„Nu mă las intimidat! Doamna primar Firea, aveţi cumva impresia că oraşul Bucureşti e proprietatea dumneavoastră? Îmi recomandaţi „să mă mut din Bucureşti” dacă nu îmi convine faptul că oraşul este unul extrem de poluat şi care generează deşeuri, aşa cum am atras atenţia”, scrie ministrul Mediului pe rețeaua de socializare.
Afirmaţia vine în contextul în care Gabriela Firea i-a spus că ar trebui să se mute din București, dacă nu îi place acest oraş, după ce ministrul i-a reproşat că nu a luat măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.
Costel Alexe vine chiar și cu unele recomandări pentru edilul Capitalei.
1. Mutați-vă dumneavoastră ÎN București! Dumneavoastră locuiți în
județul Ilfov. Poate dacă ați locui efectiv în București v-ar păsa mai
mult de traficul infernal și de poluare.
2. Rețineți asta,
stimată doamnă: Bucureștenii pur și simplu „inhalează otravă”. Asta este
poluarea: Otravă lentă. Aveați timp să faceți ceva pentru a combate
poluarea din Capitală fiind primar „de doar trei ani și jumătate”. Nu
doar că nu ați reușit, dar problemele s-au agravat în mandatul
dumneavoastră.
3. Înțeleg faptul că aveți nevoie să vă certați cu cineva – cu premierul Orban, cu mine, cu opoziția din Consiliul General – ca să vă victimizați și să acoperiți faptul că Bucureștiul e sufocat și are mai multe probleme decât înainte de mandatul dumneavoastră”, a afirmat ministrul Mediului.
De asemenea, Costel Alexe îi recomandă Gabrielei Firea să „lase capul jos, să se certe mai puţin şi să muncească mai mult pentru rezolvarea problemei.
„Nu mai bine lăsaţi dumneavoastră declaraţiile bombastice şi ţâfnoase şi vă apucaţi de treabă?”, a spus acesta.
Astăzi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a revenit – tot printr-o postare pe Facebook – și l-a invitat joi pe ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, la o reuniune de lucru pe tema combaterii poluării. Invitația a fost făcută prin intermediul unei scrisori deschise, a precizat ea.
„Vă invităm să participaţi la o reuniune de lucru, vineri, 10 ianuarie 2020, ora 13,00, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti (…) pentru a discuta despre măsurile dedicate combaterii poluării aprobate în ultimii trei ani şi stadiul implementării acestora, împreună cu reprezentanţii Primăriei Capitalei, ai primăriilor de sector şi ai instituţiilor cu atribuţii în combaterea poluării”, se arată în scrisoarea deschisă pe care Firea i-a adresat-o ministrului Mediului.
„Aţi lansat în ultimele zile o serie de acuzaţii publice referitoare la faptul că autorităţile locale din Capitală nu ar făcut ‘nimic în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului şi combaterea poluării. Consider că sunteţi dezinformat şi, de aceea, doresc să vă pun la dispoziţie documentele şi argumentele care stau la baza activităţii Primăriei Capitalei în acest domeniu”, mai scrie aceasta.
Primarul general i-a amintit ministrului Mediului că Bucureştiul ocupă locul al patrulea în topul celor mai poluate oraşe din România, după Iaşi, Cluj, Braşov.
„Nu v-am văzut preocupat de acţiunile autorităţilor locale din primele trei municipii ca grad de poluare din Romania. Aţi sărit direct la locul patru, cu interesul dumneavoastră. Poate nu ştiţi că în Capitală trăiesc, lucrează şi studiază 4 milioane de locuitori, iar Bucureştiul este tranzitat zilnic de un milion şi jumătate de autoturisme, câteva sute de mii din alte judeţe ale ţării”, a menţionat Firea, în scrisoarea deschisă pe care a postat-o pe Facebook.
Totodată, a avut și un mesaj ironic la adresa minitrului, spunând că „atunci când vrea, știe să aibă rezultate”.
„Presa a semnalat că în 2011 domnul Alexe – cel sufocat doar de București – a tocat 350.000 euro din fonduri europene, într-o firmă de apartament, pentru protejarea unor specii de șerpi veninoși sau/și a unor animăluțe, cum ar fi: croitorul marmorat, popândăul european, șoarecele săritor de stepă!!!”
Ea a adăugat că ar dori să afle care sunt legile, reglementările şi măsurile pe care ministrul le va întreprinde, la nivel naţional, pentru a combate poluarea, în marile oraşe, având în vedere că are o responsabilitate nu doar în a sesiza anumite probleme, ci şi a le rezolva concret.
„Ministerul Mediului realizează politica la nivel naţional în domeniile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii”, a completat Gabriela Firea.
Ea a susţinut că, de la preluarea mandatului, a fost permanent preocupată de necesitatea de a acţiona pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi a reducerii poluării.
„Pericolul poluării datează din 2008, primele semnale de la Bruxelles privind un posibil infringement datând din 2010. Pe perioada mandatului primarului general interimar din partea PNL, Răzvan Sava, nu s-a luat nicio măsura pentru combaterea poluării”, a mai afirmat Firea.