După 15 mai, când s-a atins un vârf de vaccinare zilnică de 119.021 de persoane, rata imunizării a intrat pe o pantă descendentă. Azi, 25 mai, autoritățile au anunțat 68.820 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, cifră care vine după două zile cu sub 58.000 de imunizări într-o zi.
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, care avertizase că se va întâmpla asta după anunțul relaxării restricțiilor, spune că tendința va continua și explică de ce.
„Ritmul vaccinării va scădea în continuare. Cu cât vara este mai prezentă, oamenii stau mai mult afară și văd că nu crește rata de incidență, așa că nu mai au sentimentul că există un risc pentru ei și motivația de a se vaccina devine tot mai redusă. E foarte bine că s-a pus condiționarea de participare la evenimente, dar problema este că pentru persoanele care nu merg frecvent la festivaluri, motivarea este foarte redusă”, a explicat Răzvan Cherecheș.
Rata de vaccinare a scăzut constant începând din 15 mai, ziua în care a intrat în vigoare relaxarea restricțiilor – renunțarea la mască în aer liber, ridicarea carantinei de noapte, terase și magazine deschise până la miezul nopții.
Cel mai mult a scăzut numărul persoanelor vaccinate cu prima doză: de la 51.938 pe 15 mai, azi au fost doar 23.980, potrivit datelor transmise de autorități.
Ce poate fi făcut pentru a se impulsiona procesul de vaccinare?
Este nevoie de o campanie de informare și de educarea a populației, una finanțată, pentru că până acum bugetul alocat pentru informare este zero. Modalitatea de a ajunge la oameni este să-i informezi și să îi educi. Campania ar trebui condusă de specialiști în comunicare, nu de medici, pentru că ei știu să comunice cu adevărat, iar medicii să consulte și să ofere conținut susținut științific.
Răzvan Cherecheș:
Expertul în sănătate publică e de părere că în campania de informare pentru vaccinarea împotriva COVID ar trebui implicați atât influencerii, cât și partenerii tradinționali dintr-o societate – preoți, profesori.
„Să înceapă o campanie de informare care să fie continuă și nu din când în când. Trebuie să fie o campanie deșteaptă, care să ofere facilități suplimentare pentru persoanele vaccinate, pentru ca oamenii să aibă motivația să se vaccineze. Să se facă parteneriatul cu cultele religioase, cu cântăreții și să fie peste tot.
Și să se organizeze seminarii cu medici, profesori, cu personalul public din toată țara, să fie sute de sesiuni unde specialiștii de sănătate publică să le explice oamenilor de ce este importantă vaccinarea și cum funcționează vaccinul. Sunt foarte mulți oameni care s-ar vaccina, dar nu sunt siguri și au nevoie de informații suplimentare”, spune Cherecheș.
Cherecheș: Valul patru nu va fi la fel de mare ca valul trei, dar vom avea focare și restricții
Chiar și cu o rată de vaccinare în scădere, Răzvan Cherecheș crede că valul 4 al pandemiei, preconizat a lovi la toamnă, va fi unul temperat.
Spune însă că, din cauza diferențelor dintre județe – în unele, rata de vaccinare a sărit de 35-40%, în altele e sub 20% -, vor exista zone unde vor fi impuse din nou restricții.
„Distribuția între județe a procentului de vaccinați variază foarte mult, iar eu sunt convins că în toamnă, dacă ritmul vaccinării continuă să scadă, vom avea județe unde vor fi focare și creșterea ratei de incidență va duce inevitabil la restricții în zona respectivă. Dar la nivel de țară nu vom avea așa ceva”, spune Cherecheș.
Și Florin Cîțu a vorbit, marți dimineață, despre valul 4 al pandemiei.
„Nu cred că vom mai avea o situație ca până acum. E adevărat, e posibil să mai fie perioade, asta nu neg, dar ce am văzut până acum, nu. Este prima perioadă în care avem o scădere, eu zic că vaccinarea a funcționat. Este singura soluție de a ieși din pandemie”, a declarat premierul, într-un interviu pentru Radio Guerrilla.