Maturează băutura în butoaie româneşti
Pe când avea 28 de ani, Macici a primit din Africa de Sud o ofertă pe care nu a putut să o refuze: vinificarea strugurilor albi pentru o celebră firmă. S-a stabilit în emisfera sudică în 1997 şi, după doar 4 ani, a devenit vinificator- şef al cramei Nederburg, cea mai mare şi mai apreciată din Africa de Sud.
De curând, Răzvan s-a gândit să combine aroma strugurilor africani cu cea a soiurilor mioritice. A luat butaşi de Grasă de Cotnari şi de Tămâioasă Românească şi i-a plantat în podgoria Paarl. “Prima s-a adaptat bine şi se află în faza de extindere în plantaţii. A doua s-a prins, dar e mai «timidă », nu vrea deocamdată să facă struguri”, dezvăluie Răzvan, care intenţionează în viitor să planteze în Africa de Sud şi Fetească Neagră.
Majoritatea vinurilor de la crama Nederburg se maturează în butoaie româneşti. “Lemnul de stejar de la noi mi se pare un pic mai aromat decât cel din Franţa, acolo unde se fac cele mai cunoscute butoaie. De aceea le folosesc. Fac parte din semnătura mea de vinificator, din numele meu de autor, cum se spune în oenologie”, zice Răzvan Macici, care are un singur “of”: “îmi pare rău că naţionala României nu s-a calificat la Mondialul de anul trecut, găzduit de Africa de Sud, mai ales că vinul oficial al competiţiei a fost creat la crama noastră”.
Din această toamnă, Răzvan face naveta între Africa şi ţara natală. Una dintre cele mai mari podgorii din România, Murfatlar, “a mirosit” talentul său şi l-a angajat ca oenolog consultant.
La crama lui se îmbuteliază 15 milioane de sticle anual
Răzvan e “şef de cramă“ la Nederburg, cel mai renumit producător de vinuri din Africa de Sud. “Capacitatea totală a cramei e de 20.000 de tone de struguri. În fiecare an facem în jur de 50 de tipuri de vin, unele dintre ele exclusiviste. În total, într-un an îmbuteliem circa 11 milioane de litri, adică în jur de 15 milioane de sticle. Aici se acordă o mare atenţie întregului proces de producere a vinului. De exemplu, culegem strugurii din soiul Sauvignon Blanc numai noaptea. Fiindcă aromele sunt foarte delicate şi pot fi influenţate de căldurile excesive, adunăm strugurii la lumina lanternei şi îi ducem la cramă dimineaţa devreme, până dă soarele“, povesteşte Răzvan.
E căsătorit cu o africancă
După ce a ajuns în Africa de Sud, Răzvan Macici a fost cucerit de o localnică. După ce s-au căsătorit, Melani i-a dăruit românului doi băieţi şi o fetiţă: Mihai Răzvan, de şapte ani şi jumătate, Daniela Maria, de trei ani şi jumătate, şi Ionică, de doi ani. Sora şi mama oenologului locuiesc tot în Africa de Sud, la câţiva kilometri distanţă de reşedinţa lui.
Intră acum pe shop.libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, DVD-ul «Călătoriile lui Gulliver»!