„La orizonturi observăm chipul a ceea ce vom numi mai târziu Ucraina postbelică. În 2022 am rămas șocați de actele de genocid comise pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, ale căror proporții nu pot fi comparate cu războaiele din Balcani, dar pot fi comparate cu cel de-Al Doilea Război Mondial, câtă vreme, de pildă, doar la Mariupol au fost ucise zeci de mii de persoane”, spune Artem Oliinyk. El este director al Institutului de Relații Guvernamentale din Kiev și membru al Academiei de Științe Politice din Ucraina. 

Artem Oliinyk

„Nu mai este o operațiune locală, ci o catastrofă regională”

Oliinyk consideră că evenimentele cu cea mai mare încărcătură simbolică au fost apărarea Mariupolului, unde s-au dus bătălii în special la uzina Azovstal, sau luptele actuale de la Bahmut din regiunea Donețk. 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a încetat să se refere doar la Ucraina: minele navale au ajuns la litoralul Turciei și Bulgariei, iar rachetele au căzut în Republica Moldova și Polonia. Nu mai este o operațiune locală, ci o catastrofă regională, fiind implicate și state care erau din start neutre.

Politologul susține:

Războiul se mută treptat pe teritoriul Rusiei

Forțele Armate ale Ucrainei nu numai că au reușit să respingă atacul, dar au și eliberat 50% din teritoriile ocupate de Rusia după 24 februarie, amintește el.

„Eliberarea Hersonului, unicului centru regional ocupat de ruși după 24 februarie, loviturile cu dronele asupra Flotei de la Marea Neagră din Sevastopol și loviturile aeriene asupra aviației ruse strategice din adâncul Rusiei arată că de acum înainte războiul va avea loc și pe teritoriul rus, fiind vorba doar de ținte militare legitime”, povestește directorul Institutului de Relații Guvernamentale din Kiev.

„Avem nevoie de zeci de ani pentru refacere”

Politologul Artem Oliinyk arată că Ucraina a fost părăsită de circa 10 milioane de persoane, a fost distrusă infrastructura critică, rețelele electrice, au fost uciși zeci de mii de civili. 

„Noi nu avem niciun dubiu că vom învinge Rusia, însă refacerea Ucrainei va dura zeci de ani, inclusiv cu ridicarea unor orașe de la zero, care au fost șterse de pe fața pământului în urma bombardamentelor de artilerie asupra unor spații extinse, și nu împotriva unor ținte concrete”, consideră analistul politic de la Kiev. 

Politologul era la Kiev pe 24 februarie: „A urmat o adevărată explozie a patriotismului”

Analistul politic ucrainean povestește pentru Libertatea că războiul l-a găsit acasă, la Kiev, după ce s-a întors de la Conferința de securitate de la München.

Artem Oliinyk

„Acolo se vorbea întruna că vine războiul și eram cumva concentrat pe monitorizarea acestei situații. Eram printre cei care au urmărit mai întâi discursul șefului statului agresor de declanșare a războiului și apoi am auzit explozii la Kiev. Atunci nu mă gândeam la prognoze, ci la cum să rezistăm. A urmat o adevărată explozie a patriotismului și oamenii neînarmați opreau tancurile. A devenit clar că războiul nu se va termina cu înfrângerea noastră și cu o paradă victorioasă a Rusiei. Totuși, ne întrebam în primele zile ale războiului dacă va rezista capitala”, își aduce aminte ziua de 24 februarie politologul ucrainean Artem Oliinyk.

Crede că decizia de a invada Ucraina este o greșeală fatală a Rusiei

Directorul Institutului de Relații Guvernamentale din Kiev menționează că este imposibil ca, în câteva zile sau săptămâni, să ocupi un stat cu 600.000 de kilometri pătrați, cu o armată echipată și cu o societate de 40 de milioane de persoane.

„A fost cea mai mare greșeală a rușilor din perioada războaielor ruso-japonez din 1904-1905 sau crimeean. Spre deosebire de acele două războaie, consecințele actuale pentru Moscova vor fi catastrofale”, consideră politologul ucrainean. 

Moscova și Kievul – în două lumi diferite

Analistul politic de la Kiev arată că liderii ruși și cei ucraineni trăiesc în două lumi diferite. Kremlinul se laudă că și-a extins teritoriul și nu are de gând să se retragă din Ucraina, în timp ce Kievul anunță serios diverse campanii de eliberare a Crimeei. 

Rezultatul războiului este decis pe câmpul de luptă și nicio negociere de pace nu va schimba acest rezultat.

Artem Oliinyk consideră:

Cum va fi anul 2023? Puține semne de pace

„În Ucraina, toți speră că până în vara anului 2023 vor fi eliberate regiunile Zaporojie, Herson și Donețk. Tot în 2023, acțiunile militare cel mai probabil se vor extinde asupra Peninsulei Crimeea”, prognozează politologul, adăugând că armata rusă nu mai este capabilă să o oprească pe cea ucraineană, care dispune de echipamente moderne din Occident.  

În anul viitor vor urma, consideră el, alte încercări disperate ale Moscovei de a ocupa Kievul, însă fără niciun rezultat.

„Probabilitatea terminării războiului în 2023 este mai mare decât în 2022, însă nu observăm deocamdată pași concreți ai Kremlinului de a obține pacea pe cale diplomatică. De aceea, anul acesta ar putea să nu fie anul încheierii celui mai mare război după terminarea celei de-a doua conflagrații mondiale. Totul depinde de armata ucraineană”, conchide Artem Oliinyk.   

Urmărește-ne pe Google News