Relatarea livetext Libertatea a războiului s-a mutat aici: LIVETEXT Război Israel-Hamas, ziua 29
Un oficial Hamas spune că este timpul ca Hezbollah să treacă la fapte, după discursul înflăcărat al lui Nasrallah împotriva Israelului
Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas din Liban, spune că Hezbollah trebuie acum să-și dovedească angajamentul față de victoria Hamas în Gaza, așa cum a fost exprimat mai devreme în timpul zilei de către liderul grupării șiite libaneze, Hassan Nasrallah, scrie The Times of Israel.
„Cuvintele lui despre importanța opririi atacului asupra Fâșiei Gaza și importanța victoriei Hamas în Gaza sunt clare și importante. Angajamentul Hezbollah față de aceste două obiective necesită (acum) acțiuni pe teren”, a afirmat Hamdan.
Până în prezent, Hezbollah a evitat să intre pe deplin în războiul împotriva Israelului, ceea ce, potrivit analiștilor, a înfuriat Hamas.
34 de francezi și 100 de americani au reușit până acum să iasă din Fâșia Gaza
Treizeci și patru de cetățeni francezi au fost evacuați vineri din Fâșia Gaza, potrivit Ministerului francez de Externe, relatează Reuters
Președintele Franței, Emmanuel Macron, care s-a adresat reporterilor în timpul unei vizite în Bretania, și-a reiterat apelurile pentru un armistițiu umanitar.
De asemenea, Casa Albă a anunțat că 100 de cetățeni americani și membri ai familiilor lor au părăsit joi enclava asediată, urmând ca alții să o facă în perioada următoare.
Ministerul Sănătății din Gaza: 420 de copii sunt uciși și răniți în enclavă, în fiecare zi
Într-o declarație comună cu alte agenții ONU, UNRWA (Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni) a transmis vineri că există aproximativ 50.000 de femei însărcinate în enclava asediată și că peste 180 dintre ele nasc în fiecare zi, scrie Al Jazeera.
Se așteaptă ca aproximativ 15% dintre femei să aibă complicații legate de sarcină sau la naștere.
„Se așteaptă ca numărul deceselor materne să crească, având în vedere lipsa accesului la îngrijiri adecvate”, au precizat agențiile ONU.
„Bilanțul psihologic al ostilităților are, de asemenea, consecințe directe – și uneori mortale – asupra sănătății reproductive, inclusiv o creștere a numărului de avorturi spontane induse de stres, a numărului de nașteri de copii morți și de nașteri premature”, au precizat acestea.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății din Gaza, 2.326 de femei și 3.760 de copii au fost uciși până acum în enclava asediată, după declanșarea războiului. Acest lucru înseamnă că 420 de copii sunt uciși sau răniți în fiecare zi – unii dintre ei având doar câteva luni de viață.
According to Ministry of Health data, 2326 women and 3760 children have been killed in the📍#GazaStrip
— UNRWA (@UNRWA) November 3, 2023
This means that 420 children are killed or injured every day – some of them only a few months old
🛑 Joint Statement @UNRWA @WHO @UNFPA @UNICEF ⬇️https://t.co/3R87TNzlI5 pic.twitter.com/Ig7PJgORDt
Forțele israeliene se apropie de orașul Gaza, arată imaginile din satelit
Forțele terestre israeliene se apropie de orașul Gaza, cel mai mare și mai dens centru de populație din enclava palestiniană, sugerează imaginile din satelit și înregistrările video din surse deschise și oficiale, potrivit CNN.
O analiză a imaginilor realizată de postul american de televiziune ajută la clarificarea a ceea ce se întâmplă pe teren, în timp ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) susțin că au încercuit orașul.
„Forțele IDF înconjoară Gaza din aer, de pe uscat și de pe mare, încercuind orașul Gaza și împrejurimile sale”, a declarat vineri Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF. „Luptătorii avansează în bătălii, în timpul cărora distrug infrastructurile teroriste supraterane și subterane și elimină teroriștii”, a mai susținut Hagari.
După ce IDF au lansat ofensiva terestră în Gaza, în urmă cu o săptămână, marcând cea mai recentă fază a războiului împotriva Hamas, trupele sale au înaintat pe trei axe – de la granița de nord-vest a Gaza, de-a lungul coastei mediteraneene; de la nord-est, în apropiere de Beit Hanoun; și de la est la vest, de-a lungul sudului orașului Gaza – într-un efort aparent de a împărți enclava în două.
Trupele israeliene s-au deplasat mai adânc de-a lungul acelei porțiuni vestice, spre mare, potrivit imaginilor din satelit ale Agenției Spațiale Europene de miercuri, care au indicat că forțele IDF se aflau la aproximativ un kilometru de a înconjura complet orașul Gaza.
Deși imaginile au o rezoluție redusă, acestea par să arate urmele vehiculelor blindate grele care șerpuiesc de-a lungul benzii, la sud de centrul urban, ajungând aproape de coastă.
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian ironizează discursul liderului Hezbollah
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a reacționat la declarațiile de vineri ale liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, care în discursul său a amenințat Israelul, dar nu a oferit un răspuns clar la întrebarea dacă gruparea șiită libaneză pe care o conduce va deschide în totalitate un nou front de luptă împotriva Israelului, scrie The Times of Israel.
„Am ascultat discursul lung și incoerent al lui Hassan Nasrallah. Recunosc că a fost atât de plictisitor încât nu știu dacă nu cumva cel care îi scrie discursurile (de obicei) a fost ucis în recentele atacuri din nord ale IDF (armata israeliană, n.r.) asupra Hezbollah”, a afirmat Levy.
Mai multe detalii: Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian îl ironizează pe liderul Hezbollah, întrebându-se dacă nu cumva cel care îi scrie discursurile a fost ucis în atacurile IDF
Rachete lansate din Gaza, interceptate deasupra Tel Avivului
Patru rachete trase din Gaza au fost interceptate deasupra Tel Avivului și deasupra centrului Israelului de către sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, au anunțat vineri seară autoritățile, potrivit The Times of Israel.
Nu există informații imediate cu privire la răniți sau pagube.
Oxfam: Jumătate de milion de civili sunt blocați în Gaza „ca niște șobolani într-o cușcă”
Organizația britanică umanitară Oxfam transmite că este „extrem de îngrijorată” pentru viețile celor aproximativ 500.000 de persoane blocate în Gaza – precum și pentru cei peste 200 de ostatici israelieni, relatează Sky News.
Una dintre angajatele Oxfam a făcut ieri publică această poveste sfâșietoare de la familia sa: „Am scăpat de două ori de la moarte astăzi. Ne simțim ca niște șobolani într-o cușcă. Orașul Gaza este închis, iar noi am auzit că oamenii care călătoreau pentru a găsi adăpost în sud au fost ținta unui atac aerian și au fost uciși. Se pare că au de gând să bombardeze toată zona. Shifa este o gaură de coșmar, cu canalizare care se revarsă.”
Lucrătorul umanitar al Oxfam, Alhasan Swairjo, care a reușit ieri să-și contacteze colegii din locul unde se adăpostește împreună cu familia lui, în nordul Gaza, și a înregistrat un mesaj audio în care spune: „Împărțim resursele cu alte 10 familii. Piețele sunt aproape goale. Nu există alimente proaspete în tot orașul. Depindem de conserve. Piețele de pâine nu au electricitate și au doar o cantitate limitată de combustibil – o zi, două zile, cinci zile – nu știm. Facem pâine acasă, dar nu știm în următoarele zile dacă vom avea suficient gaz pentru gătit. Copiii noștri suferă, nu înțeleg de ce ne-am mutat, de ce ne împușcă Israelul. Nu putem da o explicație bună de ce se întâmplă toate acestea. Acum ne luptăm să supraviețuim, copiii noștri se luptă să supraviețuiască.”
Oxfam afirmă că Israelul îi privează pe civilii din Gaza de obiecte esențiale pentru supraviețuirea lor, ceea ce echivalează cu „o pedeapsă colectivă și o încălcare a dreptului umanitar internațional”.
Organizația a precizat că condamnă Hamas pentru atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului, dar condamnă și Israelul pentru evacuarea forțată din nordul Gaza și pentru atacurile sale militare aeriene.
Israelul acționeză pentru a „desființa Hamas și a elibera ostaticii”, afirmă ministrul israelian Benny Gantz
Israelul acționează pentru a „desființa Hamas și a elibera ostaticii”, a declarat fostul ministru israelian al Apărării, Benny Gantz, potrivit Sky News.
Corespondentul postului britanic de televiziune în SUA l-a întrebat pe Benny Gantz de ce ar fi nevoie pentru o pauză umanitară sau o încetare a focului în Gaza.
„Avem ostatici acolo”, a spus ministrul israelian fără portofoliu și general de armată în retragere.
„Tot ceea ce se întâmplă în Gaza în acest moment este legat în mod corect de a desființa Hamas și de a elibera ostaticii. Restul sunt pur și simplu detalii”, a adăugat Gantz.
Just asked @gantzbe what it would take for a humanitarian pause or ceasefire in #Gaza.
— Mark Stone (@Stone_SkyNews) November 3, 2023
He tells me:
“Everything that happens in Gaza right now is rightly connected to break Hamas and release the hostages. All the rest are simply details.”
He doesnt respond on civilian deaths pic.twitter.com/bnj2ImrgLg
Femeile însărcinate descriu situația disperată din Gaza
Agenția Națiunilor Unite pentru sănătate sexuală și reproductivă (UNFPA) a publicat interviuri audio cu trei femei care se adăpostesc în prezent la spitalul Al Shifa din Gaza și care descriu situația lor disperată, relatează CNN.
Înregistrările audio au fost realizate în ultimele zile, în spitalul Al Shifa, cea mai mare unitate medicală din enclava asediată, a precizat UNFPA.
Una dintre femei spune că a fost forțată să fugă de acasă în timp ce era în ultima lună de sarcină, iar o alta povestește că a pierdut sarcina în timpul unui atac aerian.
Mai multe detalii: „Doctorul mi-a spus că nu are puls, că nu există nicio speranță”. Femeile însărcinate descriu situația disperată din Gaza, unde nu există „nici pâine, nici apă”
Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, EAU, Qatar şi SUA se întâlnesc sâmbătă la Amman
Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar se vor întâlni sâmbătă la Amman cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru a discuta despre mijloace de a „pune capăt războiului din Gaza”, a anunţat diplomaţia iordaniană, citată de AFP.
MAE de la Amman a precizat, într-un comunicat, că la reuniune va participa şi un reprezentant al Autorităţii palestiniene şi că discuţiile se vor axa de asemenea asupra „repercusiunilor (…) escaladei periculoase care ameninţă securitatea în întreaga regiune”, potrivit Agerpres.
Aflat vineri în Israel, secretarul american de stat Antony Blinken a subliniat că „Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra”, dar a solicitat totodată „pauze umanitare” în teritoriul palestinian şi a făcut, de asemenea, apel să se facă mai mult pentru civilii palestinieni prinşi în capcană de război şi pentru a spori distribuţia de ajutor umanitar.
Armata israeliană anunță că a ucis 10 comandanți de brigăzi și batalioane ai Hamas de la începutul războiului
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat vineri că armata își continuă eforturile de a-i ucide pe comandanții de pe teren ai grupării palestiniene Hamas, scrie The Times of Israel.
„Urmărim și eliminăm comandanții de pe teren ai Hamas”, a spus Hagari, într-o conferință de presă.
El a precizat că, de la începutul războiului, IDF a ucis 10 comandanți de brigăzi și batalioane din cadrul Hamas – inclusiv cei cu grade echivalente – în atacuri aeriene.
„Și ei se numără printre cei care au planificat teribilul masacru din 7 octombrie”, a susținut Hagari.
Conform acestuia, armata israeliană rămâne concentrată asupra incursiunii din Fâșia Gaza, în ciuda tensiunilor din nord, pe fondul atacurilor repetate ale grupării șiite libaneze Hezbollah.
„Scopul este de a dezmembra Hamas și de a-i aduce înapoi pe ostatici”, a adăugat Hagari.
CICR spune că a primit o cerere de a însoți convoiul de ambulanțe care transportau răniți, înainte de atacul din apropierea spitalului al Shifa
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a recunoscut că a primit o solicitare din partea Ministerului Sănătății din Gaza de a însoți convoiul de ambulanțe despre care ministerul condus de Hamas a spus că a fost vizat de bombardamentul israelian de vineri, relatează Sky News.
Anterior, ministerul a afirmat că zeci de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în urma atacului asupra convoiului de ambulanțe care transporta în Gaza persoane rănite grav.
Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat: „Noi am notificat Crucea Roșie, Republica Arabă Egipt și întreaga lume prin intermediul canalelor de comunicare și al mass-mediei despre mișcarea ambulanțelor care transportau răniți transferați în Egipt, dar ocupația și-a comis crima cu toată obrăznicia”.
CICR a precizat, într-un comunicat: „Recunoaștem că am primit solicitarea din partea Ministerului Sănătății din Gaza de a însoți convoiul care evacuează răniții din partea de nord a Gaza.”
„Orice implicare a CICR în evacuarea civililor dintr-o zonă necesită acordul părților cu privire la termenii și condițiile exacte, astfel încât acest lucru să se poată face în siguranță, iar apoi cu acordul deplin al celor evacuați”, a precizat CICR.
Un oficial al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat pentru Sky News că „erau teroriști în acel convoi”. Un medic de la spitalul al Shifa a declarat că au fost aduse până la 50 de victime.
Șeful OMS, „complet șocat” de informațiile privind atacurile asupra ambulanțelor din apropierea spitalului al-Shifa
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a declarat vineri „complet șocat” de relatările privind atacurile asupra ambulanțelor care evacuează pacienți în apropierea spitalului al-Shifa din Gaza, scrie The Guardian.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a îndemnat ca „pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății, unitățile și ambulanțele să fie protejate în orice moment. Întotdeauna”. El a făcut din nou apel la încetarea focului.
Utterly shocked by reports of attacks on ambulances evacuating patients close to Al-Shifa hospital in #Gaza, leading to deaths, injuries and damage.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) November 3, 2023
We reiterate: patients, health workers, facilities, and ambulances must be protected at all times. Always.
Ceasefire NOW.…
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că au efectuat un atac aerian asupra unei ambulanțe despre care au spus că era folosită de Hamas, adăugând că „un număr de agenți teroriști Hamas” au fost uciși în atac.
Guvernul Hamas din Gaza susține că forțele israeliene au vizat „un convoi de ambulanțe care transporta răniți” din orașul Gaza spre Rafah, în sudul enclavei. Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că „mai mulți cetățeni au fost uciși și zeci au fost răniți” în atacul israelian, efectuat la intrarea în spitalul al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza.
Armata israeliană confirmă atacul aerian asupra unei ambulanțe din Gaza, spunând că aceasta era folosită de Hamas
Israelul a revendicat responsabilitatea pentru un atac în fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, despre care martorii spun că a ucis și rănit zeci de persoane, relatează CNN și The Guardian.
Imaginile video suprinse la fața locului arată mai multe victime însângerate și împrăștiate pe jos, lângă o ambulanță.
Cincisprezece persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite, spun autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, conduse de Hamas.
Într-un comunicat de presă, armata israeliană a transmis că a vizat respectiva ambulanță pentru că era folosită de Hamas.
„O aeronavă a IDF (Forțele de Apărare Israeliene, n.r.) a lovit o ambulanță care a fost identificată de forțele noastre ca fiind folosită de o celulă teroristă Hamas, în imediata apropiere a poziției lor în zona de luptă”, se arată în comunicat. „Un număr de agenți teroriști Hamas au fost uciși în atac. Dispunem de informații care demonstrează că metoda de operare a Hamas este de a transporta agenți teroriști și arme în ambulanțe”, a mai susținut armata israliană.
IDF au adăugat: „Subliniem faptul că această zonă este o zonă de luptă. Civilii din zonă sunt rugați în mod repetat să se evacueze spre sud, pentru propria lor siguranță”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza a declarat, anterior în cursul zilei de vineri, că ambulanța făcea parte dintr-un convoi medical al spitalului al Shifa, care se deplasa spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah, și că a informat Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu privire la această deplasare.
Mai multe detalii: Un bombardament asupra unui convoi de ambulanțe în Gaza s-a soldat cu „zeci de morţi şi răniţi”, susține Hamas. Cum explică armata israeliană atacul
Macron anunţă o „conferinţă umanitară” la Paris, pe 9 noiembrie
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat vineri organizarea unei „conferinţe umanitare” pe 9 noiembrie la Paris şi a avertizat că „lupta împotriva terorismului nu justifică sacrificarea vieţilor civililor” în operaţiunile terestre şi bombardamentele desfăşurate de armata israeliană împotriva grupării islamiste Hamas în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Conferinţa se va desfăşura în cadrul Forumului de la Paris pentru Pace, a precizat Macron. El a cerut un „armistiţiu umanitar, pentru că lupta împotriva terorismului nu justifică sacrificarea civililor”.
Prevăzut să se desfăşoare pe 10 şi 11 noiembrie, cu evenimente paralele pe 8 şi 9 noiembrie, acest forum, desfăşurat sub sloganul „Să construim împreună într-o lume a rivalităţii”, va reuni reprezentanţi ai statelor, organizaţiilor internaţionale, mediului de afaceri şi ONG-urilor.
„Lupta împotriva terorismului, asta nu înseamnă atacul nediscriminatoriu împotriva populaţiilor civile”, a subliniat Macron, care a îndemnat la „evitarea oricărei escaladări” în Orientul Mijlociu.
Liderul de la Elysee a reacţionat şi faţă de lovirea Institutului francez din Gaza într-un bombardament israelian şi a cerut explicaţii Israelului. Biroul agenţiei France Presse din Fâşia Gaza a fost de asemenea grav avariat de un atac aerian efectuat de armata israeliană.
În schimb, preşedintele francez a refuzat să comenteze declaraţiile liderul grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a acuzat Statele Unite că sunt în „întregime responsabile” pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza şi a estimat că „toate opţiunile sunt pe masă” şi că eventualitatea „unui război total este realistă”.
Pregătirile pentru vizita lui Zelenski în Israel sunt în fază avansată (presă)
Pregătirile pentru vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Israel, săptămâna viitoare, sunt într-o fază avansată, relatează vineri postul israelian de televiziune Canal 12, potrivit The Times of Israel.
Zelenski se oferise să vină în Israel în urmă cu mai bine de două săptămâni, dar oficialii de aici au considerat că este prematur, în condițiile în care războiul se află încă într-o fază relativ incipientă, chiar dacă până acum au venit și alți lideri din întreaga lume.
„O astfel de vizită ar trimite un mesaj important”, a declarat ministrul israelian al Educației, Yoav Kisch.
Mai multe informații: Volodimir Zelenski, așteptat să vină în Israel săptămâna viitoare. Pregătirile pentru vizita acestuia sunt în fază avansată, conform presei israeliene
O rachetă a lovit curtea unei grădinițe din orașul israelian Sderot
Cel puțin două rachete au fost văzute lovind în mod direct orașul israelian Sderot vineri seara, una dintre ele lovind curtea unei grădinițe. Șrapnelul a lovit ferestrele clădirii, precum și mai multe mașini din apropiere, relatează CNN și The Times of Israel.
Acea rachetă a lovit la mai puțin de 100 de metri de locul în care sunt poziționați unii jurnaliști din oraș, de unde se poate vedea Fâșia Gaza.
Nu au fost raportate victime, grădinița fiind închisă în momentul atacului.
Cei mai mulți oameni au plecat din Sderot după asaltul Hamas din 7 octombrie.
Casa Albă: Hezbollah nu ar trebui să profite de conflictul dintre Israel și Hamas, afirmă Casa Albă
Hezbollah nu ar trebui să încerce să profite de conflictul dintre Israel și Hamas, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, potrivit Sky News.
SUA nu doresc ca acest conflict să se extindă în Liban, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Poziția Casei Albe vine după ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs în care a spus că operațiunile grupării islamiste șiite pe care o conduce provoacă „teamă forțelor inamice” de-a lungul graniței libaneze.
Putin: Orice persoană normală ar fi indignată de imaginile copiilor însângeraţi din Fâşia Gaza
Orice „persoană normală” ar fi indignată de imaginile „copiilor însângeraţi” din Fâşia Gaza, dar ruşii trebuie „să-şi păstreze capul limpede”, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției Reuters.
Liderul de la Kremlin a făcut aceste afirmații comentând revolta de pe data de 29 octombrie, din republica majoritar musulmană Daghestan, când sute de oameni au luat cu asalt aeroportul din Mahacikala pentru „a-i prinde” pe pasagerii evrei care soseau cu un zbor de la Tel Aviv.
„Cât despre aceste evenimente din Mahacikala… era foarte uşor de aprins o scânteie, foarte uşor. Pe fundalul ororilor care au loc acolo (în Gaza), este uşor să se facă asta, pentru că… atunci când vezi copii suferind şi plini de sânge, îţi încleştezi pumnii şi îţi vin lacrimi în ochi”, a spus președintele rus.
Mai multe detalii: Vladimir Putin, despre imaginile cu copiii răniți din Fâșia Gaza: „Când îi vezi plini de sânge, îţi încleştezi pumnii şi îţi vin lacrimi în ochi”
Până la 50 de răniți au fost aduși după incidentul din apropierea spitalului al Shifa din Gaza, spune un medic
Sky News relatează că a văzut imagini video cu o ambulanță avariată și persoane grav rănite și moarte în fața spitalului al Shifa din nordul Fâșiei Gaza.
Relatarea vine după ce Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a afirmat mai devreme că zeci de oameni au fost uciși, iar alții au fost răniți în urma unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanțe care transportau persoane grav rănite în Gaza.
Un oficial al forțelor de apărare israeliene (IDF) a declarat pentru Sky News: „Au fost teroriști în acel convoi”.
De asemenea, postul britanic de televiziune a luat legătura cu un medic de la spitalul al Shifa, care a declarat că acolo au fost aduse până la 50 de victime.
Yoav Gallant: Operațiunile armatei israeliene în Fâșia Gaza avansează „conform planului”
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat vineri că trupele israeliene care operează în Fâșia Gaza avansează „conform planului” și că atacurile asupra teroriștilor Hamas nu vor face decât să se înmulțească, relatează The Times of Israel.
„Forțele continuă și avansează conform planului și lovesc puternic inamicul”, a spus Gallant, în timpul unei întâlniri la Comandamentul de Sud al armatei israeliene din Beersheba.
„Atacul sistematic asupra teroriștilor Hamas extinde realizările, acesta va continua și va crește”, a mai declarat Gallant, potrivit biroului ministrului.
IDF publică imagini cu o unitate de elită de căutare și salvare care îi extrage din Fâșia Gaza pe soldații israelieni răniți
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat vineri imagini în care apar membri ai Unității de elită de căutare și salvare, aflați la bordul elicopterului 669 al forțelor aeriene, care extrag soldați răniți din interiorul Fâșiei Gaza, pe fondul ofensivei terestre a Israelului, scrie The Times of Israel.
Footage shows members of the Air Forces elite helicopter-borne search and rescue Unit 669 extracting wounded soldiers from inside the Gaza Strip amid Israels ground offensive.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 3, 2023
IDF says that since the war began on October 7, Unit 669 has carried out 150 separate rescue… pic.twitter.com/4HwfpJlMIW
Mai multe detalii: Armata israeliană publică imagini video cu extragerea soldaților răniți din Fâșia Gaza, la bordul unui elicopter, de către o unitate de elită
Poliția și Marina Israelului au detonat controlat o munișie de mari dimensiuni în largul coastei Haifa
Forțele de poliție și ale Marinei Israelului au efectuat vineri o detonare controlată a unei muniții de mari dimensiuni care a fost identificată în mare, în apropierea coastei orașului Haifa, scrie The Times of Israel.
Poliția spune că i-a evacuat pe civili din zonă înainte de a detona obiectul suspect.
Nu este clar când a ajuns muniția acolo și nici ce tip de muniție era.
Înregistrările video postate pe rețelele de socializare arată explozia.
Police carried out a controlled demolition of a large munition in the sea that swept to the Haifa coast. Unclear when the munition landed in the area, or what type it is. pic.twitter.com/j1lfk73NSb
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 3, 2023
Biden: Ceea ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu va modela lumea în următoarea jumătate de secol
Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, într-o discuţie cu omologul său chilian, Gabriel Boric, că ceea ce se întâmplă între Israel şi Hamas este un conflict de o gravitate istorică, ce va modela întreaga lume în următoarea jumătate de secol, scrie Le Figaro, potrivit news.ro.
„După părerea mea, există momente, poate la fiecare şase sau opt generaţii, când lumea se schimbă într-un interval foarte scurt de timp”, i-a spus Biden omologului său chilian, după care a adăugat: „Suntem în acel moment”.
„Cred că ceea ce se va întâmpla în următorii doi sau trei ani va determina cum va arăta lumea în următoarele cinci sau şase decenii”, a afirmat președintele american.
Mai multe detalii: Joe Biden: Ceea ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu va modela lumea pentru „următoarele cinci-şase decenii”
Institutul francez și biroul de știri al AFP din Gaza au fost lovite de un bombardament aerian israelian, potrivit Ministerului francez de Externe
Institutul Francez din Gaza a fost lovit de un bombardament israelian, dar nu au fost raportate răniri în rândul personalului de la fața locului, a anunțat Ministerul francez de Externe, în timp ce biroul din Gaza al agenției de presă AFP (Agence France-Presse ) a fost, de asemenea, lovit, relatează Sky News.
Ministerul francez a adăugat că a cerut autorităților israeliene să furnizeze „fără întârziere” motivele „tangibile” care au motivat atacul asupra Institutului.
Într-un comunicat separat, ministerul și-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea foarte mare” cu privire la numărul de victime civile din Gaza.
AFP a transmis că biroul său din Gaza a fost bombardat de armata israeliană și grav avariat în urma unui atac efectuat ieri.
Niciunul dintre cei opt membri ai echipei AFP, din rândul angajaților permanenți aflați în mod normal în Gaza, nu erau la fața locului în acel moment și toți au fost evacuați în sudul Fâșiei Gaza pe data 13 octombrie, a precizat AFP.
„AFP condamnă în termenii cei mai fermi această lovitură asupra biroului său din orașul Gaza”, a mai afirmat agenția franceză de presă.
Armata israeliană bombardează cu rachete ghidate antitanc posturile Hezbollah de la granița din sudul Libanului
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că unul dintre tancurile sale a bombardat două poziții de lansare de rachete ghidate antitanc ale Hezbollah în sudul Libanului, în apropiere de comunitatea israeliană nordică Yiftah, scrie The Times of Israel.
În ultimele săptămâni, gruparea libaneză șiită a lansat zeci de rachete asupra pozițiilor IDF și a orașelor israeliene situate de-a lungul graniței.
ONU denunţă situaţia „alarmantă şi urgentă” din Cisiordania
Situaţia din Cisiordania este „alarmantă şi urgentă”, a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, insistând mai ales pe violenţele coloniştilor israelieni împotriva populaţiei palestiniene şi pe faptul că forţele israeliene recurg tot mai mult la tactici militare şi arme în operaţiuni de securitate, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„În timp ce o mare parte a atenţiei s-a concentrat pe atacurile din interiorul Israelului şi pe escaladarea ostilităţilor în Gaza începând de la 7 octombrie, situaţia din Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est, este alarmantă şi urgentă prin încălcările în creştere (ale drepturilor omului, n.r.) şi de natură diferită care continuă”, a declarat purtătoarea de cuvânt Elizabeth Throssell, într-un briefing de presă la Geneva.
Ea a afirmat că în Cisiordania au fost ucişi cel puţin 132 de palestinieni – printre care 41 de copii -, 124 dintre ei de către forţele israeliene şi opt de către colonişti. De partea israeliană au fost ucişi doi soldaţi.
„Forţele israeliene au recurs din ce în ce mai mult la tactici şi la arme în cadrul unor operaţiuni de menţinere a ordinii. Violenţa coloniştilor, care atingea deja niveluri record, a crescut de asemenea în mod spectaculos, cu o medie de şapte atacuri pe zi, în peste o treime dintre ele făcând uz de arme de foc”, a arătat purtătoarea de cuvânt.
De asemenea, colonişti, adesea în uniformă sau însoţiţi de forţe israeliene, acţionează „cu o impunitate aproape totală”.
Comunităţi întregi sunt constrânse să-şi părăsească pământurile din cauza violenţelor, a subliniat Elizabeth Throssell, apreciind că aceasta „poate corespunde cu un transfer forţat de populaţie, o încălcare gravă” a Convenţiei de la Geneva.
Pentagonul confirmă că SUA efectuează zboruri cu drone deasupra Gaza pentru a-i localiza pe ostatici
Pentagonul a confirmat vineri faptul că SUA efectuează zboruri cu drone neînarmate deasupra Fâșiei Gaza pentru a contribui la eforturile de localizare a celor aproximativ 240 de persoane ținute ostatice de către Hamas în enclava asediată, relatează The Times of Israel și CNN.
„Pentru a sprijini eforturile de recuperare a ostaticilor, SUA efectuează zboruri de drone neînarmate deasupra Gaza și furnizează consiliere și asistență pentru a-l sprijini pe partenerul nostru israelian în eforturile de recuperare a ostaticilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, într-un comunicat.
Israelul le recomandă cetăţenilor săi să nu călătorească în străinătate, din cauza antisemitismului în creştere
Israelul le-a recomandat vineri cetăţenilor săi să nu călătorească în străinătate, evocând o „creştere semnificativă a antisemitismului” în lume, de la începutul războiului cu Hamas, pe 7 octombrie, informează AFP, potrivit Agerpres.
Autorităţile israeliene „văd o creştere semnificativă a antisemitismului” şi o „incitare” la antisemitism, precum şi „atacuri care pot pune în pericol viaţa israelienilor şi evreilor în lume”, a afirmat Consiliul israelian pentru securitate naţională în sprijinul recomandării sale.
De când gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat atacuri asupra Israelului, pe 7 octombrie, au avut loc o serie de demonstraţii pro-palestiniene în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în Europa, demonstraţii la care unii participanţi au aclamat Hamas sau au scandat sloganuri antisemite.
De asemenea, oraşele europene se confruntă cu o recrudescenţă a atacurilor antisemite, după declanşarea conflictului Israel-Hamas.
Zeci de palestinieni, ucişi sau răniţi în urma unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanţe, susţine Ministerul Sănătăţii din Gaza
Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas, susţine că zeci de palestinieni ar fi fost ucişi sau răniţi, vineri, în urma unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanţe care transporta persoane grav rănite în Gaza, informează Reuters, potrivit The Guardian.
Armata israeliană a precizat că verifică informaţiile transmise de Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf Al-Qudra, declarase anterior că va trimite palestinieni grav răniţi, care trebuie transferaţi de urgenţă pentru tratament în Egipt, din oraşul Gaza şi din nordul oraşului către sudul enclavei.
Blinken: SUA și Israelul au „identificat mecanisme” pentru a trimite combustibil spitalelor din Gaza
Oficialii americani și israelieni au „identificat mecanisme pentru a permite ca combustibilul să ajungă la spitale și pentru alte nevoi”, a declarat vineri secretarul american de stat, Antony Blinken, în contextul în care situația din unitățile sanitare din Fâșia Gaza continuă să se deterioreze, relatează CNN.
Se aștepta ca problema livării de combustibil în Gaza să fie un punct central al discuțiilor lui Blinken la Tel Aviv, iar o sursă familiarizată cu aceste coversații a precizat pentru CNN că șeful diplomației americane va insista pe acest subiect.
Nu este clar când ar putea fi puse în aplicare mecanismele menționate de Blinken. Conform sursei citate, cabinetul de război al Israelului nu a fost foarte receptiv, având în vedere dificultățile de a se asigura că combustibilul este folosit în scopuri umanitare. Oficialii israelieni au declarat în repetate rânduri că sunt convinși că Hamas va fura combustibilul.
„Israelul și-a exprimat îngrijorările în acest sens, îngrijorări pe care le împărtășim”, cu privire la faptul că Hamas „va sifona” combustibilul, a mai declarat Blinken, în cadrul unei conferințe de presă la Tel Aviv, adăugând că „cinismul grupării nu cunoaște limite”.
Blinken a precizat că „a vorbit cu liderii israelieni despre măsurile tangibile care pot fi luate pentru a crește livrarea susținută de alimente, apă, medicamente, combustibil și alte produse esențiale, punând în același timp în aplicare măsuri pentru a preveni deturnarea de către Hamas și alte grupări teroriste”.
Blinken a spus că vor continua discuțiile „despre cum să se asigure un flux al asistenței umanitare, inclusiv cu ajutorul Națiunilor Unite”.
Hezbollah are arme pentru a face față navelor de război americane, afirmă Nasrallah la finalul discursului său
Hassan Nasrallah a mai spus vineri în discursul său că luptătorii grupării Hezbollah sunt „bine pregătiți” pentru a face față navelor de război pe care SUA le-au trimis în apropiere, în estul Mediteranei, relatează Sky News.
El a adăugat că Hezbollah nu este „amenințată” de aceste nave și că știe cum să le facă față.
„Avem chiar și arme pentru a le face față”, a susținut liderul Hezbollah.
După ce a vorbit mai bine de o oră, liderul Hezbollah și-a încheiat discursul, afirmând că militanții săi sunt „pregătiți să ajute” Hamas să reușească.
El a mai afirmat că „oricine dorește să oprească un război regional trebuie să oprească rapid agresiunea din Gaza”.
Nasrallah a conchis: „Rezultatele acestor acțiuni vor prevala. Către poporul din Gaza și rezistența din Gaza – pacea fie cu voi”.
Blinken: Soluția cu două state trebuie să fie obiectivul după război
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat vineri că obiectivul războiului nu poate fi doar înfrângerea Hamas, ci și crearea unui viitor mai bun care să includă o soluție cu două state, scrie The Times of Israel.
„Nu este vorba doar de a învinge fizic Hamas. Este vorba de a ne asigura că nu poate repeta ceea ce a făcut pe 7 octombrie, dar este vorba și de a învinge o idee – o idee pervertită… pe care trebuie să o combatem cu o idee mai bună… cu o viziune mai bună asupra a ceea ce poate fi acel viitor și de a demonstra că suntem hotărâți să o realizăm”, a spus Blinken, la Tel Aviv.
Șeful diplomației americane a precizat că viziunea cu cele două state poate „oferi oamenilor ceva la care să spere” și că există o coaliție largă și puternică în întreaga regiune” care o susține.
„Israelul nu poate relua controlul și responsabilitatea pentru Gaza, iar Israelul a precizat clar că nu are nicio intenție de a face acest lucru”, a mai declarat el.
Blinken a promis discuții „cu partenerii noștri din regiune și din afara ei” despre „ce se va întâmpla după ce Hamas va fi învins”.
Acest lucru va face parte dintr-o imagine mai amplă asupra modului în care se poate ajunge la o pace durabilă în regiune, a adăugat el.
Crește numărul cetățenilor români care sunt ținuți ostatici de către Hamas, în Gaza
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat vineri că încă doi cetățeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, care au domiciliul în statul Israel, sunt ținuși ostatici în Fâșia Gaza de către luptătorii grupării islamiste palestiniene Hamas.
Astfel, numărul românilor despre care se știe că sunt ținuți ostatici în enclava palestiniană asediată a ajuns la șase.
Mai multe detalii: Încă doi români cu dublă cetăţenie au fost confirmați printre ostaticii ținuți în Fâşia Gaza de către gruparea Hamas, anunță MAE
Netanyahu exclude încetarea temporară a focului „fără eliberarea ostaticilor noștri” și livrarea de combustibil în Gaza
Benjamin Netanyahu a declarat vineri că i-a spus secretarului american de stat, Antony Blinken, aflat în vizită la Tel Aviv, că respinge orice întrerupere temporară a luptelor împotriva Hamas care nu include „eliberarea ostaticilor noștri”. De asemenea, el a reiterat că Israelul „nu va permite intrarea de combustibil în Gaza”.
Netanyahu și-a început discursul prin a promite că victoria va fi „clară și tranșantă” și va „răsuna pentru generații”.
El a spus că inamicii Israelului urmăresc să distrugă țara și că vor eșua. „Nu ne vom opri până la victorie”, a afirmat el, precizând că acest lucru înseamnă „să distrugem Hamas și să obținem întoarcerea ostaticilor și restabilirea securității pentru cetățenii și copiii noștri”.
Netanyahu a precizat că i-a spus lui Blinken că „Israelul refuză o încetare temporară a focului care nu include eliberarea ostaticilor noștri. Israelul nu va permite intrarea de combustibil în Gaza și se opune trimiterii de bani în Fâșie”.
Mesajul lui Netanyahu pentru gruparea Hezbollah: „Nu ne puneți la încercare, veți plăti scump”
În timp ce liderul grupării islamiste șiite Hezbollah a ținut, în Liban, primul său discurs după începutul războiului dintre Israel și Hamas, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat vineri gruparea „să nu testeze” Israelul și a avertizat că aceasta va „plăti scump” dacă o va face, relatează Sky News și The Times of Isreal.
Într-o scurtă declarație televizată, premierul israelian a declarat: „Le spun dușmanilor noștri din nord să nu ne pună la încercare, veți plăti scump”.
El a adăugat că forțele militare israeliene acționează la capacitate maximă pe toate fronturile.
Mai multe detalii: Replica lui Netanyahu, după discursul liderului Hezbollah: „Nu ne puneți la încercare, veți plăti scump”. El a exclus un armistițiu și livrarea de combustibil în Gaza
Atacarea Libanului ar fi „cea mai „stupidă” greșeală, afirmă liderul Hezbollah, care avertizează că „toate opțiunile sunt deschise”
Un atac asupra Libanului ar fi „cea mai stupidă greșeală” pe care ar putea-o face Israelul, a avertizat liderul Hezbollah, în discursul său de vineri, potrivit Sky News.
Gruparea militantă libaneză este implicată în lupte aproape zilnice de-a lungul graniței cu Israelul, după ce a început conflictul cu Hamas, iar Hassan Nasrallah a avertizat deja că această situație ar putea escalada.
„Dacă inamicul începe să atace orice zonă din Liban, ar face cea mai mare, cea mai stupidă greșeală”, a declarat el.
El a precizat că escaladarea operațiunii luptătorilor săi depinde de „ceea ce se întâmplă în Gaza” și de „moralitatea inamicului nostru față de Liban”.
„O voi spune cu toată transparența, pe frontul nostru, toate opțiunile sunt deschise”, a subliniat liderul Hezbollah.
„Trebuie să fim pregătiți pentru toate opțiunile”, a adăugat el.
Situația din Gaza arată „prostia” Israelului, afirmă liderul Hezbollah
Actuala situație din Fâșia Gaza arată „stupiditatea Israelului”, a continuat liderul Hezbollah, în discursul său de vineri, potrivit Sky News.
Hassan Nasrallah a mai spus că israelienii „ucid” femei și copii din regiune.
„Ei comit masacru după masacru… vor ca liderii rezistenței să scoată steagurile albe”, a mai afirmat liderul grupării islamiste șiite.
„Rezultatul acestui război va fi unul palestinian”, a adăugat el.
Ceea ce se întâmplă în Gaza arată „răutatea acestei entități”, a mai susținut Hassan Nasrallah, referindu-se la Israel.
Discursul lui Nasrallah a fost preînregistrat și este difuzat în întreaga regiune, inclusiv la Bagdad, unde susținătorii grupărilor armate șiite irakiene s-au adunat în Piața Tahrir.
Peste 350 de cetățeni străini au intrat vineri în Egipt din Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah
Un număr de 353 de cetățeni străini au sosit vineri în Egipt, dinspre Gaza, prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, a declarat pentru CNN un oficial egiptean de frontieră aflat la fața locului.
Punctul de trecere a frontierei rămâne deschis, dar nu este clar dacă vor mai trece și alții astăzi.
Nu a fost imediat clar ce naționalități au oamenii care au ajuns în Egipt din enclava asediată.
Exodul cetățenilor străini este rezultatul unui acord anunțat miercuri, negociat de Qatar și încheiat între Israel, Hamas și Egipt, în coordonare cu SUA, care permite plecarea acestor persoane, alături de civili grav răniți din Gaza, potrivit unor surse familiare cu discuțiile. Acordul este separat de orice fel negocieri privind eliberarea ostaticilor din Gaza, au adăugat sursele postului american de televiziune.
Anterior în cursul zilei de vineri, un convoi de ambulanțe ale Semilunii Roșii egiptene a intrat în Gaza pentru a prelua palestinieni răniți, a declarat un oficial egiptean de frontieră pentru CNN. Până în prezent, 48 de civili palestinieni răniți au fost transferați în Egipt, pentru a primi îngrijiri medicale.
Șeful diplomației americane: Trebuie să facem mai mult pentru protejarea civililor palestinieni
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri, după ce s-a întâlnit cu înalți oficiali israelieni la Tel Aviv, că este nevoie de mai multe eforturi pentru protejarea civililor palestinieni, relatează CNN.
„Trebuie să facem mai mult pentru a-i proteja pe civilii palestinieni”, a declarat șeful diplomației americane, în cadrul unei conferințe de presă.
În unele dintre comentariile sale cele mai ferme de până acum, Blinken a condamnat utilizarea civililor ca scuturi umane de către Hamas și încorporarea luptătorilor săi în infrastructura civilă, dar a spus că „civilii nu ar trebui să sufere consecințele inumanității și brutalității” grupării islamiste palestiniene.
Mai multe detalii: Mesajul ferm al lui Antony Blinken pentru Israel: „Trebuie să facem mai mult pentru protejarea civililor palestinieni”
SUA sunt „vinovate” pentru ceea ce se întâmplă în Gaza, afirmă liderul Hezbollah
Statele Unite sunt „de vină pentru ceea ce se întâmplă în Gaza” și cu populația din regiune, a mai afirmat vineri liderul Hezbollah, potrivit Sky News.
În continuarea discursului său televizat, primul pe care îl rostește după izbucnirea războiului și după înmulțirea numărului de atacuri ale Hezbollah asupra Israelului, Hassan Nasrallah spune că Israelul este „doar o unealtă” și că SUA „se folosește de ea”.
„Statele Unite sunt împotriva unei încetări a focului, împotriva a tot ceea ce se întâmplă”, a spus liderul grupării islamiste șiite.
„Trebuie să dea socoteală pentru ceea ce le fac oamenilor din regiune”, a susținut Hassan Nasrallah.
Statele Unite și-au exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Israel și au susținut că o încetare a focului ar fi doar în beneficiul Hamas. Dar Washingtonul a cerut ca civilii palestinieni să fie protejați.
În ultimele zile, bazele aeriene americane din Siria și Irak au fost atacate, iar Nasrallah spune că aceste lovituri au fost efectuate de Rezistența Islamică și că ele au fost decizii „înțelepte”.
„Americanii conduc războiul din Gaza și ei plătesc costurile acestui război”, a adăugat el.
Hezbollah a început să participe la război a doua zi după ce Hamas a lansat atacul, afirmă liderul grupării, Hassan Nasrallah
Hezbollah a intrat în conflict a doua zi după ce Hamas a lansat atacul asupra Israelului, a declarat vineri liderul grupării islamiste șiite, în discursul său, potrivit Sky News.
Hassan Nasrallah a spus că acest conflict este o „bătălie reală, care nu seamănă cu toate celelalte războaie”, dând ca exemplu războiul din 2006 din Liban împotriva Israelului.
„Mișcarea de Rezistență Islamică din Liban participă la război încă din 8 octombrie”, a afirmat el.
„Ceea ce s-a întâmplat pe frontul libanez este fără precedent din 1948 încoace”, a adăugat Hassan Nasrallah.
El a susținut că operațiunile efectuate de-a lungul graniței libaneze provoacă „teamă forțelor inamice” și că „inamicii” sunt „neliniștiți că frontul ar putea escalada în război”.
„Inamicul trebuie să își calculeze cu atenție pașii spre Liban în viitor”, a avertizat el.
Miliţiile irakiene susţinute de Iran anunţă extinderea atacurilor asupra bazelor americane din regiune
Rezistenţa Islamică din Irak, o coaliţie de miliţii irakiene susţinute de Iran, anunţă că va lansa o fază mai „intensă şi mai extinsă” de operaţiuni împotriva bazelor americane din regiune începând de săptămâna viitoare, informează The Associated Press, potrivit news.ro.
Rezistenţa Islamică afirmă că escaladarea este „în sprijinul poporului nostru din Palestina şi pentru a răzbuna martirii” din războiul actual dintre Israel şi Hamas.
În ultimele săptămâni, gruparea a lansat o serie de atacuri împotriva bazelor americane din Irak şi Siria, unele dintre ele soldate cu rănirea personalului american.
Pentagonul a anunțat că până marți au avut loc 27 de atacuri cu rachete şi drone asupra bazelor americane din Irak şi Siria. Între timp, Washingtonul a trimis încă 300 de soldaţi în Orientul Mijlociu, ca întăriri pentru cei aflaţi deja acolo.
Membrii familiei premierului scoţian, pe lista celor care vor pleca vineri din Fâșia Gaza
Părinţii soţiei liderului scoţian se află pe o listă pentru a fi evacuaţi vineri din Gaza, după ce au rămas blocaţi în teritoriul palestinian asediat, de când militanţii Hamas au atacat Israelul luna trecută, relatează Reuters.
Punctul de trecere Rafah din Gaza către Egipt a fost deschis joi pentru a doua zi pentru evacuări limitate, în cadrul unui acord negociat în Qatar, menit să permită ieşirea din enclavă a unor cetăţeni care deţin paşapoarte străine, a persoanelor aflate în întreţinerea lor şi a unor persoane rănite din Gaza.
O listă aprobată cu persoane care urmează să fie evacuate vineri, postată online de autoritatea de trecere a frontierei de la Rafah, îi include pe Elizabeth şi Maged El-Nakla, părinţii soţiei prim-ministrului scoţian Humza Yousaf.
Yousaf, în vârstă de 38 de ani, a declarat că părinţii soţiei sale au rămas blocaţi în Gaza în timp ce se aflau în vizită la rude când Hamas a atacat Israelul luna trecută.
Premierul scoţian a declarat luna trecută pentru Reuters că socrii săi au rămas rapid fără alimente şi apă potabilă şi ar putea muri dacă nu vor putea pleca în curând. Un purtător de cuvânt al lui Yousaf nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la includerea lor pe lista de evacuaţi de vineri, menţionează Reuters, potrivit news.ro.
Familiile unor victime israeliene ale Hamas depun plângere la CPI pentru crime împotriva umanităţii
Avocatul francez Francois Zimeray a anunţat vineri la Paris că va depune o plângere pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid la Curtea Penală Internaţională (CPI) în numele a nouă familii ale victimelor israeliene ale atacului Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.
Zimeray îi cere, de asemenea, procurorului CPI să „ia în considerare oportunitatea emiterii unui mandat internaţional de arestare împotriva liderilor Hamas”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Atacul lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă Hamas pe teritoriul israelian „reprezintă executarea unui proiect de genocid asumat de autorii săi”, a apreciat avocatul francez. „Confruntat cu negaţionismul, adevărul trebuie apărat, aceste atrocităţi trebuie cunoscute şi înscrise în memoria colectivă”, a adăugat el.
Avocatul este mandatat de nouă familii ale victimelor israeliene, „toţi civili, dintre care mulţi se aflau la petrecerea ‘Tribe of Nova’, un festival de muzică, un loc de întâlniri şi de pace în deşertul Negev”.
În plângere se precizează că „teroriştii Hamas nu neagă crimele comise, pe care le-au documentat şi difuzat, şi prin urmare, materialitatea faptelor nu poate fi discutată”.
„Confruntată cu barbaria, forţa legii trebuie să prevaleze”, a declarat vineri la radio avocatul Zimeray.
Avocatul a apelat la CPI pentru că este „moştenitoarea” procesului de la Nürnberg, „este cel mai bun lucru pe care comunitatea internaţională l-a construit pentru a se ocupa tocmai de atrocităţile în masă”.
Liderul Hezbollah: „Israelul e mai fragil ca pânza de păianjen”
Hassan Nasrallah, liderul grupării islamiste șiite libaneze Hezbollah, a făcut vineri primele sale declarații de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, relatează The Guardian, Jerusalem Post și The times of Israel.
În discurs, el a susținut că „frații din Hamas” au plănuit singuri atacul din 7 octombrie. A lăudat „operațiunea glorioasă”, afirmând că atacul terorist a scos la iveală „fragilitatea, slăbiciunea și fragilitatea totală a Israelului, mai fragil decât pânza de păianjen”.
El a mai spus că atacul va avea consecințe de durată.
Liderul terorist a mai sugerat că Israelul nu și-a asigurat încă o singură victorie militară, în ciuda operațiunilor de o lună în Fâșia Gaza, și că a arătat lumii că este „un regim brutal și barbar”.
Mai multe detalii: Discursul lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Frații din Hamas și-au plănuit singuri atacul glorios. Israelul e mai fragil ca pânza de păianjen”
Antony Blinken: „Modul în care Israelul se apără contează”
Secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat vineri, în timpul întâlnirii sale de la Tel Aviv cu președintele israelian Isaac Herzog, că SUA sunt alături de Israel, dar că este important modul în care țara se apără, iar civilii din Gaza trebuie să fie protejați, relatează CNN.
„Susținem cu tărie propunerea că Israelul are nu doar dreptul, ci și obligația de a se apăra și de a face tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru, 7 octombrie, nu se va mai putea întâmpla niciodată”, a declarat Blinken.
„Modul în care Israelul face acest lucru contează. Și este foarte important ca, atunci când vine vorba de protecția civililor care sunt prinși în focul încrucișat al acțiunilor Hamas, să se facă tot ce este posibil pentru a-i proteja și pentru a aduce asistență celor care au nevoie disperată de ea și care nu au fost în niciun fel responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. Așadar, lucrăm împreună la toate acestea”, a adăugat șeful diplomației americane.
Herzog i-a mulțumit lui Blinken pentru „claritatea sa morală”, a afirmat că țara sa respectă dreptul umanitar internațional și i-a arătat oficialului american o broșură din care, spune el, 1,2 milioane de exemplare au fost trimise cetățenilor din Gaza, pentru a-i alerta în avans în privința atacurilor.
De asemenea, ambii lideri au afirmat că „se gândesc în fiecare clipă la ostaticii noștri – atât de mulți israelieni, americani, alți cetățeni străini”.
„Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a-i aduce înapoi în siguranță, pentru a-i aduce înapoi pentru a fi alături de familiile lor și de cei dragi”, a mai afirmat secretarul de stat al SUA.
Netanyahu, într-o scrisoare către trupele israeliene: „Aceasta este o luptă între lumină și întuneric”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis o scrisoare soldaților și comandanților armatei, în care afirmă că actualul război împotriva grupării teroriste Hamas este „un alt capitol” din „povestea intergenerațională a rezilienței naționale” a poporului evreu, relatează The Times of Israel și Haaretz.
„Ne amintim în mod constant imaginile masacrului oribil din acel Șabat Simchat Torah, 7 octombrie 2023. În fața noastră sunt frații și surorile noastre uciși, răniții, răpiții, cei căzuți din IDF și din forțele de securitate”, spune Netanyahu, care se referă la o „luptă între lumină și întuneric”.
„Aceasta este o luptă între lumină și întuneric. Nu vom renunța la misiunea noastră până când lumina nu va învinge întunericul, iar binele nu va învinge răul extrem care ne amenință pe noi și întreaga lume”, a continuat premierul israelian.
Adresându-se în mod direct soldaților, Netanyahu a adăugat: „Când vă trimit într-o misiune, dragii noștri eroi, sunt încrezător în victoria noastră completă asupra dușmanilor noștri. Am încredere în voi, sunt mândru de voi și vă iubesc”.
Costul nevoilor umanitare ale locuitorilor din Fâșia Gaza și Cisiordania, estimat de ONU la 1,2 miliarde de dolari
Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a anunțat vineri, 3 noiembrie, estimările organizației privind costul nevoilor umanitare ale locuitorilor din cele două teritorii, lansând totodată un apel la ajutor, relatează AFP, citată de The Times of Israel și France 24.
„Costul satisfacerii nevoilor a 2,7 milioane de persoane – adică întreaga populație din Gaza și 500.000 de persoane din Cisiordania ocupată – este estimat la 1,2 miliarde de dolari”, a anunțat OCHA.
Mai multe detalii: ONU estimează la 1,2 miliarde de dolari costul nevoilor umanitare din Fâșia Gaza și Cisiordania
Ambasadorul rus la ONU: Israelul, „ca stat ocupant”, nu are dreptul la autoapărare
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat joi, într-o reuniune a Adunării Generale a ONU, că Israelul nu are dreptul la autoapărare, relatează Agerpres, care citează agenția rusă de presă de stat TASS, oficiosul Rossiiskaia Gazeta şi postul israelian de televiziune i24news.com.
„Nu pot trece sub tăcere ipocrizia SUA şi a aliaţilor lor, care – în alte situaţii complet diferite – fac apel la respectarea dreptului umanitar, înfiinţează comisii de anchetă, impun sancţiuni celor care utilizează forţa doar ca ultimă soluţie pentru a pune capăt violenţelor de ani de zile. Iar astăzi, văzând distrugerile teribile în Gaza – care depăşesc de n ori tot ceea ce ei critică furios în alte contexte regionale – loviturile asupra instalaţiilor civile, moartea a mii de copii şi suferinţa îngrozitoare a civililor pe fondul unei blocade totale, ei rămân tăcuţi”, a afirmat Nebenzia.
„Tot ceea ce pot face este să vorbească despre un presupus drept al Israelului la autoapărare, un drept pe care nu îl deţine ca stat ocupant, aşa cum a fost confirmat de avizul consultativ al Curţii Internaţionale a Naţiunilor Unite din 2004”, a mai spus ambasadorul rus la ONU.
Mai multe detalii: Ambasadorul Rusiei la ONU spune că Israelul nu are dreptul la autoapărare în războiul cu Hamas
Armata Israelului anunță că demolează tunelurile Hamas descoperite în Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că trupele sale au lucrat la demolarea tunelurilor Hamas descoperite în timpul operațiunilor terestre din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
„Luptătorii unității Yalam, în cooperare cu luptători inginerești din Batalionul 7107, Brigada Nahal, Brigada Negev și forțele blindate, într-o varietate de activități speciale, au descoperit și neutralizat tunelurile de luptă activă ale organizației Hamas din Fâșia Gaza. Luptătorii au descoperit puțuri, au plantat explozibili, au prins și au neutralizat tuneluri pe teritoriul Fâșiei Gaza”, se precizează într-un mesaj publicat vineri pe rețeaua X, fostul Twitter, alături de imagini cu trupele israeliene care descoperă și aruncă în aer tuneluri.
לוחמי יחידת יהל”ם, בשיתוף לוחמי הנדסה מגדוד 7107, חטיבת הנח”ל, חטיבת הנגב וכוחות שריון חשפו ונטרלו במגוון פעילויות מיוחדות מנהרות לחימה פעילות של ארגון חמאס בשטח הרצועה.
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 3, 2023
הלוחמים חשפו פירים, הטמינו חומרי נפץ, מילכדו ונטרלו מנהרות בשטח רצועת עזה pic.twitter.com/LaGtUVniau
„Alertă ridicată” în nordul Israelului înainte de discursul liderului Hezbollah
În așteptarea discursului șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, armata Israelului a anunțat că se află în „alertă ridicată” în nordul țării, la frontiera cu Libanul, relatează The Times of Israel.
„Vom fi pregătiți să răspundem pe orice front dacă va fi nevoie. În nord, suntem pregătiți și vom continua să răspundem la orice atac, astăzi și în zilele următoare”, a transmis vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.
„Iranul încurajează grupările proxy împotriva Israelului, vom riposta pe orice front față de orice amenințare. Există o alertă ridicată, de asemenea, în nord”, a mai spus Hagari.
Nou bilanț al palestinienilor uciși de la începutul războiului
Începând din 7 octombrie, cel puțin 9.227 de palestinieni, dintre care 3.826 de copii, au fost uciși în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat vineri Ministerul Sănătății din enclavă, condus de Hamas, relatează The Guardian.
Aproape 100 de cetățeni străini au intrat vineri dimineață în Egipt din Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah
În cursul dimineții de vineri, 99 de persoane au trecut prin punctul de frontieră Rafah, din Fâșia Gaza în Egipt, a declarat un oficial egiptean de frontieră pentru CNN.
Postul american precizează că nu este clar deocamdată ce naționalități au cei care au trecut granița, adăugând că este de așteptat ca mai multe persoane să traverseze frontiera pe parcursul zilei.
În cursul zilei de vineri, un convoi de ambulanțe ale Semilunii Roșii egiptene a intrat în Gaza pentru a prelua palestinieni răniți, a declarat un oficial egiptean de frontieră pentru postul american.
Numărul ostaticilor Hamas din Fâșia Gaza este de 241, conform unei noi actualizări publicate de Israel
Armata israeliană a revizuit numărul ostaticilor despre care se crede că sunt deținuți în Fâșia Gaza în urma asaltului Hamas din 7 octombrie la 241, față de 242, cum anunțase anterior, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, citat de The Times of Israel.
Oficialul spune că numărul nu este definitiv, pentru că armata investighează noi informații despre cei dispăruți la începutul lunii trecute.
Numărul nu include patru ostatici eliberați și un soldat israelian care a fost salvat de către IDF.
Palestinienii care lucrau în Israel se întorc în Gaza, în urma deciziei guvernului israelian
Locuitorii din Gaza care munceau în Israel și se aflau pe 7 octombrie pe teritoriul acestui stat, s-au întors vineri în enclavă prin punctul de trecere Kerem Shalom, în sudul Israelului, în urma unei decizii a Cabinetului de Securitate israelian de a-i trimite înapoi, relatează CNN.
Zeci de bărbați de toate vârstele au putut fi văzuți intrând în Gaza, notează postul american.
„Ceea ce ni s-a întâmplat nouă nu s-a mai întâmplat niciodată vreunei ființe umane. Ne-au suspendat autorizațiile. Am încercat să mergem în Cisiordania. Ne-au reținut și ne-au dus în locuri în care nu știam unde ne aflăm”, acuză unul dintre bărbați.
CNN menționează că a contactat guvernul israelian pentru un răspuns la acuzații.
Prezență crescută a poliției la Ierusalim la începerea rugăciunilor de vineri
Rugăciunile de vineri au început la Ierusalim, ceea ce reprezintă adesea un moment de tensiune între locuitorii palestinieni ai orașului și poliția israeliană, relatează CNN.
La fel ca în săptămânile anterioare, autoritățile restricționează drastic accesul la Moscheea al-Aqsa, al treilea loc sfânt al Islamului.
Există o prezență intensă a poliției în cartierul Wadi Juz din Ierusalimul de Est, unde, mulți dintre cei cărora li s-a refuzat accesul de la complexul al-Aqsa, se adună pentru a se ruga în stradă.
Potrivit postului american, poliția a tras cu gaze lacrimogene în cartier într-o încercare aparentă de a împiedica orice adunare.
Rugăciunile de vineri la prânz sunt cel mai important moment al săptămânii musulmane.
20 de ambulanțe au trecut vineri prin punctul de frontieră Rafah în Gaza pentru a prelua palestinieni răniți
Cele 20 de ambulanțe ale Semilunii Roșii egiptene au trecut vineri dimineață prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt, în Fâșia Gaza pentru a prelua palestinieni răniți, a declarat un oficial egiptean de frontieră pentru corespondentul CNN de la fața locului.
Israelul trimite înapoi în Fâșia Gaza toți angajații palestinieni de pe teritoriul său
Anunțul a fost făcut vineri de guvernul israelian, care a precizat, într-un mesaj publicat pe rețeaua X, că „nu vor mai exista lucrători palestinieni din Gaza”, relatează BBC.
„Israelul întrerupe orice contact cu Gaza. Nu vor mai exista lucrători palestinieni din Gaza. Acei lucrători din Gaza care se aflau în Israel în ziua izbucnirii războiului vor fi returnați în Gaza”, se precizează în mesajul citat.
Înainte de război, aproximativ 18.500 de palestinieni din Gaza au primit permise de intrare în Israel, potrivit datelor COGAT, organismul israelian de apărare responsabil cu afacerile civile palestiniene.
Mai multe detalii: Angajații din Gaza care lucrează în Israel vor fi trimiși înapoi în Fâșie, a anunțat guvernul Netanyahu
Punctul de frontieră Rafah așteptat să se deschidă și vineri pentru noi evacuări
Punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt, urmează să fie deschis vineri, pentru a treia zi consecutiv, pentru a permite noi evacuări, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
Pe listele cu persoanele care trebuie să se prezinte astăzi la punctul Rafah, publicate de Autoritatea Generală pentru Puncte de Trecere și Frontiere din Gaza, figurează cetățeni din Mexic, SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Indonezia și Franța. Niciun român nu apare pe liste.
Mai multe detalii: Punctul de trecere Rafah așteptat să se deschisă pentru a treia zi pentru evacuări limitate. Niciun român pe lista ieșirilor permise
Armata israeliană publică înregistrarea unui apel în care un oficial medical din Gaza spune că Hamas depozitează combustibil sub spitalul Shifa
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare a ceea ce afirmă că este o convorbire telefonică de joi, 2 noiembrie, în care un oficial medical din Gaza recunoaște că rezervele de combustibil ale Hamas sunt depozitate direct sub spitalul Shifa din orașul Gaza, cea mai mare unitate medicală din enclavă, relatează The Times of Israel și Haaretz.
În înregistrare, sursa este auzită spunând: „Au un milion (de litri) sub pământ”.
Ulterior, reprezentantul armatei este auzit întrebând sursa: „Dacă trimit acum combustibil la spital, îl vor lua, nu-i așa?”.
Oficialul din domeniul sănătății răspunde afirmativ.
„Convorbirea confirmă faptul că Hamas controlează resursele de energie și de combustibil din Fâșia Gaza și alege să le direcționeze pentru terorism. Mai mult, dacă se permite intrarea combustibilului în Fâșia Gaza, Hamas plănuiește să pună mâna pe aceste resurse. IDF va continua să expună informațiile care dovedesc că organizația teroristă Hamas folosește resursele populației civile din Fâșia Gaza pentru terorism”, precizează armata israeliană.
Postul public de radio Kan notează că oficialii israelieni intenționează să prezinte apelul, precum și alte dovezi în acest sens, secretarului de stat american Antony Blinken, într-o încercare de a reduce presiunea internațională pentru a permite intrarea combustibilului în Fâșie.
In a call that took place yesterday, on November 2nd with an official in the Medical System in Gaza, it was revealed again that Hamas is holding the fuel reserves in the Gaza Strip and is using it » pic.twitter.com/eXADezfwFo
— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 3, 2023
Armata Israelului afirmă că a demolat locuința unui terorist Hamas în Cisiordania
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că trupele lor s-au confruntat peste noapte cu bărbați înarmați și insurgenți palestinieni în Cisiordania și au demolat locuința unui terorist Hamas acuzat de implicare într-un atac armat mortal în februarie, relatează The Times of Israel.
Trupele israeliene au intrat în orașul Nablus din Cisiordania pentru a demola casa lui Khaled Kharousha, fiul autorului atacului armat de la Huwara din februarie, soldat cu moartea fraților Hallel și Yagel Yaniv, și care este acuzat că a contribuit la planificarea atacului.
În timpul operațiunii, Israelul anunță că a arestat trei palestinieni căutați, afiliați la Hamas, și că au avut ciocniri cu bărbați înarmați.
Între timp, în Jenin, IDF precizează că a lansat un raid aerian împotriva unui grup de bărbați înarmați care aruncau dispozitive explozive asupra forțelor israeliene.
În raidurile din timpul nopții au fost arestați 37 de palestinieni căutați, inclusiv 17 membri Hamas, adaugă IDF.
De la începutul războiului, la 7 octombrie, Israelul a arestat peste 1.260 de palestinieni căutați în Cisiordania, dintre care aproximativ 760 afiliați la Hamas, precizează armata.
Potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene, aproximativ 130 de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de forțele israeliene și, în unele cazuri, de coloniști, începând din 7 octombrie.
Antony Blinken s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu la Tel Aviv
Secretarul de stat american Antony Blinken a fost primit vineri dimineață de premierul israelian Benjamin Netanyahu la cartierul general militar Kirya din Tel Aviv, anunță biroul prim-ministrului, citat de The Times of Israel.
După întâlnirea privată la care au participat doar cei doi, va avea loc o reuniune și cu alți membri ai cabinetului de război, se mai precizează în comunicat.
Prime Minister Benjamin Netanyahu is now holding a private meeting with US Secretary of State Antony Blinken, at the Kirya in Tel Aviv.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) November 3, 2023
They will also meet with the members of the War Cabinet. pic.twitter.com/WnyrNfXSQr
Palestinienii anunță că șapte persoane au fost ucise în timpul nopții în atacurile israeliene, în Cisiordania
Șapte palestinieni au fost uciși în cursul nopții trecute de loviturile armatei israeliene în Jenin și în tabăra de refugiați al-Fawwar de lângă Hebron, în Cisiordania, a relatat agenția palestiniană de știri Wafa, citată de Haaretz.
În Jenin, patru palestinieni au fost uciși într-un schimb de focuri între bărbați înarmați și forțele israeliene. Alți doi palestinieni au fost uciși în al-Fawar.
Un alt palestinian rănit joi a murit din cauza rănilor în cursul nopții, notează Wafa.
Alerte de raid aerian în orașul Kissufim din apropierea graniței cu Fâșia Gaza
După mai mult de 12 ore de acalmie, o alertă de raid aerian a fost declanșată vineri în orașul Kissufim, aflat în apropiere de frontiera cu Fâșia Gaza, evacuat în mare parte, relatează The Times of Israel.
Nu există informații imediate cu privire la victime sau pagube materiale.
Israelul va forma un tribunal pentru a judeca teroriștii Hamas care au participat la atacul din 7 octombrie – presa israeliană
Israelul intenționează să formeze un tribunal special care va supraveghea procesele penale împotriva teroriștilor Hamas deținuți care au participat la atrocitățile din 7 octombrie, relatează postului public de radio Kan, citat de The Times of Israel.
Opinia predominantă în sistemul judiciar este că dreptul penal obișnuit nu este calea corectă pentru a-i judeca pe cei implicați în atacul în timpul căruia au fost uciși aproximativ 1.400 de israelieni, iar cel puțin 240 au fost răpiți în Fâșia Gaza, transmite postul de radio citat, adăugând că au loc discuții referitoare la modul în care teroriștii reținuți vor fi aduși în fața justiției.
Aproximativ 200 de membri Hamas au fost capturați în Israel, iar alții sunt așteptați să fie aduși în țară ca parte a ofensivei terestre majore din Gaza.
Postul de radio Kan mai relatează că soluția probabilă este o legislație specială care va împuternici un tribunal, cu scopul de a organiza un proces judiciar istoric împotriva Hamas „pentru a prezenta lumii obiectivele, rădăcinile, finanțatorii și activitățile grupului terorist criminal”.
Ministerul israelian al Justiției a refuzat să confirme sau să infirme informațiile.
Emiratele Arabe Unite avertizează cu privire la riscul „real” de propagare regională a războiului
Emiratele Arabe Unite au atras atenția vineri, prin vocea ministru de stat pentru afaceri externe, Noura al-Kaabi, asupra existenței unui risc real de propagare regională a războiului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza, precizând că lucrează „fără oprire” pentru a asigura o încetare umanitară a focului, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
„În timp ce continuăm să lucrăm pentru a opri acest război, nu putem ignora contextul mai larg și necesitatea de a reduce temperatura regională care se apropie de punctul de fierber”, a declarat Noura al-Kaabi, în timpul unei conferințe politice din capitala Abu Dhabi.
„Riscul de propagare regională și de escaladare ulterioară este real, la fel ca riscul ca grupările extremiste să profite de situație pentru a promova ideologii care ne vor menține blocați în cicluri de violență”, a mai spus Noura al-Kaabi.
Armata israeliană anunță că un comandant de batalion al Hamas a fost ucis
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că l-au ucis pe comandantul batalionului Sabra-Tel al-Hawa al Hamas, Mustafa Dalloul, într-un raid aerian care a avut loc în timpul nopții în Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
Dalloul „a avut un rol-cheie în gestionarea luptelor împotriva forțelor IDF în Fâșia Gaza”, precizează armata israeliană.
בנוסף, מטוסי ומסוקי קרב וכוחות ארטילריים חיסלו בהכוונת לוחמי חטיבת הנח”ל מספר מחבלים שפעלו כנגד הכוחות הקרקעיים. במסגרת פעילות לוחמי צה”ל מחטיבה 551 לסריקת מרחב בית חאנון » pic.twitter.com/fUVkAO7wtx
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 3, 2023
De asemenea, în operațiunile desfășurate în timpul nopții, IDF precizează că avioanele de luptă, elicopterele și artileria, dirijate de forțele de infanterie ale Brigăzii Nahal, au lovit și ucis mai mulți teroriști Hamas.
Totodată, trupele israeliene au localizat arme – puști de asalt, mitraliere, grenade, dispozitive explozive, (…) și muniție, precum și materiale de informații – hărți și echipamente de comunicare, în timpul perchezițiilor din Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza.
Armata Israelului mai anunță că noaptea trecută a lansat lovituri împotriva mai multor situri Hamas din Fâșia Gaza, inclusiv clădiri folosite de agenți pentru a trage asupra forțelor terestre și poziții de lansare a rachetelor antitanc.
Antony Blinken a ajuns în Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat vineri dimineață în Israel, însoțit de ambasadorul recent confirmat al SUA în acest stat, Jack Lew, relatează CNN.
Liderul suprem al Iranului afirmă că Israelul devine „neajutorat și confuz” în contextul războiului cu Hamas
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a afirmat vineri că, în timp ce își continuă incursiunea militară în Fâșia Gaza, Israelul devine „neajutorat și confuz”, relatează CNN.
Într-o postare în limba ebraică pe rețeaua X, fostul Twitter, Khamenei a afirmat, de asemenea, că guvernul israelian își „minte” poporul atunci când își exprimă îngrijorarea cu privire la ostaticii deținuți de Hamas în Gaza, în timp ce bombardează zonele în care aceștia ar putea fi ținuți.
„Entitatea ocupantă este acum neputincioasă și confuză, iar fără sprijinul american va fi redusă la tăcere în câteva zile”, a afirmat Ali Khamenei.
Declarațiile sale vin la câteva zile după ce președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a spus că Israelul a „depășit liniile roșii” în Gaza, ceea ce „ar putea forța pe toată lumea să acționeze”.
De asemenea, miercuri, Khamenei a cerut țărilor cu majoritate musulmană să boicoteze Israelul, oprind exporturile de petrol și alimente către această țară, potrivit agenției de știri iraniene de stat Tasnim.
Drone americane au survolat Gaza pentru a ajuta la localizarea ostaticilor deținuți de Hamas – Reuters
Drone de supraveghere ale Statelor Unite au fost lansate deasupra Fâșiei Gaza pentru a ajuta la colectarea de informații despre locurile unde se află ostaticii luați de Hamas care conduce enclava, relatează Reuters, citând doi oficiali americani, notează The Times of Israel.
Unul dintre oficiali a declarat că zborurile dronelor au început în urmă cu peste o săptămână.
Mai mulți cetățeni americani se numără printre ostaticii Hamas.
Informațiile publicate de Reuters vin în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken urmează să sosească vineri în Israel și să poarte discuții cu liderii israelieni, aceasta fiind a doua sa deplasare în țară de la începutul războiului. Înainte de a pleca, Blinken a declarat că un punct cheie al călătoriei sale va fi asigurarea eliberării tuturor ostaticilor din Gaza.
Kamala Harris: SUA nu vor condiționa „sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra”
Vicepreședinta americană Kamala Harris a fost întrebată, în timpul unei vizite la Londra, dacă administrația de la Washington ar trebui să condiționeze ajutorul militar pentru Israel de reducerea numărului de victime civile în Gaza în timpul războiului împotriva Hamas, relatează The Times of Israel.
„Vom continua să susținem dreptul Israelului de a se apăra. Și haideți să fim clari și să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, când 1.400 de oameni nevinovați au fost uciși, măcelăriți – tineri care pur și simplu asistau la un concert. Și astfel, nu vom crea nicio condiție privind sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra”, a declarat Kamala Harris.
Totodată, ea a deplâns moartea civililor din Gaza, subliniind însă că „nu îi spunem Israelului cum ar trebui să ducă acest război”.
Șeful Hezbollah, așteptat să țină vineri un discurs despre războiul dintre Israel și Hamas
Liderul grupării Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah, este așteptat să țină un discurs despre războiul dintre Israel și Hamas în cursul zilei de vineri, la aproape o lună de la izbucnirea confruntărilor, relatează Al Jazeera.
Discursul lui Nasrallah va fi difuzat în cadrul unui eveniment care va avea loc vineri, la ora 15:00 (aceeași oră în România – n.r.), în suburbiile sudice ale Beirutului, un bastion al Hezbollah, în memoria luptătorilor uciși în bombardamentele israeliene, notează Reuters.
De la atacul lansat de Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie, tensiunile au escaladat și în nordul țării, la granița cu Libanul, unde Hezbollah, un aliat al Hamas, a avut schimburi de focuri cu armata israeliană.
Încă patru soldați israelieni uciși în ofensiva terestră din Gaza
Armata israeliană a anunțat moartea a încă patru soldați care participau la ofensiva terestră din Gaza, relatează The Times of Israel.
Astfel, numărul total al soldaților uciși în luptele din Gaza ajunge la 23.
Alți doi soldați au fost grav răniți în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza, anunță Forțele de Apărare ale Israelului.
Spitalul Al-Shifa din Gaza se va transforma într-o „groapă comună” din cauza lipsei de combustibil, spune un medic
Pe măsură ce se va epuiza combustibilul care asigură producerea energiei electrice, spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, cea mai mare unitate medicală din enclavă, va deveni o „groapă comună”, avertizează un medic, citat de CNN.
Reprezentanții spitalelor și ai agențiilor umanitare au atras atenția că unitățile medicale din Gaza se vor opri dacă nu primesc combustibil pentru a menține liniile electrice în funcțiune, în timp ce medicii se străduiesc să trateze pacienții cu răni grave provocate de bombardamentele israeliene.
„Dacă nu există electricitate, acest spital se va transforma într-o groapă comună. Este atât de simplu, dacă nu putem menține ventilatoarele în funcțiune. Dacă nu putem să ne ducem pacienții grav răniți în sala de operație, atunci nu există nimic pentru acest loc decât să vină și să moară”, a declarat medicul Ghassan Abu-Sittah pentru CNN.
Spitalul funcționează cu un singur generator din cauza lipsei de combustibul, iar unii pacienți nu au putut fi operați în siguranță, a mai spus medicul.
„Acest lucru a însemnat că unele părți ale spitalului au fost nevoite să rămână fără lumină în această seară”, a explicat Abu-Sittah, adăugând că nu intenționează să plece, în ciuda anunțului armatei israeliene privind încercuirea orașului Gaza.
„Nu am niciun plan de a părăsi spitalul sau de a-mi părăsi pacienții. Ziua mea presupune să operez de la ora 8 dimineața până foarte târziu în noapte. Aceste operații se fac din necesitate, nu dintr-un soi de lux. Și astfel, dacă eu nu sunt acolo, la propriu, nu mai este nimeni altcineva care să le facă”, a declarat medicul.
Antony Blinken spune că va discuta despre „pași concreți” pentru minimizarea pagubelor provocate civililor în noua vizită în Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta în Isarel despre măsurile pe care Israelul „poate și ar trebui” să le ia pentru a minimiza victimele civile în timpul vizitei sale la Tel Aviv, unde este așteptat să ajungă vineri, relatează CNN.
„Vom vorbi despre măsurile concrete care pot și ar trebui luate pentru a minimiza rănirile cauzate bărbaților, femeilor și copiilor din Gaza, iar acest lucru este un lucru la care Statele Unite se angajează”, a spus șeful diplomației americane.
„Când văd un copil palestinian, un băiat sau o fată scoasă dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite, asta mă lovește în stomac la fel de mult ca și când văd un copil în Israel sau oriunde altundeva. Așadar, acesta este un lucru la care avem obligația de a răspunde și o vom face”, a mai declarat Blinken.
Întrebat dacă Israelul a dat dovadă de reținere în ofensiva sa din Gaza, Blinken a evitat să dea un răspuns clar, afirmând că Israelul are dreptul de a se apăra și „responsabilitatea de a face tot ce este posibil pentru a proteja civilii” și că a fost „un foc încrucișat (…) creat de Hamas”.
Blinken a plecat joi într-o călătorie în Israel, Iordania, Japonia, Coreea de Sud și India. El a subliniat că SUA sunt „hotărâte să descurajeze orice escaladare” a conflictului.
„Trebuie să purtăm discuții acum despre cum putem stabili cel mai bine condițiile pentru o pace durabilă, durabilă, sustenabilă, o securitate durabilă, sustenabilă, atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni”, a mai spus oficialul american.
Departamentului de Stat al SUA precizează că Blinken urmează să se întâlnească cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali israelieni.
Bombardamente intense asupra nordului Fâșiei Gaza
Cerul de deasupra localităților din nordul Gazei a fost iluminat de rachete și explozii, în timp ce bombardamentul israelian asupra Fâșiei s-a intensificat în cursul nopții de joi.
NOW – Skyline over northern Gaza. pic.twitter.com/ukn2D2Uhek
— Disclose.tv (@disclosetv) November 2, 2023
Corespondentul CNN, Nic Robertson, prezent în orașul Sderot din Israel, a relatat că a văzut o ploaie de rachete care se îndreptau spre Gaza timp de mai bine de 30 de minute, luminând cerul nopții. Potrivit acestuia, numărul acestora a fost mai mare decât a fost obișnuit în ultimele săptămâni.
Potrivit geolocalizării CNN, rachete s-ar fi îndreptat spre localitatea Ben Hanoun din nordul Fâșiei Gazei, la aproximativ 4 kilometri de Sderot.
Ben Wedeman de la CNN, care a relatat de ani de zile din Fâșia Gaza, a descris Beit Hanoun, care nu este la fel de populat ca orașul Gaza din apropiere, drept una dintre zonele care a experimentat în mod tradițional intervenții militare ale Forțelor de Apărare Israelului.
De asemenea, pe imaginile din zonă se poate observa o cortină de fum care acoperă solul, sugerând posibila mișcare a trupelor în zone.
Robertson a spus că se pare că două rachete au fost lansate din Gaza în acest timp. În apropiere s-au auzit și focuri de artilerie.
Bombardamentul intens vine la scurt timp după ce armata israeliană a anunțat că au încercuit orașul Gaza.
Cel puțin 365 de civili au fost evacuați din Gaza astăzi
Punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt a fost deschis miercuri, permițând unui număr limitat de civili să părăsească fâșia pentru prima dată în mai bine de trei săptămâni, relatează BBC.
Ministerul egiptean al Sănătății a declarat că, până acum, 21 de palestinieni răniți au intrat joi în Egipt și 344 de străini sau cu dublă cetățenie, inclusiv 72 de copii.
Miercuri, 46 de palestinieni răniți au părăsit Gaza, precum și aproximativ 320 de deținători de pașapoarte străine.
OMS: Condițiile din Gaza sunt „de nedescris”
Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel urgent pentru accesul umanitar în Gaza, numind condițiile de acolo „de nedescris”, transmite BBC.
„Este prea târziu să-i ajutăm pe cei morți, dar îi putem ajuta pe cei vii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la Geneva.
El a spus că spitalele sunt pline de răniți întinși pe coridoare, în timp ce morgile sunt pline de cadavre, iar medicii fac operații fără anestezie.
14 din cele 36 de spitale din Gaza nu mai funcționează, iar 23 de spitale din orașul Gaza și nordul teritoriului au primit ordin de evacuare, potrivit OMS.
Armata israeliană anunță că a încercuit orașul Gaza și exclude o încetare a focului
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat că forțele sale terestre au înconjurat complet orașul Gaza, transmite Times of Israel.
„Trupele noastre au finalizat încercuirea orașului Gaza, centrul activității Hamas”, a spus Hagari într-o conferință de presă.
Corpul de inginerie israelian lucrează acum pentru a localiza și neutraliza infrastructura subterană, explozibilii și alte amenințări pentru a permite IDF să se deplaseze liber în zonă, a spus Hagari.
Întrebat despre o potențială încetare a focului, Hagari a spus că „nu este deloc luată în discuții în acest moment”.
ONU: „Se scurge timpul pentru a preveni genocidul în Gaza”
Un grup de experți ai Națiunilor Unite au cerut o încetare a focului pentru ajutor umanitar în Gaza, avertizând că „timpul se scurge”, întrucât palestinienii sunt expuși „un risc grav de genocid”.
„Rămânem convinși că poporul palestinian este expus unui risc serios de genocid. Momentul pentru acțiune este acum. Aliații Israelului poartă, de asemenea, responsabilitatea și trebuie să acționeze acum pentru a preveni cursul său dezastruos de acțiune”, a transmis un grup de experți mandatați de ONU, într-un comunicat citat de The Guardian.
Iulix10 • 04.11.2023, 09:52
Israelul se razbuna pe femei si copii in acest razboi. Cine mai facea asa ceva?