Grupul „Atesh” a publicat pe Telegram fotografii și videoclipuri care ar arăta actul de sabotaj, în apropierea orașului Șahti. Grupul a trimis, de asemenea, un avertisment drastic dictatorului de la Kremlin și armatei sale. „Numărul actelor de sabotaj va crește. Răzbunarea noastră pentru actele lor criminale va fi crudă”.

Partizanii „Atesh” (Foc, în limba tătară, n.red.) efectuează mici acte de sabotaj, dar, în același timp, furnizează armatei ucrainene și serviciilor secrete informații din misiunile de recunoaștere. Luptătorii spionează instalațiile militare rusești și observă transporturile de trupe. De asemenea, ar fi fost implicați în atacul ucrainean asupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol.

Unii dintre agenți par chiar să fie soldați ruși, așa cum arată imaginile recente și detaliate ale activităților din taberele de antrenament. Ei publică fotografii cu operațiunile lor de spionaj pe Telegram, iar locațiile sunt confirmate cu date GPS.

Actele de sabotaj sunt mai rare, dar fac parte din repertoriul mișcării de rezistență. La începutul lunii iulie, un agent „Atesh” ar fi avariat grav o linie de cale ferată din apropierea orașului rusesc Ekaterinburg, la peste 1.600 de kilometri de granița cu Ucraina. Legătura feroviară ar fi fost folosită pentru transportul de muniție nord-coreeană. „Vrem să vă reamintim încă o dată că exploziile vor avea loc mai frecvent atâta timp cât se transportă muniție”, au declarat partizanii ziarului ucrainean Kyiv Post.

Peninsula Crimeea este ocupată de Rusia din 2014 și rușii au militarizat-o puternic de atunci, fiind un punct de plecare important pentru trupele Kremlinului în atacurile aeriene asupra Ucrainei.

Potrivit propriilor declarații, grupul „Atesh” furnizează armatei ucrainene informații despre posibile ținte pentru atacuri cu rachete. „Un atac cu rachete Storm Shadow (rachete de croazieră britanice, n.red.) sau Himars (lansatoare de rachete multiple, n.red.) este un lucru foarte important”, a declarat un purtător de cuvânt al „Atesh” pentru postul britanic BBC.

Misiunile sunt periculoase și riscul de a fi prinși este mare. Rusia încearcă să localizeze membrii grupului, dar organizația funcționează sub „protecția normalității”, după cum a spus un purtător de cuvânt. „Dacă cineva este instalator, el știe exact cum să înșurubeze țevile pentru a provoca pagube inamicului. Poate fi un electrician care știe unde și cum să răsucească țevile sau o anumită siguranță, pentru a provoca un scurtcircuit fără a lăsa niciun fel de urmă”, a descris un partizan, sub protecția anonimatului, activitatea mișcării de rezistență.

Potrivit partizanilor, scopul grupării este să pună capăt ocupației ruse a Crimeei și a zonelor ucrainene din estul și sudul țării. Mișcarea Atesh a fost fondată de ucraineni și tătari din Crimeea în 2022, la câteva luni după începerea războiului din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News