Încurajați de scăderea ratei de infectare, prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu, și edilul Nicușor Dan au convocat o ședință pentru a discuta despre ridicare unei părți din restricțiile menite să oprească răspândirea noului coronavirus.

Președintele țării, Klaus Iohannis, vrea redeschiderea școlilor pe 8 februarie.

De cealaltă parte, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, susține că cifrele din raportările ultimelor zile nu reflectă realitatea din teren.

În mijlocul acestor controverse, Libertatea a cerut un punct de vedere expertului în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Profesorul universitar în SUA la Iowa University și directorul Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai consideră că autoritățile se grăbesc în luarea unor decizii politice, ce nu au în spate argumente științifice și analize de sănătate publică.

Răzvan Cherecheș | Foto: Facebook

– Cum explicați dumneavoastră scăderea cazurilor noi de COVID? Este o scădere reală?
Singura explicație a acestei regresii o găsesc în respectarea purtării măștii de tot mai multă lume. Adevărul este că se poartă mult mai mult, dar și corect. Oriunde te uiți, vezi oamenii cu masca de protecție pusă corect pe față. Nu prea mai vezi persoane cu masca sub nas sau sub bărbie. Asta este singura mea explicație.

Deci autoritățile nu se pripesc dacă vor decide ridicarea unor restricții?!
– Aici nu mai sunt de acord… Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată pentru că tulpina din Marea Britanie nu o să ne ocolească. Ea este mult mai transmisibilă și va deveni preponderentă.

– A fost depistat un caz în Giurgiu.
– Da. A ajuns și în România. Când englezii au descoperit-o în septembrie au tratat-o ca pe o curiozitate până în decembrie, când au înregistrat acea creștere exponențială care i-a băgat în lockdown. Mutația și-a arătat colții cam la 4-6 săptămâni după depistare. Nu ne va ocoli nici pe noi. Nu avem motive să credem că suntem diferiți biologic de restul lumii. Eu anticipez o creștere a numărului de cazuri în viitorul apropiat.

Aș recomanda autorităților ca, în loc să dea tonul unei relaxări, mai degrabă să înceapă să comunice populației informații despre riscurile acestei tulpini noi.

Răzvan Cherecheș:

– Deci nu sunteți de acord cu ridicarea restricțiilor?
Dacă vor fi luate, vor fi decizii politice ce se bazează doar pe aceste cifre și care nu au în spate analize de sănătate publică, argumente științifice. Dacă lumea se relaxează acum, totul o va lua la vale din nou. Dacă vor deschide complet școlile, vom asista la scenariul din toamnă, când după patru săptămâni le-au închis. Este deja un film pe care l-am mai văzut!

– Și cum credeți că ar trebui să procedeze?
– Aș încuraja la prudență și la măsuri treptate. Aș chema în clase, pentru început, anii I-IV. După două-trei săptămâni, dacă totul este în regulă, aș chema la școală și clasele V-VIII. Și așa mai departe. Altfel vom avea din nou focare. Repet, nu cred că suntem speciali, ca să fim ocoliți de-al treilea val.

Și în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, expertul a vorbit despre importanța relaxării treptate a restricțiilor.

”Există o presiune din partea afacerilor, dar HoReCa trebuie să se gândească dacă vrea să deschidă acum, în loc să o facă progresiv, și să fie închiși apoi peste trei săptămâni, pentru mult mai mult timp. Fiecare zi în care se relazează măsurile prea devreme, duce inevitabil la o închidere și mai lungă post”, crede Răzvan Cherecheș.

Ar trebui să așteptăm două luni pentru a vedea cum evoluează situația și să creștem numărul de teste.

Răzvan Cherecheș:

 
 

Urmărește-ne pe Google News