„Restul Ucrainei va rămâne liber”

James Stavridis, un amiral aflat în retragere, a răspuns sâmbătă la întrebările jurnalistului CNN Michael Smerconish.

Fostul comandant NATO consideră că Donald Trump ar putea impulsiona negocierile pentru a încheia războiul din Ucraina. Scenariul propus ar lăsa Rusiei 20% din teritoriul ucrainean, în timp ce restul țării ar rămâne democratic și liber.

„El ( Donald Trump – n.red.) va face presiuni pe ambele părți să vină la masa negocierilor și va ajunge ca la sfârșitul războiului din Coreea. Adică Putin, din păcate, în lumea reală va avea aproximativ 20% din Ucraina, partea pe care o deține în prezent, dar restul Ucrainei – 80%, toate aceste resurse, majoritatea populației, va rămâne democratic, liber”, a spus fostul comandant al NATO.

Donald Trump a afirmat anterior că, dacă ar negocia direct cu Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ar putea pune capăt războiului dintre cele două națiuni est-europene „în 24 de ore”.

James Stavridis a transmis că, dacă Trump poate pune capăt războiului Rusia-Ucraina în 24 de ore, „va fi primul care îl va vota pentru Premiul Nobelul pentru pace”.

El a adăugat că Ucraina va primi, de asemenea, „o cale către NATO, poate în trei-cinci ani”.

Întrebat de Newsweek cât ar putea dura negocierile după preluarea mandatului de către Trump, Stavridis a subliniat că „un acord negociat nu este ceva ce SUA poate impune, ucrainenii și rușii trebuie să cadă ei înșiși de acord asupra acestuia”.

„Crimeea a dispărut”

Un consilier al președintelui ales al SUA, Bryan Lanza, a declarat că administrația Trump va prioritiza pacea în Ucraina, nu recuperarea teritoriilor, printre care se numără și Crimeea.

Bryan Lanza, un strateg de lungă durată al Partidului Republican, a menționat pentru BBC că președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, i se va cere o „viziune realistă pentru pace”.

„Și dacă președintele Zelenski vine la masă și spune: «Ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea», ne arată că nu vorbește serios. Crimeea a dispărut”, a spus Lanza.

Însă echipa lui Trump l-a distanțat pe viitorul președinte de Lanza.

„Bryan Lanza a fost un contractor pentru campanie. El nu lucrează pentru președintele Trump și nu vorbește în numele său”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Planul de pace” al lui Trump pentru Ucraina

Donald Trump a afirmat de mai multe ori că, dacă va fi reales președinte, va pune capăt războiului din Ucraina în doar câteva zile sau chiar într-o singură zi.

Trump a susținut că poate realiza acest lucru chiar înainte de ceremonia de învestire din ianuarie 2025.

Pe 6 noiembrie, The Wall Street Journal a relatat că echipa de consilieri a lui Trump a propus mai multe variante ale unui plan pentru stabilizarea conflictului, care includ înghețarea actualei linii a frontului în Ucraina.

Una dintre propuneri presupune ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO pentru următorii 20 de ani.
Conform publicației, planul prevede, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate de aproximativ 1.300 km și retragerea Rusiei de pe 20% din teritoriul ucrainean ocupat.

Pe 7 noiembrie, s-a raportat că Biroul Președintelui Ucrainei și-a exprimat îndoielile cu privire la plauzibilitatea acestui plan.

„În general, putem spune că planurile reale ale președinților cu greu sunt anunțate în ziare. Și întotdeauna există o mulțime de intervenții rusești în ziare”, a comentat Dmytro Lytvyn, consilier al președintelui Ucrainei pentru comunicare.

The Economist a relatat că oficialii ucraineni iau în considerare două versiuni publice ale „planului de pace” propus de Donald Trump.

Separat, The Telegraph a indicat că planul lui Trump ar putea include desfășurarea de trupe europene și britanice într-o zonă tampon de 1.200 de kilometri, separând forțele ruse și ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News