Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat o razie de sărbători în pieţe şi magazine alimentare şi au confiscat aproape două tone de carne şi produse din carne, peste 60 de litri de lapte şi nu mai puţin de 7 kilograme de peşte, fiind eutanasiaţi şi 11 porci pe care proprietarii voiau să-i vândă fără a avea documentele necesare.

„A fost confiscată o cantitate de 1.858 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne), 65 de litri de lapte şi 7 kg de peşte. În urma controalelor realizate în trafic au fost confiscaţi 11 porci vii cu greutatea totala de 1.030 kg şi 4 carcase de porc cu o greutatea de 513 kg. Porcii au fost eutanasiaţi şi carcasele distruse. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare, pentru a fi distruse”, se arată într-un comunicat emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În fiecare an, ANSVSA face razie în pieţe, de sărbători, pentru a controla calitatea produselor vândute şi documentele acestora.

În perioada 5-20 decembrie 2018 inspectorii sanitari-veterinari au verificat aproape 4.600 de magazine, pieţe agro-alimentare şi unităţi de vânzare cu amănuntul şi au realizat 427 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie judeţene. Au fost aplicate 294 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 785.000 de lei. De asemenea, au fost emise 4 ordonanţe de suspendare şi 3 ordonanţe de interzicere a activităţii.

Ce deficienţe au identificat inspectorii sanitar-veterinari:

  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul cărnii şi al produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane (PPA);
  • transportul de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • personal fără echipament de protecţie.

ANSVSA transmite că este în continuare interzisă comercializarea porcilor, a cărnii şi produselor din carne provenite din judeţele unde s-au semnalat cazuri de pestă porcină africană, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi care pot ajunge chiar şi la 40.000 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News