Mai exact, elicopterele americane de atac Apache au fost criticate pentru vulnerabilitatea lor la drone și rachete portabile. În schimb, armata sud-coreeană are în vedere înlocuirea mortierelor sale de 81 mm cu drone, ținând cont de noile tendințe de război.

Contractul ar putea fi anulat

Un oficial militar a spus pentru sursa citată că „Ministerul Apărării, Armata și Agenția pentru Programe de Apărare au început o revizuire cuprinzătoare, inclusiv reducerea numărului de elicoptere Apache achiziționate”.

Conform acestuia, analizată este și utilitatea acestor aeronave, având în vedere evoluția sistemelor de arme fără pilot.

Același oficial a mai precizat că este puțin probabil ca armata Coreei de Sud să mai cumpere toate cele 36 de aeronave, menționând că „există posibilitatea anulării complete a deciziei”.

Elicopterul Apache, supranumit „ucigașul de tancuri”, este considerat drept cel mai puternic din lume. Primul lot de 36 astfel de aeronave a fost achiziționat în urmă cu șapte ani, iar în acest an armata sud-coreeană urma să cumpere alte 36. 

„Este momentul ca armata noastră să reevalueze achiziția costisitoare”

Totuși, după o serie de atacuri în care elicopterele nu și-au dovedit „utilitatea” au fost ridicate întrebări cu privire la necesitatea cheltuirii a 70% din bugetul anual al armatei pe aceste aeronave.

Achiziția a 36 de avioane a fost inițiată în timpul administrației Moon Jae-in, ca parte a „Planului de Operațiuni Ofensive” al fostului ministru al Apărării, Song Young-moo. Planul prevedea utilizarea aeronavelor pentru a desfășura trupe speciale în Phenian, în caz de război.

Totuși, planul a fost abandonat. 

„În contextul necesității unei forțe avansate bazate pe drone de atac, este momentul ca armata noastră să reevalueze achiziția costisitoare de elicoptere de atac, conform planului anterior”, a spus deputatul Yoo Yong-won din Partidul Puterii Poporului.

Amintim faptul că Statele Unite au aprobat în cursul lunii august a acestui an vânzarea către Coreea de Sud a 36 de elicoptere Apache, în valoare de  3,4 miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News