Relatarea livetext Libertatea a războiului s-a mutat aici: LIVETEXT Război Israel-Hamas, ziua 30
Sierenele de avertizare pornite în centrul Israelului
Alarmele răsună sâmbătă seară în orașele din centrul Israelului, în timp ce Hamas lansează din Fâșia Gaza o ploaie de rachete, relatează The Times of Israel.
Imagini de la televiziunea israeliană arată rachete de interceptare pe cer, iar locuitorii din centrul țării au declarat că au auzit mai multe bubuituri.
Serviciul de ambulanță Magen David Adom a transmis că nu a primit niciun raport cu privire la victime sau pagube materiale.
Large rocket barrage on central Israel, multiple Iron Dome interceptions. (Credit: דב ל.) pic.twitter.com/lJw04cmMyv
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 4, 2023
Încă 30 de camioane cu ajutoare au intrat în Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah
Din cele 30 de noi camioane cu ajutoare umanitare care au trecut prin punctul de frontieră Rafah din Egipt în Fâșia Gaza, patru transportau echipamente medicale și medicamente, iar restul erau încărcate cu alimente, apă și alte bunuri umanitare, relatează sâmbătă publicația Haaretz.
Începând din 21 octombrie, 451 de camioane au intrat în Gaza, aproximativ 30 în fiecare zi.
Hamas: Peste 60 de ostatici dispăruți din cauza atacurilor aeriene israeliene
Peste 60 de ostatici sunt dați dispăruți din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra Gaza, afirmă Hamas, relatează agenția Reuters, citată de Haaretz.
Într-un mesaj pe Telegram, Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, aripa militară a Hamas, a mai spus că 23 de cadavre ale ostaticilor israelieni au fost prinse sub dărâmături.
„Se pare că nu vom reuși niciodată să ajungem la ei din cauza agresiunii brutale continue a ocupației împotriva Gaza”, a afirmat Abu Ubaida.
Reuters precizează că nu a putut verifica imediat declarația, iar armata israeliană nu a răspuns încă la o solicitare de comentarii din partea agenției.
Ministrul israelian al Apărării spune că Israelul a finalizat încercuirea orașului Gaza și că îi va „elimina” pe șefii Hamas
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a enumerat principalele ținte Hamas ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și a promis că le va „găsi și elimina”, relatează BBC.
Una dintre țintele prioritare este Yahya Sinwar, șeful Hamas în Gaza.
„Le spun locuitorilor din Gaza – dacă îl veți ajunge înaintea noastră, se va scurta războiul”, a declarat ministrul apărării.
Liderul ramurii armate a Hamas, Mohammed Deif, este o altă țintă principală a armatei, iar surse de securitate citate de BBC afirmă că cei doi se află acum undeva în rețeaua de tuneluri de sub Gaza.
În cadrul unei conferințe de presă, Gallant a declarat că IDF a finalizat încercuirea orașului Gaza și a „intrat în zonele populate”, operând dinspre sud și nord.
Israelul spune că nu a vizat școala din Gaza, dar că este posibil să fi fost lovită de focurile trase în apropiere
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că „nu au vizat” școala sponsorizată de Națiunile Unite din Gaza, care a fost lovită de un atac aerian, dar a declarat că explozia ar fi putut fi rezultatul focului israelian îndreptat spre o altă țintă din apropiere, relatează CNN.
Peste 20 de persoane care se adăposteau la școala elementară din Jabalia, administrată de ONU, au fost ucise de un atac israelian, potrivit șefului Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA).
„S-a primit un raport potrivit căruia o școală a fost lovită. Conform unei anchete preliminare, IDF nu a vizat locația, dar este posibil ca explozia să fi fost rezultatul unui foc al IDF îndreptat spre o altă țintă. Circumstanțele incidentului sunt în curs de examinare”, a transmis armata israeliană, într-un răspuns pentru postul american.
Armata israeliană afirmă că Hamas a atacat trupele în timp ce deschideau coridorul de evacuare a palestinienilor
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) acuză gruparea teroristă Hamas că a atacat trupele implicate în deschiderea unui coridor umanitar pentru ca palestinienii să poată pleca din nordul Fâșiei Gaza în sud, relatează The Times of Israel.
IDF a anunțat sâmbătă deschiderea unui coridor de evacuare, între orele 13:00 și 16:00 (aceleași ore în România – n.r.), pe drumul Salah a-Din.
Armata israeliană spune că Hamas a profitat de situație și a lansat mortiere și rachete ghidate antitanc asupra trupelor care lucrau la deschiderea drumului „pentru a împiedica deschiderea pentru deplasarea locuitorilor din Fâșia Gaza”.
Niciun soldat nu a fost rănit în urma atacului, precizează IDF.
De la începutul războiului, nu a intrat combustibil nou în Gaza, spune emisarul american în regiune
Nu există noi cantități de combustibil care să fi intrat în Fâșia Gaza după 7 octombrie, când a început războiul dintre Israel și Hamas, a declarat sâmbătă trimisul special al SUA pentru probleme umanitare în Orientul Mijlociu, David Satterfield, relatează CNN.
„Combustibilul, care exista în depozite accesibile UNRWA (Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorarea Refugiaților Palestinieni în Orientul Apropiat), care exista în Gaza înainte de 7 octombrie, a fost accesat de UNRWA pentru camioane, în scopul livrării de asistență de la terminalul Rafah la punctele de distribuție, pentru funcționarea uzinei de desalinizare și pentru livrarea către spitalele din sud. Acest lucru s-a întâmplat în ultima săptămână”, a declarat Satterfield.
SUA se așteaptă ca, atunci când combustibilul se va epuiza, să fie adus combustibil suplimentar și există un mecanism convenit în acest sens, a spus emisarul, precizând că acest combustibil va ajunge doar în sudul Gaza.
Israelul a acuzat Hamas de acaparare și deturnare de combustibil din Gaza.
Oficialii americani nu au cunoștință ca Hamas să fi deturnat asistența umanitară care a intrat în Gaza în ultimele săptămâni, de când camioanele au început să intre prin punctul de trecere Rafah, a declarat Satterfield.
Până la un milion de persoane au fugit în sudul Gaza, afirmă emisarul american în Orientul Mijlociu
Relocarea în masă a civililor din Fâșia Gaza a amplificat problemele umanitare, care sunt așteptate să crească pe măsură ce tot mai multe persoane pleacă din nordul enclavei, a declarat sâmbătă trimisul special al SUA pentru probleme umanitare în Orientul Mijlociu, David Satterfield, citat de CNN.
Oficialul spune că spune că numărul celor care au fugit din nordul Fâșiei în sud este estimat la 800.000 „până la poate un milion”.
Satterfield a declarat că este nevoie de o „circulație sigură și susținută” a ajutoarelor nu numai de la punctul de trecere Rafah din Egipt către Gaza, ci și „către punctele de necesitate din sud”, adăugând că „aceste puncte de necesitate cresc pe măsură ce persoanele vin din ce în ce mai mult în sud”.
Deși SUA consideră că actualul flux zilnic de camioane care intră în Gaza este sustenabil, „acesta este pus la încercare de mediul de pe teren în sudul Gaza”, a mai afirmat Satterfield, menționând că depozitele ONU cu provizii de bază și alimente au fost sparte recent.
„Mai sunt 350.000 sau 400.000 de persoane în nord. Dacă aceste persoane – o parte dintre ele – vin în sud, asta va crește încărcătura, va crește și mai mult cererea”, a adăugat oficialul american.
Antony Blinken face din nou apel la „pauze umanitare”
Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat opoziția Statelor Unite față de o încetare a focului în Fâșia Gaza, dar a declarat sprijinul SUA pentru „pauze umanitare”, într-o întâlnire de sâmbătă cu mai mulți lideri din Orientul Mijlociu, relatează CNN.
Blinken a spus că, în opinia SUA, o încetare a focului în acest moment ar permite Hamas să se regrupeze și să atace din nou Israelul.
Pe de altă parte, ideea de „pauze umanitare” a fost respinsă de oficialii israelieni.
De asemenea, Blinken a declarat că el și omologii săi „au fost cu toții de acord cu privire la importanța utilizării influenței și capacităților noastre pentru a descuraja orice stat sau actor non-statal să deschidă un alt front în acest conflict”, adăugând că „de-a lungul acestui conflict, țările din Orientul Mijlociu și nu numai au jucat un rol esențial în împiedicarea extinderii acestuia”.
Ședul diplomației americane a mai spus că a vorbit cu liderii arabi și despre necesitatea de a proteja civilii palestinieni pe fondul creșterii numărului de atacuri ale coloniștilor israelieni în Cisiordania, afirmând și că, în discuțiile de vineri cu oficialii israelieni, a subliniat că „incitarea și violența extremistă trebuie să înceteze, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”.
Hamas spune că sâmbătă au avut loc mai multe confruntări între luptătorii săi și trupele israeliene în orașul Gaza
Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, aripa militară a grupării teroriste Hamas, afirmă că s-a confruntat de mai multe ori, în ultimele ore, cu trupele israeliene în cartierul Tel al-Hawa din orașul Gaza, relatează The Times of Israel.
Afirmațiile nu pot fi verificate în mod independent, precizează publicația israeliană.
Israelul a oferit informații vagi cu privire la operațiunile sale din Gaza pentru a nu dezvălui date despre locurile în care acționează și tacticile trupelor.
Continuarea loviturilor în Gaza „complică” eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor, avertizează Qatarul
Ministrul de externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a afirmat în timpul întâlnirii sale de sâmbătă cu secretarul de stat american Antony Blinken, că eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas este complicată de bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza, relatează The Times of Israel.
Al-Thani „a afirmat eforturile continue ale statului Qatar de a media eliberarea prizonierilor, subliniind că bombardamentele continue dublează catastrofa umanitară din Fâșie și complică asigurarea eliberării acestora”.
În timpul aceleiași întâlniri, Al-Thani a cerut o încetare imediată a focului și permiterea intrării ajutorului umanitar în Gaza.
Alți palestinieni răniți au ajuns în Egipt pentru tratament medical, spune un oficial de la Cairo
Șaptesprezece palestinieni care aveau nevoie de tratament medical urgent au intrat vineri în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat un oficial guvernamental egiptean pentru CNN.
Pacienții vor fi transferați la spitale din întreaga țară, a adăugat oficialul.
CNN precizează că astfel numărul total al palestinienilor care au fost transferați în Egipt pentru tratament ajunge la 80.
De asemenea, nu este clar dacă toți cei transferați au fost răniți în timpul conflictului Israel-Hamas.
Hamas blochează ieșirea străinilor din Gaza până când Israelul va permite ambulanțelor palestiniene să ajungă la graniță – oficial american
Gruparea Hamas împiedică ieșirea cetățenilor străini din Fâșia Gaza până când Israelul garantează că ambulanțele din enclava palestiniană pot ajunge la punctul de trecere Rafah către Egipt, a declarat sâmbătă un oficial american pentru CNN.
Totul după ce Israelul a revendicat responsabilitatea pentru atacul de vineri asupra unui convoi de ambulanțe în fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, cea mai mare unitate medicală din Fâșie. Ambulanța lovită se afla într-un convoi care se îndrepta spre punctul de trecere a frontierei Rafah, singura opțiune rămasă pentru intrarea ajutoarelor umanitare și ieșirea civililor din Fâșia Gaza.
Israelul a afirmat că ambulanța era folosită de Hamas.
Semiluna Roșie Palestiniană: Atac asupra unei clădiri din fața spitalului Al-Quds. 21 de persoane, rănite
O clădire aflată în fața intrării de urgență a Spitalului Al-Quds din orașul Gaza a fost avariată de loviturile aeriene israeliene, 21 de persoane fiind rănite, a anunțat sâmbătă Semiluna Roșie palestiniană, citată de CNN.
„Acest lucru a dus la deteriorarea semnificativă a locului și la rănirea a 21 de persoane strămutate”, a precizat grupul umanitar, care a publicat pe rețeaua X imagini cu oameni care încearcsă să se adăpostească de praf și moloz, în timp ce unii fug de cealaltă parte a străzii.
CNN precizează că a contactat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) pentru a face comentarii cu privire la loviturile raportate.
Spitalul Al-Quds este situat la nord de Wadi Gaza, linia pe care Israelul a îndemnat populația din Gaza să fugă spre sud.
Today at 2:35 pm, the IOF targeted a building near the entrance of the Al-Quds Hospital emergency ward, which resulted in the injury of 21 people from displaced families in the hospital and significant damage to the location, causing a state of panic and fear among the displaced… pic.twitter.com/QnRyvQRxIl
— PRCS (@PalestineRCS) November 4, 2023
Turcia își recheamă ambasadorul din Israel pentru consultări
Turcia și-a rechemat ambasadorul din Israel pentru consultări, din cauza crizei umanitare și a continuării atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza, relatează Al Jazeera.
Anterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu „nu mai este o persoană cu care să putem vorbi”, precizând însă că țara sa nu a întrerupt legăturile cu Israelul.
Trimișii Israelului în Turcia au părăsit țara luna trecută, după ce au izbucnit proteste în sprijinul palestinienilor.
Ulterior, Israelul a declarat că și-a rechemat trimișii pentru a evalua legăturile bilaterale.
Culoar umanitar deschis timp de trei ore pentru ca civilii să poată ajunge din nord în sudul Fâșiei Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat sâmbătă că permit traficul pe una dintre cele două autostrăzi principale care traversează Fâșia Gaza, astfel încât locuitorii din nord să poată pleca în sudul teritoriului, relatează BBC și publicația israeliană Haaretz.
Într-un mesaj publicat pe rețeaua X, fostul Twitter, un purtător de cuvânt al IDF a anunțat că drumul Salah al-Din va putea fi traversat timp de trei ore, de la ora locală 13:00 la 16:00 (aceleași ore în România – n.r.).
„Dacă vă pasă de voi înșivă și de cei dragi, îndreptați-vă spre sud conform instrucțiunilor. Puteți fi siguri că liderii Hamas se ocupă deja de propria lor siguranță”, se precizează în mesajul adresat civililor din Fâșia Gaza.
Ministerul Sănătății din Gaza neagă afirmațiile Israelului conform cărora o ambulanță din convoiul lovit a fost folosită de combatanți
Declarațiile israeliene, potrivit cărora o ambulanță lovită vineri a fost folosită de către agenți Hamas, sunt respinse de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de grupare, relatează CNN.
Două ambulanțe au fost lovite, potrivit ministerului.
„Prima ambulanță a fost lovită în apropierea sensului giratoriu Ansar, rănind grav un paramedic și provocând răni suplimentare șoferului ambulanței. Al doilea atac a avut loc în timp ce convoiul ajungea la intrarea în complexul medical Shifa”, se precizează într-un comunicat.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au revendicat responsabilitatea pentru atacul de vineri, precizând că a fost lovită o ambulanță „care a fost identificată de forțe ca fiind folosită de o celulă teroristă Hamas în imediata apropiere a poziției lor în zona de luptă”.
Conform bilanțului anunțat de autoritățile din Gaza, cel puțin 15 persoane au fost ucise, iar alte 60 au fost rănite în atacul care a avut loc în fața spitalului Shifa din orașul Gaza.
Lovituri asupra unei școli administrate de ONU care adăpostește refugiați în nordul Gaza, anunță organizația umanitară
Școala administrată de ONU, folosită drept adăpost într-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza, a fost lovită sâmbătă, potrivit agenției ONU care asistă refugiații palestinieni din Gaza, UNRWA, relatează CNN.
„Una dintre școlile din tabăra de refugiați din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, a fost afectată de lovituri în această dimineață, 4 noiembrie. Școala este folosită ca adăpost al UNRWA pentru familiile strămutate”, a confirmat pentru CNN, directoarea de comunicare al UNRWA, Juliette Touma.
Aceasta a afirmat că cel puțin o lovitură a afectat direct curtea școlii Al-Fakhoura, care a fost transformată pentru a găzdui corturi pentru familiile strămutate. O altă lovitură a avariat zidul perimetral al școlii, zonă în care femeile făceau pâine.
Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat că în urma loviturilor au fost ucise 15 persoane, iar alte peste 70, rănite.
Pe 12 octombrie, școala Al-Fakhoura găzduia până la 16.000 de persoane strămutate. Numărul actual al celor care se adăpostesc acolo nu este cunoscut.
Armata Israelului a cerut de mai multe ori civililor să plece din nordul Fâșiei Gaza, pe măsură ce loviturile împotriva Hamas au fost intensificate. Israelul acuză gruparea că folosește infrastructura civilă.
Erdogan anunţă că nu mai poate vorbi cu Netanyahu, dar Turcia nu a întrerupt discuţiile cu Israelul
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că nu mai poate vorbi cu premierul Benjamin Netanyahu, având în vedere bombardamentele din Gaza, relatează presa turcă, citată de The Times of Israel.
„Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. L-am șters și l-am aruncat”, a declarat Erdogan jurnaliștilor, în zborul de întoarcere de la un summit în Kazahstan.
Erdogan a adăugat că ministrul său de externe și șeful serviciilor de informații vor continua să discute cu „partea israeliană”, precum și cu Hamas și alte grupări palestiniene.
Hamas spune că locuința liderului Haniyeh, bombardată de israelieni, era folosită de fiii săi
Casa familiei liderului exilat al Hamas, Ismail Haniyeh, bombardată de israelieni, era folosită de doi dintre fiii săi, a declarat pentru The Associated Press Ghazi Hamad, un înalt oficial Hamas, relatează The Times of Israel.
Locuința era situată pe o alee îngustă din cartierul al-Shathi din orașul Gaza. Haniyeh se află în exil din 2019.
Aproape 9.500 de palestinieni, dintre care 3.900 de copii, au fost ucişi
Cel puțin 9.488 de palestinieni, dintre care 3.900 de copii, au fost uciși în loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza începând din 7 octombrie, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Erdogan afirmă că Gaza trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian suveran
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat reporterilor că Gaza trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian independent și suveran după ce războiul dintre Israel și Hamas se va încheia, adăugând că Ankara nu va sprijini modelele care „șterg treptat palestinienii din istorie”, relatează The Guardian.
Vorbind jurnaliştilor vineri, la întoarcerea din Kazahstan, Erdogan a mai spus că șeful său de informații, Ibrahim Kalin, se află în contact cu autoritățile israeliene și palestiniene, precum și cu Hamas, potrivit Haberturk.
Până la un milion de persoane s-au mutat în sudul Fâşiei Gaza
Trimisul special al SUA, David Satterfield, a declarat sâmbătă că între 800.000 și un milion de persoane s-au mutat în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce 350.000-400.000 au rămas în nordul Fâşiei, relatează BBC.
Vorbind cu reporterii din capitala iordaniană Amman, el a declarat că nu au fost înregistrate cazuri în care Hamas să fi interzis sau confiscat ajutoare.
„Combustibilul din depozitele din Gaza a fost accesat de agenția ONU pentru palestinieni (UNRWA) pentru camioanele cu ajutoare, pentru desalinizare și pentru spitalele din sudul Fâșiei Gaza”, a precizat el.
41 de copii au fost uciși în Cisiordania
Cel puțin 41 de copii au fost uciși în Cisiordania, pe lângă miile de copii uciși în Gaza de la izbucnirea conflictului, la 7 octombrie, a anunțat organizația Salvați Copiii, potrivit Sky News.
Organizația a declarat că cel puțin 111 familii, inclusiv 356 de copii, au fost strămutate în Cisiordania de la escaladarea violențelor.
Copiii „plătesc cel mai mare preț pentru un conflict la care nu au niciun amestec”, a spus Jason Lee, directorul organizației Salvați Copiii pentru teritoriile palestiniene ocupate.
Armata israeliană a bombardat casa șefului Hamas din Gaza
Presa arabă relatează că Israelul a bombardat o casă din Fâșia Gaza aparținând șefului Hamas, Ismail Haniyeh, informează The Times of Israel.
Potrivit sursei citate, o rachetă a fost trasă asupra locuinței din cartierul Al-Shathi din nordul Gaza. Nu au fost raportate victime în urma atacului.
Haniyeh trăiește în exil în Qatar.
La începutul războiului, presa palestiniană a anunţat că 14 membri ai familiei lui Haniyeh au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei alte case de familie.
Peste 700 de cetățeni străini sunt așteptați să treacă sâmbătă prin Rafah
Un număr de 781 de cetățeni străini sunt așteptați să părăsească sâmbătă Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, dintre Fâşie şi Egipt, potrivit unei surse oficiale egiptene, transmite CNN.
Sunt aşteptaţi să iasă din Gaza:
- 55 de egipteni
- 386 de americani
- 112 de britanici
- 77 de francezi
- 151 de germani
Armata israeliană anunţă că a ucis mai mulți teroriști Hamas
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că trupele terestre au continuat ofensiva în nordul Fâșiei Gaza în cursul nopții, transmite The Times of Israel.
Armata israeliană susţine că forțele de infanterie și tancuri au întâmpinat numeroase încercări ale agenților Hamas de a ieși din tuneluri pentru a ataca trupele. Forțele au ucis mai mulți bărbați înarmați și au localizat tunelurile, care vor fi ulterior distruse, precizează IDF.
Armata mai transmite că forțele terestre au luptat cu un grup de 15 agenți Hamas, ucigând mai mulți dintre ei și bombardând posturile de observare ale acestora.
Blinken se va întâlni cu miniștrii din Orientul Mijlociu în Iordania
Secretarul de stat american Antony Blinken se află în Iordania pentru discuții cu reprezentanți ai națiunilor arabe, informează BBC.
El se va întâlni cu regele Abdullah înainte de discuțiile cu miniștrii de externe din Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite, precum și cu un reprezentant al Autorității Palestiniene.
Apelul lui Blinken pentru pauză umanitară a fost respins de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a declarat că nu va exista nicio pauză în atacurile sale asupra Gaza până când nu vor fi eliberați toți ostaticii de acolo.
Secretarul general al ONU, „îngrozit” de atacul israelian asupra unui convoi de ambulanțe
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit” de atacul Israelului asupra unui convoi de ambulanțe în Gaza, se arată într-un comunicat al ONU, citat de CNN.
Lovitura de vineri din apropierea spitalului Al-Shifa din oraşul Gaza, cea mai mare unitate medicală din enclavă, a ucis cel puțin 15 persoane și a rănit alte 50, potrivit autorităților sanitare controlate de Hamas.
„Sunt îngrozit de atacul raportat în Gaza asupra unui convoi de ambulanțe în afara spitalului Al-Shifa”, a declarat Guterres în comunicat.
„Imaginile cu cadavrele împrăștiate pe stradă în fața spitalului sunt sfâșietoare”, a adăugat el.
Acesta a precizat că nu a uitat „atacurile teroriste” ale Hamas în Israel și „uciderea, mutilarea și răpirile, inclusiv de femei și copii”, reiterând totodată apelurile pentru eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți în Gaza.
Guterres a făcut apel la încetarea focului asupra Gaza. „Acum, de aproape o lună, civilii din Gaza, inclusiv copii și femei, sunt asediați, li se refuză ajutorul, sunt uciși și sunt bombardați din casele lor. Acest lucru trebuie să înceteze”, a continuat acesta.
„Morgile nu mai au locuri. Magazinele sunt goale. Situația sanitară este groaznică. Crește numărul de boli și de afecțiuni respiratorii, în special în rândul copiilor. O întreagă populație este traumatizată. Niciun loc nu este sigur”, a mai spus Gutteres în declarația oficială.
ONU avertizează că „nu există niciun loc sigur” în Gaza
Un oficial ONU a avertizat că „nu există niciun loc sigur în Gaza în acest moment”, multe dintre clădirile ONU care adăpostesc persoane strămutate fiind „afectate” de conflict, notează BBC.
Thomas White, oficialul ONU, a declarat că sutele de mii de persoane care caută adăpost în clădirile ONU nu pot fi în siguranță, mai mult de 50 dintre aceste locații fiind „afectate” de războiul în curs de desfășurare – inclusiv cinci care au fost „lovite direct”.
White a declarat că agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, nu mai poate oferi siguranță „sub un steag ONU” celor 600.000 de persoane strămutate care se înghesuie în adăposturile sale.
El a mai spus că 38 de persoane au murit în facilitățile ONU, fără a spune cine a fost responsabil.
Un oficial Hamas spune că este timpul ca Hezbollah să treacă la fapte, după discursul înflăcărat al lui Nasrallah împotriva Israelului
Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas din Liban, spune că Hezbollah trebuie acum să-și dovedească angajamentul față de victoria Hamas în Gaza, așa cum a fost exprimat mai devreme în timpul zilei de către liderul grupării șiite libaneze, Hassan Nasrallah, scrie The Times of Israel.
„Cuvintele lui despre importanța opririi atacului asupra Fâșiei Gaza și importanța victoriei Hamas în Gaza sunt clare și importante. Angajamentul Hezbollah față de aceste două obiective necesită (acum) acțiuni pe teren”, a afirmat Hamdan.
Până în prezent, Hezbollah a evitat să intre pe deplin în războiul împotriva Israelului, ceea ce, potrivit analiștilor, a înfuriat Hamas.
Ministerul Sănătății din Gaza: 420 de copii sunt uciși și răniți în enclavă, în fiecare zi
Într-o declarație comună cu alte agenții ONU, UNRWA (Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni) a transmis vineri că există aproximativ 50.000 de femei însărcinate în enclava asediată și că peste 180 dintre ele nasc în fiecare zi, scrie Al Jazeera.
Se așteaptă ca aproximativ 15% dintre femei să aibă complicații legate de sarcină sau la naștere.
„Se așteaptă ca numărul deceselor materne să crească, având în vedere lipsa accesului la îngrijiri adecvate”, au precizat agențiile ONU.
„Bilanțul psihologic al ostilităților are, de asemenea, consecințe directe – și uneori mortale – asupra sănătății reproductive, inclusiv o creștere a numărului de avorturi spontane induse de stres, a numărului de nașteri de copii morți și de nașteri premature”, au precizat acestea.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății din Gaza, 2.326 de femei și 3.760 de copii au fost uciși până acum în enclava asediată, după declanșarea războiului. Acest lucru înseamnă că 420 de copii sunt uciși sau răniți în fiecare zi – unii dintre ei având doar câteva luni de viață.
According to Ministry of Health data, 2326 women and 3760 children have been killed in the📍#GazaStrip
— UNRWA (@UNRWA) November 3, 2023
This means that 420 children are killed or injured every day – some of them only a few months old
🛑 Joint Statement @UNRWA @WHO @UNFPA @UNICEF ⬇️https://t.co/3R87TNzlI5 pic.twitter.com/Ig7PJgORDt
Israelul acționeză pentru a „desființa Hamas și a elibera ostaticii”, afirmă ministrul israelian Benny Gantz
Israelul acționează pentru a „desființa Hamas și a elibera ostaticii”, a declarat fostul ministru israelian al Apărării, Benny Gantz, potrivit Sky News.
Corespondentul postului britanic de televiziune în SUA l-a întrebat pe Benny Gantz de ce ar fi nevoie pentru o pauză umanitară sau o încetare a focului în Gaza.
„Avem ostatici acolo”, a spus ministrul israelian fără portofoliu și general de armată în retragere.
„Tot ceea ce se întâmplă în Gaza în acest moment este legat în mod corect de a desființa Hamas și de a elibera ostaticii. Restul sunt pur și simplu detalii”, a adăugat Gantz.
Armata israeliană anunță că a ucis 10 comandanți de brigăzi și batalioane ai Hamas de la începutul războiului
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat vineri că armata își continuă eforturile de a-i ucide pe comandanții de pe teren ai grupării palestiniene Hamas, scrie The Times of Israel.
„Urmărim și eliminăm comandanții de pe teren ai Hamas”, a spus Hagari, într-o conferință de presă.
El a precizat că, de la începutul războiului, IDF a ucis 10 comandanți de brigăzi și batalioane din cadrul Hamas – inclusiv cei cu grade echivalente – în atacuri aeriene.
„Și ei se numără printre cei care au planificat teribilul masacru din 7 octombrie”, a susținut Hagari.
Conform acestuia, armata israeliană rămâne concentrată asupra incursiunii din Fâșia Gaza, în ciuda tensiunilor din nord, pe fondul atacurilor repetate ale grupării șiite libaneze Hezbollah.
„Scopul este de a dezmembra Hamas și de a-i aduce înapoi pe ostatici”, a adăugat Hagari.
Armata israeliană confirmă atacul aerian asupra unei ambulanțe din Gaza, spunând că aceasta era folosită de Hamas
Israelul a revendicat responsabilitatea pentru un atac în fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, despre care martorii spun că a ucis și rănit zeci de persoane, relatează CNN și The Guardian.
Imaginile video suprinse la fața locului arată mai multe victime însângerate și împrăștiate pe jos, lângă o ambulanță.
Cincisprezece persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite, spun autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, conduse de Hamas.
Într-un comunicat de presă, armata israeliană a transmis că a vizat respectiva ambulanță pentru că era folosită de Hamas.
„O aeronavă a IDF (Forțele de Apărare Israeliene, n.r.) a lovit o ambulanță care a fost identificată de forțele noastre ca fiind folosită de o celulă teroristă Hamas, în imediata apropiere a poziției lor în zona de luptă”, se arată în comunicat. „Un număr de agenți teroriști Hamas au fost uciși în atac. Dispunem de informații care demonstrează că metoda de operare a Hamas este de a transporta agenți teroriști și arme în ambulanțe”, a mai susținut armata israliană.
IDF au adăugat: „Subliniem faptul că această zonă este o zonă de luptă. Civilii din zonă sunt rugați în mod repetat să se evacueze spre sud, pentru propria lor siguranță”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza a declarat, anterior în cursul zilei de vineri, că ambulanța făcea parte dintr-un convoi medical al spitalului al Shifa, care se deplasa spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah, și că a informat Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu privire la această deplasare.
Mai multe detalii: Un bombardament asupra unui convoi de ambulanțe în Gaza s-a soldat cu „zeci de morţi şi răniţi”, susține Hamas. Cum explică armata israeliană atacul