„Avem un nou Parlament, dar sprijinul nostru pentru Ucraina nu trebuie să fie diminuat”, a declarat eurodeputatul Andrzej Halicki, membru al Partidului Popular European (PPE), cel mai important grup politic din noul Parlament European.
Potrivit eurodeputatei spaniole Iratxe Garcia Perez, reprezentată a grupului Socialiști și Democrați (S&D), „sprijinul UE pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe un singur principiu, acela al respingerea folosirii forţei în relaţiile internaţionale”.
Garcia Perez a subliniat că ucrainenii au ales independenţa, libertatea şi democraţia şi au decis că viitorul lor este în UE. Eurodeputata spaniolă a criticat iniţiativele premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE. În intervenţia sa, ea i-a numit „Falşii Patrioţi” pe eurodeputaţii din grupul politic intitulat „Patrioţi pentru Europa”.
Jordan Bardella: „Nu putem lăsa Rusia să încalce suveranitatea Ucrainei”
În numele grupului „Patrioţi pentru Europa”, șeful partidului francez de extremă-dreapta Rassemblement national, Jordan Bardella, a menţionat: „Am spus clar că nu putem lăsa Rusia să încalce suveranitatea Ucrainei”.
Eurodeputatul polonez Joachim Brudzinski, din partea Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a apreciat că „doar victoria Ucrainei va duce la înfrângerea lui Putin”, în timp ce „înfrângerea Ucrainei va aduce trupele ruse la frontierele noastre”. El a subliniat că UE nu trebuie să dea dovadă de naivitate în legătură cu ambiţiile Rusiei, ţară care „trebuie trasă la răspundere pentru crimele sale”.
„Trebuie să o spunem clar: există un singur agresor, Rusia, şi doar o parte agresată, Ucraina, în acest război. Putin încearcă să ne destabilizeze continentul. Nu trebuie să cedăm în faţa unora ca Viktor Orban, care nu are niciun mandat să vorbească în numele UE”, a afirmat și eurodeputata franceză Valerie Hayer, în numele grupului politic liberal Renew. Hayer a insistat că mesajul UE pentru ucraineni trebuie să fie unul de „sprijin până la victoria finală”.
Europarlamentarul german Sergey Lagodinsky, din grupul Verzilor, a remarcat că prima rezoluţie a UE de după izbucnirea războiului în Ucraina, adoptată cu peste doi ani în urmă, a fost „un moment de unitate reală” a blocului comunitar. „Sprijinul UE pentru Ucraina trebuie să fie efectiv, va trebui să investim mai mult în muniţii, în apărare antiaeriană şi să îi ajutăm pe ucraineni să se înarmeze”, a subliniat el.
În numele grupului Stângii, germanul Martin Schirdewana a susținut că „UE eşuează în iniţiativele sale diplomatice”. În opinia sa, răspunsul la războiul din Ucraina „nu constă în mai multe arme, ci in consolidarea instituţiilor internaţionale”.
Rene Aust, eurodeputat german din grupul Europa Naţiunilor Suverane, a susţinut că, „începând din 2022, această strategie a UE (susținere militară pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei – n.r.) nu a schimbat nimic”. „Dacă vrem rezultate diferite, trebuie să avem o abordare diferită”, a adăugat el.
O nouă rezoluție de susținere a Ucrainei
Pe de altă parte, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție de susținere a Ucrainei. Potrivit Ukrainska Pravda, 495 din cei 679 de eurodeputați prezenți în plen au aprobat textul rezoluției, care reafirmă sprijinul pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
Rezoluția conține îndemnuri la continuarea asistenței militare, financiare și de altă natură pentru Ucraina, susținerea aderării la UE și utilizarea activelor rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei din cauza declanșării războiului.
Separat, rezoluția condamnă bombardamentul efectuat de ruși asupra spitalului Ohmatdet din Kiev și atacurile hibride ale Kremlinului împotriva UE. În plus, eurodeputații denunță vizita lui Orban la Moscova sub pretextul unei „misiuni de pace”, precizând că premierul ungar „nu a reprezentat UE“ și s-a dedat unei „încălcări flagrante a tratatelor UE și a politicii externe comune”.