Romprest a trimis astăzi o nouă notificare către Primăria Sectorului 1, prin care avertizează că îşi va diminua şi programul de salubrizare, şi pe cel de deszăpezire.
Motivul este că primăria nu a respectat un protocol semnat în urmă cu o săptămână, în care se angaja să plătească firmei de salubritate peste 8 milioane de lei, datorie aferentă serviciului de deszăpezire din iarna trecută, şi să aloce bugetul pentru campania de deszăpezire din această iarnă.
Protocolul semnat vineri, 12 noiembrie, avea scopul de a asigura salubrizarea sectorului pentru următoarele şase luni. În plus, potrivit documentului, „părţile convin de comun acord […] ca până la data de 19.11.2021 să adopte un act adițional pentru serviciile de deszăpezire aferente iernii 2021-2022“
Cum datoria nu a fost plătită, Romprest a anunţat că „va relua prestarea programelor de salubrizare diminuate“ şi că „va asigura exclusiv activitatea manuală de curăţare a zăpezii şi a gheţii, care va fi prestată în baza unui program drastic diminuat, având în vedere lipsa totală a finanţării. Acest program va cuprinde exclusiv operaţiunea manuală de curăţare a zăpezii şi a gheţii“.
Potrivit documentului, dacă vrea să evite această situaţie, Primăria Sectorului 1 mai are la dispoziţie cinci zile pentru a achita datoria, până pe 24 noiembrie.
Promisiunea făcută de Clotilde Armand
Edilul sectorului 1 a dat asigurări, la începutul săptămânii, că situația va fi deblocată. „Suntem în pline negocieri privind tarifele de deszăpezire şi vom anunţa public rezultatul acordului. Vrem să asigurăm că sectorul 1 nu rămâne fără serviciile de deszăpezire“, declara Clotilde Armand, pentru Libertatea.
Declaraţia venea pe fondul unei alte notificări trimise de firma de salubrizare Romprest, prin care anunţa administraţia că nu va mai trimite niciun utilaj pentru curăţarea străzilor de zăpadă în această iarnă pentru că primăria nu a alocat niciun ban pentru deszăpezire şi nici nu a plătit facturile de iarna trecută, în valoare 8 milioane de lei.
Romprest: „Nu avem bani“
Până vineri, 19 noiembrie, nu au fost inițiate discuții între primărie și Romprest.
„N-am mai avut discuţii. Aşteptăm o decizie, pentru că până acum am văzut doar comunicate care nu sunt conforme cu realitatea“, arată Bogdan Adimi, directorul adjunct al companiei de salubrizare Romprest.
Nu avem bani. Nu putem să mai muncim încă un an pe gratis.
Bogdan Adimi, Romprest:
Viceprimar USR: Cum să negociem fără bani în buzunar?
Viceprimarul USR Oliver Păiuşi susţine că primăria ar avea, de fapt, bani pentru a debloca negocierile cu Romprest, doar că nicio sumă nu poate fi alocată fără o rectificare bugetară la nivelul instituţiei.
Anul acesta am avut cele mai mari încasări din istoria primăriei. Bani există, dar, practic, sunt bani virtuali. Nu avem cum să-i accesăm fără rectificare bugetară. Ştim că nu va fi o negociere simplă, dar cum să pornim vreun demers fără bani în buzunar?
Oliver Păiuși:
Consilierii PNL și PSD au respins de 6 ori proiectului de rectificare bugetară înaintat de echipa primarului. Ultima oară, pe 9 noiembrie. Liberalii o acuză pe Clotilde Armand că nu ține cont de proiectele pe care dorește să le realizeze PNL în sector.
Viceprimarul PNL Ramona Porumb susţine că banii pentru deszăpezire ar fi trebuit alocaţi încă de la începutul anului, atunci când s-a întocmit bugetul anual.
„Problema nu e rectificarea. Problema e că, la începutul anului, când trebuia bugetat acest serviciu, nu s-a ţinut cont de cheltuielile din anul trecut, iar suma pe care primăria a prevăzut-o este aproape jumătate din suma alocată în 2020“, arată Ramona Porumb.
Probleme şi la plata burselor şi a Centrului de Vaccinare de la Romexpo
Oliver Păiuşi susţine însă că, la nivelul primăriilor, este o practică obişnuită ca serviciile de deszăpezire să nu fi incluse în bugetul întocmit la începutul anului, ci la rectificarea bugetară din toamnă.
Potrivit acestuia, nu doar planurile cu privire la deszăpezirea străzilor din sector sunt blocate de procedura administrativă: „În acest moment, avem mari probleme cu şi cu plata burselor şi a personalului de la cel mai mare centru de vaccinare din ţară, aflat la Romexpo, unde deja am acumulat datorii de peste 2 milioane de lei“.
„Au zis clar: nu ne place de doamna primar, nu vă votăm bugetul“, explică Păiuși.
„Nu consider că blocăm absolut nimic, doar am avut nişte cerinţe clare, cu privire la acest buget, ce trebuie alcătuit într-o formă care să respecte şi prevederile Curţii de Conturi, care a constatat probleme mari în ultimul raport“, susţine viceprimarul PNL Ramona Porumb.
Consilieriii locali încă nu au fost convocaţi pentru următoarea şedinţă de consiliu, când rectificarea bugetară ar putea fi luată din nou în dezbatere.
După rectificare, negocieri
Chiar şi în cazul în care consilierii vor cădea de acord asupra rectificării bugetare, aceasta nu e o condiţie suficientă pentru a încheia contractul de deszăpezire cu firma de salubritate.
Explică viceprimarul Oliver Păiuşi: „Există un ordin al Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care ne obligă şi pe noi, şi pe salubrist, să trecem de la calculul pe oră la calculul pe metru pătrat. Acest ordin este de natură să schimbe tariful pentru deszăpezire, aşa că va fi nevoie de noi negocieri. Tarifele trebuie prinse într-o nouă hotărâre de consiliu local“.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro