Relatarea livetext Libertatea a războiului s-a mutat aici: LIVETEXT Război Israel-Hamas, ziua 62
Coordonarea cu Rusia ajută la „eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, afirmă prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman
Președintele rus Vladimir Putin a sosit în Arabia Saudită pentru discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MbS) despre petrol, Fâșia Gaza și Ucraina.
MbS a lăudat coordonarea comună dintre Arabia Saudită și Rusia, coordonare „care ajută la eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, relatează agenția saudită de știri de stat SPA, potrivit Sky News.
„Împărtășim multe interese și multe dosare la care lucrăm împreună în beneficiul Rusiei, al Regatului Arabiei Saudite, al Orientului Mijlociu și al lumii, de asemenea”, a declarat prințul moștenitor, citat de agenție.
Kremlinul anunțase anterior că, în afară de petrol, Putin va vorbi despre războiul dintre Israel și Hamas, situația din Siria și Yemen, precum și despre chestiuni precum asigurarea stabilității în Golf.
Semiluna Roșie Palestiniană și-a oprit operațiunile de ambulanță în nordul Fâșiei Gaza
Societatea Semilunii Roșiii Palestiniene (PRCS) și-a oprit operațiunile umanitare desfășurate cu ambulanțe în nordul Fâșiei Gaza, după ce lipsa de combustibil și închiderea spitalelor din zonă au făcut imposibilă evacuarea civililor, a anunțat miercuri organizația, într-un comunicat, potrivit CNN.
„Ieri seară, operațiunile de la centrul de ambulanță al PRCS din nordul guvernoratului Gaza au fost oprite”, a precizat PRCS.
„Epuizarea combustibilului pentru vehicule și închiderea spitalelor care funcționează în regiunea de nord au făcut imposibilă evacuarea răniților și a martirilor”, mai scrie în comunicat.
În zona nordică Jabalia, unde organizația unde primește zilnic cel puțin 250 de pacienți răniți, operațiunile PCRS sunt încă în derulare, pentru tratarea cazurilor minore și a celor moderate, a mai precizat Semiluna Roșie Palestiniană.
Într-un comunicat de miercuri, Ministerul palestinian al Sănătății, controlat de Hamas, a anunțat că cel puțin 80.000 de locuitori din nordul Fâșiei Gaza au rămas fără acoperirea serviciilor medicale.
Membrii partidului lui Gantz îl îndeamnă să părăsească guvernul pentru că premierul Netanyahu este în „campanie”
Unii membri ai facțiunii centriste „Albastru și Alb” din cadrul Partidului Unității Naționale a ministrului israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, l-au îndemnat miercuri pe acesta să părăsească guvernul de urgență la care partidul a aderat după începerea războiului împotriva Hamas, relatează mai multe instituții media ebraice, potrivit The Times of Israel.
În timpul unei reuniuni de miercuri a facțiunii, deputații „Albastru și Alb” Michael Biton și Orit Farkash-Hacohen au făcut această cerere, argumentând că premierul Benjamin Netanyahu se află deja în mijlocul unei campanii politice.
Cu toate acestea, Zeev Elkin, membru al parlamentului israelian provenind din a doua facțiune a Partidului Unității Naționale, „Noua Speranță”, de dreapta, a declarat că ar fi o greșeală ca benny Gantz să plece din guvern.
Gantz a respins cererea, potrivit relatărilor, spunând: „Nu fac considerații politice, fac ceea ce este bine pentru Israel. Nu mă ridic și nu plec când nu este bine pentru stat și, oricum, când faci ceea ce este bine pentru Israel, națiunea te susține politic”.
SUA se vor opune oricărei propuneri privind instituirea unei „zone-tampon” în interiorul Fâșiei Gaza, anunță Departamentul de Stat
Statele Unite se vor opune oricărei propuneri de privind crearea unei zone-tampon în interiorul Fâșiei Gaza, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit Sky News.
Într-o conferință de presă, Miller a spus că această măsură ar încălca poziția Washingtonului, conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă după încheierea actualului conflict.
Oficialul american a mai spus că printre principiile directoare ale Washingtonului privind viitorul Fâșiei Gaza se numără opoziția față de orice reducere a teritoriului enclavei palestiniene.
„Așadar, dacă orice zonă-tampon propusă ar fi în interiorul Gaza, ar fi o încălcare a acestui principiu și ceva la care ne opunem”, a spus el.
„Dacă are legătură cu ceva în interiorul teritoriului israelian, nu voi vorbi despre asta – este o decizie pe care trebuie să o ia israelienii”, a adăugat Miller.
Reuters a relatat săptămâna trecută că Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă-tampon pe partea palestiniană a frontierei din Fâșia Gaza pentru a preveni viitoarele atacuri, ca parte a propunerilor privind viitorul enclavei după încheierea războiului.
22 de rude ale corespondentului Al Jazeera din Gaza, „ucise într-un bombardament israelian” asupra taberei de refugiați Jabalia
Postul panarabic de televiziune Al Jazeera a anunțat că 22 de rude ale corespondentului său din Fâșia Gaza, Moamen Al-Sharafi, au fost ucise miercuri într-un bombardament israelian, scrie Sky News.
Organizația de știri cu sediul în Qatar a transmis că „va urma toate măsurile legale pentru a-i trage la răspundere pe toți cei responsabili de această crimă” și a condamnat operațiunea forțelor israeliene.
„Evenimentul îngrozitor, care s-a petrecut astăzi în tabăra Jabalia, unde familia lui Moamen s-a refugiat, a dus la uciderea tatălui său, a mamei, a celor trei frați și a copiilor săi”, a precizat rețeaua.
Jurnalistul, care se afla în altă parte în timpul bombardamentului, a apărut ulterior în direct la Al Jazeera.
La sfârșitul lunii noiembrie, un raid israelian a ucis mai mulți membri ai familiei lui Wael Dahdouh, un alt corespondent Al Jazeera în Gaza.
Departamentul de Stat al SUA: Este nevoie de o „perioadă de tranziție”, în care forțele israeliene să rămână în Gaza, după încheierea luptelor
Statele Unite înțeleg că va exista o „perioadă de tranziție” în care forțele israeliene vor rămâne în Gaza după încheierea operațiunilor de luptă împotriva Hamas, dar aceasta nu poate fi permanentă, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, potrivit CNN.
Nu ar fi „în interesul nimănui… ca Israelul să plece pur și simplu – și să lase un vid de securitate în care ar putea exista o anarhie galopantă în Gaza, cu civili nevinovați exploatați”, a spus Miller, în cadrul unei conferințe de presă.
„Înțelegem că va trebui să existe o perioadă de tranziție la sfârșitul operațiunilor de luptă”, a adăugat el.
Statele Unite nu ar accepta o reocupare a Fâșiei Gaza de către Israel și nici o zonă tampon stabilită în interiorul enclavei, deoarece ar încălca principiul nereducerii teritoriului, a precizat Miller.
Liderul Hamas Yahya Sinwar este „sub pământ”, afirmă armata israeliană
Liderul Hamas Yahya Sinwar se află „sub pământ” în Fâșia Gaza, în tuneluri, a afirmat miercuri armata israeliană, dar nu a precizat unde crede că se află acesta, relatează CNN.
Declarația purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, a venit la scurt timp după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că armata israeliană a înconjurat casa lui Sinwar, în sudul Fâșiei Gaza.
„Casa lui Sinwar se află în zona Khan Younis”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari în timpul unei conferințe de presă. „Acolo se află infrastructura și cartierul general al terorii. Sinwar nu se află la suprafață. El este sub pământ. Nu vreau să menționez unde și ce informații am obținut”, a precizat el.
„Sarcina noastră este să ajungem la Sinwar și să îl ucidem. Trebuie să facem acest lucru cât mai curând posibil”, a adăugat el.
Un consilier de rang înalt al lui Netanyahu a declarat miercuri pentru CNN că încercuirea casei lui Sinwar reprezintă o „victorie simbolică”.
„Va fi o victorie reală foarte curând”, a declarat Mark Regev. „Este doar o chestiune de timp până când îl vom prinde pe acest om”, a mai spus consilierul lui Netanyahu.
Israelul a interceptat o rachetă balistică lansată de rebelii Houthi din Yemen, anunță IDF
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au precizat miercuri, într-un comunicat, că a fost detectată o rachetă sol-sol care se îndrepta spre Israel, mai exact spre orașul Eilat. Armata israeliană a adăugat că a interceptat cu succes racheta în zona Mării Roșii folosind sistemul de apărare aeriană Arrow, relatează CNN.
Forțele armate yemenite conduse de rebelii Houthi au anunțat că au lansat un „lot de rachete balistice” care vizează ținte militare din zona Eilat.
Potrivit IDF, „ținta nu a traversat teritoriul israelian, nu a reprezentat o amenințare pentru civili, iar sirenele care au răsunat au fost în conformitate cu protocolul”.
Milițiile Houthi au adăugat în comunicatul lor că vor continua să desfășoare operațiuni militare împotriva „inamicului israelian, precum și să pună în aplicare decizia de a împiedica navele israeliene să navigheze în Marea Arabă și Marea Roșie, în sprijinul poporului palestinian asuprit și până când agresiunea împotriva fraților noștri din Gaza va înceta”.
Într-un incident separat, o navă de război americană a doborât miercuri, în sudul Mării Roșii, o dronă lansată din zonele din Yemen controlate de rebelii Houthi, conform unui oficial militar american.
O nouă înregistrare din 7 octombrie îi arată pe luptătorii Hamas cum le răpesc pe două femei și pe câinele lor
Noi imagini publicate recent, cu asaltul Hamas din 7 octombrie, îi arată pe militanții grupării islamiste ieșind din kibbutzul Nir Yitzhak cu două ostatice – Gabriela Leimberg și fiica ei de 17 ani, Mia -, după ce i-au masacrat pe rezidenți și au răpit zeci de alte persoane, scrie The Times of Israel.
Mia și-a ținut câinele, pe nume Bella, în interiorul unei pături. Cele două femei au fost eliberate luna trecută, ca parte a acordului de armistițiu dintre Israel și Hamas. Și cățelul a reușit să supraviețuiască.
„Oamenii sunt speriați și disperați”: ONU confirmă jafurile de la centrul de distribuție din Khan Younis
Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a confirmat relatările potrivit cărora mai multe persoane au intrat într-unul dintre centrele sale de distribuție din Khan Younis, scrie Sky News.
Agenția a precizat, într-un comunicat, că acesta este un „semn îngrijorător că civilizația se destramă” și că „presiunea asupra comunităților este enormă”.
„Oamenii sunt speriați și disperați”, a afirmat UNRWA.
„Tensiunile sunt agravate de deplasarea în masă a oamenilor din zonele de mijloc și de sud ale Fâșiei Gaza spre granița cu Egiptul, persoane strămutate, pentru care facilitățile UNRWA din Rafah nu sunt echipate să le ajute” corespunzător, a precizat agenția.
„Nevoile sunt uriașe, iar cantitățile de ajutoare sunt total insuficiente. UNRWA este încorsetată până la limită și suferă din cauza lipsei de spațiu, de acces și de siguranță pentru a oferi adăposturi adecvate și ajutor umanitar comunităților”, mai scrie în comunicat.
Agenția a adăugat că pentru a putea planifica distribuția în adăposturi și în afara acestora primește alimente și alte articole, care sunt stocate, distribuite și reaprovizionate în mod regulat.
„Afirmația că UNRWA ascunde bunuri față de oameni este falsă, nesinceră și nefolositoare. Orice agenție umanitară și orice distribuție necesită stocarea, sortarea și distribuirea, apoi reaprovizionarea”, a adăugat UNRWA.
Liderii G7 solicită noi pauze umanitare
Liderii Grupului celor Șapte națiuni, din care fac parte Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Canada, au cerut miercuri noi pauze umanitare în luptele dintre Israel și Hamas care se dau în Fâșia Gaza, relatează Sky News.
„Sunt necesare acțiuni mai urgente pentru a aborda criza umanitară din Gaza, care se deteriorează, și pentru a minimiza numărul victimelor civile”, au transmis liderii G7 într-o declarație comună.
„Susținem și încurajăm noi pauze umanitare pentru a permite acest lucru”, precizează ei.
De asemenea, liderii G7 au cerut Iranului să se abțină de la acordarea de sprijin pentru Hamas, precum și pentru Hezbollah și militanții Houthi din regiune.
ONU a anunțat că ajutorul umanitar limitat este livrat doar în regiunea Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, din cauza ostilităților intense.
Ieri, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că doar 100 de camioane cu ajutoare umanitare și 69.000 de litri de combustibil au intrat luni în Gaza din Egipt, aproximativ aceeași cantitate ca și duminică.
Această cifră este cu mult sub media zilnică de 170 de camioane și 110.000 de litri de combustibil care au intrat în Gaza în timpul armistițiului din perioada 24-30 noiembrie.
ONG: Israelul a aprobat construcţia unei noi colonii în Ierusalimul de Est
Municipalitatea de la Ierusalim şi-a dat acordul final pentru construirea de locuinţe pentru o nouă colonie israeliană în Ierusalimul de Est, a anunţat miercuri organizaţia neguvernamentală Pacea Acum, potrivit AFP.
Acest „nou cartier”, care va avea 1.738 de unităţi locative, va fi situat pe jumătate în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat, precizează organizaţia, într-un comunicat.
„Dacă nu ar fi războiul” dintre Israel şi Hamas, „aceasta ar face mult zgomot. Este un proiect foarte problematic pentru continuitatea unui stat palestinian între sudul Cisiordaniei şi Ierusalimul de Est”, a subliniat Hagit Ofran, o responsabilă a ONG-ului.
„Deşi aproximativ jumătate din zona planului este situată dincolo de Linia verde (adică în partea ocupată şi anexată a oraşului – n.red.) şi cealaltă jumătate este situată în interiorul Liniei verzi, situarea sa strategică între cartierele (de colonizare) Givat Hamatos şi Har Homa o face deosebit de problematică din punct de vedere politic”, se mai arată în comunicat.
Linia verde desemnează linia de armistiţiu din 1949, care a consacrat împărţirea oraşului în două sectoare în urma primului război israeliano-arab: Ierusalimul de Vest, administrat de Israel, şi Ierusalimul de Est, administrat de Iordania până la cucerirea lui de către Israel în 1967, notează Agerpres.
Oraş sfânt pentru cele trei mari religii monoteiste (creştinism, iudaism, islam), Ierusalimul este o miză cheie a conflictului israeliano-palestinian. Oraşul este de facto capitala Israelului, iar palestinienii vor să facă din partea sa estică capitala statului la care aspiră.
În jur de 200.000 de israelieni locuiesc în Ierusalimul de Est, unde trăiesc de asemenea 300.000 de palestinieni, potrivit ONG-ului anti-colonizare Ir Amim.
Colonizarea israeliană, ilegală prin prisma dreptului internaţional, a continuat sub toate guvernele israeliene de după 1967.
Armata israeliană anunță că a spart apărarea Hamas în nordul și în sudul Fâșiei Gaza. „Sarcina noastră este să ajungem la Sinwar și să-l ucidem”
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat miercuri că forțele armate au străpuns apărarea Hamas în orașele Shejaiya și Jabalia, din nordul Fâșiei Gaza, precum și în orașul Khan Younis, în partea de sud a Fâșiei, o evoluție anunțată anterior de armată, scrie The Times of Israel.
„În ultimele 48 de ore, în Jabalia, Shejaiya și Khan Younis, am străpuns liniile de apărare. Teroriștii ies din subteran și se luptă cu forțele noastre. Iar forțele noastre câștigă în lupta corp la corp. Ele au avantajul”, a spus el, în cadrul unei conferințe de presă.
Răspunzând la o întrebare referitoare la afirmațiile premierului Benjamin Netanyahu, care a spus că trupele IDF înconjoară locuința liderului Hamas, Yahya Sinwar, Hagari a răspuns: „Casa lui Sinwar este zona Khan Younis”. Reprezentantul armatei israelliene a indicat astfel că nu a fost încercuită nicio clădire specifică ce servește drept reședință pentru Sinwar.
„Sinwar nu se află la suprafață, ci sub pământ. Nu voi detalia unde anume și ce știm. Sarcina noastră este să ajungem la Sinwar și să-l ucidem”, a precizat Hagari.
Șeful ONU avertizează că războiul din Gaza poate agrava ameninţările la adresa păcii şi securităţii globale
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat miercuri Consiliul de Securitate că războiul între Israel şi combatanţii palestinieni din Hamas în Fâşia Gaza ar „putea să agraveze ameninţările existente la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, relatează agențiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
Guterres a invocat Articolul 99 din Carta fondatoare a ONU, foarte rar folosit, care îi permite să „aducă în atenţia Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate ameninţa menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.
„Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar. Situaţia se deteriorează rapid spre o catastrofă cu implicaţii potenţial ireversibile pentru palestinieni, în ansamblu, şi pentru pacea şi securitatea în regiune”, subliniază Guterres într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului.
„Nu există o protecţie eficientă a civililor în Gaza. Niciun loc nu este sigur în Fâşia Gaza”, a insistat el.
Secretarul general al ONU avertizează că este posibilă o „prăbuşire totală a ordinii publice în curând” în Fâşia Gaza, vizată de bombardamentele israeliene şi o ofensivă la sol a Israelului, insistând pentru o încetare a focului umanitară în această scrisoare fără precedent adresată Consiliului de Securitate.
„Cu bombardamentele constante ale forţelor armate israeliene şi în lipsa unui adăpost sau a minimului necesar pentru a supravieţui, mă aştept la o prăbuşire totală a ordinii publice în curând din cauza condiţiilor disperate, ceea ce ar face imposibil chiar şi un ajutor umanitar limitat”, avertizează Antonio Guterres, invocând pentru prima dată de la sosirea sa la conducerea Naţiunilor Unite, în 2017, Articolul 99 din Cartă.
„Situaţia s-ar putea agrava şi mai mult, inclusiv prin producerea de epidemii şi printr-o presiune tot mai mare pentru strămutări în masă în ţările vecine”, adaugă el.
În contextul în care ajutorul umanitar care tranzitează prin punctul de trecere Rafah între Egipt şi Fâşia Gaza este „insuficient”, „suntem pur şi simplu incapabili să ajungem la cei care au nevoie de ajutor în interiorul Fâşiei Gaza”, susţine Guterres. „Capacităţile Naţiunilor Unite şi ale partenerilor săi umanitari au fost decimate de penuria de aprovizionare, lipsa de combustibil, întreruperea comunicaţiilor şi creşterea insecurităţii”, a mai spus șeful ONU.
„Comunitatea internaţională are responsabilitatea de a-şi utiliza întreaga influenţă pentru a preveni o nouă escaladare şi a pune capăt acestei crize”, a pledat Antonio Guterres, făcând apel la membrii Consiliului de Securitate să „exercite presiuni pentru a evita o catastrofă umanitară”.
Un exod regional al palestinienilor din Fâșia Gaza ar fi „catastrofal”, avertizează şeful UNHCR
Un exod regional al palestinienilor din Fâşia Gaza ar fi „catastrofal”, a declarat directorul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, într-un interviu acordat miercuri AFP, subliniind că prioritatea este revenirea la armistiţiu.
„Sper că nu va exista un exod regional al palestinienilor”, a declarat Înaltul Comisar, la sediul organizaţiei pe care o conduce la Geneva, potrivit Agerpres.
„Nu trebuie să uităm niciodată că două treimi din populaţia Gazei sunt deja refugiaţi din primul război” arabo-israelian din 1948-1949, a adăugat el, făcând trimitere la exilul palestinienilor din 1948, sau „Nakba”, care se referă la cei aproximativ 760.000 de palestinieni care au fugit atunci sau au fost expulzaţi din casele lor.
Punctul de trecere Rafah, la graniţa cu Egiptul, este singurul punct de ieşire de pe teritoriul palestinian care nu este controlat în totalitate de Israel. Pentru moment, doar cetăţenii străini şi câţiva răniţi au putut să părăsească teritoriul palestinian. Rafah este, de asemenea, singurul punct de intrare pentru ajutorul umanitar.
În opinia lui Filippo Grandi, un nou exod „ar reprezenta o povară suplimentară pentru populaţia refugiată, pentru populaţia palestiniană şi pentru regiune”.
Potrivit acestuia, prioritatea este aşadar „o revenire la armistiţiu, urmată de o încetare umanitară a focului (şi) de o încetare şi mai stabilă a ostilităţilor”, crescând în acelaşi timp asistenţa umanitară furnizată către Gaza pe care el o consideră „în mare măsură insuficientă”.
„De aceea, este foarte important să abordăm această problemă pentru a evita un exod care ar fi cu adevărat catastrofal”, a insistat el. „Palestinienii sunt victimele acestei acţiuni militare. 16.000 de oameni au murit şi de aceea (această acţiune militară) trebuie oprită cât mai curând posibil. Cred că acesta este obiectivul spre care ar trebui să ne îndreptăm cu toţii”, a adăugat șeful UNHCR.
Grandi a precizat totodată că o sesiune dedicată Orientului Mijlociu va avea loc în timpul Forumului Global pentru Refugiaţi, care se desfăşura în perioada 13-15 decembrie la Geneva.
Armata israeliană anunță că a ajuns în centrul orașului Khan Younis și că a lansat un atac combinat împotriva „centrelor de greutate” ale Hamas
Armata israeliană (IDF) a anunțat miercuri că Divizia 98 conduce ofensiva terestră împotriva Hamas în sudul Fâșiei Gaza, în timpul căreia trupele israeliene au înconjurat orașul Khan Younis și încep să opereze în el.
Divizia 98 este formată din forțe de parașutiști – atât din armata permanentă, cât și din rândul rezerviștilor -, precum și din Brigada de comando și un regiment de artilerie de elită. Intrarea Diviziei 98 în Gaza înseamnă că în prezent există patru divizii ale IDF care operează în Fâșie. Celelalte sunt diviziile 162, 36 și 252, care operează în enclavă de câteva săptămâni.
IDF precizează că Divizia 98 „a lansat un atac combinat în zona orașului Khan Younis, împotriva «centrelor de greutate» ale organizației teroriste Hamas”.
Armata a susținut că, în doar câteva ore, trupele israeliene au străpuns apărarea brigăzii Khan Younis a Hamas, au încercuit orașul și au început să opereze mai adânc în interiorul acestuia.
Trupele care au condus ofensiva au capturat bastioane ale Hamas, descoperind arme și materiale de informații, a precizat IDF.
Potrivit IDF, trupele Diviziei 98 au ucis „mulți” agenți Hamas în luptele terestre și în bombardamentele aeriene de până acum și au localizat aproximativ 30 de puțuri de tunel, care au fost distruse.
IDF a mai transmis că forțele Brigăzii Commando, împreună cu Brigada Givati, au ajuns în centrul orașului Khan Younis și au efectuat „raiduri țintite în inima orașului”, ucigând luptători Hamas și distrugând infrastructura grupării islamiste.
Într-una dintre operațiuni, a fost lovit un depozit de arme din interiorul unei moschei, mai susține IDF.
Armata israeliană afirmă că brigada Khan Younis este „una dintre cele mai importante două brigăzi Hamas” și că orașul din sudul Fâșiei Gaza este un „centru de greutate” al grupării militante palestiniene.
„Toată conducerea organizației teroriste Hamas – politică și militară – a crescut în zona orașului Khan Younis, inclusiv Yahya Sinwar, Muhammad Sinwar și Mohammed Deif. Acum, orașul este înconjurat de Divizia 98”, a adăugat IDF.
Armata israeliană a aruncat pliante deasupra orașului Khan Younis
Pliante purtând însemnele armatei israeliene (IDF) au fost aruncate deasupra orașului Khan Younis din Fâșia Gaza, relatează Sky News.
Textul în arabă de pe aceste pliante provine dintr-un verset din Coran și sună astfel: „Potopul i-a luat. Pe cei care au comis nedreptăți”.
Khan Younis, în sudul Gaza, este al doilea oraș ca mărime din enclava palestiniană, iar trupele israeliene își extind ofensiva terestră acolo.
Reluarea ofensivei israeliene a redus zona în care palestinienii pot căuta siguranță și a oprit distribuirea de ajutoare vitale în cea mai mare parte a teritoriului.
Mai multe detalii: „Potopul i-a luat. Pe cei care au comis nedreptăți”. Armata israeliană a împrăștiat pliante deasupra orașului Khan Younis cu versete din Coran. VIDEO
SUA au livrat Israelului 10.000 de tone de echipament militar de la începutul războiului
Peste 10.000 de tone de echipament militar au fost livrate Israelului de către SUA de la începutul războiului din Fâşia Gaza, conform datelor oficiale oferite de autorităţile israeliene, scrie agenția germană de presă DPA.
Cel de-al 200-lea avion cargo având la bord astfel de echipament a aterizat, a anunţat miercuri Ministerul israelian al Apărării.
Ca parte a unei iniţiative comune conduse de Departamentul Apărării american şi Israelul au fost livrate, printre altele, vehicule blindate, muniţie, echipament individual de protecţie şi echipament medical.
Mai multe detalii: De la începutul războiului cu Hamas, Israelul a primit din partea Pentagonului peste 10.000 de tone de echipament militar
Casa liderului Hamas din Gaza a fost încercuită de trupele israeliene, anunță Netanyahu
Forțele israeliene au înconjurat casa principalului lider al Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, a anunțat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Sky News.
„Ieri am spus că forțele noastre pot ajunge oriunde în Fâșia Gaza. Astăzi, ele încercuiesc casa lui Sinwar”, a declarat premierul israelian.
„Casa lui poate să nu fie și ascunzătoarea lui și poate scăpa, dar este doar o chestiune de timp până când îl vom prinde”, a mai afirmat Netanyahu.
Cine este Yahya Sinwar?
Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, conduce Hamas din 2017, după ce s-a alăturat organizației militante islamiste la începutul anilor 1980.
Considerat a fi arhitectul atacurilor din 7 octombrie, el este primul pe lista persoanelor căutate de Israel, potrivit lui Netanyahu.
Printre poreclele lui, se numără „Chipul răului”, „Măcelarul din Khan Younis” și „Omul celor 12” – cu referire la cei 12 presupuși informatori pe care se crede că i-a ucis.
„Avansăm constant”. Șeful Comandamentului de Sud al armatei israeliene s-a întâlnit cu trupele din sudul Fâșiei Gaza
Șeful Comandamentului de Sud al armatei israeliene (IDF), generalul-maior Yaron Finkelman, a organizat astăzi o evaluare în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat armata, potrivit The Times of Israel.
„Lupta din (orașul) Khan Younis este un efort major… avansăm constant spre obiectivele stabilite pentru noi aici, pe frontul nostru”, le-a spus Finkelman trupelor israeliene, într-o înregistrare video publicată de IDF.
Gallant: Vom împinge Hezbollah dincolo de râul Litani înainte ca locuitorii din nordul Israelului să se întoarcă acasă
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit miercuri cu primarii și șefii consiliilor situate în nordul Israelului, în apropierea graniței cu Libanul, promițându-le că membrii comunitățile lor – evacuate după ce au început frecventele ostilități la graniță, în octombrie, în umbra războiului împotriva Hamas – nu se vor întoarce acasă până când gruparea șiită Hezbollah, susținută de Iran, nu va fi împinsă la nord de râul Litani, scrie The Times of Israel.
Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt celui de-al Doilea Război din Liban în 2006, a interzis Hezbollah să mențină o prezență militară la sud de râul Litani, care se află la aproximativ 30 de kilometri nord de frontiera dintre Israel și Liban. Hezbollah a încălcat flagrant această rezoluție și lansează în mod regulat atacuri asupra Israelului din apropierea graniței.
În timpul întâlnirii tensionate de la Nahariya, Gallant a spus că cea mai bună opțiune pentru Israel este să ajungă la un acord diplomatic care să determine aplicarea Rezoluției 1701.
Dacă acest lucru nu reușește, Gallant le-a spus liderilor locali, Israelul va „acționa cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a împinge Hezbollah înapoi prin acțiuni militare.
Aproximativ 80.000 de locuitori din comunitățile situate la granița cu Libanul au fost evacuați și sunt cazați temporar în hoteluri și alte facilități, cu finanțare din partea statului. Mulți și-au exprimat îngrijorarea că vor fi expuși unor pericole odată ce se vor întoarce acasă, dacă Hezbollah nu va fi îndepărtată din zona de frontieră.
Al șaselea grup de români evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în țară
Un al șaselea grup, de 30 de persoane, format din cetățeni români și familiile acestora, a ajuns în România, la București, a anunțat MAE miercuri seară.
279 de români au fost evacuați în total din teritoriul controlat de gruparea palestiniană Hamas, a precizat Ministerul de Externe. De asemenea, la solicitarea Republicii Moldova, România a sprijinit și evacuarea a patru cetățeni ai acestei țări.
Mai multe detalii: Al șaselea grup de români evacuați din Fâșia Gaza a ajuns la București. Câți au mai rămas de adus
IDF anunță că numărul soldaților israelieni uciși în timpul ofensivei terestre din Gaza a urcat la 84
Armata israeliană (IDF) a anunțat miercuri că un rezervist a fost ucis în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza, ceea ce ridică la 84 numărul soldaților israelieni uciși în timpul ofensivei terestre împotriva Hamas, scrie The Times of Israel.
Rezervistul ucis este sergentul-major (în rezervă) Adi Shani, în vârstă de 39 de ani, din compania de patrulare a unității logistice 6036, din Tzur Yitzhak.
Milițiile houthi anunță că au lansat rachete balistice asupra orașului israelian Eilat
Rebelii houthi din Yemen au lansat mai multe rachete balistice asupra unor posturi militare din orașul-port Eilat, din sudul Israelului, a anunțat purtătorul de cuvânt militar al grupării, într-un comunicat, potrivit Sky News.
Miercuri dimineață, o dronă lansată din Yemen a fost doborâtă de marina americană.
Un oficial american din domeniul apărării a declarat că drona ar fi provenit dintr-o zonă a Yemenului controlată de milițiile rebele houthi, susținute de Iran.
Militanții palestinieni au lansat un „baraj” de rachete asupra Israelului
O serie de atacuri cu rachete lansate de militanții palestinieni din Fâșia Gaza au vizat astăzi Israelul, relatează Sky News.
Nu au fost raportate victime în urma acestor atacuri.
Sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului a interceptat în repetate rânduri atacurile cu rachete ale militanților palestinieni după izbucnirea războiului.
Fâșia Gaza este acum „unul dintre cele mai periculoase locuri din lume”, afirmă UNRWA
Situația din Gaza „se înrăutățește cu fiecare minut”, cu un nou val de refugiați în sudul țării, strămutați de bombardamentele israeliene, a afirmat miercuri agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), potrivit CNN.
„Nu există nicio zonă «sigură», întreaga Fâșie Gaza a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. Nu ai unde să te duci, deoarece adăposturile, inclusiv cele ale UNRWA, sunt pline ochi”, a transmis organismul ONU pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Organizația umanitară Medici fără frontiere (Médecins Sans Frontières) a cerut încetarea imediată a „atacurilor nediscriminatorii și necruțătoare” asupra Fâșiei Gaza.
„Deplasările forțate trebuie să înceteze acum. Atacurile asupra spitalelor și personalului medical trebuie să înceteze acum. Restricțiile asupra ajutorului (umanitar) și asediul trebuie să înceteze acum”, a mai scris agenția ONU pe platforma X.
IDF trage peste granița cu Libanul după ce au fost lansate rachete spre teritoriul israelian
Armata israeliană (IDF) afirmă că forțele sale ripostează peste granița cu Libanul, după ce mai devreme au fost lansate rachete spre teritoriul israelian, relatează Sky News.
Sirenele care avertizează că se apropie atacuri au răsunat în nordul Israelului în cursul zilei de astăzi.
„Au fost identificate o serie de lansări din Liban către Israel. IDF răspunde cu focuri de armă spre zonele de lansare”, a transmis armata israeliană.
Confruntările dintre Israel și gruparea militantă libaneză Hezbollah au fost constante după izbucnirea războiului din Gaza.
Peste 100 de cadavre de la spitalul Kamal Adwan din Gaza nu pot fi îngropate, susține un oficial palestinian
Peste100 de cadavre așteaptă să fie înmormântate la spitalul Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza, a declarat miercuri directorul general al Ministerului Sănătății din enclava palestiniană, potrivit The Guardian.
Forțele israeliene „nu ne permit să le îngropăm”, a precizat Munir al-Bursh, pentru NBC News.
El a adăugat că întregul spital este lipsit de combustibil și că trupele israeliene trag asupra oamenilor.
Un land german le va cere solicitanților de cetățenie să-și declare susținerea pentru Israel
Solicitanţii de cetăţenie din landul Saxonia Anhalt, din estul Germaniei, vor trebui de-acum să îşi declare sprijinul pentru dreptul Israelului de a exista, după ce a fost adoptată o nouă legislaţie, care vine ca urmare a sângerosului asalt al Hamas din 7 octombrie şi în contextul războiului dintre Israel şi Hamas aflat în derulare, relatează CNN.
Decretul afirmă că dreptul Israelului de a exista este „Staatsräson”, adică o „raţiune de stat” a Germaniei, potrivit agenţiei germane de ştiri dpa, care a văzut documentul.
„Dobândirea cetăţeniei germane necesită un angajament faţă de dreptul Israelului de a exista”, se arată în decret. Acesta adaugă că solicitanţii trebuie să confirme în scris „că recunosc dreptul la existenţă al Israelului şi condamnă orice eforturi îndreptate împotriva existenţei statului Israel”.
Ministrul de interne al landului Saxonia-Anhalt, Tamara Zieschang, a spus într-o scrisoare adresată oraşelor şi districtelor din land că, în timpul procesului de naturalizare, trebuie să se acorde atenţie „dacă există indicii că există atitudini antisemite”, a relatat ziarul german Tagesspiegel, potrivit news.ro.
Cetăţenia trebuie refuzată dacă solicitanţii au depus eforturi ce contravin ordinii lumii libere şi democratice, inclusiv infracţiuni antisemite şi negarea dreptului Israelului de a exista, se arată în scrisoare.
După 7 octombrie, oficialii germani au declarat în mod repetat că securitatea Israelului este o „raţiune de stat” a Germaniei.
Forțele Brigăzii Nahal au ucis mai mulți luptători Hamas și au găsit arme în orașul Jabalia din Gaza, afirmă armata israeliană
Armata israeliană (IDF) afirmă că trupele Brigăzii Nahal au ucis mai mulți agenți Hamas în timpul luptelor din nordul orașului Jabalia, din Fâșia Gaza, care au avut loc pe parcursul ultimelor 24 de ore, scrie The Times of Israel.
IDF spune că luptătorii înarmați ai Hamas au fost uciși în lupte corp la corp, bombardamente efectuate de tancuri și atacuri cu drone.
Armata israeliană mai susține că trupele sale au găsit armament al grupării Hamas, inclusiv puști cu lunetă, explozibili, rachete, rachete antitanc, precum și mai multe tuneluri, în timpul operațiunilor desfășurate într-o moschee și într-o școală din Jabalia.
În apropierea școlii, au fost găsite mai multe lansatoare de rachete, mai spune aceasta.
În timp ce trupele Nahal luptă în Jabalia, sute de recruți sunt mobilizați pentru a face parte din brigadă. IDF spune că aceștia se vor alătura forțelor din Gaza la sfârșitul perioadei de pregătire.
Armata israeliană anunţă că a descoperit unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâșia Gaza
Armata israeliană a declarat miercuri că a descoperit, în apropierea unor „clădiri civile”, „unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâşia Gaza”, în care se aflau rachete, lansatoare de rachete şi drone, relatează AFP.
Israelul desfăşoară o ofensivă terestră vastă în Fâşia Gaza din 27 octombrie, după trei săptămâni de bombardamente intense, ca răspuns la atacul sângeros comis de mişcarea islamistă Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili, conform armatei israeliene.
„Unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâşia Gaza a fost descoperit în apropierea unei clinici şi a unei şcoli din nordul” teritoriului palestinian, de către o unitate militară, a precizat armata israeliană, într-un comunicat de presă.
Acesta conţinea „sute de lansatoare de rachete antitanc RPG şi muniţiile acestora, zeci de rachete antitanc, zeci de dispozitive explozive, rachete cu rază lungă de acţiune destinate să lovească centrul Israelului, zeci de grenade şi drone”, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.
„Soldaţii au confiscat armele. Unele au fost distruse la faţa locului, altele trimise pentru anchetă”, continuă armata, precizând că depozitul a fost descoperit „în centrul populaţiei civile”.
„Aceasta este o dovadă în plus a utilizării cinice de către Hamas a locuitorilor Fâşiei Gaza ca scuturi umane”, a mai spus armata.
Turcia respinge planul unei „zone tampon” pentru Fâșia Gaza, anunță Erdogan
Turcia respinge planurile de a stabili o „zonă tampon” post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.
Agenţia a relatat săptămâna trecută că Israelul a transmis planuri pentru zona tampon mai multor state arabe şi Turciei.
Adresându-se reporterilor la bordul unui zbor de la Doha, Erdogan a spus că guvernarea Gazei şi viitorul după război vor trebui decise numai de palestinieni.
„Consider că însăşi dezbaterea acestui plan (privind zona tampon – n.r.) este o lipsă de respect faţă de fraţii mei palestinieni. Pentru noi, acesta nu este un plan care poate fi dezbătut, luat în considerare sau discutat”, a transmis biroul de presă lui Erdogan, citându-l pe acesta.
Cerând Israelului să predea înapoi teritoriile pe care le ocupă şi să pună capăt colonizărilor în aceste teritorii, el a spus: „Israelul trebuie să-i scoată pe terorişti – pe care îi prezintă lumii drept colonişti – din acele case şi de pe acele pământuri şi să se gândească la modul în care poate construi un viitor paşnic cu palestinienii”.
Ankara critică vehement campania militară a Israelului în Gaza, susţinând o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, şi găzduieşte câţiva membri ai grupării militante palestiniene Hamas. Spre deosebire de majoritatea aliaţilor săi din NATO şi unele state arabe, Turcia nu vede Hamas ca pe o grupare teroristă, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Erdogan a spus că Israelul a devenit „copilul răsfăţat al Occidentului” şi a dat vina pe sprijinul occidental faţă de Israel pentru situaţia din regiune.
Întrebat despre informaţiile conform cărora oficiali israelieni vor să „vâneze” membri ai Hamas în alte ţări, Erdogan a declarat că efectuarea unei astfel de operaţiuni în Turcia ar avea consecinţe „foarte grave”.
„În cazul în care ei comit o astfel de greşeală, ar trebui să ştie că vor plăti pentru aceasta un preţ foarte ridicat”, a spus el.
„Dacă îndrăznesc să facă un astfel de pas împotriva Turciei, vor plăti preţul într-un mod pe care nu-l vor putea recupera”, a mai insistat Erdogan în faţa reporterilor la bordul zborului de întoarcere din Qatar.
Remarcile lui Erdogan au fost difuzate de biroul său de comunicare ca răspuns la o întrebare privind informaţii despre planuri ale serviciilor secrete israeliene de a asasina membri ai Hamas în străinătate.
Luni, agenţia turcă de presă de stat Anadolu a citat serviciile de informaţii turce afirmând că Israelul se va confrunta cu „consecinţe grave” dacă vizează membrii Hamas în Turcia.
Familiile ostaticilor israelieni au plecat furioase de la o întâlnire cu Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit marţi cu ostatici eliberaţi şi cu familiile celor care încă se mai află în captivitate, o întâlnire pe care unii dintre cei prezenţi au descris-o ca fiind tensionată, la care s-a ridicat vocea şi s-a dat frâu furiei, iar unii participanţi chiar s-au ridicat şi au părăsit încăperea, informează Reuters.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care luptele s-au reluat în Fâşia Gaza după un armistiţiu de şapte zile care a permis ca peste 100 de ostatici să se întoarcă din enclavă. Soarta celor 138 de prizonieri care au rămas în urmă este însă incertă.
Întâlnirea a fost gândită ca un forum pentru ca ostaticii eliberaţi să le povestească miniştrilor despre experienţa lor în captivitate. Un grup care reprezintă familiile ostaticilor a publicat o serie de citate anonime despre care spun că au fost culese din ceea ce au povestit unii dintre foştii ostatici la întâlnire. Citatele relatează despre relele tratamente aplicate ostaticilor de către Hamas.
„Am auzit poveşti care mi-au frânt inima, am auzit despre sete şi foame, despre abuzuri fizice şi psihice”, a declarat Netanyahu la o conferinţă de presă. „Am auzit, şi aţi auzit şi voi, de asemenea, cum nu se poate mai bine, despre agresiuni sexuale şi cazuri de violuri brutale”, a mai spus premierul, conform news.ro.
Însă întâlnirea a fost umbrită de emoţiile familiilor îngrijorate de soarta rudelor încă reţinute. „A fost o întâlnire foarte agitată, mulţi oameni au ţipat”, a declarat Jennifer Master, al cărei partener, Andrey, este ostatic.
Mai multe dintre rudele care au participat la întâlnire au plecat criticând cu amărăciune guvernul. Dani Miran, al cărui fiu, Omri, a fost luat ostatic pe 7 octombrie de atacatori Hamas, împreună cu alţi aproximativ 240 de israelieni şi străini, a declarat că a simţit că inteligenţa sa a fost insultată la această întâlnire şi a plecat în mijlocul acesteia. „Nu voi intra în detaliile a ceea ce s-a discutat la întâlnire, dar toată această reprezentaţie a fost urâtă, jignitoare, o mizerie”, a declarat el pentru Canalul 13 din Israel, spunând că guvernul a făcut o „farsă” din această problemă. „Ei spun: Am făcut asta, am făcut aia. Dar (liderul Hamas din Gaza, Yahya) Sinwar este cel care i-a dat înapoi pe oamenii noştri, nu ei. Mă enervează faptul că ei spun că au dictat lucrurile. Ei nu au dictat nicio mişcare”, a acuzat Dani Miran.
La rândul său, publicaţia The Times of Israel a relatat despre o întâlnire „deosebit de tensionată”.
„Nu există nicio posibilitate, în acest moment, de a-i aduce pe toţi acasă”, ar fi declarat premierul în timpul reuniunii. Potrivit celor prezenţi, Netanyahu „nu a răspuns direct la niciuna dintre solicitările (participanţilor la reuniune), citind în mare parte notiţe scrise pe o foaie de hârtie”. Conform The Times of Israel, acest comportament i-a enervat pe unii oameni până când unii dintre ei s-au ridicat şi au părăsit reuniunea.
Lupte feroce la Khan Yunes, oraş din sudul Fâşiei Gaza încercuit de armata israeliană. Autorităţile controlate de Hamas anunță zeci de morţi şi răniţi
Armata israeliană a efectuat miercuri noi lovituri letale asupra oraşului asediat Khan Yunes, în sudul Fâşiei Gaza, unde locuitorii încearcă să se pună la adăpost de unele dintre cele mai intense bombardamente şi lupte din cele două luni de război contra Hamas, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.
Palestinienii din Gaza trăiesc „într-o oroare totală”, a declarat miercuri, la Geneva, comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. „Colegii mei lucrători umanitari au descris situaţia ca apocaliptică. În aceste condiţii, există un risc crescut de crime de atrocităţi. Trebuie luate măsuri urgent, atât de părţile implicate, cât şi de toate statele, mai ales cele cu influenţă, pentru a împiedica astfel de crime”, a spus el în faţa presei, citat de Reuters.
Străzile din Khan Yunes, unde sunt angajate şi trupe la sol, erau aproape goale miercuri, în timp ce morţi şi răniţi continuau să fie transportaţi în număr mare spre spitale, au relatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului.
Sute de mii de civili se înghesuie în acest oraş şi în împrejurimi, mulţi dintre ei refugiaţi de la începutul războiului, confruntaţi cu o situaţie umanitară catastrofală şi strânşi într-un perimetru tot mai limitat în apropierea frontierei închise cu Egipt.
Mii dintre ei, mergând pe jos, înghesuiţi în şarete, sau cu bagajele îngrămădite pe maşini, continuă să se refugieze spre sud şi în oraşul vecin Rafah, răspunzând ordinelor armatei israeliene.
„Întregul oraş suferă distrugeri şi bombardamente necontenite. Mulţi oameni vin din nord în condiţii dezastruoase, fără adăpost, căutându-şi copiii”, a povestit pentru AFP Hassan Al-Qadi, un locuitor din Khan Yunes refugiat la Rafah.
„Vrem să înţelegem. Dacă vor să ne omoare, să ne încercuiască într-un singur loc şi să ne elimine pe toţi odată. Dar să ne împingă să ne deplasăm dintr-un loc în altul nu este just. Nu suntem simple cifre. Suntem fiinţe umane”, a adăugat el.
Fadi Al-Ashi, un locuitor al oraşului Gaza, din nord, a sosit la Rafah după o lungă peregrinare. „Am fost găzduiţi în opt sau nouă case înainte să ajungem aici”, povesteşte bărbatul, care a mers pe jos până la Rafah „pentru că nu existau nici maşini, nici vreun alt fel de mijloc de transport”.
Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră contra Hamas în nordul Fâşiei, în paralel cu campania de lovituri aeriene, armata israeliană şi-a extins operaţiunile la sol la întreg teritoriul şi a anunţat marţi că a încercuit Khan Yunes.
Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 16.248 de persoane, dintre care peste 70% femei, copii şi adolescenţi, au fost ucişi în Fâşia Gaza de bombardamentele israeliene începând din 7 octombrie.
În Israel, atacul comis de comandouri ale Hamas infiltrate din Gaza au făcut 1.200 de morţi, în majoritate civili, conform autorităţilor israeliene.
Potrivit guvernului Hamas, tiruri de artilerie au făcut „zeci de morţi şi de răniţi” în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe sate la est de Khan Yunes.
Armata a continuat să bombardeze întreaga Fâşie Gaza, afirmând că în 24 de ore au fost lovite în jur de 250 de ţinte. Ea a anunţat că i-a omorât pe „majoritatea înalţilor comandanţi” ai brigăzilor Hamas ce operau dintr-o reţea de tuneluri în nordul enclavei.
Potrivit Biroului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare (OCHA), Rafah este de acum singurul loc din enclavă – plasată din 9 octombrie de Israel sub un asediu total – unde mai este distribuit ajutor umanitar, în cantitate limitată.
Ajutorul nu mai ajunge la Khan Yunes, iar accesul la zonele situate mai la nord este tăiat de când luptele s-au reluat.
Armata împrăştie zilnic asupra Khan Yunes fluturaşi în care anunţă bombardamente iminente, ordonându-le locuitorilor să plece din cartiere. Însă ONU, care a calculat că 28% din teritoriul Gazei se află acum sub astfel de ordine de evacuare, consideră „imposibilă” instituirea de zone securizate pentru primirea civililor.
Israelul cere ca reprezentanţii Crucii Roşii să poată avea acces la ostaticii ținuți de Hamas în Gaza
Armata israeliană a cerut miercuri ca reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să poată avea acces la ostaticii israelieni şi străini ţinuţi captivi din 7 octombrie de către mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi de aliaţii acesteia în Fâşia Gaza, teritoriul vizat de intense bombardamente israeliene, scrie AFP.
„Fiecare minut în captivitate pune în pericol viaţa” ostaticilor, „comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Crucea Roşie trebuie să aibă acces la ostatici”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.
„Organizaţiile internaţionale ştiu care este mandatul lor şi cunosc de asemenea faptele: Hamas le împiedică să-şi facă munca”, a adăugat el.
Vizat de critici în Israel, CICR a precizat la sfârşitul lui noiembrie pentru AFP că nu ştie unde se află ostaticii şi că nu poate avea acces la ei în lipsa unui acord din partea celor care îi ţin ostatici.
Hagari a subliniat că „138 de ostatici, copii, femei şi persoane în vârstă, se află în mâinile Hamas de peste 60 de zile, în condiţii brutale şi inumane. Unii suferă de boli cronice. Unii au fost răniţi” pe 7 octombrie, „unii au fost răniţi între timp”. „Fiecare zi, absolut fiecare minut este critic”, a subliniat el, potrivit Agerpres.
Circa 240 de ostatici israelieni şi străini au fost duşi cu forţa în Fâşia Gaza de către combatanţii palestinieni care au atacat pe 7 octombrie sudul Israelului, ucigând de asemenea peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.
Armata israeliană a răspuns imediat cu bombardamente intense asupra Fâşiei Gaza, urmate din 27 octombrie de operaţiuni terestre. O săptămână de armistiţiu, la sfârşitul lui noiembrie, a permis eliberarea a 105 de ostatici, dintre care 80 israelieni şi persoane cu dublă cetăţenie, în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, în cadrul unui acord între Israel şi Hamas, încheiat sub egida Qatarului.
Acum Hamas a exclus orice eliberare suplimentară de ostatici fără un armistiţiu permanent.
Armata israeliană anunţă că a găsit tuneluri și laboratoare de bombe în Cisiordania
Armata israeliană transmite că a efectuat un raid peste noapte în tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată, potrivit presei israeliene, citată de BBC.
FDI afirmă că a localizat două tuneluri și trei „laboratoare de fabricare a bombelor” și că a reținut 10 „palestinieni căutați”.
De asemenea, armata precizează că a confiscat mai multe arme și alte echipamente.
FDI afirmă că trupele s-au confruntat cu bărbați înarmați palestinieni din zonă, „ripostând cu focuri de armă asupra suspecților înarmați și a celor care aruncau dispozitive explozive”, un soldat israelian fiind rănit ușor.
FDI mai afirmă că alți 16 suspecți au fost reținuți în alte părți din Cisiordania.
Un nou grup de români evacuați din Fâșia Gaza urmează să ajungă la București
Câteva zeci de cetățeni români și membri de familie urmează să ajungă miercuri, 6 decembrie, la Baza Aeriană 90 Otopeni, după ce au fost evacuați din teritoriul controlat de gruparea palestiniană Hamas, potrivit informațiilor Libertatea.
Până în prezent, 249 de români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza, dintre cei aproximativ 360 care au solicitat acest lucru din cauza războiului cu Israel. În acest moment, sub 100 de români mai așteaptă să plece din Fâșia Gaza.
Mai multe detalii: Un nou grup de români evacuați din Fâșia Gaza urmează să ajungă la București
„Risc sporit de crime atroce” în Gaza, avertizează şeful ONU pentru drepturile omului
Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a avertizat miercuri că există un risc sporit de comitere de crime atroce în Gaza, îndemnând părțile implicate să se abțină de la comiterea unor astfel de încălcări, relatează The Guardian.
„Colegii mei din domeniul umanitar au descris situația ca fiind apocaliptică. În aceste circumstanțe, există un risc sporit de crime atroce”, a declarat Türk presei la Geneva, potrivit Reuters.
„Trebuie luate măsuri urgente, atât de către părțile implicate, cât și de către toate statele, în special cele cu influență, pentru a preveni astfel de crime”.
Ministerul Sănătății din Gaza: 73 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 73 de persoane au fost ucise în centrul Gaza în ultimele 24 de ore.
Ministerul sănătății spune că 73 de cadavre și 123 de răniți au fost transportate la spitalul al-Aqsa din centrul Fâşiei în ultima zi.
Israelul solicită o acțiune internațională pentru a obține eliberarea celor 138 de ostatici
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat că încă mai sunt 138 de ostatici reținuți în Gaza și a cerut comunității internaționale să facă mai mult pentru a asigura eliberarea lor, relatează BBC.
„Serviciile noastre de informații au monitorizat situația ostaticilor noștri și pot spune cu certitudine absolută că fiecare moment petrecut în captivitatea Hamas le pune în pericol viața”, a declarat Hagari într-un briefing.
„Fiecare zi, fiecare oră, fiecare minut este critic”, a adăugat acesta.
Potrivit lui Hagari, comunitatea internațională „trebuie să ia măsuri”, iar Crucea Roșie trebuie să aibă acces la ostatici.
„Forțele de apărare israeliene (IDF) vor face tot ce le stă în putință pentru a-i aduce acasă. Îi invităm și pe alții să facă același lucru”, a spus el.
În total, 110 ostatici luați în timpul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului au fost eliberați – 78 au fost eliberați în timpul unei încetări a focului de șase zile la sfârșitul lunii noiembrie, ca parte a unui acord între Israel și Hamas.
Armata israeliană anunţă că a lovit 250 de ţinte Hamas
Forțele aeriene israeliene au lovit aproximativ 250 de ținte Hamas în Gaza în ultimele 24 de ore, în timp ce trupele au continuat să localizeze armele, tunelurile, explozibilii și infrastructura militară a grupului militant, a declarat miercuri armata israeliană, potrivit CNN.
„Trupele terestre ale FDI au dirijat un avion de vânătoare pentru a lovi două lansatoare de rachete de unde teroriștii au lansat ieri o ploaie de rachete spre centrul Israelului”, a declarat miercuri FDI.
FDI a precizat că trupele sale au lovit, de asemenea, „o celulă teroristă înarmată” care opera lângă o școală din nordul Gaza.
„În timpul acestor lovituri, teroriști din Hamas și Jihadul Islamic Palestinian au fost eliminați, iar o serie de infrastructuri teroriste au fost distruse”, a precizat FDI.
Fostul premier israelian: „Dacă am fi vrut să facem rău civililor, am fi putut câștiga războiul într-o zi”
Oficialii Hamas susţin că cel puțin 16.248 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului, dintre care aproximativ trei sferturi sunt femei și copii.
Apărând strategia de război a Israelului, fostul premier Naftali Bennett a declarat pentru BBC că Israelul a dat dovadă de reținere în Gaza.
„Dacă am fi vrut să facem rău civililor, am fi putut câștiga întregul război într-o singură zi, pe 8 octombrie”, a spus el.
„Am fi putut bombarda fără discriminare Gaza. Ar fi putut fi cel mai ușor lucru din lume… [dar] nu vom face asta”, a adăugat acesta.
Spitalul al-Aqsa din centrul Fâșiei Gaza a rămas fără combustibil și provizii medicale
Combustibilul și proviziile medicale sunt la un nivel critic la spitalul al-Aqsa din centrul Fâşiei din cauza închiderii drumurilor, în timp ce sute de pacienți sunt internați în fiecare zi, a anunţat organizaţia Medici fără Frontiere (MSF).
Spitalul a primit cadavrele a 45 de persoane ucise marți în urma unui atac israelian asupra orașului Deir al-Balah, potrivit directorului spitalului.
„Sunt 700 de pacienți internați acum în spital, iar noi pacienți sosesc în permanență. Rămânem fără provizii esențiale pentru a-i trata”, a declarat Marie-Aure Perreaut Revial, coordonator de urgență MSF în Gaza.
„Lipsa medicamentelor și a combustibilului ar putea duce la imposibilitatea spitalului de a efectua operații chirurgicale sau de a oferi terapie intensivă pentru salvarea vieților. Fără electricitate, ventilatoarele ar înceta să mai funcționeze, donațiile de sânge ar trebui să se oprească, iar sterilizarea instrumentelor chirurgicale ar fi imposibilă. Este vital să se faciliteze aprovizionarea cu provizii umanitare”, a mai spus sursa citată.
Armata israeliană va impune demilitarizarea Gaza după încheierea războiului, transmite Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata israeliană va păstra controlul de securitate deschis asupra Fâșiei Gaza mult timp după încheierea războiului împotriva Hamas, notează The Guardian.
Într-o conferință de presă susținută marți seara, Netanyahu a declarat că Gaza va trebui să rămână demilitarizată și că singurul organism capabil să asigure acest lucru va fi armata israeliană, potrivit AP și Times of Israel.
„Gaza trebuie să fie demilitarizată. Și pentru ca Gaza să fie demilitarizată, există o singură forță care poate asigura această demilitarizare – iar această forță este armata israeliană”, a declarat Netanyahu.
„Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă pentru acest lucru”, a mai spus el.
Biden a condamnat agresiunile sexuale comise de militanţii Hamas împotriva femeilor israeliene
Președintele SUA, Joe Biden, a denunțat violențele sexuale comise împotriva fetelor și femeilor israeliene de către militanții Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, făcând apel la întreaga lume să condamne „fără echivoc” și „fără excepție” astfel de comportamente, notează The Guardian.
Vorbind la o strângere de fonduri pentru campania electorală din Boston, Biden a menționat că, în ultimele săptămâni, femeile supraviețuitoare și martori ai atacurilor au împărtășit „relatări îngrozitoare despre cruzimi inimaginabile”.
„Rapoarte despre femei violate – violate în mod repetat – și despre corpurile lor mutilate în timp ce erau încă în viață – despre cadavre de femei profanate, despre teroriștii Hamas care provoacă cât mai multă durere și suferință femeilor și fetelor și apoi le ucid”, a spus Biden, potrivit AP. „Este îngrozitor”.
Israelul a declarat că investighează mai multe cazuri de agresiuni sexuale și violuri din timpul atacului Hamas asupra Israelului. Martorii și experții medicali au declarat că militanții Hamas au comis o serie de violuri și alte atacuri înainte de a ucide victimele în atacul din 7 octombrie, deși amploarea violențelor sexuale rămâne necunoscută.
Luni, Organizația Națiunilor Unite a organizat o reuniune în cadrul căreia a ascultat relatări despre violențele sexuale presupus a fi fost comise de Hamas și în cadrul căreia vorbitorii au atacat, de asemenea, activiștii pentru drepturile femeilor și oficialii ONU pentru că nu au făcut mai mult pentru a investiga sau condamna aceste crime.
Israelul ar putea încheia operațiunile majore din sudul Fâşiei Gaza până în ianuarie, susţine SUA
SUA consideră că Israelul ar putea încheia operațiunile militare de amploare din sudul Fâșiei Gaza până în ianuarie, iar apoi să treacă la atacuri mai bine țintite asupra unor teroriști și lideri specifici ai Hamas, informează The Times of Israel, care citează CNN.
Casa Albă este îngrijorată de modul în care ofensiva israeliană se va desfășura în următoarele săptămâni și a avertizat Israelul să limiteze pagubele și victimele civile, transmite CNN, care citează mai mulți oficiali de rang înalt ai administrației Biden. Un oficial de rang înalt spune că nu se simt confortabil să folosească cuvântul „receptiv” pentru a descrie răspunsul Israelului la sfaturile SUA.
Un oficial de rang înalt din cadrul administrației afirmă, de asemenea, că Israelul pare puțin probabil să își atingă obiectivul de a împiedica Hamas să poată efectua un alt atac precum cel din 7 octombrie până la sfârșitul anului și că forțele israeliene vor continua să urmărească acest obiectiv ca parte a unei „campanii pe termen mai lung” atunci când luptele vor evolua către o nouă fază.
„Ne aflăm într-o operațiune de intensitate ridicată în următoarele săptămâni, apoi probabil că vom trece la un mod de intensitate scăzută”, a declarat un oficial israelian pentru CNN, confirmând tranziția așteptată.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat cabinetul de război al Israelului că probabil nu mai are la dispoziție luni de zile pentru a lupta împotriva Hamas, în timp ce presiunea internă și internațională crește asupra administrației președintelui american Joe Biden pentru a pune capăt războiului.
Numărul ostaticilor a crescut la 138 după noile informații ale serviciilor israeliene
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, ridică la 138 numărul ostaticilor deținuți de gruparea teroristă Hamas în Fâșia Gaza, potrivit Times of Israel.
El spune că acest lucru vine după ce armata a declarat ostatic pe unul dintre cei dispăruți din 7 octombrie, în urma unor noi informații ale serviciilor de informații.
Peste 16.000 de palestinieni au murit în Gaza, de la începutul ofensivei israeliene
Autoritățile sanitare ale Hamas din Gaza afirmă că bilanțul morților în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei a crescut la 16.248, dintre care peste 7.000 de copii și aproape 5.000 de femei, potrivit Times of Israel.
Alte peste 43.000 de persoane sunt rănite, iar aproximativ 7.000 sunt dispărute și îngropate sub dărâmături, susține Hamas.
Cifrele nu pot fi verificate și nu fac distincție între combatanți și civili.
Probabil că acestea îi includ și pe cei uciși de tiruri de rachete lansate de grupurile teroriste din Gaza.
IDF le-a transmis oamenilor să părăsească estul orașului Khan Younis
Forțele israeliene le-au spus oamenilor să părăsească partea de est a orașului Khan Younis, descriind nucleul orașului din sudul Fâșiei Gaza ca fiind acum o „zonă de luptă periculoasă”, potrivit directorului din Gaza al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), scrie Times of Israel.
Postând pe rețelele de socializare, Thomas White a declarat că oamenilor li s-a spus să se deplaseze la Rafah pentru a primi asistență, dar că „nu suntem în măsură să asigurăm [sute de mii] de noi [persoane strămutate în interiorul țării]”.