmbătă în cadrul emisiunii Today de la BBC că întreruperea comunicațiilor inamicului este un „comportament standard”.
Întrebat dacă Israelul a întrerupt în mod deliberat comunicațiile către Gaza, Regev a răspuns: „Nu am spus asta. Am spus doar că este o practică normală pentru armatele occidentale, democratice”.
Crucea Roșie: „Două milioane de civili au fost blocați în Gaza, fără a avea unde să fugă”
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut o detensionare imediată a conflictului din Gaza, deplângând pierderile de vieți omenești și ceea ce a catalogat ca fiind un nivel intolerabil de suferință, relatează BBC.
Reprezentanții Crucii Roșii comentează rareori în mod public modul în care se desfășoară un anumit conflict, însă sâmbătă seara organizația a emis un avertisment urgent.
„Două milioane de civili au fost blocați în Gaza, fără a avea unde să fugă (…) în mijlocul bombardamentelor masive și al unui asediu militar”, atrage atenția Crucea Roșie, vorbind despre un „eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să-l tolereze”.
De asemenea, Crucea Roșie a condamnat folosirea civililor ca scuturi umane și a reiterat apelul său pentru eliberarea ostaticilor.
„Dar prioritatea absolută este păstrarea vieții, ceea ce înseamnă să se permită livrări susținute de ajutoare și accesul agențiilor umanitare”, se mai precizează în declarație.
Armata israeliană anunţă că „presiunea militară” asupra Hamas este menită să-i elibereze pe cei 230 de ostatici
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata își intensifică treptat operațiunile terestre în Fâșia Gaza, notează The Times of Israel.
„IDF își extinde treptat operațiunile terestre în Gaza și amploarea forțelor sale”, spune Hagari.
Acesta punctează că „presiunea militară” asupra Hamas vizează, de asemenea, eliberarea ostaticilor pe care gruparea teroristă îi deține în Gaza.
Hagari spune că armata a notificat familiile a 230 de ostatici că cei dragi lor sunt în prezent reținuți în Fâșia Gaza. Acesta mai spune că numărul nu este definitiv, deoarece armata investighează noi informații.
Netanyahu: Războiul din interiorul Gaza va fi lung şi dificil
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea terestră în curs de desfășurare în Gaza este a doua etapă a războiului cu Hamas, cu „obiective foarte clare”. Netanyahu spune că forțe terestre israeliene suplimentare au intrat în ceea ce el a numit „acel bastion al răului”, referindu-se la Gaza, pentru a „dezmembra” Hamas și a aduce ostaticii acasă.
„Războiul din interiorul Gaza va fi lung şi dificil”, a adăugat Netanyahu. „Acesta este al doilea nostru război de independență. Ne vom salva țara. Vom lupta în aer, la sol și vom lupta și vom învinge. Aceasta este misiunea vieții mele… în numele tău și al tuturor”, a adăugat el, potrivit BBC şi The Guardian.
Mai multe detalii: Premierul Netanyahu: Operațiunea terestră este a doua etapă a războiului, care va fi lung şi dificil
Fostul șef al Consiliului de Securitate israelian: Hamas trebuie să piardă toate capacitățile militare
Generalul-maior Giora Eiland, fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a declarat că o invazie terestră nu este singura opțiune pentru factorii de decizie, sugerând în schimb că un asediu asupra luptătorilor Hamas ar putea funcționa, transmite Sky News.
„Militanții din Hamas vor rămâne [în cele din urmă] fără apă, combustibil, muniție și alte lucruri, ar putea dura câteva luni și atunci putem salva multe victime de partea noastră”, a spus el.
Cu toate acestea, este necesar ca Israelul să dezactiveze complet capacitatea militară a Hamas, despre care a spus că reprezintă pentru Israel o „amenințare existențială”.
Dacă nu sunt controlați, „își vor reconstrui forța militară și vor putea să ne atace din nou”, a spus el.
„Este ceva ce nu putem tolera… Hamas trebuie să își piardă toate capacitățile militare”, a mai spus acesta.
Familiile cer schimbul de prizonieri solicitat de Hamas pentru eliberarea ostaticilor
Reprezentanții familiilor prizonierilor deținuți de Hamas în Gaza cer eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni din Israel în schimbul eliberării celor dragi lor, după ce s-au întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, relatează The Times of Israel.
„Aduceți-i înapoi pe toți acum”, spune Meirav Leshem-Gonen, a cărei fiică Romi, în vârstă de 23 de ani, a fost răpită la 7 octombrie.
Leshem-Gonen spune că l-au implorat pe Netanyahu să nu lanseze operațiuni militare care i-ar putea pune în pericol pe cei dragi lor, afirmând în același timp că ar exista un sprijin național larg pentru un acord de schimb de „toți pentru toți”.
Aura1 • 30.10.2023, 08:34
Restabilirea liniștii și pacea între cele două state, ar fi ideală. Dar, se pare că nu se dorește, încă.