Relatarea livetext Libertatea a războiului s-a mutat aici: LIVETEXT Război Israel-Hamas, ziua 31
Armata israeliană anunță că lansează o lovitură semnificativă în Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) desfășoară o lovitură semnificativă în Fâșia Gaza, a declarat duminică purtătorul de cuvânt, contraamiralul Daniel Hagari, citat de CNN.
Oficialul a vorbit despre o lovitură foarte extinsă care vizează infrastructura Hamas la suprafață și în subteran, precum și militanți și comandanți de rang înalt.
O echipă CNN aflată în Sderot, în sudul Israelului, aproape de granița cu Fâșia Gaza, relatează că a observat duminică seară mai multe de explozii și rachete de semnalizare în direcția enclavei.
Sirenele de avertizare au fost activate în zona orașelor Tel Aviv și Așdod, pe fondul unui nou tir de rachete
Alertele aeriene au fost declanșate duminică seară în Tel Aviv și în numeroase alte orașe din centrul Israelului, în timp ce gruparea Hamas lansează o nouă salvă de rachete din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel.
Secretarul de stat american, într-o vizită-surpriză în Irak
Șeful diplomației american Antony Blinken a făcut duminică o vizită-surpriză în Irak, după deplasarea în Cisiordania și o scurtă oprire în Cipru, relatează AFP, citată de The Guardian.
Blinken s-a întâlnit în Irak cu premierul Mohamed Shia al-Sudani.
În Irak sunt desfășurați în prezent aproximativ 2.500 de soldați americani.
De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, mai multe rachete și atacuri cu drone au vizat bazele militare care găzduiesc forțele americane din Irak, cele mai multe dintre lovituri fiind revendicate de un grup cunoscut sub numele de „Rezistența islamică din Irak”, potrivit canalelor Telegram afiliate facțiunilor irakiene apropiate Iranului, relatează AFP.
„Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”, a spus secretarul de stat american în timpul întâlnirii cu Sudani.
„Am spus foarte clar că atacurile sau amenințările venite din partea milițiilor care sunt aliniate cu Iranul sunt total inacceptabile”, a mai declarat Blinken.
La rândul său, premierul irakian a condamnat atacurile și a declarat că sunt investigații în curs pentru a stabili autorii acestora.
Mașină în flăcări după un atac cu rachetă lansat de Liban în nordul Israelului
Fragmente de rachetă au căzut în orașul Kyriat Shmona din nordul Israelului și în zona acestuia, provocând un incendiu la o mașină, relatează Haaretz.
Nu au fost raportate victime, anunță poliția. De asemenea, clădiri au fost avariate de șrapnel în alte zone ale orașului.
Rocket impact in Kiryat Shmona set a car ablaze. No injuries reported. pic.twitter.com/EDWKJTPxCz
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 5, 2023
Trei copii și bunica lor au fost uciși de o lovitură israeliană în Liban – presa libaneză de stat
Cei trei copii și bunica lor au fost uciși în urma unei lovituri asupra mașinii lor pe un drum din districtul Bint Jbeil, din sudul Libanului, relatează presa libaneză de stat, citată de BBC.
Atacurile transfrontaliere între gruparea libaneză Hezbollah și armata israeliană au fost frecvente în ultimele săptămâni, în contextul războiului dintre Israel și Hamas.
Un civil israelian a fost ucis într-un atac cu rachete antitanc lansat de Hezbollah, anunță IDF
Civilul a fost ucis duminică într-un atac cu rachete ghidate antitanc lansate din Liban asupra unei zone din apropierea comunității Yiftah din nordul Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt de limba arabă al Forțelor de Apărare israeliene (IDF), locotenent-colonelul Avichay Adraee, relatează The Times of Israel.
„Hezbollah a continuat să atace situri militare israeliene și orașe civile, fără a face distincție între civili și personal militar. Unul dintre atacuri s-a soldat cu moartea unui cetățean israelian”, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Gruparea Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru tirul de rachetă, precizând că a atacat un grup de soldați.
Internetul și liniile telefonice sunt din nou întrerupte în Fâșia Gaza
Compania palestiniană de telecomunicații Paltel a anunțat duminică seară că liniile telefonice și serviciile de internet din Fâșia Gaza au fost din nou întrerupte de Israel, relatează AFP, citată de The Guardian.
„Ne pare rău să anunțăm oprirea completă a comunicațiilor și a serviciilor de internet în Gaza, după ce partea israeliană a deconectat serverele”, a transmis compania printr-un comunicat.
Aceasta este a treia oprire completă a serviciilor de comunicații din enclavă de la începutul războiului.
Potrivit AFP, la scurt timp după oprirea comunicațiilor, Israelul a lansat un bombardament intens în nordul Fâșiei Gaza.
Trupele israeliene au descoperit arme și echipamente militare în casele din nordul Gaza, anunță armata
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că trupele Brigăzii 551 care verifică locuințele din Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, au descoperit zeci de arme, echipamente și materiale de informații, relatează The Times of Israel.
Potrivit IDF, au fost găsite puști de asalt, mitraliere, grenade, dispozitive explozive, echipament de protecție și drone care sunt folosite de Hamas pentru a lansa explozibili.
Unele dintre arme și echipamente au fost distruse, iar altele au fost duse în Israel pentru cercetări suplimentare, precizează armata.
Separat, IDF anunță că afirmă că forțele speciale au localizat și distrus duminică un laborator de fabricare a bombelor în Fâșia Gaza.
Sudul Fâșiei Gaza „este cu siguranță mai sigur”, spune un purtător de cuvânt al armatei israeliene
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene (IDF), locotenent-colonelul Peter Lerner, a spus, la BBC, că nu poate confirma dacă IDF a lovit tabăra de refugiați al-Maghazi, aflată în sudul Fâșiei Gaza, dar a precizat că zona sudică a teritoriului este „cu siguranță mai sigură”.
„Nu pot confirma acest lucru în acest moment”, a declarat oficialul, întrebat în legătură cu atacul asupra taberei, precizând că orice lovituri care au avut loc în sudul Gaza au fost „lovituri specifice bazate pe informații, în special împotriva elementelor teroriste”, dar „asta nu înseamnă că nu pot exista, din păcate, morți”.
„Cu siguranță este mai sigur în sud”, a mai spus Lerner, adăugând că „este cu adevărat sfâșietor ceea ce se întâmplă astăzi în Gaza”, dar „este totuși un război pe care Hamas l-a început”.
Atunci când Hamas a atacat comunitățile israeliene „ucigând, omorând, masacrând, măcelărind, decapitând, violând peste 1.400 de persoane” și răpind alte peste 240, „a schimbat regulile jocului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al IDF.
„Israelul spune foarte clar prin intermediul IDF, acum schimbăm regulile jocului – Hamas trebuie să plece”, a spus Lerner.
Explozia din tabără al-Maghazi a provocat moartea a 52 de persoane, a declarat Mohammad al Hajj, directorul de comunicare al spitalului martirilor Al-Aqsa din Deir Al-Balah, aflat în apropiere, citat de CNN și BBC.
Ayatollahul Ali Khamenei s-a întâlnit cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, scrie presa iraniană
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost informat de Ismail Haniyeh, care locuiește în Qatar sau Turcia din 2019, „cu privire la ultimele evoluții din Fâșia Gaza și la crimele regimului sionist din Gaza, precum și la evoluțiile din Cisiordania”, anunță presa de stat iraniană, citată de Reuters, relatează The Guardian.
Iranul susține Hamas, dar spune că nu a jucat niciun rol în atacul lansat de grupare asupra Israelului pe 7 octombrie.
„Ayatollahul Khamenei a lăudat fermitatea și rezistența poporului din Gaza și și-a exprimat regretul puternic față de crimele regimului sionist, susținut direct de Washington și de unele țări occidentale”, a transmis televiziunea de stat iraniană.
Instituția clericală iraniană a avertizat Israelul de „consecințe dure” dacă atacurile asupra Fâșiei Gaza vor continua.
Presa iraniană nu a precizat când a avut loc întâlnirea dintre ayatollah și liderul Hamas.
Turcia va primi pentru tratament 1.000 de bolnavi de cancer și răniți din Fâșia Gaza
Aproximativ 1.000 de pacienți cu cancer și alți civili răniți din Fâșia Gaza care au nevoie de îngrijiri urgente vor fi trimiși în Turcia pentru tratament, în urma unei înțelegeri dintre Ankara și Cairo, a anunțat ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, citat de publicația israeliană Haaretz.
„Eforturile noastre continuă pentru ca aproape 1.000 de pacienți, în special bolnavi de cancer care erau tratați la spitalul Prietenia Turcia-Palestina (singurul spital de tratare a cancerului din enclavă), care a trebuit să își întrerupă activitatea, și persoane rănite despre care am fost anunțați anterior și care au nevoie de îngrijiri urgente, să fie aduse în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah”, a precizat oficialul turc într-un mesaj pe platforma X.
„După aceea, se plănuiește ca bolnavii de cancer și cei aflați în stare de urgență să fie transferați în țara noastră prin intermediul avioanelor de ambulanță și al navelor-spital”, a adăugat ministrul sănătății din Turcia.
Benjamin Netanyahu exclude din nou o încetare a focului
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, prezent la baza aeriană Ramon din sudul Israelului, că nu va exista o încetare a focului cât timp ostaticii ținuți de Hamas în Fâșia Gaza nu vor fi eliberați, relatează Reuters și Al Jazeera.
„Nu va exista nicio încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor noștri. Le spunem acest lucru atât dușmanilor noștri, cât și prietenilor noștri: vom continua până când îi vom învinge”, a spus Netanyahu, în fața piloților israelieni, referindu-se la Hamas.
Mai multe detalii: Benjamin Netanyahu afirmă din nou că nu va exista o încetare a focului dacă ostaticii ținuți de Hamas în Fâșia Gaza nu vor fi eliberați
Armata israeliană: „Exploatarea spitalelor de către Hamas trebuie să ia sfârșit”
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au cerut duminică, prin vocea purtătorului de cuvânt Daniel Hagari, ca Hamas să nu mai folosească spitalele din Fâșia Gaza „pentru a-și ascunde infrastructurile teroriste”, relatează The Guardian și BBC.
„Nu vom accepta utilizarea cinică a spitalelor de către Hamas pentru a-și ascunde infrastructura de teroare. Vreau să repet – nu vom accepta folosirea cinică a spitalelor de către Hamas pentru a-și ascunde infrastructurile teroriste. Exploatarea spitalelor de către Hamas trebuie să ia sfârșit”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF.
De asemenea, Hagari a dezvăluit informații declasificate în legătură cu ceea ce el a spus că sunt bastioane Hamas aflate sub, în interiorul și în jurul a trei spitale din Gaza – spitalul Al-Shifa, spitalul Sheikh Hamad, finanțat de Qatar, și spitalul indonezian.
Mai multe detalii: Armata israeliană cere Hamas să nu mai folosească spitalele „pentru a-și ascunde infrastructurile teroriste”
Blinken spune că Autoritatea Palestiniană ar trebui să joace un rol central în viitorul post-Hamas din Gaza – Reuters
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică în cadrul întâlnirii de la Ramallah cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, că Autoritatea Palestiniană ar trebui să joace un rol central în viitorul Fâșiei Gaza, dacă și când obiectivul Israelului de a elimina Hamas din zonă va fi îndeplinit, precizează un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat citat de Reuters, relatează The Times of Israel.
„Viitorul Fâșiei Gaza nu a fost în centrul întâlnirii, dar Autoritatea Palestiniană părea dispusă să joace un rol”, a spus oficialul.
Președintele Autorității Palestiniene cere „încetarea imediată” a războiului în timpul întâlnirii cu Antony Blinken
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut „încetarea imediată a războiului distructiv”, în timpul unei întâlniri de duminică, 5 noiembrie, cu secretarul de stat american Antony Blinken, relatează agenția palestiniană de presă WAFA, citată de CNN.
„Ne întâlnim din nou în circumstanțe extrem de dificile și nu există cuvinte pentru a descrie genocidul și distrugerea pe care poporul nostru palestinian din Gaza le îndură din mâinile mașinii de război israeliene, fără a ține cont de dreptul internațional”, a spus Abbas care s-a întâlnit cu Blinken la Ramallah.
Abbas a vorbit și despre nevoia „furnizării rapide de asistență umanitară, inclusiv de provizii medicale, alimente, apă, electricitate și combustibil în Fâșia Gaza” și, potrivit relatării WAFA, „a pus la îndoială modul în care se poate păstra tăcerea în legătură cu uciderea a 10.000 de palestinieni, inclusiv 4.000 de copii, și a zeci de mii de răniți, alături de distrugerea unităților pașnice, a infrastructurii, a spitalelor, a adăposturilor și a rezervoarelor de apă”.
De asemenea, el a avertizat împotriva strămutării palestinienilor din Gaza, Cisiordania sau Ierusalim.
Escaladarea violenței coloniștilor în Cisiordania și Ierusalim este „nu mai puțin odioasă, cu omoruri și atacuri asupra pământului, oamenilor și locurilor sfinte de către forțele de ocupație israeliene și coloniștii extremiști, care comit crime de purificare etnică, discriminare rasială și deturnare de fonduri ale poporului palestinian”, a mai afirmat Mahmoud Abbas.
Șeful Autorității Palestinene consideră că securitatea și pacea „pot fi obținute prin încetarea ocupației israeliene a teritoriului palestinian, cu Ierusalimul de Est drept capitală, pe baza granițelor din 1967”, iar „Gaza este parte integrantă a statului Palestina”.
Totodată, Abbas a negat legitimitatea Hamas de a reprezenta poporul palestinian, afirmând că Organizația pentru Eliberarea Palestinei este „reprezentantul legitim și unic”, al acestuia.
Papa Francisc a făcut din nou apel la oprirea conflictului din Fâșia Gaza
Suveranul Pontif a făcut duminică un apel urgent pentru oprirea conflictului din Gaza, solicitând ajutor umanitar, relatează Reuters, citată de The Guardian.
„Mă tot gândesc la situația gravă din Palestina și Israel, unde mulți oameni și-au pierdut viața. Vă rog, în numele lui Dumnezeu, să încetați, să opriți focul”, a spus Papa Francisc în fața mulțimii din Piața Sfântul Petru după rugăciunea săptămânală Angelus.
„Sper că se va face totul pentru a se evita extinderea conflictului, că răniții vor fi salvați și că ajutoarele vor ajunge la populația din Gaza, unde situația umanitară este foarte gravă”, a adăugat Suveranul Pontif, care a cerut și eliberarea ostaticilor, concentrându-se asupra copiilor, care „trebuie să se întoarcă la familiile lor”.
Israelul afirmă că o pauză a luptelor trebuie să includă eliberarea ostaticilor
Orice acord privind o pauză a luptelor, „din punctul nostru de vedere, trebuie să includă eliberarea ostaticilor”, a declarat Mark Regev, consilier principal al premierului isarelian Benjamin Netanyahu, pentru BBC.
Întrebat în legătură cu afirmația Hamas potrivit căreia 60 de ostatici au fost uciși de loviturile israeliene în Gaza.
„Nu pot confirma acest lucru… cred că face parte din propaganda psihologică a Hamas. Ei vor să nu-i mai lovim, așa că ne spun că ne ucidem propriul popor. Asta vor să ne facă să credem… este evident că nu este adevărat”, a spus oficialul.
De asemenea, Mark Regev a subliniat din nou că Israelul a fost de acord cu accesul nelimitat pentru alimente, medicamente și apă în Fâșia Gaza, în timp ce „combustibilul este mult mai sensibil, pentru că poate alimenta generatoarele spitalelor – ceea ce este un lucru bun – dar combustibilul poate alimenta și mașina militară a Hamas, mai exact alimentează capacitatea lor de a trage rachete în Israel”.
Șefa Programului Alimentar Mondial: „Nici pe departe” nu intră în prezent suficiente alimente în Gaza
Ajutoarele care intră în Fâșia Gaza nu sunt „nici pe departe” suficiente pentru a satisface nevoile în creștere ale populației din această zonă, a declarat duminică șefa Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain, după ce a vizitat punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
„Trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru a obține un acces sigur și susținut în Gaza la o scară care să se alinieze cu condițiile catastrofale cu care se confruntă familiile de acolo”, a declarat McCain.
Bilanțul deceselor în Gaza a crescut la 9.770 de palestinieni
Cel puțin 9.770 de palestinieni, dintre care 4.800 de copii, au fost uciși în loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, transmite purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, relatează Reuters.
Israelul bombardează Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu moartea a cel puțin 1.400 de israelieni.
Ministerul sănătății al Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată de Israel spune că 152 de palestinieni au fost uciși și 2.100 răniți de la 7 octombrie.
Iran: „Sfatul nostru pentru americani este să oprească imediat războiul din Gaza”
Iranul anunţă că Statele Unite vor fi „lovite puternic” dacă Washingtonul nu va sprijini o încetare a focului în Gaza, potrivit ministrului iranian al apărării, citat de agenţia de ştiri Tasnin, relatează Reuters.
„Sfatul nostru pentru americani este să oprească imediat războiul din Gaza și să pună în aplicare o încetare a focului, altfel vor fi loviți puternic”, a declarat Mohammad-Reza Ashtiani.
Anterior, Iranul a susţinut că Statele Unite sunt „implicate militar” în conflict.
Armata israeliană anunţă că sistemul Iron Dome a interceptat o dronă din Liban
O dronă care se apropia de spațiul aerian israelian dinspre Liban a fost interceptată de sistemul de apărare aeriană Iron Dome în cursul zilei de astăzi, afirmă armata israeliană, potrivit The Times of Israel.
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că drona a fost urmărită pe tot parcursul zborului de către sistemele Forțelor Aeriene și a fost interceptată „adânc în interiorul Libanului”, fără a pătrunde în spațiul aerian israelian.
De asemenea, Forțele de Apărare israeliene afirmă că mai multe rachete ghidate antitanc au fost lansate asupra unei zone din apropierea comunității nordice Avivim, iar rachete au fost lansate asupra zonei Malkia de la granița cu Libanul.
Nu au fost răniți în urma atacurilor, iar FDI spune că trupele răspund cu bombardamente de artilerie spre sursele de foc.
Qatar: Au existat informații „false” privind negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza
Premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat duminică că au existat informații „false” privind negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni reținuți în Gaza, fără a da detalii, relatează The Guardian, care preia Reuters.
Reuters relatează că Al-Thani a declarat în timpul unei conferințe de presă la Doha, alături de ministrul francez de externe Catherine Colonna, că au existat complexități în domeniu din cauza „practicilor militare israeliene” din Gaza.
În plus, ministerul de externe din Qatar a declarat duminică că eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni deținuți în Gaza necesită o „perioadă de calm”.
Scurgerile de informaţii din cadrul negocierilor sunt „dăunătoare” și îngreunează munca mediatorilor, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Majed Al Ansari, în timpul unei conferințe de presă la Doha.
OMS a documentat 102 atacuri asupra sistemului de sănătate din Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie
Organizația Mondială a Sănătății anunţă că a documentat 102 atacuri asupra unor unități de asistență medicală din Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie, notează The Guardian.
„Începând cu 7 octombrie, OMS a documentat 102 atacuri asupra serviciilor de sănătate din Fâșia Gaza. Atacurile s-au soldat cu 504 decese şi 459 de răniți. Au fost afectate 39 de unități și 31 de ambulanțe.
Peste jumătate din atacurile asupra sistemului de sănătate și peste jumătate din spitalele avariate au avut loc în orașul Gaza. Asistența medicală nu este obiectiv. OMS face apel la protecția activă a civililor și a asistenței medicale”.
Israelul și-a lansat campania militară în Gaza pe 7 octombrie, după atacul Hamas care a ucis cel puțin 1.400 de persoane şi a răpit sute de persoane.
Since 7 October, WHO has documented 102 attacks on health care in the Gaza Strip.
— WHO in occupied Palestinian territory (@WHOoPt) November 5, 2023
Attacks have resulted in 504 fatalities, 459 injuries, damage to 39 facilities and affected 31 ambulances.
Over half of health attacks and over a half of hospitals damaged were in Gaza City.… pic.twitter.com/tcxgfcdUln
Blinken se va întâlni cu președintele palestinian în Cisiordania
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se îndreaptă duminică spre orașul Ramallah din Cisiordania, unde se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, relatează BBC.
Acesta se află în plină campanie diplomatică în regiune, după ce a vizitat Tel Aviv vineri și Amman sâmbătă.
Abbas – cunoscut și sub numele de Abu Mazen – este liderul Autorității Palestiniene (AP) din 2005 și reprezintă partidul politic Fatah, un rival acerb al Hamas, care conduce Gaza.
AP guvernează părțile din Cisiordania care nu se află sub control israelian total. Ulterior, Blinken va pleca spre Turcia.
Ministrul care a vehiculat opțiunea de a bombarda Gaza cu arme nucleare, suspendat de la ședințele de guvern
Premierul Benjamin Netanyahu l-a suspendat pe ministrul Patrimoniului, Amihai Eliyahu, de la ședințele de guvern pe termen nelimitat, anunță biroul premierului, citat de The Times of Israel.
Decizia vine după ce Eliyahu a adus în discuție ideea de a „bombarda” nuclear Gaza, pe care ulterior a catalogat-o „metaforică”.
Netanyahu spune că remarca ministrului despre bombardarea Gaza este „detașată de realitate”.
Benjamin Netanyahu a respins afirmația ministrului Patrimoniului, Amichai Eliyahu, potrivit căreia lansarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza este o posibilitate.
„Cuvintele lui Amichai Eliyahu sunt detașate de realitate”, afirmă Netanyahu într-o declarație. „Israelul și IDF acționează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internațional pentru a preveni rănirea civililor și vom continua să facem acest lucru până la victorie”.
Al doilea portavion american a sosit în Orientul Mijlociu
Un al doilea grup aeronaval de atac american a sosit în Orientul Mijlociu pentru a consolida prezența militară americană în regiune, transmite Sky News.
Washingtonul a trimis navele de atac în zonă în încercarea de a descuraja Iranul și milițiile sale proxy să extindă războiul dintre Israel și Hamas.
Potrivit Comandamentului Central al SUA, cel mai recent grup de atac care a ajuns în regiune cuprinde portavionul amiral USS Dwight D. Eisenhower, un crucișător cu rachete ghidate și distrugătoare cu rachete ghidate, precum și comandantul războiului informațional.
Două portavioane americane se află acum în Marea Mediterană.
Ministru israelian de extremă dreapta: Aruncarea unei bombe nucleare în Gaza este o opțiune
Un ministru din partidul extremist Otzma Yehudit afirmă că una dintre opțiunile Israelului în războiul din Gaza este să arunce o bombă nucleară asupra Fâșiei, notează The Times of Israel.
Întrebat într-un interviu pentru Radio Kol Berama dacă ar trebui să fie lansată o bombă atomică asupra enclavei, ministrul Patrimoniului, Amichai Eliyahu, spune că „aceasta este una dintre posibilități”.
Eliyahu, din partidul de extremă-dreapta al lui Itamar Ben Gvir, nu face parte din cabinetul de securitate, care este implicat în luarea deciziilor în timpul războiului, și nici nu are influență asupra cabinetului de război care conduce războiul împotriva grupării teroriste Hamas.
Acesta a susținut recucerirea teritoriului din Fâșie și restaurarea coloniilor de acolo. Întrebat despre soarta populației palestiniene, el a spus: „Pot să se ducă în Irlanda sau în deșert, monștrii din Gaza ar trebui să găsească singuri o soluție”.
Armata israeliană: 2.500 de ținte din Gaza au fost lovite de la începutul operațiunii terestre
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că, de la începutul ofensivei terestre în Fâșia Gaza, în urmă cu o săptămână, a lovit peste 2.500 de ținte cu ajutorul forțelor terestre, aeriene și navale, relatează The Times of Israel.
În cursul nopții, trupele israeliene au continuat luptele cu agenții Hamas în nordul Fâșiei Gaza, adaugă armata israeliană.
Potrivit sursei citate, forțele terestre au direcționat avioanele pentru a lovi infrastructura Hamas, locurile de depozitare a armelor, posturile de observare și centrele de comandă.
Hamas: Cel puţin 30 de persoane au fost ucise în tabăra de refugiați al-Maghazi
Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite într-un bombardament israelian lansat sâmbătă seara asupra taberei de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Peste 30 de martiri au ajuns la spitalul Al-Aqsa din Deir Al-Balah după masacrul comis de ocupaţie în tabăra Maghazi din centrul Fâşiei Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf Al-Qudra, potrivit unui comunicat.
Majoritatea victimelor „sunt copii şi femei”, a adăugat ministerul, menţionând că atacul a vizat direct case.
Un fotoreporter al agenţiei de presă turce Anadolu a declarat pentru AFP că locuinţa lui s-a prăbuşit parţial într-un atac aerian care a lovit casa vecinilor săi din tabăra Maghazi, făcând numeroase victime, între care doi dintre copiii acestora.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că verifică dacă forţele israeliene au acţionat în zona taberei de refugiaţi Maghazi.
Obama: Atacurile Hamas au fost îngrozitoare, dar trebuie să vă uitați și la ocupația „insuportabilă”
Fostul președinte american Barack Obama a condamnat atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, îndemnând totodată oamenii să „ia în considerare întregul adevăr”, relatează The Times of Israel.
„Dacă există vreo șansă de a putea acționa constructiv, de a face ceva, va fi nevoie de o recunoaștere a complexității”, a spus Obama în cadrul unei dezbateri găzduite de podcastul Pod Save America, realizat de foști membri ai administrației sale.
„Că ceea ce a făcut Hamas a fost îngrozitor și că nu există nicio justificare pentru asta, iar ceea ce este de asemenea adevărat este că ocupația și ceea ce li se întâmplă palestinienilor este insuportabil”, a punctat acesta în aplauzele publicului.
Obama: “What Hamas did was horrific, and there is no justification for it. And what is also true is that the occupation, and whats happening to Palestinians, is unbearable…
— Yonah Lieberman 🔥 (@YonahLieberman) November 4, 2023
“You have to admit that all of us are complicit to some degree.” pic.twitter.com/FtAGFAexz1
Obama a continuat şi a comparat poveștile despre Holocaust și „nebunia antisemitismului” cu faptul că „sunt oameni care mor chiar acum, care nu au avut nimic de-a face cu ceea ce a făcut Hamas”.
„Dacă vrei să rezolvi problema, atunci trebuie să iei în considerare întregul adevăr”, spune el. „Și apoi trebuie să recunoști că nimeni nu are mâinile curate, că toți suntem complici într-o anumită măsură”.
Israelul anunţă că va deschide din nou ruta de evacuare din Gaza, în ciuda atacului de sâmbătă
Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că vor permite populaţiei din Gaza să se deplaseze duminică pe anumite străzi, în ciuda faptului că trupele sale au fost atacate sâmbătă în timp ce încercau să asigure un coridor sigur pentru civili, relatează CNN, citat de News.ro.
Principala rută de evacuare va fi strada Salah Al-Deen, între orele 10.00 şi 14.00, potrivit lui Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al FDI pentru presa arabă.
„Dacă vă pasă de dumneavoastră şi de cei dragi, îndreptaţi-vă spre sud, conform instrucţiunilor noastre. Fiţi siguri că liderii Hamas au deja grijă să se protejeze”, a declarat Adraee pe platforma X sâmbătă seara.
Potrivit lui Adraee, Hamas a tras sâmbătă spre forţele israeliene „care doreau să deschidă drumul din nordul Fâşiei Gaza spre sudul acesteia”.
„Membrii Hamas au făcut acest lucru pentru că au vrut să păstreze scuturi umane pentru ei şi pentru liderii lor”, a spus el. „Pentru siguranţa voastră, profitaţi de următoarea ocazie pentru a vă deplasa spre sud, dincolo de Wadi Gaza”.
IDF a cerut în repetate rânduri civililor din Gaza să se deplaseze la sud de Wadi Gaza, în timp ce şi-a intensificat asaltul aerian şi terestru asupra oraşului Gaza.
Hamas: Peste 60 de ostatici dispăruți din cauza atacurilor aeriene israeliene
Peste 60 de ostatici sunt dați dispăruți din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra Gaza, afirmă Hamas, relatează agenția Reuters, citată de Haaretz.
Într-un mesaj pe Telegram, Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, aripa militară a Hamas, a mai spus că 23 de cadavre ale ostaticilor israelieni au fost prinse sub dărâmături.
„Se pare că nu vom reuși niciodată să ajungem la ei din cauza agresiunii brutale continue a ocupației împotriva Gaza”, a afirmat Abu Ubaida.
Reuters precizează că nu a putut verifica imediat declarația, iar armata israeliană nu a răspuns încă la o solicitare de comentarii din partea agenției.
Ministrul israelian al Apărării spune că Israelul a finalizat încercuirea orașului Gaza și că îi va „elimina” pe șefii Hamas
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a enumerat principalele ținte Hamas ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și a promis că le va „găsi și elimina”, relatează BBC.
Una dintre țintele prioritare este Yahya Sinwar, șeful Hamas în Gaza.
„Le spun locuitorilor din Gaza – dacă îl veți ajunge înaintea noastră, se va scurta războiul”, a declarat ministrul apărării.
Liderul ramurii armate a Hamas, Mohammed Deif, este o altă țintă principală a armatei, iar surse de securitate citate de BBC afirmă că cei doi se află acum undeva în rețeaua de tuneluri de sub Gaza.
În cadrul unei conferințe de presă, Gallant a declarat că IDF a finalizat încercuirea orașului Gaza și a „intrat în zonele populate”, operând dinspre sud și nord.
Israelul spune că nu a vizat școala din Gaza, dar că este posibil să fi fost lovită de focurile trase în apropiere
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că „nu au vizat” școala sponsorizată de Națiunile Unite din Gaza, care a fost lovită de un atac aerian, dar a declarat că explozia ar fi putut fi rezultatul focului israelian îndreptat spre o altă țintă din apropiere, relatează CNN.
Peste 20 de persoane care se adăposteau la școala elementară din Jabalia, administrată de ONU, au fost ucise de un atac israelian, potrivit șefului Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA).
„S-a primit un raport potrivit căruia o școală a fost lovită. Conform unei anchete preliminare, IDF nu a vizat locația, dar este posibil ca explozia să fi fost rezultatul unui foc al IDF îndreptat spre o altă țintă. Circumstanțele incidentului sunt în curs de examinare”, a transmis armata israeliană, într-un răspuns pentru postul american.
Armata israeliană afirmă că Hamas a atacat trupele în timp ce deschideau coridorul de evacuare a palestinienilor
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) acuză gruparea teroristă Hamas că a atacat trupele implicate în deschiderea unui coridor umanitar pentru ca palestinienii să poată pleca din nordul Fâșiei Gaza în sud, relatează The Times of Israel.
IDF a anunțat sâmbătă deschiderea unui coridor de evacuare, între orele 13:00 și 16:00 (aceleași ore în România – n.r.), pe drumul Salah a-Din.
Armata israeliană spune că Hamas a profitat de situație și a lansat mortiere și rachete ghidate antitanc asupra trupelor care lucrau la deschiderea drumului „pentru a împiedica deschiderea pentru deplasarea locuitorilor din Fâșia Gaza”.
Niciun soldat nu a fost rănit în urma atacului, precizează IDF.
Ghitza • 06.11.2023, 07:06
Era unul sau mai multi care saruta mainile celor care au tabarat in izrael si au facut macel intre civili,copii, maturi nu conta.Acum sa mearga si sa le sarute mainile.