Aproape o sută de persoane au fost ucise și sute au fost rănite în urma confruntărilor care s-au extins în Sudan de sâmbătă până luni, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat că unele spitale au rămas fără medicamente și articole sanitare esențiale pentru tratarea răniților.
Luptele au izbucnit sâmbătă, între unitățile armatei regulate loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan, șeful Consiliului Suveran de tranziție care guvernează Sudanul, și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF), conduse de generalul rival Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, care este adjunctul liderului consiliului.
A fost primul conflict izbucnit de când ambele grupuri și-au unit forțele pentru a-l înlătura de la putere pe vechiul dictator islamist Omar al-Bashir, în 2019.
Violențele au fost declanșate de un dezacord cu privire la integrarea RSF în armata regulată, ca parte a tranziției către un regim civil, ce ar trebui să pună capăt crizei politico-economice declanșate de o lovitură de stat militară în 2021.
Burhan și Hemedti au convenit să suspende luptele pentru trei ore, pentru a permite evacuările umanitare propuse de ONU, dar acordul a fost ignorat după o scurtă perioadă de calm relativ, scrie The Guardian.
Într-o declarație făcută la începutul zilei de luni, sindicatul medicilor a declarat că cel puțin 97 de civili au fost uciși și alți 365 au fost răniți de la izbucnirea luptelor.
Luptele se extind
Țara traversează o perioadă complicată de patru ani, agățându-se de visul revoluției populare izbucnite în 2019, când protestatarii l-au răsturnat pe al-Bashir și au sperat pentru scurt timp la democrație. A urmat însă, doi ani mai târziu, o lovitură de stat militară, iar în prezent, cei doi generali par în continuare dornici să mențină o putere semnificativă.
Luptele izbucnite inițial sâmbătă în zona capitalei Khartoum s-au răspândit între timp în cele patru colțuri ale țării, unde cele două facțiuni încearcă să își asigure controlul aeroporturilor și al bazelor militare.
Paramilitarii au capturat și reținut chiar și soldați egipteni, împreună cu șapte avioane de război egiptene, amenințând să atragă un vecin puternic în conflict și sporind spectrul unei conflagrații regionale, scrie New York Times.
Luptele s-au răspândit, de asemenea, adânc în Darfur, o regiune de mărimea Spaniei care, de 20 de ani, se confruntă cu propriul ciclu de violență.
Pentru o țară care abia recent începuse să iasă din izolarea internațională, haosul din Sudan reprezintă o lovitură devastatoare.
Pe măsură ce Sudanul făcea pași spre democrație, Statele Unite i-au ridicat statutul de stat sponsor al terorismului. Statul african primise promisiuni de ajutor internațional, iar mișcările Rusiei de a se stabili acolo i-au sporit valoarea sa geostrategică.
Dar revoluția din Sudan, la fel ca multe altele, a eșuat. „Ne simțim neputincioși”, a spus pentru New York Times Omar Farook, un sudanez care și-a riscat viața participând la revolta care l-a înlăturat pe dictatorul al-Bashir în 2019.
„Toată lumea este îngrijorată că actuala situație va lua calea Yemenului sau a Siriei. Spectrul războiului civil este aici”, a adăugat localnicul.
Apeluri zadarnice la încetarea focului
Sudanul ar fi trebuit să facă un pas important în procesul de tranziție chiar în această lună: revenirea la un regim civil.
Armata promisese să predea puterea marțea trecută, la a patra aniversare a înlăturării lui al-Bashir. Dar această tranziție depindea de cei doi generali care conduc țara – șeful armatei și adjunctul său, comandantul paramilitar.
Uimite de izbucnirea bruscă a violențelor, statele occidentale și cele arabe și-au intensificat duminică eforturile pentru a-i convinge pe cei doi generali să oprească luptele.
Secretarul de stat Antony J. Blinken a vorbit cu omologii săi din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, unindu-se într-un apel la negocieri de pace imediate. Liga Arabă, în care Sudanul este membru, a făcut apel la părțile beligerante să „oprească vărsarea de sânge”.
În cadrul unei sesiuni de urgență a Autorității Interguvernamentale pentru Dezvoltare, un bloc regional din care face parte Sudanul, președinții Kenyei, Sudanului de Sud și Djibouti au convenit să efectueze o vizită comună la Khartoum, a declarat un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului. Nu a fost stabilită nicio dată.
Chiar și Consiliul de Securitate al ONU a emis o declarație, rar întâlnită de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, condamnând violențele și îndemnând ambele părți să reia discuțiile.
Generalii nu par însă să asculte.
În timp ce militarii erau implicați în confruntări de stradă în mai multe orașe ale țării, generalul Hamdan și generalul al-Burhan s-au angajat în atacuri verbale feroce la televiziune și pe internet. Amândoi au susținut că au câștigat lupta și au lansat amenințări care nu au lăsat loc pentru negocieri.
Într-un interviu, Hamdan a declarat că generalul al-Burhan „va muri ca orice câine” dacă nu va fi adus în fața justiției.
Factorul egiptean
Un episod complicat este reprezentat de reținerea a cel puțin 30 de soldați din Egipt, vecinul nordic al Sudanului și fostul său conducător colonial. Forțele paramilitare ale generalului Hamdan i-au capturat pe egipteni și șapte avioane de război sâmbătă, la o bază aeriană din Meroe.
Egiptul a declarat că soldații se aflau în Sudan în cadrul unui exercițiu de antrenament.
Însă un apropiat al generalului Hamdan, Izzeldin Elsafi, a declarat că soldații reținuți erau în mare parte piloți care veniseră în Sudan pentru a lansa atacuri aeriene în numele armatei sudaneze.
El a acuzat direct Egiptul pentru raidurile aeriene care au lovit duminică dimineața forțele de sprijin rapid ale generalului Hamdan în Port Sudan și Omdurman.
Aceste afirmații nu au putut fi verificate, dar evenimentele au evidențiat clar volatilitatea conflictului și potențialul său de a atrage alte state. De asemenea, au evidențiat un dezechilibru critic între cele două forțe: armata regulată sudaneză are avioane de război. Forțele paramilitare – nu.
Spre un război civil
Acum, mulți se tem că lupta se va transforma într-un război civil în toată regula.
Luptele din Darfur au adăugat un alt element complicat. În Darfur se află mai multe grupări rebele care ar putea fi atrase în luptă. Regiunea a fost, de asemenea, o bază pentru organizația militară privată Wagner din Rusia, care exploatează aur acolo și este aliată a generalului Hamdan.
Și, deși Sudanul a cunoscut numeroase războaie în istoria sa de 67 de ani, oricât de dezastruoase ar fi fost acestea, ele s-au desfășurat în cea mai mare parte la periferia țării, la sute de kilometri de capitală.
Conflictele au produs numeroși morți, răniți și refugiați, au dus la secesiunea Sudanului de Sud în 2011 și la acuzații de genocid în Darfur. Dar rareori au afectat direct Khartoumul.
Acest lucru s-a schimbat dramatic în weekend, când locuitorii capitalei s-au confruntat cu traumele care anterior erau limitate la zone mai îndepărtate ale țării.