Oferta este aceeasi ca si in anii trecuti. Tiribombe ruginite, mici perpeliti pe gratare jegoase, fete tuciurii urmarind buzunarele celor ce se aventureaza prin zona, scene improvizate in noroaie, locatari disperati de sutele de decibeli care le agreseaza timpanele, cativa brazi impodobiti cu hartii colorate, si, acolo unde exista sponsori, trei bomboane si o napolitana pentru orfani. Iar „distractia” culmineaza cu noaptea de Anul Nou: Revelionul cu tacamuri din plastic.
Va prezentam in continuare dedesubturile „ultra-petrecerilor” care vor fi organizate in Bucuresti. Luptele de culise au inceput atunci cand s-a pus problema Revelionului. Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a anuntat ca a reusit sa-i „sufle” lui Basescu exclusivitatea complexului Romexpo. „Ii multumesc lui Adrian Nastase pentru ca a intervenit in favoarea noastra. Asa putem sa facem Revelionul la Romexpo”, a declarat Vanghelie, recunoscand ca fara implicarea primului-ministru, Basescu ar fi fost pentru a doua oara seful Anului Nou in Capitala.
Ramas fara un pavilion in care sa inghesuie cel putin 6.000 de bucuresteni, primarul Basescu si-a acuzat adversarul de „plagiat”.
„Puterea de mimetism a lui Adrian Nastase este foarte ridicata. Succesul pe care l-a avut Revelionul din 2001 nu se va repeta”, a mai spus Basescu, mandru de petrecerea cu mancare rece organizata anul trecut .
Departe de a fi renuntat la postura de organizator de spectacole, Basescu a apelat la o solutie alternativa. Surse din conducerea primariei ne-au informat ca Basescu vrea sa o faca lata… la Circ.
Cum galceava politicienilor pentru organizarea Sarbatorilor de iarna nu putea sa ajunga la apogeu fara a fi consemnata in acte oficiale, Secretariatul General al Guvernului a adoptat un memorandum ce cuprinde „masuri privind organizarea Sarbatorilor de iarna”. Si aceasta pentru cateva masinarii ruginite, amplasate in centrul sau la periferia Capitalei! Un exemplu sunt kitsch-urile amplasate de Primaria sectorului 3 pe spatiul verde de langa magazinul Junior, inconjurate de rulotele colorate ale circarilor. Cu toate acestea, edilii zonei se lauda ca vor aduce aici circa 20 de masinarii, care de care mai spectaculoasa, spre disperarea locuitorilor si a firmelor din blocurile invecinate, care astfel vor avea ocazia sa-si largeasca orizontul in materie de manele zbierate la sute de wati. Bineinteles, pe post de cantece de sarbatori. Tristetea te apuca si la vederea lanturilor si masinutelor pustii din Parcul Crangasi, care ocupa degeaba locul. Chiar daca singurul administrator al batranelor caruseluri te imbie la o plimbare cu numai 10.000 de lei, nimeni nu se mai apropie de ele. Tot demoralizant arata pana mai zilele trecute si balciul organizat pe un spatiu stramt dintre blocurile de la Raul Doamnei, din acelasi sector 6, descris de locuitorii zonei drept o adevarata oroare. Oricum, cine crede ca lista se incheie aici se insala, pentru ca sarguinciosii primari vor sa respecte intocmai ordinele primite si sa mai deschida noi „parcuri” ale prostului gust.
Potrivit memorandumului guvernamental, premierul Nastase devine patronul balciurilor organizate in aceasta perioada: „Cu ocazia Sarbatorilor de iarna, propunem ca, sub patronajul domnului Adrian Nastase, sa fie organizate manifestari legate de Craciun si Anul Nou (…) In fiecare sector al municipiului Bucuresti, consiliile locale vor organiza Orasele ale Copiilor, precum si sarbatorirea Pomului de Craciun si a Revelionului”. Guvernul nu s-a zgarcit la bani si a alocat pentru aceste actiuni peste 13 miliarde de lei.
Basescu a reactionat in stilul caracteristic: „Il felicit pe Adrian Nastase ca si-a aprobat sa fie patronul Sarbatorilor de iarna. Mos Gerila General va umbla astfel deghizat prin toate sectoarele Capitalei”, a replicat seful Bucurestiului, nu inainte de a se bate cu pumnii in piept pentru noile locuri de joaca construite pe amplasamentele chioscurilor demolate.
„Parcul e pentru relaxare, nu pentru zgomot”.
Cerasela Radu, medic, 31 ani: „E ingrozitor sa treci pe langa balciuri, pentru ca fiecare tiribomba are muzica ei, data la maximum. Parcul e pentru relaxare, nu pentru zgomot.”.
Eugenia Minciuna, lucrator comercial, 34 ani: „Dupa ce ca aceste jocuri ocupa spatiul verde, sunt si o sursa de poluare fonica. Oricum, pe timpul verii nu te poti plimba pe aleile din jurul acestor masinarii”.
Ana Bratu, casnica, 29 ani: „Cel mai rau sufera din cauza acestor parcuri, locuitorii blocurilor din vecinatatea lor. Tinerii si copiii sunt insa bucurosi ca au distractie”.
Elena Carabasu, casnica, 44 ani: „Desi muzica ne deranjeaza uneori, noaptea, bine ca avem unde sa ne trimitem copiii la joaca. Din pacate, oamenii distrug bancile si fac mizerie”.
C-tin Mota, pensionar, 63 ani: „Stau chiar in blocul din fata parcului si nu ma deranjeaza aceste tiribombe, pentru ca imi place sa ascult muzica. Seara, de pe la zece, nu mai e galagie”.
Niculae Baditoiu, pensionar, 68 ani: „Sunt administrator de bloc si stiu ca sunt multi nemultumiti. Eu nu am nimic impotriva parcului. Copiii au unde sa mearga, iar cei care aduc jocurile fac tot timpul curatenie”.