În Alep, al doilea oraș ca importanță din Siria, cartiere rebele au fost cuprinse de incendii puternice în urma unor bombardamente masive. Totodată, confruntări violente au avut loc în patru cartiere aflate la periferia orașului.

Mai mulți activiști împotriva regimului susțin că au fost folosite „bombe cu fosfor”. De astfel, într-o înregistrare se vede cum o minge de foc iluminează cerul deasupra a ceea ce pare să fie oraşul Alep.

„Imagini groaznice cu clădiri rezidenţiale cuprinse de flăcări după raiduri ale regimului/ruşilor cu bombe cu fosfor asupra Alepului”, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter jurnalistul cetăţean Hadi al-Abdallah.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a dezvăluit că 14 raiduri au vizat cartierele rebele Bustan al-Qasr şi Al-Kalase, soldate cu 14 morţi, inclusiv trei femei şi trei copii. Directorul Observatorului Rami Abdel Rahmane a apreciat că este vorba despre „cele mai intensive atacuri din ultimele luni” asupra acestor două cartiere.

Un băiat american de șase ani vrea să-l salveze pe Omran, copilul sirian care a înduioșat întreaga lume. Ce i-a scris micuțul lui Barack Obama

„Raidurile, întrerupte noaptea trecută, au fost atât de violente încât este greu să fie descrise”, a declarat pentru AFP Ibrahim Abou al-Leith, un purtător de cuvânt al OSDO.


Confruntări armate au avut loc şi în provinciile Hama şi Homs, în centrul ţării, dar şi în zone rurale de la est de Damasc, în Ghouta de Est, un bastion al insurgenţilor. Violenţe au devastat de asemenea Inkhel, în sudul ţării, unde un atac cu maşină-capcană s-a soldat cu cel puţin 12 morţi.

În ciuda violenţelor, ONU a trimis un convoi umanitar către o zonă rebelă asediată de la periferia Damascului, a anunţat joi, la Geneva, un purtător de cuvânt. „Am reluat distribuirile de ajutoare din cauza imperativului umanitar care cere (…) furnizarea unei asistenţe chiar şi în situaţia cea mai dificilă”, a declarat Jens Laerke, un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Camioane cu ajutoare umanitare distruse de raiduri în provincia Alep. 12 persoane și-au pierdut viața

În zilele următoare, ONU speră să poată trimite alte convoaie umanitare către zone asediate din Siria, în care trăiesc aproape 600.000 de oameni, a adăugat el.

Armistiţiul, rezultatul unor negocieri-maraton între secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, s-a prăbușit luni, când armata siriană a anunţat sfârşitul unei săptămâni de încetare a confruntărilor armate. La scurt timp, confruntările armate au fost reluate pe toate fronturile.

Secretarul general al Onu Ban Ki-moon a avertizat că de-acum „totul poate bascula într-o parte sau în cealaltă” în Siria. În acest timp, La New York, au loc noi discuții privind un nou armistițiu.  Kerry şi Lavrov și-au multiplicat contactele, în pofida unei atmosfere glaciale, miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, mai scrie AFP.

La Geneva, emisarul special al ONU pentru Siria Staffan de Mistura şi-a exprimat dorinţa de a începe „în aceste săptămâni viitoare” negocieri „directe” între părţile siriene în conflict şi a îndemnat la un nou armistiţiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News