Ordinul autorizează Departamentul Trezoreriei să restricționeze investițiile americane în trei sectoare: semiconductori și microelectronice, tehnologii cuantice și sisteme de inteligență artificială.

Administrația a afirmat că restricțiile se vor aplica pentru o serie de subseturi înguste ale celor trei domenii, dar nu a dat detalii specifice. Propunerea este în dezbatere.

Vizează sectoarele ce pot ajuta armata

Ordinul intenționează să prevină ca expertiză și capital american să ajute China să dezvolte tehnologii care pot sprijini modernizarea armatei Chinei și submina securitatea SUA.

Măsura vizează fondurile private de investiții, fondurile de capital de risc, companiile mixte și investițiile de la zero.

Biden, un democrat, a trimis o scrisoare Congresului SUA în care declară drept urgență națională amenințarea progresului făcut de țări precum China „în domenii tehnologice sensibile și produse critice pentru armată, spionaj, supraveghere și capabilități cibernetice”.

China, „îngrijorată grav”

China a anunțat joi că este „îngrijorată grav” despre ordin și își rezervă dreptul de a lua măsuri.

Ordinul afectează operațiunile normale și deciziile întreprinderilor și subminează comerțul internațional, conform Ministerului Chinez al Comerțului.

Acesta mai spune că speră ca SUA vor respecta legile economiei de piață și principiile competiției corecte și să se înfrâneze de la a afecta artificial schimburile și cooperarea internațioanlă și de la setarea de obstacole pentru recuperarea economiei mondiale.

Ministerul chinez de Externe spune că țara este „foarte nemulțumită” și că se opune insistenței cu care SUA introduc restricții pentru China.

Acesta îndeamnă SUA să ducă la îndeplinire promisiunea președintelui Joe Biden de a nu decupla SUA de China sau să obstrucționeze dezvoltarea economică a acesteia.

Proiectarea și producția de cipuri

Propunerea se concentrează pe investițiile în companii chineze care să dezvolte software pentru proiectarea de cipuri și unelte de producție pentru semiconductori.

Statele Unite, Japonia și Olanda domină aceste domenii.

  • În domeniul proiectării de cipuri, companiile americane Synopsys și Cadence Design Systems domină sectorul, în vreme ce mașinile cele mai performante de realizat cipuri sunt realizate de ASML din Olanda, alături de Tokyo Electron din Japonia și Applied Materials, Lam Research și KLA Corp din SUA.

Casa Albă a precizat că Biden s-a consultat cu aliații și a încorporat în document și răspunsuri din partea grupului G7 al celor mai dezvoltate state din lume.

„De prea mult timp, banii americani au ajutat la creșterea armatei chineze”, a spus Chuck Schumer, liderul democraților din Senatul American.

„Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investițiile americane nu merg pentru a finanța progresul militar chinez”, a mai spus acesta.

Reglementările vor afecta numai investițiile viitoare, nu și pe cele actuale, conform Trezoreriei SUA. Aceasta a anunțat însă că ar putea cere prezentarea tranzacțiilor anterioare.

Mișcarea ar putea duce la noi tensiuni între cele mai mari economii ale lumii.

70.000 de firme americane au investiții în China

Ambasada Chinei la Washington a afirmat că este „foarte dezamăgită” de măsură. Conform purtătorului său de cuvânt, peste 70.000 de companii americane fac afaceri în China.

Republicanii spun că ordinul are multe excepții, precum aplicarea doar pentru investiții viitoare, și nu este destul de agresiv.

Sectorul chinez de tehnologie a fost odinioară un magnet pentru investițiile fondurilor americane, dar a înregistrat un declin drastic după intensificarea tensiunilor geopolitice.

Anul trecut, investițiile fondurilor americane în China au fost de 9,7 miliarde de dolari, față de 32,9 miliarde de dolari în 2021, conform datelor PitchBook. Anul acesta, până acum investitorii americani au băgat doar 1,2 miliarde de dolari în firmele chineze.

Asociația Industriei Semiconductorilor a afirmat că speră că ordinul va permite firmelor americane de cipuri să concureze într-un mediu egal și va accesa piețe-cheie globale, inclusiv China.

Precedentul Huawei

SUA au impus anterior sancțiuni pentru producătorul chinez de telefoane și echipamente de telecomunicații Huawei, care nu mai are acces la cipuri de ultimă generație.

Huawei și ZTE, un alt producător chinez, sunt considerate de către SUA drept amenințări la adresa securității naționale, fiind acuzate că spionează pentru guvernul de la Beijing.

Acestea resping acuzațiile.

Urmărește-ne pe Google News