Peste 1.900 de oameni au murit de sâmbătă, 7 octombrie, de când gruparea teroristă Hamas a atacat Israelul. Până acum, potrivit BBC, au fost cel puțin 900 de morți în Fâșia Gaza, controlată de organizația palestiniană Hamas, și alte peste 1000 de decese de partea israeliană.
„Pe scurt, serviciile de informații (din Israel, n.r.) au adormit, dar, în mare măsură, acest lucru se explică prin poziția guvernului”, a spus Samy Cohen, cercetător la Institutul de Studii Politice din Paris și președinte al Asociației franceze pentru studii israeliene, într-un interviu recent pentru publicația The Conversation. Cohen este autorul mai multor volume despre Orientul Mijlociu, printre care: „Porumbei printre șoimi: Luptele mișcărilor israeliene pentru pace” și „Israel, o democrație fragilă”.
„În primul rând, a existat un eșec al serviciilor de informații. Până acum, serviciile de securitate internă ale Israelului, Shabak, erau foarte bine informate cu privire la situația din Fâșia Gaza. Evident, recent, nu mai aveau surse în interiorul Hamas”, a răspuns politologul, întrebat de ce a fost luat Israelul prin surprindere când i-a atacat Hamas.
Acesta a amintit însă că jurnaliștii au transmis, în ultimele luni, că mulți membri Hamas se antrenau pe motociclete și învățau să piloteze avioane ușoare. Dar asta nu a părut să fie un semnal de alarmă pentru serviciile israeliene, a mai subliniat expertul.
Tradiția eșecului
„Eșecurile serviciilor de informații se datorează unor eșecuri politico-militare ale țării. Să luăm drept exemplu Războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani. Serviciile de informații israeliene aveau o mulțime de indicii că Egiptul era pe cale să atace”, a mai explicat Samy Cohen. „Dar liderii politici nu au vrut să creadă acest lucru, pentru că erau prinși într-o narațiune strategică conform căreia Egiptul era mult prea slab pentru a îndrăzni să atace”.
Politologul a menționat, între altele, că premierul Benjamin Netanyahu poartă la rândul său o responsabilitate pentru impresia generală din societate și din sfera serviciilor de informații cu privire la gruparea teroristă. Netanyahu a afirmat că Hamas nu reprezenta un pericol major pentru Israel și că era necesar să se mențină prezența sa în Fâșia Gaza pentru a convinge societatea israeliană și comunitatea internațională că nu există un partener pentru pace. Din cauză că societatea palestiniană era împărțită între teroriștii Hamas și partidul Fatah, care controlează celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania (West Bank). Cu toate astea, expertul nu crede că actualul premier își va pierde puterea în viitorul apropiat.
„Netanyahu a permis ca Hamas să primească bani, și-a dat acordul ca aproximativ 20.000 de locuitori din Gaza să meargă să lucreze în Israel și să aducă bani în Fâșia Gaza, astfel încât viața sub Hamas să fie cel puțin suportabilă”, a mai adăugat politologul.
„Pe scurt, serviciile de informații au adormit, dar, în mare măsură, acest lucru se explică prin poziția guvernului”, a concluzionat Samy Cohen.
„Hamas nu este o armată care poate fi învinsă pe câmpul de luptă”
Luptătorii Hamas au luat cel puțin 150 de ostatici israelieni, conform New York Times. Politologul a explicat și cum s-a ajuns aici. Unitățile militare din jurul Gaza erau puține, pentru că cele mai multe se aflau în Cisiordania. Guvernul israelian s-a preocupat de siguranța celor din comunitățile israeliene de acolo, pentru că fac parte din electoratul prioritar.
„În prezent, Hamas nu este interesată să negocieze eliberarea ostaticilor. Ar putea exista negocieri, dar nu pentru o perioadă foarte lungă. Între timp, acești ostatici vor fi împrăștiați în toată Gaza, obligând armata israeliană să fie atentă de fiecare dată când decide să bombardeze o zonă”, a mai explicat Samy Cohen.
Premierul Netanyahu a declarat că vrea să formeze un guvern de uniune națională, după cum a scris și Libertatea. Politologul consideră însă că ar fi complicat. (Guvernul s-a format pe 11 octombrie, în cele din urmă). Mai ales că prim-ministrul face promisiuni imposibil de îndeplinit, și anume că va distruge organizația teroristă.
„Hamas nu este o armată care poate fi învinsă pe câmpul de luptă. Este o organizație paramilitară descentralizată, cu luptători care se ascund în tuneluri. Sunt foarte greu de eliminat”, a argumentat Cohen. Acesta a mai spus că forțele aeriene israeliene nu vor fi suficiente. Iar dacă Israelul ar intra cu tancurile în Gaza, ar fi, fără îndoială, mult mai multe victime de ambele părți.
Israelienii nu mai cred în posibilitatea păcii
Despre pace nu se mai vorbește, a precizat politologul. „Nici măcar cea mai moderată populație israeliană nu mai crede în posibilitatea păcii. Au văzut imaginile cu masacrele comise de Hamas pe 7 octombrie și au văzut palestinienii din Cisiordania sărbătorind acest carnagiu”.
Acesta a dat și exemplul unei prietene de-ale sale, care milita de câteva decenii pentru pace. Iar de această dată și-a pierdut orice speranță că ar putea fi obținută.
„Dacă până și astfel de persoane renunță, vă puteți imagina starea celorlalți. Ne așteaptă niște ani foarte întunecați”, a încheiat Samy Cohen. „Nu va mai fi cale de întoarcere”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Danics68 • 13.10.2023, 15:18
O sinteza foarte relevanta ce cuprinde toate aspectele importante. Atentia politicienilor si a opiniei publice trebuie sa se focuseze pe limitarea confruntarilor militare. Escaladarea conflictului va conduce la declansarea unui nou razboi mondial.