Relatarea Livetext a războiului Israel-Hamas continuă aici: LIVETEXT: Șeful Mossad spune că Israel va ucide toți liderii Hamas. SUA afirmă că nu vede nicio dorință din partea Hezbollah de a intra în război
SUA critică dur declarațiile miniștrilor israelieni privind „relocarea” palestinienilor în afara Fâșiei Gaza după război
Departamentul de Stat al SUA a criticat dur declarațiile recente ale miniștrilor israelieni Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir care au pledat pentru relocarea palestinienilor în afara Fâșiei Gaza, după ce războiul Israelului împotriva Hamas se va fi încheiat, calificând retorica drept „inflamatorie și iresponsabilă”, relatează Reuters.
Comentariile miniștrilor israelieni au părut să sublinieze temerile unei mari părți a lumii arabe că Israelul dorește să îi alunge pe palestinieni de pe teritoriile pe care doresc să construiască un viitor stat, ceea ce va repeta deposedarea în masă a palestinienilor de pământurile lor – episod petrecut atunci când Israelul a fost creat, în anul 1948.
Mai multe detalii: „Retorică inflamatorie și iresponsabilă”. Palmă dată de SUA miniștrilor israelieni care cer „relocarea” palestinienilor în afara Fâșiei Gaza
Casa Albă afirmă că Hamas are încă forțe importante în Gaza
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat miercuri că Hamas „are încă o poziție de forță semnificativă în interiorul Gaza, dar obiectivul Israelului de a învinge gruparea teroristă rămâne realizabil”, scrie The Times of Israel.
Kirby admite, totuși, că, deși este posibil ca Israelul să diminueze semnificativ capacitățile Hamas prin eliminarea conducerii grupării islamiste, armata islamistă (IDF) nu va putea probabil să „șteargă existența mișcării”.
„Probabil că nu veți elimina ideologia”, a spus Kirby, reiterând convingerea SUA că doar prin prezentarea unei căi viabile spre pace poate fi combătută cu succes viziunea Hamas.
Potrivit lui Kirby, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avut marți o convorbire telefonică cu ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, un apropiat de rang înalt al premierului Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre războiul din Gaza și despre eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor rămași în enclavă în mâinile Hamas.
Kirby a insistat asupra faptului că negocierile privind eliberarea ostaticilor sunt în derulare și sunt serioase, în ciuda faptului că în spațiul public au apărut tot mai multe informații potrivit cărora Israelul și Hamas au poziții aproape ireconciliabile în această chestiune.
SUA se declară „nemulțumite” de fluxul de ajutoare umanitare care intră în Fâșia Gaza
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, a declarat că administrația Biden este nemulțumită de cantitatea de alimente, apă și ajutoare umanitare care intră în prezent în Fâșia Gaza și că această problemă este în centrul discuțiilor dintre cele două țări, scrie The Times of Israel.
„Nu intră suficient de mult (ajutor umanitar). (Fluxul) este prea inconsecvent, iar numărul camioanelor care intră în fiecare zi trebuie să crească dramatic și trebuie să rămână ridicat”, a afirmat Miller.
„Acesta continuă să fie punctul central al angajamentului nostru și al unor conversații foarte directe și sincere cu guvernul Israelului, precum și cu alte țări din regiune care pot juca un rol important”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Separat, Miller a respins acuzația de genocid adusă Israelului de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție, afirmând că SUA „nu văd niciun act care să constituie genocid” din partea Israelului în războiul împotriva Hamas.
CIJ va organiza săptămâna viitoare primele audieri publice în cazul de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va organiza săptămâna viitoare primele audieri publice cu privire la cazul înaintat de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea unor acte de „genocid” în Fâșia Gaza, scrie The Guardian.
Într-un comunicat de presă publicat miercuri, CIJ a precizat că va organiza audieri publice la Palatul Păcii din Haga joia și vinerea viitoare.
„Audierile vor fi consacrate cererii de indicare a măsurilor provizorii cuprinse în cererea Africii de Sud”, a adăugat CIJ.
„În cererea sa, Africa de Sud solicită instanței să indice măsuri provizorii pentru a «proteja împotriva unor prejudicii suplimentare, grave și ireparabile la adresa drepturilor poporului palestinian în temeiul Convenției privind genocidul» și «pentru a asigura respectarea de către Israel a obligațiilor sale în temeiul Convenției privind genocidul de a nu se angaja în acte genocid și de a preveni și pedepsi genocidul»”, a mai transmis CIJ.
SUA nu au „niciun indiciu” că Israelul s-a aflat în spatele exploziilor care au zguduit Iranul
Statele Unite nu au văzut până acum niciun indiciu că Israelul s-a aflat în spatele celor două explozii de miercuri din Iran, de la ceremonia de comemorare a comandantului Qasssem Soleimani, a anunțat Casa Albă, potrivit Sky News.
Presa de stat iraniană a anunțat că cel puțin 103 persoane au fost ucise în exploziile din orașul Kerman.
Exploziile au avut loc în timp ce sute de persoane participau la un eveniment în memoria lui Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă al SUA în 2020.
Imaginile sugerează că exploziile au avut loc la aproximativ 15 minute distanță.
Președintele iranian Ebrahim Raisi a condamnat „crima odioasă și inumană”, iar liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, autoritatea supremă a țării, a promis răzbunare pentru acest „atentat”.
Incidentul nu a fost până acum revendicat de nicio grupare sau țară.
Mai mulți oameni au fost uciși în urma unor bombardamente intense de artilerie în apropierea unui spital din orașul Khan Younis
Mai multe persoane au murit în urma unor bombardamente de artilerie în apropierea unui spital din sudul Fâșiei Gaza, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), care administrează unitatea medicală. Organizația nu a furnizat numărul specific de persoane ucise, scrie CNN.
„Tirul intens al artileriei se intensifică în apropierea spitalului Al-Amal din Khan Younis, la mai puțin de 100 de metri de clădirea spitalului, ceea ce a dus la un număr de martiri și răniți”, a transmis PRCS, într-o postare pe rețelele de socializare.
Marți, PRCS anunțase că cinci persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în bombardamente efectuate în apropierea aceluiași spital din Khan Younis. Armata israeliană a anunțat miercuri că a deschis o anchetă în urma acelui incident.
În timp ce unele părți din Gaza au fost mai liniștite după retragerea unor unități israeliene, luptele intense continuă în zona Khan Younis, potrivit atât armatei israeliene, cât și aripii militare a Hamas.
„Trupele, inclusiv corpurile blindate și forțele de geniu, au efectuat raiduri țintite asupra unor locații centrale din zonă”, a anunțat miercuri IDF, evocând „lupte intense” într-un cartier din acest oraș sudic al Fâșiei Gaza.
Armata este pregătită de luptă în nordul țării, afirmă șeful IDF, care promite să întărească apărarea la granițe
În timpul unei vizite la granița de nord a Israelului, șeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat miercuri că armata israeliană se află într-o „stare de pregătire foarte puternică în nord”, dar rămâne concentrată pe lupta împotriva Hamas, scrie The Times of Israel.
Afirmațiile acestuia vin la o zi după ce Israelul l-ar fi asasinat pe numărul 2 al Hamas, Saleh Al-Arouri, în Liban. Gruparea șiită libaneză Hezbollah, care a efectuat atacuri zilnice asupra nordului Israelului începând din 8 octombrie, a promis că va răspunde.
„Ne aflăm într-o stare de pregătire foarte puternică în nord, cred eu. Efectuez des vizite aici, cred că starea de pregătire este în punctul maxim”, a declarat Halevi, în timpul unei evaluări la acre au participat șeful Comandamentului de Nord, generalul-maior Ori Gordin, comandantul Diviziei Regionale 210, generalul de brigadă Zion Ratzon, și comandanții unităților de rezerviști de la graniță.
„Suntem foarte bine pregătiți în toate domeniile, iar în prezent ne concentrăm pe lupta împotriva Hamas”, a spus Halevi.
El a adăugat că războiul, în ciuda circumstanțelor dificile care au dus la el, oferă „un fel de oportunitate de a schimba situația într-un mod foarte semnificativ”, atât în sud, cât și în nord.
„Privim înainte, vom schimba rutina de apărare, vom avea cel puțin în următorul an mult mai multe forțe la granițe și vom ajunge la ceva mult mai puternic. Pentru că acest incident, oricât de dificil ar fi (asaltul Hamas, n.r.), nu se poate repeta, asta este sigur”, adaugă Halevi, referindu-se la masacrele din 7 octombrie din sudul Israelului.
O aeronavă din Qatar cu 37 de tone de ajutoare umanitare pentru palestinienii din Gaza a aterizat în Egipt
O aeronavă qatareză care transporta 37 de tone de ajutoare pentru palestinienii din Fâșia Gaza a aterizat miercuri la El Arish, în Egipt, scrie The Guardian.
Ajutorul include kituri de adăposturi și produse alimentare care urmează să fie transferate în continuare în Gaza, a anunțat Ministerul de Externe din Qatar, într-un comunicat.
Livrarea de miercuri ridică la 58 numărul total de avioane cu ajutor trimise din Qatar pentru Gaza, în total fiind vorba despre 1.814 tone de ajutoare umanitare.
Armata israeliană spune că a deschis o anchetă în urma atacului asupra sediului Semilunii Roșii Palestiniene din orașul Khan Younis
Forțele de apărare israeliene (IDF) anunță că au lansat o anchetă în legătură cu bombardamentul de marți asupra sediului Semilunii Roșii Palestiniene, situat în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.
Potrivit Semilunii Roșii Palestiniene, cinci persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în urma atacului. Cel puțin 14.000 de persoane strămutate se adăpostesc în clădire și într-un spital din apropiere, a precizat organizația din domeniul ajutorului umanitar.
Ca răspuns la aceste informații, IDF a precizat pentru The Times of Israel că imediat după ce incidentul a fost raportat, a fost deschisă o „anchetă operațională”, „pentru a fi trase învățăminte imediate”.
SUA sunt îngrijorate de riscul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu, afirmă Departamentul de Stat
Statele Unite rămân extrem de îngrijorate de riscul extinderii conflictului din Fâșia Gaza, în urma uciderii Beirut a numărului 2 din Hamas, a anunțat miercuri Departamentul de Stat, potrivit Sky News.
Israelul a fost învinuit pentru explozia din Liban, dar nu a comentat încă cine a fost în spatele atacului.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul nu a fost anunțat în avans despre atac și nu poate face o evaluare în privința autorului acestuia.
Referindu-se la Saleh al-Arouri, numărul 2 din Hamas, Miller l-a descris pe acesta ca fiind „un terorist brutal cu sânge de civili pe mâini”.
Amenințând Israelul, Nasrallah spune că Hezbollah nu se teme de război, că va lupta „fără reguli” și că răspunsul său va fi „fără limite”
În discursul de miercuri, Hassan Nasrallah a amenințat Israelul, afirmând că gruparea șiită libaneză nu se teme de luptă și spunând că nu va da înapoi dacă va izbucni un război, scriu The Times of Israel și CNN.
El a adăugat că bombardamentele transfrontaliere ale Hezbollah asupra Israelului, începând din 8 octombrie, au împiedicat derularea unei campanii și mai ample de bombardamente a Israelului asupra Fâșiei Gaza, avertizând că nu va exista „nicio cedare” și „nicio regulă” din partea grupării sale dacă Israelul va lansa un război în Liban.
„Luptăm într-o (zonă de) graniță și cunoaștem calculele… dar dacă inamicul s-a gândit să lanseze un război în Liban, va lupta la o graniță unde nu vor exista reguli sau linii directoare”, a adăugat liderul Hezbollah, potrivit Sky News.
Hassan Nasrallah a spus că, dacă Israelul va porni un război cu Libanul, răspunsul Hezbollah va fi „fără limite”, adăugând că uciderea marți la Beirut a numărului 2 din Hamas „nu va rămâne nepedepsită”.
Mai multe detalii: Liderul Hezbollah dă vina pe „agresiunea flagrantă” a Israelului pentru moartea numărului 2 al Hamas și amenință că gruparea sa va luptă „fără reguli”
Armata israeliană anunță că avioanele sale de luptă au atacat ținte ale Hezbollah din sudul Libanului
Armata israeliană (IDF)a anunțat miercuri că avioanele sale de luptă au lovit mai multe locații ale Hezbollah în sudul Libanului ca ripostă la atacurile transfrontaliere repetate efectuate de gruparea șiită, scrie The Times of Israel.
IDF a precizat că tancurile sale au bombardat o celulă care opera în sudul Libanului.
Mai multe rachete și proiectile au fost lansate de Hezbollah spre nordul Israelului în ultimele ore.
Liderul Hezbollah dă vine pe „agresiunea israeliană flagrantă” pentru moartea numărului 2 al Hamas în Liban
Liderul grupării șiite Hezbollah, Hasan Nasrallah, a ținut miercuri, 3 ianuarie, un discurs la Beirut, capitala Libanului, în care a transmis condoleanțe familiei lui Saleh al-Arouri, un înalt oficial al Hamas, care a fost ucis marți în Liban într-un atac țintit cu dronă, dând vina pe o „agresiune flagrantă” din partea Israelului, relatează The Guardian.
Hezbollah și Hamas au acuzat și anterior Israelul pentru uciderea lui Saleh al-Arouri, numărului 2 din gruparea islamistă palestiniană, deși guvernul lui Benjamin Netanyahu nu a recunoscut oficial implicarea în atacul din Beirut asupra lui Arouri sau în exploziile care au zguduit miercuri Iranul.
El a calificat uciderea lui Arouri drept „o agresiune israeliană flagrantă”, care a vizat suburbia Dahiyeh.
Dahiyeh este o suburbie predominant musulmană șiită situată la sud de centrul Beirutului, unde Hamas avea un birou.
Hezbollah sprijină Hamas și este susținută de Iran în opoziția sa existențială agresivă față de Israel.
Luptele au făcut ravagii în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, iar bilanțul oamenilor uciși în enclava palestiniană a trecut de 22.300
În ultimele 24 de ore au avut loc lupte și atacuri israeliene în mai multe zone din Fâșia Gaza, potrivit Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și surselor din enclava palestiniană, relatează CNN.
O înregistrare video din tabăra de refugiați din Jabalia arată urmările unei importante explozii care s-a soldat cu mai multe victime civile.
Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că „zeci” de persoane au fost „ucise sau rănite” după ce casa unei familii din Jabalia a fost vizată.
CNN menționează că a contactat IDF pentru a comenta operațiunile sale din zonă.
Înainte de explozia din Jabalia, Ministerul Sănătății din Gaza anunțase că, în ultimele 24 de ore, 128 de persoane au fost ucise în Gaza și alte 261 au fost rănite.
Potrivit ministerului, numărul total al persoanelor ucise în Gaza începând din 7 octombrie a crescut la 22.313, iar peste 57.000 de persoane au fost rănite.
Ministerul din Gaza, ca și Ministerul Sănătății din Cisiordania ocupată, estimează că aproximativ 70% dintre victime sunt femei și copii.
CNN precizează că nu poate confirma în mod independent bilanțul furnizat de ministerul din Gaza, din cauza accesului restricționat în regiune și a dificultății de a verifica cifrele exacte pe fondul conflictului în derulare.
În timp ce unele părți din Gaza au fost mai liniștite după retragerea unor unități israeliene, luptele intense continuă în zona orașului Khan Younis, din sudul enclavei, potrivit atât IDF, cât și aripii militare a Hamas.
Armata israelianp a precizat că trupele sale au localizat un puț de tunel în interiorul unei școli din cartierul Khirbet Khuzaa din Khan Younis „și i-au ucis pe teroriștii care încercau să planteze un dispozitiv exploziv pe un tanc”.
Trupele israeliene, „inclusiv corpuri blindate și forțele de geniu, au efectuat raiduri țintite asupra unor locații centrale din zonă”, a precizat IDF, care a menționat derularea unor lupte intense în Khan Younis.
Ostaticul Sahar Baruch a fost ucis în urmă cu o lună, în timpul unei tentative de salvare, anunță armata israeliană
Armata israeliană (IDF) a înștiințat familia ostaticului Sahar Baruch că acesta a fost ucis pe 8 decembrie, în timpul unei încercări eșuate de a-l salva din Fâșia Gaza, din captivitatea Hamas, scrie miercuri The Times of Israel.
Armata a precizat că nu poate determina în acest stadiu cauza morții lui Baruch și că nu se știe dacă el a fost ucis de Hamas sau de focurile soldaților israelieni.
La momentul respectiv, Hamas a susținut că Baruch a fost ucis de către IDF, publicând imagini cu cadavrul său.
Doi soldați ai IDF au fost grav răniți în tentativa eșuată de salvare a unor ostatici, a anunțat armata israeliană după incident.
Ce efect va avea asupra războiului din Fâșia Gaza asasinarea numărului 2 din Hamas
Uciderea în Liban a lui Saleh al-Arouri, un înalt lider Hamas care a avut un rol major în interiorul organizației, ar putea complica și mai mult războiul din Orientul Mijlociu, escaladând mizele și amploarea conflictului, spun analiștii citați de BBC și New York Times.
Saleh al-Arouri, un lider politic adjunct al organizației teroriste aflate la conducerea Fâșiei Gaza, a fost ucis marți într-un atac cu dronă în sudul Beirutului. El era o figură-cheie în Brigăzile Izzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, și un aliat apropiat al lui Ismail Haniyeh, liderul suprem al organizației.
Mai multe detalii: „Hamas va suferi, dar nu va paraliza”. Ce efect va avea asasinarea șefului adjunct al organizației palestiniene asupra războiului din Gaza
Mossad promite să se răzbune împotriva Hamas pentru asaltul din 7 octombrie
David Barnea, şeful Mossad – serviciul de informaţii externe al Israelului – a declarat miercuri că agenţia sa „îşi va regla conturile” cu orice persoană implicată în sângerosul atac comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, informează AFP.
„Astăzi suntem în plin război. Şi Mossadul astăzi, la fel ca acum 50 de ani, se angajează să-şi regleze conturile cu ucigaşii care au trecut de marginea Fâşiei Gaza la 7 octombrie, cu planificatorii şi cu sponsorii lor”, a declarat David Barnea, în timpul funeraliilor fostului şef al Mossad, Zvi Zamir, decedat marţi.
Mai multe detalii: Șeful Mossad promite răzbunare împotriva Hamas pentru asaltul din 7 octombrie, citând versete biblice: „Fiecare mamă arabă trebuie să știe”
Șeful diplomației europene: Soluţia la conflictul israeliano-palestinian trebuie „impusă din exterior”
O posibilă rezolvare a conflictului dintre Israel şi palestinieni va trebui să fie „impusă din exterior” de către comunitatea internaţională pentru că „cele două părţi nu vor putea niciodată să ajungă la un acord”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un discurs rostit la o conferinţă diplomatică la Lisabona, potrivit AFP.
„Ceea ce am învăţat în ultimii 30 de ani şi ceea ce învăţăm acum cu tragedia din Gaza este că soluţia trebuie impusă din exterior”, a afirmat Borrell, la Seminarul Diplomatic 2024 din capitala Portugaliei.
„Pacea va fi obţinută în mod durabil doar dacă comunitatea internaţională se implică intens pentru a o realiza şi va impune o soluţie”, a subliniat el, referindu-se la un efort la care trebuie să participe „Statele Unite, europenii şi arabii”.
A doua zi după ce un atac aerian în apropiere de Beirut a ucis un lider de rang înalt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, ceea ce a realimentat temerile privind o extindere a conflictului, Borrell, care intenţiona să meargă joi în Liban, a afirmat, de asemenea, că această călătorie ar putea fi anulată.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri cu moartea liderilor Hamas este un factor suplimentar care poate provoca o escaladare a conflictului”, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, în cadrul unei conferinţe de presă după discursul său de la seminarul diplomatic portughez, potrivit Agerpres.
Deşi nu a revendicat responsabilitatea pentru eliminarea marţi seara la Beirut a numărului doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, Israelul este considerat responsabil pentru lovitura fatală asupra fondatorului aripii militare a mişcării.
Rebelii houthi au efectuat un nou atac asupra unei nave comerciale în Marea Roşie
Rebelii houthi din Yemen au revendicat miercuri un nou atac asupra unei nave port-container a companiei franceze de transport maritim CMA CGM în zona strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie, informează EFE și Reuters.
Un purtător de cuvânt al rebelilor, care a făcut acest anunţ, a susţinut că respectiva navă se îndrepta către Israel şi că echipajul a ignorat avertismentele de a se opri. Operatorul francez al navei a precizat că aceasta şi echipajul său sunt în siguranţă după atac şi că destinaţia era un port egiptean.
Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, au ameninţat că orice navă aflată în zonă şi a cărei destinaţie este Israelul poate fi o ţintă a lor, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.
Purtătorul lor de cuvânt menţionat mai sus a spus miercuri că rebelii vor continua să atace „navele israeliene sau cele care se îndreaptă către porturile Palestinei ocupate (…) până când li se vor oferi proviziile necesare de alimente şi medicamente fraţilor noştri din Fâşia Gaza”.
Acesta a avertizat şi „inamicul american sau orice altă parte că orice agresiune americană nu va rămâne fără răspuns”, potrivit Agerpres.
Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a precizat miercuri că, în cursul nopţii, rebelii houthi au lansat două rachete balistice care au explodat în apropierea a două nave comerciale în partea de sud a Mării Roşii, fără a provoca pagube.
Iranul avertizează că tensiunile vor creşte, în urma asasinării în Liban a numărului 2 al Hamas
Uciderea unui important lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas va avea cu siguranţă consecinţe, a afirmat miercuri ministrul iranian al apărării, care a învinuit totodată SUA pentru creşterea tensiunilor, scrie Agerpres preluând agenția DPA.
Principala responsabilitate o poartă politica Statelor Unite, a declarat Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani înainte de o reuniune a cabinetului la Teheran. „Le ajunge fumul în propriii ochi”, a spus acesta, referindu-se la americani.
Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian în suburbiile capitalei libaneze Beirut, au anunţat gruparea palestiniană şi responsabili libanezi. Hamas a învinuit imediat Israelul pentru acest atac, iar Israelul nu comentează în legătură cu presupuse atacuri sau asasinate „ţintite” în străinătate.
Teheranul, la rândul său, a atribuit Israelului vina pentru asasinat.
„Activităţile rău intenţionate ale maşinăriei teroriste a acestui regim israelian în alte ţări sunt o ameninţare reală la adresa păcii şi securităţii”, a transmis, pe reţeaua X, ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian.
Israelul negociază în secret cu Congo să-i mute acolo pe palestinienii din Fâşia Gaza
Oficiali israelieni anunţă că poartă negocieri secrete cu Congo şi mai multe alte ţări care să-i găzduiască pe palestinienii din Fâşia Gaza, scrie publicaţia de limbă ebraică Zman Yisrael, potrivit Le Figaro.
„Congo ar fi dispusă să primească migranţi, iar noi suntem în negocieri şi cu alţii”, declara marţi o sursă „bine informată” din cadrul Cabinetului israelian de Securitate, potrivit acestei publicaţii, partenera comercială a cotidianului online Times of Israel.
Problema viitorului populaţiei palestiniene după Războiul din Fâşia Gaza este un subiect fierbinte între Israel şi aliaţii săi.
Marţi, Statele Unite au condamnat declaraţiile a doi miniştri de extremă dreapta – Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir – care promovează ideea unei mutări a palestinienilor în afara Fâşiei Gaza.
La sfârşitul lui noiembrie, ministrul israelian al Informaţiilor, Gila Gamliel, declara că educaţia în favoarea urii va rămâne prezentă în Fâşia Gaza, la fel ca ameninţarea unor noi atacuri împotriva Israelului. Ea afirma tot atunci că ideea unei „emigrări umanitare” a populaţiei Fâşiei Gaza este o „opţiune”.
”În loc să se aloce bani în vederea unei reconstrucţii a Fâşiei Gaza sau unei UNRWA (agenția ONU pentru refugiații palestinieni, n.r.) în faliment, comunitatea internaţională poate contribui la costurile mutării, ajutând astfel populaţia din (Fâşia) Gaza să-şi construiască o nouă viaţă în noua sa ţară gazdă”, declara Gila Gamliel, care face din Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu, pentru The Jerusalem Post, potrivit news.ro.
Mai multe detalii: Israelul negociază cu Congo și alte țări un „plan de migrație voluntară”, prin care palestinienii din Fâșia Gaza să fie relocați după război
Un alt ministru israelian propune plecarea în masă palestinienilor din Fâşia Gaza
Ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a recomandat din nou miercuri plecarea în masă a palestinienilor din Fâşia Gaza, informează AFP. El a respins ca „iresponsabile” criticile americane privind declaraţiile sale anterioare în acelaşi sens.
„Statele Unite sunt prietenii noştri buni, dar înainte de toate vom face ceea ce este bine pentru statul Israel: încurajarea emigraţiei a sute de mii de oameni din Gaza le va permite rezidenţilor (israelieni) să revină la casele lor (la frontiera cu Gaza, n.r.) şi să trăiască în siguranţă, protejându-ne în acelaşi timp soldaţii”, a scris oficialul în reţeaua X, ca reacţie la criticile de la Washington.
Ben Gvir, lider al partidului de extremă dreaptă Forţa Evreiască, susţinător al colonizării, a cerut luni revenirea coloniştilor evrei în Gaza, după încheierea războiului împotriva Hamas, şi încurajarea palestinienilor să emigreze. Cu o zi înainte, un alt ministru din aceeaşi extremă a spectrului politic, Bezalel Smotrich, titularul Finanţelor, făcuse declaraţii similare.
Convenţiile de la Geneva interzic expulzarea populaţiilor de pe teritoriile unde trăiesc; acordurile respective reprezintă nucleul legislaţiei umanitare internaţionale. Totodată, statutele Curţii Penale Internaţionale consideră „deportarea sau transferul forţat al populaţiilor” o crimă împotriva umanităţii, notează AFP.
Reacția SUA: Astfel de propuneri sunt iresponsabile
Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat marţi într-un comunicat că „Statele Unite resping declaraţiile recente ale miniştrilor israelieni Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir, care propovăduiesc strămutarea palestinienilor în afara Fâşiei Gaza”. El a apreciat că poziţiile celor doi miniştri sunt „iresponsabile”.
Smotrich, şeful partidului Sionismul Religios, şi-a reluat ideea și miercuri, susţinând – potrivit presei – că „70% din opinia publică israeliană ar susţine emigrarea voluntară a arabilor din Gaza şi absorbţia lor în alte ţări”. El a afirmat că „susţinătorii unei astfel de soluţii umanitare înţeleg că o ţară mică, cum este a noastră, nu îşi poate permite o realitate în care la doar patru minute de localităţile noastre există un focar de ură şi teroare, unde două milioane de oameni se trezesc în fiecare dimineaţă cu dorinţa de a distruge statul Israel”.
Egiptul îşi îngheaţă rolul de mediator între Israel şi palestinieni după asasinarea numărului 2 al Hamas
Egiptul şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a căuta o soluţie la războiul din Fâşia Gaza, după asasinarea numărului doi al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, la periferia Beirutului, au declarat miercuri pentru agenția de presă EFE surse palestiniene şi egiptene, potrivit Agerpres.
„Egiptul a informat oficial Israelul că şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a încheia un acord care să conducă la încheierea războiului” în urma asasinarii lui Saleh al-Arouri, marţi, atribuită Israelului, au declarat sursele, care au cerut anonimatul ca urmare a caracterului sensibil al acestui subiect.
Conform aceloraşi surse, mişcările Hamas şi Jihad Islamic au informat la rândul lor Cairo despre suspendarea negocierilor cu Israelul în vederea unei încetări a focului.
Până acum, Egiptul nu a comunicat oficial acest pas.
Autorităţile egiptene au confirmat săptămâna trecută că, în calitatea lor de mediator, au prezentat un plan în trei faze, pe care nu l-au explicat pe larg, pentru a ajunge la un acord prin care să se pună capăt războiului din Gaza după ce mai multe delegaţii palestiniene au vizitat Cairo.
Surse palestiniene şi egiptene familiarizate cu conversaţiile au precizat pentru agenția spaniolă EFE, sub condiţia anonimatului, că Egiptul a propus Hamas şi Jihadul Islamic un „dialog naţional palestinian” pentru a pune capăt diviziunii dintre facţiuni şi a forma un „guvern tehnocrat” în Cisiordania şi Gaza.
Acest guvern ar urma să supravegheze reconstrucţia Fâşiei Gaza şi ar pregăti terenul pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale palestiniene, au adăugat sursele citate. Această propunere reprezintă al doilea punct al planului pe trei axe şi al cărui obiectiv final este realizarea încetării definitive a atacurilor asupra Fâşiei Gaza şi retragerea armatei israeliene din enclava palestiniană.
Prima axă a planului ar fi un armistiţiu de două săptămâni în schimbul eliberării a 40 de ostatici israelieni şi 120 de palestinieni, potrivit surselor menţionate.
Israelul a efectuat un atac cu dronă în Cisiordania
Armata israeliană a anunțat că a efectuat un atac cu dronă împotriva unui grup de palestinieni înarmați în timpul unui raid în tabăra de refugiați Nur Shams din Cisiordania.
Raidul de combatere a terorismului la scară largă în apropiere de Tulkarem a fost lansat în cursul nopții, iar până acum trupele au audiat zeci de suspecți și au reținut șase palestinieni. De asemenea, au fost confiscate mai multe echipamente militare.
Atacul cu dronă a fost efectuat împotriva unui grup de palestinieni care aruncau dispozitive explozive asupra trupelor israeliene, spune armata. Nu este cunoscut dacă aceștia au fost uciși sau răniți în urma atacului, iar armata spune că operațiunea continuă la această oră.
În Qalqilya, armata susține că trupele au reținut alți patru palestinieni și au confiscat arme.
„Lupte intense” se dau în continuare în Khan Younis
Armata israeliană a anunțat miercuri că „bătălii intense” se adau în continuare în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde afirmă că a localizat ceea ce a descris drept „puț de tunel” într-o școală.
„În Khan Younis, luptele intense împotriva agenților teroriști continuă. Trupele terestre ale armatei au identificat un terorist care a încercat să planteze un dispozitiv exploziv pe un tanc și au direcționat o aeronavă să-l lovească pe acesta și pe alți trei teroriști în zonă. Mai mult, în Khan Younis, un avion de luptă al armatei a lovit un complex de unde se producerea arme pentru Jihadul Islamic”, a anunțat armata.
„În timpul perchezițiilor într-o școală, trupele au localizat un puț de tunel și fotografii cu arme”, mai precizează armata.
În Daraj Tuffah, trupele terestre israeliene au identificat o celulă teroristă care opera dronele folosite pentru a observa forțele israeliane în zonă.
Rebelii Houthi au lansat rachete balistice în Marea Roșie
Rebelii Houthi din Yemen au tras două rachete balistice antinavă în sudul Mării Roșii marți seară, a anunțat miercuri Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM).
Nu au fost raportate pagube în urma incidentului care marchează cel mai recent din zeci de atacuri Houthi asupra navelor comerciale. Rebelii spun că sunt solidari cu Hamas pe fondul războiului grupării palestiniene cu Israelul.
„Mai multe nave comerciale din zonă au raportat impactul ASBM-urilor în apa înconjurătoare, deși niciuna nu a raportat vreo pagubă”, a spus CENTCOM, adăugând că atacurile au pus în pericol viața marinarilor nevinovați și au continuat să „perturbe fluxul liber al comerțului internațional. ”
Ultimele atacuri Houthi vin după ce gruparea susținută de Iran a condamnat uciderea liderului de rang înalt al Hamas, Saleh Al-Arouri, într-un atac cu drone de marți în Liban, marți, numind-o „crimă lașă”.
Oficiali din Liban cer Hezbollah să nu răspundă atacului din Beirut
Ministrul de Externe libanez, Abdallah Bou Habib, a declarat marți seară pentru BBC Radio 4 că guvernul său este în dialog cu Hezbollah pentru a „a-i convinge că nu ar trebui să răspundă singuri”. Cu toate acestea, a recunoscut că nu pot impune o decizie grupării. „Nu le spunem (nr. ce să facă), dialogăm cu ei în această privință”.
În următoarele 24 de ore, va deveni clar „dacă răspund sau nu”, a continuat el. „Suntem foarte îngrijorați, [libanezii] nu vor să fie târâți în război, nici măcar Hezbollah nu vrea să fie târât într-un război regional”.
Oficialul de la Beirut a cerut Occidentului „să facă presiuni asupra Israelului să oprească toate violențele și toate acțiunile sale, nu numai asupra Libanului, nu numai asupra Beirutului, ci și în Gaza”.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis anterior că îi va elimina pe liderii Hamas, oriunde s-ar afla.
Crește riscul escaladării conflictului după asasinarea unui lider Hamas
Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a avertizat Israelul că dacă va mai comite asasinate pe teritoriul libanez se va confrunta cu o „reacție severă”, după ce marți Saleh Al-Arouri, liderul adjunct al Hamas, a fost ucis în Beirut de un atac cu dronă, relatează Reuters.
Arouri, în vârstă de 57 de ani, a fost primul lider politic de rang înalt al Hamas care a fost asasinat de când Israelul a lansat o ofensivă aeriană și terestră împotriva grupării palestineni, în urmă cu aproape trei luni, după atacul Hamas asupra Israel din 7 octombrie. El era principala legătură a organizației cu Iranul și miliția Hezbollah din Liban. Arouri a fost influent și în Cisiordania, unde s-a născut și unde violența a crescut vertiginos în ultimele luni.
Hezbollah a anunțat marți că a tras rachete un grup de soldați israelieni din vecinătatea localității Marj, în urma uciderii lui Arouri.
Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, un susținător major al Hamas și Hezbollah, a declarat că uciderea lui Arouri va „aprinde, fără îndoială, un alt val în venele rezistenței și a motivației de a lupta împotriva ocupanților sionisti, nu numai în Palestina, ci și în regiune și printre toți cei care caută libertatea din întreaga lume”.
Sute de palestinieni au ieșit pe străzile din Ramallah și din alte orașe din Cisiordania pentru a condamna uciderea lui Arouri, scandând: „Răzbunare, răzbunare, Qassam!”
Israelul nu a confirmat și nici nu a infirmat că se află în spatele atacului care l-a ucis pe Arouri, dar purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că forțele israeliene sunt pregătite pentru orice scenariu.
Blinken amână vizita în Israel pentru săptămâna viitoare
Secretarul de stat american Antony Blinken și-a amânat călătoria în Israel pentru săptămâna viitoare, a declarat pentru The Times of Israel un oficial familiarizat cu această chestiune.
Blinken trebuia să ajungă în Israel spre sfârșitul săptămânii, dar acum va sosi la începutul săptămânii viitoare, spune oficialul.
Secretarul de stat va face câteva opriri în întreaga regiune.
Întârzierea nu are nicio legătură cu moartea liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri.
Saleh al-Arouri a fost ucis de armata israeliană, anunţă un oficial american din domeniul apărării
Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru The Washington Post că Israelul este responsabil pentru atacul aerian de lângă Beirut care l-a ucis pe adjunctul liderului Hamas Saleh al-Arouri, relatează The Times of Israel.
Israelul nu a comentat încă în mod oficial atacul. Gruparea Hamas a confirmat asasinarea lui Saleh al-Arouri.
„Asasinatele lașe comise de ocupația sionistă împotriva liderilor și simbolurilor poporului nostru palestinian în interiorul și în afara Palestinei nu vor reuși să frângă voința și fermitatea poporului nostru sau să submineze continuarea rezistenței sale curajoase”, afirmă Izzat al-Rishq, un înalt oficial Hamas, într-un comunicat. Acesta susţine că lovitura „dovedește încă o dată eșecul abject al inamicului de a atinge oricare dintre obiectivele sale agresive în Fâșia Gaza”.
Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a condamnat „noua crimă israeliană” și avertizează că Ierusalimul urmărește să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntări.
Atac cu dronă israeliană în Beirut. Şeful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis
Presa de stat libaneză, citată de Reuters, anunţă că ţinta atacului din sudul Beirutului a fost „un birou al mișcării Hamas” din suburbia Dahiyeh, relatează The Guardian. Şeful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, şi alte trei persoane au murit în urma atacului cu o dronă israeliană.
O explozie a zguduit capitala libaneză Beirut. Conform presei de stat libaneze, citată de Reuters, explozia a fost provocată de o dronă israeliană. Ţinta atacului a fost „un birou al mișcării Hamas” din suburbia Dahieh. Patru persoane au fost ucise în atac, inclusiv un „oficial palestinian de rang înalt”, relatează Reuters, citând două surse de securitate anonime.
Surse citate de postul local de știri LBCI anunţă că șeful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis în explozie, notează Al-Monitor. Aflat în Liban, al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, era considerat liderul de facto al aripii militare a Hamas în Cisiordania, relatează The Times of Israel.
Mai multe detalii: Atac cu dronă israeliană în Beirut. Şeful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis