Mișcarea Cinci Stele (M5S), cel mai mare partid din guvernul de uniune națională al premierului italian Mario Draghi, se rupe în două, după ce liderii săi s-au certat pe tema războiului din Ucraina și a sprijinului militar acordat Kievului de către Roma.

Ministrul de externe, Luigi Di Maio, una dintre cele mai proeminente figuri ale M5S, a susținut ferm sprijinirea Ucrainei și implicit furnizarea de arme, în acord cu aliații din NATO și UE. Însă liderul partidului, Giuseppe Conte, fostul premier, a adoptat o poziție critică, susținând că înarmarea Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul.

Tensiunile au ajuns la apogeu marți seara, când Di Maio a anunțat că părăsește gruparea și că ia cu el cel puțin 60 dintre cei 227 de parlamentari, pentru a forma un nou grup parlamentar pro-guvernamental.

Deși scindarea M5S nu lovește imediat în stabilitatea guvernului Draghi, există speculații că Giuseppe Conte ar putea, în cele din urmă, să-și scoată aripa mai radicală a partidului din coaliția de guvernare.

Mișcarea antisistem M5S a câștigat alegerile din 2018, atrăgând votul italienilor nemulțumiți cu o retorică împotriva elitelor politice și a birocraților UE. Dar, după patru ani la putere, partidul, încă cel mai mare din parlament, s-a prăbușit în sondaje.

Implozia evidențiază modul în care războiul din Ucraina agită politica în Italia, care a menținut în mod tradițional legături bune cu Rusia, are tendințe pacifiste – încurajate în mod activ de Biserica catolică – și este suspicioasă față de rolul Washingtonului pe scena internațională.

De la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, instalat în funcția de prim-ministru pe fondul unei crize politice anul trecut, a resetat însă politica externă italiană, arătând puțină simpatie pentru Moscova și susținând o acțiune coordonată a UE pentru sprijinirea Ucrainei.

Pe măsură ce conflictul se prelungește, abordarea fermă a lui Draghi devine însă o problemă internă din ce în ce mai delicată pentru partidele din coaliția sa eterogenă, care include alături de M5S vechiul Partid Democrat, de centru-stânga, și formațiunea dreptei radicale naționaliste și xenofobe Liga.

„Opinia publică nu coincide cu cea a guvernului”, a explicat pentru Financial Times Daniele Albertazzi, profesor de politică la Universitatea din Surrey. „Cea mai mare parte a opiniei publice nu este pro-Putin și pro-Rusia, dar este foarte sceptică în ceea ce privește motivele NATO”, a adăugat acesta.

Situația este cu atât mai complicată, cu cât războiul are consecințe economice resimțite din plin de italienii confruntați cu creșterea costurilor de trai.

Popularitatea M5S s-a erodat puternic în ultimii ani, pe măsură ce acesta a încercat să facă tranziția de la o mișcare de protest la un partid de guvernare. Sondajele arată că gruparea este susținută acum de mai puțin de 15% din electorat – în scădere dramatică de la aproape 33%, în 2018. La alegerile locale, M5S a pierdut controlul asupra multor administrații din orașe-cheie în alegerile locale, inclusiv Roma.

Alessandro Marrone, director al programului de apărare la Institutul de Afaceri Internaționale din Roma, a explicat că războiul din Ucraina a pus și mai multă presiune asupra grupării, din care fac parte activiști influențați de tradiția pacifistă și antiamericană a Italiei.

„Mișcarea Cinci Stele a devenit din ce în ce mai mainstream în ultimii patru ani, cu o poziție mai europenistă și pro-atlantică, dar o parte din ea rămâne sceptică în această privință”, a spus el.

M5S nu este singurul grup populist din coaliția lui Draghi care se confruntă cu o erodare vizibilă. Partidul Liga, al lui Matteo Salvini – care a avut legături oficiale cu partidul Rusia Unită, aliat al președintelui rus Vladimir Putin – luptă și el pentru a rămâne relevant pe partea dreaptă a spectrului politic. Liga, care a fost la guvernare alături de M5S, după care a ieșit, numai pentru a se alătura guvernului de uniune națională, a scăzut și el în sondaje, de la 30% la 15%.

De dificultățile celor două mișcări populiste beneficiază Fratelli dItalia (FDI), conduși de abila politiciană Giorgia Meloni. Gruparea care își are rădăcinile în politica post-fascistă a profitat de faptul că este singurul partid parlamentar din afara guvernului.

FDI a ajuns la 22% în sondaje în ultimele luni, cu puțin în fața Partidului Democrat, care este creditat și el cu susținerea a peste 20% dintre alegători.

În vreme ce Salvini va participa cel mai probabil la alegerile de anul viitor într-o alianță cu partidul lui Meloni, viitoarea direcție a M5S este neclară.

„Cinci Stele este în descompunere”, a declarat Albertazzi. „Nu știu încotro se îndreaptă, nu știu cine vor să fie. Electoratul poate vedea acest lucru – și pas cu pas, ei dispar”, a concluzionat expertul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News