Relatarea Livetext a războiului Israel-Hamas continuă aici: Israelul estimează că a ucis sau capturat până la 9.000 de luptători Hamas începând din 7 octombrie
Armata israeliană a atacat „centrul de comandă” al Hezbollah în Liban
Armata israeliană anunţă că a efectuat vineri un atac aerian asupra unui centru de comandă al Hezbollah din localitatea Blida, în sudul Libanului, ca răspuns la atacurile de la graniță, relatează Times of Israel, citat de The Guardian.
Potrivit sursei citate, tancurile și artileria FDI au bombardat, de asemenea, o serie de zone de-a lungul graniței dintre Israel și Liban, aparent pentru a zădărnici atacurile planificate ale Hezbollah.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a avertizat că timpul se scurge în ceea ce privește eforturile diplomatice pentru a pune capăt tensiunilor dintre țara sa și Hezbollah și că Israelul nu va avea în curând altă soluție decât să lanseze o ofensivă militară.
Liderul Hezbollah ameninţă cu o ripostă „pe câmpul de luptă”, după asasinarea unui lider politic Hamas: „Riposta este inevitabilă”
Liderul mişcării islamiste libaneze proiraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, ameninţă vineri cu o ripostă „inevitabilă”, după ce seful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis în Beirut, relatează AFP, citată de News.ro.
Acest atac la periferia de sud a Beirutului „este grav şi nu va rămâne fără răspuns”, ameninţă Hassan Nasrallah într-un discurs televizat, dând asigurări că mişcarea sa va „răspunde” pe „câmpul de luptă”. „Riposta este inevitabilă”, dă asigurări liderul Hezbollah, a cărui formaţiune lansează zilnic atacuri împotriva Israelului din sudul Libanului. Saleh al-Arouri şi şase oficiali şi cadre din Hamas au fost ucişi marţi seara într-un atac atribuit Israelului împotriva unui birou al mişcării islamiste palestiniene, aliata Hezbollahului.
Mai multe detalii: Liderul Hezbollah ameninţă cu o ripostă „pe câmpul de luptă”, după asasinarea unui lider politic Hamas: „Riposta este inevitabilă”
Armata israeliană estimează că a ucis sau capturat între 8.000 și 9.000 de luptători Hamas
Purtătorul de cuvânt principal al FDI, Daniel Hagari, a prezentat, la NBC News, cele mai recente estimări privind numărul de luptători Hamas uciși sau capturați de forțele israeliene.
El a declarat că armata israeliană estimează că a ucis sau capturat între 8.000 și 9.000 de luptători Hamas, după 7 octombrie, transmite Sky News.
Această cifră – care nu a fost raportată anterior – ar reprezenta puțin mai puțin de o treime din forța Hamas estimată la 30.000 de oameni înainte de război.
El a adăugat că IDF este încrezător că liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, și locotenenții săi se află încă în interiorul enclavei și nu au fugit în Egipt.
„Știm că sunt în Gaza și vom ajunge la ei”, a spus el.
ONU avertizează că „timpul se scurge” pentru copiii din Gaza „prinși într-un coșmar” care se înrăutățește în fiecare zi
Directorul Unicef a avertizat că timpul se scurge pentru copiii din Gaza, care sunt „prinși într-un coșmar care se înrăutățește cu fiecare zi care trece”, notează The Guardian.
Copiii din Fâșia Gaza se confruntă cu o „triplă amenințare mortală” la adresa vieții lor, pe fondul creșterii numărului de cazuri de boli, al scăderii nutriției și al escaladării luptelor, a transmis vineri Catherine Russell.
Condițiile de viață ale copiilor continuă să se „deterioreze rapid”, a spus ea, menționând cazurile tot mai numeroase de diaree și creșterea sărăciei alimentare în rândul copiilor din teritoriu.
Cazurile de diaree la copiii sub cinci ani au crescut de la 48.000 la 71.000 în doar o săptămână începând cu 17 decembrie, ceea ce echivalează cu 3.200 de cazuri noi de diaree pe zi, a precizat agenția. Această creștere a numărului de cazuri într-un interval de timp atât de scurt este un „indiciu puternic că sănătatea copiilor din Fâșia Gaza se deteriorează rapid”, a precizat agenția.
„Copiii și familiile din Fâșia Gaza continuă să fie uciși și răniți în timpul luptelor, iar viețile lor sunt din ce în ce mai mult în pericol din cauza bolilor care pot fi prevenite și a lipsei de hrană și apă. Toți copiii și civilii trebuie să fie protejați de violență și să aibă acces la servicii și bunuri de bază”, a mai spus directorul Unicef.
Blinken a sosit în Turcia în prima etapă a turneului din Orientul Mijlociu
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit astăzi în Turcia pentru a începe cel de-al patrulea turneu în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, în urmă cu trei luni, relatează The Guardian.
Blinken va purta sâmbătă, la Istanbul, discuții cu omologul său turc, Hakan Fidan, și cu președintele Recep Tayyip Erdoğan. El urmează apoi să efectueze o scurtă vizită în Grecia.
Secretarul de stat va călători, de asemenea, în Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Cisiordania și Egipt.
„Nu ne așteptăm ca fiecare conversație din această călătorie să fie ușoară. În mod evident, există probleme dificile cu care se confruntă regiunea și alegeri dificile care urmează”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Dar secretarul de stat consideră că este responsabilitatea Statelor Unite ale Americii să conducă eforturile diplomatice pentru a aborda frontal aceste provocări.
Liderul Hezbollah spune că atacurile împotriva Israelului au avut ca scop încetarea „asaltului asupra Fâşiei Gaza”
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat vineri că atacurile grupului împotriva Israelului au ca scop „să exercite presiune asupra guvernului inamic și să pună capăt asaltului asupra Gaza”, transmite CNN.
Hezbollah a efectuat peste 670 de atacuri asupra pozițiilor israeliene, vizând 48 de locații și 17 așezări, a declarat Nasrallah într-un discurs video vineri.
Nasrallah a afirmat că aceste operațiuni s-au soldat cu un număr semnificativ de victime militare israeliene. Forțele de Apărare ale Israelului au raportat nouă victime de-a lungul frontierei de nord începând cu 7 octombrie.
„Un număr mare de soldați israelieni au fost uciși sau răniți de la începutul acestor confruntări în curs de desfășurare. … Hezbollah a distrus un număr mare de vehicule și tancuri israeliene”, a declarat Nasrallah.
Șeful Hezbollah a avertizat că locuitorii din nordul Israelului vor fi primii care vor suferi consecințele în cazul unui conflict mai amplu. Nasrallah a avertizat că, dacă Israelul va avea succes în Gaza, „sudul Libanului va fi următorul”.
Nasrallah a reiterat că moartea lui Saleh Al-Arouri, o figură de rang înalt din Hamas, la Beirut, la începutul acestei săptămâni, „nu va rămâne nepedepsită”.
Liderul Hamas Arouri a fost ucis de rachetele Israelului, acuză Libanul
Guvernul libanez s-a plâns Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, acuzând Israelul că a efectuat marți, la Beirut, atacul care l-a ucis pe liderul Hamas Saleh Arouri, transmite Sky News.
Plângerea, în care se afirmă că Israelul a tras șase rachete în cadrul loviturii, nu a fost făcută publică, dar a fost văzută de agenția de presă Reuters, notează sursa citată.
Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Arouri, care a fost unul dintre fondatorii a aripii militare a Hamas – Brigăzile al Qassam.
Libanul spune că atacul constituie „cea mai periculoasă fază” a atacurilor israeliene asupra țării în plângerea sa.
Țara a mai spus că Israelul a folosit spațiul aerian libanez pentru a efectua atacuri în Siria – unde FDI a vizat alte grupuri și persoane aliate cu Iranul de la începutul războiului.
Pe de altă parte, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că luptătorii săi au desfășurat aproximativ 670 de „operațiuni militare” la granița cu Israelul începând cu 8 octombrie, afirmând că au distrus un „număr mare” de vehicule militare și tancuri israeliene.
Hezbollah, susținută de Iran și cu sediul în Liban, care în arabă înseamnă „Partidul lui Dumnezeu”, s-a confruntat frecvent cu forțele FDI la granița dintre Israel și Liban de la izbucnirea războiului din Gaza.
25 de ostatici israelieni au murit, anunță biroul premierului israelian
Numărul persoanelor luate ostatice la 7 octombrie despre care Israelul crede că au murit și care sunt încă reținute în Gaza a fost actualizat la 25, a declarat vineri biroul premierului Benjamin Netanyahu pentru CNN.
Rămân 107 ostatici din atacul Hamas de anul trecut despre care se crede că sunt încă în viață.
Patru israelieni erau deja ținuți ostatici în Gaza înainte de 7 octombrie – doi în viață și doi morți.
Noul bilanţ vine după ce Forumul familiilor ostaticilor și persoanelor dispărute din Israel a anunțat moartea lui Tamir Adar, în vârstă de 38 de ani, un alt ostatic reținut în Gaza.
Tuneluri și case cu capcane ascunse, descoperite printre clădiri înalte din cartierul central din Gaza
Armata israeliană a anunțat că a finalizat o operațiune într-un cartier central din Gaza, unde trupele au localizat puțuri de tunel, case cu capcane și arme, relatează Times of Israel. Operațiunea a avut loc în ceea ce armata numește „cartierul turnurilor” după clădirile sale înalte.
„Clădirile din cartier au fost folosite ca poziții de tragere pentru rachete antitanc și mitraliere”, a precizat armata israeliană.
Soldații israelieni au luptat și au ucis mulți luptători înarmați ai Hamas și au localizat mai multe lansatoare de rachete amorsate, clădiri cu capcane, puțuri de tunel și dispozitive explozive în timpul operațiunilor din cartier. Armata israeliană mai anunță că trupele au găsit și un depozit și un laborator chimic folosit pentru fabricarea de arme.
Inginerii israelieni au distrus infrastructura Hamas, inclusiv tunelurile din zonă.
The IDF says it has completed an operation in a central Gaza neighborhood, where troops located tunnel shafts, booby-trapped homes and weapons.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) January 5, 2024
Troops of the 646th Reserve Paratroopers Brigade and elite Yahalom combat engineering unit operated in the neighborhood over the past… pic.twitter.com/4eblowQpxG
Un alt ostatic israelian a murit în captivitatea Hamas
Un alt ostatic ținut în Gaza a murit, a anunțat Forumul Familiilor pentru Ostatici și Persoane Dispărute din Israel, citat de CNN. Grupul a anunțat moartea lui Tamir Adar, în vârstă de 38 de ani, fără a oferi mai multe detalii.
Adar a fost membru de a treia generație al kibutzului Nir Oz, comunitatea din sudul Israelului din care aproximativ 40 de persoane au fost răpite pe 7 octombrie.
El era „un om de familie dedicat, căsătorit cu Hadas și tată a doi copii mici care erau întreaga lui lume”, spun cei care l-au cunoscut.
Bunica lui, Yafa, care a fost răpită și ea pe 7 octombrie, a devenit unul dintre cei mai recunoscuți ostatici atunci când a fost fotografiată condusă cu un cărucior de golf de către răpitorii ei din Hamas. Yafa Adar, în vârstă de 85 de ani, a fost în primul grup de ostatici care a fost eliberat în timpul unui armistițiu de scurtă durată între Israel și Hamas, în noiembrie.
Înainte ca moartea nepotului ei, Tamir, să fie anunțată vineri, guvernul israelian avea informațiii despre 132 de ostatici ținuți în Gaza din 7 octombrie, dintre care 108 se crede că sunt în viață și 24 au decedat.
Israelul a atacat mai multe ținte Hezbollah din sudul Libanului
Armata israeliană a anunțat că a efectuat mai multe atacuri asupra țintelor Hezbollah din Ayta-ash Shab și Majdal Zoun din sudul Libanului, potrivit Times of Israel.
Țintele au inclus diverse infrastructuri utilizate de gruparea teroristă, cât și cu un post de observare și un loc militar condus de agenți Hezbollah.
Armata israeliană a publicat imagini care arată loviturile efectuate de avioanele de luptă.
לפני זמן קצר מטוסי קרב של חיל האוויר השלימו תקיפה באזור עייתא א-שעב ומג׳דל זון שבשטח לבנון.
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) January 5, 2024
במסגרת התקיפה, הושמדו שורת תשתיות טרור של ארגון הטרור חיזבאללה, לצד עמדה ואתר צבאי בהם פעלו מחבלי הארגון pic.twitter.com/VVSYfBx6NP
Un lider Hamas avertizează că Israelul își sapă propriul mormânt în războiul din Gaza
Khaled Mashal, un înalt oficial din cadrul Hamas, a avertizat că Israelul își sapă propriul mormânt cu războiul împotriva grupării teroriste din Gaza, relatează presa arabă preluată de Times of Israel.
Vorbind la câteva zile după asasinare a liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, în Beirut, Mashal a acuzat Israelul că este în delir și a spus că grupurile de „rezistență” palestiniene vor deveni mai puternice ca urmare a războiului.
„Acest inamic sionist arogant și criminal, în ciuda eșecului și dezamăgirii sale după trei luni de agresiune barbară împotriva Gazei vrea să-și exporte criza în străinătate”, a acuzat Mashal. „Ei vor să extindă cercul de agresiune, crezând că acest lucru va încurca calculele rezistenței și calculele regiunii.”
„Inamicul mai crede că asasinarea liderilor noștri va rupe voința rezistenței și va slăbi conducerea. Nu știe că aceasta este o mare iluzie”, a spus el și a adăugat că, în trecut, „de fiecare dată când un lider a căzut, un lider se ridica, iar martiriul unui lider îi pune pe alții pe aceeași cale, cu aceeași voință, cu aceeași hotărâre.”
Armata israeliană anunță că a lovit peste 100 de ținte Hamas de la sol, aer și de pe mare în ultima zi
Loviturile, efectuate de forțele aeriene, maritime și terestre, au lovit centre de comandă ale Hamas, poziții de lansare de rachete, depozitele de arme și alte infrastructuri, potrivit armatei israeliene, citată de Times of Israel.
În al-Bureij din centrul Gazei, armata spune că trupele au văzut un grup de agenți Hamas care încercau să atace un tanc israelian. Ele au lansat o operațiune de urmărire după ce bărbații înarmați au folosit o dronă, iar armata a solicitat un atac aerian cu avionul de luptă după ce oamenii înarmați au fost văzuți fugind într-o clădire.
În Khan Younis din sudul Gazei, soldații au găsit mai multe locuri de lansare de rachete folosite pentru a trage proiectile în Israel. Armata spune că trupele au distrus lansatoarele și au ucis „mulți” agenți Hamas în timpul mai multor bătălii din zonă.
The IDF says it carried out strikes on more than 100 Hamas targets in the Gaza Strip over the past day.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) January 5, 2024
The strikes, carried out by air, sea, and ground forces, hit Hamas command centers, launch positions, weapons depots, and other infrastructure, according to the IDF.
In… pic.twitter.com/cM0E6gUZyv
Josep Borrell merge în Liban într-o tentativă de a reduce tensiunile dintre Israel și Hezbollah
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, se va afla în Liban timp de două zile, începând cu 5 ianuarie, pentru a discuta despre situația de la granița dintre Israel și Liban, unde au avut loc ciocniri transfrontaliere între Israel și gruparea Hezbollah, susținută de Iran, începând din 8 octombrie și pentru a sublinia importanța evitării escaladării regionale, a transmis UE într-un comunicat.
„(Borrell) va sublinia din nou necesitatea de a avansa eforturile diplomatice cu liderii regionali”, se menționează în declarația citată de Times of Israel.
Palestinienii acuză că un tânăr neînarmat a fost ucis în Cisiordania
Agenția oficială de știri palestiniană Wafa relatează că un adolescent de 17 ani a fost ucis de forțele israeliene în timpul unui raid asupra Beit Rima, lângă Ramallah, în Cisiordania, relatează Times of Israel.
Imaginile publicate de presa palestiniană par să arate că un adolescent din Cisiordania este împușcat și ucis, în ciuda faptului că este neînarmat, cu toate că el este cu un grup care ar putea fi.â
În videoclip, poate fi văzut un grup de tineri pregătind ceea ce pare a fi un dispozitiv incendiar, aparent destinat a fi folosit împotriva trupelor israeliene.
În timp ce alții încearcă să aprindă dispozitivul, un adolescent, numit în presa palestiniană drept Asid Tariq Anis Al-Rimawi, în vârstă de 17 ani, poate fi văzut uitându-se de după un colț, moment când este împușcat brusc.
تغطية صحفية: كاميرا مراقبة توثق لحظة إصـابـة الفتى أسيد الريماوي قبل ارتقائه وإطـلاق الـنـار تجاه شابين حاولا إسعافه في بلدة بيت ريما شمال غرب رام الله. pic.twitter.com/2PFs8oU9yX
— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) January 5, 2024
Ciocniri au fost, de asemenea, raportate în tabăra de refugiați Balata din apropierea orașului Nablus.
Pe unele înregistrări distribuite în mediu online pot fi auzite focuri de armă și explozii în timpul raidurilor armatei israeliene.
pic.twitter.com/gN5xcnQKoZ
— ⚡️🌎 World News 🌐⚡️ (@ferozwala) January 5, 2024
One was injured by Israeli occupation bullets inside Balata camp, east of #Nablus, coinciding with clashes & sounds of explosions inside the camp.#WestBank #Palestine #Breaking
📹A military bulldozer accompanied by occupation vehicles storms Balata…
Pentagon analizează un răspuns la atacurile rebelilor Houthi
Analiza vine pe fondul presiunii în creștere pentru ca administrația Biden să ia măsuri împotriva rebelilor Houthi din Yemen ca urmare a atacurilor continue asupra navelor din Marea Roșie, relatează Times of Israel.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a anunțat joi că există o declarație semnată miercuri de Statele Unite, Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Singapore și Regatul Unit prin care li se oferă rebelilor Houthi un ultim avertisment.
„Voi lăsa declarația să vorbească de la sine, care, din nou, reprezintă multe națiuni din întreaga lume și a care subliniază că, dacă aceste lovituri nu se opresc, vor exista consecințe”, spune Ryder, întrebat dacă va exista un răspuns militar.
Joi, o navă înarmată fără pilot lansată din Yemenul controlat de Houthi a ajuns la „câțiva mile” de marina americană și de nave comerciale în Marea Roșie înainte de a se detona, în primul astfel de atac de când Houthi a început să atace nave în ceea ce a numit drept o dovadă de sprijin pentru Hamas.
Copiii din Fâșia Gaza cu membre amputate se confruntă cu riscuri suplimentare, deoarece nu pot beneficia de îngrijire de specialitate
Piciorul stâng al lui Noor, o fată în vârstă de 11 ani, a fost smuls aproape în întregime atunci când casa ei din Jabalia, Gaza, a fost lovită de o explozie în luna octombrie. Acum, piciorul ei drept, fixat cu o bară metalică grea și patru șuruburi înfipte în os, ar putea fi amputat, relatează joi, 4 ianuarie, Reuters.
„Mă doare foarte tare … Mi-e teamă că vor trebui să-mi taie și celălalt picior”, a spus ea de pe patul de spital, uitându-se la dispozitivul greoi de fixare.
Mai multe detalii: O altă față a războiului din Fâșia Gaza: drama copiilor cu membre amputate, care nu pot primi îngrijiri de specialitate. „Zac acolo și nimeni nu vine să îi vadă”. VIDEO
Galant: Organismele palestiniene – nu Israelul – vor conduce afacerile civile în Gaza postbelică
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, și-a prezentat joi viziunea cu privire la cine va conduce Fâșia Gaza după război, afirmând că palestinienii locali vor fi responsabili de afacerile civile, în timp ce Israelul va menține controlul general de securitate asupra enclavei, scrie The Times of Israel.
Deși aceste poziții sunt împărtășite de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, accentul pus pe controlul civil palestinian asupra Gaza și pe lipsa unei prezențe civile israeliene în această zonă i-a înfuriat pe partenerii de coaliție de linie dură, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich pronunțându-se împotriva planului, în timp ce un membru al cabinetului de război a sugerat că ministrul apărării vorbește doar în numele său.
„Nu va exista nicio prezență civilă israeliană în Fâșia Gaza după ce obiectivele războiului vor fi fost atinse”, a declarat Gallant, într-un briefing de presă.
„Locuitorii din Gaza sunt palestinieni, prin urmare, organismele palestiniene vor fi la conducere cu condiția să nu existe ostilitate față de Israel”, a afirmat el.
În ceea ce privește cine va gestiona securitatea din Gaza după război, ministrul apărării a spus că Israelul nu va permite ca Hamas să controleze Gaza și nici să reprezinte o amenințare la adresa securității cetățenilor israelieni. Ca atare, Israelul își va rezerva libertatea de acțiune operațională în Gaza.
Gallant a precizat că Israelul va trece la ceea ce el numește faza a III-a a luptelor, în timpul căreia luptele din nordul Gaza vor fi la o intensitate mai mică și vor include raiduri, distrugerea tunelurilor teroriste, activități aeriene și terestre și operațiuni speciale.
În sudul Fâșiei Gaza, eforturile operaționale se vor concentra pe eliminarea conducerii Hamas și pe asigurarea recuperării ostaticilor, a mai spus Gallant.
Obiectivul de luptă al Fazei III a războiului îl reprezintă erodarea focarelor de teroare rămase în Gaza, potrivit lui Gallant.
Ministrul apărării nu a oferit un calendar pentru momentul în care Israelul va trece la Faza III, spunând că aceasta este condiționată de atingerea anumitor obiective militare care nu pot fi dezvăluite presei.
El a susținut că luptele IDF în Gaza vor continua până când ostaticii vor fi recuperați, capacitățile militare și de guvernare ale Hamas vor fi dezmembrate și toate amenințările militare din Gaza vor fi eliminate.
Ministrul israelian al Apărării anunță că războiul din Gaza intră într-o nouă etapă
Într-un comunicat publicat joi de biroul său, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a subliniat că războiul Israelului din Fâșia Gaza intră într-o nouă fază, relatează Reuters.
„În regiunea de nord a Fâșiei Gaza, vom trece la o nouă abordare de luptă, în conformitate cu realizările militare de pe teren”, a spus Gallant, în comunicat.
Gallant a adăugat că operațiunile Israelului vor include raiduri, demolarea tunelurilor, atacuri aeriene și terestre și operațiuni ale forțelor speciale.
El a precizat că operațiunea militară a Israelului în sud „va continua atât timp cât se va considera necesar”.
După 7 octombrie, atacurile israeliene au ucis peste 22.400 de palestinieni, lăsând în același timp 1,9 milioane de supraviețuitori strămutați în interiorul țării, pe fondul unor grave penurii de alimente, apă, combustibil și provizii medicale.
Mai multe detalii: Războiul din Fâșia Gaza intră într-o nouă fază, anunță Israelul, susținând că organismele palestiniene vor conduce enclava după conflict
Simona.T • 06.01.2024, 19:53
socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ, mai ales intr-o zona sensibila ca cea din Gaza