Recent, India a distrus cu rachetele câțiva sateliți proprii care nu au mai putut fi aduși pe pământ, provocând îngrijorarea celorlalte state cu programe aerospațiale că resturile incontrolabile le-ar putea lovi propriii sateliți.

Franța, în schimb, vrea să pună la punct un laser puternic care nu distruge fizic satelitul. Această tehnică nu produce deșeuri și este mult mai eficace. ”Efectul căutat nu este să distrugem obiectul, ci să-l împiedicăm să-și efectueze misiunea. Concentrând energia asupra țintei, vom putea defecta panourile solare ale unui satelit inamic sau să penetrăm ferestrele sale optice și să-l orbim”, a explicat Franck Lefèvre, directorul activităților de apărare de la ONERA.

Marile puteri se spionează reciproc din spațiu

Proiectul francez nu este unul futurist, fiind răspunsul la o realitate deja existentă. Astfel, în septembrie anul trecut, Florence Parly, ministrul Apărării, a dezvăluit că în 2017 Rusia a încercat să intercepteze comunicațiile unui satelit militar franco-italian. În plus, Franța intenționează să lanseze o nouă generație de sateliți-spion.

Utilizarea laserului în scopul neutralizării unor sateliți nu este însă o inovație franceză. Generalul Michel Friedling a indicat că Rusia dispune deja de lasere aeropurtate Sokol, amplasate pe avioane Iliușin 76, care ar putea avea capacitate antisatelit. Și China dispune de un armament similar.

La finele anului trecut, președintele francez Emmanuel Macron anunța intența sa de a defini o strategie spațială de apărare care ar putea fi făcută publică până pe 14 iulie, când francezii sărbătoresc Ziua Națională.

Citește și:China a dezvoltat o armă laser care poate carboniza ținte aflate la 1 km distanță

Urmărește-ne pe Google News