La 7 octombrie, Hamas a lansat un atac terorist mortal împotriva Israelului din Gaza, lansând mii de rachete, pornind într-un raid sângeros care a ucis 1.400 de persoane și a luat peste 220 de ostatici. Ca represalii, forțele de apărare israeliene au desfășurat o campanie masivă de bombardamente împotriva a ceea ce consideră a fi ținte ale Hamas în Gaza. Peste 6.850 de palestinieni au fost uciși ca urmare a acestor lovituri, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile sanitare din Gaza controlate de Hamas și publicate de Ministerul palestinian al Sănătății din Ramallah, transmite postul american de știri.
Al-Alem este unul dintre sutele de mii de civili prinși în acest război.
„Văd moartea de 20 de ori în fiecare zi, în cer și pe pământ. Chiar și forța fiecărei explozii ne afectează psihologic. Avem senzația că este deasupra capetelor noastre când este lângă noi sau în apropiere”, a declarat Al-Alem pentru CNN.
La doar 16 kilometri nord de granița cu Gaza, nu a mai rămas mare lucru din orașul al-Majdal. Cândva o piață plină de viață, cunoscută pentru producția de textile, al-Majdal a fost redusă la moloz după războiul din 1948-1949. Toate casele sale au dispărut de mult, fiind înlocuite cu clădiri israeliene moderne, care fac acum parte din Ashkelon. A rămas doar vechea moschee.
Aproximativ 700.000 de palestinieni au fost expulzați sau și-au părăsit casele în urma războiului din 1948-1949, reprezentând cel puțin 80% dintre arabii care trăiau în ceea ce a devenit Israel. La fel ca Al-Alem, mai mult de jumătate dintre cei care trăiesc astăzi în Gaza sunt fie refugiați, fie descendenți direcți ai acestora.
Palestinienii numesc acest episod Nakba, cuvântul arab pentru catastrofă.
„Am trăit Nakba din 1948, iar acum trăiesc Nakba din 2023″, a declarat Al-Alem, așezată într-un cort într-o tabără improvizată de refugiați din Khan Younis, în sudul Gazei. „Aceasta este mai rea”, a adăugat ea. Ea a spus că a fugit din casa ei pe fondul unor bombardamente intense în urmă cu mai bine de 10 zile și a precizat că de atunci nu a avut parte de o masă sau de o baie corespunzătoare. Fiind diabetică, ea a spus că se luptă fără mese regulate și fără acces la medicamentele ei obișnuite.
„Nu există nimic de folosit pentru a ne curăța fețele, mâinile și pe noi înșine. Nu putem să ne spălăm sau să facem nimic. Nu există nimic. Erau toalete, acum nu mai există. Când mergem la toalete, acestea sunt murdare pentru că prea mulți oameni le folosesc. Am încetat să mă mai duc la ele”, a spus ea.
Imagini cu Souad Al-Alem pot fi văzute pe site-ul CNN.
Foto principală: Hepta
bogy_692003 • 30.10.2023, 09:09
Teoretic da, totul vine de sus. Problema este ca acum de sus vin rachete israeliene care omoara copii, multi copii. Si in '47 tot de la israelieni a venit nenorocirea. Si nenorocirea asta de israel nu se mai termina. Sunt curios, dupa ce o sa-si revendice ce a mai ramas din PALESTINA (adica Gaza) spre ce teritorii o sa se mai indrepte (in numele dreptului absolut al evreilor asupra tot si toate - eventual in numele holocaustului).
Emilee • 30.10.2023, 07:16
Ati votat si ati vrut razboi . Icava il aveti . Nu ar trebui sa va vaitati . Poate sunt cinic dar asta este ADEVARUL .