Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a opta zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Explozii puternice în Kiev în timpul nopții. Un milion de refugiați, într-o săptămână, anunță ONU
Explozii puternice în centrul Kievului, în noaptea de miercuri spre joi
Capitala Ucrainei e din nou sub bombardament.
Cel puțin patru explozii puternice au fost raportate în Kiev, până la ora 2.30, în noaptea de miercuri spre joi, două dintre ele în centrul capitalei, iar alte două în apropierea unei stații de metrou, notează BBC.
Momentul uneia dintre explozii a fost postat de OSINTtechnical:
One of the strikes in Kyiv tonight pic.twitter.com/Fxaxb4dlzf
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 3, 2022
Curtea Penală Internațională anunță că a început anchetarea Rusiei pentru crime de război
Karim Khan, prim procurorul Curții Penale Internaționale, a declarat miercuri seară că a fost deschisă investigația privind acuzațiile de genocid aduse Rusiei după invadarea Ucrainei, anunță BBC.
„După o examinare preliminară a situației din Ucraina, am stabilit că există dovezi că au fost comise crime ce intră sub jurisdicția Curții de la Haga”, a transmis Khan.
SUA au livrat sute de rachete Ucrainei
Sute de rachete Stinger fac parte din pachetului de ajutor de 350 de milioane de dolari pe care administrația Biden îl livrează Ucrainei, potrivit NBC News.
Rachetele Stinger pot fi folosite pentru a doborî aeronave. În timpul Războiului Rece, guvernul SUA le-a furnizat în secret luptătorilor de rezistență afgani stingere pentru a doborî elicopterele rusești deasupra Afganistanului.
Pachetul include, de asemenea, rachete antitanc Javelin și muniție, ambele cerute de guvernul ucrainean pentru a opune rezistențe atacurilor trupelor rusești care au intrat pe teritoriul ucrainean
Germania a anunțat weekendul trecut că va trimite și ea 500 de rachete Stinger în Ucraina.
Șapte bănci rusești, eliminate din SWIFT
Șapte bănci rusești au fost eliminate miercuri din SWIFT, sistemul de plăţi interbancare care conectează instituțiile financiare din întreaga lume.
„Deciziile diplomatice luate de Uniunea Europeană, în consultare cu Regatul Unit, Canada și Statele Unite, determină SWIFT să depună eforturi pentru a pune capăt acestei crize, solicitându-ne să deconectăm anumite bănci rusești de la serviciile noastre de mesagerie financiară. După cum am spus anterior, ne vom conforma pe deplin cu legile aplicabile privind sancțiunile”, a transmis SWIFT.
Miercuri, într-un comunicat de presă, Consiliul UE a anunțat că băncile rusești eliminate din SWIFT sunt Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, Vnesheconombank și VTB BANK.
Suedia acuză că avioanele de luptă rusești i-au încălcat spațiul aerian
Patru avioane de luptă rusești au încălcat miercuri spațiul aerian suedez, potrivit unui comunicat al Forțelor Armate Suedeze.
Forțele aeriene suedeze au efectuat o operațiune folosind avioanele sale de luptă Jas 39 Gripen. „Am fost la fața locului pentru a asigura integritatea teritorială și granițele Suediei”, a declarat șeful Forțelor Aeriene Carl-Johan Edström. „Avem controlul total asupra situației”.
Suedia a interzis de luni, 28 februarie, intrarea avioanelor rusești în spațiul său aerian.
„În contaxtul situației actuale, luăm incidentul foarte în serios. Este o acțiune neprofesională și iresponsabilă din partea Rusiei”, a spus Edström.
ONU: Cel puțin 227 de civili au fost uciși în Ucraina
Biroul ONU pentru drepturile omului a confirmat astăzi că 227 de civili au fost uciși și 525 au fost răniți în Ucraina de la începutul conflictului până la miezul nopții de 1 martie, dar consideră că adevăratul bilant este „considerabil mai mare”, relatează Reuters.
„Cele mai multe dintre aceste victime au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat emis la Geneva la o săptămână de la debutul invazieri rusești asupra Ucrainei.
Biroul ONU pentru drepturile omului consideră că adevăratul bilant este „considerabil mai mare”, în special pe teritoriul controlat de guvern în ultimele zile, din cauza întârzierilor de raportare în unele zone în care au avut loc ostilități intense.
Nicio persoană rănită după explozia din Kiev, din primele informații
Primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Klitschko, a declarat că primele informații sugerează că nu au fost persoane rănite după explozia care a spart geamurile de la gara orașului, miercuri seară.
Klitschko a spus într-o postare pe Telegram că, în ciuda bombardamentelor efectuate miercuri într-o serie de suburbii Kiev, „Slavă Domnului, nu există victime”.
„Inamicul încerca să pătrundă în orașul nostru, dar apărătorii ucraineni resping ocupanții și apără capitala noastră”, a continuat el.
Nu este clar ce a provocat explozia în apropierea stației. Un consilier al Ministerului de Interne a declarat că pagubele au fost cauzate de căderea epavei unei rachete de croazieră după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană ucraineană.
Autoritățile locale confirmă că rușii au cucerit orașul Herson
Orașul Herson din sudul Ucrainei, văzut drept un punct cheie din punct de vedere strategic, a căzut în mâinile forțelor ruse, au declarat miercuri oficialii ucraineni. Herson devine astfel primul oraș important aflat sub controlul Rusiei de la începutul războiului săptămâna trecută, potrivit New York Times.
„Nu există nicio armată ucraineană aici”, a declarat primarul din Herson, Igor Kolykhaev, într-un interviu. „Orașul este înconjurat.”
Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Igor Kolykhaev a scris că „azi au fost vizitatori înarmați în consiliul orașului” și că le-a spus trupelor „nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care doresc să trăiască aici. !”.
El a adăugat că mașinile în interiorul orașului trebuie să circule cu viteză „minim”, iar pietonilor li se interzice circulația în grupuri de mai multe persoane.
Orașul a fost puternic disputat miercuri când trupele ruse au reușit să pătrundă in interiorul său.
SUA impun noi sancțiuni asupra a 22 de companii rusești din domeniul apărării
Casa Albă a întocmit o nouă listă de măsuri economice care vor fi impuse Rusiei și Belarusului pentru invadarea Ucrainei. Secretarul de stat american Antony Blinken asupra a 22 de „entități legate de apărare” rusești.
Entitățile care vor fi sancționate includ „companii care produc avioane de luptă, vehicule de luptă de infanterie, rachete, vehicule aeriene fără pilot, sisteme de război electronic”, a spus Blinken la o conferință de presă la Departamentul de Stat, întrucât sistemele lor de luptă sunt folosite acum împotriva poporului ucrainean.
Blinken a anunțat, de asemenea, controale privind exporturile către Belarus „pentru a trage la răspundere regimul Lukașenko pentru că a fost co-beligerant în războiul președintelui Putin”.
„Vom sufoca capacitatea Belarusului de a importa tehnologii cheie”, a spus Blinken. „Și dacă sprijinul lui Lukașenko pentru război continuă, consecințele pentru regimul său vor escalada.”
Explozia ar putea lăsa Kievul fără căldură
Într-o postare pe rețele de socializare, Anton Herașcenko, consilier în Ministerul de Interne, a spus că un sistem mare de furnizare a agentului terminului ar fi putut fi distrus de racheta care s-a prăbușit în apropierea gării din Kiev.
O parte din capitala Ucrainei ar putea rămâne acum fără căldură, în timp ce temperatura de afară scade sub 0 grade, potrivit oficialului ucrainean.
Explozie puternică lângă gara centrală din Kiev
O explozie puternică a fost auzită astăzi lângă gara centrală din Kiev, a declarat Anton Herașcenko, consilier în Ministerul de Interne al Ucrainei, potrivit Reuters
Un martor Reuters din Kiev a mai relatat că a auzit explozia. El a precizat că a fost atât de puternică încât pământul s-a cutremurat.
Și CNN relatează că s-a auzit o explozie puternică în Kiev, dar publicația americană precizează că nu este cunoscut pentru moment locația exactă a exploziei.
Primar: Harkovul va rezista atacurilor
Igor Terekhov, primarul din Harkov, a declarat pentru BBC că deși orașul din estul Ucrainei este asediat, iar bombardamentele rusești provoacă pierderi grele populației civile, el nu va cădea sub controlul forțelor invadatoare.
Edilul a precizat pentru BBC că lupte intense au loc acum în toate părțile orașului, iar situația este „foarte periculoasă”.
El spune că trupele ruse bombardează și trag rachete de croazieră în zonele rezidențiale „în mod constant” și adaugă că a primit informații că forțele Moscovei au detonat o așa-numită „bombă cu vid” în oraș.
„Ei [Rusia] au aruncat împotriva Harkivului toate forțele imaginabile și un număr colosal de tancuri se apropie de Harkiv”, afirmă Terekhov.
Primarul mai spune că atacul rus „nu se oprește niciodată”, iar trupele ucrainene sunt angajate în lupte cu ceea ce el numește „grupuri de sabotori”. Priamrul face apel la lumea exterioară „să facă tot posibilul pentru a-l opri pe agresor”.
„Orașul Harkov va rezista și astăzi Harkov este unit ca niciodată înainte. Starea de spirit din oraș este serioasă și toată lumea este concentrată, dar orașul este unit și va rezista”, spune el.
Delegația ucraineană a plecat în Belarus pentru negocieri
Oficialii ruși spun că se așteaptă ca negociatorii ucraineni să sosească la graniță pentru următoarea rundă de discuții de pace, joi dimineață. Negociatorul-șef al Moscovei, Vladimir Medinsky, a declarat presei ruse că delegația ucraineană a părăsit capitala Kiev și că trupele ruse asigură un coridor de securitate pentru delegați, potrivit BBC.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Moscova rămâne angajată în „demilitarizarea” Ucrainei și a adăugat că ar trebui să existe o listă de arme specificate care nu pot fi niciodată desfășurate pe teritoriul ucrainean.
Dar el a spus că regimul lui Vladimir Putin a recunoscut dreptul poporului ucrainean de a-și alege propriul lider și că Rusia îl acceptă pe Volodimir Zelenski ca președinte legitim.
Rușii sfidează ordinul lui Putin și au ieșit din nou să protesteze
Au loc proteste în Sankt Peterburg unde rușii au ieșit pentru a-și manifesta opoziația împotriva invadării Ucrainei pe care o cataloghează drept războiul lui Putin.
Protestatarii ruși din capitala imperială a Rusiei sfidează ordinele lui Putin și își riscă libertatea, din nou, ca să iasă în stradă să protesteze împotriva atacului asupra Ucrainei. Actul lor de curaj a fost însuflețit azi și apelul opozantului Alexei Navalnîi, aflat acum după gratii.
„Totul are un preț și trebuie să-l plătim. Ca să oprim războiul trebuie să umplem noi închisorile. Ieșiți în stradă”, a transmis principalul opozant al lui Vladimir Putin.
Mii de ruși au fost arestați în primele zile de la declanșarea războiului în tentativa autorităților ruse de a reprima protestatele anti-război.
Consilier prezidențial: 7.000 de soldați ruși, uciși
Peste 7.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, potrivit consilierului prezidențial ucrainean, Oleksiy Arestovich. Afirmațiile sale vin la scurt timp de la primul bilanț prezentat de partea rusă de la debutul războiului, care vorbea de 498 de soldați uciși.
Oleksiy Arestovich, un consilier militar al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un briefing la televiziune că sute de militari ruși au fost luați prizonieri, inclusiv ofițeri superiori.
El a spus că un comandant al armatei ruse a fost dus în Belarus după ce a fost grav rănit.
ONU condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia
Statele ONU au votat cu o majoritate covârșitoare pentru o rezoluție care condamnă invazia Ucrainei de către Rusia și prin care cere retragerea imediată a forțelor rusești, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei, relatează The Guardian.
141 de națiuni au votat în favoarea rezoluției, iar cinci națiuni au fost împotrivă, cu 35 de abțineri. Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria sunt cele cinci state care s-au opus. Printre cele care s-au abținut se numără: China, Irak, Iran, India și Pakistan.
Rezoluția, care a fost co-sponsorizată de 94 de țări, precizează că ONU „condamnă în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”. ONU a cerut ca „Federația Rusă să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei” și „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare”.
Rezoluția nu este obligatorie din punct de vedere juridic, ci este o expresie a punctelor de vedere ale membrilor ONU, care vizează creșterea presiunii asupra Moscovei și aliatului său, Belarus.
Vineri, Rusia a fost singurul vot împotriva unei rezoluții similare în Consiliul de Securitate, dar pentru că Rusia este una dintre cele cinci puteri cu drept de veto, rezoluția nu a fost adoptată, așa că aliații Ucrainei au transmis chestiunea Adunării Generale.
Ucraina cere „acum” livrări suplimentare de arme
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba i-a spus miercuri omologului său american că Ucraina are nevoie de livrări suplimentare de arme „acum”.
Într-un mesaj pe Twitter, Kuleba a precizat că a avut o discuție „productivă” cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken cu privire la necesitatea de a aplica noi sancțiuni Rusiei „până când aceasta își va opri războiul împotriva Ucrainei și își va retrage forțele”.
„Am subliniat: Ucraina are nevoie de livrări suplimentare de arme, în special pentru forțele noastre aeriene, acum”, a spus Kuleba.
ONU: Aproape 900.000 de persoane au părăsit Ucraina
Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a transmis că 874.026 de persoane au părăsit Ucraina de când Rusia a invadat, joia trecută
Peste jumătate dintre aceștia au plecat în Polonia, dar un număr ridicat au ales și Ungaria sau România.
UNHCR afirmă că predicția sa inițială, conform căreia aproximativ 4 milioane de persoane au putea părăsi Ucraina din cauza războiului, ar putea să fi fost subestimată.
Rusia recunoaște pierderea a 498 de soldați
Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția de stat Tass, admite că 498 de soldați ruși au murit în urma invadării Ucrainei. Bilanțul este de 12 ori mai mic decât estimările făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski care anunță miercuri că circa 6.000 de soldați ruși au murit.
Oficialii ruși mai transmit că 2.870 de soldați ucraineni au fost uciși.
Potrivit bilanțului prezentat de Moscova, aproximativ 3.700 de soldați ucraineni au fost răniți, în timp ce în rândul forțelor ruse ar fi 1.597 de răniți.
Este o premieră pentru autoritățile ruse să transmită un bilanț al soldaților pierduți, după ce anterior fie au negat că există victime, fie au precizat că nu se cunoaște numărul lor.
Pregătiri pentru a doua rundă de negocieri
Sunt tot mai multe semnale că delegațiile Ucrainei și Rusiei ar urma să se întâlnească pentru a doua rundă de negoieri. Potrivit agenției de presă Belta din Belarus, o delegație rusă se îndreaptă către un punct de întâlnire pentru discuții.
Anterior, agenția de știri de stat rusă Tass a relatat că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia are o delegație pregătită să continue discuțiile. Nici Belta și nici Tass nu au precizat când ar putea avea loc negocierile și unde. Tass precizează că delegația rusă are aceeași componență ca la prima rundă de negocieri.
Iar consilierul prezidențial ucrainean Olexiy Arestovych a declarat mai devreme pentru Suspilne TV că discuțiile vor avea loc. „Cred că lucrurile vor rămâne la fel. Nimic nu se va schimba. Ne vom menține pe poziția noastră”.
Cele două părți s-au întâlnit luni în Belarus pentru primele negocieri, dar fără rezultate concrete.
Harta care arată cât din teritoriul Ucrainei este controlat de ruși
BBC prezintă un grafic care arată zonele din Ucraina pe care forțele ruse au reușit să le preia după șapte zile de când a invadat Ucraina. Rușii au intesificat atacurile în ultimele zile, iar miercuri au anunțat că au preluat controlul în orașul Herson.
În sud, orașul-port Mariupol este supus unui bombardament continuu, iar autoritățile afirmă că se tem că rușii au provocat un număr foarte mare de victime. Peste 2.000 de civili au fost uciși de când Rusia și-a început invazia, au spus autoritățile ucrainene
În nord-est, la Harkov, mai multe rachete au lovit orașul și au distrus sediul poliției regionale și o parte din universitatea din oraș.
Hub în Polonia pentru livrarea de armamente în Ucraina
Uniunea Europeană a deschis un hub în Polonia pentru a expedia arme în Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al reprezentanței franceze la UE, pentru The Times. Franța deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.
Decizia vine după ce Ursula von der Leyen a anunțat duminică că blocul va finanța. pentru prima dată în istoria sa, achiziționarea și livrarea de arme și alte echipamente militare către Ucraina. Această decizie a venit ca mai multe state UE, în weekend, au început să trimită asistență militară Ucrainei în mod bilateral.
Autoritățile poloneze au refuzat să comenteze despre existența hub-ului logistic.
Locuitorii din Dnepr părăsesc orașul
Gara din orașul ucrainean Dnepr este martora unor scene dramatice în timp ce foarte multe persoane încearcă să părăsească orașul întrucât războiul se apropie și de acest oraș.
Nu există ore sau destinații pe tabela de plecare, doar o mulțime mare de oameni pe treptele gării, pe holuri și pe peroane, relatează BBC. Din când în când un tren trage în gară și mulțimile încep să se împingă înainte pentru urca, fără a se interesa măcar unde pleacă.
Rușii sporesc asediul asupra orașelor cheie
Forțele ruse din Ucraina și-au sporit asediul asupra orașelor cheie, inclusiv capitala Kiev și orașul-port Mariupol. În unele localități, rușii au cerut ca trupele ucrainene să se predea pentru a opri borbardamentul.
La o întâlnire în aer liber cu cetățenii, Artem Semenikhin, primarul orașului Konotop, în regiunea de est Sumi, le-a spus locuitorilor: „Ne-au dat un ultimatum. Dacă începem să opunem rezistență, vor șterge orașul de pe hartă folosind artileria.” Locuitorii din Konotop au respins solicitarea rușilor.
Pe fondul reînnoirii bombardamentelor puternice, primarul din Harkov, tot în estul țării, a spus că nu are intenția de a se preda. Cel puțin patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în urma unui atacului care a avut loc la Harkov în această dimineață, a anunțat serviciul de stat ucrainean de urgență.
Harkov, un oraș de 1,5 milioane de locuitori, a fost ținta unui val de bombardamente care a provocat daune ridicate.
Primar: Orașul Mariupol suferă pierderi masive
Orașul-port ucrainean Mariupol suferă pierderi masive și se confruntă o întrerupere a apei potabile în contextul în care este supus atacurilor repetate ale forțelor ruse, a declarat primarului orașului, Vadym Boichenko, pentru televiziunile din Ucraina, citat de The Guardian
„Forțele de ocupație inamice ale Federației Ruse au făcut totul pentru a bloca ieșirea civililor din orașul de jumătate de milion de locuitori”, a declarat primarul.
El a precizat că forțele ruse îi bombardează încontinuu de 12 ore. „Nici nu putem lua răniții de pe străzi, din case și apartamente astăzi, din moment ce bombardamentele nu se opresc”, a spus oficialul.
Viceprimarul Sergii Orlov spune că un cartier unde în mod normal locuiesc 130.000 de oameni a fost „aproape total distrus” de atacul forțelor ruse.
„Nu putem număra numărul victimelor acolo, dar credem că cel puțin sute de oameni sunt morți. Nu putem intra să recuperăm cadavrele”, a spus el, pentru BBC.
„Armata rusă lucrează aici cu toate armele lor – artilerie, sisteme de lansare de rachete multiple, avioane, rachete tactice. Încearcă să distrugă orașul”, a mai precizat Orlov.
Rusia spune că deține controlul asupra zonei din jurul centralei nucleare din apropierea orașului Zaporojie
Rusia a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că armata rusă a preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, potrivit șefului de supraveghere nuclear al ONU, Rafael Grossi, citat de The Guardian.
Grossi a spus că diplomații ruși de la Viena au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că personalul și-a continuat activitatea și că nivelurile de radiații „rămân normale”.
Centrala Zaporojie are șase dintre cele 15 reactoare de energie nucleară ale țării, spune AIEA.
Cu puțin înainte, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că a primit o solicitare de la autoritatea nucleară a Ucrainei de a oferi asistență imediată în coordonarea activităților în legătură cu siguranța Centralei Nucleare din Cernobîl, dar „și a altor instalații nucleare”.
CNN: Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se vor relua astăzi
Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se vor relua astăzi, relatează CNN, citând un consilier prezidențial ucrainean.
A doua rundă de discuții este de așteptat să includă aceiași reprezentanți prezenți la prima rundă de discuții care a avut loc luni în Gomel, Belarus.
Locația pentru negocierile dintre oficialii ucraineni și cei ruși nu a fost încă confirmată.
Peste 2.000 de civili au fost uciși în Ucraina
Autoritățile din Ucraina au anunțat că de la începutul invaziei rusești și până în prezent, peste 2.000 de civili au fost uciși, scrie BBC.
Potrivit Serviciului de Urgență din Ucraina, printre victime se află și zece salvatori. Salvatorii ucraineni au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili. „
În timpul celor șapte zile de război, Rusia a distrus sute de noduri de transport, clădiri rezidențiale, spitale și grădinițe”, se arată în comunicatul autorităților din Ucraina.
O rachetă a lovit o clădire a consiliului local din orașul Harkov
Zona din apropierea clădirii consiliului municipal din Harkov, Ucraina, a fost afectată de o lovitură militară rusească, potrivit oficialilor locali citați de CNN.
Roman Semenukha, adjunctul șefului Administrației Regionale de Stat Harkov, a scris pe Twitter: „Racheta de croazieră a lovit clădirea Consiliului Local din Harkiv”. În acest moment nu au fost raportate victime.
⚡️Russias cruise missile hits Kharkiv city council – Roman Semenukha, deputy head of Kharkiv Regional State Administration. This is Mr Semenukhas photo pic.twitter.com/yxRrwhjSk2
— Myroslava Petsa (@myroslavapetsa) March 2, 2022
Kievul dezminte că oraşul Herson ar fi fost capturat de forţele ruse
La câteva ore după ce armata rusă a suținut că trupele sale dețin controlul în Herson, primarul orașului spune că acesta este încă deținut de forțele ucrainene, scrie The Guardian.
O înregistrare video postată miercuri pe social media de un consilier al ministrului de interne ucrainean arată o persoană îmbrăcată în civil care se apropie de un tanc şi apoi ridică şi flutură drapele ucrainene, strigând ‘Glorie Ucrainei!”, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Consilierul Anton Heraşcenko a afirmat că în video apar civili din Herson, aflat în sudul Ucrainei, luând drapele de la invadatorii ruşi în centrul oraşului.
Man taunts Russian forces that have assembled on Freedom Square in Kherson. Ukrainians are fearless. pic.twitter.com/3qaOli7BnI
— Jelle Simons (@jelle_simons) March 2, 2022
Și un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încă nu a capturat oraşul Herson. ”Oraşul nu a căzut, partea noastră continuă apărarea”, a spus consilierul Oleksii Arestovici.
Ucraina a cerut ajutor pentru protejarea centralelor nucleare
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, miercuri, că a primit o solicitare de la autoritatea nucleară a Ucrainei de a oferi asistență imediată în coordonarea activităților în legătură cu siguranța Centralei Nucleare din Cernobîl, dar „și a altor instalații nucleare”, potrivit CNN.
Solicitarea a venit în momentul în care Rusia a notificat AIEA că forțele sale au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, a declarat marți directorul general Rafael Mariano Grossi.
Mai multe informații: Ucraina a cerut ajutor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru protejarea centralelor nucleare
Ucraina nu confirmă a doua rundă de negocieri cu Rusia
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE citată de Agerpres.
„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că cea de-a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, scrie The Guardian.
Ministrul de Externe al Rusiei spune că al treilea război mondial va fi nuclear
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că, în cazul în care ar avea loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare și ar fi distructiv, a relatat agenția de presă RIA.
Lavrov a afirmat că Rusia, care a lansat săptămâna trecută ceea ce numește o operațiune militară specială împotriva Ucrainei, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar dobândi arme nucleare. Rusia nu va permite Ucrainei să obţină arme nucleare, a insistat ministrul, citat de TASS.
Mai multe informații: Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, spune că al treilea război mondial va fi nuclear
China nu va impune sancțiuni economice Rusiei
Beijingul se opune represaliilor aplicate Rusiei în contextul invaziei din Ucraina și nu se va alătura guvernelor Statelor Unite și celor europene pentru a-i impune sancțiuni financiare, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a Chinei, citată de The Guardian.
”Nu vom lua parte la astfel de sancțiuni și vom menține schimburi economice, comerciale și financiare normale cu toate părțile relevante. Dezaprobăm sancțiunile financiare, în special cele lansate unilateral, pentru că nu au prea multă bază legală și nu vor avea efecte bune”, a transmis, într-o conferință de presă, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, Guo Shuqing.
Mai multe informații: China anunță că nu se va alătura Occidentului în a impune sancțiuni economice Rusiei
Bilanțul victimelor în Harkov după bombardamentele rusești
Serviciile de urgență din orașul Harkov au transmis că patru persoane au fost ucise de bombardamentele rusești în această dimineață după ce o rachetă a lovit mai multe clădiri ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și una care aparține Universității Naționale Karazin.
De asemenea, nouă persoane au fost rănite, a transmis și primarul orașului, Ihor Terekhov, citat de The Guardian.
Kremlinul, pregătit să poarte miercuri o a doua rundă de negocieri Ucraina
Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie The Guardian.
“Astăzi (miercuri – n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în conferinţa sa de presă zilnică.
Peskov a mai afirmat că delegaţia rusă va fi în continuare condusă de Vladimir Medinski. El a evitat să spună unde anume s-ar putea desfăşura întâlnirea, a cărei primă rundă a avut loc la 28 februarie la frontiera belaruso-ucraineană.
Potrivit Reuters, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Rusia trebuie să oprească bombardarea orașelor ucrainene înainte ca negocierile cu Rusia să poată avea loc, astfel că întâlnirea de astăzi este pusă sub semnul întrebării.
Mai multe informații: Kremlinul anunță că negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina pot continua miercuri
Posturile TV din Rusia, despre războiul din Ucraina: Se bombardează singuri
Jurnaliștii britanici au monitorizat, pe 1 martie, principalele programe de știri de la Moscova. Aceștia au observat că, atunci când toate televiziunile de din lume deschideau buletinele de știri cu informații despre atacul asupra turnului de televiziune din Kiev sau despre atacurile cu rachete de la Harkov, televiziunea rusă anunța că Ucraina își bombardează propriile orașe, iar forțele Kremlinului „apără țara împotriva amenințării Occidentului”, potrivit BBC.
Mai multe informații: Ce află rușii de la posturile TV locale despre războiul din Ucraina: Îi apărăm de amenințarea Occidentului, se bombardează singuri
Navalnîi, apel către ruși: „Ieșiți în stradă”
Opozantul lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, îi cheamă pe ruși în stradă, îndemându-i să protesteze împotriva războiului, cu riscul de a ajunge în dubele polițiștilor și în închisoare.
„Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace. Putin nu este Rusia. Și dacă există ceva în Rusia, în acest moment, de care puteți fi cel mai mândri, sunt acele 6824 de persoane care au fost reținute pentru că – fără nicio chemare – au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria «Nu războiului»”, spune opozantul.
Mai multe informații: Ce află rușii de la posturile TV locale despre războiul din Ucraina: Îi apărăm de amenințarea Occidentului, se bombardează singuri
În două orașe din Ucraina, oamenii au ieșit în stradă să blocheze înaintarea vehiculelor militare ruse
În orașul Starobilsk din regiunea Lugansk, mai mulți oameni au ieșit în stradă să blocheze înaintarea vehiculelor militare ruse, potrivit canalului belarus Nexta.
In #Starobilsk, region #Luhansk people came out to block the advance of the occupants’ military equipment. pic.twitter.com/aNFjtcf4wQ
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Același lucru se întâmplă și în Enerhodar, orașul de pe malul Niprului care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Local residents of #Energodar have blocked the road and will not let the occupants pass. pic.twitter.com/DROafaNlNx
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Mai multe informații: Scut uman în fața militarilor ruși. Zeci de ucraineni încearcă să blocheze înaintarea blindatelor
Liniște apăsătoare în Kievul care se pregătește de o altă zi de luptă
În capitala Ucrainei a fost liniște în această dimineață, dar e o „tăcere” tensionată. Forțele ruse și-au intensificat asaltul în ultimele zile, astfel că în Kiev armata ucraineană se pregătește pentru o altă zi de potențiale lovituri și bombardamente.
Reporterii CNN au transmis că pe străzile capitalei nu este aproape nimeni afară. Cei mai mulți dintre locuitorii Kievului stau la adăpost în subsoluri, buncăre și în alte spații subterane.
În jurul punctelor de control ale orașului, soldații au adus saci de nisip și grămezi de blocuri de beton, construind bariere antitanc.
Numeroșii voluntari ai Forțelor de Apărare Teritorială care lucrează la punctele de control pot fi identificați după banderolele lor galbene. Unii poartă uniforme de camuflaj, dar alții sunt îmbrăcați în haine civile. Toți sunt înarmați.
Rapoarte mixte cu privire la controlul rușilor asupra orașului Herson
BBC scrie că încă se așteaptă confimarea informației transmise de Rusia, potrivit căreia trupele ruse dețin controlul în orașul Herson.
Anterior, Moscova a transmis că deține în prezent „controlul deplin” asupra orașului. Dar guvernatorul regiunii a spus că Hersonul este complet înconjurat de forțele ruse, părând să contrazică afirmația Kremlinului.
Dacă informația va fi confirmată însă și de oficialii ucraineni, Herson devine cel mai mare oraș în care rușii au preluat controlul, de la izbunirea războiului, pe 24 februarie.
Bucha, un orășel de lângă Kiev, scena unor lupte dure
În ultimele zile, Bucha, un orășel de lângă Kiev, aflat în vestul capitalei,Bucha a fost scena unor lupte cumplite.
O fotografie cu urmările confruntărilor armate din Bucha a publicată pe pagina Forțelor Armate Ucrainene.
#Bucha, a mountain of damaged enemy vehicles pic.twitter.com/cjmPSCYL51
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Mai multe informații: FOTO: Munte de blindate rusești zdrobite după luptele din Bucha, Kiev. Video sumbru de la fața locului
Un politician rus de opoziție acuză că Putin a băgat în dubă și copii care au protestat față de război
Opozantul rus Ilia Iașin a publicat marți noaptea imagini cu mai mulți copii aflați într-o dubă de poliție, după ce au participat la un protest față de războiul declanșat în Ucraina, scrie ziarul britanic Daily Mail.
„Nimic ieșit din comun: doar copii în dube cu pancarte antirăzboi. Asta este Rusia lui Putin, oameni buni. Trăiți aici”, a spus Iașin în mesajul care însoțește pozele.
Mai multe informații: Un politician rus de opoziție acuză că Putin a băgat în dubă și copii care au protestat față de război. Imagini cu ei la secția de poliție
Raport al Serviciile de Informații britanice cu situația la zi din Ucraina
Ministerul britanic al Apărării a publicat noul raport al serviciilor de informații cu situația de astăzi din Ucraina, potrivit The Guardian.
Potrivit raportului, armata rusă și-a concentrat trupele în centrul orașului Herson, în sudul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, artileria grea și loviturile aeriene au continuat să lovească zonele urbane din orașele Kiev, Harkov, Mariupol și Cernihiv.
Numărul de civili din Ucraina forțați să fugă din țară este de aproximativ 660.000, potrivit ultimelor date.
Rusia anunță că deține controlul în orașul Herson
Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale dețin controlul în orașul Herson, din sudul Ucrainei, transmite BBC.
Oficialii ucraineni nu au făcut încă niciun anunț pe acest subiect. Însă, dacă informația este confirmată și de Ucraina, Herson devine cel mai mare oraș în care rușii au preluat controlul, de la izbunirea războiului, în urmă cu 7 zile.
Anunțul ministerului rus vine după o noapte de lupte, dar și după ce presa a relatat că rușii par să fi capturat centrul orașului. Cu câteva ore înainte, primarul orașului a spus că forțele ruse au capturat gara și portul orașului, marți noapte. „Lupte continuă, dar ocupația orașului nostru este în desfășurare”, afirmase el, miercuri dimineață, potrivit BBC.
Edilul a spus că în timpul luptelor au murit atât militari ucraineni, cât și civili.
O înregistrare publicată, marți, de BBC arată centrul orașului, în urma luptelor.
Apple oprește toate vânzările de produse în Rusia
Gigantul tehnologic Apple a anunțat că și-a suspendat vânzarea tuturor produselor sale în Rusia, ca răspuns la invazia Ucrainei, fiind cea mai recentă companie care a anunțat acest set de măsuri, potrivit BBC.
Și compania Ford a anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia.
Mai multe despre Apple oprește toate vânzările de produse în Rusia. Măsuri similare, luate de BMW și Ford
Zelenski: 6.000 de ruși au fost uciși în primele 6 zile de invazie
Într-un discurs difuzat miercuri dimineață, liderul Ucrainei a transmis că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în primele șase zile ale invaziei, iar Kremlinul nu va reuși să cucerească țara sa cu bombe și atacuri aeriene
Russia’s losses as of March 2, according to the indicative estimates by the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/umKjKVJhGd
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 2, 2022
Volodimir Zelenski a declarat că atacul Rusiei asupra Babyn Yar, locul unui masacru contra evreilor în al Doilea Război Mondial, „dovedește că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru este ceva absolut străin”
„Ei nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Dar toți au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți”, a mai spus președintele ucrainean.
Rusia a atacat marți un turn de televiziune din apropierea unui sit memorial care comemorează victimele Babyn Yar din septembrie 1941, unul dintre cele mai mari masacre ale evreilor în timpul Holocaustului nazist.
Clădirea Poliției din Harkov, în flăcări
Agenția de presă UNIAN relatează că un atac cu rachetă în Harkov a lovit clădirea departamentului regional de poliție din oraș, transmite BBC.
Оперативна інформація #Харків
— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) March 2, 2022
2 березня близько 08:10 у м. Харків внаслідок ракетного удару по будівлі СБУ у Харківській області, ГУ Нацполіції у Харківській області та будівлі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна попередньо постраждало 3 особи. pic.twitter.com/GjAIpYooft
Un videoclip postat pe canalul Telegram al unui consilier al guvernului ucrainean arată o clădire cuprinsă de flăcări. Anton Geraschenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, spune că o clădire aparținând Universității Naționale Karazin de vizavi este, de asemenea, cuprinsă de flăcări în urma atacului.
Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor de marți asupra Harkovului, a spus guvernatorul regiunii, citat de The Guardian.
Civili uciși în bombardamentele din Jîtomîr
Oficialii ucraineni au transmis, potrivit BBC, că racheta rusă care a căzut în noaptea de marți spre miercuri în orașul Jîtomîr, a ucis cel puțin două persoane și a rănit cel puțin 16. Dar bilanțul victimelor nu este încă cunoscut cu exacitate.
Atacul care a vizat o bază aeriană din oraș, a lovit casele rezidențiale din apropiere.
Un oficial guvernamental, Anton Gerashchenko, a declarat mai devreme pe contul său Tde elegram că numărul morților este, de fapt, mai mare. „Până acum, patru persoane au murit. Inclusiv un copil”, a spus el.
Mai multe imagini cu urmările exploziei au fost publicate pe conturile guvernamentale ucrainene de Facebook și Telegraph.
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, se retrage de pe piața europeană
„În situația actuală, Sberbank a decis să se retragă de pe piața europeană. Băncile subsidiare ale grupului se confruntă cu ieșiri anormale de fonduri și cu amenințări la adresa siguranței angajaților și a birourilor lor”, a spus grupul într-un comunicat citat de agențiile de presă rusești, potrivit BBC.
Încă de marți autoritatea de reglementare bancară din UE a anunțat că va fi demarată procedura de faliment a principalei subsidiare europene a Sberbank.
Wizz Air oferă 100.000 de bilete gratuite refugiaților ucraineni
Compania low-cost Wizz Air a transmis printr-un mesaj pe Twitter că oferă 100.000 de bilete gratuite ucrainenilor care vor să fugă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Oferta este valabilă pentru zborurile pe distanțe scurte cu plecare din Polonia, Slovacia, Ungaria și România în luna martie, au scris oficialii companiei pe Twitter.
Peste 660.000 de oameni au fugit deja în străinătate, potrivit agenției ONU pentru refugiați, notează BBC.
Peste 100.000 de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului
În ultimele 7 zile, în România au intrat în total 113.100 de refugiați ucraineni şi au ieşit 68.100, potrivit anunțului făcut miercuri, 2 martie, de Poliția de Frontieră.
În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin toate punctele de frontieră în România au intrat 71.364 de persoane, dintre care 23.862 au fost ucraineni, în creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă, au transmis autoritățile. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 10.449 cetăţeni ucraineni, o crestere de 8%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni, o crestere de 1,6% față de ziua anterioară.
Tot în ultimele 24 de ore, pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 78.584 de persoane, dintre care 17.783 au fost cetăţeni ucraineni, ceea ce înseamnă o creştere de 12% față de ziua precedentă.
Forțele de invazie au intrat Harkov și Herson
În noaptea de marți spre miercuri, forțele ruse au pătruns în unele dintre cele mai importante orașe ale Ucrainei.
Potrivit The Kyiv Independent, citat de BBC, parașutiștii ruși au aterizat la Harkov și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului.
Mai multe imagini cu exploziile din centrul orașului Harkov au fost publicate astăzi pe Twitter.
⚡️Kharkiv city center view. Video by local #Kharkiv #ukraine pic.twitter.com/8GkrkSg5Hl
— Joey Contino (@JoeyContino) March 2, 2022
Șeful poliției din regiunea Harkov, Volodimir Timoșko, a declarat miercuri reporterilor că niciun soldat ucrainean nu a fost ucis în lupta care s-a dat la sol cu forțele armate rusești.
„În prezent, situația din apropierea spitalului este sub control, securitatea a fost întărită”, a spus el, potrivit presei ucrainene. BBC nu a putut verifica cele mai recente rapoarte din Harkov.
Mai multe informații: Bătălia pentru Harkov: Un spital local, atacat de trupele ruse, acuză Kievul
Lupte crâncene se duc și în orașul Herson, care a fost vizat de atacuri încă de marți. Astăzi, potrivit BBC și CNN, armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului. Primarul orașului, Igor Kolykhayev, a declarat la radioul local că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară, potrivit BBC Russian. El a atras atenţia că au fost atacate clădiri rezidenţiale.
Audiențe publice la Haga cu privire la acuzațiile de genocid lansate de Ucraina împotriva Rusiei
Într-o declarație transmisă marți, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a precizat că în primele două zile ale săptămânii viitoare sunt programate audieri publice cu privire la „cazul Ucraina versus Federația Rusă, privind acuzațiile de genocid, conform Convenției pentru prevenirea și pedepsirea acestor crime”.
Audierile vor avea loc la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții, și vor fi dedicate cererii Ucrainei de indicare a măsurilor provizorii.
În cererea sa de a fi inițiate proceduri împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al CIJ.
Mai multe informații: Audiențe publice la Hagacu privire la acuzațiile de genocid lansate de Ucraina împotriva Rusiei
Spațiu aerian al SUA, închis pentru aeronavele rusești
În primul său discurs despre Starea Uniunii de la Washington, preşedintele SUA, Joe Biden l-a atacat dur pe liderul rus Vladimir Putin și a anunțat noi măsuri împotriva Rusiei, relatează agenția France Presse.
Biden a promis că Putin va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung și a anunţat o interdicţie pentru avioanele ruseşti din spaţiul aerian al SUA, la fel ca şi Uniunea Europeană şi Canada.
„Ne vom alătura aliaţilor noştri închizând spaţiul aerian american pentru toate zborurile ruseşti, izolând şi mai mult Rusia şi adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale”, a declarat Biden în discursul său despre Starea Uniunii.
Mai multe informațiI: Ultimele măsuri anunțate de presedintele SUA
Biden l-a numit pe Putin ”un dictator” care a ajuns ”mai izolat ca niciodată ”
În SUA, președintele Joe Biden a ținut marți seara, în Capitoliu, discursul despre Starea Națiunii, în cea mai tensionată situație mondială a unui președinte american, de decenii. Invitată specială a fost Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei la Washington, potrivit The Guardian.
Biden l-a numit pe Putin ”un dictator” care a ajuns ”mai izolat ca niciodată”. Președintele SUA a anunțat prezența ambasadoarei Ucrainei. Joe Biden i-a rugat pe membri Congresului să ”transmită un mesaj clar către Ucraina și către lume”. Cu steagul țării sale și vizibil emoționată, reprezentanta Ucrainei a salutat Congresul, într-un îndelungat moment de standing ovation, informează The Guardian.
Momentul în care ambasadoarea Ucrainei este aplaudată în picioare de întreg Congresul SUA:
Bombardamente masive în Jîtomîr
Numeroase case dintr-un cartier rezidențial din Jîtomîr erau în flăcări, în noaptea de marți spre miercuri, în urma unei lovituri aeriane asupra unei baze militare, potrivit serviciului de stat de urgență al Ucrainei, scrie The Guardian, care citează presa ucraineană.
Cel puțin patru persoane au murit, printre care ar fi si un copil, și trei au fost rănite în urma bombardamentelor, potrivit primarului din oraș, Serhiy Sukhomlyn, care a mai spus că zece case au fost avariate, trei dintre ele fiind incendiate. Mai mulți oameni ar putea fi încă prinși în dărâmături.
Platforma Nexta a publicat pe Twitter imagini cu daunele provocate de bombardamentele rusești asupra orașului Jîtomir, în care se observă incendiul din cartierul rezidențial.
❗️The situation after the bombing in #Zhytomyr pic.twitter.com/WvccVKSNoL
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
Bombardamente lângă Aeroportul Internațional Kiev
Rusia bombardează cartierele din jurul Kievului și din orașul Vîșneve- aflat la 30 de minute de capitala Ucrainei, potrivit Serviciului de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei, citat de publicația Kiev Independent.
Cartierele atacate în prezent sunt Rusanivka, Kurenivka, Boiarka și zona din apropierea Aeroportului Internațional Kiev.
Decizia Apple vine după ce viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că a trimis o scrisoare președintelui companiei, Tim Cook, prin care cere blocarea Apple din Rusia.
Convorbire Klaus Iohannis – Emmanuel Macron
Președintele Klaus Iohannis a avut, marți seară, o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron ca urmare a sosirii în România a unui nou batalion de militari francezi.
„Am avut în această seară o convorbire telefonică cu Președintele Emmanuel Macron, căruia i-am mulțumit pentru prezența militarilor francezi, care tocmai au sosit în România. Consolidarea Flancului Estic este sprijinită de Franța , partenerul nostru strategic. Împreună suntem mai puternici!”, a transmis Klaus Iohannis pe Facebook.
O serie de explozii, auzite lângă Kiev
Echipe CNN din capitala Ucrainei relatează că o serie de explozii au fost auzite la o anumită distanță de limitele orașului Kiev, în jurul orei locale 22:40 ora locală, aceeași cu ora României.
Foarte mulți locuitori ai Kievului s-au refugiat în adăposturi anti-bombe, subsoluri și stații de metrou după ce rușii au anunțat marți că vor ataca două obiective din Kiev și au cerut oamenilor să plece din zonele vizate. Printre cei care s-au adapostit in subteran se afla si corespondentul Libertatea, care transmite din stația de metrou unde se adăpostește noaptea de bombardamentele rușilor, alături de sute de oameni.
Un nou atac aerian a lovit un complex de apartamente din Harkov
O nouă lovitură aeriană din Harkov a lovit un complex de apartamente din apropierea unui spital, potrivit videoclipurilor care au fost geolocalizate și verificate de CNN.
Explozia din apropierea spitalului are loc la câteva ore după ce o lovitură aeriană a provocat pagube semnificative clădirii administrației regionale din Harkov.
Într-unul din videoclipuri, un incendiu izbucnește într-un complex de apartamente avariat, situat chiar vizavi de spital. Într-un clip, care este o serie editată și lipită de videoclipuri separate în afara complexului de apartamente, cel puțin două cadavre sunt văzute la sol în zona din jurul clădirii de apartamente.