Disputa a început în 1973, când cele două țări membre NATO și-au făcut publice revendicările asupra insulei de doar de 1,2 kilometri pătrați, situată la distanță egală între Groenlanda și insula Ellesmere.
De atunci, disputa a fost denumită „Războiul whisky-ului”, din cauza navelor militare care au vizitat insula și au plantat steaguri și sticle de whisky canadian sau rachiu danez pentru a-și marca teritoriul.
Odată cu noul acord, cele două țări trebuie să împartă insula în jumătate, de-a lungul unei crăpături naturale pe terenul stâncos.
„Stabilim un precedent. Le arătăm altor țări cum pot fi rezolvate disputele teritoriale. Este posibil să rezolvi un dezacord și cel mai bun mod de a o face este prin principii și norme pe care ambele părți le recunosc”, a transmis ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly.
„Mulți l-au numit războiul whiskey-ului. Cred că a fost cel mai prietenos dintre toate războaiele”, a glumit ea.
În timpul ceremoniei de semnare a acordului, ea și ministrul danez de externe Jeppe Kofod au făcut schimb de sticle cu lichior la ceremonie.
La rândul său, ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, a spus că acordul fost semnat pe fundalul unui alt război, pe care ambele părți s-au străduit să-l evidențieze.
„Transmite un mesaj lumii, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin, că atunci când există lucruri pentru care intri în conflict, trebuie să luați rezoluția pe baza dreptului internațional – nu prin legea forței, ci prin forța de drept”, a spus Kofod.
Insula poartă numele exploratorului groenlandez Hans Hendrik, care a participat la prima expediție pe insulă în 1853. Se numește Tartupaluk în groenlandeză, ceea ce se traduce prin „în formă de rinichi”.