Circa 60.000 de soldati din diferite sectoare ale armatei se afla in Turcia si in zona Golfului Persic. In urmatoarele saptamani, numarul fortelor stationate in regiiune ar putea depasi 100.000 de persoane, deoarece secretarul american al apararii urmeaza sa semneze noi ordine de deplasare de trupe, care ar putea viza, conform unui oficial din cadrul armatei, Divizia I de Cavalerie si 101 Aeropurtate. Doua brigazi ale Diviziei III de Infanterie, cu baza in Georgia, au fost imbarcate, urmand sa ajunga in Golf. Razboiul ar putea incepe la 27 ianuarie, cand Hans Blix va raporta Consiliului de Securitate daca Irakul se conformeaza Rezolutiei 1.441 a Natiunilor Unite privind dezarmarea.
Strategii militari considera luna februarie ca fiind momentul optim pentru inceperea unui atac, datorita conditiilor meteorologice. Generalul Tommy Franks, seful Comandamentului central american de la Tampa, alcatuieste o forta de circa 250.000 de oameni. Intre 60.000-80.000 de trupe terestre vor intra, in prima faza, in Irak, dupa loviturile aeriene care vor dura mai putin de zece zile, conform oficialilor americani.
Campania va include lovituri rapide, destinate distrugerii comandamentului lui Saddam si deteriorarii grave a liniilor de comunicatie cu trupele, dintre care mare parte se crede ca se vor alatura americanilor.
Loviturile aeriene si atacurile la sol ar putea incepe noaptea. De la razboiul din Golf din 1991 armata si-a imbunatatit dispozitivele de vedere nocturna si senzorii care permit pilotilor de elicoptere si fortelor de la sol sa execute operatiuni pe intuneric. Putine armate straine, inclusiv cea a Irakului, pot sa rivalizeze cu aceasta abilitate nocturna.
In serviciul militar activ, Irakul are circa 400.000 de soldati, aproape jumatate din efectivele din 1991. Cele mai periculoase pentru fortele de coalitie sunt cele sase divizii ale Garzii Republicane si cele patru brigazi ale Garzilor Republicane Speciale, care asigura paza lui Saddam Hussein. Aceste unitati sunt mentinute la cele mai inalte standarde posibile, dar nu ajung la nivelul fortelor SUA. Forta aeriana a Irakului este dezordonata, iar apararea antiaeriana nu ajunge la nivelul pe care-l avea in urma cu 12 ani. O mare parte a apararii antiaeriene a fost distrusa in 1991, iar sanctiunile care au fost instituite impotriva Bagdadului au impiedicat refacerea acesteia. Cu toate acestea, o sursa din cadrul fortelor aeriene a informat ca exista 60 de dispozitive antiaeriene amplasate in afara zonelor de interdictie aeriana din nordul si sudul Irakului. “In 1991, Irakul avea cele mai bune sisteme de aparare antiaeriana din lume, mai bune decat cele ale NATO din momentul respectiv”, a declarat colonelul de aviatie John Warden, care a fost unul dintre cei care au planificat operatiunea aeriana Desert Storm. El a precizat ca nu este posibil ca irakienii sa produca mai multe pagube in randul fortelor aliate decat cele inregistrate in 1991.