Companiile americane din domeniul apărării, precum Lockheed Martin, General Dynamics și altele, se așteaptă ca comenzile existente, pentru sute de mii de proiectile de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot și înmulțirea comenzilor pentru vehicule blindate, care urmează să fie livrate în lunile următoare, să le susțină creșterea rezultatelor financiare în trimestrele viitoare.
La sfârșitul anului trecut au fost semnate noi contracte pentru aprovizionarea directă a Kievului – sau pentru suplimentarea armelor americane trimise Ucrainei -, iar acum veniturile se îndreaptă către marii contractori din domeniul apărării. Lockheed, General Dynamics și RTX au raportat rezultate mai bune decât se așteptau în ultimele zile, iar directorii se așteaptă ca atât conflictul din Ucraina, cât și războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas să stimuleze cererea de armament pe termen scurt.
„Am trecut de la 14.000 de obuze (de artilerie) pe lună la 20.000 foarte repede. Lucrăm înainte de termen pentru a accelera această capacitate de producție până la 85.000, chiar până la 100.000 de obuze pe lună”, a declarat miercuri Jason Aiken, directorul financiar al General Dynamics, în cadrul unei convorbiri telefonice cu analiștii de pe Wall Street.
„Și cred că situația din Israel nu va face decât să pună o presiune în creștere asupra acestei cereri”, a adăugat Aiken.
Unitatea Combat Systems din cadrul companiei General Dynamics, care produce vehicule blindate, tancuri și artileria pe care o folosește Ucraina, și-a văzut veniturile crescând cu aproape 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.
RTX, care produce rachete AMRAAM folosite în Ucraina, a precizat, în cadrul conferinței de marți cu analiștii de pe Wall Street privind rezultatele financiare, că a primit comenzi în valoare de 3 miliarde de dolari după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022 – comenzi care sunt legate de refacerea stocurilor de război ale Ucrainei și ale SUA -, iar compania se așteaptă să încaseze și mai mult.
Vânzările din trimestrul al treilea pentru segmentul de sisteme de apărare al Northrop Grumman au crescut cu 6% datorită cererii ridicate de muniție și motoare de rachetă utilizate în sistemele de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), care joacă un rol crucial în susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva forțelor ruse.
Acest lucru face parte dintr-o tendință globală, notează Reuters. Compania suedeză Saab și-a majorat joi perspectivele de vânzări pentru întregul an, pe fondul cererii puternice în domeniul apărării, iar compania germană Rheinmetall a anunțat că profitul din trimestrul al treilea a crescut datorită cererii puternice de arme și muniții.
În cadrul celei mai recente solicitări de noi fonduri (106 miliarde de dolari) pentru Ucraina, Israel, regiunea Indo-Pacific și aplicarea legii la frontieră, președintele american Joe Biden a declarat, pe 20 octombrie, că o parte din cererea suplimentară va merge către companiile care completează producția de arme americane trimise în străinătate. Biden a menționat rachetele Patriot fabricate în Arizona și „obuzele de artilerie fabricate în 12 state din țară”, menționând Pennsylvania, Ohio și Texas.
Directorii mai multor firme din domeniul apărării prezenți la o expoziție comercială recentă au avertizat că lipsa forței de muncă calificate și problemele legate de lanțul de aprovizionare continuă să împiedice capacitatea companiilor de a onora comenzile.
„Lanțul de aprovizionare, ca să fiu complet sincer cu dumneavoastră, rămâne – și cred că ne așteptăm să rămână – fragil”, a declarat Aiken, de la General Dynamics, în timp ce compania a anunțat că își reduce prognoza pentru livrările din 2023 de avioane de afaceri. „Nu cred că se va reveni la ceea ce am văzut înainte de pandemie în viitorul apropiat”, a precizat el.
Lockheed a anunțat pe 17 octombrie că întreruperile de aprovizionare și de forță de muncă afectează divizii precum cea aeronautică, care produce avionul de luptă avansat F-35, din cauza necesității de ansambluri de procesoare, motoare pentru rachete, piese turnate și forjate.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Alex.59 • 29.10.2023, 12:48
Păi toate armele, muniția și echipamentele trebuie vândute, că altfel "ruginesc" în depozite și...bye-bye profit..!
DMV75 • 29.10.2023, 12:42
Reteta este simpla…Creeaza un conflict, de obicei cu motive care prind la o poulatie tot mai putin educata, apoi in numele democratiei incepe cheltuirea banilor. Bani luati tot din buzunarele populatiei prin taxe si impozite. Ce conteaza ca se inbogatesc doar cateva companii si populatia saraceste? Sau ca politicienii sunt sustinuti de banii acelorasi companii? A pus vre-un politician problema unui referendum inainte de cheltuirea banilor publici? Acestea sunt Statele Ipocrite ale Americii...
VolodimirZelenski • 30.10.2023, 18:54
DMV75 • 29.10.2023, 12:42
Reteta este simpla…Creeaza un conflict, de obicei cu motive care prind la o poulatie tot mai putin educata, apoi in numele democratiei incepe cheltuirea banilor. Bani luati tot din buzunarele populatiei prin taxe si impozite. Ce conteaza ca se inbogatesc doar cateva companii si populatia saraceste? Sau ca politicienii sunt sustinuti de banii acelorasi companii? A pus vre-un politician problema unui referendum inainte de cheltuirea banilor publici? Acestea sunt Statele Ipocrite ale Americii...
Motivele au prins foarte bine la tine, care faci parte din "poluatia needucata". Sa-si mareasca profiturile cu 1000%, sa avem arme si sa va invingem pe campul de lupta mai ceva decat aliatii pe nazisti in WW2.