Numărul soldaților este factorul decisiv într-un război prelungit de uzură, iar Ucraina este în dezavantaj, având în vedere că Rusia are față de ea o populație de patru ori mai mare. Tocmai din acest motiv, armata a început să facă verificări în cluburile de lux și în restaurantele exclusiviste din orașele mari ale țării.

Ucraina are în plan să strângă noi soldați, ținând cont de problemele de efectiv cu care se confruntă comparativ cu Rusia. Tensiunile cresc în societate pe măsură ce unele personalități importante ale țării evită să lupte pe front grație unor scutiri medicale, fapt ce l-a determinat pe procurorul general al țării să demisioneze săptămâna trecută.

Mulți tineri stau ascunși sau au fugit din Ucraina pentru a nu ajunge pe front

Volodimir Zelenski a încercat să obțină mai multe arme și garanții de securitate din partea SUA pentru a face față Moscovei, dar cea mai mare problemă a lui este să obțină suficiente trupe pentru a ține linia. Majoritatea bărbaților care doreau să se alăture forțelor armate au făcut-o deja, iar în prezent există mari dificultăți cu înrolarea. Mulți tineri stau ascunși sau au fugit ilegal din țară pentru a scăpa de front.

„Aceasta este, din păcate, o problemă critică pe care nu o poți rezolva trimițând lucruri, cu excepția trimiterii de trupe occidentale”, a spus Mathieu Boulègue, un membru senior al Programului Transatlantic de Apărare și Securitate, la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Rusia, de asemenea, pierde soldați mai repede decât îi poate înlocui, potrivit estimărilor occidentale. Moscova a apelat la Coreea de Nord pentru trupe suplimentare. Cu toate acestea, Rusia are o populație de patru ori mai mare decât cea a Ucrainei și un sistem autoritar care îi permite să-i înarmeze puternic pe cetățeni.


https://twitter.com/nexta_tv/status/1850802678630072622?ref_src=twsrc%5Etfw 

Razie făcută de armată la un concert

Oficialul militar Vasyl Rumak a declarat că numărul soldaților aflați în pregătire a scăzut în ultimul timp la 20.000 pe lună, comparativ cu 35.000 după ce legea mobilizării a fost adoptată în primăvară. Astfel că autoritățile au intensificat controalele în locurile publice. Ofițerii militari vizau anterior orașe și sate mai mici într-un efort aparent de a evita inflamarea tensiunilor sociale sau cauzarea de probleme politice guvernului. Dar prezența lor recentă în locații de lux din Capitală și alte orașe mari sugerează o schimbare.

Recent, armata a fost cu ochii pe concertul lui Okean Elzy, una dintre cele mai populare trupe din Ucraina, unde ofițerii de recrutare așteptau lângă ieșiri. Unii cetățeni au strigat „rușine” către ofițeri, care verificau respectarea unei legi adoptate în primăvară și care obliga toți bărbații eligibili pentru serviciul militar să se înregistreze la autorități. Poliția a fost filmată prinzând un tânăr care striga: „De ce tragi de mine?”

Verificări inclusiv în orașul-port Odesa

Cu câteva zile mai devreme, autoritățile au efectuat verificări în fața unui magazin alimentar de lux, Goodwine. În orașul-port Odesa, ofițerii au intrat în restaurante de-a lungul unei străzi pe care rar se aventurau înainte.

Alții au fost văzuți și în cluburile de noapte, unde viața relativ normală continuă, în ciuda situației dificile de pe front.

„Așa arată o mobilizare echitabilă – când oamenii nu sunt luați doar din sate și orașe mici, ci și din orașele mari, unde oamenii merg cu calm la concerte și restaurante”, a spus comandantul adjunct al Brigăzii 3 de Asalt a Ucrainei, Maksym Zhorin.

Pentru Ucraina, mobilizarea nu este doar o problemă militară, ci și o problemă socială și politică în creștere.


https://twitter.com/nexta_tv/status/1850509641865687290?ref_src=twsrc%5Etfw 

Șase milioane de dolari găsite în casa unui membru al comisiei medicale

Printre soldații care servesc în prima linie de aproape trei ani, resentimentele apar împotriva bărbaților care evită serviciul militar. Zelenski este sub presiune pentru a arăta că povara războiului este împărțită în mod egal în societate, după multe scandaluri în care sunt implicați oficiali despre care se presupune că ar fi luat mită în schimbul unor scutiri medicale.

Oamenii legii au găsit luna aceasta aproape 6 milioane de dolari în numerar la reședința șefului unei comisii medicale din regiunea Hmelnytskiy. Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a demisionat după ce s-a constatat că zeci de oficiali au abuzat de poziția lor pentru a primi statutul de handicap, permițându-le să evite recrutarea.

„Acesta este cu adevărat un inamic intern”, a spus Zelenski într-o adresă video înainte de a emite un decret de dizolvare a comisiilor de examinare medicală până la sfârșitul anului.

Urmărește-ne pe Google News